Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΡΩΣΙΑ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΟΛΕΡ - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • [01] ΟΗΕ - ΛΗΔΡΑΣ

    Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μισέλ Μόντας, δήλωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών, ότι «ο Οργανισμός Ανάπτυξης του ΟΗΕ ολοκλήρωσε με κονδύλια της ΕΕ τον έλεγχο ασφαλείας της περιοχής της προτεινόμενης διάβασης της οδού Λήδρας στη Λευκωσία».

    Οπως διευκρίνισε, «ο έλεγχος για μη εκραγέντα πυρομαχικά ήταν αναγκαίος για τη διασφάλιση των κτιρίων, προ της διάνοιξης της διάβασης».

    Εξάλλου, επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κ. Μόντας ανέφερε ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Οζντέλ Ναμί, συμφώνησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας Χριστόφια Ταλάτ «στη δημιουργία το συντομότερο αρκετών ομάδων και τεχνικών επιτροπών. Και οι δύο σύμβουλοι συμφώνησαν στη δημιουργία επιπλέον ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών, όπως απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι οι αντίστοιχοι ηγέτες τους θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα στο πλήρες φάσμα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Κυπριακό».

    Τέλος, ανακοίνωσε τη νέα συνάντηση των δύο συμβούλων την Παρασκευή.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΡΩΣΙΑ

    Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αναγκαίου διεθνούς νομικού και πολιτικού πλαισίου και κλίματος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ οι διμερείς κυπρο-ρωσικές σχέσεις είναι υποδειγματικές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο ρωσόφωνο περιοδικό «Ελλάδα», που εκδίδεται στη Μόσχα.

    Στην πρώτη του συνέντευξη σε ρωσικό ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε, επίσης, ότι η Κύπρος, ως κράτος του οποίου παραβιάζεται η κυριαρχία επί 34 χρόνια, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις αποσχιστικές ενέργειες εις βάρος της Σερβίας, θέση που έτυχε ευρείας δημοσιότητας στα κεντρικά ρωσικά πρακτορεία, εκ των οποίων το ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ μετέδωσε ένα τηλεγράφημα και το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ήδη τέσσερα τηλεγραφήματα, που επικαλούνται τη συνέντευξη στο τεύχος Μαρτίου, του περιοδικού «Ελλάδα».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας διαπίστωσε ότι «το μόνο κοινό που υπάρχει μεταξύ της κατάστασης στο Κόσσοβο και της Κύπρου είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις παραβιάζονται κατάφωρα βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας, καθώς και ρητές αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού. Παραβιάζεται με τον πιο ωμό τρόπο η εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία τόσο της Σερβίας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Τη σύσταση έξι Ομάδων Εργασίας και επτά Τεχνικών Επιτροπών, αποφάσισαν στη σημερινή συνάντηση τους, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Οζντέλ Ναμί.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ιακώβου, οι τίτλοι των έξι Ομάδων Εργασίας που συστάθηκαν είναι: «Διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών», «Θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης», «Ασφάλεια και Εγγυήσεις», «Εδαφικό», «Περιουσίες», και «Οικονομικά θέματα».

    Οσον αφορά στους τίτλους των επτά Τεχνικών Επιτροπών, αυτοί είναι: «Εγκλημα και θέματα εγκληματικότητας», «Οικονομικά και Εμπορικά θέματα», «Πολιτιστική κληρονομιά», «Διαχείριση κρίσεων», «Ανθρωπιστικά θέματα», «Υγεία», και «Περιβάλλον».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΟΛΕΡ - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Την ελπίδα ότι η αλλαγή στη θέση του Ειδικού του Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν θα προκαλέσει καμία καθυστέρηση στις όποιες διεργασίες του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο διεθνής οργανισμός λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως η θητεία του κ. Μόλερ τελειώνει με το τέλος του μήνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν διόρισε τη Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Υποθέσεων στη Γραμματεία του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ως προσωρινή αντικαταστάτρια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 March 2008 - 20:29:15 UTC