Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ινδίας - Δείπνο
  • [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ινδός Πρωθυπουργός
  • [03] Κύπρος - Ινδία - Οικονομική συνεργασία - Συνάντηση
  • [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδία
  • [05] Βουλή - Ολομέλεια - Τελευταία συνεδρία - Αυτοδιάλυση
  • [06] Πασιαρδής - Εκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως
  • [07] Επιτροπή - Προϋπολογισμός - Επιστροφές - Κύπρος
  • [08] Υπουργικό - Συμφωνία ΑΤΗΚ - LTV
  • [09] Ματσάκης - Ευρωβουλή - Επιστολή - Βρετανικές Βάσεις
  • [10] Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - Ανανέωση θητείας Γεώργιου Αρέστη
  • [11] Υπουργός Εσωτερικών - Υπόθεση παραχώρησης χαλίτικης γης
  • [12] Χρηματιστήριο - Πέμπτη συνεχόμενη άνοδος
  • [13] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [14] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Λεμεσός - Προεκλογική συγκέντρωση
  • [15] Λεμεσός - ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού
  • [16] Πάφος - Αναστασιάδης - ΑΤΗΚ-LTV - Δημοσκοπήσεις
  • [17] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Καύσιμα - Αυξήσεις
  • [18] ΔΗΣΥ - Χριστοφόρου - Παπαπολυβίου - Πρόσφυγες - Μητέρες
  • [19] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Υπόθεση παραχώρησης χαλίτικης γης
  • [20] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Αγγελίδης - ΕΕ - Τροποποίηση συντάγματος
  • [21] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Υπόθεση ξυλοδαρμού - Δημοσκοπήσεις
  • [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Συγκέντρωση
  • [23] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Προεκλογικές αντιπαραθέσεις
  • [24] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη στην ΠΑΣΥΔΥ - ΑΤΑ - Νίκη Πρόντι
  • [25] ΓΓ Οικολόγων - Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών - Αστυνομία ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 13/04/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ινδίας - Δείπνο

    Η Ινδία στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνης με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τις προσδοκίες του κυπριακού λαού, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της χώρας Αμντούλ Καλάμ, σε ομιλία του στο πλαίσιο επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Πρόεδρος της Ινδίας χαιρέτισε επίσης τη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Προέδρου Παπαδόπουλου ''για προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα οδηγήσει σε μιαν κοινώς αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση''.

    Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την Ινδία για τη στήριξη που της παρείχε όλα αυτά τα χρόνια στο Κυπριακό.

    ''Εχετε εκφράσει ξανά και ξανά την υποστήριξή σας προς την κυριαρχία και εδαφική ανεξαρτησία της χώρας μου και για τον δίκαιο αγώνα για λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ'', είπε.

    Επίσης, σημείωσε ότι η Κύπρος θα στηρίξει την Ινδία στο αίτημά της να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ''Αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή της Ινδίας, της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο και μεγάλης δύναμης στα διεθνή θέματα και λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της πιστεύω ότι αξίζει στην Ινδία να πάρει μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ'', είπε.

    Διαβεβαίωσε ακόμη την κυβέρνηση της Ινδίας ότι η Κύπρος θα στηρίζει τη χώρα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που θα έχει μία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευχή όπως και η τουρκική πλευρά απαντήσει θετικά στις προτάσεις της Κύπρου για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, ''ούτως ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη και να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας''.

    Για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είπε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εμβάθυνση των οικονομικών κυρίως σχέσεων και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό συνοδεύεται στην επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών.

    [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ινδός Πρωθυπουργός

    Τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα αξιολογήσει και θα διερευνήσει περαιτέρω τομείς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας αποφάσισαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ινδός Πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινχ.

    Η υψηλού επιπέδου επιτροπή θα συσταθεί ύστερα από πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στον Ινδό Πρωθυπουργό στη διάρκεια σημερινής συνάντησης που είχαν στο Νέο Δελχί.

    Οι πολιτικές επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Ινδία στέφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με μεγάλη επιτυχία. Η Ινδία θεωρείται από τα πολύ παλιά χρόνια ως μια ιδιαίτερα φιλική χώρα προς την Κύπρο, την οποία στήριξε σε όλα τα διεθνή βήματα στο εθνικό της πρόβλημα.

    Στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας επισημάνθηκε η υποστήριξη της Κύπρου προς το αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη μεταρρύθμιση του διεθνούς οργανισμού.

    Επίσης, η Κύπρος επανέλαβε τη στήριξή της στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών της Ινδίας για ενεργειακούς και μόνο σκοπούς.

    Αναφορικά με την υψηλού επιπέδου επιτροπή, στόχος της θα είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων που υπάρχουν σε διάφορους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών, ούτως ώστε αυτά να επιλυθούν. Ταυτόχρονα, η επιτροπή θα προτείνει τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, πολιτικούς ακόμη και πολιτιστικούς.

