Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δουβλίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ιρλανδίας - Συνάντηση
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδόφραγμα Λήδρας - ΗΕ
  • [04] Πάφος - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Οδός Λήδρας
  • [06] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κέλι - Οδός Λήδρας - Σημείο διέλευσης
  • [07] Δουβλίνο - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εγκαίνια έκθεσης αρχαιοτήτων
  • [08] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πρωθυπουργός Παπούα Νέας Γουινέας
  • [09] Αθήνα - Παπούλιας - Ομήρου - Κυπριακό
  • [10] Σοφοκλείδης - Δήμαρχος Λονδίνου - Επιστολή
  • [11] Κύπρος - Ελληνας ΥΦΕΞ - Ημερίδα
  • [12] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΔΗΣΥ - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [13] Υπ. Οικονομικών - Ρωσοκυπριακός Σύνδεσμος - Ομιλία
  • [14] Ευρωβουλή - Τριανταφυλλίδης - Εκθεση
  • [15] Υπουργός Παιδείας - 8ο Συνέδριο Νέων ΟΥΕΦΑ
  • [16] Υπουργός Δικαιοσύνης - Επεισόδια Σαββάτου - Ευθύνες
  • [17] ΚΟΠ- ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ - Δικαστική
  • [18] ΚΟΑ - Επιτροπή κατά της βίας - Επεισόδια Σαββάτου
  • [19] Eurocup FIBA - ΑΕΛ - Φενερμπαχτσέ
  • [20] Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [21] ΚΕΒΕ - Μεταποιητική βιομηχανία
  • [22] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 30/11/2005

    [01] Δουβλίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αποστέλλοντας στην περιοχή τον προσωπικό του απεσταλμένο.

    ''Δεν γνωρίζω ακριβώς πότε θα εκδηλωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αρχίσει την πρωτοβουλία του με μια σειρά από αποστολές του προσωπικού του απεσταλμένου, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας του κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Ιρλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να είναι λειτουργική άρα βιώσιμη, προσθέτοντας πως το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η Κύπρος την υποστηρίζει, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δεν έχει δείξει εκτίμηση για τη στάση της Κύπρου, αλλά απεναντίας, από τότε τηρεί μια πιο επιθετική στάση.

    Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου μια ευρωπαϊκή Τουρκία που θα τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παρόντες στο ακροατήριο ήσαν Πρεσβευτές ή μέλη διπλωματικών σωμάτων στην Ιρλανδία από χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία το Βέλγιο, η Μάλτα και η Χιλή. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε στο τέλος σε ερωτήσεις του κοινού.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''The Irish Times'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να αναλάβει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, αλλά η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές.

    Επίσης ανέφερε ότι τον περασμένο Μάιο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα διόριζε τον νέο ειδικό του αντιπρόσωπο που θα άρχιζε μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό. Ωστόσο, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ζήτησαν από τον Κόφι Ανάν να περιμένει μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Τώρα που αυτό το ορόσημο πέρασε, πιστεύω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ιρλανδίας - Συνάντηση

    Το Κυπριακό και ευρωπαϊκά θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιρλανδίας Ρόρι Ο'Χάνλον.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκε στα σκαλιά της Βουλής ο Πρόεδρος του Σώματος και στη συνέχεια είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση.

    Ο κ. Ο'Χάνλον παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας επίσημο γεύμα στο οποίο παρακάθησαν και βουλευτές από τα τέσσερα κόμματα του ιρλανδικού Κοινοβουλίου καθώς και η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Κύπριο Πρόεδρο στην επίσημη επίσκεψή του στο Δουβλίνο.

    Οπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος της ιρλανδικής Βουλής θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον Ιανουάριο.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδόφραγμα Λήδρας - ΗΕ

    Εάν οι κατοχικές δυνάμεις δεν τερματίσουν τις επεμβάσεις τους στη νεκρή ζώνη παρά το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και εάν δεν αποκατασταθεί η Πράσινη Γραμμή όπως ήταν προηγουμένως, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα της διάβασης στην οδό Λήδρας, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία συνάντηση των πρέσβεων των πέντε μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με εξαίρεση τις ΗΠΑ και ότι οι υπόλοιπες τέσσερεις χώρες θεωρούν ότι υπάρχει παράβαση της νεκρής ζώνης και ότι πρέπει να τερματιστούν οι εργασίες που διεξάγουν τα τουρκικά στρατεύματα.

    Σε δηλώσεις του από το Δουβλίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στην οδό Λήδρας παρατηρήθηκε εδώ και αρκετό καιρό ότι οι τ/κ δυνάμεις και ο τουρκικός κατοχικός στρατός είχαν προεκτείνει την επέμβασή τους μέσα στη νεκρή ζώνη.

