Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Τ/Κ
  • [03] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ ΕΚΣΚΑΦΕΣ
  • [04] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΜΕΤΡΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΜΕΙΩΣΗ ΡΥΠΩΝ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΛΑΤ

    Η συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ξεκαθαρίζει ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει άμεσα στον κ. Ταλάτ είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτος και όχι η λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, επισημαίνοντας πως εκείνο που ενδιαφέρει τη δική μας πλευρά είναι να υπάρξει πρόοδος προς τη λύση και όχι το παιγνίδι των εντυπώσεων.

    «Αντιπαρέρχομαι και δεν θα σχολιάσω τις προσωπικές επιθέσεις και τα σχόλια του κ. Ταλάτ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως «επί της ουσίας η συνέντευξη ξεκαθαρίζει και για όσους αμφέβαλλαν ακόμη στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ή και σε όσους είχαν αμφιβολίες για τους στόχους και τις προθέσεις του κ. Ταλάτ».

    «Η συνέντευξη ξεκαθαρίζει ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει άμεσα τον κ. Ταλάτ είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους και όχι η λύση. Δεν θέλει προετοιμασία των συνομιλιών γιατί προφανώς δεν τον ενδιαφέρει άμεσα να εξευρεθεί λύση και δεν τον ενοχλεί μια νέα αποτυχία στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνημένης λύσης», είπε ο Εκπρόσωπος.

    «Επιδιώκει συζήτηση μόνο για θέματα καθημερινότητας τα οποία ο ίδιος συνδέει άμεσα με πολιτικές σκοπιμότητες όπως είναι η αναγνώριση θεσμών του ψευδοκράτους και η τροχιοδρόμηση μιας πορείας καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως «αυτή η προσέγγιση του κ. Ταλάτ βρίσκεται σε διάσταση με την άποψη και τη θέση του ΓΓ των ΗΕ για καλή προετοιμασία μιας νέας προσπάθειας συνομιλιών έτσι ώστε να υπάρχουν συνθήκες και προϋποθέσεις για να καταλήξει αυτή η προσπάθεια σε συμφωνημένη λύση».

    Πρόσθεσε πως «σε αυτό το σημείο έγκειται και η διαφορά μεταξύ της θέσης του κ. Ταλάτ και της δικής μας θέσης. Εμείς θέλουμε και στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης η οποία θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και τις δυο κοινότητες. Θέλουμε να συζούμε και να συνυπάρχουμε αρμονικά με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες με τους συμπατριώτες μας Τ/Κ και δεν θέλουμε να ζούμε χωριστά ως καλοί γείτονες».

    «Δεν θα σχολιάσω και δεν θα απαντήσω στα υπόλοιπα ζητήματα που εγείρει ο κ. Ταλάτ στη συνέντευξή του. Επειδή στην περίπτωση που επαναρχίσουν οι συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ των δυο ηγετών, θέλουμε να αποφύγουμε αντιπαραθέσεις και οξύνσεις. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει πρόοδος προς τη λύση και όχι το παιγνίδι των εντυπώσεων. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ευκαιρίες στη λύση και όχι στη διχοτόμηση», κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Τ/Κ

    Αν υπάρχει οποιαδήποτε απομόνωση των Τουρκοκυπρίων αυτή οφείλεται στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού μας και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρέχει όλες τις υπηρεσίες και τα δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των Ευρωβουλευτών μελών της ομάδας επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Τ/Κ, οι οποίοι πραγματοποίησαν επαφές στα κατεχόμενα, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «θα περιμένουμε την τελική έκθεση της ομάδας και δεν θεωρώ σκόπιμο ή φρόνιμο να σχολιάζω μεμονωμένες δηλώσεις ενός εκάστου των μελών της ομάδας».

    Σε παρατήρηση πως διαφάνηκε ότι βασικός στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν να βρεθεί ένα παραθυράκι για άρση του λεγόμενου εμπάργκο, ο Εκπρόσωπος είπε πως «εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει εμπάργκο και εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει οποιαδήποτε απομόνωση των Τ/Κ, η απομόνωση οφείλεται στην τουρκική εισβολή και στη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού μας».

    [03] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ ΕΚΣΚΑΦΕΣ

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκτακτης εκσκαφής στο Παραλίμνι για διερεύνηση πιθανού χώρου ταφής Τουρκοκυπρίων αγνοούμενων, από τις διακοινοτικές ταραχές του 1964.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να συνέλθει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), προκειμένου να εξετάσει και να αξιολογήσει έκθεση των εμπειρογνωμόνων για το έργο της εκσκαφής και να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα.

