Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ ΜΠΡΑΙΖΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΑ

  • [01] ΗΠΑ ΜΠΡΑΙΖΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πρόθεσή του να επισκεφθεί στις προσεχείς δύο εβδομάδες την Κύπρο, εξέφρασε ο βοηθός Yφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, μιλώντας σε Ελληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της επίσκεψης κι οι ακριβείς ημερομηνίες πρόκειται να διευθετηθούν διά της διπλωματικής οδού.

    «Ελπίζω να μεταβώ σε ένα - δύο εβδομάδες. Προσβλέπω στην επίσκεψη, καθώς έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που πήγα στο όμορφο αυτό μέρος. Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς πρέπει να συντονιστούμε με την κυπριακή Κυβέρνηση για να δούμε ποιες ημερομηνίες τους διευκολύνουν».

    Ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι αυτή τη φορά υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα στο νησί και τόνισε ότι δεν υπάρχει προηλειμμένος ρόλος για τις ΗΠΑ.

    «Επιθυμούμε να πάρουμε την αίσθηση της πραγματικής ατμόσφαιρας και της δυναμικής εντός των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας και ποιες είναι οι προοπτικές. Πόσο ταχέως μπορούμε να ξεκινήσουμε συνολικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εντός τριών μηνών». Ο κ. Μπράιζα είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί πως «για να είναι η διευθέτηση επιτυχής θα πρέπει να είναι προϊόν του λαού της νήσου. Να κατασκευαστεί στην Κύπρο».

    [02] ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας πως η Γερμανία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόβλημα της Κύπρου αφού και η ίδια ήταν μια μοιρασμένη χώρα που κατάφερε να επανενωθεί.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από επισκέψεις στο Λουξεμβούργο και τη Γερμανία, ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι στη Βόννη συζήτησε με τον ομόλογό του «κατά κύριο λόγο την επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Γερμανία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό το ζήτημα, όχι μόνο ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ για ένα ζήτημα που αφορά την Ενωση, αλλά και η ίδια ως πρώην μοιρασμένη χώρα που κατάφερε να επανενωθεί δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος στα πλαίσια της ΕΕ, όπως και την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας και «εκφράσαμε και οι δύο την ικανοποίησή μας για τη συνεργασία που έχουμε στα πλαίσια της ειρηνευτικής δύναμης για το Λίβανο και ιδιαίτερα της ναυτικής δύναμης που χρησιμοποιεί το λιμάνι της Λεμεσού, κάτι για το οποίο», συνέχισε, «η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη».

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΑ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναθεώρηση του ύψους του εφάπαξ επιδόματος, που παραχωρείται στις γυναίκες που αποκτούν τρίδυμα.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ``το ποσό αυξάνεται από 5.125,80 ευρώ, σε 7.700 ευρώ``.

    Αυτή είναι, είπε ο κ Στεφάνου, ``η πρώτη αναθεώρηση που γίνεται από το 1987, όταν λήφθηκε η απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την παραχώρηση αυτού του επιδόματος``.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι ``η παροχή του συγκεκριμένου επιδόματος επεκτείνεται σε πολίτες οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, εφόσον έχουν μόνιμη και νόμιμη διαμονή στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία``. Η επέκταση του επιδόματος αφορά και τις γυναίκες που έχουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην Δημοκρατία, αλλά και αυτές που είναι υπήκοοι τρίτης χώρας και έχουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 May 2008 - 11:29:28 UTC