Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της κυβέρνησης επί της σύνοψης των θέσεων των 27 κρατών μελών που ετοίμασε η γερμανική προεδρία για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και κατέγραψε τις θέσεις που διατύπωσαν τα κόμματα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε δήλωση μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προς τούτο στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα «κρίνει και θα τοποθετηθεί και επί τόπου», αναφέροντας πως ενδέχεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να προνοεί την έγκριση εκ νέου της Συνταγματικής Συνθήκης από τα κράτη μέλη.

    «Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, το οποίο θα συζητήσει τη σύνοψη που έκανε η γερμανική προεδρία σχετικά με το θέμα της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι νοουμένου ότι η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να καταστήσει κοινωνούς τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων των σκέψεων της Κυβέρνησης πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε, σημείωσε, θα πάει εκεί, και ασφαλώς θα κρίνει και επί τόπου», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «είναι πιθανόν η διαδικασία να προνοεί να επιστρέψουν στα Κοινοβούλια και τα κόμματα θα διαμορφώσουν τη θέση τους ανάλογα με το αποτέλεσμα, που θα έχει αυτό το Συμβούλιο».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στη Σλοβενία για επίσημη επίσκεψη.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας France Cukjati, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Andrej Ster, τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και θα έχει χωριστή συνάντηση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας και το Δήμαρχο της Λουμπλιάνα Zoran Jankovic.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ

    Οι Τούρκοι κωλυσιεργούν στο θέμα της επιδιόρθωσης των χριστιανικών εκκλησιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα, αφού αυτό τους συμφέρει, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, προσθέτοντας πως οι εισβολείς θέλουν να δουν τις εκκλησίες να γκρεμίζονται η μία μετά την άλλη. Ο Αρχιεπίσκοπος πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στο Βατικανό, με άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, ύστερα από πρόσκληση της Αγίας Εδρας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Ρώμη, ο Μακαριότατος είπε ότι στη συνάντηση με τον Πάπα θα συζητήσουν θέματα τα οποία αφορούν τις δύο Εκκλησίες και γενικά τη Χριστιανοσύνη ενώ θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη προσέγγιση των δύο Εκκλησιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε «πολύ καλές και αγαστές τις σχέσεις» των δύο Εκκλησιών, είπε πως η Εκκλησία της Κύπρου «έχει πολύ καλές και αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχισθεί αυτή η τακτική γιατί πρέπει και είναι και εντολή του Θεού να πρυτανεύει η αγάπη και η ειρήνη μεταξύ των λαών και των ανθρώπων».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως στη συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο θα θέσει και το θέμα της σύλησης των χριστιανικών εκκλησιών στα κατεχόμενα και θα ζητήσει τη βοήθειά του για το συγκεκριμένο θέμα. Σε άλλη ερώτηση, ο Μακαριότατος σημείωσε πως «δυστυχώς η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται» στις εισηγήσεις της Εκκλησίας για την επιδιόρθωση των κατεχομένων εκκλησιών, παρά τη συνάντηση που είχε με τον Μουφτή των Τ/Κ.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας για ενίσχυση των εμπορικών, βιομηχανικών και άλλων σχέσεων υπεγράφη μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και από συριακής πλευράς ο Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Amer Husni Lutfi.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Πρωτόκολλο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των τελωνείων, της φορολογίας, των τραπεζών, της εμπορικής ναυτιλίας, των αερομεταφορών και οδικών μεταφορών.

    Ο κ. Σαρρής βρισκόταν στη Συρία, επικεφαλής αντιπροσωπείας, για να προεδρεύσει της Πέμπτης Συνόδου της Κυπρο-Συριακής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Συνεργασία. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής, που συστάθηκε με βάση τη Συμφωνία για Επιστημονική και Βιομηχανική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ανασκοπήθηκε η συνεργασία που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα στους διάφορους τομείς μεταξύ των δύο χωρών, και μελετήθηκαν τρόποι και μέσα με τα οποία οι υφιστάμενοι δεσμοί φιλίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας θα μπορούσαν να προωθηθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 June 2007 - 17:29:13 UTC