Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδός Λήδρας
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Γάλλοι βουλευτές
  • [03] ΥΠΕΞ - ΟΑΣΕ - Διάσκεψη - Λουμπλιάνα
  • [04] Ολι Ρεν - Ομιλία - Τουρκία
  • [05] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Οδός Λήδρας - ΟΗΕ
  • [06] Υπουργός Αμυνας - Οδός Λήδρας
  • [07] Υπουργός Αμυνας - Πεδίο βολής - Ξενοδοχείο Aldiana
  • [08] Ιδιοι πόροι ΕΕ - Πρόταση - Αντιδράσεις
  • [09] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών
  • [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
  • [11] Πάφος - Λιλλήκας - Τουρισμός - Κατεχόμενα
  • [12] Υπουργός Εργασίας - Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Συνάντηση
  • [13] Χρ. Κληρίδης - Κοινοβουλευτική Συνέλευση Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης
  • [14] Επιτροπές Συγκοινωνιών και Οικονομικών - Τέλη κυκλοφορίας
  • [15] Βραβεία Εξαγωγών 2004 - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [16] Κυπριακές Αερογραμμές - Σύσκεψη - Σχέδιο αποζημιώσεων
  • [17] CYTA UK - Υπηρεσίες στην παροικία της Βρετανίας
  • [18] Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

  • Εκπομπή για Ομογένεια 07/12/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδός Λήδρας

    Οι ενέργειες των Τούρκων στην ουδέτερη ζώνη παρά την οδό Λήδρας δεν αποσκοπούν στο να κτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, αλλά γέφυρες διαχωρισμού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως τα Ηνωμένα Εθνη γνωρίζουν πως υπάρχει παράβαση.

    ''Η θέση μας είναι σαφής. Δεν πρόκειται να δεχθούμε κατάκτηση ουδέτερης ζώνης, και όσοι λένε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν άλλη άποψη, σφάλλουν. Ούτε θα δεχθούμε τη δημιουργία συνοριακού σταθμού'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ετήσια τελετή απονομής Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2004.

    Οσον αφορά τους πανηγυρισμούς στα κατεχόμενα και τα τριαντάφυλλα που έριξαν προς την οδό Λήδρας Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε πως αυτές οι ενέργειες ''απλώς αποδεικνύουν ότι η όλη προσπάθεια είναι για να δώσουν την εντύπωση ότι ενδιαφέρονται για την επανένωση των δύο πλευρών, ενώ και η φύση και ο τύπος των έργων που κάνουν, αντί να κτίζουν γέφυρα επικοινωνίας και επανένωσης, είναι γέφυρα διαχωρισμού''.

    Επεσήμανε όμως ότι ο διάλογος για επίλυση του θέματος συνεχίζεται, καθώς μόνο έτσι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.

    ''Δεν λύνεις τα προβλήματα χωρίς διάλογο. Ο διάλογος δεν σταμάτησε και χθες έγιναν επαφές και σήμερα θα γίνουν, παραμένει όμως μια απαράβατη αρχή, ούτε εμείς ούτε κανένας πολίτης δέχεται ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν έδαφος στην ουδέτερη γραμμή ούτε θα στήσουν συνοριακό φυλάκιο'', είπε.

    Πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Εθνη γνωρίζουν πως υπάρχει παράβαση και επεσήμανε πως η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί παραβίαση της νεκρής ζώνης ούτε κατά ένα μέτρο.

    ''Τα Ηνωμένα Εθνη ξέρουν ότι υπάρχει παράβαση και δεν έχει σημασία εάν είναι ένα μέτρο ή πέντε μέτρα. Είναι θέμα αρχής. Και εάν δεχθούμε εδώ το ένα μέτρο, τα δύο ή τα τρία, άλλα κακά έπονται'', επεσήμανε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει προοπτική να επιλυθεί το θέμα, απάντησε ''όσο βλέπετε εσείς, βλέπω και εγώ'' και υπέδειξε ότι, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Στροβίλια, η παράβαση των Τούρκων συνεχίζεται.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι κατοχικές αρχές απειλούν πως εάν οι Ε/Κ συνεχίσουν να παρακολουθούν από το παρατηρητήριο στις ελεύθερες περιοχές την πορεία των παράνομων έργων τους θα επανδρώσουν τα φυλάκια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Μα το έκαναν χθες (προχθές). Οταν υπήρχαν οκτώ δημοσιογράφοι σε ένα κτίριο, πρόσθεσαν οκτώ στρατιώτες κάτω από τη γέφυρα. Οταν έφυγαν οι δημοσιογράφοι τους απέσυραν''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δεν είναι θέμα προσφυγής. Γιατί να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Θα συζητηθεί το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και κάθε χώρα που μετέχει, εμείς δεν είμαστε μέλη, δικαιούται να αναφερθεί σε αυτό''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε επίσης για τις αναφορές του ΔΗΣΥ ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να δώσει στα Ηνωμένα Εθνη συγκεκριμένες αλλαγές που επιθυμεί για λύση του Κυπριακού και όχι περιοχές ανησυχιών.

