Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γερμανός Υπουργός Μεταφορών - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [02] Ομάδα Επαφής Ευρωκοινοβουλίου με Τ/Κ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] Λεμεσός - Καρναβάλι
  • [04] Αυστραλία - Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Κύπρος
  • [05] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΑΚΕΛ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο
  • [07] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Συνάντηση Παρισίων - Γκιουλ
  • [08] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [09] Πάφος - Γραμματέας Κ.Ε. ΕΔΕΚ - Εκλογές
  • [10] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Δήλωση Γκιουλ - ΔΗΣΥ
  • [11] Λάρνακα - Κίνημα Οικολόγων - Υποψήφιοι - Εθνικό Συμβούλιο ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 05/03/2006

  • [01] Γερμανός Υπουργός Μεταφορών - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η στάση της Τουρκίας να απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία αντίκειται στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες, τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τίφενσε, διαβεβαιώνοντας για την υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η Τουρκία κατά της κυπριακής ναυτιλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Τίφενσε, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2007, συναντήθηκε με δική του πρωτοβουλία με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μπρέγκενζ της Αυστρίας.

    Στη συνάντηση, ο κ. Θράσου αναφέρθηκε στην απαγόρευση των πτήσεων κυπριακών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η Τουρκία κατά της κυπριακής ναυτιλίας, αναλύοντας και το πρόσφατο περιστατικό με το πλοίο Able F και τις δυσμενείς επιπτώσεις των μέτρων αυτών για την κυπριακή οικονομία.

    [02] Ομάδα Επαφής Ευρωκοινοβουλίου με Τ/Κ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο η Ομάδα Επαφής Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Πληροφόρησης του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, η επταμελής αντιπροσωπεία θα φτάσει στο νησί από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Στις ελεύθερες περιοχές θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ την Τρίτη το πρωί θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας.

    Στα κατεχόμενα, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την ''πρόεδρο'' της λεγόμενης βουλής Φατμά Εκένογλου, η οποία αντικαθιστά τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης ύστερα από την εγχείρηση ανοικτής καρδίας στην οποία υπεβλήθη. Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της λεγόμενης προεδρίας θα παρίσταται και ο λεγόμενος υφυπουργός Ρασίτ Περτέβ.

    Οι συναντήσεις στα κατεχόμενα θα γίνουν στην απουσία συμβόλων του ψευδοκράτους, καθώς αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για την επίσκεψη της ομάδας στο νησί. Αν υπάρξουν σύμβολα τότε η συνάντηση δεν θα γίνει, ενώ δεν θα γίνονται δηλώσεις από την ομάδα, ύστερα από συναντήσεις στα κατεχόμενα.

    [03] Λεμεσός - Καρναβάλι

    Με τη μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ κορυφώνονται σήμερα οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις στην πόλη της Λεμεσού.

    Η καρναβαλίστικη παρέλαση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων Κυπρίων από όλες τις πόλεις αλλά και ξένων, ενώ ο Δήμος Λεμεσού είναι βέβαιος για την επιτυχία της καθώς το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν μεγάλο.

    Πέραν των 60 ομάδων και αρμάτων θα συμμετέχουν στην παρέλαση, η οποία για πρώτη φορά θα ακολουθήσει αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από τα φώτα Συμιλλίδη προς τον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου.

    [04] Αυστραλία - Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Κύπρος

    Το φαινόμενο του Μάρκου Παγδατή φιλοδοξούν να επαναλάβουν στη Μελβούρνη οι Κύπριοι αθλητές, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Καθώς η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και δεν συμμετέχει στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες η πολυάριθμη ομογένεια αναμένεται να σταθεί στο πλευρό της κυπριακής ομάδας και να την ενισχύσει στην προσπάθεια για κατάκτηση μεταλλίων.

    Η σύνθεση της κυπριακής ομάδας ανακοινώθηκε την Παρασκευή στη Μελβούρνη από τον ακόλουθό της και γενικό διευθυντή του Οργανισμού Μεγάλων Εκδηλώσεων (Major Events) Πίτερ Αβραάμ (Κύπριο στην καταγωγή), τον ομογενή, επίσης Κύπριο στην καταγωγή, υπουργό Φυσικών Πόρων Φάνο Θεοφάνους και τον πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης Στέλιο Αγγελοδήμου.

    Στην αποστολή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Νικολαϊδης (χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή), ο Γιώργος Αχίλλεος (5ος παγκοσμίως στην σκοποβολή), ο Ηρόδοτος Γεωργαλάς (χρυσό μετάλλιο στη Γυμναστική, η Αννα Φωϊτόδου στο επί κοντώ και ο δρομέας Ιωάννης Μαρκουλίδης.

    [05] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [06] ΑΚΕΛ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο

    Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί έκτακτο παγκύπριο συνέδριο στη διάρκεια του οποίου θα γίνει παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2006, η ώρα 10 π.μ. στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία.