    Η σύσταση της επιτροπής αυτής χαιρετίστηκε από το ΚΕΒΕ. Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Ανδρέας Λουρουτζιάτης δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι η επιτροπή θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για να διερευνηθούν οι γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ινδό Πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν δύο γραμματόσημα στα οποία απεικονίζονται σκηνές παραδοσιακών χορών των δύο λαών. Η πρωτοβουλία για την έκδοση των δύο γραμματοσήμων ανήκει στα ταχυδρομεία των δύο χωρών.

    [03] Κύπρος - Ινδία - Οικονομική συνεργασία - Συνάντηση

    Οικονομική συνεργασία με την Ινδία, έναν οικονομικό γίγαντα που ξυπνά, επιδιώκει η Κύπρος. Χθες στο Νέο Δελχί, η Ινδική Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων διοργάνωσε συνάντηση Κυπρίων και Ινδών επιχειρηματιών, για να διερευνηθούν τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα των επενδύσεων, της έρευνας και της καινοτομίας.

    Ηδη, 34 εταιρείες από το Νέο Δελχί επέδειξαν ενδιαφέρον, ενώ άλλες 150 θα συναντηθούν στη Βομβάη με τους Κύπριους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία.

    ''Θέλουμε να επενδύσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Η Ινδία προσφέρεται για αυτό, κυρίως για τον τομέα της πληροφορικής'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας τη συνάντηση των επιχειρηματιών στο Νέο Δελχί.

    Τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών Αναντ Σάρμα εξέφρασαν στους χαιρετισμούς τους την ευχή όπως η επίσκεψη αυτή στην Ινδία σφραγίσει μια νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Για να επιτευχθεί ο στόχος της προσέλκυσης ινδικών εταιρειών κυρίως υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τρεις προσωπικές δεσμεύσεις για διευκόλυνση των ξένων επενδυτών.

    Η πρώτη αφορά την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίων για είσοδο στην Κύπρο σε μόνο 24 ώρες, μέτρο που συμβάλλει και στην ενίσχυση του τουρισμού. Το δεύτερο μέτρο αφορά την εισαγωγή μιας πολλαπλούς χρήσης άδειας εισόδου στην Κύπρο σε Ινδούς επιχειρηματίες διάρκειας τεσσάρων χρόνων.

    Ανακοίνωσε επίσης τη λειτουργία μιας νέας υπηρεσίας στο Υπουργείο Εμπορίου (one stop shop), όπου σε μόνο επτά ημέρες οι ξένοι επιχειρηματίες θα εξασφαλίζουν όλες τις απαραίτητες άδειες για εγγραφή των επιχειρήσεών τους στο νησί.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέλυσε στους Ινδούς επιχειρηματίες τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως χώρα για επενδύσεις και σημείωσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εταιρείες που είναι εγγραμμένες στο νησί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά ταμεία έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στις εθνικές χορηγίες.

    Ινδοί και Κύπριοι επιχειρηματίες είχαν στη συνέχεια συναντήσεις γνωριμίας και, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Αντρέας Λουρουτζιάτης, οι τομείς στους οποίους παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η πληροφορική και η φαρμακευτική.

    Οι Ινδοί εκπρόσωποι των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στην Κύπρο ως χώρα επενδύσεων, σημειώνοντας πως η Κύπρος προσφέρεται ως πύλη για τις αγορές προς την Ευρώπη.

    [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδία

    Χαιρετισμό στο παγκοσμίας φήμης «Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ινδίας» απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Δρα Αμπντούλ Καλάμ.

    Το Συμβούλιο, το οποίο ιδρύθηκε από Ινδούς διανοούμενους το 1943 στη διάρκεια της Βρετανικής αποικιοκρατίας, θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στον κόσμο. Το 2001, το ινδικό κοινοβούλιο ανακήρυξε το Συμβούλιο με νόμο σε «Ινστιτούτο Εθνικής Σημασίας» για την Ινδία. Το έχουν επισκεφθεί πολλές προσωπικότητες διεθνούς κύρους ενώ έχει φιλοξενήσει ιστορικά διεθνή συνέδρια.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν με ειδική πτήση για την Αγκρα, όπου θα επισκεφθούν το γνωστό μαρμάρινο μνημείο Ταζ Μαχάλ, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το όγδοο θαύμα του κόσμου, αφού συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ινδική και την περσική αρχιτεκτονική.

    Γύρω στα 25.000 άτομα επισκέπτονται καθημερινά το επιβλητικό οικοδόμημα Ταζ Μαχάλ, που ολοκληρώθηκε το 1651 ύστερα από 20 χρόνια ασταμάτητης εργασίας της συζύγου ενός Μογγόλου αυτοκράτορα, η οποία πέθανε στη διάρκεια του τοκετού.

    Αργότερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί αεροπορικώς στην Βομβάη, όπου θα επισκεφθεί το παλαιότερο Χρηματιστήριο της Ασίας, που κτίστηκε το 1875.

