Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΠΑΚ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ
  • [04] CYPRUSAID - ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [01] ΤΕΠΑΚ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Ενα μεγάλο γεγονός για την Κύπρο γενικότερα και τη Λεμεσό ειδικότερα, αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, την οποία θα κηρύξει το Σάββατο βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Σε διάσκεψη Τύπου στο ΤΕΠΑΚ, ο Υπουργός Παιδείας Ακης Κλεάνθους ανέφερε ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός, το οποίο το κράτος όφειλε στην κοινωνία και στην μαρτυρική μας Κύπρο.

    «Η Κύπρος, έχει ένα πλούσιο και καλό ανθρώπινο δυναμικό και έφτασε πλέον ο καιρός να δώσουμε αυτήν την τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε ο κ. Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι ενώ παραδοσιακά, τα 2/3 των τελειοφοίτων μας μεταβαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές, σήμερα δεν θα χρειάζεται, αφού θα έχουν στην χώρα τους ένα νέο Πανεπιστήμιο.

    Ευχαριστώντας την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΠΑΚ για το έργο που επιτελεί, ο Υπουργός Παιδείας ευχήθηκε καλή αρχή και υπενθύμισε ότι για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, η Κυβέρνηση έχει διαθέσει τα τελευταία 2 χρόνια από τις κρατικές δαπάνες ποσό 62 εκατομμυρίων λιρών. Είπε επίσης ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει σχέδιο δράσης σύμφωνα με το οποίο τα επόμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αυξήσει κατά 2 χιλιάδες τον αριθμό των φοιτητών του όπως επίσης και για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η λειτουργία του οποίου άρχισε πέρσι με 450 φοιτητές περίπου.

    Ο Δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι συγκινητικό το γεγονός ότι σήμερα η διάσκεψη πραγματοποιείται σε ένα κτίριο που εγκαταλείφθηκε πριν από 60 χρόνια και που κάποτε στέγαζε το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού. «Με την τελετή που θα γίνει αύριο αλλά και με την είσοδο των πρώτων φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας σηματοδοτείται για εμάς οριστικά και αμετάκλητα ένα γεγονός τεράστιας σημασίας», ανέφερε ο κ. Χρίστου και πρόσθεσε πως «η χωροθέτηση του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της πόλης σημαίνει πάρα πολλά πράγματα και για τους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς αλλά και για τους δημότες».

    Τη χαρά του από τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ Αντρέας Δημητρίου, σημειώνοντας ότι «μετατρέψαμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου σε πραγματικότητα». «Η διαδικασία και η προσπάθεια ήταν συλλογική, της Πολιτείας, της Κοινωνίας, ευρύτερα της Κυπριακής και ειδικότερα της Λεμεσού και βέβαια όλης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, γιατί η δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου είναι ένα έργο περίπλοκο στο οποίο πρέπει να ενεργοποιηθούν πολλών ειδών εμπειρογνωμοσύνες και πολύ αγάπη και ισχυρά κίνητρα για να γίνει πραγματικότητα», είπε ο κ.Δημητρίου.

    Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν πέντε σχολές (Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος) σε οκτώ τμήματα. Το ένα τμήμα αφορά διακόσιους περίπου φοιτητές που σπουδάζουν στην Νοσηλευτική στη Λευκωσία και οι άλλοι 250 περίπου στα υπόλοιπα επτά τμήματα στη Λεμεσό. Δυο ακόμη τμήματα θα προστεθούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

    Τέρμα στη χρονοβόρα διαδικασία της γραφειοκρατίας της κρατικής μηχανής επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση με το Σύστημα Αυτοματοποίησης Γραφείου (ΣΑΓ), το οποίο μετά την εφαρμογή του σε αρκετά τμήματα και υπηρεσίες στη Δημόσια Υπηρεσία, έχει βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο με τα βραβεία FileNet EMEAN Innovation Award καθώς και με το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ. Το ΣΑΓ, το οποίο είναι διαδικτυακής εφαρμογής και το συνολικό του κόστος έφτασε τα δύο εκατομμύρια λίρες, εξοικονομεί χρόνο και κόπο, καθώς, μεταξύ άλλων, θέτει τέρματα στο ψάξιμο αρχείων ή φακέλων αφού υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή, παρέχει ταυτόχρονη πρόσβαση σε ένα φάκελο από πολλούς λειτουργούς, εύκολη και γρήγορη ανεύρεση εγγράφων ή φακέλων, παρέχει προστασία των δεδομένων, καθώς και πρόσβαση στο σύστημα από απομακρυσμένα σημεία και δυνατότητα τηλεργασίας από το εξωτερικό ή και το σπίτι.

    ``Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), καθώς προωθεί τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει η Δημόσια Υπηρεσία, με απώτερο στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη``, ανέφερε σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του συστήματος ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Οπως είπε ο κ. Σαρρής, η Κύπρος για συγκεκριμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες κατέχει πάρα πολύ ψηλές θέσεις στη γενική βαθμολογία της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με συστήματα όπως το TaxisNet, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και της Αναζήτησης Εργασίας, που καταλαμβάνουν τη τρίτη θέση στον σχετικό πίνακα. ``Φιλοδοξώ και πιστεύω ότι με την Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου θα βελτιωθεί και η γενική μας βαθμολογία``, συμπλήρωσε.

