Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ιρλανδία - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας
  • [03] ΟΗΕ - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [04] Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος
  • [05] Κύπρος - Συμβούλιο της Ευρώπης - Συμφωνία
  • [06] Λονδίνο - Καραμανλής - Μπλερ
  • [07] Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας
  • [08] Υπουργικό Συμβούλιο - Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [09] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας - Λιλλήκας
  • [10] ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Προεδρία - Αντιδράσεις
  • [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ευρωεκλογές
  • [12] Σογιέρ - Παπαπέτρου - Κυπριακό
  • [13] Επιτροπές Βουλής - Ελεγκτικό Συνέδριο - Καζαμίας
  • [14] Επιτροπή Προσφύγων - Στεγαστική προσφυγική πολιτική
  • [15] Απόστολος Ανδρέας - Θεία λειτουργία
  • [16] Υπουργός Δικαιοσύνης - Τσίρειο Στάδιο - Επεισόδια
  • [17] Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 1/12/2005

    [01] Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ιρλανδία - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Ιρλανδία και επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ.

    Κατά τη σημερινή τελευταία μέρα της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ''Newgrange'', που βρίσκεται έξω από το Δουβλίνο.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρακάθισε σε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν και είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο και μέλη του ιρλανδικού Κοινοβουλίου.

    Εγκαινίασε μόνιμη έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Μουσείο Ιρλανδίας και μίλησε για το Κυπριακό στο Ινστιτούτο Ευρωπαικών Υποθέσεων και είχε την ευκαιρία να ενημερώσει Ιρλανδούς δημοσιογράφους για το Κυπριακό ενώ παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας

    Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν διαμήνυσε χθες στην Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Αχερν είχε επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κατά τις οποίες, όπως δήλωσαν και οι δύο ηγέτες, επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των χωρών τους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία υποστηρίζει τις θέσεις της Κύπρου εντός της ΕΕ και ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση ο κ. Αχερν επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ιρλανδίας προς την Κύπρο σε όλα τα όργανα της ΕΕ.

    Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός αφού εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για δεύτερη φορά, (η πρώτη ήταν τον Μάιο του 2004 με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής διεύρυνσης), είπε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι πολύ ισχυροί.

    Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός τόνισε ότι όποια χώρα επιθυμεί ένταξη στην ΕΕ, πρέπει να συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

    ''Η Ευρώπη είναι πολύ δίκαιη. Οποιος επιθυμεί να ενταχθεί, πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο, τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί πρέπει να εργαστεί πάνω σε αυτά τα θέματα'', είπε και πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί στην ΕΕ απαιτούν ότι η Τουρκία και η Κροατία που άρχισαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν θέλουν να ενταχθούν πρέπει και να πληροί τα κριτήρια αυτά.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις με την Ιρλανδία καθώς και στις πολύ καλές προσωπικές του σχέσεις με τον κ. Αχερν, είπε ότι ''η Ιρλανδία υποστηρίζει τις θέσεις μας στην ΕΕ και στη σημερινή μας συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η σταθερή υποστήριξη της Ιρλανδία σε όλα τα όργανα της ΕΕ''.

    Οπως είπε, σε πολλά θέματα η Κύπρος ακολουθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπως πχ στον τομέα της φορολογίας των εταιρειών διεθνούς εμπορίου και επιχειρήσεων.

    ''Επίσης είναι γνωστό ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας στηρίχθηκε στο πρόγραμμα σε μεγάλο βαθμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νομίζω ότι εάν μπορούσαμε και εμείς να εφαρμόσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό το πρόγραμμα της Ιρλανδίας θα είναι μια σημαντική ενίσχυση του τομέα αυτού της οικονομίας μας και αυτό θα κάνουμε'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η η Ιρλανδία υποστηρίζει τις θέσεις της Κύπρου στην ΕΕ και σε αυτό το θέμα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει αποδυναμωθεί το θέμα της διασύνδεσης του χρηματοδοτικού κανονισμού και του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

    ''Εμείς συμφωνήσαμε για την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου από πέρσι τον Οκτώβρη, η ένσταση που είχε προβληθεί τότε για να διασυνδεθεί το χρηματοδοτικό κανονισμό με τον λεγόμενο κανονισμό εμπορίου έχει αποδυναμωθεί νομίζω. Εάν επιμένουν σε διασύνδεση τότε η ένσταση για τη χρήση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου θα έρθει από αυτούς (τη βρετανική Προεδρία) όχι από μας και από την τ/κ πλευρά'', σημείωσε.

    Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζήτησαν για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, τη Συνταγματική Συνθήκη καθώς και άλλα ευρωπαϊκά θέματα.

    [03] ΟΗΕ - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να κυκλοφορήσει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο ΓΓ θα εισηγείται την ανανέωση της θητείας της δύναμης για ακόμη έξι μήνες, ενώ δεν αναμένονται εκπλήξεις.

    Στο θέμα της περαιτέρω αναδιάρθρωσης της δύναμης, θα επισημαίνεται ότι θα γίνει μελέτη από τη Γραμματεία και σχετικές εισηγήσεις εντός των προσεχών έξι μηνών.

    Σχετικά με το ψήφισμα του ΣΑ, αναμένεται ότι θα είναι παρόμοιο με το προηγούμενο.

    [04] Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος

    Το θέμα των περιουσιών στην Κύπρο μπορεί να λυθεί στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντάγκλας Αλεξάντερ.

    Ο κ. Αλεξάντερ προέβη στη θέση απαντώντας γραπτώς σερώτηση του Εργατικού βουλευτή, Αντριου Ντίσμορ, ο οποίος ζητούσε τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με προτάσεις των Τουρκοκυπρίων που, όπως ανέφερε, αποβλέπουν στην επιβολή ελέγχου στις οικοδομές για προστασία του περιβάλλοντος και για προστασία γης που ανήκει σε Ελληνοκυπρίους.

    [05] Κύπρος - Συμβούλιο της Ευρώπης - Συμφωνία

    Η Κύπρος υπέγραψε Συμφωνία και Πρόσθετο Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Τη Συμφωνία υπέγραψε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στο Στρασβούργο Μάριος Λυσιώτης, στην παρουσία της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Maud de Boer-Buquicchio.

    Σύμφωνα με επίσημη ανάκοίνωση, η Συμφωνία και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο αφορούν ευρωπαϊκή συμφωνία για διαβίβαση αιτήσεων για νομική βοήθεια.

    [06] Λονδίνο - Καραμανλής - Μπλερ

    Το Κυπριακό αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια θέματα στις συνομιλίες που θα έχει ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον Βρετανό ομόλογο του, Τόνι Μπλερ, κατά την εδώ επίσκεψη του που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.

    Το κεντρικό θέμα των συνομιλιών θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου με κύρια πτυχή τα δημοσιονομκικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 20072013, τα οποία συζήτησε χθες στο Λονδίνο ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, με τον Βρετανό ομόλογο του, Ντάγκλας Αλεξάντερ.

    [07] Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας

    Ιδια παραμένει η κατάσταση στην οδό Λήδρας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει όπως με τη διάνοιξη διελεύσεων από τα οδοφράγματα της κατοχής, δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης για σκοπούς επικράτησης της ειρήνης που θα πρέπει να προωθήσει και τις προσπάθειες για τελική επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η διάνοιξη της οδού Λήδρας να γίνει με τον πιο απλό, τον πιο ειρηνικό και χρήσιμο τρόπο.

    Τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι ότι ''αυτό το κατασκεύασμα, η γέφυρα του διαχωρισμού αντί η γέφυρα της επανένωσης, βρίσκεται σε έδαφος που θεωρείται νεκρή ζώνη υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών και είναι στην ουσία προέλαση των κατοχικών στρατευμάτων στην περιοχή εκείνη''.

    [08] Υπουργικό Συμβούλιο - Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, από τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης 2005 - 2009 της Κύπρου, στο οποίο αναφέρονται οι στρατηγικές επιδιώξεις και οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και η ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων για το τρέχον έτος και των προοπτικών της οικονομίας για την περίοδο 2006-2009.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους είπε ότι μετά την υιοθέτησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, το Πρόγραμμα θα αποσταλεί, ως επίσημο έγγραφο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [09] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας - Λιλλήκας

    Μερική συμφωνία στο 7ο κοινοτικό Πρόγραμμα Πλαίσιο (7ο ΠΠ) για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και δραστηριότητες επίδειξης, επιτεύχθηκε στη διήμερη σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που ολοκληρώθηκε προχθές στις Βρυξέλλες.

