Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Για την κυβέρνησή του, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ``η υγεία παραμένει πρώτη προτεραιότητα`` και, εργαζόμενη προς ολοκλήρωση της απαραίτητης προεργασίας, είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έναρξη εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) από το 2008.

    Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ``το πρώτο προαπαιτούμενο, που είναι κτιριακές εγκαταστάσεις, υλοποιείται και ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που εγκαινιάζουμε σήμερα``.

    Στην τελετή προσκλήθηκαν και παρευρέθησαν, πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου μετά της συζύγου του Ανδρούλας Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, Υπουργοί, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, Πρέσβεις διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, οι Αρχηγοί Εθνικής Φρουράς, ΕΛΔΥΚ και Αστυνομίας, Αρχηγοί ή/και εκπρόσωποι κομμάτων, Αντιπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων, ανώτεροι δημόσιοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανώσεων.

    Μετά τον Αγιασμό που τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο και τις ομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας στην είσοδο του Νοσοκομείου και ακολούθησε δεξίωση.

    Καλώντας όλους να συνειδητοποιήσουν ότι, ``η εισαγωγή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας καθολικής κάλυψης δεν είναι ένα εύκολο έργο, ούτε είναι ένα κοινωνικό μέτρο μιας κυβέρνησης ή μιας μόνο γενιάς``, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ``είναι η δεύτερη μεγάλη κοινωνική κατάκτηση του λαού, μετά το γενικό Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα επηρεάσει και θα ευεργετήσει τόσο τη δική μας όσο και τις επόμενες γενιές``.

    ``Εργαζόμαστε συστηματικά στην κατεύθυνση αυτή``, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως με τη θέσπιση κανονισμών και την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, η κυβέρνηση έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

    ``Αφού ολοκληρώσουμε το διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην έναρξη της εφαρμογής του από το 2008``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Τα θέματα υγείας, η παροχή ψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε αυτές ολόκληρης της κοινωνίας, πρέπει να αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες, αλλά είναι και ένα από τα πιο περίπλοκα και δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι δημοκρατικές χώρες``, είπε ο Πρόεδρος.

    Στην πρόκληση παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``απαντά με θετικό τρόπο``.

    ``Για μας``, πρόσθεσε, ``η υγεία παραμένει πρώτη προτεραιότητα. Για μας η υγεία δεν αποτελεί προνόμιο για τους λίγους. Αποτελεί αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα για τους πολλούς``.

    Δέσμευση για την κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος, είναι ``η εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας που να είναι ευέλικτο, αλλά και αποτελεσματικό, ικανό να παρέχει κάλυψη σε όλους τους πολίτες, να προσφέρει υπηρεσίες στο ύψιστο δυνατό επίπεδο επιστημονικής επάρκειας και τεχνολογίας, αλλά, ταυτόχρονα, να είναι προσαρμοσμένο κατά τρόπο ρεαλιστικό στις ειδικές συνθήκες, στις διοικητικές και οικονομικές δυνατότητες του κράτους και των πολιτών εισφορέων, και να λαμβάνει υπόψη τα κεκτημένα δικαιώματα των κρατικών υπαλλήλων που, τώρα, εργοδοτούνται στις κρατικές Υπηρεσίες Υγείας``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναγνώρισε ``στις προηγούμενες κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1990, τη μεγάλη συμβολή που είχαν στην υλοποίηση του προαπαιτούμενου των κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, αφού, αυτές οι κυβερνήσεις, σχεδίασαν και συμπλήρωσαν την ανέγερση και εξοπλισμό τριών από τα πέντε επαρχιακά νοσοκομεία``.

    ``Γνωρίζουμε καλά``, είπε ο Πρόεδρος, ``ότι οι αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, η δημογραφική κίνηση του πληθυσμού, οι εξελίξεις στον τομέα της διοίκησης και η τεράστια πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ιατρική επιστήμη, απαιτούν, παντού και στην Κύπρο, τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας ικανού να ενσωματώσει τις εξελίξεις και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, έναντι συνεχώς αυξανόμενης δαπάνης``.

    ``Το Μάιο του 2001``, είπε ο Πρόεδρος, ``η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το σχετικό νόμο για την εισαγωγή στην Κύπρο Γενικού Σχεδίου Υγείας, αφού στη διάρκεια 35 περίπου ετών συζητήθηκαν και σχεδιάστηκαν τουλάχιστον πέντε άλλα προηγούμενα Σχέδια, που, διαδοχικά, κρίθηκαν ως ακατάλληλα για τις συνθήκες της Κύπρου και είχαν απορριφθεί``.

