Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΕΠΑΚ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ
  • [04] CYPRUSAID - ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [01] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΕΠΑΚ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση πιστεύει αμετάθετα στην τοποθέτηση της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Ανάπτυξης, στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων της και προσδοκεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε φάρο γνώσης και πηγή πολιτιστικής ακτινοβολίας, ανέφερε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την τελετή έναρξης της λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κηποθέατρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η Κυβέρνηση και ολόκληρος ο Κυπριακός λαός χαιρετίζει την επίσημη λειτουργία του τρίτου δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας και «προσδοκούμε στην ανάπτυξη και εξέλιξη του σε φάρο γνώσης και πηγή πολιτιστικής ακτινοβολίας και ολόψυχα ευχόμαστε στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και στους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κάθε επιτυχία και πραγμάτωση των ψηλών στόχων που από κοινού έχουμε τάξει».

    Επεσήμανε επίσης ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών στον κόσμο με τον ψηλότερο δείκτη αναλογίας πληθυσμού προς κατόχους Πανεπιστημιακών διπλωμάτων και πως θα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο αναγκαίο στάδιο, που είναι η αναβάθμιση του περιεχομένου των ακαδημαϊκών σπουδών και των διπλωμάτων, με στόχο την «αριστεία».

    «Προσβλέπουμε και προσδοκούμε ότι το νέο Πανεπιστήμιο της Κύπρου θα στοχεύει στην «αριστεία», σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του, ιδιαίτερα στην ακαδημαϊκή στελέχωση του, και ότι τα διπλώματα συμπλήρωσης σπουδών που θα απονέμει, θα φέρουν την σφραγίδα και, από μόνα τους, θα συνιστούν τεκμήριο ότι οι κάτοχοι τους είναι αριστείς στη γνώση και στην αρετή» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε δε ότι η Παιδεία και η πολιτιστική ανάπτυξη αποτελούν προτεραιότητες για την Κυβέρνηση, κάτι που αποδεικνύεται, όπως είπε, από τους Προϋπολογισμούς του 2008 όπου στις δαπάνες για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει διατεθεί ποσό άνω των 554 εκατομμυρίων λιρών.

    «Στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό Κυπρίων, αλλά και αλλοδαπών φοιτητών, με παράλληλη προώθηση και συνέργεια για την Δια Βίου Μάθηση, την κατάρτιση, την καινοτομία και την έρευνα» ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σήμερα, συνέχισε , εγκαινιάζουμε τη λειτουργία ενός νέου φυτωρίου παιδείας των νέων και ένα νέο λίκνο πολιτισμού, που εντάσσεται απολύτως στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει, σε απαλλοτριωθείσες και άλλες περιοχές που έχουν διατεθεί, σε ένα χώρο 70.000 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

    «Προσβλέπουμε ότι το Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη δημιουργία έργων υποδομής στο κέντρο της πόλης, όπως είναι οι χώροι στάθμευσης, πεζόδρομοι, δημόσια συγκοινωνία, ποδηλατόδρομοι και πολλά άλλα, που θα αναβαθμίσουν και την ίδια την πόλη» ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως «μια κοινωνία διαρκώς ανανεωνόμενη, με μέσο όρο ηλικίας πάντοτε γύρω στα 20-22 χρόνια, πάντα νέα, με τη δική της δυναμική, τις δικές της απαιτήσεις και προκλήσεις, θα αφήσει οπωσδήποτε τη σφραγίδα της στην όψη και στη φυσιογνωμία της πόλης, της Λεμεσού».

    Οι προσδοκίες είναι πολλές, σημείωσε ακόμη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς όσους έχουν συμβάλει στην προσπάθεια ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου.

    Σε χαιρετισμό του εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους ανέφερε πως «η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πως «το όραμα μας για τη σταδιακή αύξηση των θέσεων για πανεπιστημιακές σπουδές στον τόπο μας, ώστε να μπορούμε σταδιακά να καλύπτουμε τις υπάρχουσες ανάγκες, γίνεται από μέρα σε μέρα πραγματικότητα».

    Η σημερινή τελετή έναρξης της λειτουργίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρο, είπε ο κ. Κλεάνθους, «αποτελεί γιορτή όχι μόνο για την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κύπρου αλλά και για την ολότητα του κυπριακού λαού, στον οποίο παραδίδεται ένα ακόμη εκπαιδευτικό ίδρυμα έτοιμο να υπηρετήσει τις ακαδημαϊκές του ανάγκες».

    «Στόχος μας είναι η σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μέσα από ένα νέο σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος αγκαλιάζει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» είπε ο Υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θεωρεί σημαντική τη συμβολή της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας και στην υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καθορίζονται στη Στρατηγική της Λισαβόνας και σε άλλες σχετικές αποφάσεις.

