Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις του ΣΑ - Οδός Λήδρας
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ακιντζί - Κυπριακό - Λήδρας
  • [03] Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας - Δηλώσεις Ακιντζί
  • [04] Δήμαρχος Λευκωσίας - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου - Οδός Λήδρας
  • [05] Πρόεδρος ΕΔΗ - Οδός Λήδρας - Συνάντηση Προέδρου - Ακιντζί
  • [06] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ιριλάι - Σχέδιο Ανάν
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ιριλάι - Ακιντζί - Κυπριακό
  • [08] Εκπρόσωπος - Οργανισμοί - Βέτο Τουρκίας
  • [09] Πρωθυπουργός Πορτογαλίας - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό
  • [10] Εκπρόσωπος - Αγωνιστές της αντίστασης
  • [11] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιδιοι πόροι - Ιακώβου
  • [12] Επιτροπή Προσφύγων - Θέμα αγνοουμένων - Θεοδοσίου
  • [13] Κυπριανού - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [14] ΑΚΕΛ - Ολομέλεια - Μέλη ΠΓ & Γραμματείας Κ.Ε
  • [15] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [16] Κυπριακές Αερογραμμές - ΠΑΣΥΠΙ - ΣΥΠΚΚΑ
  • [17] Πατατοπαραγωγοί - Αυτοκινητόδρομος - Κυκλοφορία
  • [18] Υπουργικό - Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα - Απόφαση
  • [19] ΘΟΚ - Σύνοδος Θεάτρων της Ευρώπης - Παρτζίλης
  • [20] ΓΕΡΗΕΤ - ΑΤΗΚ - Τιμολογιακά πακέτα
  • [21] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια 08/12/2005

    [01] ΟΗΕ - Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις του ΣΑ - Οδός Λήδρας

    Ολοκληρώθηκαν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Σ.Α. πάνω στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τα μέλη ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών ο βοηθός γενικός γραμματέας Χάιντ Αναμπι, που κινήθηκε στις γραμμές της έκθεσης Ανάν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Στο θέμα της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ επανέλαβε ότι δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ελληνας Μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, διεξήχθη μιά πλήρης και αναλυτική συζήτηση εντός Συμβουλίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί από το Σ.Α. στις 14 τρέχοντος θα είναι τεχνικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από αρκετές αντιπροσωπείες, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Βραζιλίας, των Φιλιππινών και της Ρουμανίας, ηγέρθη το θέμα της οδού Λήδρας.

    Απαντώντας εκ μέρους του ΟΗΕ, ο κ. Αναμπι παραδέχθηκε ότι η κατασκευή της γέφυρας δημιουργεί πρόβλημα. Παρότι, ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών η γέφυρα δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης, ούτε έχουν προωθηθεί οι τουρκικές δυνάμεις, κι αυτή καθαυτή δεν αποτελεί παραβίαση, ωστόσο δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά αντίθετα, εξυπηρετεί στο να γίνονται περιπολίες στρατιωτών από κάτω, κι ως εκ τούτου αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Αναμπι είπε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα προχωρήσει στο άνοιγμα της διόδου, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

    Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη στην πλειοψηφία τους εκφράστηκαν θετικά για το θέμα της επανέναρξης των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Ο Βρετανός αντιπρόσωπος είπε πως πριν ξεκινήσουν θα πρέπει να διευκρινιστούν οι συνθήκες, οι απόψεις των πλευρών και τι επιζητεί ο Γενικός Γραμματέας.

    Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Αμερικανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τζον Μπόλτον, που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη στιγμή αυτή αναγκαία τη συζήτηση για περαιτέρω αναδιάρθρωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ωστόσο το Σ.Α. θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να είναι έτοιμο να το εξετάσει όταν χρειαστεί.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ακιντζί - Κυπριακό - Λήδρας

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαγράφονται μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 3 Οκτωβρίου, καθώς και η κατάσταση στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Προέδρου Παπαδόπουλου και κράτησε δύο ώρες, ο κ. Ακιντζί είπε πως η αντιπροσωπεία με ειλικρίνεια περιέγραψε πως βλέπει την κατάσταση στο Κυπριακό και συγκεκριμένα ότι η πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου και η πολιτική του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν «δεν δίνει το μήνυμα ότι επιθυμούν λύση σύντομα».