    ''Νομίζω τα ίδια λέει και ο κ. Ταλάτ. Εμείς έχουμε τη δήλωση του ΟΗΕ μετά τη συμπλήρωση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη που λένε ότι έχουμε δώσει πλήρεις και με λεπτομέρεια όλες τις αλλαγές που θέλουμε. Εάν προτιμούν να δέχονται ως αληθή αυτά που λέει ο κ. Ταλάτ και να απορρίπτουν τα δικά μας, τι να πούμε;'' απάντησε.

    ''Εχουμε δώσει και με λεπτομέρεια και πλήρως, ούτε με γενικότητες ούτε όπως λέει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τάφο του Αγίου Νεοφύτου'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση ανησυχεί από την ενέργεια των κατοχικών ''αρχών'' να φέρουν στη ''βουλή'' το λεγόμενο νομοσχέδιο για να δημιουργηθεί κάποια επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, είπε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη γιατί ''είναι προφανής η πρόθεση τους να δημιουργήσουν βάση αποφυγής των κυρώσεων που επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    Σε ερώτηση εάν αποτελεί αλλαγή πολιτικής η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να παραμείνει με σταυρωμένα χέρια εάν συνεχίσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας αναφορικά με το βέτο που θέτει στη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η δήλωση αυτή δεν σηματοδοτεί καμμία αλλαγή στην κυπριακή πολιτική.

    ''Καμμία αλλαγή δεν σημαίνει. Αυτή είναι η πάγια θέση μας. Εκεί που έχουμε δίκαιο ασκούμε όλα τα δικαιώματα που έχουμε'', κατέληξε.

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Γάλλοι βουλευτές

    Το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας, συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι η απόρριψη του σχεδίου ουδόλως σημαίνει την απόρριψη της λύσης, επισημαίνοντας ότι ''δεν πρέπει να λησμονείται ή εσκεμμένα να αγνοείται από κανέναν ότι το Κυπριακό είναι ουσιαστικά πρόβλημα εισβολής και κατοχής και κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Βουλευτές Michel Voisin (Αντιπρόεδρος της Ομάδας), Jean-Claude Lefort (2ος Αντιπρόεδρος), Rene Rouquet και Μichel Hunault.

    Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις παραδοσιακά στενές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας και κατ' επέκταση μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στα πλαίσια διεθνών οργανισμών.

    Κάνοντας ειδική αναφορά στην καθ' όλα επιτυχή, όπως τη χαρακτήρισε, πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γαλλία, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε τις σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας αυτής.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες για τη στάση αρχών που επιδεικνύει η Γαλλία ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στη συνέχεια σε ανασκόπηση των πιο σημαντικών σταθμών του κυπριακού προβλήματος, εξηγώντας τους βασικούς λόγους απόρριψης από τη μεγάλη πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Επαναβεβαίωσε ακόμη την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συνεργαστεί με πνεύμα καλής θέλησης στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

    Θα πρέπει ωστόσο, είπε ο κ. Χριστόφιας, η όποια λύση επιτευχθεί να συνάδει με το γράμμα και το πνεύμα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''στοχεύουμε σε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία δεν θα ισοδυναμεί με κλείσιμο του κυπριακού προβλήματος, σε αποδοχή δηλαδή της παραβίασης των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας, χάριν μιας οποιασδήποτε διευθέτησης''.

    Σημειώνοντας την υποστήριξη εκ μέρους της Κύπρου της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας, της Κύπρου, καθώς και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ωστόσο ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει πλήρη συμμόρφωση προς τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας.