    Το βράδυ, ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου Μαχαράστρα, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της κυπριακής επίσημης αντιπροσωπείας.

    Το κρατίδιο είναι γεωγραφικά το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα και το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό.

    Η Ινδία χωρίζεται σε 28 ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία εκλέγουν τις δικές τους τοπικές κυβερνήσεις.

    [05] Βουλή - Ολομέλεια - Τελευταία συνεδρία - Αυτοδιάλυση

    Πραγματοποιείται σήμερα η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία ολοκληρώνεται και η Δ΄ Σύνοδος της 8ης Βουλευτικής Περιόδου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2006.

    Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας υπάρχουν 29 νομοθετήματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο του περί κέντρων αναψυχής νόμου. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεδριάσει το μεσημέρι για να τοποθετηθεί επί της αναπομπής και για να οριστικοποιήσει τις θέσεις της στα νομοθετήματα για την πολιτική διαφήμιση, για τα οποία επίσης έχει προγραμματισθεί η τελική συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

    Στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας έχει προγραμματισθεί επίσης, μεταξύ άλλων, η συζήτηση της Συμφωνίας μεταξύ Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και του ιδιωτικού συνδρομητικού τηλεοπτικού σταθμού LTV. Εχει ήδη κατανεμηθεί συνολικός χρόνος δύο περίπου ωρών στα κόμματα για τις ομιλίες Βουλευτών τους επί του θέματος αυτού.

    [06] Πασιαρδής - Εκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως

    Από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία απολύτως προσπάθεια υποβάθμισης ή παραγνώρισης της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως για την υπόθεση ξυλοδαρμού δυο φοιτητών από αστυνομικούς, αλλά αντίθετα λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και οι διαπιστώσεις και οι εισηγήσεις της, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Πασιαρδής είπε πως εν αναμονή του τελικού πορίσματος αυτής της ποινικής έρευνας για την υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμμετέχει με δηλώσεις, αντιδηλώσεις και σχόλια σε δημόσια δίκη ενώπιον λαϊκού δικαστηρίου, «το οποίο έχει ήδη καταδικάσει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση αστυνομικούς».

    Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση περιορίζεται στην επανάληψη της διαβεβαίωσης ότι η συγκεκριμένη αυτή υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως, περίπτωση συγκάλυψής της δεν υφίσταται, και οι τυχόν ένοχοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

    «Η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, χωρίς να θέλει βέβαια να σχολιάσει, την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για την πρόσφατη περίπτωση κακοποίησης των δυο φοιτητών», είπε.

    Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αρνείται να εμπλακεί σε δημόσια συζήτηση «που ούτε τη συγκεκριμένη υπόθεση εξυπηρετεί, ούτε στην απονομή της φυσικής δικαιοσύνης συμβάλλει».

    Ανέφερε πως δεν νομίζει ότι θα πρέπει να αναμένεται από κάποιους να διακοπεί η ποινική έρευνα και να καταδικαστούν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί με βάση το περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως.

    «Ούτε βέβαια είναι δυνατόν να προσφέρεται αυτή η έκθεση για πολιτική εκμετάλλευση και να χρησιμοποιείται από μερικούς ως ευκαιρία να πλήξουν την κυβέρνηση ενόψει βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για έκδηλη περιφρόνηση των θεσμών από κυβερνητικής πλευράς και πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε πως «αυτή η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τους θεσμούς και ήταν σαφείς οι κατηγορηματικές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του με την οποία κάλεσε τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας να συμμορφώνονται πλήρως με τις υποδείξεις τόσο της Επιτρόπου Διοικήσεως όσο και της Γενικού Ελεγκτή.

    [07] Επιτροπή - Προϋπολογισμός - Επιστροφές - Κύπρος

    Πλεόνασμα ύψους 2,41 δις ευρώ παρουσίασε ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2005, ποσό που θα επιστρέψει στα κράτη μέλη αναλογικά σε σχέση με τη συνεισφορά τους στους ίδιους πόρους. Στην Κύπρο θα επιστραφούν 3 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 προέκυψε ένα αδιάθετο ποσό ύψους 1.077 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν και έκτακτα έσοδα 1.292 εκατ. ευρώ. Το τελικό πλεόνασμα έφτασε τα 2.410 εκατ. ευρώ και, όπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, θα επιστραφεί στα κράτη μέλη.

    Στη Γερμανία θα επιστραφούν 496 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία με 415 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 383 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα αναλογούν 41 εκατ. ευρώ και στην Κύπρο 3 εκατ. ευρώ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της διότι το 2005 επιτεύχθηκε μια ιστορικά μεγάλη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Το αδιάθετο ποσό των 1.077 εκατ. ευρώ (1% του συνόλου) είναι το μικρότερο από το έτος 2000, όπου δεν είχαν διατεθεί 11.613 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2004 είχε εμφανίσει πλεόνασμα της τάξης των 2.737 εκατ. ευρώ.