    Στη σύνοδο, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο θέματα, τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και το βαθμό αυτονομίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας το οποίο θα χρηματοδοτεί δραστηριότητες βασικής έρευνας.

    Για το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι Υπουργοί κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων κατέληξαν σε συμφωνία και αποδέχθηκαν την πρόταση της Προεδρίας η οποία θέτει ως ενδεικτικό στόχο για τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα το 15% του προϋπολογισμού του.

    [10] ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Προεδρία - Αντιδράσεις

    Εντονη δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει η βρετανική προεδρία τη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της ΕΕ, της περιόδου 2007-2013, επικρατεί στις Βρυξέλλες, αλλά και στις περισσότερες κοινοτικές πρωτεύουσες.

    Το κλίμα έγινε ιδιαίτερα βαρύ για την προεδρία μετά τη διαρροή στο βρετανικό Τύπο ότι επίκειται η υποβολή πρότασης στο Συμβούλιο, που θα τροποποιεί προς τα κάτω τη συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, η οποία είχε απορριφθεί από τον Τόνι Μπλέρ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η συμβιβαστική πρόταση που θα υποβληθεί στα κράτη μέλη στις 6 Δεκεμβρίου (στις 7 συνεδριάζουν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ) θα προβλέπει τη μείωση των κοινοτικών δαπανών κατά 25 δις ευρώ, τα οποία θα εξοικονομηθούν από ανάλογες μειώσεις των χρηματοδοτήσεων προς τις νέες χώρες μέλη και των δαπανών για την αγροτική ανάπτυξη.

    [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ευρωεκλογές

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ είναι αυτόνομο κόμμα και δεν δέχεται πολιτικά μηνύματα από κανέναν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, απαντώντας στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια γύρω από το ρόλο της ΕΔΕΚ στις ευρωεκλογές.

    ''Δεν δεχόμαστε πολιτικά μαθήματα, είμαστε κόμμα αυτόνομο, το οποίο διαμορφώνει τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά του στη βάση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και της ιδεολογίας μας. Οχι σε εμάς πολιτικά μαθήματα, παρακαλώ πολύ, να απευθυνθούν προς τα στελέχη και τα μέλη τους'', ανέφερε ο κ. Ομήρου απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου.

    Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για ''τάση κηδεμόνευσης'' από το ΑΚΕΛ και τόνισε ότι ο ίδιος θα διαφυλάξει ''την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του κόμματός μου, αλλά και όλων των κομματικών στελεχών, μελών και οπαδών της ΕΔΕΚ από αυτού του είδους τις άδικες κατηγορίες είτε τις συστάσεις''.

    [12] Σογιέρ - Παπαπέτρου - Κυπριακό

    Αμφιβολίες σε σχέση με τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για το Κυπριακό εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, σημειώνοντας πως δεν έχει ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να λέει ότι δεν θέλει να αφαιρέσει δικαιώματα από τους Τ/Κ και πως δηλώσεις περί μη αφαίρεσης δικαιωμάτων από τους Τ/Κ έγιναν μόνο από τους κυρίους Δημήτρη Χριστόφια, Νίκο Αναστασιάδη και Μιχάλη Παπαπέτρου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματός του με αντιπροσωπεία των ΕΔΗ, στα γραφεία των ΕΔΗ στη Λευκωσία, ο κ. Σογιέρ υπογράμμισε την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού, προσθέτοντας πως «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν στη βάση του σχεδίου Ανάν».

    Ανέφερε πως «όλοι συμφωνούν ότι το σχέδιο Ανάν προβλέπει για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού είτε το εγκρίνουν, είτε όχι».

    Επεσήμανε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, πως κατά το δημοψήφισμα «κάναμε ξεκάθαρες τις θέσεις μας και ότι είμαστε έτοιμοι για μια λύση του Κυπριακού».