    [03] ΥΠΕΞ - ΟΑΣΕ - Διάσκεψη - Λουμπλιάνα

    Η Κύπρος δεν πρόκειται να παραμείνει με σταυρωμένα χέρια εάν συνεχίσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας αναφορικά με το βέτο που θέτει στη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς, προειδοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε παρέμβασή του στη 13η Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, ο κ. Ιακώβου επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του ΟΑΣΕ, όπως η εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ενός οργάνου για την ειρηνική επίλυση διαφορών και διενέξεων μεταξύ κρατών μελών του ΟΑΣΕ.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στην παρέμβασή του προχθές στη διάσκεψη, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του Οργανισμού.

    Εθεσε επίσης για το θέμα του βέτο που θέτει η Τουρκία στη συμμετοχή της Κύπρου στη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς, μια θέση για την οποία, όπως είπε ο κ. Υπουργός, η Κύπρος επέδειξε μεν υπομονή αλλά, όπως επεσήμανε, υπάρχουν όρια σε αυτήν την υπομονή.

    ''Η Κύπρος δεν πρόκειται να παραμείνει με σταυρωμένα χέρια εάν συνεχίσουν αυτές οι προκλήσεις'', τόνισε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία σε διάφορες επαφές να ανταλλάξει απόψεις με ομολόγους του των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με την επικείμενη συζήτηση για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης, συναντήθηκε επίσης με Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΑΣΕ που προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    [04] Ολι Ρεν - Ομιλία - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση στις 3 Οκτωβρίου δεν αποφάσισε να εντάξει την Τουρκία, αλλά να της δώσει μιαν ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει πως είναι ικανή να ενταχθεί στους κόλπους της Ενωσης, επεσήμανε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν, σε ομιλία του στη γαλλική Βουλή με θέμα ''Η διεύρυνση, η ασφάλεια για την Ευρώπη''.

    Μέρος της ομιλίας του αφορούσε και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας για την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των γαλλικού λαού έχει σοβαρότατες επιφυλάξεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, ''για την Τουρκία, ίσως περισσότερο από τις άλλες υποψήφιες, η προοπτική ένταξης είναι εξ ίσου σημαντική με την ίδια την ένταξη''.

    ''Θα είναι ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι και η διαδρομή, με άλλα λόγια η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, θα είναι εξ ίσου σημαντική με την άφιξη'', επεσήμανε.

    Οπως είπε ο Φινλανδός Επίτροπος, θα είναι μια ανοικτή διαδικασία για την έκβαση της οποίας ουδεμία εγγύηση παρέχεται εκ των προτέρων. Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, συνέχισε, η Ενωση δεν αποφάσισε να δεχθεί την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, αλλά αποφάσισε να δώσει σε αυτή τη μεγάλη χώρα την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ικανή να δεχθεί και να εφαρμόσει πλήρως τις αξίες και τους κανόνες της Ενωσης.

    ''Ισως τα καταφέρει, ίσως δεν τα καταφέρει. Αλλα ας της δώσουμε αυτή την ευκαιρία χωρίς προκαταλήψεις'', είπε, προσθέτοντας ότι αν η Τουρκία είναι ικανή να αδράξει την ευκαιρία τότε θα είναι μια Τουρκία πολύ διαφορετική από τη σημερινή, η οποία, όπως είναι προφανές, απέχει ακόμα πολύ από το να πληροί τους όρους για να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης.

    ''Αν δεν τα καταφέρει, θα εξετάσουμε πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή τη χώρα στο πλευρό μας με τους ισχυρότερους δυνατούς δεσμούς'', κατέληξε ο Επίτροπος.

    [05] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Οδός Λήδρας - ΟΗΕ

    Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη οδό Λήδρας με την προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη θα συζητηθεί στα Ηνωμένα Εθνη αυτήν την βδομάδα, δήλωσε χθες ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Πίτερ Μίλετ.

    Κληθείς να σχολιάσει την προέλαση των Τούρκων στη νεκρή ζώνη, ο κ. Μίλετ δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο ότι «όπως έχω πει στο παρελθόν, από πλευρά της Βρετανίας και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ να βρούμε μια λύση για το θέμα».