    Αναφορικά με τα αδιάθετα ποσά ανά τομέα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, στη γεωργία προέκυψε ένα πλεόνασμα ύψος 157 εκατ. ευρώ επί συνολικών δαπανών 48.510 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν διατέθηκε το 0,3%. Το αδιάθετο ποσό των διαρθρωτικών ταμείων ανήλθε σε 58 εκατ. ευρώ επί συνόλου δαπανών 32.641 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,2%.

    Τα ποσά αυτά δεν θα δοθούν σε μετρητά από την Επιτροπή, αλλά θα ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό του 2006, όπου θα μειωθεί ανάλογα η συνεισφορά τους.

    Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2006, ο οποίος ανέρχεται σε 112.076 εκατ. ευρώ σε πληρωμές, η προέλευση των χρημάτων θα είναι η εξής: 108.368 εκατ. ευρώ από τη συνεισφορά των κρατών μελών, 2.410 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα χρήματα του 2005, και 1.298 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές, κυρίως από συνεισφορά τρίτων.

    [08] Υπουργικό - Συμφωνία ΑΤΗΚ - LTV

    To Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες ως θέμα γενικής κυβερνητικής πολιτικής ότι ευνοεί τη συνεργασία της ΑΤΗΚ με άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της LTV, για την εξασφάλιση περιεχομένου, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο κ. Πασιαρδής ανέφερε πως ''το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει λόγο να αντιταχθεί στη συνεργασία της ΑΤΗΚ με την LTV''.

    Νοείται ότι η εν λόγω συνεργασία δεν θα αντίκειται με την υφιστάμενη σχετική νομοθεσία και ειδικότερα με τη νομοθεσία που αφορά το Γραφείο του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού», είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν εξέτασε άρθρο με άρθρο τη συμφωνία.

    Πρόσθεσε πως αυτό που αποφάσισε για τη συμφωνία είναι ότι δεν αντίκειται, δεν αντιτίθεται και δεν συγκρούεται με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

    [09] Ματσάκης - Ευρωβουλή - Επιστολή - Βρετανικές Βάσεις

    Ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιοσέπ Μπορέλ ότι θα συνεχίσει τον ειρηνικό του αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου από τη ''βρετανική αποικιοκρατική παρουσία''.

    Στην επιστολή του, ο κ. Ματσάκης κοινοποιεί και γραπτώς το περιστατικό που κατήγγειλε και προφορικά στην Ευρωβουλή στις 3 Απριλίου, όταν μέσα στις Βάσεις την 1ην Απριλίου Βρετανοί στρατιώτες του επιτέθηκαν, προτάσσοντας όπλα εναντίον του και απειλώντας τον ότι θα τον πυροβολούσαν γιατί επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί κατά της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

    Ο κ. Ματσάκης σημειώνει ότι η διαμαρτυρία του ήταν ειρηνική και δεν αποτελούσε απειλή για κανένα και ότι η ενέργεια των Βρετανών στρατιωτών ήταν παντελώς αχρείαστη και ''το όλο περιστατικό μπορούσε να είχε τραγική κατάληξη''.

    ''Πιστεύω ότι η ενέργεια της βρετανικής κατοχικής δύναμης στην Κύπρο έγινε για να με 'εκφοβίσουν' ώστε να μην πραγματοποιώ άλλες ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίον της παρουσίας του βρετανικού στρατού στη χώρα μου, γιατί τέτοιες διαμαρτυρίες προκαλούν ντροπή και εκνευρίζουν τη βρετανική κυβέρνηση'', αναφέρει.

    Ο κ. Ματσάκης επισύρει την προσοχή του κ. Μπορέλ στο ''παράλογο των επιπτώσεων'' για τους Ε/Κ για την κατοχή μέρους της Κύπρου, μιας χώρας μέλους της ΕΕ, από άλλη χώρα που είναι επίσης μέλος της ΕΕ, καθώς επίσης και το γεγονός ότι τα άτομα που διαμένουν στην περιοχή των Βάσεων ζουν σε έδαφος που είναι εκτός της ΕΕ.

    ''Αυτός ο παράδοξος, βρετανικός αποικιοκρατικός αναχρονισμός θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό'', σημειώνει, και καλεί την Ευρωβουλή να εξετάσει το θέμα.

    [10] Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - Ανανέωση θητείας Γεώργιου Αρέστη

    Οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με απόφασή τους στις 6 Απριλίου 2006, ενέκριναν την ανανέωση της θητείας του Κύπριου δικαστή Γεώργιου Αρέστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μετά από σχετική πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Αρέστη, αναφέρεται πως με τη νέα απόφαση των κρατών μελών η θητεία του δικαστή προβλέπεται να λήξει στις 6 Οκτωβρίου 2012.