    Η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την ανώτερη εκπαίδευση, συνέχισε ο κ. Κλεάνθους, είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, η οποία εισηγείται βελτίωση της πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση, βελτίωση των επιπέδων και της ποιότητας της εκπαίδευσης που προσφέρεται και αύξηση των συνολικών δαπανών για την ανώτερη εκπαίδευση και αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων

    Ανέφερε δε ότι η βελτίωση της πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση υλοποιείται με την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων για σπουδές στην Κύπρο, μέσω της επέκτασης του Πανεπιστημίου Κύπρου, την έναρξη της λειτουργίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου πέρσι και του ΤΕΠΑΚ σήμερα, καθώς και την ίδρυση σε σύντομο χρονικό διάστημα, των πρώτων ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΤΕΠΑΚ, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως σε αυτό λειτουργούν σήμερα οκτώ Προγράμματα Σπουδών στις πέντε Σχολές του (Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας. Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας) ενώ έχουν εγκριθεί και θα λειτουργήσουν επίσης κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα δύο νέα Προγράμματα Σπουδών, στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας.

    Ο Δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου, ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι «κανένα άλλο γεγονός δεν συγκίνησε και δεν συνένωσε την πόλη μας, όσο η ιδέα αυτού του Πανεπιστημίου» και πρόσθεσε πως όλη η Λεμεσός ανέδειξε την δημιουργία Πανεπιστημίου προτεραιότητα και ζήτημα φιλότιμου και γοήτρου για τον κάθε Λεμεσιανό.

    «Ένας νέος ουσιαστικά και ηλικιακά κόσμος, θα ζει, θα εργάζεται και θα κινείται πλέον μόνιμα και σταθερά στο ιστορικό κέντρο (της Λεμεσού), που άρχισε ήδη να αναζωογονείται» είπε ο κ. Χρίστου, σημειώνοντας ότι «μια νέα πνοή πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής άρχισε να διαφαίνεται και η οποία είμαστε βέβαιοι θα δέσει αρμονικά με την υπόλοιπη δράση της πόλης».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Λεμεσός, πέραν από κέντρο ναυτιλίας, υπηρεσιών, εμπορίου και τουρισμού θα μπει στον χάρτη των Πανεπιστημιουπόλεων και θα γίνει πόλη της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας.

    Ευχαρίστησε τέλος την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΠΑΚ για την στενή συνεργασία της με τις αρχές της πόλης και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος και οι δημότες θα βρίσκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στους ακαδημαϊκούς, στους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο και κυρίως στους φοιτητές.

    Ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Αντρέας Δημητρίου, ανέφερε στην ομιλία του ότι η δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου είναι μια μοναδικότητα και το κάθε Πανεπιστήμιο που δημιουργείτε είναι ένας νέος φάρος που πολλαπλασιάζει κατά πολύ τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να υπερβεί την άγνοια και τις αδυναμίες.

    «Πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο αυτό μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα άλλα Πανεπιστήμια που θα δημιουργηθούν στο μέλλον θα ενδυναμώσει πολύ την Κύπρο ως κοινωνία και ως κράτος, ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας», είπε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «το ΤΕΠΑΚ αλλάζει επίσης μια από τις σημαντικές πόλεις της Κύπρου, τη Λεμεσό την καθιστά μια Πανεπιστημιακή πόλη, της οποίας η επιστημονική, η πολιτιστική, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα αλλάζουν στο εξής μέρα με την μέρα, καθώς θα διαλέγονται και θα αλληλεπιδρούν με το Πανεπιστήμιο που αναπτύσσεται».

    Επίσης, συνέχισε, η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, του ελληνισμού, της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου, αποκτά έναν νέο εταίρο, ο οποίος θα προσπαθήσει να την καταστήσει όσο γίνεται πιο πλούσια.

    Αναφερόμενος στον χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, είπε πως σύμφωνα με νόμο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία του, το ΤΕΠΑΚ πρέπει να ικανοποιεί τα υψηλότερα διεθνή επίπεδα ως προς την ποιότητα των σπουδών που θα παρέχει και της έρευνας που θα διεξάγεται σε αυτό.

    «Σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε τμήματα που παντρεύουν γόνιμα και δημιουργικά τις στέρεες επιστημονικές σπουδές, με σπουδές που έχουν άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας του 21ου αιώνα και ζευγαρώνουν την εφαρμοσμένη με την βασική έρευνα», είπε ο κ. Δημητρίου και τόνισε ότι πρέπει η Πολιτεία να εμπιστεύεται τα Πανεπιστήμια και να ζητά από αυτά λύσεις στα προβλήματα της.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Επιστήμης και Έρευνας Τζάνεζ Ποτότσνικ τόνισε τη σημασία της λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, καθώς όπως είπε, η πόλη διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ως εκ τούτου είναι το παράθυρο της Κύπρου στο εξωτερικό.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ΤΕΠΑΚ θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για γνώση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    Την έναρξη του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό χαιρέτισαν σε σύντομες ομιλίες τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Σταύρος Ζένιος και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Κίττας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κυπριακό λαό για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της πύρινης τραγωδίας που έπληξε την Ελλάδα.