    Επεσήμανε ότι η αντιπροσωπεία προέτρεψε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να είναι επιδείξει περισσότερη ετοιμότητα έτσι ώστε να στέλλονται τα σωστά μηνύματα, ότι δηλαδή «η ε/κ ηγεσία είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και είναι έτοιμη για σύντομη λύση του Κυπριακού».

    Οσον αφορά την κατάσταση στην οδό Λήδρας, ο κ. Ακιντζί είπε πως ως πρώην «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας και κάτοικος της περιοχής θα ήθελε πάρα πολύ να δίνει τη διάνοιξη του οδοφράγματος, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες ότι αυτό θα συμβεί σύντομα δεδομένων των εξελίξεων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ακιντζί είπε πως η ε/κ πλευρά λέει ότι η Πράσινη Γραμμή είναι η βορεινή άκρη της οδού Ερμού, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα Ηνωμένα Εθνη», ενώ σημείωσε πως στις συζητήσεις για το θέμα, οι εκπρόσωποι της Ειρηνευτικής Δύναμης του λένε ότι «αυτό που κάνει η τ/κ πλευρά δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης».

    [03] Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας - Δηλώσεις Ακιντζί

    Η θεατρική παράσταση που σκηνοθετήθηκε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά το θέμα της οδού Λήδρας, ούτε διορθώνει την επέμβαση στην ουδέτερη ζώνη εκ μέρους του κατοχικού στρατού, ούτε και απαβλύνει την εντύπωση της δημιουργίας στρατιωτικών εμποδίων και μονιμοποίησης του διαχωρισμού με την κατασκευή ενός εκτρώματος το οποίο ονομάζουν γέφυρα επικοινωνίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως «η οδός Λήδρας προσφέρεται για άμεση, ελεύθερη, ομαλή, επίπεδη πρόσβαση των Ε/Κ και των Τ/Κ για συνεχή επικοινωνία, συνεργασία, οικονομική και εμπορική και δημιουργία κλίματος συνεργασίας και κατανόησης για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

    Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του ηγέτη του τ/κ Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί ότι κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο διαφώνησαν στο θέμα της οδού Λήδρας, ο Εκπρόσωπος είπε πως «υπάρχει μια σοβαρή διαφωνία μεταξύ μας και της άλλης πλευράς, κυρίως μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και της δικής μας πλευράς όσον αφορά την οριοθέτηση της ουδέτερης ζώνης».

    «Φαίνεται ότι λόγω αδυναμίας της δικής μας πλευράς ή απροθυμίας εκ μέρους των ΗΕ να εμποδίσουν την επέκταση των κατοχικών δυνάμεων στην οδό Ερμού, θεωρείται ίσως ιστορικά από κάποιες πλευρές ότι έχουν δικαίωμα να είναι εκεί», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «η δική μας θέση είναι ότι δεν έχουν δικαίωμα να είναι στον οδό Ερμού. Η οριοθέτηση της Πράσινης Γραμμής είναι η βόρεια γραμμή της οδού Ερμού».

    [04] Δήμαρχος Λευκωσίας - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου - Οδός Λήδρας

    Η γέφυρα που ανεγείρει το κατοχικό καθεστώς πρέπει να κατεδαφιστεί εδώ και τώρα, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η γέφυρα αυτή δεν μπορεί να μείνει εκεί.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της οδού Λήδρας, ο κ. Ζαμπέλας είπε δεν μπορούν είτε εκείνοι, είτε εμείς (Ε/Κ και Τ/Κ) να κάνουμε οποιαδήποτε έργα στην πράσινη γραμμή χωρίς να υπάρχει προσυνεννόηση και προσυμφωνία».

    Όπως ανέφερε ο κ. Ζαμπέλας «είχε συμφωνηθεί να στηριχθούν απλώς οι προσόψεις των καταστημάτων για να μην πέσουν και να μπει και ένα δάπεδο στην άσφαλτο για να μην αρχίσουμε να σκάβουμε και να δημιουργούμε εντυπώσεις».

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι «ξαφνικά αυτοί (οι Τ/Κ) ήρθαν χωρίς να μας πληροφορήσουν και άρχισαν δουλειά».

    «Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε, «και πρέπει να επανέλθουμε πίσω εκεί που ήμασταν. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι από τη στιγμή που πάρουμε το πράσινο φως από την Κυβέρνηση και από τα Ηνωμένα Εθνη σε 48 ώρες να ανοίξει η Λήδρας».