    Η διαδικασία σε περιοχή παρά το ξενοδοχείο Πάραμαουντ ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Οι εκσκαφές, που κάλυψαν μια περιοχή 120-150 περίπου τετραγωνικών μέτρων και στην οποία συμμετείχαν ξένοι εμπειρογνώμονες, Ε/Κ και Τ/Κ αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι, επικεντρώθηκε γύρω από ένα πηγάδι στο οποίο πιστεύετο ότι είχαν ταφεί Τ/Κ την περίοδο των ταραχών.

    [04] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΜΕΤΡΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΜΕΙΩΣΗ ΡΥΠΩΝ

    Μέτρα που μπορεί να λάβει ο κάθε άνθρωπος χωριστά για την προστασία του περιβάλλοντος που κατ επέκταση οδηγεί στην εξοικονόμηση χρημάτων, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα, αποφεύγοντας να θερμαίνετε υπερβολικά το σπίτι σας. Μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά μόνον 1°C μειώνετε το λογαριασμό του νοικοκυριού σας κατά 5-10% και τις εκπομπές CO2 έως και 300kg ανά νοικοκυριό και έτος.

    Ρυθμίζοντας το θερμοστάτη σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις νυκτερινές ώρες ή όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και σε υψηλότερες όταν ξυπνάτε ή επιστρέφετε στο σπίτι, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε για θέρμανση και να εξοικονομήσετε χρήματα. Ο λογαριασμός της θέρμανσης μπορεί να μειωθεί κατά 7-15%.

    Αντικαταστήσετε τα μονά τζάμια στα παράθυρά σας με διπλά για μείωση της ενέργειας που χάνεται από τα παράθυρα.

    Το σημείο εγκατάστασης του ψυγείου ή του καταψύκτη σας έχει μεγάλη σημασία: εάν τοποθετήσετε τις συσκευές αυτές πλάι στην ηλεκτρική κουζίνα ή τον καυστήρα, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια απ` ό,τι εάν βρίσκονταν σε απόσταση.

    Σβήνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε. Εάν σβήνετε 5 φώτα εξοικονομείτε περίπου 60 και μειώνετε τις εκπομπές CO2 κατά 400 κιλά το χρόνο.

    Χρησιμοποιείτε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης που διαρκούν έως και 10 φορές περισσότερο από τους συνηθισμένους.

    Θυμηθείτε να μην αφήνετε τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής: χρησιμοποιείτε το πλήκτρο ``on/off`` που βρίσκεται επάνω στη συσκευή. Μια τηλεόραση, που ανάβει επί 3 ώρες καθημερινά (ο μέσος όρος του χρόνου που περνούν οι Ευρωπαίοι μπροστά στην τηλεόραση) και παραμένει στην κατάσταση αναμονής κατά τις υπόλοιπες 21 ώρες, καταναλώνει περίπου 40% της ενέργειάς της στην κατάσταση αυτή.

    Υπολογίζεται ότι 95% της ενέργειας κατασπαταλείται, όταν αφήνετε το φορτιστή του κινητού σας συνεχώς στην πρίζα.

    Τα κλιματιστικά μηχανήματα καταβροχθίζουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας: το μέσο κλιματιστικό λειτουργεί στα 1.000 Watt, εκπέμποντας περίπου 650 γρ. CO2 την ώρα και σας κοστίζει περίπου 0,10 ευρώ την ώρα. Μια εναλλακτική λύση είναι οι ανεμιστήρες. Διαφορετικά, χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό με μέτρο και επιλέγετε τα μοντέλα που έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

    Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα. Χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο των ρούχων μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

    Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι έβραζαν μόνον το νερό που χρειάζονταν πραγματικά, αποφεύγοντας έτσι 1 λίτρο περιττού βραστού νερού την ημέρα, η ενέργεια που θα εξοικονομούσαν, θα μπορούσε να δώσει ρεύμα στο ένα τρίτο όλων των φωτιστικών στύλων των ευρωπαϊκών δρόμων.

    Καλύπτοντας την κατσαρόλα σας κατά το μαγείρεμα, εξοικονομείτε ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που απαιτείται για την προετοιμασία του γεύματος. Οι χύτρες ταχύτητας και οι ατμομάγειρες είναι πολύ αποτελεσματικότεροι: μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 70% της ενέργειας.

    Γνωρίζατε ότι εξοικονομείτε ζεστό νερό κάνοντας ντους αντί για μπάνιο; Το τελευταίο απαιτεί έως και τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια.

