Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ
  • [03] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Τη θέση αρχής της χώρας του έναντι του Κυπριακού, επαναβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Aboul Gheit προς την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα που αφορούν στις δύο χώρες.

    Κατά τη συνάντηση, η ΥΠΕΞ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Gheit όπως επισκεφθεί την Κύπρο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών και η ημερομηνία επίσκεψής του στην Κύπρο θα καθοριστεί σύντομα.

    Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Από πλευράς του, ο κ. Gheit επεσήμανε τη διαχρονική υποστήριξη της χώρας του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών του διεθνούς Δικαίου.

    Αναφέρθηκε και στις θέσεις της Αιγύπτου στο Μεσανατολικό με έμφαση στο Παλαιστινιακό, στη συνάντηση της Ανάπολις, στο θέμα του Λιβάνου και στο ζήτημα Γκολάν.

    Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση, για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Μεσανατολικό και ιδιαίτερα στο Παλαιστινιακό.

    Η κ. Μαρκουλλή θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Amr Musa, με τον οποίο θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου.

    Η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο αποτελεί το δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή. Η κ. Μαρκουλλή έχει ήδη πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Λίβανο, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Μεταφορών της χώρας, καθώς και με τον Αρχηγό του Συνασπισμού των Κομμάτων της Πλειοψηφίας του Λιβάνου.

    Nωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, η κ. Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης.

    Η ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει το απόγευμα για τη Δαμασκό, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ

    Είναι απαράδεκτο οι μισοί συνταξιούχοι να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην Ενατη Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων. «Εκτιμώντας τα όσα έχετε πετύχει με τους αγώνες σας και τα όσα η πολιτεία ως τώρα σας έχει προσφέρει θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο οι μισοί περίπου συνταξιούχοι να ζουν ακόμα κάτω από το κοινωνικά καθορισμένο όριο της φτώχειας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρόσθεσε ότι αν και η κυπριακή κοινωνία έχει καταβάλει προσπάθειες να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις ζωής για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, περιλαμβανομένων και των συνταξιούχων, εντούτοις διαπιστώνεται ότι οι δυνατότητες που προσφέρει η οικονομική ανάπτυξη σήμερα μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα ``για να δώσουμε στους συνταξιούχους αυτά που χρειάζεται για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια``. Τα προβλήματα των ηλικιωμένων, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά συνδέονται και με τη φτώχεια, με πολλές αρρώστιες και με τη μοναξιά.

    «Πολλοί από τους ηλικιωμένους οδηγούνται στην κατάθλιψη και στην παραίτηση από την κοινωνική ζωή, αισθάνονται μη χρήσιμοι και απόμαχοι της ζωής», συνέχισε. Οι Εκθέσεις των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Γερόντων, της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και της Επιτροπής Υγείας, είπε ο κ. Χριστόφιας, ασχολούνται με αυτά τα θέματα, με κεντρικό άξονα την πορεία και το βαθμό υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Ηλικιωμένους.

    [03] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Την υπόσχεση ότι θα συνεργαστεί με την ελληνοαμερικανική κοινότητα για την επίλυση θεμάτων που τους ενδιαφέρουν και παραμένουν άλυτα, όπως το Κυπριακό, το Μακεδονικό, έδωσε ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ. Ο κ. Σπέκχαρτντ, που ορκίστηκε την Τετάρτη, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου άνοιξε τις εργασίες του 9ου επιχειρηματικού φόρουμ της Capital Λινκ, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες κι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στο περιθώριο του φόρουμ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Παρουσιάζοντας στο ακροατήριο τον κ. Σπέκχαρντ, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ του επισήμανε ότι πηγαίνει στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του σύγχρονου κόσμου. «Ευχόμενοι σε σας κάθε επιτυχία στο έργο σας, ευχόμαστε ταυτόχρονα να αναγνωρίσετε τη σημασία της σημερινής Ελλάδας στην ανθρωπότητα. Η Ελλάδα πρόσφατα όχι μόνο διοργάνωσε τους πλέον επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά είναι και μία χώρα που τείνει το χέρι της προς τα Βαλκάνια και άλλαξε τη στάση της έναντι της Τουρκίας, βοηθώντας την να ενταχθεί στην Ε.Ε.», είπε.

    Απευθυνόμενος στο ακροατήριο ο κ. Σπέκχαρντ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία από τις πλέον σημαντικές χώρες του κόσμου και ιστορικά μία από τις πλέον στενές συμμάχους των ΗΠΑ, με τις οποίες μοιράζονται κοινές αξίες, ορισμένες από τις οποίες προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Αναφερόμενος στα θέματα που του επισημάνθηκαν, είπε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα διαδραματίσουν ρόλο που θα διευκολύνει την επίλυσή τους και υποσχέθηκε προσωπικά ο ίδιος να εργαστεί σκληρά. Καταλήγοντας, ο κ. Σπέκχαρντ αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το πόσο υποβοηθά στο διπλωματικό έργο και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την Ομογένεια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παραμένουν ακόμη άλυτα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 November 2007 - 12:29:14 UTC