Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΔ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Ομαλά και με το καλό κλίμα να διατηρείται, ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα συναντήσεων των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας και συντονιστής των ε/κ ομάδων και επιτροπών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος απεκάλυψε ότι ομάδες εργασίας έχουν ήδη μπει στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο και τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών για μια ανασκόπηση του μέχρι στιγμής έργου που έγινε, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον Σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Οζντίλ Ναμί και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία, όπως είπε, αναχωρεί από το νησί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    ``Γενικά θα πω ότι όλοι διαπίστωσαν ότι το καλό κλίμα διατηρείται ακόμα και στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές, λαμβανομένου υπόψη ότι είναι διερευνητικής σημασίας οι επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, νομίζω ότι η διερεύνηση των προθέσεων των δύο πλευρών εξελίσσεται ομαλά``, είπε στις δηλώσεις του ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ``δεν υπήρξαν συγκεκριμένα προβλήματα στη διεξαγωγή αυτών των διερευνητικών επαφών και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον``.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι ``εφόσον μπαίνουμε σε κάποιο βάθος στα διάφορα θέματα, τουλάχιστον στις ομάδες εργασίας είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν και θέματα για τα οποία έχουμε κάποιες διαφωνίες``.

    Σε ερώτηση εάν μέχρι τη συνάντηση των δύο ηγετών στο τέλος Ιουνίου θα έχει γίνει έργο από τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, ο κ. Ιακώβου είπε πως το πόσο έργο θα παραχθεί εξαρτάται φυσικά και από την άλλη πλευρά. ``Πιστεύω όμως ότι τουλάχιστον η παρουσίαση διαφόρων υπαλλακτικών προτάσεων, που είναι το αντικείμενο της διερεύνησης των προθέσεων των δύο πλευρών, θα υπάρξει και ελπίζω ότι όλα αυτά να είναι χρήσιμα για τους ηγέτες να μην αρχίσουν από το μηδέν``, συμπλήρωσε.

    Είπε ότι ήδη η ομάδα εργασίας με τίτλο Διακυβέρνηση συζητά το μοντέλο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και θέμα των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

    ``Δεν σημαίνει ότι έχουν καταλήξει σε οποιανδήποτε συμφωνία, όμως έγιναν ανταλλαγές απόψεων πάνω σε αυτά τα θέματα που είναι μέρος του ευρύτερου προβλήματος διακυβέρνησης του τόπου υπό ομοσπονδιακή μορφή``, πρόσθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

    Σε ερώτηση αν παρατηρήθηκαν κάποιες συγκλίσεις, ή βρισκόμαστε στο στάδιο καταγραφής απόψεων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι είχε προβλέψει εξ αρχής ότι κάποιες ομάδες εργασίας θα υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες σύγκλισης, μπορεί και συμφωνίας.

    ``Άλλες (επιτροπές και ομάδες) είναι πολύ δύσκολες και σίγουρα εκτός από κάποια διερεύνηση των δύο πλευρών δεν θα έχουμε (συγκλίσεις). Ομως αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύει αφού γνωρίζουμε εξ αρχής ότι είναι δύσκολα θέματα στα οποία έχουν άποψη και άλλοι οι οποίοι δεν είναι παρόντες στην αίθουσα που γίνεται η ανταλλαγή απόψεων``, είπε.

    Ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε όμως ότι ``θα γίνεται πάντοτε προσπάθεια, χωρίς αυτό να αποτελεί διαπραγμάτευση, να βρεθεί κάποιο κοινό έδαφος, το οποίο να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και μην ξεχνάτε ότι εάν οι ομάδες έχουν δυσκολία τότε θα προσφύγουν στον κ. Ναμί και σε εμένα και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη``.

    Σε ερώτηση αν από την ενημέρωση που έτυχε σήμερα από τους επικεφαλείς η άλλη πλευρά θέτει πτυχές του σχεδίου Ανάν, ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι ``δεν θα έλεγα ότι έχει αποτελέσει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκφρασης θέσεων της άλλης πλευράς αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις του παρελθόντος``.

    ``Εμείς δεν ασχολούμαστε με το σχέδιο Ανάν ή και οποιοδήποτε άλλο σχέδιο, προσπαθούμε να παράξουμε ιδέες οι οποίες είναι δικές μας και οι οποίες να ανταποκρίνονται βασικά με την ανάγκη να βρούμε ένα κοινό έδαφος. Να βοηθήσουμε δηλαδή σαν ομάδα εργασίας την εξεύρεση κοινού εδάφους, είτε τώρα είτε στο μέλλον στο επίπεδο ηγετών``, είπε.