    [11] Υπουργός Εσωτερικών - Υπόθεση παραχώρησης χαλίτικης γης

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε πως είναι πλήρως ενήμερος για την υπόθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση παραχώρησης κρατικής (χαλίτικης) γης σε ιδιώτη επιχειρηματία, χωρίς να είναι δικαιούχος.

    ''Είμαστε πλήρως ενήμεροι. Το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Είναι σε πλήρη γνώση μας το γεγονός το οποίο έλαβε χώρα το 2002 και αρχές του 2003'', είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης''.

    Ερωτηθείς για επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία χαρακτηρίζει ως σκάνδαλο αυτή την υπόθεση και εάν συμφωνεί με αυτό τον χαρακτηρισμό, ο κ. Χρίστου είπε πως διερευνάται το θέμα και ο ίδιος δεν μπορεί να προχωρήσει σε εκτίμηση.

    ''Δεν έχω υπόψη μου τα στοιχεία που ενδεχομένως έχει ο Πρόεδρος'', ανέφερε. Είπε επίσης πως δεν έχει υπόψη του την επιστολή αυτή του Προέδρου και πως την είδε σήμερα στην εφημερίδα.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα οποιοσδήποτε λειτουργός του Κτηματολογίου, ο κ. Χρίστου είπε: ''Κατά την άποψή μας, όχι''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως στην περίπτωση αυτή το κράτος πήρε πευκόφυτη γη και έδωσε πευκόφυτη γη. Πήρε τεμάχια τα οποία ήταν περίκλειστα μέσα σε κρατικό τεμάχιο και έδωσε ένα άλλο κομμάτι, είπε.

    ''Εάν είναι σωστό, εάν είναι λανθασμένο, εάν είναι δίκαιο, εάν εμπίπτει στον κανονισμό, εφόσον είναι υπό διερεύνηση ας το αφήσουμε να τελειώσει η διερεύνηση. Εμείς δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα'', ανέφερε.

    [12] Χρηματιστήριο - Πέμπτη συνεχόμενη άνοδος

    Την πέμπτη στη σειρά άνοδο, που συνοδεύτηκε με νέα αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έκλεισε στις 4,06 λίρες, να οδηγεί την πορεία ανόδου της αγοράς, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 6 σεντ, και τις Τράπεζες Ελληνική και Λαϊκή να ακολουθούν με κέρδη τρία και ένα σεντ αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο 1,25% και έκλεισε στις 2.588,5 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 5,24 εκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων τα 3 εκ. λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,26% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 880,29 μονάδες.

    [13] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [14] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Λεμεσός - Προεκλογική συγκέντρωση

    Το ΑΚΕΛ πρέπει να παραμείνει η εγγύηση για να μείνει ζωντανή η ελπίδα του κυπριακού λαού για επανένωση της Κύπρου και του λαού, δήλωσε χθες βράδυ στη Λεμεσό ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στον σύλλογο Αναγέννηση Προσφύγων.

    Οπως είπε, ''το γεγονός ότι ο κυπριακός λαός είχε τιμήσει το 2001 με τέτοια ψηλά ποσοστά το ΑΚΕΛ ήταν έκφραση της επιθυμίας του αυτό το κόμμα να γίνει ο στυλοβάτης, να γίνει η εγγύηση της δημιουργίας εκείνου του μετώπου των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο θα μετακινούσε από την εξουσία εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες για δέκα ολόκληρα χρόνια επιτέθηκαν ακριβώς στις κατακτήσεις των εργαζομένων, προσπάθησαν να διαλύσουν τους ημικρατικούς οργανισμούς, προσπάθησαν να ακυρώσουν το δικαίωμα της απεργίας, προσπάθησαν και επέτυχαν σε ένα βαθμό να κουτσουρέψουν την ΑΤΑ, προσπάθησαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη την ακύρωση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων''.

    Πρόσθεσε ότι τις κατακτήσεις αυτές ''το κόμμα τις έχει πετύχει με αγώνες και θυσίες πραγματικές με ιδρώτα αλλά και αίμα των Ε/Κ και των Τ/Κ εργαζομένων δεκαετίες ολόκληρες'', σημειώνοντας πως ''δεν πρόκειται να επανέλθουν αυτές οι δυνάμεις στην εξουσία γιατί αυτό θέλει ο κυπριακός λαός''.

    [15] Λεμεσός - ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού

    Εάν η προηγούμενη Κυβέρνηση αποδειχθεί ότι παραχώρησε 25 σκάλες γης στην εταιρεία Glory, θα πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριακού, κληθείς να σχολιάσει πρωινό δημοσίευμα της εφημερίδα Πολίτης.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στο λιμάνι της Λεμεσού, ο κ. Κυπριανού είπε πως «η χαλίτικη γη πρέπει να χρησιμοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οποιωνδήποτε ιδιωτών».

