Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας Αναχώρηση για Αθήνα - Κυπριακό
  • [02] Ελληνας Πρωθυπουργός Πρόεδρος Παπαδόπουλος Συνάντηση
  • [03] Πρόεδρος Ελλάδας Πρόεδρος Παπαδόπουλος Δείπνο
  • [04] Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Ανάν Κυπριακό
  • [05] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Συνάντηση Παπαδόπουλου-Ανάν Ανακοίνωση
  • [06] Αυστρία - Πρόεδρος της Βουλής - Επίσημη επίσκεψη
  • [07] Ομάδα Επαφής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Τ/Κ Ανακοινωθέν
  • [08] Ομάδα Επαφής Ευρωβουλής με Τ/Κ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [09] Ομάδα Επαφής Ευρωκοινοβουλίου Κατεχόμενα Επεισόδια
  • [10] Σέρβος Πρόεδρος Κύπρος Επαφές
  • [11] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [12] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [13] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος Μπακογιάννη
  • [14] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [15] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αμερικανός Πρεσβευτής Κυπριακό
  • [16] Κίνημα Οικολόγων - Βιέννη Κυπριακό Ευρωπαίοι Πράσινοι
  • [17] ΥΠΕΞ Ελλάδας Τουρκίας - Συνάντηση
  • [18] Μπακογιάννη - Μόλερ Ρεν - Συνάντηση
  • [19] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Στόχοι Εξωτερικής Πολιτικής Κυπριακό
  • [20] Αυστρία - Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Επαφές
  • [21] Αστυνομία - Βαλκανικό Πρωτάθλημα
  • [22] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Η ΑΕΛ στον τελικό
  • [23] Ποδόσφαιρο Ανδρών - Κύπελλο Κύπρου - Νίκη της Σαλαμίνας
  • [24] Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 08/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας Αναχώρηση για Αθήνα - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για να συζητηθεί το Κυπριακό κατά τρόπο εποικοδομητικό και χρήσιμο θα αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για τη λήξη.

    Πρόσθεσε ακόμα πως «δεν είναι ούτε ακριβές ούτε σωστό» ότι αυτό που συμφωνήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν «είναι μόνο μέτρα που θα καταστήσουν πιο ομαλή τη λειτουργία του τ/κ κατασκευάσματος».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και άλλους επισήμους «μέσα στα πλαίσια των τακτικών ενημερωτικών συναντήσεών μας και την ανταλλαγή απόψεων».

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορά της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάνη ότι «το σχέδιο Ανάν αποτελεί ιστορία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «η κ. Μπακογιάννη έχει επαναλάβει αυτά που εδώ και πολύ καιρό λέγαμε και μείς, ότι επαναφορά του σχεδίου Ανάν όπως έχει δεν είναι δυνατή».

    Επανέλαβε ''πως δεν έχει σημασία το όνομα αλλά το περιεχόμενο της λύσης» του Κυπριακού και πρόσθεσε πως «εμείς περιγράφουμε τη λύση την οποία επιθυμούμε''.

    Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εμείς στη Κύπρο μείναμε οι μόνοι που συναγωνιζόμαστε μεταξύ μας και διαπληκτιζόμαστε τι καθεστώς έχει το σχέδιο Ανάν αν είναι βάση για λύση, βάση για συζήτηση, σημείο αναφοράς. Τι σημασία έχουν όλα αυτά» είπε και πρόσθεσε: «πουθενά αλλού δεν γίνεται αυτή η συζήτηση, μόνο στη Κύπρο και κάποτε με δηλώσεις των ΗΠΑ».

    Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια νέα δική μας πρωτοβουλία και μια νέα προσπάθεια για να ετοιμαστούν καλά οι συνομιλίες ώστε να συζητηθεί το Κυπριακό κατά τρόπο εποικοδομητικό και χρήσιμο».

    Η συνάντησή μου με τον ΓΓ είπε «έχει επικεντρωθεί κυρίως γύρω από αυτό το στάδιο, ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων, και όπως είχα εξηγήσει στον κ. Ανάν είναι δύο παράλληλες διαδικασίες η μια για την προετοιμασία των συνομιλιών των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού και η άλλη η δημιουργία καλύτερου κλίματος''.

    Ομως συνέχισε «η μια πορεία εξαρτάται από την πρόοδο της άλλης και δεν είναι ούτε ακριβές ούτε σωστό ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι μόνο μέτρα που θα καταστήσουν πιο ομαλή τη λειτουργία του τ/κ κατασκευάσματος».

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια επίσημη δήλωση ή αντίδραση από την Τουρκία αναφορικά με την συνάντηση που είχε με τον Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως «εμείς αναμένουμε τις θέσεις της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε σε σύντομη έναρξη της προπαρασκευαστικής εργασίας που θα οδηγήσει ελπίζουμε σε μια προσπάθεια για ουσιαστική συζήτηση του Κυπριακού».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτήθηκε εάν γνωρίζει κάτι σχετικά με πληροφορίες ότι η Τουρκία εργάζεται παρασκηνιακά με στόχο να υποβαθμίσει το έργο των τεχνικών επιτροπών.

