Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρικό - Ανασχηματισμός - Διαβεβαίωση νέων Υπουργών
  • [02] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία - Κύπρος
  • [03] ΕΕ - Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών - Μπακογιάννη
  • [04] Λουξεμβούργο - ΕΕ - Υπουργός Συγκοινωνιών - Συμβούλιο
  • [05] Κύπρος - ΕΕ - Διεθνείς Συμβάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
  • [06] Ελλάδα - Ιακώβου - Ζαμπέλας - Αποκαλυπτήρια προτομών
  • [07] Κωνσταντινούπολη - Ταλάτ - Κυπριακό - Επιτροπές
  • [08] Κατοχικό καθεστώς - Συνεργείο ΡΙΚ
  • [09] ΔΗΚΟ Λάρνακας - Παραιτήσεις μελών Επαρχιακής Επιτροπής
  • [10] Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο Γερμανίας - Αποτελέσματα ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 13/06/2006

  • [01] Προεδρικό - Ανασχηματισμός - Διαβεβαίωση νέων Υπουργών

    Πραγματοποιείται σήμερα στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

    Η διαβεβαίωση των νέων Υπουργών, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, θα γίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και στη συνέχεια οι νέοι Υπουργοί θα μεταβούν στα Υπουργεία τους για να παραλάβουν από τους προκατόχους τους και να αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Σοφοκλής Σοφοκλέους έχει ήδη παραλάβει, από την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο του από τον απερχόμενο Υπουργό Δώρο Θεοδώρου.

    Αλλαγές, πλην αυτής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, γίνονται με τον ανασχηματισμό στο Υπουργείο Αμυνας, όπου ο νέος Υπουργός Φοίβος Κλόκκαρης παραλαμβάνει από τον Κυριάκο Μαυρονικόλα, στο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος όπου ο Φώτης Φωτίου παραλαμβάνει από τον Τίμη Ευθυμίου, στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο Αντώνης Μιχαηλίδης παραλαμβάνει από τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών από τον Γιώργο Ιακώβου.

    Αναλαμβάνουν σήμερα επίσης οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου από τον Χρίστο Ταλιαδώρο, και Υγείας Χάρης Χαραλάμπους από τον Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα ασκεί ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, μετά τη μετακίνηση του έως τώρα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Μετά, λοιπόν, την τελετή της νενομισμένης διαβεβαίωσης, το κυβερνητικό σχήμα διαμορφώνεται ως εξής: Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Σοφοκλής Σοφοκλέους, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης, Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου, Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους.

    [02] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία - Κύπρος

    Σαφέστατη προειδοποίηση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυναν χθες από το Λουξεμβούργο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η προειδοποίηση έγινε μέσω της κοινής θέσης των «25», αλλά και δηλώσεων που έκαναν η αυστριακή προεδρία και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, που εκπροσώπησε την Κύπρο στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, χαρακτήρισε ικανοποιητικό το τελικό κείμενο της κοινής θέσης των «25», που συμφωνήθηκε μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ με την αυστριακή προεδρία.

    Η κ. Ιακώβου συναίνεσε στην επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα και το προσωρινό κλείσιμο του κεφαλαίου για την «Ερευνα και Επιστήμη», όταν εξασφάλισε την ικανοποίηση των κυπριακών θέσεων, μέσω δύο τροποποιήσεων που έγιναν στο κεφάλαιο αυτό. Η πρώτη τροποποίηση περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δεύτερη τροποποίηση αναφέρει ότι η ΕΕ εφόσον χρειαστεί θα επανέλθει την κατάλληλη στιγμή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Με τη δήλωση αυτή η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει ξανά το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού αν η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Ειδικότερα, στη κοινή θέση των «25» που ενσωματώθηκε στο κεφάλαιο της Ερευνας και Επιστήμης, αναφέρει ότι: «H EE υπογραμμίζει τη σημασία η Τουρκία να συμμορφωθεί με την Συμφωνία Σύνδεσης, περιλαμβανομένου του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και της Τελωνειακής Ενωσης, όπως επίσης και της Εταιρικής Σχέσης, τα οποία αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της προ ενταξιακής στρατηγικής. Η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ΕΕ υπογραμμίζει όλα τα σχετικά στοιχεία της Δήλωσης της ΕΕ και των κρατών μελών της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ΕΕ, εφόσον χρειαστεί θα επανέλθει την κατάλληλη στιγμή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο», καταλήγει το κείμενο.