    «Η συγκεκριμένη καταγγελία θα πρέπει να εξεταστεί και εάν πράγματι αυτά τα οποία δημοσιοποιούνται αληθεύουν, νομίζω πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο γίνεται ακόμα πιο μεγάλο αν δούμε το ποίοι είναι πίσω από την εταιρεία Glory», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ και δεσμεύτηκε ότι ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα διερευνήσει το θέμα αμέσως μετά τη σύσταση της νέας Βουλής.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του με την διεύθυνση της Αρχής Λιμένων, ο κ.Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση του, αφού όπως δήλωσε, «η Αρχή Λιμένων τα τελευταία χρόνια είναι κερδοφόρα, σε πείσμα κάποιων Κασσάνδρων που την ήθελαν να τερματίζει τη δραστηριότητα της και να ιδιωτικοποιηθεί».

    «Εχουμε εκφράσει την υποστήριξη και ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι επεκτείνεται το λιμάνι με στόχο να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερες δραστηριότητες προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα», πρόσθεσε.

    [16] Πάφος - Αναστασιάδης - ΑΤΗΚ-LTV - Δημοσκοπήσεις

    Σαν επισφράγισμα ενός σκανδάλου χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με δηλώσεις χθες βράδυ στην Πάφο, την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV.

    Η κατάσταση, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, ''γίνεται ακόμη σοβαρότερη όταν η ανακοίνωση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λέει ότι δεν εξέτασε το περιεχόμενο της συμφωνίας''.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ''μιλούμε για μια χαριστική σκανδαλώδη συμφωνία'' και διερωτήθηκε πώς ενεκρίθη μια τέτοια συμφωνία ''χωρίς να μπουν στον κόπο, ύστερα από δύο μήνες που την μελετούν πόσο χαριστική είναι και πόσο σε βάρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών'', σημειώνοντας ότι ''είναι από τα πρωτόγνωρα''.

    Ερωτηθείς για δημοσκόπηση που παρουσιάζει μεγάλη ρευστότητα στο εκλογικό σώμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι εκείνο που ο ίδιος γνωρίζει είναι ότι στις 21 Μαϊου ''θα γίνει η πιο σημαντική δημοσκόπηση που θα είναι και η λαϊκή ετυμηγορία και νομίζω στον Συναγερμό μάθαμε να δίνουμε απαντήσεις που δικαιώνουν προσδοκίες και στόχους που θέτουμε''.

    [17] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Καύσιμα - Αυξήσεις

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε χθες την Κυβέρνηση όπως προβεί σε εξαγγελία μέτρων για ανακούφιση τόσο της κυπριακής βιομηχανίας, όσο και των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων από την αύξηση στη διεθνή αγορά του πετρελαίου, προσθέτοντας πως ο Κύπριος πολίτης και η κυπριακή βιομηχανία δεν αντέχει άλλες αυξήσεις.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «πρέπει να γίνουν άμεσα διορθωτικά μέτρα για να αποφύγουμε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία», σημειώνοντας πως «πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα ένας πολιτικός και κοινωνικός διάλογος με όλες τις παραμέτρους για τη λήψη αποφάσεων από κοινού».

    Οπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου «ουδείς κρίνει την Κυβέρνηση γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στη διεθνή αγορά πετρελαίου», αλλά διερωτήθηκε «τί πράττουμε τα τελευταία χρόνια για να μην μένει απόλυτα εξαρτημένη η κυπριακή οικονομία από το πετρέλαιο».

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», για παραχώρηση 25 σκαλών γης στην εταιρεία Glory από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «η Κυβέρνηση καλείται να διερευνήσει πλήρως αυτό το δημοσίευμα». «Να είστε σίγουροι ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν νομίζω να χαριστεί στην προηγουμένη αν έτσι έχουν τα πράγματα», είπε.

    [18] ΔΗΣΥ - Χριστοφόρου - Παπαπολυβίου - Πρόσφυγες - Μητέρες

    Την άρση της αδικίας σε βάρος των παιδιών από μητέρα πρόσφυγα, τα οποία δεν θεωρούνται πρόσφυγες εάν προέρχονται από μητέρα πρόσφυγα και πατέρα μη πρόσφυγα, ζητά ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και βουλευτής του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου, σημειώνοντας πως για τον σκοπό αυτό θα έχουν επαφές με οργανωμένους φορείς.

    Ο βουλευτής και Επίτροπος Εσωτερικών του ΔΗΣΥ Αντρέας Παπαπολυβίου είπε πως η πρόταση του κόμματος για τη μητρογονία πρέπει να γίνει δεκτή από όλα τα κόμματα, ούτως ώστε να αρθεί αυτή η μεγάλη αδικία που παρατηρείται, διότι είναι αδιανόητο ένας πρόσφυγας πατέρας που παντρεύεται με αλλοδαπή γυναίκα, τα παιδιά τους να θεωρούνται πρόσφυγες, και εάν μια γυναίκα Κύπρια παντρευτεί με Κύπριο πολίτη, που δεν είναι πρόσφυγας, τα παιδιά της να μην θεωρούνται πρόσφυγες.