    [05] Πρόεδρος ΕΔΗ - Οδός Λήδρας - Συνάντηση Προέδρου - Ακιντζί

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου χαιρέτισε χθες τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα πρέπει να συναντηθεί και με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Τέτοιες επαφές μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ακιντζί, προσθέτοντας πως ''ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να προχωρήσει σε συνάντηση και με τον βασικό εκπρόσωπο της τ/κ κοινότητας, τον κ. Ταλάτ''.

    [06] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ιριλάι - Σχέδιο Ανάν

    Οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι «είναι μια σαφής απόδειξη ότι η δική μας πλευρά συνεχίζει τις προσπάθειές της και δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα, την πρόθεση, την επιδίωξη για σωστή επανέναρξη των διαδικασιών έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα σχέδιο λύσης, το οποίο να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δυο πλευρές», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    «Πρέπει να σημειώσουμε με ενδιαφέρον τα όσα λέει ο κ. Ιριλάι, ο οποίος δηλώνει ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και ότι στην ουσία εκείνο το οποίο αναμένεται είναι η απόφαση εκ μέρους τους ΓΓ για επανέναρξη των διαδικασιών», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι πρέπει να παραγνωριστεί αυτή η δήλωση, «ενόψει μάλιστα του γεγονός ότι η δική μας πλευρά συνεχίζει αόκνως τις προσπάθειες για να δημιουργηθεί εκείνη η απαραίτητη βάση, το απαραίτητο υπόβαθρο, μετά από προετοιμασία για τη σωστή επανέναρξη των διαδικασιών για λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δυο πλευρές και όπως είπε και ο κ. Πρέντεργκαστ στην τελευταία του έκθεση να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της δικής μας πλευράς».

    [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ιριλάι - Ακιντζί - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι αποτελεί ντροπή να γνωρίζουν οι πάντες τις διεκδικήσεις της ε/κ πλευράς όπως αυτές κατατέθηκαν στον ΟΗΕ, είτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, είτε από τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή και η ε/κ ηγεσία να μην είναι ενήμερη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη γαλλική Eθνοσυνέλευση, αναφερόμενος στη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επεξεργάζεται το σχέδιο του έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, τόνισε ότι ουδείς επιθυμεί στασιμότητα στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος δε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι μετά την παραβίαση τους στάτους κβο στην πράσινη γραμμή στην περιοχή της οδού Λήδρας, από τα κατοχικά στρατεύματα δεν θα αποδεχθεί τη διάνοιξη του οδοφράγματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι η κυβέρνηση εκφωνεί πατριωτικούς λόγους για εσωτερική κατανάλωση. Τόνισε δε ότι θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε καταγγελία των ενεργειών του κατοχικού στρατού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αρχηγού του τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που ο κ. Ακιντζί είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν πολυεπιθυμούν τη λύση στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι δυσάρεστο εάν «ο κ. Ακιντζί απεκόμισε μιαν ανάλογη εικόνα ή εντύπωση μετά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι η δήλωση του κ. Ιριλάι καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε «μακάρι να μην υπάρχει στασιμότητα, κανένας δεν επιδιώκει τη στασιμότητα και εάν ο ΔΗΣΥ ασκεί την όποια πίεση προς την κυβέρνηση, το πράττει για να υπάρξει κινητικότητα, δηλαδή η κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κινητικότητας».

    [08] Εκπρόσωπος - Οργανισμοί - Βέτο Τουρκίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έδωσε χθες στη δημοσιότητα κατάλογο διεθνών οργανισμών και συνθηκών, όπου η Τουρκία εμποδίζει με αρνησικυρία τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο οι οργανισμοί και οι συνθήκες αυτές είναι «το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας, Ο Διακανονισμός Wassenaar, η Συμφωνία Ανοικτών Ουρανών, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Διακήρυξη του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για τη Συνεργασία ΕΕ ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Μετερεωλογικές Προβλέψεις Μέσης Ακτίνας, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών και η Διάσκεψη Αφοπλισμού».

