Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - 1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - 1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

    Με τις 35 ψήφους των βουλευτών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων επανεξελέγη στο αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Εναντίον ψήφισαν οι 21 βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και Ευρωπαϊκού Κόμματος.

    Το αξίωμα διεκδίκησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης που εξασφάλισαν ο μεν κ. Αναστασιάδης εξασφάλισε 18 ψήφους των βουλευτών του κόμματος, ο δε κ. Συλλούρης τις 3 ψήφους των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

    Την υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, του κ. Αναστασιάδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης και του κ. Συλλούρη, ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους με δήλωση του από το Βήμα εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος του στην υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια, όπως και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Στήριξη για τρεις λόγους στην υποψηφιότητα του επενεκλεγέντος Πρόεδρου της Βουλής δήλωσε και ο ΓΓ και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Ο Προεδρεύων της συνεδρίας της Ολομέλειας της νέας Βουλής Κώστας Παπακώστας με τη σύμφωνο γνώμη των βουλευτών δεν έθεσε σε ψηφοφορία της υποψηφιότητες Αναστασιάδη και Συλλούρη καθώς η υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

    Κατόπιν τούτου ο κ. Παπακώστας κάλεσε τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής να πάρει τη θέση του στο Προεδρείο.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ - ΟΜΙΛΙΑ

    Ο επανεκλέγεις Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη διαβεβαίωση των μελών της νέας Βουλής και την επανεκλογή του στο αξίωμα δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας του σώματος ότι συνειδητοποιεί πλήρως το φορτίο που πέφτει στους ώμους του, και διαβεβαίωσε πως στηριζόμενος στο έργο που παράχθηκε διαχρονικά από το Κοινοβούλιο και την προηγούμενη πενταετία, θα συνεχίσει να εργάζεται για περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Βουλής και αναβάθμιση του ρόλου της.

    Ακολούθως ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη τον κυπριακό λαό που μέσα από συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας εξέλεξε τα μέλη της νέας Βουλής και απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε πως «εναπόκειται σε μας τώρα με τη δουλειά και τη δράση μας να τιμήσουμε αυτούς που μας τίμησαν».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως το Κυπριακό βρίσκεται στην πρόταξη των προτεραιοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως η Βουλή έχει και ρόλο και λόγο να διαδραματίσει στην πάλη του λαού μας για δικαίωση.

    Ανέφερε ότι με την άσκηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας τόσο σε εντός της ΕΕ επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν πεδία δράσης τα οποία η Προεδρία επωμίζεται ιδιαίτερες ευθύνες και τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και αδιάλειπτα για την προώθηση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού με την όσο γίνεται πιο ενιαία και ομόγνωμη εμφάνιση της Κύπρου στο διεθνή χώρο».

    Σημείωσε ότι η επίτευξη λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου 1977 και 1979 και των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου είναι ο στόχος και απαιτεί προς την εκπλήρωση του ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, όπως και την προώθηση της πολιτικής της επαναπροσέγγισης με τους Τ/Κ.

    [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Oι 25 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από την Τουρκία, μέσω των συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής (15-16 Ιουνίου), να τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι της Κοινότητας, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

    Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που υπέβαλε χθες η Αυστριακή Προεδρία στους Μόνιμους Αντιπρόσωπους των κρατών μελών για περαιτέρω επεξεργασία, υπάρχει ειδική παράγραφος για την Τουρκία.

    Οπως επισημαίνεται στο προσχέδιο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο που έχει γίνει στη διαδικασία αξιολόγησης του κοινοτικού κεκτημένου και καλωσορίζει την έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Από την Τουρκία αναμένεται να μοιρασθεί τις αξίες, τους στόχους και την έννομη τάξη που περιλαμβάνουν οι Συνθήκες. Η Ένωση έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της να ευθυγραμμισθεί με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης» αναφέρει το κείμενο.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει, σύμφωνα και με προηγούμενα συμπεράσματά του, ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις βασίζονται στις ικανότητες κάθε χώρας και ότι ο ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που πραγματοποιεί κάθε χώρα στην προετοιμασία για την προσχώρηση, βάσει των απαιτήσεων που θέτει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει την υλοποίηση συμβατικών υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, συμπεριλαμβανομένων της Τελωνειακής Ένωσης και της εφαρμογής, το 2006, του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου καθώς και την εφαρμογή της αναθεωρημένης Συμφωνίας Προσχώρησης», επισημαίνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 June 2006 - 19:29:14 UTC