Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΣΟΒΟ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [03] ΜΑΛΤΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [04] ΧΑΚ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΣΟΒΟ

    Κύπρος και Ρωσία έχουν κρατήσει θέση αρχής στο θέμα της αναγνώρισης μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το Κόσοβο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ για το ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «η Ρωσία ακολουθεί θέματα αρχής στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου όπως και εμείς. Ο κ. Ιβάνοφ, τονίζοντας το πόσο ανορθόδοξη και κακή είναι η ιδέα της μονομερούς απόσχισης και αναγνώρισης κράτους, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα προηγούμενο το οποίο μπορεί να επηρεάσει άλλα θέματα. Δεν είπε ότι θα επηρεάσει αναγκαστικά την Κύπρο. Αλλωστε η απόφαση τονίζει, και κανένας δεν παρέλειψε να τονίσει, ότι είναι ιδιότυπη και δεν δημιουργεί προηγούμενο», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως «και εμείς όπως και η Ρωσία έχουμε κρατήσει θέση αρχής και μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ δεν ψήφισε με την τελευταία απόφαση. Εξηγήσαμε τους λόγους και σας λέω υπεύθυνα ότι στη συνεδρία που ήμουν παρών εκφράστηκε και κατανόηση των θέσεών μας με διάφορους τόνους και είναι καταγραμμένα στα πρακτικά και ενώ κατανοούν τις δικές μας θέσεις εντούτοις τα ευρύτερα συμφέροντα των χωρών και της ΕΕ εκρίθη ότι έπρεπε να ακολουθήσουν τη γραμμή που έχουν ακολουθήσει».

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΕ στον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος. «Παλιά δηλωμένη επίσημα θέση του ΓΓ και σε εμένα όταν τον συνάντησα και έκτοτε είναι ότι ο ΓΓ προβληματίζεται να αρχίσει πρωτοβουλία εγώ ποτέ δεν χρησιμοποίησα τη θέση πρωτοβουλία, έλεγα κινητικότητα» όταν πεισθεί για τη βούληση των δυο πλευρών.

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, θα είναι γνωστά γύρω στις 8.30 το βράδυ ενώ το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών, στις 24 Φεβρουαρίου, θα είναι γνωστό στις οκτώ το βράδυ.

    Ο κ. Σαββίδης είχε συνάντηση με τους προεδρεύοντες των εκλογικών τμημάτων της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας και Αμμοχώστου και αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής της 17ης Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εφορος Εκλογής ανέφερε ότι λόγω της κρισιμότητας της προεδρικής εκλογής κατέστησε σαφές στους προεδρεύοντες των εκλογικών τμημάτων ότι «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλες οι οδηγίες που έχουν δοθεί, η κατάρτιση και εκπαίδευση που τους έχουν γίνει, να εφαρμοστούν ρητά την Κυριακή, ώστε να αποφευχθούν τα ερωτηματικά ή και παρατηρήσεις από εκπρόσωπο οποιουδήποτε υποψηφίου».

    «Εμείς έχουμε προβλέψει ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε και την κατάρτιση των προεδρευόντων των εκλογικών τμημάτων και των υπολοίπων λειτουργών θα έχουμε τα αποτελέσματα γύρω στις 20.30 το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου και στις 20.00 το βράδυ στις 24 του μήνα» είπε.

    [03] ΜΑΛΤΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Πρωτόκολλο Ενισχυμένης Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Μάλτας υπέγραψαν στη Βαλέτα, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και ο Μαλτέζος ομόλογός της Michael Frendo, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης ΕΕ και κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

    Το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαβουλεύσεις και ενισχυμένη συνεργασία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα πλαίσια διεθνών και περιφερειακών οργανισμών σε θέματα που αφορούν πολιτική συνεργασία, διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

    Προνοεί, επίσης, περιοδικές συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και ανώτερων αξιωματούχων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

    [04] ΧΑΚ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του χρηματιστηρίου της Μάλτας είχε στη Λευκωσία, αντιπροσωπεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στο πλαίσιο των προσπαθειών των δύο χρηματιστηρίων για εξεύρεση τρόπων συνεργασίας. Εξάλλου, προς το τέλος Φεβρουαρίου, το ΧΑΚ θα υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με το χρηματιστήριο του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Γιώργος Κουφάρης είπε ότι σκοπός της συνάντησης των δύο χρηματιστηρίων, τα οποία είναι του ίδιου μεγέθους με κοινά προβλήματα, είναι να μελετήσουν τρόπους συνεργασίας, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία εξειδικευμένων αγορών, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας και της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Ο κ. Κουφάρης είπε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία του μαλτέζικου χρηματιστηρίου εξέφρασε ενδιαφέρον για τον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας, την οποία ήδη διαθέτει το ΧΑΚ και πρόσθεσε ότι η συνεργασία χρηματιστηρίων επιβάλλεται, ``υπό το φως του νέου χρηματιστηριακού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί, μετά την εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών (Mifid)``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 February 2008 - 16:29:12 UTC