    «Σε όλους αυτούς τους οργανισμούς ή διασκέψεις ή διεθνείς συνθήκες, η Τουρκία εξακολουθεί και μάλιστα με πρόσφατες πράξεις της να εμποδίζει, ασκώντας αρνησικυρία, τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

    Ερωτηθείς αν οι πράξεις αυτές σημειώθηκαν και μετά τη συμφωνία των 25 στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και την κοινή δήλωση των 25, ο Εκπρόσωπος απάντησε: Δυστυχώς φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ναι και μετά την απόφαση».

    Πρόσθεσε πως αυτό αποτελεί παράβαση του διαπραγματευτικού πλαισίου, σημειώνοντας πως «το 2006 θα εξεταστεί η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ».

    [09] Πρωθυπουργός Πορτογαλίας - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό συζήτησε προχθές στη Λισαβόνα ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας Ζοζέ Σόκρατες με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, στο πλαίσιο περιοδείας του τελευταίου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για συναντήσεις με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

    Στη συνάντηση, που κράτησε πάνω από μια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προέβη σε γενική ενημέρωση για την παρούσα φάση του Κυπριακού και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα πλαίσια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης έτσι που να καλύπτει και την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την απροθυμία της να συνεργαστεί ειλικρινά για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού που να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

    [10] Εκπρόσωπος - Αγωνιστές της αντίστασης

    Η κυβέρνηση αποτίει φόρο τιμής προς τους αγωνιστές της αντίστασης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπενθυμίζοντας πως η χθεσινή μέρα έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης και τιμής προς τους αγωνιστές αυτούς.

    «Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια επέστρεφε στην Κύπρο ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος έτυχε ένθερμης υποδοχής μετά από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως «καθιερώθηκε η σημερινή (χθεσινή) μέρα ως ημέρα μνήμης και τιμής προς τους αγωνιστές της αντίστασης, εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία, ουσιαστικά την ελευθερία για όλους μας».

    [11] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιδιοι πόροι - Ιακώβου

    Εντονότατη κριτική από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δέχθηκε χθες η πρόταση της βρετανικής προεδρίας για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της ΕΕ (περίοδος 2007-2013). Η κριτική φαίνεται ότι θορύβησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίο υποσχέθηκε αλλαγές την προσεχή εβδομάδα.

    Η συζήτηση στη χθεσινή έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, κατέδειξε ότι προς το παρόν το «μέτωπο» των χωρών της συνοχής είναι αρραγές.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι η Κύπρος, παρά την τις ειλικρινείς προθέσεις της, δεν μπορεί να αποδεχθεί την ολοκληρωμένη πρόταση της Προεδρίας, ως έχει. Κι αυτό γιατί, η όλη προσέγγιση διαφαίνεται προβληματική, δεδομένου ότι δεν τηρείται ο απαραίτητος σεβασμός προς τις αρχές της αλληλεγγύης και ίσης μεταχείρισης με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ένωσης ως και η επιτυχία του εγχειρήματος της διεύρυνσης.

    Η μείωση των πόρων για την Πολιτική Συνοχής, που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα νέα κράτη μέλη, αλλά και η μείωση στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μας βρίσκει σύμφωνους, επισήμανε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας ότι προτεινόμενες ρυθμίσεις στο σκέλος των εσόδων δεν εξισορροπούν τις γνωστές στρεβλώσεις και δεν συμβάλλουν στην ίση κατανομή των οικονομικών βαρών και ιδιαίτερα αυτών της διεύρυνσης. Εναπόκειται στην Προεδρία να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες όλων μας και ιδιαίτερα των νέων κρατών μελών και να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για βελτίωση του ισοζυγίου μέσο μιας πιο φιλόδοξης πρότασης, ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, η έλλειψη ισορροπίας και άνιση μεταχείριση επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο. Η Κύπρος, που είναι ένα νέο κράτος-μέλος και χώρα Συνοχής, με κατά κεφαλή εισόδημα κάτω από το 81% του μέσου όρου της Ένωσης, δεν νοείται να είναι καθαρός συνεισφορέας. Η Κύπρος θα έπρεπε, σύμφωνα με τη οικονομική της δυνατότητα, να είναι καθαρός αποδέκτης. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι το μόνο Κράτος-Μέλος που θα υπολείπεται εμφανώς του Κοινοτικού μέσου όρου και θα είναι θετικός συνεισφορέας, τόνισε.

