Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ - ΛΑΝΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΡΕΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    H Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα και κλείσιμο νέων κεφαλαίων, ούτε θα επιτρέψει τη συνέχιση των ενταξιακών διαδικασιών, αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, τόνισε σήμερα στον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας.

    Στη συνάντηση με τον κ. Ρεν διάρκειας μιας ώρας και τριάντα λεπτών, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον κ. Λιλλήκα «ενδιαφέρουσα» και «παραγωγική», βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε στο Φιλανδό Επίτροπο ότι η Λευκωσία αναμένει μια έκθεση αντικειμενική, όπου η αξιολόγηση θα καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όχι μόνο τη δήλωση της ΕΕ, της 21ης Σεπτεμβρίου, αλλά και την ομαλοποίηση των σχέσεων της Αγκυρας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξέφρασε επίσης την προσδοκία της κυπριακής πλευράς ότι και «η δική μας έκθεση με τις κυπριακές θέσεις θα ληφθεί σοβαρά υπόψη» (από την Κομισιόν).

    Ο κ. Λιλλήκας ανέλυσε τη θέση της Κύπρου έναντι της ενταξιακής διαδικασίας αυτήν την περίοδο, λέγοντας στον κ. Ρεν ότι παραμένει η θέση για υποστήριξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας , αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις. «Επειδή αυτή τη στιγμή η Τουρκία όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, αλλά τοποθετείται δημόσια με ακραίες θέσεις, η δική μας θέση είναι ότι δεν θα συναινέσουμε στο άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων, ούτε θα επιτρέψουμε τη συνέχιση των διαδικασιών σαν να μην συμβαίνει τίποτα», ανέφερε.

    Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν εντάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τουρκίας, είναι να αποφεύγει η Επιτροπή να ανοίγει νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις, επισήμανε στον κ. Ρεν. Θεωρούμε ότι αυτή η περίοδος προσφέρεται στο να πεισθεί η Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να αποφευχθεί η «σύγκρουση των τρένων» . Και σίγουρα δεν προσφέρεται η περίοδο αυτήν στο να διευκολυνθεί η Τουρκία με το άνοιγμα και κλείσιμο νέων κεφαλαίων, τόνισε ο κ. Λιλλήκας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, διευκρίνισε στον Επίτροπο ότι σενάρια και ιδέες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία, με τη μορφή της αναστολής του ανοίγματος των σχετικών κεφαλαίων, τριών ή πέντε, για μας δεν αποτελούν αποδεκτή προσέγγιση, ούτε και αποδεκτή κύρωση.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον κ. Ρεν ότι πρόθεση της Κύπρου δεν είναι να μπλοκάρει τη διαδικασία, αλλά θέλει να υπάρξει ανταπόκριση από Τουρκία στη τήρηση των δεσμεύσεων της, ώστε να συνεχισθεί ομαλά η διαδικασία. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει λόγω αδιαλλαξίας της Τουρκίας, τότε την ευθύνη για την κρίση θα την φέρει η Αγκυρα, κατέληξε.

    Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης, το Κυπριακό, όπου ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις εξελίξεις από την τελευταία συνάντηση που είχα στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο, μέχρι σήμερα. Οπως του είπε, οι προσπάθειες των αντιπροσώπων των δύο ηγετών, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν οδηγήσει σε πρόοδο.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της εφαρμογής του χρηματοδοτικού κανονισμού, όπου εκφράστηκε η διάθεση της κυβέρνησης για συνεργασία, ώστε ο κανονισμός να υλοποιηθεί ομαλά και μέσα στα σωστά πλαίσια. Αναμένουμε από τους εκπροσώπους της Επιτροπής να ανταποκριθούν με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Τέλος, για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου, η πρόταση μας και όλα τα σημεία που είχαν συμφωνηθεί επί λουξεμβουργιανής προεδρίας, παραμένουν σε ισχύ, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχει ξεκαθαρίσει στον κ. Ρεν ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία διασύνδεση αυτού και οποιουδήποτε άλλου θέματος που αφορά υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Δεν μπορούμε τη διασύνδεση και για λόγους ουσίας. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε εκπτώσεις επί του κοινοτικού κεκτημένου διότι μετά το ανατολίτικο παζάρι δεν έχει τέλος, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Συνοψίζοντας ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση δεν πρέπει να υπάρχουν ασάφειες και αδιευκρίνιστα σημεία.

    [02] ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ - ΛΑΝΣ

    Ο Εθνικός Αχνας εξήλθε στο ΓΣΠ ισόπαλος 0-0 με τη γαλλική Λανς, διατηρώντας την πόρτα για πρόκριση στους πολυπόθητους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ανοικτή.

    Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, στις 28 Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 September 2006 - 19:29:19 UTC