    «Δεν γεννάται θέμα τεχνικών επιτροπών», είπε, αφού «τα κύρια θέματα που εμάς απασχολούν θα είναι αντικείμενο συμφωνίας στην Κύπρο πότε θα συζητηθούν, πως θα συζητηθούν, η θεματολογία είναι εκεί και παράλληλα θα εξεταστούν άλλα θέματα που βοηθούν στην δημιουργία κατάλληλου κλίματος».

    Επανέλαβε ότι «οι δύο πορείες είναι παράλληλες η μία επηρεάζει την άλλη. Η συζήτηση κατ αρχήν θα ξεκινήσει από εμπειρογνώμονες, δεν είναι για τεχνικά θέματα, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για να μπορέσουν να αρχίσουν συζητήσεις για τα ίδια θέματα σε πολιτικό επίπεδο».

    Ερωτηθείς εάν πρόκειται για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1994, τα οποία ο ίδιος χαρακτήριζε ως «Αττίλα» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε με μία ερώτηση: «τι ήταν τα ΜΟΕ του '94 για όσους έχουν μνήμη; Η συζήτηση του θέματος της απόδοσης της Αμμοχώστου με παράλληλη απόδοση σε Τ/Κ 30% του εδάφους της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου που μέχρι την εισβολή κατοικείτο κατά 100% και ανήκε κατά 100% σε Ε/Κ και παράλληλο άνοιγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας».

    Εδώ, συνέχισε, «συζητούμε θέματα ουσίας για τη λύση του Κυπριακού για να προετοιμαστεί το έδαφος αυτά τα θέματα να γίνουν αντικείμενο συνομιλιών και παράλληλα θα εξετάσουμε θέματα που και εμείς και η τ/κ πλευρά ζητά ως βήματα για καλλιέργεια καλύτερου κλίματος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την ουσία του Κυπριακού».

    Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την έναρξη των συνομιλιών των τεχνικών επιτροπών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εμείς ελπίζουμε οι συνομιλίες να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό.

    ''Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για τη λήξη» των συνομιλιών είπε και πρόσθεσε πως «αυτό που αναφέρεται από κάποιους που δεν είναι ενήμεροι για το τι έχει διαμειφθεί στη συνάντησή μου με τον ΓΓ είναι ότι αναλόγως της προόδου μπορεί σε δύο μήνες ο ΓΓ να εξετάσει εάν θα στείλει» στην Κύπρο τον Βοηθό ΓΓ, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Αυτή είναι η μόνη αναφορά είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «πραγματικά απορώ και εκπλήττομαι πως πρόσωπα τα οποία δεν ήταν παρόντα» στη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν «λέγουν σε μένα τι είναι που έχουμε συζητήσει και θέλουν να γίνονται πιστευτοί από τον κυπριακό ελληνισμό».

    [02] Ελληνας Πρωθυπουργός Πρόεδρος Παπαδόπουλος Συνάντηση

    Οι εξελίξεις και οι προοπτικές του Κυπριακού θα είναι το θέμα των συνομιλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    «Το θέμα των συνομιλιών θα είναι οι εξελίξεις και οι προοπτικές του Κυπριακού» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι «θα καλύψει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και θα εξεταστούν οι διαγραφόμενες προοπτικές, σε όσα είδαμε να συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες».

    [03] Πρόεδρος Ελλάδας Πρόεδρος Παπαδόπουλος Δείπνο

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε ψες ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου Παπαδόπουλου, στο οποίο παρακάθισε και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα έχει σήμερα επίσημες συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στις 11.45 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στις 12.30 με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Μετά το πέρας της συνάντησης που θα έχουν οι κκ Παπαδόπουλος και Καραμανλής, αναμένεται να γίνουν σύντομες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στις 17.30 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, στις 18.15 με την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 18.45 με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Λάρνακα την Πέμπτη στις 18.45.

    [04] Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Ανάν Κυπριακό

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσβλέπει στη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και σε κάποιες απτές ενέργειες, δήλωσε ο Εκπρόσωπός του Στέφαν Ντούτζαρικ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Στη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Ντούτζαρικ κλήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις για τη διαμεσολάβηση χαμηλού επιπέδου για το Κυπριακό και επανέλαβε αυτό που είπε ο Κόφι Ανάν ότι δηλαδή «ήταν ευτυχής που και οι δυο κοινότητες συμφώνησαν σε μια σειρά θεμάτων για δικοινοτικές συζητήσεις».

    Ο κ. Ντούτζαρικ είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, «προσβλέπει στη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών και σε κάποιες απτές ενέργειες» προσθέτοντας ότι «θα βοηθήσουμε τα μέρη όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτές τις προσπάθειες».