    [13] Επιτροπές Βουλής - Ελεγκτικό Συνέδριο - Καζαμίας

    Την ανάγκη διαρκούς βελτιώσεως των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόσο στον τομέα του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού ελέγχου της δημοσιονομικής διαχείρισης και των οργανισμών και φορέων που διαχειρίζονται χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού επεσήμανε το Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Κίκης Καζαμίας, παρουσιάζοντας χθες στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την Ετήσια Εκθεση του Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2004.

    [14] Επιτροπή Προσφύγων - Στεγαστική προσφυγική πολιτική

    Το 2006 θα δαπανηθούν περίπου 50 εκ. λίρες για ζητήματα στέγασης εκτοπισθέντων, εκ των οποίων τα 27 εκ. λίρες θα αφορούν τις απευθείας χορηγίες για σκοπούς στέγασης με το σχέδιο αυτοστέγασης ή δια αγοράς διαμερίσματος και κατοικίας ή με την επιχορήγηση με άλλα στεγαστικά θέματα τα οποία προσφέρονται, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Ο κ. Χρίστου, που ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όσον αφορά τη νέα πρόταση για θέματα στεγαστικής, προσφυγικής πολιτικής είπε ότι ''η προτεινόμενη αύξηση είναι της τάξης του 39% και είναι η πιο σημαντική αύξηση που έγινε ποτέ''.

    [15] Απόστολος Ανδρέας - Θεία λειτουργία

    Τελέστηκε χθες στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα Θεία Λειτουργία στην παρουσία χιλιάδων Ε/Κ πιστών που μετέβησαν στο κατεχόμενο μοναστήρι ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα.

    Ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έρθουν καλύτερες συνθήκες» ώστε οι Ε/Κ πιστοί να μην μεταβαίνουν στο κατεχόμενο σήμερα μοναστήρι, φορτισμένοι με άλλα συναισθήματα αλλά με το αίσθημα ότι εισέρχονται σε ένα χώρο με συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης όπως πρέπει στον σύγχρονο μας κόσμο.

    Ο Γιώργος Χριστοδούλου, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Αναστήλωσης της Μονής, είπε ότι οι εργασίες αναστήλωσης αναμένεται να αρχίσουν συστηματικά από φέτος την άνοιξη για να αποπερατωθούν σε δυο χρόνια δηλαδή το 2007.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου έχει κατέλθει στην Κύπρο κλιμάκιο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο σε δυο εβδομάδες θα καταθέσει τα σχέδια μετά που έγινε μια γενική σχολαστική και ακριβή αποτύπωση του ιστορικού πυρήνα της Μονής και του περιβάλλοντος χώρου.

    [16] Υπουργός Δικαιοσύνης - Τσίρειο Στάδιο - Επεισόδια

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου εκτιμά ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ για τα επεισόδια στο Τσίρειο στάδιο, «με τις οποίες παρέχεται πλήρης κάλυψη στις άστοχες και αψυχολόγητες συμπεριφορές εκ μέρους κομματικών στελεχών του ΑΚΕΛ - παραγόντων της ΑΕΛ, όχι μόνο δεν βοηθούν κανένα, αλλά παρέχουν κάλυψη σε ανθρώπους και σε συμπεριφορές που εξ αιτίας τους οδηγηθήκαμε στα επεισόδια του αγώνα, το θάνατο του Λοχία της ΜΑΑΔ και τον τραυματισμό 27 άλλων ατόμων''.

    Τέτοιες συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται δεν πρέπει να παραμένουν ακάλυπτες, είπε, προσθέτοντας πως ''δεν μπορεί να δίνεται κάλυψη σε τέτοιες συμπεριφορές γιατί η κάλυψη στο τέλος της ημέρας ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές και ενθαρρυνόμενες τέτοιες συμπεριφορές θα εκτρέπουν τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα».

    [17] Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Οι μικρές απώλειες που κατέγραψε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ήταν αρκετές για να οδηγήσουν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε πτωτική πορεία. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,55%, κλείνοντας στις 1.491,25 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 0,45% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 97,58 μονάδες. Με τους επενδυτές να επικεντρώνονται για άλλη μια συνάντηση στη μετοχή και τα Δικαιώματα Προτίμησης της Τράπεζας Κύπρου, ο ημερήσιος τζίρος παρέμεινε στα ψηλά επίπεδα των τελευταίων συναντήσεων και διαμορφώθηκε στα 2,2 εκατομμύρια λίρες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 December 2005 - 15:23:09 UTC