Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8η ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ - ΤΑΛΑΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΘΡΑΣΟΥ ΣΥΡΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑ ΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΥΠΕΞ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8η ΙΟΥΛΙΟΥ

    Η τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση από την τουρκοκυπριακή πλευρά για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και σημείωσε ότι αυτό ζήτησε και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι η τ/κ πλευρά θα προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά.

    ``Η τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση, μετά και από την έκκληση και τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της 8ης Ιουλίου``, πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να επεξεργάζονται μια νέα δέσμη ιδεών ή σχέδιο λύσης του Κυπριακού, και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι ``λάθος να ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο δηλώσεων και αντιδηλώσεων``.

    ``Ενώπιον μας έχουμε μία συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, έχουμε μία διαδικασία την οποία πρότεινε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας, κ. Γκαμπάρι, και αποδέχθηκαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Θεωρώ ότι σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθεια και την προσοχή μας, και νομίζω πως αυτό είναι που μας έκανε έκκληση, προς όλες τις πλευρές, και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας``, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι ``από εκεί και πέρα θα ήταν λάθος να ξεκινήσουμε να συζητούμε πράγματα τα οποία εκφεύγουν από την εφαρμογή της συμφωνίας``

    [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ - ΤΑΛΑΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία συναντήθηκαν με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά από αίτημά του, και ζήτησαν την ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και την επανέναρξη αναζήτησης συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ανακοίνωση των πέντε μονίμων μελών αναφέρει πως οι πέντε πρέσβεις εξέφρασαν προβληματισμό για τις δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί στη διαδικασία που στοχεύει στην έναρξη συνομιλιών, με βάση τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και των εισηγήσεων που υπέβαλε το Νοέμβριο ο αξιωματούχος των ΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Οι πέντες Πρέσβεις υπενθυμίζουν ότι έχει παρέλθει περισσότερο από ένας χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι πλευρές, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, εργάστηκαν επιμελώς προς την κατεύθυνση επίτευξης συναντίληψης.

    [03] ΘΡΑΣΟΥ ΣΥΡΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Συμφωνία για Διεθνείς Οδικές Μεταφορές Επιβατών και Εμπορευμάτων θα υπογράψει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει στη Συρία.

    Ο κ. Θράσου αναχωρεί την Παρασκευή για τη Συρία, επικεφαλής αντιπροσωπείας, για πραγματοποίηση τριήμερης επίσημης επίσκεψης, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Μεταφορών της Συρίας Dr. Yarob Badr.

    Ο κ. Θράσου θα έχει, μεταξύ άλλων, επαφές και συνομιλίες για θέματα που αφορούν την Πολιτική Αεροπορία και την Εμπορική Ναυτιλία.

    [04] ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑ ΔΗΛΩΣΗ

    Η Διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση και νέα δομή, νοοτροπία και μεθόδους εργασίας, δήλωσε ο νέος Εκτελεστικός Πρόεδρος του εθνικού αερομεταφορέα, Κίκης Λαζαρίδης, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνει την προεδρία των ΚΑ στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της εταιρείας.

    Με σημερινή δήλωση μετά την ανακοίνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο του διορισμού του, ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης των Κυπριακών Αερογραμμών γιατί, όπως είπε, «γνωρίζω και εκτιμώ την τεράστια στρατηγική τους σημασία για τον τόπο μας στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα. Γι αυτό και για μένα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις στη μακρά μου επαγγελματική πορεία η υπηρεσία μου ως Πρόεδρος της Εταιρείας την τετραετία 1989-1993».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 March 2007 - 12:29:17 UTC