Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [03] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΤΑΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Κάποιες ιδέες και σκέψεις για προώθηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου υπέβαλε προς τις δύο πλευρές ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μελετά αυτές τις ιδέες και αξιολογεί αυτές τις σκέψεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ο κ. Μόλερ του παρουσίασε πακέτο προτάσεων στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπεβλήθησαν συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Μόλερ».

    «Απλώς ο κ. Μόλερ, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του, υπέβαλε προς τις δύο πλευρές κάποιες ιδέες και σκέψεις για προώθηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Η δική μας η πλευρά μελετά αυτές τις ιδέες και αξιολογεί αυτές τις σκέψεις», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Το ίδιο πράττει και ο κ. Ταλάτ, όπως λέει ο ίδιος, πρόσθεσε ο κ. Πασιαρδής, σημειώνοντας ωστόσο ότι "την ίδια ώρα, (ο κ. Ταλάτ) σπεύδει και πάλι να διατυπώσει τον αστήρικτο ισχυρισμό για απροθυμία της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των συζητήσεων και ροκάνισμα του χρόνου».

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι τα «Ηνωμένα Εθνη γνωρίζουν πολύ καλά, πάρα πολύ καλά, ποια πλευρά ευθύνεται για τη μέχρι στιγμής ανυπαρξία ουσιαστικής προόδου στις συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, όπως πολύ καλά γνωρίζουν ποιος ροκανίζει το χρόνο».

    "Σίγουρα δεν θα ήταν ευτυχής ο κ. Ταλάτ αν τα ΗΕ απεκάλυπταν την αλήθεια. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο κ. Ταλάτ έσπευσε να ενημερώσει απευθείας και προσωπικά τον (Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ) κ. Γκαμπάρι", είπε.

    Ο κ. Γκαμπάρι, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, "ενημερώνεται κανονικά από τον κ. Μόλερ, εκτός βέβαια και αν ο κ. Ταλάτ ένοιωσε την ανάγκη να απολογηθεί στον κ. Γκαμπάρι για κωλυσιεργία και για απροθυμία της πλευράς του να συνεργαστεί για την υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου".

    [02] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το άνοιγμα κεφαλαίων στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι «σταθερή και αμετάκλητη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικό να συζητείται άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων.

    Παράλληλα τόνισε ότι αυτή την περίοδο και μέχρι τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, η Κομισιόν θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει την Αγκυρα να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης και της Κύπρου και να μην καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διευκολυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παραγνωρίζοντας τη στάση που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν με τον οποίο θα συζητήσουν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την αξιολόγηση στην οποία θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τουρκοκυπρίους.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ανοίξει το κεφάλαιο για την παιδεία στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το κεφάλαιο για την παιδεία και τον πολιτισμό έχει ήδη τεθεί στην ομάδα Εργασίας» και πρόσθεσε πως «η κυπριακή κυβέρνηση έφερε ένσταση όπως έκαναν και άλλες χώρες με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει το κεφάλαιο 26».

    Ερωτηθείς εάν θα ανοίξει το συγκεκριμένο κεφάλαιο, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «η θέση μας είναι σταθερή και αμετάκλητη. Θεωρούμε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικό να συζητούμε άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων της Τουρκίας».

    [03] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΕΣ

    Συνολικά 13 λείψανα αγνοουμένων έχουν εκταφεί στην κατεχόμενη Κερύνεια και παρόμοιος αριθμός λειψάνων έχει περάσει από ανθρωπολογική ανάλυση στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής στη Λευκωσία, αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΑ.

    Η ΔΕΑ σημειώνει ότι το έργων των εκταφών, ταυτοποιήσεων και επιστροφής των λειψάνων προχωρεί ικανοποιητικά και προσθέτει ότι οι επόμενες εκταφές θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε περιοχές της Λάρνακας και της κατεχόμενης Καρπασίας.

    ``Τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες έχουν εφαρμοστεί και τα λείψανα 13 αγνοουμένων έχουν εκταφεί στην περιοχή της Κερύνειας. Ένας παρόμοιος αριθμός έχει περάσει από ανθρωπολογικές αναλύσεις στο εργαστήρι της ΔΕΑ``, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΤΑΣΗ

    Ο Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρότασή του για τη δημιουργία νέου ακτινοθεραπευτικού κέντρου στην Κύπρο, προκειμένου να μελετηθεί και να ληφθούν αποφάσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο Υπουργός είπε ότι τα αρχεία στα οποία καταγράφονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν τον καρκίνο δεν είναι πλήρως ενημερωμένα αφού δεν υπάρχει η σωστή μηχανογράφηση, εξακρίβωση και καταγραφή στοιχειών που να αποτελούν μια τράπεζα δεδομένων για τον καρκίνο ώστε βάσει αυτών να χαραχθεί και η Εθνική Στρατηγική Καρκίνου.

    Στο μεταξύ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια πάλης ενάντια στον καρκίνο και διοργανώνει παγκύπριο οδικό έρανο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 September 2006 - 17:29:17 UTC