    Κληθείς να διευκρινίσει, ο κ. Ντούτζαρικ είπε ότι ο κατάλογος (θεμάτων) βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία, αλλά αυτά αφορούν συζητήσεις που στην πραγματικότητα στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των μελών και των δυο κοινοτήτων.

    Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις αλλά πολύ σημαντικές, είπε.

    [05] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Συνάντηση Παπαδόπουλου-Ανάν Ανακοίνωση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Λαβρώφ εκτίμα ως θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, τα αποτελέσματα της συνάντησης του Παρισιού, για τα οποία ο κ. Λαβρώφ ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο του ΟΗΕ όσον αφορά την εξεύρεση τρόπων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τη σημασία που καλείται να διαδραματίσει η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους με έκδηλο στόχο την επιτάχυνση της εξεύρεσης ολοκληρωτικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού αξίζει κάθε υποστήριξης'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η αποδοχή των ηγετών των δυο κυπριακών κοινοτήτων να προχωρήσουν στη διεξαγωγή διακοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο σειράς θεμάτων, θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για σύντομη και πλήρη επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, προσθέτει.

    Σημειώνει παράλληλα ότι ''οι πλευρές εκφράστηκαν υπέρ του συντονισμού των προσπαθειών που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ''.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και μέσα στα πλαίσια των συμφωνηθέντων που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα κατά την επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου τον Ιανουάριο και της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ρωσίας και στο μέλλον να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην επίτευξη μιας δίκαιης, πλήρους και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη βάση μιας εθελοντικής συμφωνίας των δυο πλευρών και σε συσχετισμό με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [06] Αυστρία - Πρόεδρος της Βουλής - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συναντάται σήμερα στη Βιέννη με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και τον Πρόεδρο του αυστριακού Κοινοβουλίου Αντρέας Κολ.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος έφθασε στην Προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ χθες βράδυ για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Αυστριακού ομόλόγου του, θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ και μέλη της Επιτροπής, με μέλη της Μόνιμης Υποεπιτροπής για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την προεδρία του Βέρνερ Φάσσελαμπεντ και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Πρέσβη Γιοχάνες Κίρλε.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Χριστόφιας θα έχει στις 11.00 ώρα Κύπρου 45λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του αυστριακού κοινοβουλίου στο κτίριο της Βουλής στην κυκλική λεωφόρο Ρίνγκστράσσε της Βιέννης και στις 12.00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αυστρίας.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουσείο ''Ιστορίας της Τέχνης'' και στις 13.45 ο Πρόεδρος του αυστριακού Κοινοβουλίου θα παραθέσει γεύμα στον κ. Χριστόφια και τη συνοδεία του.

    Στις 15.30 ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί στο κτίριο της αυστριακής βουλής με τον Πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ στις 16.30 θα έχει συνάντηση με μέλη της Μόνιμης Υποεπιτροπής για θέματα ΕΕ, υπό την προεδρία του κ. Φάσσελαμπεντ.

    Ο κ. Χριστόφιας ολοκληρώνει τις επαφές του στη Βιέννη με συνάντηση, στις 17.30, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί την κρατική όπερα Βιέννης για να παρακολουθήσει την παράσταση της όπερας του Bellini ''I Puritani''.

    Ο κ. Χριστόφιας επιστρέφει στην Κύπρο αύριο στις 15.00.

    [07] Ομάδα Επαφής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Τ/Κ Ανακοινωθέν

    Η Ομάδα Επαφής Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τ/κ κοινότητα στα κατεχόμενα καλωσόρισε τα θετικά μηνύματα, που όπως επεσήμανε, υπήρξαν από τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Παρίσι σε σχέση με την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Παράλληλα σημείωσε την επιθυμία που εκφράστηκε από τους ηγέτες των τ/κ κομμάτων για επείγουσα επανέναρξη των επαφών στο πλαίσιο των ΗΕ που θα πρέπει εν καιρώ να οδηγήσουν σε μια πλήρη επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση μιας διευθέτησης, που θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των επτά μελών της ομάδας που επισκέφθηκαν την Κύπρο και είχαν επαφές τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

    Στο ανακοινωθέν σημειώνεται πως «η κυπριακή κοινότητα στο βόρειο μέρος του νησιού είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας» και «η ομάδα προτίθεται να συνεχίσει να ακούει τις ανησυχίες τους με ένα ανοικτό πνεύμα, με πνεύμα διαφάνειας και ανοχής».

    Επισημαίνεται πως κύριος σκοπός της εργασίας της ομάδας είναι «να συμβάλει στον τερματισμό της απομόνωσης της τ/κ κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου», ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται πως «οι συναντήσεις στο βορρά δεν σημαίνουν οποιαδήποτε αναγνώριση του διαχωρισμού του νησιού.