    Ερωτηθείς αν εκτιμά πως οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει τη νεκρή ζώνη, ο κ. Μίλετ είπε ότι «αυτό είναι θέμα του ΟΗΕ. Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους για να βρουν μια λύση».

    Σε ερώτηση αν η Βρετανία θα προβεί σε παραστάσεις προς το κατοχικό καθεστώς για την προέλαση των Τούρκων στη νεκρή ζώνη, ο κ. Μίλετ είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσουν στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα».

    [06] Υπουργός Αμυνας - Οδός Λήδρας

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε χθες πως ''ούτε μία ίντσα από την ουδέτερη ζώνη δεν ανήκει στον τουρκικό κατοχικό στρατό'' και τόνισε ότι οι ενέργειες των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Οδό Λήδρας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από οποιανδήποτε πολιτική δύναμη, πολύ δε περισσότερο από τη σημερινή κυβέρνηση και πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τις ενέργειες των Τούρκων ''σε όλα τα αναγκαία βήματα''.

    Ανέφερε ακόμα ότι ''εκείνο που θα πρέπει να μας ανησυχεί και για το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς μιαν ενιαία στάση είναι ότι ο κατοχικός στρατός προσπαθεί ουσιαστικά να δημιουργήσει και να παραθέσει'' προς τη διεθνή κοινότητα ''την ύπαρξη συνοριακής γραμμής''

    Ο Υπουργός, αφού ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει εξαγγείλει οποιαδήποτε νέα μέτρα επιτήρησης για το φυλάκιο της Οδού Λήδρας, σημείωσε πως ο κατοχικός στρατός ''προσπαθεί με μέτρα, ενέργειες και πράξεις να εισβάλει στη νεκρή ζώνη και να ζητήσει να καρπωθεί τη μισή ουδέτερη ζώνη''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού, στη ναυτική βάση Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

    Ο Υπουργός Αμυνας υπενθύμισε ότι η νεκρή ζώνη ''έχει προσφερθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για την παρουσία των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών'' και ανέφερε πως ''ούτε μία ίντσα από τη νεκρή ζώνη δεν ανήκει στον τουρκικό κατοχικό στρατό''.

    Είπε ακόμα ότι ''θα πρέπει να διατηρήσουμε σταθερή θέση'' στο όλο θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι ''η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρούν αυτή την πολιτική στάση η οποία είναι απόλυτα ορθή''.

    ''Ας μην ξεχνούμε ότι στο σχέδιο Ανάν, η ουδέτερη ζώνη προσφέρετο σε μας υπό τουρκική διοίκηση. Δηλαδή ακόμα και στο σχέδιο Ανάν υπήρχε το ερωτηματικό σε ποιον ανήκε η ουδέτερη ζώνη'', επεσήμανε.

    Επανέλαβε ότι ''η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη, ότι δηλαδή η ουδέτερη ζώνη ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχει οριοθετηθεί από καιρού και οι επεμβάσεις που βλέπουμε στην Οδό Λήδρας είναι μονομερείς του κατοχικού στρατού τόσο με στρατιωτική παρουσία όσο και με έργα που στοχεύουν στη δημιουργία ενός μεγάλου συνοριακού συγκροτήματος''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι κάποια μέτρα ''λαμβάνονται χωρίς να δημιουργούν οποιαδήποτε εμπόδια ή οποιανδήποτε παρουσία στην ουδέτερη ζώνη''.

    Σημείωσε ότι ''στην άλλη πλευρά έχουμε την κατοχική παρουσία με τους Τούρκους στρατιωτικούς και στρατηγούς εντός της ουδέτερης ζώνης''.

    ''Εκείνο που θα πρέπει να μας ανησυχεί και να ακολουθήσουμε και εμείς μιαν ενιαία στάση είναι ότι ο κατοχικός στρατός προσπαθεί ουσιαστικά να δημιουργήσει και να παραθέσει προς το διεθνές κλίμα την ύπαρξη συνοριακής γραμμής'', ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας.

    Είπε επίσης ότι ο κατοχικός στρατός ''με αυτόν τον τρόπο επεμβαίνει στην ουδέτερη ζώνη, στέλλοντας παράλληλα και μηνύματα προς τη δική μας πλευρά ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός των δικών μας θέσεων και απόψεων και από την άλλη πλευρά ότι λειτουργεί σαν ανεξάρτητη κρατική οντότητα''.