    ``Το Σχέδιο του 2001 ήταν το πέμπτο νέο και διαφορετικό Σχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και εγκρίθηκε από την, τότε, πλειοψηφία, της Βουλής``, δήλωσε ο Πρόεδρος.

    ``Αλλά``, συνέχισε, ``όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, εκείνο το Σχέδιο έπασχε από εγγενείς αδυναμίες. Πρώτον, γιατί τα οικονομικά δεδομένα είχαν βασιστεί σε αναλογιστική μελέτη του 1992 και, δεύτερον, γιατί ουσιώδεις πτυχές του Σχεδίου, διατυπώθηκαν εν είδει ευχολογίου και αφέθηκαν για μεταγενέστερη οριστικοποίηση με κανονισμούς``.

    Στη συνέχεια, είπε ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση προσέλαβε νέο οίκο ξένων εμπειρογνωμόνων, με όρους εντολής να αναθεωρήσουν το Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του δικού μας συστήματος και τη νέα, σύγχρονη αναλογιστική μελέτη.

    ``Η εντολή που δόθηκε στους εμπειρογνώμονες``, είπε, ``ήταν να εισηγηθούν μέτρα και διαδικασίες που θα ήταν αποδεκτά ή, τουλάχιστον, που θα είχαν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όλων των τάξεων και εμπλεκόμενων επιστημονικών και άλλων οργανωμένων συνόλων``.

    ``Διότι``, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``ένα τέτοιο Σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συναίνεση ή, τουλάχιστον, την ανοχή των ενδιαφερομένων. Διότι, αυτοί θα κληθούν να το εφαρμόσουν και αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων της εφαρμογής του Σχεδίου``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε άλλες ``σχεδιασμένες δράσεις`` της κυβέρνησης προς βελτίωση της όλης κατάστασης στον τομέα της υγείας.

    ``Μειώσαμε``, πρόσθεσε, ``την τιμή των φαρμάκων, ολοκληρώσαμε και λειτουργεί το νέο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, δημιουργήσαμε έξι νέα Υγειονομικά Κέντρα και αναβαθμίσαμε τα υφιστάμενα, κατοχυρώσαμε με νόμο τα δικαιώματα των ασθενών``.

    ``Παρά τη φειδώ που ασκείται για τη δημιουργία νέων θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία``, συνέχισε, ``στην ίδια περίοδο έχουμε εγκρίνει την ίδρυση άνω των χιλίων πρόσθετων θέσεων για τις υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και αναβαθμίσαμε την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, αναβαθμίσαμε τη Νοσηλευτική Σχολή και την εντάσσουμε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου``.

    ``Καθοριστική παράμετρος της γενικότερης προσπάθειας μας στο χώρο της υγείας``, είπε ο Πρόεδρος, ``ήταν ασφαλώς η υπόθεση του νέου Γενικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας, του οποίου τα εγκαίνια επιτέλους πραγματοποιούμε σήμερα``.

    ``Παρά τις εγγενείς δυσκολίες και προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω του κτιριακού σχεδιασμού του, το προσωπικό που το στελεχώνει καταβάλλει αυξημένες προσπάθειες, σε κόπο και ώρες εργασίας, για την υπέρβαση αυτών των δυσκολιών``, είπε ο Πρόεδρος.

    ``Οι φυσιολογικές δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες``, πρόσθεσε, ``με μεθοδική δουλειά του Υπουργού Υγείας, των στελεχών και, γενικά, του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σταδιακά, ξεπερνιούνται. Τα αρχικά προβλήματα, σταδιακά, βρίσκουν τη λύση τους``.

    ``Στο σημείο αυτό και σχετικά με την ύπαρξη ευθυνών, θέλω για μια ακόμα φορά να τονίσω``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``ότι, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου που θέλουμε να ισχύει στην Κύπρο, κανένας δεν ενοχοποιείται και κανένας δεν καταδικάζεται, με βάση υπόνοιες, φήμες, εντυπώσεις, αποτελέσματα ή δημοσιεύματα``.

    ``Η ενοχή οποιουδήποτε, η απόδοση ευθυνών και η επιβολή κυρώσεων, μόνον, αποκλειστικά και μόνον, αποδίδεται από Δικαστήριο και μόνον με βάση την παρουσίαση μαρτυρίας αποδεκτής από δικαστήριο``, είπε ο Πρόεδρος.