    [12] Επιτροπή Προσφύγων - Θέμα αγνοουμένων - Θεοδοσίου

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων διαπίστωσε κατά τη χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων, ότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επιμείνει στις Συνόδους της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για συμμόρφωση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θέμα διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να καλυφθεί πίσω από κάποιες διαδικασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) για να αποφύγει την υλοποίηση των υποχρεώσεων της.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Οργάνωσης για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημιουργία του εργαστηρίου, στη νεκρή ζώνη, όπου θα μεταφερθούν τα λείψανα των εκταφέντων από τις κατεχόμενες περιοχές.

    Σημείωσε δε ότι αίτημα των συγγενών είναι όπως τα 90 λείψανα Ε/Κ που εκτάφηκαν στα κατεχόμενα παραδοθούν στην ε/κ πλευρά για να γίνει ταυτοποίηση και να επιδοθούν στους οικείους τους.

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι για τους συγγενείς των αγνοουμένων είναι πολύ σημαντικό, η ε/κ πλευρά να εκμεταλλευτεί τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργήθηκε ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

    [13] Κυπριανού - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Αυτά τα οποία έχουν διαβιβαστεί στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μέσω των εκπροσώπων του είναι αυτά τα οποία έχουν κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως σύνοψη στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι δεν υπήρξε ποτέ πλήρης ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ότι λέχθηκε ακριβώς προς το ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ έχουν διατυπώσει αυτό το ερώτημα πάρα πολλές φορές.

    ''Εχουν πάρει απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημόσια και σε συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου ότι αυτά τα οποία έχουν διαβιβαστεί στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέσω των εκπροσώπων του είναι αυτά τα οποία έχουν κατατεθεί από τον ίδιο ως σύνοψη στο Εθνικό Συμβούλιο. Νομίζω οτιδήποτε άλλο περιττεύει'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποτελεί ντροπή να γνωρίζουν οι πάντες τις διεκδικήσεις της ε/κ πλευράς όπως αυτές κατατέθηκαν στον ΟΗΕ, είτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, είτε από τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή και η ε/κ ηγεσία να μην είναι ενήμερη, είπε πως ''ντροπή είναι ένα πολιτικό κόμμα να συμπεριφέρεται με ένα τρόπο ισοπεδωτικό, με ένα τρόπο που είναι μειωτικός για το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    [14] ΑΚΕΛ - Ολομέλεια - Μέλη ΠΓ & Γραμματείας Κ.Ε

    Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία, κατά τη χθεσινή της συνεδρία, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου είναι: Αλέκος Χρίστου, Γκιούρωφ Αντρούλλα, Δημητριάδης Νίκος, Δημητριάδου Χριστίνα, Ζαννέττος Βενιζέλος, Θεοδούλου Λάκης, Ιωάννου Νίκος, Κατσουρίδης Νίκος, Κολοκασίδης Γιαννάκης, Κυπριανού Αντρος, Κυρίτσης Πάμπης, Κωνσταντινίδης Κωστάκης, Λαπηθιώτης Πανίκος, Πέτρου Νίκος, Χριστοδούλου Φανής και Χρίστου Ανδρέας.

    Από το Πολιτικό Γραφείο αποχώρησαν ο Βαλανίδης Γιάννος, και οι Χριστοδούλου Αντώνης και Χρυσοστόμου Αντώνης, οι οποίοι αφυπηρέτησαν.

    Τα μέλη της Γραμματείας είναι: Ζαννέττος Βενιζέλος, Κατσουρίδης Νίκος, Κολοκασίδης Γιαννάκης, Κυπριανού Αντρος, Κυρίτσης Πάμπης και Χριστοδούλου Φανής.

    Από τη Γραμματεία αποχώρησε ο Χριστοδούλου Αντώνης, ο οποίος αφυπηρέτησε.

    [15] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές

    Η ρευστότητα της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών οριστικά εξαντλείται στο τέλος του μήνα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, προσθέτοντας ότι αναμένεται πως μέχρι εκείνη την ημερομηνία να εξευρεθεί η χρυσή τομή, διαφορετικά θα τεθούν σε εφαρμογή άλλα εναλλακτικά σχέδια.

    «Αναμένεται πως μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα εξευρεθεί η χρυσή τομή ή τουλάχιστον να συμπεράνουμε ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί για να εφαρμοστούν άλλα πιθανά σενάρια», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας συνεδρίας στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Ο κ. Θράσου έστειλε το μήνυμα προς όλους ότι υπάρχουν άλλα σχέδια τα οποία είναι έτοιμα να τεθούν σε εφαρμογή εάν μέχρι το τέλος του μήνα δεν εξευρεθεί λύση.