    Ομιλητής στο Συνέδριο θα είναι ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [07] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Συνάντηση Παρισίων - Γκιουλ

    Από το κοινό ανακοινωθέν του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι είχαν γίνει συγκεκριμένες διαβουλεύσεις και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία προτού ο ΓΓ προχωρήσει στη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως ''εκείνο που φαίνεται καθαρά ότι ενοχλεί την Τουρκία και ασκεί τις πιέσεις της είναι το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί ότι πέραν από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα συζητηθούν ζητήματα, τα οποία αφορούν την ουσία του Κυπριακού, όπως το θέμα της ενιαίας οικονομίας, το περιουσιακό, το ζήτημα της φορολογίας, η αποστρατικοποίηση και η επιστροφή της Αμμοχώστου''.

    ''Για να προχωρήσει στην υλοποίηση η απόφαση του Παρισιού, χρειάζεται να υπάρξει και η ανάλογη συνεργασία από την τουρκική πλευρά, και οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις δυστυχώς θέτουν την τουρκική πλευρά σε πορεία σύγκρουσης με τον ΓΓ'', είπε, προσθέτοντας ότι ''κάποιοι εδώ στην Κύπρο προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτό που έχει γίνει'', ενώ το ΑΚΕΛ βλέπει τα πράγματα στις σωστές του διαστάσεις, αναφέροντας ότι έγινε ένα βήμα.

    [08] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Τουρκία

    Η αντίδραση τόσο της Αγκυρας όσο και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στα όσα συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ του ΟΗΕ, καταδεικνύει για μια ακόμα φορά τους μόνιμους διχοτομικούς και διαιρετικούς στόχους της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στον επαρχιακό χορό της ΕΔΕΚ Λάρνακας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ''ενώ προσπάθησαν σε όλο το χρονικό διάστημα που ακολούθησε το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004 να επιρρίψουν ευθύνες στην ελληνική κυπριακή πλευρά για τη στασιμότητα και το παρατεταμένο αδιέξοδο, τώρα που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ καθορίζει μια νέα διαδικασία κινητικότητας, η Τουρκία επαναλαμβάνει τον εαυτό της και αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά τους πάγιους διχοτομικούς της στόχους''.

    [09] Πάφος - Γραμματέας Κ.Ε. ΕΔΕΚ - Εκλογές

    Η πρόσφατη δημοσκόπηση και η μαζική συγκέντρωση της Πάφου επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία της ΕΔΕΚ, δήλωσε στην Πάφο ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός.

    Ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ ανέφερε επίσης ότι το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές δεν είναι μόνο η αύξηση (των ποσοστών του Κινήματος) αλλά το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση γιατί, όπως σημείωσε, η Κύπρος «χρειάζεται ένα ισχυρό Σοσιαλιστικό Κίνημα το οποίο θα έχει μεγαλύτερη επιρροή και θα διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο μέσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.»

    Καταλήγοντας, ο Αντώνης Κουταλιανός ανέφερε ότι στόχος του Κόμματος είναι να πειστούν οι πολίτες ούτως ώστε η ΕΔΕΚ στις 21 του Μάη «να πανηγυρίσει μια μεγάλη νίκη.»

    [10] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Δήλωση Γκιουλ - ΔΗΣΥ

    Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για το χρηματοδοτικό κανονισμό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ενδιαφέρεται μόνο για την αναβάθμιση «θεσμών» του ψευδοκράτους αντί για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ και την οικονομική ενίσχυσή τους, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα προβλέπει τάση υπαναχώρησης της Τουρκίας. Ανέφερε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να χαμηλώσει το επίπεδο των θεμάτων που θα συζητηθούν στα καθημερινά όπως λέει θέματα ή σύμφωνα με πληροφόρηση που κατέχει το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα συζητήσει θέματα όπως η αλλαγή της ιστορίας.

    [11] Λάρνακα - Κίνημα Οικολόγων - Υποψήφιοι - Εθνικό Συμβούλιο

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διεκδικεί με αξιώσεις και δεύτερη έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πιθανότερα στη Λάρνακα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Ο κ. Περδίκης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών του Κινήματος για τη Λάρνακα. Πρόκειται για τους Ιωάννου Κοσμά εκπαιδευτικό, Αγαπίου Ιωσηφίδου Καλλιόπη πανεπιστημιακό, Κοτοπούλη Δημητρίου Ελένη Λογίστρια, Πιττακό Λούκα επιχειρηματία και Σαρρή Μάριο επιθεωρητή πωλήσεων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο βουλευτής των Οικολόγων είπε πως η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ «έβαλε ουσιαστικά την κυπριακή πλευρά στην πρωτοβουλία. Εφερε ουσιαστικά τους Τούρκους να βρίσκονται στην ουρά των εξελίξεων» πρόσθεσε και είπε πως «είναι ολοφάνερο ότι αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις που δημιούργησε η συμφωνία των Παρισίων».

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 5 March 2006 - 15:23:10 UTC