    ''Τώρα με την προσπάθεια ετοιμασίας των διαβάσεων και κυρίως των οικοδομών που βρίσκονται κοντά στο δικό μας το οδόφραγμα είναι μια φανερή προσπάθεια για προέλαση των τουρκικών δυνάμεων σχεδόν μέχρι την οδό Ερμού. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι παράβαση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης'', υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τη συγκατάθεσή της στη διάνοιξη της διάβασης στην οδό Λήδρας, εκτός εάν ο κατοχικός στρατός αποσυρθεί στις γραμμές που είναι καθορισμένες ως το τελευταίο σημείο της γραμμής αντιπαράθεσης.

    [04] Πάφος - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας

    Η κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα για άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας από το 2004, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι μέχρι και τώρα οι κατοχικές δυνάμεις ήταν αντίθετες και δίσταζαν να ανοίξουν το οδόφραγμα.

    Η δική μας η προσπάθεια, είπε, ήταν να υπάρξουν ανοίγματα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός για να ενισχυθεί ''η συνεργασία, η κατανόηση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ώστε να βοηθηθούν οι προσπάθειες για την επιδίωξη λύσης και επανένωσης της χώρας μας''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''προχθές μεσάνυκτα ξεκίνησαν εργασίες'' και διερωτήθηκε γιατί μεσάνυκτα, προσθέτοντας ότι ενώ ''εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες συνεργασίας, αυτοί κατασκεύασαν γέφυρα μονιμοποίησης του διαχωρισμού''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι κατοχικές δυνάμεις θέλουν να διατηρήσουν στρατιωτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή, να επεκτείνουν τη στρατιωτική παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων μέσα στη νεκρή ζώνη και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη δυνατότητα περιπολιών στην οδό Ερμού.

    [05] Υπουργός Αμυνας - Οδός Λήδρας

    Οποιεσδήποτε παρεμβολές του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης αποτελούν ουσιαστική αλλαγή του στάτους κβο, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις του χθες κατά την επίσκεψη στο φυλάκιο στο τέρμα της οδού Λήδρας, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ήδη ο κατοχικός στρατός έχει προχωρήσει σε κατεδαφίσεις στη δημιουργία γέφυρας και πολύ περισσότερο στην επέκτασή τους εντός της νεκρής ζώνης.

    ''Αυτό για μας είναι ανεπίτρεπτο και δείχνει ότι ο κατοχικός στρατός μέσα από το άνοιγμα αυτής της διόδου προσπαθεί να προσεταιριστεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

    ''Εχω την εντύπωση ότι είναι πολύ ορθή η απόφαση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην επιτρέψουν το άνοιγμα της διόδου, εφόσον ο κατοχικός στρατός φαίνεται ότι επεμβαίνει εντός της ουδετέρας ζώνης και μάλιστα διαφαίνεται ότι με το πρόσχημα του ανοίγματος των διόδων προσπαθεί να προσεταιριστεί τη μισή από την ουδετέρα ζώνη'', είπε.

    [06] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κέλι - Οδός Λήδρας - Σημείο διέλευσης

    Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναγνωρίζει σημαντικά εμπόδια στη διάνοιξη του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, αλλά παρά ταύτα εμπλέκεται ενεργά σε συζητήσεις με τις δύο πλευρές στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι ''δυστυχώς είναι εμφανές ότι υπάρχει σοβαρή διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το πώς θα προχωρήσουν'', σημειώνοντας ότι ''φυσικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ήθελε αυτή να ήταν μια επιτυχής διμερής συνεργασία και αγωνιά να ανοίξει το πέρασμα της οδού Λήδρας''.

    ''Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια και θα συνεχίσουμε την ενεργό μας εμπλοκή στις συζητήσεις με τις δύο πλευρές στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να βοηθήσουμε στην επίλυση του ζητήματος'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις παραβιάζουν το στάτους κβο στη νεκρή ζώνη, ο κ. Κέλι είπε ότι ''αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται με τους ανθρώπους μας''.

    ''Το μόνο πράγμα που θα έλεγα είναι ότι η οικοδόμηση που αναλήφθηκε μονομερώς από τις αρχές στο βορρά είναι κατά την άποψή μας εκτός της νεκρής ζώνης'', επεσήμανε.