    Στο θέμα αναφέρθηκε χθες το απόγευμα η αυστριακή προεδρία και ο Επίτροπος Ολι Ρεν. Η Αυστριακή Υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διαφορετικά, όπως είπε, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι στην τακτική έκθεση προόδου, που θα υιοθετήσει η Κομισιόν τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, θα γίνεται μια συνολική καταγραφή της πορείας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Αναφερόμενος στην απόφαση ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι την προηγούμενη είχε στο Λουξεμβούργο κατ' ιδίαν συνάντηση με την κ. Πλάσνικ στην οποία ανέφερε ότι το προτεινόμενο κείμενο δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση και φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της νύχτας έγιναν πολλές προσπάθειες και παρουσιάστηκαν πολλά κείμενα με συνεχώς βελτιούμενες διατυπώσεις.

    Στο τέλος, όπως είπε, διαπιστώσαμε ότι το τελευταίο κείμενο ήταν ικανοποιητικό και το αποδεχθήκαμε. Την ίδια άποψη είχε και η Ελλάδα, αλλά και οι χώρες μέλη που έχουν φιλική διάθεση στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    [03] ΕΕ - Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών - Μπακογιάννη

    Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία διασφαλίζει τα ζητήματα που έθεσε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες στο Λουξεμβούργο η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ως προς το θέμα του ανοίγματος και κλεισίματος του πρώτου κεφαλαίου της διαπραγματευτικής ενταξιακής διαδικασίας, που αφορά την Επιστήμη-Ερευνα, επιτεύχθηκε τελικώς συναίνεση με ταυτόχρονη διασφάλιση στα ζητήματα που έθετε η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για όλους, σε μιαν εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη διαπραγμάτευση.

    Οπως είπε, καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα συνηγόρησε υπέρ των δικαιολογημένων κυπριακών ανησυχιών. Ταυτόχρονα εργάσθηκε για την επίτευξη συναίνεσης, κάτι που τελικώς επετεύχθη.

    ''Εχουμε, λοιπόν, το προσωρινό κλείσιμο του πρώτου αυτού κεφαλαίου'', είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που, ως υποψήφια χώρα, έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι του συνόλου της ΕΕ και, βεβαίως, της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Πρόσθεσε ότι το κείμενο που συμφωνήθηκε δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση.

    Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής που η Ελλάδα έχει χαράξει και εφαρμόζει με σταθερότητα, σωφροσύνη και αποφασιστικότητα, δηλαδή τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και προσαρμογής της Τουρκίας, χωρίς όμως εκπτώσεις και παρεκκλίσεις όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της.

    ''Για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου, εργαζόμαστε αποφασιστικά και εποικοδομητικά, στο πλαίσιο της ΕΕ, σε σταθερή επικοινωνία και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και σε συνεννόηση με τους άλλους εταίρους μας για την αναζήτηση της αναγκαίας συναίνεσης'', ανέφερε.

    Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας χαρακτήρισε εξίσου θετικές και τις μέχρι τώρα εξελίξεις όσον αφορά το περιεχόμενο της παραγράφου για την Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στις 16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    [04] Λουξεμβούργο - ΕΕ - Υπουργός Συγκοινωνιών - Συμβούλιο

    Με θέματα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κοινωνίας της πληροφορίας, χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών ασχολήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή η Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες και την Ενέργεια που έγινε στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή και του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Η Κύπρος και αρκετά άλλα κράτη - μέλη, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για αντιμετώπιση των νέων νομοθετικών προτάσεων ως πακέτο μέτρων.

    Ο κ. Θράσου δήλωσε ότι η προσέγγιση αυτή αναμένεται να καθυστερήσει την υιοθέτηση και εφαρμογή αριθμού σημαντικών προτάσεων, που ενισχύουν την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Το Συμβούλιο, είπε ο Υπουργός, δεν θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και υποχρέωση να καταλήξει σε συμφωνία επί του συνόλου των προτάσεων, την ίδια στιγμή που για ορισμένες από τις προτάσεις αυτές εκκρεμεί σε διεθνές επίπεδο η εξεύρεση ρεαλιστικών και αποτελεσματικών ρυθμίσεων.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, οι 25 Υπουργοί Μεταφορών υπέγραψαν πολυμερή Συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου και με συμμετοχή αριθμού ευρωπαϊκών κρατών - μη μελών της ΕΕ.

