Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΔΕΑ
  • [02] ΑΝ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΔΕΑ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην πρότασή της για συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην παρουσία του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    «Εμείς μένουμε σταθεροί στη δέσμευση που αναλάβαμε, που ήταν και πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου και την οποία αποδέχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, να γίνει δηλαδή μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην παρουσία του τρίτου μέλους της ΔΕΑ, ούτως ώστε οι δύο ηγέτες με την παρουσία τους να δώσουν το πολιτικό τους βάρος για να οδηγηθεί προς επίλυση ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και ταλαιπωρεί τις οικογένειες συμπατριωτών μας για ένα παρά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Όπως είπε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι σταθερός και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσει αυτή η συνάντηση.

    Επεσήμανε όμως ότι δεν εξαρτάται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή από το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, αλλά απαιτείται και η συναίνεση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Φαίνεται όμως δυστυχώς ότι υπάρχει μια δυστοκία από πλευράς της τ/κ ηγεσίας όπως υπήρξε και μεγάλη δυστοκία πολλών μηνών για να δώσει την συγκατάθεσή της για το διορισμό του τρίτου μέλους, ενώ η κυβέρνησή μας την έδωσε από την πρώτη μέρα», κατέληξε.

    [02] ΑΝ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει, με πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ivailo Georgiev Kalfin στις 5 και 6 Ιουνίου, 2006.

    Ο κ. Kalfin θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Ιακώβου και στη συνέχεια θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Kalfin θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς και από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Το πρόγραμμα του κ. Κalfin περιλαμβάνει, επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Eμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταλιαδώρο θα υπογραφτεί Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιακώβου είχε επισκεφθεί τη Βουλγαρία το τέλος Απριλίου μετά από πρόσκληση της Υπουργού αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Maglena Kouneva. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, διαπιστώθηκε η συνεχής βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1.1.2007.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Με ομόφωνη απόφασή τους τα κόμματα της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέληξαν, στη διάρκεια σύσκεψης των Αρχηγών ή Εκπροσώπων τους με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, στον καταρτισμό της Επιτροπής Επιλογής και άρχισαν την ανταλλαγή απόψεων για τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τον καταμερισμό των προεδριών τους.

    Σύμφωνα με κοινοβουλευτικό ανακοινωθέν, η σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής, της οποίας προεδρεύει λόγω αξιώματος ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, θα ανακοινωθεί επίσημα στην ορισθείσα δεύτερη συνεδρία της Ολομέλειας της νέας Βουλής την προσεχή Πέμπτη 8 Ιουνίου και η Επιτροπή Επιλογής με τη σειρά της θα προχωρήσει στον καταρτισμό των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    Στη σημερινή σύσκεψη με τον κ. Χριστόφια, που κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ιδίου κόμματος Χρήστος Πουργουρίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης και ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Παρόντες ήσαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου και άλλα ανώτερα στελέχη και λειτουργοί του κοινοβουλίου και, επειδή δεν κατέστη δυνατό να επέλθει οριστική συμφωνία για τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ορίστηκε νέα σύσκεψη των κομμάτων για την προσεχή Τρίτη, 6 Ιουνίου, στις 11:00 το πρωί.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη εκδηλώθηκαν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων για τον αριθμό των προεδριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που θα ανατεθούν σε κάθε κόμμα και κυρίως για τον αριθμό των προεδριών Επιτροπών που θα διαθέτουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

    Οπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ, δεν υπήρξε αντίρρηση από κανένα κόμμα για την ανάθεση προεδρίας μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κόμμα και το ΑΚΕΛ προσεφέρθη να παραχωρήσει στο ΕΥΡΩΚΟ την προεδρία της Επιτροπής Θεσμών ή αυτής για την Εγκληματικότητα, προεδρίες που συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των επτά που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή.

    Στη σημερινή σύσκεψη έγινε επίσης εισήγηση για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της οποίας την προεδρία διεκδικεί το ΑΚΕΛ.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εφ` όσον γίνουν αποδεκτές από όλους οι πιο πάνω ρυθμίσεις, οι προεδρίες των Επιτροπών της Βουλής θα κατανεμηθούν στα κόμματα ως εξής:

    Στο ΑΚΕΛ οι προεδρίες των Επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Γεωργίας, Θεσμών ή Εγκληματικότητας, Περιβάλλοντος, Προσφύγων και της νέας Επιτροπής για την Ισότητα.

    Στον ΔΗΣΥ παραμένουν οι προεδρίες των Επιτροπών Εμπορίου, Παιδείας, Ελέγχου, Εξωτερικών, Νομικών και Υγείας, ενώ το ΔΗΚΟ αναμένεται να διατηρήσει τις Επιτροπές Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Η ΕΔΕΚ θα εξακολουθήσει να έχει τις προεδρίες της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου και της Επιτροπής Αμυνας, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κόμμα θα ανατεθεί η Επιτροπή Θεσμών ή αυτή για την Εγκληματικότητα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 June 2006 - 13:29:22 UTC