    Ανακοίνωσε τέλος ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώνεται ποιες ομάδες και επιτροπές θα συνέρχονται και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία όταν παρατηρείται μια αναβολή μιας ομάδας ή επιτροπής, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε κωλύματα των υπευθύνων τους.

    Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη του κ. Ιακώβου με τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας, ο Γιώργος Βασιλείου, επικεφαλής της ομάδας για θέματα ΕΕ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει ένας προβλέψεις αν οι συναντήσεις θα πάνε καλά ή θα υπάρξουν διαφωνίες.

    Γίνεται μια εξερεύνηση των διαφόρων θεμάτων σε λεπτομέρεια και με καλή διάθεση. Απ` εκεί και πέρα καλά είναι να αποφύγουμε να δώσουμε ορισμούς για το πώς συμπεριφέρονται για διάφορα θέματα διότι αυτό δεν θα βοηθήσει την όλη κατάσταση.

    Σε παρατήρηση ότι δεν γίνεται μια απλή καταγραφή θέσεων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``είναι συζήτηση αληθινή, αν θέλετε, είναι ωραία συζήτηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν συζητάς συμφωνάς κιόλας``.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Εκκλησία θα επαινεί και θα χειροκροτεί όταν η Κυβέρνηση κρατεί σωστή εθνική γραμμή στο Κυπριακό, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β μετά τον εορτασμό του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Αγίου Γεωργίου στο στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», στη Λευκωσία.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κριτική που άσκησε για τη σύνθεση των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι στόχος της παρέμβασής του ήταν να στείλει ένα μήνυμα στο λαό, το οποίο, όπως είπε, «δεν έπεσε στο κενό».

    «Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω άπαξ διαπαντός είναι όταν η Κυβέρνηση ορθοφωνεί και κρατεί σωστή εθνική γραμμή η εκκλησία και θα επαινεί και θα χειροκροτεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μου δίδεται η ευκαιρία και να επαινέσω και να χειροκροτήσω αυτές τις δηλώσεις γιατί είναι ορθή γραμμή».

    «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ από κανένα. Η Εκκλησία έχει και το θάρρος και τη δύναμη να λέει πάντοτε την αλήθεια, την ενδιαφέρει αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός και η πρώτη μας επιλογή είναι να σταθούμε δίπλα στην Κυβέρνηση, να την βοηθήσουμε», συμπλήρωσε.

    [03] ΚΔ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Ο βοηθός του Ε/κ μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων(ΔΕΑ), Ξενοφών Καλλής, δήλωσε πως μέχρι σήμερα εκτάφηκαν 300 περίπου λείψανα που φαίνεται να ανήκουν σε Ε/κ αγνοούμενους, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί 57 υποθέσεις Ε/κ αγνοουμένων από τον κατάλογο των 1.493 που κατατέθηκαν αρχικά στη ΔΕΑ και μια υπόθεση από το κατάλογο των 126 υποθέσεων που δεν κατατέθηκαν.

    Ο κ. Καλλής διευκρίνισε ακόμα πως από τα 300 λείψανα που εκτιμάται ότι είναι Ε/κ, αρκετά ανήκουν σε επώνυμους και άγνωστους πεσόντες, προσθέτοντας πως υπάρχουν 500 υποθέσεις πεσόντων που τάφηκαν σε γνωστούς ή άγνωστους χώρους ταφής.

    Αναφέροντας πως το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει με αυτά τα λείψανα είναι ότι δεν είναι ολοκληρωμένα και έχουν σε μεγάλο βαθμό υποστεί πρόσμειξη, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με την παράδοση τους στους συγγενείς τους, ο κ. Καλλής είπε ότι «σε πάρα πολλές οικογένειες θα δώσουμε πάρα πολύ μικρό μέρος του λειψάνου».

    Ο κ. Καλλής μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον ΚΔ΄ Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, τόνισε πως δεν θα πρέπει να αποδεχθούμε να ισοπεδωθούν τα πάντα, προσθέτοντας πως δεν σημαίνει ότι με τη θετική εξέλιξη στο θέμα των εκταφών και των ταυτοποιήσεων, το θέμα των αγνοουμένων έχει λυθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 May 2008 - 15:29:18 UTC