Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΗΚ - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΓΑΛΛΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

  • [01] ΑΗΚ - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Στόχος της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας των εργαζομένων που ανήκουν στις τέσσερεις συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντίθεση των συντεχνιών της ΑΗΚ στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προώθηση πλωτής μονάδας για το φυσικό αέριο.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα, δεν υπάρχει ακόμη οτιδήποτε σε σχέση με πιθανή συνάντηση με την Κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι στις 27 του μηνός, οι συντεχνίες έχουν προαναγγείλει κλιμάκωση των μέτρων.

    Σε ερώτηση αν παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής οποιοδήποτε πρόβλημα, ο κ. Σάββα είπε ότι η ΑΗΚ ανταποκρίθηκε σε μία βλάβη που σημειώθηκε, χρησιμοποιώντας προσωπικό από τις τάξεις των απεργών, υπενθυμίζοντας ότι έχει δοθεί άδεια στους απεργούς αν χρειαστεί επιδιόρθωση οποιασδήποτε βλάβης, να γίνεται.

    Στόχος, είπε, είναι να μην επηρεαστεί καθόλου το κοινό «αλλά να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σότι αφορά το θέμα μας».

    Οι συντεχνίες διαδηλώνουν την προσήλωση των εργαζομένων στην ανάγκη άμεσης προώθησης της διαδικασίας για την δημιουργία χερσαίου τερματικού, με κυρίαρχη εμπλοκή της ΑΗΚ.

    Ερωτηθείς αν θα διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στις 27 Ιουνίου στην περίπτωση που προχωρήσουν στην κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, ο κ. Σάββα είπε ότι οι συντεχνίες έχουν ήδη διορίσει επιτροπή η οποία επεξεργάζεται διάφορα σενάρια κλιμάκωσης των μέτρων. «Όταν παρθεί η απόφαση, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα γίνει γνωστό. Δεν έχει αποφασιστεί το είδος της κλιμάκωσης των μέτρων», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σάββα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χαρίλαος Σταυράκης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την αντίθεση του ΔΣ στις απεργίες και τις εργατικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

    «Νιώθουμε ότι τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν μπορούν να λυθούν με ένα καλόπιστο διάλογο με το Υπουργείο και με την Κυβέρνηση», είπε.

    «Ευτυχώς η σημερινή απεργία δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο κοινό, οι τεχνικές υπηρεσίες είναι στελεχωμένες και οι συντεχνίες έχουν δείξει καλή θέληση, εκεί που δημιουργούνται μικρά προβλήματα αποδέχονται να σταλεί προσωπικό ώστε αυτά να λυθούν», είπε ο κ. Σταυράκης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταυράκης είπε ότι εναπόκειται στην Κυβέρνηση να κάνει το επόμενο βήμα.

    [02] ΥΠΕΞ - ΓΑΛΛΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Επαφές στη γαλλική πρωτεύουσα διεξάγει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Bernard Kouchner και με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Jean-Pierre Jouyet.

    Στόχος, είπε, «είναι να δούμε την πολιτική της νέας γαλλικής Κυβέρνησης, τους τομείς συνεργασίας που ξεκινήσαμε και πώς μπορούμε να τους αναπτύξουμε περαιτέρω, ενώ θα συζητήσουμε ευρωπαϊκά θέματα και ασφαλώς το Κυπριακό».

    Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια της νέας γαλλικής Κυβέρνησης στο θέμα της Τουρκίας, δεδομένων και των θέσεων που εξέφρασε ο νέος Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «έχουμε συνεργασία στο θέμα αυτό. Είναι ένα από τα αντικείμενα των διαβουλεύσεων που θα κάνουμε, να δούμε την πολιτική της νέας Κυβέρνησης, ήδη η Γαλλία``, επισήμανε, ``μας υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο ο μισθωτής τ/κ ακίνητης ιδιοκτησίας αποκτά εμπράγματο δικαίωμα επί αυτής, το οποίο μπορεί να μεταβιβαστεί ή υπομισθωθεί και να τύχει κληρονομικής διαδοχής.

    Αυτό δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας προσθέτοντας πως το εμπράγματο δικαίωμα αφορά μόνο το δικαίωμα κατοχής δηλαδή για όσο χρονικό διάστημα κατέχουν οι πρόσφυγες αυτή την τ/κ περιουσία - και δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Τ/Κ.

    «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το συνημμένο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμο που αφορά τ/κ γη καθώς και την εγγραφή της μίσθωσης. Ο μισθωτής αποκτά εμπράγματο δικαίωμα επί της τ/κ ακίνητης ιδιοκτησίας. Το εμπράγματο αυτό δικαίωμα μπορεί να μεταβιβαστεί ή να υπομισθωθεί και να τύχει κληρονομικής διαδοχής. Επίσης θα μπορεί να υποθηκευτεί ή να εκποιηθεί αναγκαστικά», ανέφερε ο κ. Πάλμας.

    Πρόσθεσε πως «νοείται ότι το εμπράγματο δικαίωμα αφορά μόνο το δικαίωμα κατοχής δηλαδή και δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Τ/Κ».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας επεσήμανε πως όσο διατηρείται το συγκεκριμένο στάτους κβο στο νησί, οι Ε/Κ που λόγω της κατάστασης η οποία επικρατεί στην Κύπρο κατοικούν και διαμένουν σε τ/κ γη, θα έχουν τα δικαιώματα που αναφέρονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομος ο Β, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, επισκέφθηκε χθες τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, που είναι ο καθεδρικός ναός της Επισκοπής της Ρώμης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Λουκάς Παναγιώτου, από τη Ρώμη, όπου συνοδεύει τον Μακαριότατο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια της Χριστιανοσύνης, όπως ένα κομμάτι από την τράπεζα όπου έγινε το Μυστικό Δείπνο του Ιησούς Χριστού με τους δώδεκα μαθητές του καθώς και λείψανα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

    Ο κ. Παναγιώτου, από το σημερινό πρόγραμμα των επαφών του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερης σημασίας» τη μετάβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο Κυβερνητικό Μέγαρο του Κράτους του Βατικανού και την επίσκεψή του στην ιστορική Ροτόντα του Αγίου Θεοδώρου του Μεγαλομάρτυρος, όπου θα συναντηθεί με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 June 2007 - 13:29:29 UTC