Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Η μεγάλη υπόθεση της παιδείας και του πολιτισμού, την οποία καλείται τώρα να υπηρετήσει ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, προσλαμβάνει, στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, μια ιδιαίτερη διάσταση και σημασία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ακη Κλεάνθους. ``Μετουσιώνεται σε βασικό στοιχείο ενίσχυσης της κρατικής μας οντότητας και σε ψυχική λειτουργία ενδυνάμωσης της πίστης στην τελική δικαίωση του αγώνα μας για ελευθερία και επιβίωση``, πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι είναι τιμή του να διαδέχεται στο Υπουργείο Παιδείας τον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη ενώ διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί σκληρά για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης. ``Κύριε Πρόεδρε, είναι τιμή για μένα να διαδεχθώ στο Υπουργείο Παιδείας τον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη, ο οποίος αναμφισβήτητα έχει επιτελέσει ένα σημαντικό και αξιόλογο έργο, όπως αυτό της καθιέρωσης της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης, του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, της δημιουργίας δύο νέων Πανεπιστημίων, καθώς και πολλών άλλων έργων``, είπε.

    Ο κ. Κλεάνθους υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρώσει στο ακέραιο το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και θα στηρίξει σημαντικά όλους τους συνεργάτες του για την άμεση υλοποίηση όλου του έργου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Παιδείας. ``Θα εργαστώ σκληρά για να βοηθήσω και εγώ στην ολοκλήρωση του έργου αυτού της Κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρώσει στο ακέραιο όσα έχει υποσχεθεί σ αυτό το λαό. Οσο αφορά το εθνικό μας ζήτημα, ειδικότερα στον τομέα της Παιδείας, αντιλαμβάνομαι τις ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνω από σήμερα και θα εργαστώ σκληρά για να επιτελέσω και ένα άλλο εθνικό στόχο``, πρόσθεσε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, από 19-22 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. βαν ντερ Λίντεν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη και με τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ.

    Σε δηλώσεις του ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. βαν ντερ Λίντεν είπε πως ``δεν πρόκειται να υπάρξει μόνιμη λύση της κατάστασης στην Κύπρο, χωρίς σοβαρό και διαρκή διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και σε κάθε δυνατό επίπεδο``. ``Εχουμε ήδη ενθαρρύνει επαφές εργασίας στη Συνέλευσή μας``, πρόσθεσε, ``όπου δύο Τουρκοκύπριοι αντιπρόσωποι συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας``. ``Ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενός σώματος που βασίζεται και προάγει τον αμοιβαίο σεβασμό και τον ανοικτό διάλογο, έχω ως έναν από τους κύριους στόχους της επίσκεψής μου να δοκιμάσω και να φέρω τους ανθρώπους κοντά τον ένα στον άλλο``, δήλωσε ο κ. βαν ντερ Λίντεν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ο κ. βαν ντερ Λίντεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και θα παρακαθήσει επίσης σε γεύμα εργασίας, το οποίο θα παραθέσουν μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ και όπου θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες της ΚΣΣΕ.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει πραγματικά ότι μπορεί να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα, υιοθετώντας την ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα και εγκαταλείποντας την αναχρονιστική μέθοδο των απειλών προς τις γειτονικές της χώρες, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των πετρελαίων στη διάρκεια κοινή συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη Σλοβενία με τον εκεί ομόλογό του Ντιμίτρι Ρούπελ.

    «Οι συμφωνίες που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με την Αίγυπτο και το Λίβανο είναι απολύτως στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου των θαλασσών και αφορούν μόνο την Κύπρο, το Λίβανο και την Αίγυπτο. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αν οποιοδήποτε κράτος έχει οποιαδήποτε απαίτηση, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο στο οποίο μπορεί να προσφύγει και να ζητήσει τη γνωμοδότησή του. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει την εφαρμογή μέτρων που έχουν να κάνουν με το εθνικό της συμφέρον, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σε συνεργασία με την Αίγυπτο και το Λίβανο.

    Ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν συζήτησαν και για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας. «Θα ήθελα να τονίσω ότι πέραν κάθε αμφιβολίας η Κύπρος και η Σλοβενία έχουν πολύ κοινές θέσεις σε διεθνή προβλήματα και πρακτικά συμφωνούμε και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα», τόνισε ο κ. Ρούπελ. Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, είπε ότι «η Σλοβενία έχει μια πολύ θετική στάση όσον αφορά το θέμα της Κύπρου. Οι θέσεις της Σλοβενίας και της Κύπρου είναι πολύ κοντά».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 February 2007 - 12:29:19 UTC