    Αυτά τα πράγματα, συνέχισε ο κ. Μαυρονικόλας, ''δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και είναι σαφείς οι θέσεις και είναι σαφείς οι προθέσεις μας, θα καταγγελθούν από όπου πρέπει και σε όλα τα αναγκαία βήματα''.

    ''Αυτή η προσπάθεια διαμόρφωσης νέων δεδομένων στην ουδέτερη ζώνη δεν νομίζω να μπορούν να γίνονται αποδεκτά από οποιανδήποτε πολιτική δύναμη έτι δε περισσότερο από τη σημερινή κυβέρνηση'', είπε.

    [07] Υπουργός Αμυνας - Πεδίο βολής - Ξενοδοχείο Aldiana

    O Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η Εθνική Φρουρά χρειάζεται τα πεδία βολής, σημειώνοντας ότι ''δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε το δικαίωμα να κλείσουμε οποιοδήποτε πεδίο'' και ότι η Εθνική Φρουρά προσβλέπει ''στη λειτουργία των πεδίων βολής χωρίς να δημιουργούνται οποιαδήποτε προβλήματα''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας απαντούσε σε ερώτηση για το θέμα της οχληρίας που δημιουργείται στο ξενοδοχείο Aldiana, στην ακτή Αλαμινού που βρίσκεται στην τροχιά των βλημάτων πεδίου βολής που υπάρχει στην περιοχή. Οι βολές προκαλούν προβλήματα στους τουρίστες που παραθερίζουν στο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να το εγκαταλείπουν.

    Ο Υπουργός, αφού ανέφερε ότι το πεδίο βολής προϋπήρχε του ξενοδοχείου, είπε ότι από την πλευρά της Εθνικής Φρουράς λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα.

    Πρόσθεσε πως ''αναμένουμε από τους αντίστοιχους επηρεαζόμενους να λάβουν και αυτοί τα μέτρα τους και να δεχθούν και αυτοί κάποιες πραγματικότητες''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού, στη ναυτική βάση Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

    Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η ημέρα αυτή ''επανατονίζει την αίσθηση ότι το ναυτικό μας πρέπει να διατηρείται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να μπορεί να υπηρετεί τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και να υπηρετεί και σε άλλους τομείς, όπως είναι η έρευνα και η διάσωση''.

    Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση''.

    [08] Ιδιοι πόροι ΕΕ - Πρόταση - Αντιδράσεις

    Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η Ευρωβουλή απορρίπτει την πρόταση της βρετανικής προεδρίας για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της περιόδου 2007-2013. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις, αλλά αφήνουν την πόρτα ανοικτή ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης που ξεκινά σήμερα με προοπτική να ολοκληρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής (15-16 Δεκεμβρίου).

    Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στην οποία την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, αναμένεται να δώσει μιαν πιο καθαρή εικόνα, αλλά σίγουρα δεν είναι καθοριστική.

    Μετά τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τη ''σκυτάλη'' πήρε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Γιουζέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη να μην διαπραγματευθούν τη συγκεκριμένη πρόταση.

    Ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε ότι δεν μπορούν να εγκριθούν οι ίδιοι πόροι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωβουλής, η οποία σε καμμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την πρόταση της βρετανικής προεδρίας.

    Κατά της πρότασης της προεδρίας τάχθηκαν και οι πρόεδροι των περισσότερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, κυρίως εξ αιτίας της προτεινόμενης μείωσης κατά περίπου 9% των χρηματοδοτήσεων προς τις οκτώ νέες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    [09] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών

    Αεροπορικά και ναυτιλιακά θέματα, καθώς και θέματα χερσαίων μεταφορών, απασχόλησαν τη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε προχθές στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις αεροπορικές μεταφορές συμφωνήθηκε ο κανονισμός για την ενημέρωση των επιβατών και ο καθορισμός μιας ενιαίας για τα κράτη μέλη της ΕΕ ''μαύρης λίστας'', στην οποία θα καταγράφονται οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με προκαθορισμένα κριτήρια ασφάλειας πτήσεων.

    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα Μεταφορών Jacques Barrot ενημέρωσε τους Υπουργούς Μεταφορών για την πρόθεση της Επιτροπής για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA).

    Ο κ. Barrot ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Κανονισμού για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για εμπέδωση της ασφάλειας.

