Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ -ΛΙΒΑΝΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ

  • [01] ΥΠΕΞ -ΛΙΒΑΝΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ

    Πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς στη Μέση Ανατολή, η οποία οδήγησε στη σύγκρουση για 16 ημέρες τώρα μεταξύ Χεζπολάχ και ισραηλινού στρατού, υπέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση πριν δέκα μέρες, απεκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε λόγω της συνέχισης των εχθροπραξιών.

    Σε δηλώσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι συζήτησε την κυπριακή πρόταση και με την φινλανδική Προεδρία και με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι ``η πρόταση αυτή αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, πιθανόν και λέω πιθανόν διότι θα υπάρξουν και άλλες ιδέες στο τραπέζι, να μπορέσει να αξιοποιηθεί``, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει σημεία της πρότασης διότι ``αν δημοσιοποιηθεί δεν θα έχει αποτελέσματα``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις με τον Σύρο Επιτετραμμένο στην Κύπρο και τον Πρεσβευτή της Τσεχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Κύπρος τάχθηκε στη χθεσινή διάσκεψη της Ρώμης υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

    ``Θεωρούμε ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών δεν προσφέρει τίποτα πέραν από την αύξηση των θυμάτων του πολέμου και στο τέλος της όποιας στρατιωτικής ή πολεμικής επιχείρησης για να υπάρξει κατάληξη θα πρέπει να υπάρξει διάλογος``, είπε ο κ. Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι ``η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπιι να υπάρξει διάλογος το ταχύτερο δυνατόν, για να περισωθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπινων ζωών``.

    Ο κ. Λιλλήκας ενέταξε στα σημαντικά της διάσκεψης της Ρώμης το ότι αποφασίστηκε πως η όποια ειρηνευτική δύναμη θα σταλεί στο Λίβανο να γίνει με απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δύναμη αυτή να εδρεύει στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

    ``Αυτή νομίζω είναι μια σωστή απόφαση``, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι έγινε έκκληση να συνέλθει το ταχύτερο δυνατόν το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον καθορισμό των όρων εντολής και τα όποια υπηρεσιακά σχέδια της δύναμης ``έτσι που να αρθεί το επιχείρημα που είχε προταθεί από τις όποιες χώρες διαφωνούσαν με την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει έτοιμη ειρηνευτική δύναμη και δεν υπάρχει απόφαση του ΣΑ δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύρραξη, η έκκληση για κατάπαυση του πυρός``.

    Ερωτηθείς αν μετέφερε στο Σύρο διπλωμάτη κάποιο μήνυμα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως υπήρξαν κάποια ζητήματα στη διάσκεψη της Ρώμης που έγινε αναφορά στη Συρία και υπήρξε παράκληση για όσες χώρες έχουν καλές σχέσεις να προσπαθήσουν να μεταφέρουν μήνυμα στη Συρία.

    ``Αυτό έχω πράξει``, συνέχισε, ``διότι στην περίπτωση που θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια συζήτηση για τη ρύθμιση του προβλήματος θα απαιτηθεί και η συμμετοχή στο διάλογο και όχι μόνο και θα πρέπει και η Συρία να στηρίξει αυτές τις ειρηνευτικές προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα σε μια μακροπρόθεσμη βάση για να μην επανέρχεται το πρόβλημα``.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι πολλές Αραβικές χώρες ανησυχούν γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ριζοσπατικοποίηση στις αραβικές κοινωνίες και πρόσθεσε: ``Ενόσω συνεχίζονται αυτές οι επιχειρήσεις οι κυβερνήσεις στον αραβικό κόσμο που είναι μετριοπαθείς και δεν ακολουθούν ακραίες πολιτικές θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτή την ανησυχία και την μετέφεραν και αρκετοί άραβες Υπουργοί στη διάσκεψη και αυτή την ανησυχία τη συμμεριζόμαστε και εμείς``.

    ``Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν θα αποδυναμωθεί η Χεζπολάχ με αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί και μάλιστα σε χώρες που δεν έχουν μεγάλη παράδοση πολιτικής επίδρασης``, είπε.

    Οπως είπε ο κ. Λιλλήκας, ``από τη μια υπερασπιζόμαστε την κατάπαυση του πυρός και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου υπερασπιζόμαστε και τον αφοπλισμό κάθε παρακρατικής ή παραστρατιωτικής οργάνωσης και την αποκατάσταση του ελέγχου σε όλη την περιοχή του Λιβάνου από την λιβανική κυβέρνηση μέσω των νόμιμων ενόπλων δυνάμεών της και αυτή η ισορροπία είναι που πρέπει να διατηρηθεί``.

    Παράλληλα, ερωτηθείς για ενδεχόμενη κάθοδο στην Κύπρο Λιβανέζων προσφύγων λόγω της συνέχισης των συγκρούσεων, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η θέση της Κύπρου, η οποία θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που συγκάλεσε η φινλανδική Προεδρία για την ερχόμενη Τρίτη, είναι η ίση κατανομή του επαναπατρισμού ξένων υπηκόων από όλα τα κράτη - μέλη, με δεσμευτική απόφαση της ΕΕ.

    ``Εάν υπάρχει αυτή ανάγκη, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με μία απόφαση που θα δεσμεύει και τις 25 χώρες μέλη και θα αφορά, κατά τη δική μας εκτίμηση, σε κατανομή του αριθμού των προσφύγων των 25 χωρών - μελών, έτσι που να μην δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε μία μόνο χώρα μέλος της ΕΕ``, είπε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο καθόδου αιτητών πολιτικού ασύλου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κύπρος έχει ``υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση που προβλέπει τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέσω Κύπρου και από τις χώρες αυτές να γίνει άμεσα ο επαναπατρισμός στις χώρες καταγωγής τους ούτως ώστε ο αριθμός που θα διακινηθεί για επαναπατρισμό ανά χώρα να είναι πολύ μικρός``.

    Υπέδειξε όμως ότι ``απαιτείται μία απόφαση σε επίπεδο ΕΕ δεσμευτική για όλους και η Κύπρος για να μπορέσει να ανταποκριθεί θα πρέπει να έχει τη στήριξη των χωρών - μελών τόσο για την παροχή μεταφορικών μέσων, αεροπλάνων, όσο επίσης και στον τρόπο επαναπατρισμού συγκεκριμένων ανθρώπων``.

    Σε ερώτηση αν αντέχει η Κύπρος το κύμα φυγής από το Λίβανο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Κύπρος αντέχει ιδιαίτερα μετά τη σημαντική μείωση του αριθμού αφίξεων στην Κύπρο είναι ``σε πολύ καλύτερη κατάσταση``, προσθέτοντας ότι ήδη έχει μείνει μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων στην Κύπρο που αναμένεται να μετακινηθεί στις επόμενες 48 ώρες.

    ``Οι αφίξεις χθες και σήμερα συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολύ μικρότερες και νομίζω ότι έχουμε την δυνατότητα να διακινήσουμε ακόμη ανθρώπους μέσω Κύπρου``, είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ``ήδη απαντήσαμε θετικά σε μια πρόταση για συμμετοχή της Κύπρου σε μια διακίνηση 10.000 ανθρώπων τρίτων χωρών και από την Κύπρο ζητήθηκε να περάσουν 2.500 τρίτων χωρών και έχουμε ανταποκριθεί θετικά``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 July 2006 - 17:29:14 UTC