Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΑΣ - ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • [03] ΓΓ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΕΕ - ΑΦΔΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΑΣ - ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Συρίας Bashar Al - Assad διαβεβαίωσε την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή πως σε ό,τι αφορά το θέμα του παράνομου απόπλου κρουαζιερόπλοιου από το κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου προς το λιμάνι της Λατάκεια, το όλο θέμα θα διευθετηθεί πολύ σύντομα.

    Ο κ. Assad επανέλαβε στην Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή τη θέση της χώρας του για μια λύση στο Κυπριακό που θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Assad αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό και ενημέρωσε την κ. Μαρκουλλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα.

    Η κ. Μαρκουλλή, που επισκέπτεται τη Συρία επικεφαλής αντιπροσωπείας τη Συρία, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Συρίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται ο κυπριακός λαός.

    Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους που εφαρμόζει η κυπριακή Κυβέρνηση, με στόχο την οικονομική τους ενίσχυση, ενώ για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, όπως είναι η απαγόρευση εισόδου πλοίων υπό κυπριακή σημαία σε τουρκικά λιμάνια.

    Η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στη Μέση Ανατολή και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του Μεσανατολικού τονίζοντας, παράλληλα, ότι ο ρόλος αυτός μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.

    Τη συνάντηση απασχόλησαν, επίσης, διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Στη συνέχεια, η κ. Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Συρίας Farouk Al Shara, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό της Walid Al Muallem. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τους Υπουργούς Εξωτερικών.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Μνημόνιο Συναντίληψης υπογράφηκε μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δηοκρατίας και Γενικής Γραμματείας Αραβικού Συνδέσμου. Το Μνημόνιο υπέγραψαν στα γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η Κύπρια Υπουργός χαρακτήρισε ``ιστορική στιγμή`` την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, σκοπός του οποίου είναι η περαιτέρω προώθηση του πολιτικού διαλόγου, της πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αραβικού Συνδέσμου.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις παραδοσιακά πολύτιμες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των αραβικών χωρών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η υπογραφή του Μνημονίου θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων αυτών και θα θεσμοθετήσει την πολιτική, πολιτιστική και οικονομική συνεργασία της Κύπρου με τις χώρες μέλη του Συνδέσμου. Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Μούσα, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και το Μεσανατολικό.

    Από πλευράς του ο κ. Μούσα είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θεωρεί την υπογραφή του Μνημονίου ως πολύ σημαντική για τη συνέχιση και προώθηση της συνεργασίας με την Κύπρο. Εξέφρασε, εξάλλου, την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο. Το Μνημόνιο Συναντίληψης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα δύο μέρη θα προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο και τις διαβουλεύσεις με σκοπό να ενδυναμώσουν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς».

    [03] ΓΓ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα εξέφρασε το σεβασμό του Συνδέσμου στο διεθνές δίκαιο και την επιθυμία του για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Σε συνάντηση στο Κάιρο με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, ο κ. Μούσα ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, λέγοντας ότι προσκρούει στην αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της.

    Τη συνάντηση απασχόλησε, επίσης, το Μεσανατολικό με έμφαση το Παλαιστινιακό.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΕΕ - ΑΦΔΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί η υπόθεση του αφθώδους πυρετού στην Κύπρο, συνέστησε σε όλους υπομονή και σημείωσε πως δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός. Πρόσθεσε ότι στόχος των κτηνιατρικών υπηρεσιών δεν είναι να θανατώνουν ζώα, αλλά να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ασθένεια στη ζώνη αποκλεισμού των τριών χιλιομέτρων.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι εδώ και αρκετές μέρες ο ίδιος προσωπικά προσπαθεί να πείσει ότι «η δημόσια υγεία και ο καταναλωτής δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο» από το αφθώδη πυρετό. Πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται από ζώο σε ζώο είπε και σημείωσε πως «δεν προκύπτει κανένα, μα κανένα πρόβλημα στον καταναλωτή. Γι αυτό άφοβα πλέον ο καταναλωτής να συνεχίσει να τρώει και κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και τα άλλα προϊόντα της Κύπρου».

    Από την πλευρά του ο εμπειρογνώμονας της ΕΕ Αλπέρτο Λαδομμάτα δήλωσε ότι τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η ύπαρξη του ιού έχει επιβεβαιωθεί, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στην Κύπρο και στο κοινοτικό εργαστήρι στη Βρετανία τα οποία υποδεικνύουν την ύπαρξη του αφθώδους πυρετού στη Δρομολαξιά. Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ενεργήσει ώστε να περιοριστεί ο ιός. Χρειάζεται φυσικά αρκετή δουλειά να γίνει», είπε και σημείωσε ότι «οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου κάνουν εξαιρετική δουλειά προκειμένου να εξαλειφθεί η ασθένεια όσο το δυνατό γρηγορότερα». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτός είναι ο στόχος όλων εδώ στην Κύπρο αναφορικά με τον αφθώδη πυρετό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 November 2007 - 12:29:14 UTC