    «Σε αυτό το πλαίσιο η Ομάδα το βρίσκει πολύ λυπηρό που σημειώθηκαν ορισμένα επεισόδια σε σχέση με τις διελεύσεις στο βόρειο μέρος του νησιού που είναι αντίθετες με τις αμοιβαίες συμφωνίες. Η Ομάδα αναμένει οι αμοιβαίες συμφωνίες να τιμώνται στο μέλλον», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Αναφέρεται επίσης πως στις συναντήσεις που είχε με όλους τους συνομιλητές της η Ομάδα υπογράμμισε ότι καλωσορίζει την απόφαση που λήφθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για υιοθέτηση του πακέτου Οικονομική Βοήθειας 139 εκατομμυρίων ευρώ όπως είχε υποστηριχθεί σθεναρά και για το οποίο είχε γίνει έκκληση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    «Ως ένα αρχικό βήμα, η Ομάδα καλεί για την αναγνώριση το συντομότερο δυνατό του πιο επαρκούς και πρακτικού τρόπου για χρησιμοποίηση αυτών των κονδυλίων, προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Η Ομάδα πιστεύει ότι μια τέτοια προσέγγιση θα στηρίξει μια διαδικασία συμφιλίωσης στο νησί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Αναφέρεται πως τα επτά μέλη της Ομάδας Επαφής είχαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με την ασκούντα χρέη ηγέτη της τ/κ κοινότητας Φατμά Εκένογλου καθώς επίσης με τους κύριους Φερντί Σογιέρ, Μουσταφά Ακιντζί και Χασάν Τακόι και με ένα ευρύ φάσμα μη κυβερνητικών οργανισμών της τ/κ κοινότητας.

    Η αντιπροσωπεία της Ομάδας Επαφής που επισκέφθηκε την Κύπρο αποτελείται από τους Ευρωβουλευτές Φρανσουάζ Γκροσετέτ, Συντονίστρια (Γαλλίδα), Μέχτιλντ Ρότε, Αναπληρωτή Συντονίστρια (Γερμανίδα), Κάριν Ρεσετάριτς (Αυστριακή), Τζεμ Οζντεμίρ (Γερμανό τουρκικής καταγωγής), Φράνσις Βουρτς (Γάλλο), Σον Ο Νίχτεν (Ιρλανδό) και Ρίσζαρντ Τζαρνέκι (Πολωνό).

    [08] Ομάδα Επαφής Ευρωβουλής με Τ/Κ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ικανοποίηση για τις επαφές που είχαν στην Κύπρο εξέφρασαν τα μέλη της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τ/κ κοινότητα, σημειώνοντας παράλληλα πως οι επαφές που είχαν στα κατεχόμενα με Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες δεν συνιστούν κατ ουδένα τρόπο αναγνώριση των λεγόμενων αρχών.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δικοινοτικής δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λήδρα Πάλας, η συντονίστρια της Ομάδας Φρανσουάζ Γκροσετέτ είπε πως «μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε απασχολημένοι με το να εργαζόμαστε εντατικά επί τόπου (στην Κύπρο) ώστε να δείξουμε ότι αξίζει να εργαζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου», προσθέτοντας πως ο καλύτερος τρόπος προς τα εμπρός είναι η διασφάλιση του σωστού ξοδέματος των 139 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ για τους Τ/Κ.

    «Θα ασκήσουμε πίεση επί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να το διευκολύνουμε αυτό κα θα ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ετοιμάσουν προτάσεις για συγκεκριμένα σχέδια προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια», ανέφερε η κ. Γκροσετέτ, μιλώντας μέσω μεταφραστή.

    Είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο Στρασβούργο όπου θα παρουσιάσει σχετική έκθεση στη Διάσκεψη των Προέδρων.

    Ερωτηθείσα για τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα κατά των Ευρωβουλευτών, η κ. Γκροσετέτ ανέφερε πως «δεν έχουμε τίποτε εναντίον της ελευθερίας έκφρασης, αντιθέτως ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να εκφραστεί».

    Ανέφερε ωστόσο πως «λυπηθήκαμε για αυτές τις εκδηλώσεις γιατί ήλθαμε εδώ με ένα ανοικτό πνεύμα και με ανεκτικότητα. Δεν καταλάβαμε πραγματικά τις διαμαρτυρίες αυτές. Ωστόσο πρέπει να ειπωθεί πως δεν υπήρχαν πολλοί διαδηλωτές και δεν ενόχλησαν καθοιονδήποτε τρόπο τη δουλειά που ήρθαμε να κάνουμε».

    Πρόσθεσε πως «είμαστε εδώ προκειμένου να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Είμαστε ο δεσμός μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

    Ανέφερε πως η δράση της ομάδας επαφής εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων των ΗΕ και του νομικού συστήματος της ΕΕ, ιδιαίτερα των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου στο θέμα του κυπριακού προβλήματος.

