Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΞΙΩΣΗ - ΗΓΕΤΕΣ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΔΕΞΙΩΣΗ - ΗΓΕΤΕΣ

    Πραγματοποιήθηκε απόψε η εκδήλωση ε/κ και τ/κ κομμάτων, που διοργάνωσε στο Λήδρα Πάλας η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/Κ ηγέτης προσήλθαν στη δεξίωση που άρχισε στις 1900, μισή ώρα αργότερα, και οι δύο μαζί συνοδευόμενοι από την Πρεσβευτή της Σλοβακίας Αννα Τουρενίκοβα, χαμογελώντας και κάνοντας χειραψία μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επεσήμαναν ότι πρόκειται για κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς αν η σημερινή δεξίωση θα δώσει τον καθορισμό για νέα συνάντηση, απάντησε χαμογελώντας, ``σιγά-σιγά``.

    Ενωρίτερα στον χώρο της δεξίωσης κατέφθασαν ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση κοινωνική και ως ένα θετικό βήμα.

    Στη δεξίωση παρευρέθηκαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων ε/κ και τ/κ κομμάτων.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν χρειάζεται καμία παρότρυνση από κανένα για να εργαστεί για τη λύση, αφού με καλή θέληση και σκληρή δουλειά προσπαθεί για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας έκκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη της να παροτρύνουν την ε/κ πλευρά ώστε να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης.

    «Κατά την άποψή μας αυτός που χρειάζεται παρότρυνση είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο έχει θέσεις τις οποίες δηλώνει, που είναι πολύ ακραίες στο Κυπριακό, θέσεις που κονταροκτυπιούνται ακόμα και με θέσεις και αποφάσεις του διεθνούς παράγοντα, του ΣΑ του ΟΗΕ ακόμα και της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μπαμπατζάν με την οποία ζήτησε τη στήριξη της τρόικας της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος αφού επεσήμανε πως «αυτό που είπε ο κ. Μπαμπατζάν είναι αναφορικά με την παροχή από μέρους της ΕΕ τεχνικής στήριξης στη διαδικασία που άρχισε στο νησί», ανέφερε πως «μελετούμε με προσοχή τις δηλώσεις του κ. Μπαμπατζάν».

    Σχολιάζοντας την έκκληση του κ. Μπαμπατζάν προς την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως «η ε/κ πλευρά δεν χρειάζεται καμία παρότρυνση από κανένα για να εργαστεί για τη λύση. Η ε/κ πλευρά είναι με καλή θέληση και με σκληρή δουλειά που προσπαθεί να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση στο Κυπριακό. Κατά την άποψή μας, αυτός που χρειάζεται παρότρυνση είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο έχει θέσεις τις οποίες δηλώνει, που είναι πολύ ακραίες στο Κυπριακό, θέσεις που κονταροκτυπιούνται ακόμα και με θέσεις και αποφάσεις του διεθνούς παράγοντα, του ΣΑ του ΟΗΕ ακόμα και της ΕΕ», τόνισε.

    Υπενθύμισε ότι μια τέτοια παρότρυνση προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για διαφοροποίηση της στάσης της έχει κάνει πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    «Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και με καλή θέληση όπως κάνουμε μέχρι σήμερα για να πετύχει η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε τώρα και να ανοίξει ο δρόμος για συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς γιατί αποκλείει τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από αυτή την παρότρυνση, ο κ. Στεφάνου είπε πως «επειδή γίνονται πολλές δηλώσεις και εμείς έχοντας υπόψη και τις δηλώσεις που έχει κάνει χθες ο κ. Ερτσακιτζά ότι η δική μας η πλευρά προβαίνοντας σε δηλώσεις δυσκολεύει τη διαδικασία ή ότι θέλει να διαπραγματευτεί δημόσια θα πρέπει να πω ότι εμείς μέχρι τώρα έχουμε αποφύγει επιμελώς και στοχοπροσηλωμένα τις δηλώσεις γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι οι πολλές δηλώσεις, οι ακραίες θέσεις, οι προκλήσεις, η δημόσια διαπραγμάτευση δεν βοηθούν τη διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε τώρα.