    Επίσης, συζητήθηκαν οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και επισημάνθηκε η ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση ισορροπημένης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές σε θέματα ανοικτού εναέριου χώρου, ιδιοκτησίας, εναέριας ασφάλειας και ανταγωνισμού.

    Οι Υπουργοί μεταφορών των κρατών μελών της ΕΕ έτυχαν ενημέρωσης για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως η Κίνα.

    Τέλος, παρουσιάστηκε το κοινό με το EUROCONTROL εγχείρημα SESAR (Eνιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός) που αφορά τη νέα γενεά συστημάτων διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Θράσου είχε διμερείς συναντήσεις και επαφές με ομολόγους του άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, καθώς και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Barrot.

    [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

    Ως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα που οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την ανέγερση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    ''Εξακολουθώ να θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα που οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είχε τηρηθεί κανένα χρονοδιάγραμμα, καμμία διαδικασία και όταν το παραλάβαμε ο ρεαλιστικός υπολογισμός μας για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει ήταν το 2008'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ετήσια τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2004.

    Ερωτηθείς για την παράταση που ζητούν οι γιατροί όσον αφορά τη μεταφορά του προσωπικού στο νέο νοσοκομείο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εάν το νοσοκομείο είναι έτοιμο να αρχίσει είτε τμηματικά είτε άλλως πως με πλήρη ασφάλεια των ασθενών και της προσφοράς των κρατικών υπηρεσιών, αυτό θα γίνει ανεξάρτητα του τι λένε οι γιατροί''.

    ''Εγώ ημέρες τώρα διαβάζω το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής. Να μην ξεχνάτε ότι με δική μου πρωτοβουλία ιδρύθηκε η ερευνητική επιτροπή. Εκεί αναφέρονται ευθύνες πολλών προσώπων'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει σύστημα να καταδικάζονται άτομα απλώς με εικασίες και φήμες ή με δημοσιεύματα, αλλά με μαρτυρία που να στέκει ενώπιον Δικαστηρίου.

    ''Για οποιονδήποτε υπάρχουν ευθύνες θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ο μόνος που δικαιούται να αρχίσει είτε ποινική είτε πειθαρχική διαδικασία και οιοσδήποτε ενέχεται θα οδηγηθεί εκεί που θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας'', κατέληξε.

    [11] Πάφος - Λιλλήκας - Τουρισμός - Κατεχόμενα

    Τα κατεχόμενα στο παρόν στάδιο και ως έχουν, χωρίς απευθείας πτήσεις, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ελεύθερες περιοχές στον τομέα του τουρισμού, δήλωσε από την Πάφο ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από Ημερίδα που οργάνωσε χθες στο Intercontinental Aphrodite Hills ο ΠΑΣΥΞΕ με θέμα ''Διευρύνοντας τους ορίζοντες μας - Υφιστάμενες και Νέες Αγορές που μας προσφέρουν Συγκριτικό-Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα'', ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''εκείνο που περισσότερο μας ανησυχεί για τα κατεχόμενα είναι ότι οικοδομούν παράνομα σε ε/κ περιουσίες και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα''.

    ''Γι αυτό η κυβέρνηση στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται από ιδιοκτήτες ε/κ περιουσιών για λήψη νομικών μέτρων, που είναι η μόνη οδός με την οποία μπορούμε να αποτρέψουμε την παράνομη οικοδόμηση και φαίνεται να είναι αποτελεσματική για τους πιθανούς αγοραστές τέτοιων επαύλεων στα κατεχόμενα ή τους διαμένοντες σε ξενοδοχεία που είναι κτισμένα πάνω σε ελληνοκυπριακή περιουσία'', πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Τουρισμού είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει έντονα διαβήματα και μέσω του ΚΟΤ και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των ξένων για την ''παρανομία στην οποία πιθανόν να υποπέσουν και η πληροφόρηση αυτή έχει φέρει αρκετά αποτελέσματα''.

    Σημείωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής κανένας από τους μεγάλους οργανωτές ταξιδιών δεν έχει συμπεριλάβει τα κατεχόμενα στους τουριστικούς του προορισμούς και προγράμματα.