    Πρόσθεσε πως η δράση της Ομάδας Επαφής επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Αναφερόμενη στις επαφές που είχαν με πολιτικούς αρχηγούς στα κατεχόμενα, είπε πως αυτές αποτελούν μέρος της εντολής της Ομάδας και δεν αποτελούν καθ' οιονδήποτε τρόπο πολιτική αναγνώριση των ''αρχών'' στα κατεχόμενα.

    Η κ. Γκροσετέτ είπε επίσης πως κατά τις επαφές που είχε η Ομάδα τέθηκαν και άλλα θέματα όπως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και το θέμα του απευθείας εμπορίου.

    Πρόσθεσε πως βρισκόμαστε στην αφετηρία και πρέπει να πεισθούν όλοι ότι αυτή η κοινή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας πως «είναι επιθυμία μας να δουλέψουμε προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών».

    Ανέφερε ακόμη πως «περιμένουμε και ελπίζουμε όλοι οι Κύπριοι να έχουν και να βρουν αυτή την εμπιστοσύνη μέσα στα πλαίσια της ΕΕ».

    Πρόσθεσε πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτή την επίσκεψη. Είχαμε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες ενημερωτικές συναντήσεις και κάναμε μια καλή αρχή».

    [09] Ομάδα Επαφής Ευρωκοινοβουλίου Κατεχόμενα Επεισόδια

    Με επεισόδια σημαδεύτηκαν οι προχθεσινές επαφές στα κατεχόμενα της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με την τ/κ κοινότητα.

    Υποκινούμενη από τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ομάδα ατόμων υποδέχτηκε με αυγά και συνθήματα τους Ευρωβουλευτές έξω από το λεγόμενο προεδρικό, όπου η αντιπροσωπεία θα συναντάτο με την πρόεδρο της ''βουλής'' Φατμά Εκένογλου, η οποία αντικαθιστά τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης ύστερα από την εγχείρηση ανοικτής καρδίας στην οποία υπεβλήθη.

    Διαμαρτυρόμενοι για το ότι η Ομάδα Επαφής αναφέρεται στους Τ/Κ ως ''τ/κ κοινότητα στο βόρειο μέρος του νησιού'' και όχι ως ''ΤΔΒΚ'', Τ/Κ έριξαν αυγά στον ανεμοθώρακα του λεωφορείου που μετέφερε τους Ευρωβουλευτές.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας ''αποτελεί μια αντανάκλαση της δυσφορίας, που προκύπτει από την έλλειψη σεβασμού στην ταυτότητα της τ/κ κοινότητας'' και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία. Προειδοποίησε με περισσότερες ''δημοκρατικές διαμαρτυρίες στην περίπτωση που η έλλειψη σεβασμού συνεχιστεί'', όπως είπε.

    Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν ''θλιβερά'' από τον ''πρωθυπουργό'' Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    [10] Σέρβος Πρόεδρος Κύπρος Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadic, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το θέμα των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό στάτους του Κοσσυφοπεδίου.

    Αργότερα σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, έστειλε μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλα τα κράτη των Βαλκανίων.

    Ο κ. Ιακώβου από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται πολύ κοντά στις επιδιώξεις της Σερβίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Σέρβος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο, τονίζοντας ότι η εμπειρία της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ είναι ''πολύ σημαντική'' για την Σερβία και το Μαυροβούνιο, που θέλουν να ενταχθούν μελλοντικά στην ΕΕ.

    Στη συνέχεια ο Σέρβος Πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σερβίας.

    Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από κοινού η επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.

    Ανασκοπήθηκαν επίσης το κυπριακό πρόβλημα και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, όπου διαπιστώθηκαν πολλές ομοιότητες. Υπογραμμίστηκαν δε οι σημαντικοί συμβιβασμοί, που έγιναν στην πορεία, χάριν της ειρήνης, στα πλαίσια των προσπαθειών για την επίτευξη της επιθυμητής λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και στις δύο περιπτώσεις.

    Αμοιβαία, εξάλλου, ήταν η έκφραση εκτίμησης για τη στήριξη και συμπαράσταση μεταξύ Κύπρου και Σερβίας στις δύσκολές τους στιγμές.

    Διαπιστώθηκε επίσης σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά θέματα αρχών και αξιών στις διεθνείς σχέσεις και ιδιαίτερα η σταθερή προσήλωση των δύο πλευρών στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, καθώς και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση του Προέδρου της Σερβίας για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας Μαυροβουνίου, ως συμβολή στην πρόοδο, ειρήνη και σταθερότητα σ΄ ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

    [11] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ενημέρωση για το Κυπριακό γίνεται στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως η «ανταλλαγή των απόψεων και η αντιπαράθεση των απόψεων της μιας πλευράς προς απόψεις άλλων κομμάτων είναι η μόνη χρήσιμη και εποικοδομητική διαδικασία για να καταλήγουμε σε σωστά συμπεράσματα».

