Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ ΜΟΛΕΡ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΡΩΣΣΙΑ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΚΣΣΕ ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ
  • [04] ΔΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] ΟΗΕ ΜΟΛΕΡ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΗΔΡΑΣ

    Τη Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Υποθέσεων στη Γραμματεία του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, διόρισε ως προσωρινή αντικαταστάτρια του Ειδικού του Αντιπροσώπου, Μάικλ Μόλερ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος του ΓΓ Μισέλ Μοντάς, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι τα τεχνικά εμπόδια αναφορικά με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας ξεπεράστηκαν και σήμερα Τετάρτη η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αρχίσει την αποναρκοθέτηση του οδοφράγματος.

    Η κ. Σπέχαρ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε.

    Η κ. Μοντάς δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για τις ημερομηνίες της περιοδείας του κ. Πάσκοε στην περιοχή.

    Ερωτηθείσα για τα εμπόδια που προκάλεσαν στο έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, η κ. Μοντάς είπε ότι τα ΗΕ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες, τις οποίες διερευνούν.

    Σε γραπτή απάντηση που έστειλε αργότερα, η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τη Λήδρας.

    Ωστόσο ανέφερε ότι ``υπήρχαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα τα οποία έπρεπε να ξεπεραστούν αναφορικά με τη Λήδρας. Τα θέματα αυτά τώρα ξεπεράστηκαν και μία ομάδα αποναρκοθέτησης, που υποστηρίζεται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχει οριστεί να μεταβεί σήμερα Τετάρτη και να διασφαλίσει ότι η περιοχή γύρω από τη μελλοντική οδό Λήδρας είναι απαλλαγμένη από εκρηκτικά».

    [02] ΡΩΣΣΙΑ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ

    Η ρωσική διπλωματία αποτιμά θετικά την πρόσφατη συνάντηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κι εκφράζει την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα πετύχουν την επανέναρξη μιας συνολικής διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    «Υπολογίζουμε ότι θα καταστεί βήμα προόδου στη διαδικασία αναζήτησης μιας δίκαιης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας της χώρας», είπε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μιχαήλ Καμίνιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

    [03] ΚΣΣΕ ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

    Για «πολύ συμβολική κίνηση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Λουϊς Μαρία ντε Πουϊγκ, αναφερόμενος στη διάνοιξη της οδού Λήδρας.

    Καλωσορίζοντας την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επανένωση της Κύπρου, ο κ. ντε Πουϊγκ δήλωσε ότι «αυτή η συμβολική κίνηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο πλευρών».

    «Η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας για την επιτυχή κατάληξη της νέας προσπάθειας για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΣΣΕ.

    [04] ΔΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο αρχίζει σήμερα το απόγευμα μέχρι τις 28 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Per Stig Moller, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Μόλερ θα παραστεί σε τελετή ονομασίας οδού της Πάφου προς τιμήν του Βασιλιά της Δανίας Ερρίκου Α` του Αγαθού, στο χώρο μπροστά από τη Βασιλική της Χρυσοπολίτισσας στην Κάτω Πάφο.

    Το βράδυ, ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Δανού Υπουργού και του Κύπριου ομολόγου του Μάρκου Κυπριανού.

    Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, ο κ. Moller θα έχει συνάντηση και συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 March 2008 - 10:29:22 UTC