Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΖΑΚΧΑΙΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

  • [01] ΖΑΚΧΑΙΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών θα μεταφέρει Κύπριους πολίτες, κυρίως τουρίστες και παιδιά που βρίσκονται στον Λίβανο, πίσω στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση σε μιαν ανθρωπιστική κίνηση, αποφάσισε να παραχωρεί για μία εβδομάδα από σήμερα, θεωρήσεις διαβατηρίων στα κυπριακά αεροδρόμια, σε όσους Λιβανέζους υπηκόους διαμένουν στην Ευρώπη και επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο για να είναι κοντά στη χώρα τους.

    Οπως ανέφερε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με την Ελλάδα, η οποία προγραμματίζει να στείλει αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Δαμασκό για να μεταφέρει Ελλαδίτες αλλά και άλλους Ευρωπαίους υπηκόους, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι.

    Ο κ. Ζακχαίος σημείωσε ότι ακόμη η αποστολή του αεροπλάνου βρίσκεται υπό διερεύνηση, αλλά έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση και εντός λίγων ωρών θα συγκεντρωθεί η ομάδα Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι θα μεταφερθούν οδικώς στη Δαμασκό από τον Λίβανο, με κατεύθυνση την Αθήνα και σταθμό την Κύπρο για να κατέβουν οι Κύπριοι υπήκοοι.

    "Σήμερα η προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε πίσω τους Κύπριους επισκέπτες τουρίστες που βρίσκονται στον Λίβανο, καθώς και τα παιδιά. Θα δούμε πόσος χώρος υπάρχει στο ελληνικό αεροσκάφος. Μιλούμε για 25 ως 50 Κύπριους και ο αγώνας θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν", σημείωσε ο κ. Ζακχαίος.

    Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλά άτομα λιβανικής καταγωγής με κυπριακά διαβατήρια, που πιθανόν να επιθυμούν και αυτοί να έρθουν στην Κύπρο, αλλά προτεραιότητα δίνεται αυτή τη στιγμή στους Κύπριους τουρίστες.

    Αναφορικά με τα τρία παιδιά κυπριακής καταγωγής που βρίσκονται με τη Λιβανέζα γιαγιά τους στον Λίβανο, είπε ότι το Υπουργείο ζήτησε βοήθεια από τα Ηνωμένα Εθνη για την ασφαλή μεταφορά τους στην Κύπρο, ενώ μέχρι να γίνει η διευθέτηση, έχει προθυμοποιηθεί ο Κύπριος επιτετραμμένος στον Λίβανο να τα πάρει υπό την προστασία του.

    Για τις θεωρήσεις διαβατηρίων, ο κ. Ζακχαίος είπε ότι η πολιτική απόφαση που λήφθηκε αφορά τους υπηκόους του Λιβάνου που ζουν στην Ευρώπη και επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο, προκειμένου να βρίσκονται κοντά στη χώρα τους όταν θα καταστεί πλέον δυνατή η ασφαλής μετάβασή τους στον Λίβανο.

    "Λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση να παραχωρούνται θεωρήσεις για μία εβδομάδα από σήμερα στο αεροδρόμιο για αυτούς τους Λιβανέζους υπηκόους οι οποίοι αγωνιούν. Αντί να παίρνουν τις θεωρήσεις στα προξενεία και τις πρεσβείες μας, θα τα δίνουμε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας", είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Εξάλλου, σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν μια τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία συζητείται πρωτοβουλία της Γαλλίας για μεταφορά όλων των Ευρωπαίων πολιτών από τον Λίβανο.

    "Δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, δηλαδή εάν θα γίνει οδικά η μεταφορά στη Δαμασκό ή άλλου ή εάν θα γίνει μέσω θαλάσσης, οπότε θα τεθεί το θέμα να δοθούν διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της και δήλωσε πρόθυμη να διευκολύνει οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ επιθυμεί, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να αξιοποιήσει τις διευκολύνσεις που παρέχουν τα αεροδρόμια και λιμάνια μας", είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Αναφορικά με την ομάδα του Εθνικού Αχνας που μεταβαίνει στο Ισραήλ, ο κ. Ζακχαίος εκτίμησε ότι δεν θα διατρέξουν οποιοδήποτε κίνδυνο, καθώς η κρίση που επικρατεί είναι μόνο στα βόρεια της χώρας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 July 2006 - 17:29:16 UTC