    Ερωτηθείς εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος λέει πως δεν έχει λάβει απάντηση στο αίτημά του για συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως έχει απαντήσει στην επιστολή του κ. Αναστασιάδη και πρόσθεσε πως «η ενημέρωση γίνεται στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου όπου ανταλλάσσονται απόψεις».

    Σε ερώτηση εάν προτίθεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «σήμερα έχουν αρχίσει επαφές με τα κόμματα για την εξεύρεση μιας ημέρας που να βολεύει όλα τα κόμματα και εμένα για την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

    [12] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως το τελευταίο συνέδριο του ΑΚΕΛ καθορίζει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως η λύση του Κυπριακού είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά το περιεχόμενο αυτής της λύσης, ώστε «έχοντας υπόψη και το απορριφθέν σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ -από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων- να έχουμε ένα σχέδιο με τις αναγκαίες αλλαγές πάνω σε σημαντικές και ουσιώδης πτυχές του Κυπριακού, το οποίο να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού».

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας η λύση αυτή θα πρέπει «να είναι λειτουργική, να στηρίζεται στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, να είναι βιώσιμη, να είναι αποδεκτή από τους Κυπρίους, να είναι λύση η οποία δεν θα επιβάλλεται από έξω, να είναι συμφωνημένη λύση και να αποτρέπει της ομηρίας της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας από ξένες δυνάμεις».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη περί ανώμαλης προσγείωσης και ότι «αλίμονο αν τα ΗΕ χρειαστεί να μιλήσουν για το τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί», ο κ. Χριστόφιας είπε: «Εγώ δεν ξέρω εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα εκδώσουν την οποιαδήποτε ανακοίνωση, η οποία θα μας προσγειώνει ανώμαλα. Μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να είναι πληροφορημένος. Και εύχομαι να μην πανηγυρίσει τότε ο κ. Αναστασιάδης».

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι «συνεχώς η σημερινή αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει ψεγάδια σε κάθε κίνηση» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κινητικότητα φταίμε εμείς, υπάρχει κινητικότητα πάλι φταίμε εμείς. Κάπου πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν».

    [13] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος Μπακογιάννη

    Φαίνεται ότι στην Κύπρο το μόνο με το οποίο πιστώνονται κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί είναι η διαστρέβλωση δηλώσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε παρατήρηση ότι η αναφορά του περί ανώμαλης προσγείωσης είχε αρνητικό αντίκτυπο στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''είναι οι δικές τους ενέργειες που ζημιώνουν και ας το συνειδητοποιήσουν τούτο μη εμπλέκοντας το Κυπριακό στις προεκλογικές σκοπιμότητες ή στην ψηφοθηρική εκστρατεία που έχουν αναλάβει''.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να έχει ειδική συνάντηση μαζί του, είπε ότι ''είναι δικαίωμα του Προέδρου να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς όποτε ο ίδιος επιλέγει''.

    Η θέση του ΔΗΣΥ, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, παραμένει η ίδια ''όπως και η αποφασιστικότητα μας να είμαστε παρόντες οποτεδήποτε το χρειαστεί είτε ο Πρόεδρος είτε γενικότερα οι συνθήκες το υπαγορεύουν''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση της Ελληνίδας ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη ότι το σχέδιο Ανάν είναι παρελθόν, είπε πως ''η Ντόρα Μπακογιάννη είναι απόλυτα συνεπής με αυτό το οποίο έχουμε διαπιστώσει όλοι, ότι όντως το σχέδιο ως παρουσιάστηκε και απορρίφθηκε πέρασε στην ιστορία''.

    ''Αυτό το έχουμε πει δεκάδες φορές'', είπε ο κ. Αναστασιάδης και κατέληξε πως ''πέραν τούτου είναι αναγκαία η χάραξη μιας πανεθνικής πια γραμμής που να βοηθήσει ώστε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα και τα τετελεσμένα που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πρωτοβουλιών''.

    [14] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Μαρτίου στις 10 το πρωί, ανακοίνωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Οπως είπε, το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και υπό το φως των επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ελληνική κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ιστορία, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την ελπίδα «τα μηνύματα να φθάνουν και στην Κύπρο, για όσους θέλουν συνεχώς να θέτουν ερωτήματα και διλήμματα».

    Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην πρόσφατη διακοινοβουλευτική αποστολή στην Αθήνα, της οποίας ηγήθηκε, συναντήθηκαν με την κ. Μπακογιάννη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας πως κατά τη συνάντηση η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ξεκάθαρα τα όσα είπε στη συνέντευξή της.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «η πολιτική Αθηνών Λευκωσίας έχει στρατηγική, τακτική μεθοδικότητα και έντονες συντονισμένες προσπάθειες στις οποίες πρωτοστατεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και για αυτό το λόγο είναι που έχουμε τα θετικά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «σιγά- σιγά θα ανοίξουν το δρόμο για μια σύντομη, σωστή λύση του Κυπριακού».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είπε ότι με τη σωστή μεθοδική προσπάθεια και τις διαχρονικές στρατηγικές επιλογές που έγιναν για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έστω και με άλυτο το Κυπριακό και στηρίζοντας μια αυστηρά ελεγχόμενη πορεία της Τουρκίας προς τον ευρωπαϊκό της στόχο, ήταν οι νέες ευκαιρίες που δίδονταν ώστε η Τουρκία να νιώσει υποχρεωμένη να ανταποκριθεί σε δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ που πολλές αγγίζουν ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού και ανοίγουν το δρόμο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό.

    [15] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αμερικανός Πρεσβευτής Κυπριακό

    Τις προοπτικές και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι, συζήτησαν ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Αμερικανός Πρεσβευτής Ronald Schlicher.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως εξέφρασε στον Αμερικανό αξιωματούχο την άποψη ότι εμμονή στο σχέδιο Ανάν δεν θα είναι παραγωγική ούτε δημιουργική ''διότι αυτό το σχέδιο πέραν του ότι έχει απορριφθεί από τον κυπριακό ελληνισμό, είναι τόσο πολύ πολιτικά και συναισθηματικά φορτισμένο μετά το δημοψήφισμα που αν αποτελεί τη βάση και μάλιστα κατά τρόπο μονοδιάστατο σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αυτό θα αποτελεί και την καλύτερη συνταγή για την αποτυχία''.

    ''Θέλω να σημειώσω τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη ότι αυτό το σχέδιο είναι ιστορία, είναι παρελθόν και ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί κάτι καινούργιο, στη βάση βέβαια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ευρωπαϊκών συνθηκών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να ληφθεί από όλους εδώ στην Κύπρο υπόψη πολύ σοβαρά'', πρόσθεσε.

    Κατά τη συνάντηση, είπε, συζήτησαν και το κοινό ανακοινωθέν του Παρισιού, το τι συμφωνήθηκε και τις αντιδράσεις που υπήρξαν μέχρι τώρα από πλευράς τ/κ ηγεσίας και Αγκυρας.

    «Σημείωσα το αυτονόητο ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος, ότι θα πρέπει να κατανοήσουν οι ΗΠΑ ότι είναι και προς το συμφέρον τους να εργαστούν για μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος γιατί η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, είναι προς όφελος και των Αμερικανών», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως ο Αμερικανός Πρεσβευτής άκουσε με ''πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις του'' και ιδιαίτερα τις ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού για συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού.

    [16] Κίνημα Οικολόγων - Βιέννη Κυπριακό Ευρωπαίοι Πράσινοι

    Με στόχο την έκφραση της ξεκάθαρης υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και στην έναρξη της διαδικασίας των τεχνικών επιτροπών, αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με επικεφαλής τον ΓΓ του Κινήματος αναχώρησε χθες για την Αυστρία.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στη συνέλευση βουλευτών των κοινοβουλίων από τα Πράσινα Κόμματα όλης της Ευρώπης και ευρωβουλευτών, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βιέννη θα συναντηθεί και με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας και εκπροσώπους από τα τρία μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας.

    Στόχος της αποστολής, συνέχισε ο κ. Περδίκης, είναι «να ενημερώσουμε και τους Πράσινους κοινοβουλευτικούς και τους πολιτικούς της Αυστρίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να προωθήσουμε την προσπάθεια που γίνεται για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στο πρόβλημα και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού σε μια καινούργια βάση μακριά από το σχέδιο Ανάν».

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα «δεν υποστήριξε και δεν χαιρέτισε» τις πρόσφατες προτάσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και πρόσθεσε πως «υπάρχουν θετικά μυνήματα από την πλευρά των Πρασίνων και προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε αυτά τα θετικά μυνήματα και να τα αξιοποιήσουμε αναλόγως».

    [17] ΥΠΕΞ Ελλάδας Τουρκίας - Συνάντηση

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογο της Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, η συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Γκιουλ, θα γίνει στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

    «Πρόκειται να γίνει μια γενική συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και άλλων συναφών θεμάτων, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

    [18] Μπακογιάννη - Μόλερ Ρεν - Συνάντηση

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη στις 13.15 με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Οπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, η συνάντηση θα είναι ολιγόλεπτη και θα αφορά θέματα αρμοδιότητας του κ. Μόλερ, ο οποίος επίσης θα έχει συνάντηση και με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Εξάλλου η προενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη στις 11.00 η κ. Μπακογιάννη με τον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο Ολι Ρεν.