    ''Με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια, οι Τ/Κ δεν μπορούν να συμμετέχουν πλέον με περίπτερα σε τουριστικές εκθέσεις που οργανώνουν ιδιώτες με τον τίτλο του ψευδοκράτους, αλλά συμμετέχουν με το όνομα 'Βόρεια Κύπρος Λτδ' σαν εταιρεία και με αυτό τον τρόπο τους έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα για πολιτική αναβάθμιση'', κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

    [12] Υπουργός Εργασίας - Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Συνάντηση

    Θέματα που αφορούν την απασχόληση και το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, συζήτησαν χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ.

    Χαρακτηρίζοντας πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συνάντηση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι συζήτησαν τόσο για το επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, που θα ασχοληθεί με την οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, όσο και αναπτυξιακά θέματα συνεργασίας στα οποία μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει την Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, είπε, η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο σε υπηρεσίες απασχόλησης με κίνητρα για την τοποθέτηση σε ενεργό απασχόληση ατόμων με ειδικά προβλήματα.

    Ο κ. Ταλιαδώρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι από αυτήν την ανταλλαγή μπορεί να εδραιωθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου στους πιο πάνω τομείς.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μίλετ χαρακτήρισε τη συνάντηση θετική και τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του για ανταλλαγή εμπειριών στο θέμα της απασχόλησης.

    [13] Χρ. Κληρίδης - Κοινοβουλευτική Συνέλευση Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης

    Θα πρέπει η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επεκτείνει την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας στους 25 και όχι στους 24, περιλαμβάνοντας στην εφαρμογή και την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης σε παρέμβασή του κατά τις εργασίες της 51ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες άρχισαν προχθές στο Παρίσι.

    ''Πρέπει εξάλλου'', είπε, ''η Τουρκία να πάψει να παρεμποδίζει η ίδια τη συμμετοχή της Κύπρου σε άλλους διεθνείς οργανισμούς''.

    Κατά τη συζήτηση του θέματος της μελλοντικής πορείας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ), ο κ. Κληρίδης παρενέβη για να απαντήσει, μεταξύ άλλων, και σε προηγούμενα σχόλια του Τούρκου βουλευτή Murat Mercan για την παρεμπόδιση, όπως είπε ο τελευταίος, της συμμετοχής της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (EDA) από χώρα μέλος της ΕΕ.

    Επισημαίνοντας ότι θέμα της συζήτησης δεν είναι η Τουρκία, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί η χώρα αυτή να θέτει το άλογο πριν από την άμαξα με τις απαιτήσεις της.

    Οσον αφορά τα ζητήματα της ΕΠΑΑ, ο κ. Κληρίδης είπε πως θα πρέπει να τα διέπει και μια κοινή κουλτούρα, που να βασίζεται στη συμμόρφωση με τις κοινές αρχές και αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ολοκληρώνοντας την απάντησή του προς τον Τούρκο βουλευτή, ο κ. Κληρίδης επισήμανε ότι ''μόνο με την προσήλωση μας στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον''.

    Οι δύο εισηγητές των υπό συζήτηση θεμάτων, ο Ιταλός Σοσιαλιστής βουλευτής Andrea Manzella και ο Βρετανός Λόρδος Russell-Johnston της Ομάδας των Φιλελευθέρων, συμφώνησαν με τον κ. Κληρίδη, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στην κατάληξη της συζήτησης.

    [14] Επιτροπές Συγκοινωνιών και Οικονομικών - Τέλη κυκλοφορίας

    Η πρόταση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Νίκου Πιττοκοπίτη για κατάργηση των τελών κυκλοφορίας των μηχανοκινήτων οχημάτων με ταυτόχρονη αύξηση 3 σεντ επί των καυσίμων παραπέμφθηκε στις καλένδες, καθώς δεν επετεύχθη ομόφωνη θέση των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συγκοινωνιών και Οικονομικών που συζήτησαν την πρόταση σε χθεσινή κοινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία τους.

