Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΩΜΗΣ - ΥΠΕΞ
  • [02] ΛΑΡΝΑΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [04] ΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΛΙΒΑΝΟΣ

  • [01] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΩΜΗΣ - ΥΠΕΞ

    Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον μαστιζόμενο από τις συνεχιζόμενες επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας Λίβανο, εξέφρασε στη διάσκεψη της Ρώμης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε παρέμβασή του στη διάσκεψη της Ρώμης, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις και εισηγήσεις που έχουν τεθεί από τους συμμετάσχοντες αποτελούν μια καλή βάση για την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα αποσκοπεί στην κατάπαυση των εχθροπραξιών και στη δημιουργία και αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική διάσταση της σύρραξης, καθώς και στην ανάγκη αποστολής βοήθειας προς τους άμαχους.

    Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στη μέχρι τώρα συνεισφορά της Κύπρου στην κρίση και ειδικότερα στον επιτυχή επαναπατρισμό πέραν των 40.000 προσώπων.

    ``Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και τον Ερυθρό Σταυρό και την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος έχει δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή και τους μηχανισμούς, τα οποία και βρίσκονται στη διάθεση των εταίρων μας, στην ΕΕ, με σκοπό τον επαναπατρισμό επιπρόσθετου αριθμού προσώπων``, επεσήμανε.

    [02] ΛΑΡΝΑΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Την αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ και του κυπριακού λαϊκού κινήματος στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου διακήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι στόχος των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο είναι η απεμπλοκή του Ισραήλ από τις συμφωνίες για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στη Λάρνακα από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, το ΑΚΕΛ και τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ``ο λαός μας, θύμα και ο ίδιος εισβολής και κατοχής, θύμα του ιμπεριαλισμού και του επεκτατισμού, με ανοικτές ακόμα τις πληγές του ξεριζωμού, της προσφυγιάς και της απώλειας αγαπημένων προσώπων, απλώνει χέρι βοήθειας και αλληλεγγύης στον Λίβανο και την Παλαιστίνη``.

    Σε ψήφισμα που ενέκρινε διά βοής η συγκέντρωση των πολιτών στη Λάρνακα, έπειτα από πρωτοβουλία του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, εκφράζεται ``η αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που είναι θύματα της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ``.

    [03] ΥΠΕΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Ο τερματισμός του πολέμου και η επικράτηση της ειρήνης είναι το πρώτιστο που πρέπει να γίνει ώστε να προληφθεί η μαζική φυγή Λιβανέζων ή υπηκόων τρίτων χωρών από τη δοκιμαζόμενη χώρα, ενώ σημαίνων παράγοντας που θα αποτρέψει τη μαζική φυγή είναι η ταχεία αποστολή της μεγαλύτερης δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από το ενδεχόμενο η Κύπρος να δεχθεί κύματα προσφύγων από τον Λίβανο, είπε πως η εντύπωση της κυβέρνησης είναι πως "δεν φαίνεται ότι άμεσα ετοιμάζονται πολλοί άνθρωποι να μετακινηθούν από τον Λίβανο".

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως δεν διαβλέπει ως άμεση προοπτική τον ερχομό Λιβανέζων προσφύγων για παραμονή στην Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε επίσης πως η δυνατότητα της Κύπρου να υποδεχθεί κύματα προσφύγων από τον Λίβανο θα εξαρτηθεί από τον αριθμό και τον προορισμό αυτών των ανθρώπων.

    [04] ΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Ενώπιον δραματικών συνθηκών διαβίωσης βρέθηκε σήμερα η αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου Κύπρου που μετέβη στον Λίβανο, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η παιδοχειρουργός Ελένη Θεοχάρους.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, είπε ότι κάποια από αυτά είναι υπερπλήρη και κάποια άδεια, και πρόσθεσε ότι παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων τόσο για την περίθαλψη τραυματιών όσο και για την περίθαλψη ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

    Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με άτομα με εγκαύματα, καθώς πρώτη φορά παρουσιάζονται αυτού του τύπου εγκαύματα, και ανέφερε πως ούτε οι Παλαιστίνιοι ούτε οι Λιβανέζοι γιατροί γνωρίζουν για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των εγκαυμάτων και ζητήθηκε από τη Λευκωσία να επικοινωνήσει με πανεπιστημιακές κλινικές στο εξωτερικό. "Το ερώτημα νομίζω έχει προωθεί στη Γερμανία", είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 July 2006 - 9:29:49 UTC