    Αναφορικά με τα θέματα ενέργειας, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την αυστριακή προεδρία και από τον Επίτροπο αρμόδιο για Θέματα Ενέργειας Αντρις Πίμπαλγς για τις διεθνείς σχέσεις στον τομέα και συγκεκριμένα για την Κοινή Συνεισφορά της Επιτροπής και του Υπατου Εκπροσώπου ως προς την εξωτερική πολιτική ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Στον τομέα των αερομεταφορών, επιτεύχθηκε γενική προσέγγιση επί της πρότασης Κανονισμού για τη σύσταση μιας κοινής επιχείρησης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος νέας γενιάς για τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας (Ενιαίος Ουρανός).

    Ενημερώθηκαν επίσης τα κράτη - μέλη για την τρέχουσα κατάσταση του ευρωπαϊκού ''μαύρου'' καταλόγου αερομεταφορέων, των οποίων απαγορεύεται η λειτουργία στην ΕΕ και η χρήση ευρωπαϊκών αερολιμένων.

    Σημειώνεται ότι ο ''μαύρος κατάλογος'' θα τυγχάνει συχνής ανανέωσης από τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας Αερομεταφορών και οι αεροπορικές εταιρείες που θα περιλαμβάνονται σε αυτόν, ή και που θα είναι υποψήφιες για εισδοχή σε αυτόν, θα έχουν το δικαίωμα υπεράσπισης μέσω των νομικών τους συμβούλων και της Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας τους.

    [05] Κύπρος - ΕΕ - Διεθνείς Συμβάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

    Η Κύπρος πρωτοπορεί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κύρωση διεθνών συμβάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Λουξεμβούργο, στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Jacques Barrot, η Κύπρος έχει κυρώσει πέντε από τις έξι Διεθνείς Συμβάσεις περί Αστικής Ευθύνης και Αποζημιώσεων.

    Το γεγονός αυτό την καθιστά ως τη χώρα που έχει κυρώσει τις περισσότερες από κάθε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [06] Ελλάδα - Ιακώβου - Ζαμπέλας - Αποκαλυπτήρια προτομών

    Τα αποκαλυπτήρια δύο προτομών, του Βασιλέως Ευαγόρα Α' της Σαλαμίνας και του Αθηναίου Στρατηγού, Ναύαρχου Κίμωνα, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού, στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Στον κ. Ιακώβου απονεμήθηκε από τον ιδρυτή του Κέντρου Κωνσταντίνο Δαμιανό, με το ''χρυσό κεφάλι του Αλεξάνδρου'', το ανώτερο παράσημο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.

    Ο κ. Ιακώβου στον σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τον Δαμιανό Κωνσταντίνο ''άτυπο πολιτιστικό πρεσβευτή της Κύπρου'', και ''πολιτιστική γέφυρα'' μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου την ίδρυση του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.

    Ο κ. Ζαμπέλας εξέφρασε την περηφάνια του για τη συμβολή των Κυπρίων στον ελλαδικό χώρο και παράλληλα τη μεγάλη του χαρά που εγκαινιάζει αυτό τον θεσμό στη περιοχή της Κορινθίας με την οποία, όπως είπε, η Κύπρος συνδέεται με παλαιούς δεσμούς.

    Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε και η θεματική ενότητα ''Κύπρος στην Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία και Πολιτισμό'', στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ αναβίωσε ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του Κατακλυσμού.

    [07] Κωνσταντινούπολη - Ταλάτ - Κυπριακό - Επιτροπές

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί χρήσιμες τις επιτροπές για τεχνικά ζητήματα στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και, όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η δική του η πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύοντας ότι η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο αεροδρόμιο ''Ατατούρκ'' της Κωνσταντινούπολης μετά το ταξίδι και τις επαφές που είχε στη Γερμανία, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει καθαρά στους Γερμανούς την τουρκική θέση στο Κυπριακό και το ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν και είναι αποφασισμένοι να εργασθούν για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