    [19] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Υπόθεση παραχώρησης χαλίτικης γης

    Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών εκεί και για όσους προκύπτουν, διατύπωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους ερωτηθείς για το θέμα της παραχώρησης σε επιχειρηματία χαλίτικης γης επί προηγούμενης διακυβέρνησης.

    Ο κ. Κλεάνθους εξήρε την εφημερίδα ''Πολίτης'' που δημοσίευσε αυτή την υπόθεση, προσθέτοντας ότι ''με αυτό που κάνει, όπως και κάθε άλλη εφημερίδα, εξυπηρετεί τα μέγιστα τον σκοπό και την αποστολή της όταν φέρνει στην επιφάνεια τέτοιου είδους σκάνδαλα''.

    [20] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Αγγελίδης - ΕΕ - Τροποποίηση συντάγματος

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ τη σημερινή και τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, η οποία μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί επί της προτεινόμενης τροποποίησης του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου το κοινοτικό κεκτημένο να υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας, θεωρώντας ότι αυτό επηρεάζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού στη βάση ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

    Σε διάσκεψη Τύπου, τόσο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους όσο και ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Αγγελίδης χαρακτήρισαν ως σημαντική την σημερινή συνεδρία του Σώματος.

    ''Από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εισέλθει στην ενωμένη Ευρώπη, είχε επίγνωση ότι, όπως και κάθε κράτος μέλος, παραχωρεί κάποιο μέρος της κυριαρχίας του για να υπηρετήσει κάποιους στόχους, που εξυπηρετούνται με την ένταξή του'', είπε ο κ. Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι ''ιδιαίτερα για την Κυπριακή Δημοκρατία, που αντιμετωπίζει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, έχει τεράστια σημασία και αξία''.

    Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι ''η τροποποίηση που θα γίνει μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι, όπως και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα είναι πάνω από οποιανδήποτε αναγκαία ρύθμιση και του κυπριακού προβλήματος, ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες οι αρχές της Ευρώπης και οι αξίες να καταστούν σεβαστές και στην Κυπριακή Δημοκρατία και εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από χώρα που επιθυμεί και επιδιώκει σε αυτές τις ευρωπαϊκές αρχές, δηλαδή την Τουρκία''.

    [21] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Υπόθεση ξυλοδαρμού - Δημοσκοπήσεις

    Η υπόθεση κακοποίησης από στελέχη της Αστυνομίας των δύο φοιτητών θα πρέπει τάχιστα να εξιχνιαστεί, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ αναμένει ''το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, την προσαρμογή ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων παντός ενεχομένου και την επιβολή παραδειγματικών ποινών από τα δικαστήρια''.

    ''Απαιτούμε ακόμη την απομάκρυνση από το αστυνομικό σώμα των επίορκων εκείνων μελών της αστυνομικής δύναμης που θα αποδειχθεί ότι ενέχονται σε αυτή την βαρβαρότητα, σε αυτή την αποτροπιαστική, φρικιαστική συμπεριφορά που έχει συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία'', είπε ο κ. Ομήρου, κληθείς, ύστερα από επίσκεψη του στην Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πορείας της ΕΔΕΚ προς το λαό, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, να σχολιάσει χθεσινά δημοσιεύματα σε σχέση με μετακίνηση 20 μελών της ΜΜΑΔ και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν έχει υπόψη του για τις μετακινήσεις αυτές, προσθέτοντας ότι αυτά αποτελούν αντικείμενο αποφάσεων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

    ''Εμείς θα επικροτήσουμε κάθε μέτρο, το οποίο θα οδηγεί στην εξυγίανση του αστυνομικού σώματος'', είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι ''είναι προφανές ότι το αστυνομικό σώμα έχει διαμορφωθεί μέσα από δεκαετίες, μέσα από συνθήκες ενδεχομένως και ανωμαλίας, οι οποίες επηρέασαν τον τρόπο συμπεριφοράς του αστυνομικού σώματος και έχουν εκθρέψει φαινόμενα απαράδεκτων, προκλητικών και απάνθρωπων συμπεριφορών όπως έχει καταδειχτεί από το βίντεο που παρακολουθήσαμε από τις οθόνες των τηλεοράσεων μας''.

    Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα δημοσκόπησης του τηλεοπτικού σταθμού ''Μέγα'', ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ συνεχίζει την πορεία της, ανεξάρτητα των δημοσκοπήσεων, οποίες, όπως είπε, ''πάνε και έρχονται'' και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από τα μηνύματα που λαμβάνει από κάθε γωνιά της Κύπρου ''η ΕΔΕΚ θα έχει ουσιαστική αύξηση των ποσοστών της''.

    Επίσης, ο κ. Ομήρου συνεχάρη την κεντροαριστερά συμμαχία στην Ιταλία που κέρδισε τις εκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση, τερματίζοντας, όπως είπε, την διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Μπερλουσκόνι που ελπίζω ήταν ένα διάλλειμα στην πολιτική ιστορία της φίλης χώρας της Ιταλίας''.