    ``Εχουμε``, συνέχισε, ``εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και όλες τις νόμιμα επιτρεπτές διαδικασίες για διερεύνηση όλων των πτυχών του θέματος και τη συλλογή της αναγκαίας και αποδεκτής μαρτυρίας σε ένα Δικαστήριο``.

    ``Η λειτουργία της Δικαιοσύνης``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``μπορεί να είναι χρονοβόρα, αλλά αυτό είναι το θεμέλιο και η ασφαλής βάση της Δημοκρατίας και της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη``.

    ``Αυτή την πορεία είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά και θέλουμε να ακολουθήσουμε``, είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας πως, ``εφ` όσον βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η νόμιμη προδικαστική ερευνητική διαδικασία, ούτε είναι επιτρεπτό ούτε είναι αποδεκτό να προσθέσω οποιαδήποτε σχόλια ή δικές μου εκτιμήσεις``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως ``ο Νόμος θα πάρει την πορεία του και ούτε συγκάλυψη ούτε ανοχή θα υπάρξει για οποιονδήποτε βαρύνεται με ευθύνες και για τον οποίο εξασφαλίζεται αποδεκτή μαρτυρία, ανεξαρτήτως ονόματος ή βαθμού``.

    Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ``στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στα άλλα κρατικά νοσηλευτήρια δικαιούται να προσφεύγει σήμερα το 85% του συνολικού πληθυσμού``.

    ``Θεωρώ τα σημερινά εγκαίνια``, είπε ο Πρόεδρος, ``καθοριστικό σταθμό στην πορεία της ποιοτικής αναβάθμισης των Υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο``.

    ``Οφείλω όμως, παράλληλα, να σημειώσω``, πρόσθεσε, ``ότι τα εγκαίνια αυτά δεν αποτελούν κάποιου είδους `κολυμβήθρα του Σιλωάμ` για όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο παρελθόν σε σχέση με το Νοσοκομείο, για λανθασμένους σχεδιασμούς, λανθασμένες αποφάσεις, για αναποφασιστικότητα και δαπανηρές καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και για τον καταρτισμό σωστών προδιαγραφών των προσφορών για εξοπλισμό και στην κατακύρωση και εκτέλεσή τους``.

    ``Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους σας``, είπε ο Πρόεδρος, ``ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου και η πορεία του σε διοικητικό και επιστημονικό επίπεδο αποτελεί για την κυβέρνηση και για εμένα, προσωπικά, πρώτη προτεραιότητα``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος, ``θα γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε όσα προβλήματα έχουν απομείνει να ξεπεραστούν`` και ``το Υπουργείο Υγείας και ο κ. Υπουργός προσωπικά, το έχει άλλωστε επανειλημμένα αποδείξει, θα παραμείνουν σταθερά προσανατολισμένοι στο στόχο της πλήρους και απόλυτα επιτυχημένης λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας``.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Η Τουρκία συνεχίζει την απαγόρευση ελλιμενισμού σε υπό κυπριακή σημαία πλοία, παρά το γεγονός ότι παραβιάζει διεθνείς νόμους και υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην 18η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου στη Λεμεσό. «Τα τελευταία 10 χρόνια η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν συνυφασμένη με την εναρμόνιση του κυπριακού νηολογίου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο βασικός άξονας αυτής της πολιτικής ήταν η ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού στόλου ώστε να μπορεί επιτυχημένα να ανταγωνιστεί τα διεθνή πρότυπα, τις μεγάλες προκλήσεις της μοντέρνας ναυτιλιακής βιομηχανίας όπως επίσης και τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος όπου η Κύπρος αποτελεί ήδη μέρος του», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε ακόμη ότι η ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας δεν παίζει μόνο σημαντικό οικονομικό ρόλο αλλά έχει και πολιτικές διαστάσεις καθώς «σε ένα μικρό κράτος, το οποίο βρίσκεται υπό κατοχή, η κυπριακή σημαία υψώνεται σε πλοία σε ολόκληρο τον κόσμο και η ενεργός συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς ενισχύει τη θέση της Δημοκρατίας, κάτι το οποίο προσθέτει στην εικόνα της χώρας και έχει θετικές πολιτικές επεκτάσεις». Η Κύπρος ωστόσο δεν επαναπαύεται, συμπλήρωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής καθώς «ο συνεχής ανταγωνισμός δεν το επιτρέπει» ενώ αναφέρθηκε και στις αρνητικές επιπτώσεις από το εμπάργκο της Τουρκίας στα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

    Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου είπε, «το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής πολιτικής της Κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «η συνεισφορά του, η υποστήριξη του και η συνεργασία σε όλα τα ναυτιλιακά θέματα είναι σημαντική». «Είναι σταθερή θέση μας ότι η επικέντρωση στην ποιότητα, η συνεχής ανάπτυξη της υφιστάμενης υποδομής σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς και τα άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος στις ναυτιλιακές εταιρείες διασφαλίζουν μια μακροχρόνια υποστήριξη και ανάπτυξη της Κύπρου σε αυτόν το σημαντικό τομέα», πρόσθεσε ο κ. Θράσου.

    Βασικό εμπόδιο, επεσήμανε, στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας αποτελεί το εμπάργκο της Τουρκίας στα υπό κυπριακή σημαία πλοία και τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να ασκηθούν όλα τα αναγκαία νομικά και πολιτικά μέτρα που υπάρχουν ώστε να προχωρήσει η Τουρκία στην άρση αυτών των απαγορευτικών μέτρων.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Μια σύγχρονη τηλεκατευθυνόμενη υποβρύχια κάμερα, αξίας 38 χιλιάδων δολαρίων, δώρισε στη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού στην παρουσία του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ, ο οποίος είπε ότι το νέο απόκτημα της Λιμενικής θα βοηθήσει στις έρευνες για εντοπισμό του λαθρεμπορίου όπλων και των ναρκωτικών καθώς και σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα. Η τηλεκατευθυνόμενη υποβρύχια κάμερα, με την ονομασία VideoRay PRO III Remotely Operated Vehicle, μπορεί να καταδυθεί μέχρι τα 90 μέτρα, κινείται με δυο μικρές προπέλες και οι εικόνες που μεταδίδει εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο σε φορητό σύστημα οθόνης.

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής ανέφερε σε ομιλία του ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα στενό συνεργάτη στον κοινό αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, την ανάπτυξη και διάδοση πυρηνικών όπλων και ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα ενώ εξέφρασε την προσδοκία του για «περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών για αύξηση της ασφάλειας και της ευημερία των πολιτών των δυο εθνών μας». Αναφερόμενος στη δωρεά της πρεσβείας του, ο κ. Σλίκερ είπε πως «η τηλεκατευθυνόμενη υποβρύχια κάμερα θα επιτρέψει στη ναυτική αστυνομία να ελέγχει κατά πόσο κάποιος επιχειρεί να μεταφέρει οτιδήποτε παράνομα στο κύτος των πλοίων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον υποβρύχιο εντοπισμό εκρηκτικών και να βοηθήσει δύτες κατά τη διάρκεια υποβρύχιων επιχειρήσεων διάσωσης».

    Από την πλευρά του, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας ευχαρίστησε την αμερικανική πρεσβεία και σημείωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντα στήριζε την Κυπριακή Αστυνομία προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία, ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης των μελών της. Τόνισε ότι το νέο απόκτημα της Λιμενικής Αστυνομίας θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας σε υποβρύχιες έρευνες και σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Το μήνυμα της 1ης Απριλίου είναι όπως ο λαός συνεχίσει τον αντικατοχικό του αγώνα για να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και να φέρει στο νησί την επανένωση και την ειρηνική συνύπαρξη, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους, ο οποίος πρόσθεσε ότι μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων που τιμούνται και μνημονεύονται κατά την επέτειο της 1ης του Απρίλη του 1955.

    Σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου, ο κ. Κλεάνθους επεσήμανε ότι ``καθώς η μνήμη μας γυρνά σήμερα στους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, αναλογιζόμαστε και το δικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα``.

    Οπως είπε ο κ. Κλεάνθους ``παρά τις τόσες θυσίες και τους αγώνες του λαού μας στη μακρόχρονη Ιστορία του, το 37% των πατρογονικών μας εδαφών εξακολουθεί εδώ και 33 χρόνια να βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή``. Το δικό μας χρέος, είπε, «είναι, αντλώντας δύναμη από τα μηνύματα της σημερινής επετείου, που είναι μηνύματα αγώνα και αντίστασης, να συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα για να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και να φέρουμε στο νησί μας την επανένωση και την ειρηνική συνύπαρξη``. ``Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων που τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα, επέτειο της 1ης του Απρίλη του 1955`` κατέληξε ο κ. Κλεάνθους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 March 2007 - 18:29:18 UTC