    «Για αυτό πολύ στοχοπροσηλωμένα διατηρούμε χαμηλούς τόνους, δεν προβαίνουμε σε δηλώσεις. Οτι έχουμε πει, ότι έχουμε δηλώσεις είναι κάποιες φορές σε απάντηση δηλώσεων που έχουν γίνει. Εμείς ευθύς εξαρχής δηλώσαμε ότι θα τηρήσουμε χαμηλούς τόνους, τηρούμε χαμηλούς τόνους, θα δείξουμε υπομονή και ψυχραιμία και θα παραμείνουμε σε αυτή την πολιτική γραμμή πλεύσης γιατί θέλουμε να πετύχει η διαδικασία όπως και θέλουμε τα θέματα που η κάθε πλευρά θέλει να εγείρει στο διάλογο να τα εγείρει στη διαδικασία, και εκεί να συζητηθούν, έστω και εάν διαπιστώνεται διαφωνία ή και χάσμα στις θέσεις τούτες, εάν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τη διαδικασία και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τη διαδικασία και νομίζω ότι μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει αυτή μας τη θέληση», σημείωσε.

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει απόψε από τον κ. Ταλάτ, κατά τη δικοινοτική εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθούν στο Λήδρα Πάλας, να χαμηλώσει τους τόνους και να μην υπάρχουν δημόσιες προκλήσεις και αντιπαραθέσεις, ο κ. Στεφάνου είπε πως απόψε η συνάντηση είναι κοινωνικού χαρακτήρα, γίνεται στα πλαίσια της δεξίωσης που έχουν αποφασίσει τα ε/κ και τ/κ κόμματα μέσα στο πλαίσιο των διαφόρων κοινών εκδηλώσεων που έχουν αποφασίσει. «Αστε πρώτα να γίνει η συνάντηση στη δεξίωση και βλέπουμε», ανέφερε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε εξάλλου η ε/κ πλευρά δεν έχει ανοίξει κανένα θέμα, περιλαμβανομένου και του θέματος των εποίκων. Ο Εκπρόσωπος σχολίαζε τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να καθορίσει τη διαπραγματευτική της θέση με διάφορους τρόπους και να την «επιβάλει», ως βάση για διαπραγμάτευση, στο διάλογο που συνεχίζεται στις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας και πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι εκπρόσωποί του έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση για το μελλοντικό καθεστώς των «κατοίκων» του ψευδοκράτους, όπως χαρακτήρισε τους έποικους, τους οποίους κατηγοριοποίησαν.

    «Εμείς δυστυχώς μερικές φορές υποχρεωθήκαμε να προβούμε σε κάποιες αντιδηλώσεις μέσα σε πλαίσια πολιτικά, γιατί η θέση μας είναι ότι οι δηλώσεις και οι προκλήσεις δεν βοηθούν», πρόσθεσε. «Από εκεί και πέρα η βάση λύσης την οποία εμείς επιδιώκουμε είναι αυτά που έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας, είναι τα συμπεφωνημένα δηλαδή», ανέφερε.

    Αρα, συνέχισε, «οι θέσεις μας είναι πολύ λογικές και πάνω σε αυτή τη βάση μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού, Ε/κ και Τ/κ. Αυτό προσδοκούμε να κάνουμε τώρα μέσα από τη διαδικασία που επιτρέπει και στις δυο κοινότητες να έχουν την πρωτοβουλία και να δείξουν στην πράξη ότι διαθέτουν και καλή θέληση και θέλουν πραγματικά να φτάσουμε σε λύση και επανένωση της Κύπρου μας».

    Ερωτηθείς πώς προχωρεί η εργασία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, ο κ. Στεφάνου παρατήρησε πως μετά τη χθεσινή ενημέρωση προς τα ΜΜΕ στην οποία προέβη ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 May 2008 - 19:29:18 UTC