    [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Συγκέντρωση

    Στόχος του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους και ο δημοκρατικός έλεγχος κάθε εξουσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΕΚ συγκρούεται με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σήψη στη δημόσια ζωή.

    Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στον ''Ονήσιλλο'' Λακατάμιας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά για τις αλλαγές που θα βάλουν την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας, προόδου και κοινωνικής συνοχής.

    Αλλοι στόχοι του Κινήματος, συνέχισε, είναι μια υγιής, ανταγωνιστική και κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομία, η προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και η προώθηση πολιτικής κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε, τέλος, ότι προτεραιότητα της ΕΔΕΚ είναι η αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του πολιτισμού της χώρας

    [23] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Προεκλογικές αντιπαραθέσεις

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες ότι «η προσπάθεια προπετάσματος καπνού μέσω της πόλωσης ώστε να μη συζητηθεί το Κυπριακό, που ενοχλεί την ηγεσία ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ» και τα εσωτερικά θέματα που ενοχλούν τα συγκυβερνώντα κόμματα «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους σκεπτόμενους πολίτες της Κύπρου».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Συλλούρης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα «θα επιμείνει στο να προβάλλει τις θέσεις του για όλα τα θέματα κι αυτό θα πείσει τους πολίτες».

    Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι έχει ήδη συγχαρεί τον κ. Μπρόντι, ο οποίος είναι «Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι μέλος».

    Ανέφερε επίσης ότι το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών «πρέπει να αξιοποιηθεί από την Κύπρο» και εξέφρασε την άποψη πως «η Ιταλία έχει σημαντικό ρόλο να παίξει και στην Ευρώπη αλλά και στον μεσογειακό χώρο όπου η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση στην Ανατολική Μεσόγειο».

    [24] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη στην ΠΑΣΥΔΥ - ΑΤΑ - Νίκη Πρόντι

    Οι ΕΔΗ ζητούν περισσότερη διαφάνεια και κτύπημα της διαπλοκής στο χώρο της Δημόσιας Υπηρεσίας και υιοθέτηση των πρακτικών που ακολουθούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχε ο ίδιος και υποψήφιοι Βουλευτές του κόμματός του με την ηγεσία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημόσιων Υπαλλήλων, ο κ. Παπαπέτρου ζήτησε την εξάλειψη της κομματοκρατίας και την επικράτηση της αξιοκρατίας στη Δημόσια Υπηρεσία, ενώ έκανε λόγο και για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ).

    ''Εχουμε την άποψη'', πρόσθεσε, ''ότι η αναβάθμιση και η εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας στην Κύπρο αποτελεί μονόδρομο και προς αυτή την κατεύθυνση'', συνέχισε, ''εμείς θέλουμε να εξαλειφθεί η κομματοκρατία και να αναπτυχθεί η αξιοκρατία στον χώρο της Δημόσιας Υπηρεσίας''.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται δημοσίως για την ΑΤΑ, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''χρησιμοποιείται ως επιχείρημα στην προεκλογική εκστρατεία η ανάγκη επαναφοράς του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ όπως ήταν προηγούμενα''.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι ''οι ΕΔΗ χαιρετίζουν τη νίκη των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς στην Ιταλία'' και ότι ''το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών έχει σημασία όχι μόνον για την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη''.

    [25] ΓΓ Οικολόγων - Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών - Αστυνομία

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κάλεσε τους σημερινούς κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να θέσουν ένα τέρμα στην κομματική αναξιοκρατία που κυριαρχεί τόσα χρόνια στην Αστυνομία.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης του στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''είναι με έκπληξη που ακούσαμε την παραδοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου περί πολιτικών παρεμβάσεων στην Κυπριακή Αστυνομία''.

    Επιβεβαιώνεται έτσι, πρόσθεσε, αυτό που γνωρίζαμε όλοι ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και τα μεγάλα κόμματα με διάφορους τρόπους παρεμβαίνουν στην διαδικασία των προσλήψεων αλλά και των μεταθέσεων και των προαγωγών στην Κυπριακή Αστυνομία δημιουργώντας ένα κλίμα αναξιοκρατίας.

    ''Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό και ο ίδιος και θυμίζω την γνωστή υπόθεση με τα υπηρεσιακά σημειώματα έχει αναπαράξει την συγκεκριμένη πρακτική, την οποία σήμερα καταδικάζει'', συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά την εργασία που γίνεται στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών την χαρακτήρισε αξιόλογη. Είπε όμως ότι δεν μπορεί κανείς να μην διαπιστώσει ότι υπάρχει υποβάθμιση του τομέα της έρευνας. Γενικά στην Κύπρο, ανέφερε, είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη στις δαπάνες για την έρευνα γενικά και ειδικότερα για την έρευνα που αφορά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρακτικών στον τομέα της γεωργίας.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 April 2006 - 14:23:11 UTC