Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Αγνοούμενοι - Βουλή
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ομίχλη
  • [03] Αθήνα - Χριστόφιας - Γραμματικό
  • [04] Υπουργείο Αμυνας - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [05] Κίνημα Οικολόγων - Ανασχηματισμός - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [06] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Ανοικτή εκδήλωση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 04/06/2006

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Αγνοούμενοι - Βουλή

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλει απλώς ''να στριμωχθεί η Τουρκία'' για να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας ''γιατί είναι αντίπαλος ή εχθρός'', αλλά θέλει η Τουρκία να ανταποκριθεί ώστε να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό αλλά και να διεξαχθεί το εμπόριο με το άνοιγμα των λιμανιών.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, αναχωρώντας για την Αθήνα, και ερωτηθείς για την επιμονή της Τουρκίας να μην εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ''ηγέτες, πρωθυπουργοί, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η Τουρκία καθυστερεί, ότι δεν ανταποκρίνεται και ότι πρέπει να ανταποκριθεί''.

    ''Αυτό θεωρώ ότι είναι μια πίεση και ότι είναι σε σημαντικό βαθμό μια συντονισμένη πίεση'', είπε και πρόσθεσε πως ''διαδραματίζουμε και εμείς τον ρόλο μας''.

    ''Εμείς εκείνο που θέλουμε δεν είναι απλώς να στριμωχθεί η Τουρκία, γιατί είναι αντίπαλος ή ότι είναι εχθρός. Η Τουρκία είναι βεβαίως κατοχική δύναμη'', είπε και πρόσθεσε πως ''αυτό που θέλουμε είναι να ανταποκριθεί η Τουρκία ώστε και το εμπόριο να διεξαχθεί με το άνοιγμα των λιμανιών αλλά και να κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό επίσης να γίνουν''.

    Για αυτό, πρόσθεσε, ''θα συνεχίσουμε συντονισμένα τις προσπάθειές μας και ως εκτελεστική και ως νομοθετική εξουσία προς αυτή την κατεύθυνση και θα τις εντείνουμε ακόμα περισσότερο σε συνεργασία με την Ελλάδα''.

    Ο κ. Χριστόφιας αρνήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη ομάδας ευρωβουλευτών στα κατεχόμενα και τη συνάντηση που είχε με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γιατί, όπως εξήγησε, δεν είναι ενήμερος του τί διαμείφθηκε μεταξύ του κ. Ταλάτ και των ευρωβουλευτών, και επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί και να κάνει την οποιανδήποτε δήλωση, εάν χρειαστεί.

    Ο κ. Χριστόφιας μετέβη στην Αθήνα, όπου αύριο το βράδυ θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Αντώνη Ζένιου από την Ορμήδεια.

    Ερωτηθείς για τις εργασίες που γίνονται στο Παραλίμνι για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ''θετικές τις κινήσεις που γίνονται εκατέρωθεν''.

    ''Επρεπε να γίνουν από χρόνια'', είπε, εξηγώντας ότι ''η συνέχιση της αγωνίας των συγγενών των αγνοουμένων, είτε αυτοί είναι Ε/Κ είτε αυτοί είναι Τ/Κ, νομίζω ότι είναι κάτι το απάνθρωπο και θα πρέπει να τεθεί τέρμα''.

    Θα πρέπει να γίνουν ''όλες οι προσπάθειες για πραγματική και πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων προσώπων που είναι και πολλοί και για αυτό είναι και στο πολλαπλάσιο ο πόνος και η οδύνη'', είπε.

    Σε ερώτηση εάν το ΑΚΕΛ έχει καταλήξει στο θέμα των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και των μελών των Επιτροπών, ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε ''το μήνυμα ότι θα έχει αίσιο τέλος'' και πρόσθεσε πως ''υπήρξε συναίνεση στην προκαταρκτική συνάντηση που έγινε με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων''.

    ''Την ερχόμενη Τρίτη στις 11:00 θα γίνει μια νέα συνάντηση'', είπε και ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ''η Επιτροπή Επιλογής, αμέσως μετά την εγκαθίδρυσή της από τη Βουλή, θα επαληθεύσει και θα επιβεβαιώσει τα όσα έχουν κατ' αρχήν μεταξύ μας διαμειφθεί και θα τελειώσουμε με αυτό το ζήτημα στη συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το ΑΚΕΛ έχει καταλήξει στις επιτροπές στις οποίες θα έχει δικό του Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι ''θα πρέπει να μιλήσουμε και να διαδραματίσει και τον δικό της ρόλο η Κοινοβουλευτική Ομάδα''.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αλλαγή στις Προεδρίες των Επιτροπών που κατείχε μέχρι σήμερα το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ''βασικά η συναίνεση που υπάρχει είναι τα κόμματα να διατηρήσουν τις Επιτροπές που έχουν''.