    Αν κλείνετε τη βρύση ενώ βουρτσίζεστε τα δόντια σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε μερικά λίτρα νερού.

    Διαθέστε τα χρησιμοποιημένα γυάλινα σκεύη σας στους ειδικούς κάδους συλλογής γυαλιού και χωρίζετε τα χαρτιά, τα πλαστικά και τα τενεκεδένια κουτιά από τα υπόλοιπα απορρίμματά σας.

    Αποφεύγετε να παράγετε πολλά σκουπίδια, καθώς τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουμε εκπέμπουν αέρια που προκαλούν φαινόμενο θερμοκηπίου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

    Χρησιμοποιείτε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας, αντί για τις σακούλες μιας χρήσης που σας δίνουν στα μαγαζιά: έτσι εξοικονομείτε ενέργεια και παράγετε λιγότερα σκουπίδια. Τα σκουπίδια όχι μόνο εκπέμπουν CO2 και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να μολύνουν και τον αέρα, τα υπόγεια ύδατα και το έδαφος.

    Εάν συνηθίζετε να πηγαίνετε στη δουλειά με το αυτοκίνητο, δοκιμάστε μια από τις ακόλουθες εναλλακτικές προτάσεις: ποδήλατο, περπάτημα, συλλογική χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου (car-pooling), δημόσια μέσα μεταφοράς, εργασία στο σπίτι. Κατά μέσο όρο, για κάθε λίτρο βενζίνης που καίει ο κινητήρας του αυτοκινήτου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον 2,5 κιλά CO2.

    Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις πολύ σύντομες διαδρομές με το αυτοκίνητο, καθώς η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές CO2 είναι δυσανάλογα υψηλότερες όταν η μηχανή είναι ακόμα κρύα.

    Προσπαθείτε να πλένετε το αυτοκίνητό σας με το χέρι ή με πεπιεσμένο νερό αντί να το πηγαίνετε στο πλυντήριο αυτοκινήτων που καταναλώνει περισσότερο ρεύμα και νερό.

    Μην τρέχετε: έτσι θα καταναλώνετε λιγότερη βενζίνη και θα εκπέμπετε λιγότερο CO2. Η οδήγηση με περισσότερα από 120 χλμ. την ώρα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 30% σε σύγκριση με την οδήγηση με 80 χλμ. την ώρα. Η 4η, η 5η και η 6η ταχύτητα είναι οι πιο οικονομικές όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου.

    Εχετε ακούσει ποτέ για την οικολογική οδήγηση; Μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων κατά 5%. Εκκινείτε το αυτοκίνητό σας χωρίς να πιέζετε το γκάζι, αλλάζετε σε μεγαλύτερη ταχύτητα αμέσως μόλις αυτό είναι δυνατόν (στις 2.000-2.500 σ.α.λ), διατηρείτε την ταχύτητα σταθερή και κοιτάζετε μπροστά για να αποφεύγετε τα απότομα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις. Και μην ξεχνάτε να σβήνετε τον κινητήρα ακόμη και στις σύντομες στάσεις.

    Οταν ο κλιματισμός στο αυτοκίνητό σας είναι σε λειτουργία, η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές CO2 αυξάνονται κατά περίπου 5%. Χρησιμοποιείτε τον με σύνεση! Όταν το αυτοκίνητό σας «βράζει» από τη ζέστη, οδηγείτε για λίγα λεπτά με ανοικτά τα παράθυρα, έπειτα κλείστε τα παράθυρα και θέστε σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού. Ετσι θα εξοικονομήσετε τα καύσιμα που θα απαιτούνταν για τη μείωση της αρχικής υψηλής θερμοκρασίας.

    Αναζητείτε τα προϊόντα που φέρουν το λογότυπο με το λουλούδι, της ευρωπαϊκής οικολογικής ετικέτας (Eco-label), που υποδηλώνει ιδιαίτερα υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις.

    Προτιμείστε λαχανικά. Η παραγωγή κρέατος εκλύει μεγάλες ποσότητες CO2 και μεθανίου, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Στην πραγματικότητα, τα μηρυκαστικά, όπως είναι τα βοοειδή και τα αμνοερίφια παράγουν πολύ μεθάνιο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το πεπτικό τους σύστημα χωνεύει την τροφή.

    Φυτέψτε ένα δέντρο. Ενα μετρίου μεγέθους δέντρο απορροφά περίπου 6 κιλά CO2 κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 250 κιλά CO2 σε διάστημα 40 ετών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 June 2006 - 11:29:31 UTC