Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Η ε/κ πλευρά στηρίζει κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο των ζητημάτων που μπορούν να διευκολύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανέμενε κάτι συγκεκριμένο από την ε/κ πλευρά, θα το είχε αναφέρει στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη στάση της Αγκυρας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εάν η Τουρκία ήθελε λύση, έχει όλους τους τρόπους να βοηθήσει, σταματώντας η ίδια να παραβιάζει τις αρχές διεθνούς δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ``Εκείνο που θέλουμε ως κυβέρνηση να δηλώσουμε είναι την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να θέσουμε σε εφαρμογή και να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία προετοιμασίας των συνομιλιών, γιατί μας ενδιαφέρει η επίλυση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατό, στη βάση και στο πλαίσιο των όσων συζητήσαμε και αποφασίστηκαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Παρίσι``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι ``στηρίζει η δική μας πλευρά κάθε προσπάθεια και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και άλλων χωρών, για να προχωρήσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο των ζητημάτων που μπορούν να διευκολύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων``.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ανάν στην έκθεσή του αναφέρει ότι αναμένει και από τις δύο πλευρές κάποια πράγματα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, νομίζω θα καταγραφόταν στην έκθεση``.

    ``Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας, σε μία μεταβατική περίοδο όπου όντως γίνονται προσπάθειες από τον εδώ αντιπρόσωπο του και όπου έχει προηγηθεί και η συνάντηση του Παρισιού και τελικά ο στόχος του Γενικού Γραμματέα είναι να πετύχει την προετοιμασία ενός νέου γύρου ή μιας νέας πρωτοβουλίας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, θα πρέπει στις εκθέσεις του να τηρεί μία ισορροπία, διαφορετικά δυσκολεύει τις ίδιες τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών``, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``οι προσπάθειες συνεχίζονται και εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ότι εξαρτάται, τουλάχιστον, από εμάς για να διατηρηθεί όσο γίνεται καλύτερο κλίμα για να δώσουμε μιαν πραγματική ευκαιρία στο να ξεκινήσει μία διαδικασία που θα μπορέσει να μας φέρει σε καλά προετοιμασμένες συνομιλίες με δυνατότητες επίτευξης συμφωνημένης λύσης``.

    Πρόσθεσε ότι ``το εύκολο μέρος για την πλευρά μας θα ήταν να ξεκινήσουμε νωρίς την επίρριψη ευθυνών``, σημειώνοντας ότι ``δεν το πράξαμε, δεν ακολουθήσαμε την εύκολη οδό, ακολουθήσαμε την οδό της υπευθυνότητας, θέλοντας πραγματικά να βοηθήσουμε αυτές τις προσπάθειες για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη λύση του Κυπριακού``.

    Ερωτηθείς για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού, ο κ. Λιλλήκας απάντησε: ``Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης``.

    ``Είναι δήλωση εκπροσώπου της Τουρκίας, η οποία έχει εισβάλει στην Κύπρο και που κατέχει παράνομα 37% του κυπριακού εδάφους και του μόνου υπό κατοχή εδάφους της ΕΕ``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι ``εάν η Τουρκία ήθελε λύση, έχει όλους τους τρόπους και να το δείξει έμπρακτα αλλά και να βοηθήσει, σταματώντας η ίδια να παραβιάζει όλες τις αρχές διεθνούς δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 May 2006 - 11:29:21 UTC