    Ερωτηθείς εάν το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα αναλάβει την προεδρία κάποιας Επιτροπής, ο Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε: ''Μάλιστα, θα πάρει''.

    Ερωτηθείς για τις σχέσεις της κυπριακής Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και με τα κοινοβούλια άλλων χωρών μετά την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''το Κυπριακό είναι πρώτο στις προτεραιότητες''.

    ''Θα αναπτύξουμε όσο γίνεται πιο δραστήρια την κοινοβουλευτική διπλωματία και θα δώσουμε πάρα πέρα ώθηση αυτού που κάναμε την προηγούμενη πενταετία'', δηλαδή στις σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρύτερα, είπε.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη σχέσεις με κοινοβούλια από όλο τον κόσμο και σημείωσε πως ''θα δώσουμε σημασία και σε ασιατικές χώρες, πέραν από την Κίνα και την Ινδία, χώρες της Λατινικής Αμερικής και χώρες της Ευρώπης που δεν είναι ακόμη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Ιδιαίτερες είναι οι σχέσεις της Βουλής με τον αραβικό κόσμο, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως τις σχέσεις αυτές ''ασφαλώς και θα αναπτύξουμε περαιτέρω''.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ''σύντομα να έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας'' και είπε πως η πρώτη επίσημη έξοδός του θα είναι στο τέλος Ιουνίου για να λάβει μέρος στις εργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στην Κοπεγχάγη.

    Ανέφερε επίσης ότι στις 13 Ιουνίου θα επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπεία της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης.

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ομίχλη

    Η πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας από τις 23:00 την Παρασκευή είχε ως αποτέλεσμα οκτώ αεροσκάφη με προορισμό τη Λάρνακα να προσγειωθούν στο Αεροδρόμιο Πάφου.

    Η ομίχλη επηρέασε και την πτήση με την οποία θα ταξίδευε στην Αθήνα το Σάββατο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αφού η πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών ακυρώθηκε, λόγω μη έγκαιρης άφιξης του αεροσκάφους στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Ο κ. Χριστόφιας και η συνοδεία του αναχώρησαν τελικά για την ελληνική πρωτεύουσα με αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας το οποίο, λόγω της πυκνής ομίχλης, προσγειώθηκε τελικά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν τις 09:00 χθες.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ''οι άνθρωποι των Κυπριακών Αερογραμμών είχαν την καλή ιδέα να μας μεταφέρουν στην πτήση της Ολυμπιακής και έτσι θα πετάξουμε κανονικά''.

    [03] Αθήνα - Χριστόφιας - Γραμματικό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιώργο Γεωργή, μετέβη χθες το απόγευμα στο Γραμματικό, όπου κατέπεσε πέρσι τον Αύγουστο το μοιραίο αεροσκάφος της εταιρείας ''Helios'', παρασύροντας στον θάνατο 121 ανθρώπους.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως η επίσκεψη του στον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας ήταν ''ένα οφειλόμενο προσκύνημα''.

    Αύριο το βράδυ ο κ. Χριστόφιας θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής του Αντώνη Ζένιου με τίτλο ''Βότσαλα''.

    [04] Υπουργείο Αμυνας - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Στο πλαίσιο εναρμόνισης της Κύπρου με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και πρακτικές για ορθή Διαχείριση και Προστασία του Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αμυνας έχει εξαγγείλει πρόσφατα την ανάλογη στρατηγική με μια σειρά από διάφορα προγράμματα, ενέργειες και μέτρα.

    Τα προγράμματα και τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 5 Ιουνίου, θα ληφθούν από την Εθνική Φρουρά, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν ορθολογικά και να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις προκύπτουν στο Περιβάλλον από στρατιωτικές δραστηριότητες.

    Χαιρετίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ''για τον σκοπό αυτόν συστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε Τεχνική Επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικό του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς, υπό την εποπτεία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Αμυνας, η οποία θα καθοδηγεί σχετικά και θα παρακολουθεί την εφαρμογή των διαφόρων μέτρων''.

    ''Για την επίτευξη των στόχων του τέθηκαν'', δηλώνει το Υπουργείο Αμυνας, ''απαιτείται ευαισθητοποίηση όλου του προσωπικού, στελεχών και κληρωτών της Εθνικής Φρουράς και ταυτόχρονα συντονισμένες ενέργειες όλων για τη διαφύλαξη και προστασία του Περιβάλλοντος στον τόπο μας''.

    ''Ως μέρος της κοινωνίας'', σημειώνει το Υπουργείο, ''οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας θα κάμουν τη δική τους συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα''.

    [05] Κίνημα Οικολόγων - Ανασχηματισμός - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει εκφράσει ήδη την επιθυμία του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε ένα νέο υπουργικό σχηματισμό, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, προσθέτοντας πως το θέμα του ανασχηματισμού είναι αποκλειστικά απόφαση του ιδίου του Προέδρου.

    Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η εκπρόσωπος των Οικολόγων ανέφερε πως ''σε περίπτωση που ο Πρόεδρος αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει δηλώσει στον Πρόεδρο την επιθυμία του να συμμετάσχει στον νέο υπουργικό σχηματισμό και έχει δώσει ονόματα στελεχών του, τα οποία θεωρεί ικανά να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης μιας τέτοιας θέσης''.

    Η κ. Παναγιώτου ανέφερε επίσης ότι το Κίνημα χαιρετίζει την εισήγηση της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων για δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Αναφερόμενη στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Κίνημα Οικολόγων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η εκπρόσωπος Τύπου είπε πως αύριο στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί ''Οικολογική ξενάγηση στον Πεδιαίο'' με ξεναγούς τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα.

    Τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υποβολή της Ετήσιας Εκθεσης για την κατάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος της Κύπρου και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Την ίδια ημέρα, στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία η εκδήλωση απονομής των Περιβαλλοντικών Βραβείων. Ο ετήσιος αυτός θεσμός απονέμει περιβαλλοντικά βραβεία του Κινήματος σε άτομα και οργανισμούς, ως έκφραση εκτίμησης και τιμής για την προσφορά τους στους τομείς του περιβάλλοντος και της πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.

    Για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Κύπρο και τη βιωσιμότητα του, μίλησε η Βοηθός Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Μαρίνα Μάρτιν, η οποία είπε πως ''ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος είναι η χωροθέτηση για την κατασκευή μιας οχληρής ή περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας''.

    Πρόσθεσε ότι ''η μέχρι τώρα έλλειψη προγραμματισμού στον καθορισμό βιομηχανικών, βιοτεχνικών ή κτηνοτροφικών περιοχών έχει συσσωρεύσει πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα''.

    Τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου, σύμφωνα με τους Οικολόγους, είναι η ερήμωση της υπαίθρου, η αποψίλωση των δασών, τα φυτοφάρμακα, τα απόβλητα από κτηνοτροφικές δραστηριότητες, τα αποχετευτικά συστήματα οικιστικών περιοχών, οι ασύμβατες δραστηριότητες σε οικιστικές περιοχές, η λειτουργία των εργοστασίων, η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τα στερεά και επικίνδυνα απόβλητα, οι εξορύξεις πετρωμάτων, ο θόρυβος, η ενεργειακή κατανάλωση, η ποιότητα του νερού και ο μη ικανοποιητικός συντονισμός μεταξύ διάφορων αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

    [06] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Ανοικτή εκδήλωση

    Ανοικτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2006 θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, με στόχο να προωθηθούν ιδέες για την εφαρμογή πιθανών λύσεων σε περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, η εκδήλωση με την ονομασία ''Eco Forum'' θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου το πρωί, με μια σειρά διαλέξεων για τις ερήμους και την ερημοποίηση, και θα ακολουθήσει μια σειρά διαλέξεων το απόγευμα για τις περιβαλλοντικές αρχές της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και της σχετικότητας τους με την επιχειρησιακή κοινότητα στην Κύπρο.

    Στις 6 Ιουνίου το πρωί, ένα εργαστήριο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη θα φέρει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κορυφαίους επιχειρηματίες για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις να προστατεύσουν το περιβάλλον του νησιού. Το απογευματινό εργαστήριο θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν τα ΜΜΕ με μη κυβερνητικούς οργανισμούς για να βελτιωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση.

    Το Eco Forum οργανώθηκε από τη Δράση για τη Συνεργασία και Εμπιστοσύνη ACT (Action for Cooperation and Trust) και αποτελεί μιαν πρωτοβουλία του Προγράμματος Ανάπτυξης Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ερημοποίηση, η οποία αποτελεί θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο, αφού το νησί αντιμετωπίζει αρκετές περιβαλλοντικές απειλές, όπως την ισορροπία του νερού που όλο και χειροτερεύει, κάτι που οφείλεται σε παράγοντες όπως γεωργική δραστηριότητα, αλλαγή του κλίματος και ανάπτυξη.

    Επίσης, η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα διάβρωσης, η οποία προκύπτει από την ύπαρξη ορυχείων και λατομείων, όπως επίσης και από την παράκτια τουριστική ανάπτυξη, παράγοντες που επίσης αποτελούν απειλή σε ευαίσθητους περιβαλλοντικούς οικότοπους.

    Το Eco Forum παρέχει φέτος μιαν πλατφόρμα για συζήτηση πάνω σε θέματα νερού στην Κύπρο, για την επίπτωση των επιχειρήσεων στο περιβάλλον και τη σχέση μεταξύ περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανισμών και των ΜΜΕ.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 June 2006 - 14:23:06 UTC