    [16] Κυπριακές Αερογραμμές - ΠΑΣΥΠΙ - ΣΥΠΚΚΑ

    Δώδεκα προτάσεις για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, μεταξύ των οποίων τη σύμπτυξη των εταιρειών του συγκροτήματος ''Cyprus Airways'' και ''Eurocypria'', προτείνει στην κυβέρνηση και στη Διοίκηση των ΚΑ η ομοσπονδία Ιπταμένων του κρατικού αερομεταφορέα, που αποτελείται από τις συντεχνίες των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ και των αεροσυνοδών ΣΥΠΚΚΑ.

    Μιλώντας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, τόσο το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΥΠΙ Τάσος Χριστοφίδης όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΣΥΠΚΚΑ Αλέξης Σοφοκλέους εξέφρασαν την ετοιμότητα της ομοσπονδίας Ιπταμένων για ένα ουσιαστικό και εντατικό διάλογο ανά πάσα στιγμή με τη Διοίκηση των ΚΑ και την κυβέρνηση.

    [17] Πατατοπαραγωγοί - Αυτοκινητόδρομος - Κυκλοφορία

    Τριάντα ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που οι πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, αποκλείοντας τον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Αραδίππου, κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, διεκδικώντας από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση και εθελοντική έξοδο από το επάγγελμα.

    Χθες οι πατατοπαραγωγοί μετακίνησαν στη λωρίδα ασφαλείας του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας - Αραδίππου και σε συνεννόηση με την Αστυνομία τους γεωργικούς ελκυστήρες τους.

    Οι πατατοπαραγωγοί έχουν δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση τρεις εβδομάδες για να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους διαφορετικά θα επανέλθουν με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως δήλωσαν.

    [18] Υπουργικό - Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα - Απόφαση

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενέκρινε τη δημιουργία Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, για το σκοπό αυτό, ο Καθηγητής Καλαγκός, Ειδικός Παιδοκαρδιοχειρουργός στη Γενεύη, προσέφερε δωρεά ύψους 150.000 λιρών από το Ίδρυμα «Coeurs Pour Tous». Η αποδοχή της δωρεάς θα γίνει με την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ύψους 90.000 λιρών τον πρώτο χρόνο (2006) και την αγορά αναλωσίμων ύψους 96.000 λιρών συνολικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    [19] ΘΟΚ - Σύνοδος Θεάτρων της Ευρώπης - Παρτζίλης

    Ο Διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Αντης Παρτζίλης έχει εκλεγεί μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΘΟΚ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγη ο Ζαν Κλοντ Μπερούττι, εκ των Διευθυντών του Θεάτρου Σεντ Ετιέν Γαλλίας.

    [20] ΓΕΡΗΕΤ - ΑΤΗΚ - Τιμολογιακά πακέτα

    Την παροχή ειδικών τιμολογιακών πακέτων για άτομα με χαμηλό εισόδημα ή ειδικές κοινωνικές ανάγκες επιβλήθηκε στην ΑΤΗΚ, με βάση την Απόφαση του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΡΗΕΤ).

    Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου αναφέρει ότι τα τιμολογιακά αυτά πακέτα περιλαμβάνουν μηνιαία συνδρομή 3,47 λίρες αντί 6,95 λίρες για άτομα με χαμηλό εισόδημα και δωρεάν τη μηνιαία συνδρομή για άτομα με ειδικές κοινωνικές ανάγκες, καθώς επίσης και διαφοροποιημένα τέλη κλήσεων.

    Οι δικαιούχοι είναι άτομα με χαμηλό εισόδημα που περιλαμβάνει λήπτες δημοσίου βοηθήματος, καθώς και άτομα με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο του 4.487 λίρες, καθώς και άτομα με αναπηρίες, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος τους.

    [21] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Σε ανοδική πορεία διατηρήθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τα νέα σημαντικά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου (5 σεντ) οδήγησαν τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σε άνοδο της τάξης του 1,12%, κλείνοντας στις 1.619,89 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ποσοστιαία αύξηση 0,77% και έκλεισε στις 103,41 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,13% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 549,03 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 December 2005 - 15:23:09 UTC