    Μέχρι στιγμής, το σύστημα αυτό είναι εγκατεστημένο στα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, στη Βουλή, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, στο Κρατικό Αρχείο, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και στην Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, στόχος του ΥΠΟΙΚ, το ΣΑΓ να επεκταθεί και να καλύψει όσο πιο σύντομα όλη τη Δημόσια Υπηρεσία.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ

    Η Κύπρος παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει Ευρωπαίους πρόσφυγες πολέμου και κατοχικές δυνάμεις στο έδαφός της, αναφέρεται σε υπόμνημα που κατέθεσε στο φόρουμ που εξετάζει τα προβλήματα γενικότερα των προσφύγων στο χώρο της Ευρώπης, η κυπριακή αποστολή που συμμετέχει στην 3η Ευρωπαϊκή Οικουμενική Συνέλευση (ΕΕΑ), που πραγματοποιείται στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας.

    Η Ευρωπαϊκή Οικουμενική Συνέλευση με κεντρικό θέμα ``Φως Χριστού φαίνει πάσι! Ελπίδα για την ανανέωση και ενότητα στην Ευρώπη`` αποτελεί ξεχωριστό γεγονός της χριστιανικής οικουμενικής κίνησης και ζωής, διοργανώνεται από κοινού από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Σ.Ε.Ε.) και τη Συνδιάσκεψη Συμβουλίων Ευρωπαίων Επισκόπων (Σ.Σ.Ε.Ε.), καθώς και την ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας. Τα μέλη της Εκκλησίας της Κύπρου που συμμετέχουν στη Συνέλευση θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις ``από κοινού`` αποφάσεις της Συνέλευσης.

    Στο υπόμνημα που κατάθεσε η κυπριακή αποστολή στο φόρουμ που εξετάζει τα προβλήματα γενικότερα των προσφύγων στο χώρο της Ευρώπης, γίνεται αναφορά στην τουρκική εισβολή και στις τραγικές συνέπειές της, το ότι 200 χιλιάδες άτομα εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, χιλιάδες άλλα σκοτώθηκαν ή έτυχαν κακομεταχείρισης ενώ άλλα εξαφανίστηκαν και είναι αγνοούμενα. Σημειώνονται σε αυτό και αποφάσεις του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας σε υποθέσεις που αφορούν την Κύπρο καθώς και αποφάσεις των ΗΕ, του Κινήματος των Αδεσμεύτων, της Κοινοπολιτείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων οργανισμών με τις οποίες ζητείται η άμεση επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους με ασφάλεια και γίνεται έκκληση για πλήρη αποκατάσταση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού της Κύπρου.

    [04] CYPRUSAID - ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Οικονομική βοήθεια 684 χιλιάδων δολαρίων στην κυβέρνηση του Λιβάνου, για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τις καταστροφές που υπέστη από την επίθεση του Ισραήλ, τον Ιούλιο του 2006, θα προσφέρει η κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω της Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Βοήθειας CYPRUSAID και σε συνεργασία με τον οργανισμό UN-HABITAT των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Προγραμματισμού, η βοήθεια θα δοθεί σε δύο δόσεις και θα διατεθεί κυρίως για ενίσχυση της διοικητικής υποδομής των τοπικών αρχών του Νοτίου Λιβάνου και την εκτέλεση έργων υποδομής.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου παροχής τεχνικής, αναπτυξιακής και άλλης βοήθειας προς άλλες χώρες, η CYPRUSAID έχει παραχωρήσει κατά τα έτη 2006 και 2007 βοήθεια που ανέρχεται συνολικά σε 2,05 εκατομμύρια δολάρια για την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων σε πέντε χώρες, ως ακολούθως: Στο Λεσότο, για το οποίο υπάρχει συμφωνία της Κύπρου με την Ιρλανδία, η βοήθεια προσφέρθηκε για την ανέγερση οικοτροφείου για κορίτσια. Στο Μάλι, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση του Βελγίου, δόθηκε βοήθεια για την αγορά μηχανημάτων, για ένα σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

    Στην Αίγυπτο, με τη βοήθεια της Κύπρου χρηματοδοτείται μερικώς πρόγραμμα του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης (WFP) για την παροχή γευμάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στις Αυτόνομες Παλαιστινιακές Περιοχές η Κύπρος συνεργάστηκε με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) και η βοήθειά της διατέθηκε για τη σίτιση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Στην Υεμένη, σε συνεργασία την υπηρεσία αναπτυξιακής συνεργασίας της Γερμανίας, η βοήθεια της Κύπρου, διατέθηκε για την ολοκλήρωση προγράμματος στον τομέα της Μητρικής Υγείας, που αφορούσε την αγορά εξοπλισμού, την εκπαίδευση ιατρών και νοσοκόμων, την εκτέλεση κατασκευαστικών έργων για την αναβάθμιση ενός κεντρικού και δύο περιφερειακών νοσοκομείων σε κέντρα παροχής μαιευτικών υπηρεσιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 September 2007 - 17:29:14 UTC