    [19] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Στόχοι Εξωτερικής Πολιτικής Κυπριακό

    Την υποστήριξη και συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που αποσκοπούν σε καλά προετοιμασμένη, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, σε αμοιβαία συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, επανέλαβε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε πως «η Ελλάδα, με συνέπεια και συνέχεια, στην εξωτερική της πολιτική, προωθεί τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών. Με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση την τελευταία διετία, έχει πετύχει να ενισχύσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να έχει ρόλο και λόγο σεβαστό στο διεθνή περίγυρο».

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως η εξωτερική πολιτική της χώρας και της κυβέρνησης έχει σαφείς προτεραιότητες και επιδιώξεις απαριθμώντας την προάσπιση και προώθηση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδας και της διεθνούς της θέσης σε περιβάλλον σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα.

    [20] Αυστρία - Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Επαφές

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντάται σήμερα στη Βιέννη με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, με τον Καγκελάριο της χώρας Βόλφγκανγκ Σούσελ και με τον Πρόεδρο του αυστριακού Κοινοβουλίου Αντρέας Κολ.

    Σύμφωνα με το αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γκιουλ, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην αυστριακή πρωτεύουσα, θα συναντηθεί επίσης με την Τρόικα της ΕΕ, στην παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Μετά τη συνάντηση με την Τρόικα της ΕΕ, ο κ. Γκιουλ θα έχει συνάντηση εργασίας με τον κ. Σούσελ και θα ακολουθήσει κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Βιέννη, ο κ. Γκιουλ θα μεταβεί στην αυστριακή πόλη Σάλτσπουργκ για την Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου.

    [21] Αστυνομία - Βαλκανικό Πρωτάθλημα

    Το 4ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Αστυνομικών διοργανώνεται στη Λάρνακα από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου 2006.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας την έναρξη των αγώνων θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βαλκανικής Αθλητικής Ενωσης Αστυνομικών (U.S.P.B.) Straso Gligorov το Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 10 το πρωί στο δημοσιογραφικό χωριό, στα Περβόλια Λάρνακας.

    Στην τελετή έναρξης του πρωταθλήματος θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς ο Αρχηγός Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης και ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Μωϋσέως.

    [22] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Η ΑΕΛ στον τελικό

    Η ΑΕΛ νίκησε χθες στο κοινοτικό γήπεδο του Αγίου Δομετίου την ΕΝΑΔ με 66 - 64 και είναι η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στην τελική φάση των αγώνων του κυπριακού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α΄ κατηγορίας Ανδρών.

    Η ΑΕΛ, έχοντας συμπληρώσει τρεις νίκες εις βάρος της ΕΝΑΔ σε ισάριθμα παιχνίδια της φάσης των πλέι οφ περιμένει τώρα τον αντίπαλό της στον τελικό για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου, που θα είναι ο Απόλλων, ο οποίος σημείωσε χθες τη 2η του νίκη σε βάρος του Κεραυνού, εφ' όσον τα καταφέρει και την ερχόμενη Παρασκευή να νικήσει τον Κεραυνό και να συμπληρώσει έτσι τρεις νίκες σε βάρος του αντιπάλου του.

    Ο Απόλλων επέτυχε χθες βράδυ σημαντική νίκη σε βάρος του Κεραυνού μέσα στο Στρόβολο με 94 - 85 και βρίσκεται τώρα μόλις μία νίκη μακριά από την πρόκρισή του στον τελικό του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας, προηγούμενος με 2 - 1 νίκες.

    [23] Ποδόσφαιρο Ανδρών - Κύπελλο Κύπρου - Νίκη της Σαλαμίνας

    Νίκησε με 2 - 1 χθες βράδυ η Νέα Σαλαμίνα τον ΑΠΟΕΛ στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στο στάδιο ''Αμμόχωστος'' για την προημιτελική φάση για την κατάκτηση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου, αποκτώντας έτσι μικρό πλεονέκτημα ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού, που θα διεξαχθεί στην έδρα του ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ Λευκωσίας.

    Η πρώτη αγωνιστική της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου ολοκληρώνεται σήμερα με τα παιχνίδια ΑΕΚ - Ανόρθωση (ΓΣΖ Λάρνακας) και ΑΕΠ - Ολυμπιακός (Παφιακό στάδιο) που αρχίζουν στις 4:00 το απόγευμα και Απόλλων - Ομόνοια (Τσίρειο Λεμεσού) που αρχίζει στις 6:00 το απόγευμα.

    [24] Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Σημαντικές ζημιές, πιεζόμενος από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, παρουσίασε χθες στη πρώτη συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, έκλεισε στις 2.488,24 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,12%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 5,1 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 29,5% του ημερήσιου τζίρου.

    Απώλειες, σε ποσοστό 2,11%, σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 844,99 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 March 2006 - 15:23:08 UTC