    Ο κ. Πιττοκοπίτης σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι, λόγω της μη επίτευξης ομόφωνης θέσης, η πρόταση του θα επανεξεταστεί από τη νέα Βουλή.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Μάκης Κωνσταντινίδης, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία, δήλωσε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών εντός των επομένων δύο ημερών θα εξετάσει τρόπους άμεσης ελάφρυνσης των συνταξιούχων, οι οποίοι τον Νοέμβρη του 2003 είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

    [15] Βραβεία Εξαγωγών 2004 - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Η Κύπρος βράβευσε χθες στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου τις κυπριακές επιχειρήσεις που πέτυχαν αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις μέσα στο 2004 στην ετήσια τελετή απονομής Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2004 που διοργάνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    Σε ομιλίες τους στην τελετή τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας, αλλά και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβεύσεων Φάνος Επιφανίου, επεσήμαναν τις προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή βιομηχανία ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

    Στον χαιρετισμό του στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως ''η οικονομία του τόπου μας διανύει μιαν ομολογουμένως δύσκολη πορεία προσαρμογής μέσα στη νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιουργείται σε παγκόσμιο, πλέον, επίπεδο''.

    ''Επιβεβλημένο καθήκον και αδήριτη ανάγκη προβάλλει για όλους μας η θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς μας, η ενθάρρυνση όλων των ζωντανών κυττάρων του επιχειρηματικού μας κόσμου και η αναζήτηση της κοινής συνισταμένης από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι που να επιτευχθεί η αναγκαία κοινωνική συναίνεση, αλλά και η εργατική ειρήνη'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''απαιτούνται, δίχως άλλο, νέες στρατηγικές προσεγγίσεις στον τομέα του προγραμματισμού της παραγωγής, σύγχρονη οργάνωση, συνεχής τεχνολογική αναβάθμιση, αυξημένη παραγωγικότητα και συγκράτηση του κόστους παραγωγής''.

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση των κυπριακών εξαγωγών το 2004 αλλά και τους πρώτους οκτώ μήνες του 2005.

    [16] Κυπριακές Αερογραμμές - Σύσκεψη - Σχέδιο αποζημιώσεων

    Τη γραπτή θέση του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) κατά πόσον ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο αναθεωρημένο σχέδιο αποζημιώσεων πλεονασμού προσωπικού, το οποίο υποβλήθηκε στις συντεχνίες την περασμένη Παρασκευή, θα ζητήσει σήμερα η Διοίκηση της εταιρείας.

    Αυτό αποφασίστηκε σε χθεσινή απογευματινή ευρεία σύσκεψη, διάρκειας δυόμιση περίπου ωρών, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων, η Διοίκηση και η Διεύθυνση της εταιρείας και εκπρόσωποι των πέντε συντεχνιών του κρατικού αερομεταφορέα.

    ''Η εταιρεία, δεχόμενη παράκληση των συντεχνιών, θα κυκλοφορήσει το σχέδιο γραπτώς αύριο (Τετάρτη), ζητώντας από το προσωπικό να τοποθετηθεί γραπτώς κατά πόσον ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε εκείνο το σχέδιο πλεονασμού μέσα στα πλαίσια αναδιάρθρωσης της εταιρείας'', είπε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Λάζαρος Σαββίδης, ύστερα από τη συνάντηση.

    Είπε επίσης ότι ''ζητήθηκε από τις συντεχνίες όπως υποβάλουν γραπτώς προς την εταιρεία τις απόψεις τους πάνω στο σχέδιο''.

    [17] CYTA UK - Υπηρεσίες στην παροικία της Βρετανίας

    Σε άνοιγμα προς την αγορά της παροικίας στη Βρετανία προχωρεί η ΑΤΗΚ με την προώθηση τριών πακέτων επικοινωνίας σταθερής τηλεφωνίας (υπηρεσία cyta.talk) σε οικιακούς πελάτες στη Βρετανία από τη θυγατρική της εταιρεία CYTA UK.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος του ΔΣ της ΑΤΗΚ και μέλος του ΔΣ της CYTA UK Πάμπος Παπαγεωργίου, τα πακέτα αυτά απευθύνονται πρώτιστα προς την κυπριακή παροικία αφού περιλαμβάνουν δωρεάν κλήσεις προς την Κύπρο και ήδη άρχισε η εφαρμογή τους σε πιλοτικό στάδιο, με τους 100 πρώτους συνδρομητές.

    [18] Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Σε ανοδική πορεία επανήλθαν χθες οι τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,73% και έκλεισε στις 1.601,99 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ποσοστιαία αύξηση 1,08% και έκλεισε στις 102,62 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,76% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 542,87 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 December 2005 - 18:23:07 UTC