Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΩ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣ ΕΔΕΚ ΥΓΕΙΑ

  • [01] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΩ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα πλεονεκτήματα εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο είναι φανερά και αδιαμφισβήτητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην Ημερίδα με θέμα: «Ευρώ και Κοινωνικό Κράτος» για έναρξη της διαφωτιστικής εκστρατείας για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και εισαγωγή του ευρώ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο χρόνος της ένταξης στην ευρωζώνη δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση και δεν μετακινείται κατά τη βούλησή μας.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θυσιάσει το κοινωνικό κράτος ή να περιορίσει τις κοινωνικές παροχές προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, στο βωμό του στόχου της ένταξής μας στην ευρωζώνη.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δύο χρόνια μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Μαΐου, 2004, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δεύτερος μεγάλος ευρωπαϊκός μας στόχος αλλά και πρώτη προτεραιότητα, είναι η αποδοχή της Κύπρου στην ευρωζώνη και η εισαγωγή του ευρώ, ως του εθνικού νομίσματος της Κύπρου σε αντικατάσταση της κυπριακής λίρας.

    Ο καθορισμός της 1ης Ιανουαρίου 2008 ως της στοχευόμενης ημερομηνίας για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο σηματοδοτεί την έναρξη της τελικής φάσης της πορείας της πατρίδας μας προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, ανέφερε.

    Κατέστησε «σαφές ότι η ένταξη μας στην ευρωζώνη, για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι θέμα επιλογής. Επιλογή να ενταχθούν ή όχι στην ευρωζώνη, είχαν μόνο τα 15 κράτη μέλη πριν την διεύρυνση του Μάη το 2004. Για την Κύπρο, όπως και για τα άλλα εννιά κράτη μέλη που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάη του 2004, η ένταξη μας στην ευρωζώνη είναι υποχρεωτική».

    Θέμα επιλογής, συνέχισε, «είναι μόνο η ημερομηνία της υποβολής της αίτησης για ένταξη από ένα κράτος μέλος όταν κρίνει ότι ικανοποιεί τα οικονομικά και άλλα κριτήρια που θέτουν οι δείκτες του Μάαστριχτ».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η ένταξη στην Ευρωζώνη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξυγίανση της οικονομίας και για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών για να θέσουν την οικονομία μας σε πορεία σταθερής ανάπτυξης, προς όφελος όλων των τάξεων του πληθυσμού.

    Ανέφερε ότι με δημοσιονομική πειθαρχία και έλεγχο των δαπανών, χωρίς πρόσθετη φορολογία και μέσα σε δύο χρόνια, «έχουμε περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 6,3% που κληρονομήσαμε, στο 2,4% το 2005, με βάσιμες ελπίδες ότι στο τέλος του 2006 θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, στο 2%.

    Πρόσθεσε ότι παρά ή ανεξάρτητα από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, κατά το 2005 οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά 9% και συνεχίζουν να αυξάνονται και κατά το 2006 σε ρυθμούς πολύ πιο ψηλούς από τον πληθωρισμό.

    Το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 71,7% το 2004 σε 70,3% το τέλος του 2005 και συνεχίζεται η πτωτική του τάση, ώστε βάσιμα να ελπίζουμε ότι το 2009 θα μειωθεί στο 53,6%, ανέφερε.

    Ταυτόχρονα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου, διατηρήθηκε σε ένα υγιές ποσοστό 3,9%-4% που, είναι σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου οικονομικής ανάπτυξης στα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε και διαβεβαίωσε πως αυτή η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχισθεί με εμμονή και σταθερότητα στα επόμενα δύο χρόνια της θητείας αυτής της Κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «τα πλεονεκτήματα εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο είναι φανερά και αδιαμφισβήτητα».

    Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, δύο σοβαρές ανησυχίες ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά κόμματα, πρώτον, «ότι η προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη την 1/1/2008 είναι πιθανό να οδηγήσει σε περιορισμό των κοινωνικών παροχών και, συνεπώς, ίσως, να είναι προτιμότερο η ένταξή μας στην ευρωζώνη να αναβληθεί για κάποιο χρόνο».

    Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «ο χρόνος της ένταξής μας στην ευρωζώνη δεν καθορίζεται από μας και δεν μετακινείται κατά την βούλησή μας, κατά ένα ή δύο χρόνια». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θυσιάσει το κοινωνικό κράτος ή να περιορίσει τις κοινωνικές παροχές προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, στο βωμό του στόχου της ένταξής μας στην ευρωζώνη, όσο σημαντικός και αν είναι αυτός ο στόχος».

    Η δική μας εκτίμηση και πρόβλεψη είναι ότι οι σημερινές και προβλεπόμενες επιδόσεις της οικονομίας μας είναι και θα παραμείνουν τέτοιες, ώστε να πετύχουμε και τους δύο στόχους που είναι ικανοποιητικούς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, και, ταυτόχρονα, συνέχιση και επέκταση των κοινωνικών παροχών στις τάξεις του πληθυσμού που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης για να πετύχουμε την κοινωνική συνοχή.

    Δεύτερη ανησυχία, είπε, είναι ότι «η εισαγωγή του ευρώ, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών για τον καταναλωτή, σε αισχροκέρδεια και σε επιτάχυνση του πληθωρισμού». Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η πείρα του παρελθόντος και η εμπειρία των χωρών που υιοθέτησαν το ευρώ, «αποδεικνύει ότι αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι και διογκωμένοι. Αντίθετα, οι στατιστικές δείχνουν ότι η αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις χώρες που εισήξαν το ευρώ, από το 2002 και μετά, διακυμάνθηκε μόνο μεταξύ 0,1%-0,3%».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη μας στην ευρωζώνη «θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία, επειδή όλες οι αναγκαίες προσαρμογές θα πραγματοποιηθούν χωρίς να θυσιαστεί το κοινωνικό κράτος. Αντίθετα, θα εδραιώσουν και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή».

    Σημείωσε επίσης τη συμβολή του πολιτικού κόσμου, των κοινωνικών εταίρων, καθώς και όλων των επηρεαζόμενων φορέων στην προσπάθεια της προετοιμασίας για την υιοθέτηση του ευρώ.

    Πρόσθεσε ότι «οι ανησυχίες για αισχροκέρδεια και αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών στο στάδιο της εισαγωγής του ευρώ, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση του κοινού και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αρκετά σύντομα θα αποφασίσει κατά πόσον θα προβεί ή όχι σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Επίσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέκρινε δημοσιεύματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται έγκυρες πηγές ή πηγές προσκείμενες στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μετακίνηση του ενός ή του άλλου Υπουργού, όταν ο ίδιος, όπως είπε, δεν έχει μιλήσει σε κανένα για το θέμα.

    Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει αν θα κάνει ή όχι ανασχηματισμό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Αρκετά σύντομα, όταν συμπληρώσω τις επαφές μου, σταθμίσω τις απόψεις που έχω πάρει και κρίνω ότι είναι σωστό να γίνει».

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στο θέμα της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με βάση και τη μεταφορά και τη μετάφραση της επιστολής από τα τ/κ μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως αυτό που κρατά η ε/κ πλευρά είναι πως ο ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για νέες διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.

    «Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς επιμένουμε στο ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν η συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο Παρίσι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα, όπως αυτή η συμφωνία διατυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Μόνο έτσι, πρόσθεσε, «θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες στις οποίες παραπέμπει και ο ΓΓ στην επιστολή του για να μπορέσει ο Οργανισμός, κάτω από την αιγίδα του οποίου θέλουμε να παραμείνει το Κυπριακό, να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία άμεσων διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣ ΕΔΕΚ ΥΓΕΙΑ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος εισήχθη χθες βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υποβλήθηκε σήμερα σε αγγειογράφημα που δεν έδειξε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καρδιάς και θα εξέλθει του νοσοκομείου στις 7.00 το απόγευμα ενώ θα του χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή.

    Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Κωστάκης Ζαμπάρτας, ο κ. Ομήρου θα μπορέσει να παραστεί στην αυριανή πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της νέας Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τον κ. Ομήρου, δήλωσε μετά το επισκεπτήριο ότι η διάγνωση του κ. Ζαμπάρτα είναι ευχάριστη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 31 May 2006 - 13:29:30 UTC