    Την Πρυτανική Άλυσο παρέδωσε στον Πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέλαβε με τη σειρά του, ένα μετάλλιο με το έμβλημα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

    Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώ η τελετή έληξε με τον Ύμνο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

    Τέρμα στη χρονοβόρα διαδικασία της γραφειοκρατίας της κρατικής μηχανής επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση με το Σύστημα Αυτοματοποίησης Γραφείου (ΣΑΓ), το οποίο μετά την εφαρμογή του σε αρκετά τμήματα και υπηρεσίες στη Δημόσια Υπηρεσία, έχει βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο με τα βραβεία FileNet EMEAN Innovation Award καθώς και με το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ.

    Το ΣΑΓ, το οποίο είναι διαδικτυακής εφαρμογής και το συνολικό του κόστος έφτασε τα δύο εκατομμύρια λίρες, εξοικονομεί χρόνο και κόπο, καθώς, μεταξύ άλλων, θέτει τέρματα στο ψάξιμο αρχείων ή φακέλων αφού υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή, παρέχει ταυτόχρονη πρόσβαση σε ένα φάκελο από πολλούς λειτουργούς, εύκολη και γρήγορη ανεύρεση εγγράφων ή φακέλων, παρέχει προστασία των δεδομένων, καθώς και πρόσβαση στο σύστημα από απομακρυσμένα σημεία και δυνατότητα τηλεργασίας από το εξωτερικό ή και το σπίτι.

    ``Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), καθώς προωθεί τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει η Δημόσια Υπηρεσία, με απώτερο στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη``, ανέφερε σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του συστήματος ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ

    Η Κύπρος παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει Ευρωπαίους πρόσφυγες πολέμου και κατοχικές δυνάμεις στο έδαφός της, αναφέρεται σε υπόμνημα που κατέθεσε στο φόρουμ που εξετάζει τα προβλήματα γενικότερα των προσφύγων στο χώρο της Ευρώπης, η κυπριακή αποστολή που συμμετέχει στην 3η Ευρωπαϊκή Οικουμενική Συνέλευση (ΕΕΑ), που πραγματοποιείται στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας.

    Η Ευρωπαϊκή Οικουμενική Συνέλευση με κεντρικό θέμα ``Φως Χριστού φαίνει πάσι! Ελπίδα για την ανανέωση και ενότητα στην Ευρώπη`` αποτελεί ξεχωριστό γεγονός της χριστιανικής οικουμενικής κίνησης και ζωής, διοργανώνεται από κοινού από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Σ.Ε.Ε.) και τη Συνδιάσκεψη Συμβουλίων Ευρωπαίων Επισκόπων (Σ.Σ.Ε.Ε.), καθώς και την ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας. Τα μέλη της Εκκλησίας της Κύπρου που συμμετέχουν στη Συνέλευση θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις ``από κοινού`` αποφάσεις της Συνέλευσης.

    Στο υπόμνημα που κατάθεσε η κυπριακή αποστολή στο φόρουμ που εξετάζει τα προβλήματα γενικότερα των προσφύγων στο χώρο της Ευρώπης, γίνεται αναφορά στην τουρκική εισβολή και στις τραγικές συνέπειές της, το ότι 200 χιλιάδες άτομα εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, χιλιάδες άλλα σκοτώθηκαν ή έτυχαν κακομεταχείρισης ενώ άλλα εξαφανίστηκαν και είναι αγνοούμενα.

    [04] CYPRUSAID - ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Οικονομική βοήθεια 684 χιλιάδων δολαρίων στην κυβέρνηση του Λιβάνου, για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τις καταστροφές που υπέστη από την επίθεση του Ισραήλ, τον Ιούλιο του 2006, θα προσφέρει η κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω της Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Βοήθειας CYPRUSAID και σε συνεργασία με τον οργανισμό UN-HABITAT των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Προγραμματισμού, η βοήθεια θα δοθεί σε δύο δόσεις και θα διατεθεί κυρίως για ενίσχυση της διοικητικής υποδομής των τοπικών αρχών του Νοτίου Λιβάνου και την εκτέλεση έργων υποδομής.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου παροχής τεχνικής, αναπτυξιακής και άλλης βοήθειας προς άλλες χώρες, η CYPRUSAID έχει παραχωρήσει κατά τα έτη 2006 και 2007 βοήθεια που ανέρχεται συνολικά σε 2,05 εκατομμύρια δολάρια για την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων σε πέντε χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 9 September 2007 - 9:29:15 UTC