    Τονίζοντας ότι η Γερμανία σύντομα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου διεκδικεί τη θέση Μόνιμου Μέλους, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι επιθυμία της Γερμανίας είναι να κατανοήσει το Κυπριακό και να εργασθεί για την προώθηση λύσης του προβλήματος αυτού εάν μπορεί να βοηθήσει.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ταλάτ, συζήτησε με τους Γερμανούς το ζήτημα ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξηγώντας και τις δικές του θέσεις για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    [08] Κατοχικό καθεστώς - Συνεργείο ΡΙΚ

    Οι κατοχικές αρχές άφησαν χθες το απόγευμα ελεύθερους τέσσερις Ελληνοκύπριους που απήγαγαν προχθές στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Πρόκειται για ένα δημοσιογράφο και δύο κινηματογραφιστές του ΡΙΚ, τους Στέλιο Κρέουζο, Ανδρέα Δημητρίου και Χρίστο Χάσικο, καθώς και μία επισκέπτρια, την Μαρία Λάμπρου.

    Το συνεργείο του ΡΙΚ μετέβη χθες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να καλύψουν ειδησεογραφικά εκδηλώσεις για τον Κατακλυσμό, όπως έγινε και πέρυσι.

    Με το πρόσχημα ότι κινηματογραφούσαν κλειστή στρατιωτική περιοχή οι κατοχικές αρχές τους απήγαγαν και τους μετέφεραν σε ''αστυνομικά κρατητήρια'', όπου πέρασαν το βράδυ.

    Χθες το κατοχικό καθεστώς τους παρουσίασε σε παράνομο στρατοδικείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο τους επέβαλε πρόστιμο 133 λιρών και τους άφησε ελεύθερους. Το πρόστιμο κατέβαλε η τουρκοκυπριακή Συντεχνία Εργατών Τύπου.

    [09] ΔΗΚΟ Λάρνακας - Παραιτήσεις μελών Επαρχιακής Επιτροπής

    O Αντιπρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗΚΟ Λάρνακας Αλέξης Μιχαηλίδης δήλωσε προχθές ότι οι παραιτήσεις 18 στελεχών της Επιτροπής, που υποβλήθηκαν λόγω των αποτελεσμάτων των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην επαρχία, δεν έχουν καμία σχέση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θέλω να διαψεύσω κάποιους κακόπιστους πληροφοριοδότες προς τα ΜΜΕ που επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Με την επιστολή προς τον Πρόεδρο και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ δηλώνεται η πολιτική ευθιξία ενός μεγάλου αριθμού μελών της Επαρχιακής Επιτροπής, ο οποίος αισθανόμενος αυτή την ευθιξία θέτει στη διάθεση του κόμματος τις παραιτήσεις του» είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι τα 18 στελέχη οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή «μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Λάρνακα αλλά και γιατί, δυστυχώς, φανερά διαπιστώσαμε μια παντελή αδιαφορία ή και αντικομματική συμπεριφορά από κομματικά στελέχη''.

    Οι παραιτήσεις αυτές, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, θέλουμε να αποτελέσουν το έναυσμα για την ανάληψη σωστών ενεργειών από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος.

    [10] Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο Γερμανίας - Αποτελέσματα

    Συνεχίζεται και σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, η τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Ποδόσφαιρο, με τα παιχνίδια ανάμεσα στις Εθνικές Ομάδες Κορέας - Τόγκο (στις 16:00 στο στάδιο ''Παγκόσμιο Κύπελλο'' της Φρανκφούρτης), Γαλλίας - Ελβετίας (στις 19:00 στο στάδιο ''Γκότλιμπ - Ντέμλερ'' της Στουτγκάρδης) και Βραζιλίας - Κροατίας (στις 22:00 στο στάδιο ''Ολυμπία'' του Βερολίνου).

    Στους τρεις αγώνες του Κυπέλλου που διεξήχθησαν προχθές, η Σερβία (- Μαυροβούνιο) έχασε με 0 - 1 από την Ολλανδία, το Μεξικό επικράτησε του Ιράν με 3 - 1 και η Αγκόλα ηττήθηκε από την Πορτογαλία με 0 - 1.

    Χθες, η Αυστραλία κέρδισε το παιχνίδι με την Ιαπωνία με 3 - 1, ενώ οι ΗΠΑ έχασαν από την Τσεχία με 0 - 3 και η Ιταλία νίκησε την Γκάνα με 2 - 0.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 June 2006 - 14:23:30 UTC