    [07] Δουβλίνο - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εγκαίνια έκθεσης αρχαιοτήτων

    Μια μόνιμη έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, εγκαινίασε χθες βράδυ στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου και με την παρουσία του Υπουργού Τεχνών και Αθλητισμού της Ιρλανδίας John O'Donoghue, Διευθυντών του Μουσείου, διπλωματών και πλήθος κόσμου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην ομιλία του είπε ότι η έκθεση αυτή προσδίδει περισσότερη ποιότητα στις ήδη καλές σχέσεις των δύο χωρών, μέσω μιας πολιτιστικής διάστασης.

    ''Αυτή η έκθεση προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα όμορφο κομμάτι της πλούσιας και σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, της αδελφής νήσου της Ιρλανδίας στη Μεσόγειο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφέρθηκε στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Κύπρου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, λέγοντας ότι η καταστροφή αγγίζει όχι μόνο το νησί, αλλά όλο τον κόσμο.

    Ο Ιρλανδός Υπουργός αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών καθώς και στη σημασία της έκθεσης αυτής, η οποία θα είναι μόνιμη και θα παρουσιάζει εκθέματα κεραμικής και υάλου από την αρχαία Κύπρο την περίοδο μεταξύ του 2500 π.Χ. μέχρι το 300 μ.Χ.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλος Φλουρέντζος είπε ότι σε δύο χρόνια θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Μουσείο Ιρλανδίας μια προσωρινή έκθεση, που θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα από κυπριακά εκθέματα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή.

    [08] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πρωθυπουργός Παπούα Νέας Γουινέας

    Για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακό, ενημέρωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας τον Πρωθυπουργό της Παπούας Νέας Γουινέας Μichael Somare, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη θέση αρχών που τηρεί η Παπούα Νέα Γουινέα στο Κυπριακό και για την υποστήριξη της προς μια δίκαιη λύση η οποία να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του, τόσο στα Ηνωμένα Εθνη, όσο και σε άλλα διεθνή βήματα, προς μια λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κύπρου.

    [09] Αθήνα - Παπούλιας - Ομήρου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου έγινε χθες δεκτός στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Ελλάδας εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του ιδίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς τους αγώνες του κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαίωση.

    Ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του προς το ΚΥΠΕ είπε πως με τον Πρόεδρο Παπούλια αντάλλαξε απόψεις για τα εθνικά ζητήματα με επίκεντρο το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    ''Τόνισα την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις πρόνοιες του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο έκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με τις ενταξιακές συνομιλίες της με την ΕΕ'', είπε ο κ. Ομήρου.

    [10] Σοφοκλείδης - Δήμαρχος Λονδίνου - Επιστολή

    Με επιστολή του προς το Δήμαρχο μείζονος Λονδίνου, Ken Livingstone, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χάρης Σοφοκλείδης, διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση όπως επιτραπεί διαφήμιση σε χώρους και μέσα δημόσιας συγκοινωνίας στην πρωτεύουσα, για διακοπές στα κατεχόμενα.

    Η επιστολή χαρακτηρίζει τις διαφημίσεις σαν πρόκληση για τους πρόσφυγες, κατοίκους Λονδίνου, των οποίων η περιουσία αποτελεί αντικείμενο σφετερισμού στα κατεχόμενα αλλά και πρόκληση έναντι των αρχών του διεθνούς δικαίου.

    Ο κ. Σοφοκλείδης σημειώνει στην επιστολή του ότι το καθεστώς των κατεχομένων δεν αναγνωρίζεται από κανέναν εκτός από την Τουρκία και ζητεί άμεση απόσυρση των διαφημίσεων.

    [11] Κύπρος - Ελληνας ΥΦΕΞ - Ημερίδα

    Ολοι οι απόδημοι Ελληνες προσβλέπουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, τις δύο κρατικές οντότητες του Ελληνισμού, για ενίσχυση και ουσιαστική συμπαράσταση στον αγώνα τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και κληρονομιά, δήλωσε από την Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Αποδήμων Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Μιλώντας προχθές σε ημερίδα που διοργάνωσε το Cyprus College στο πλαίσιο του ''Πανεπιστημίου της Δευτέρας'', με θέμα ''Μείζων Ελληνισμός. Κύπρος-Ελλάδα. Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας'', ο κ. Σκανδαλάκης είπε ότι ''ο Μείζων Ελληνισμός αποτελεί για την πατρίδα μας εθνικό κεφάλαιο που δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε και θα αφήσουμε να χαθεί''.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Μείζων Ελληνισμός δεν αποτελεί θεωρητική έννοια, αλλά είναι μια βιωματική εμπειρία χωρίς γεωγραφικά όρια, μιας και οι κοινότητες των απόδημων Ελλήνων απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας όμως ανεπτυγμένη την αίσθηση της κοινής ταυτότητας και τη συνείδηση της ελληνικότητας.

    [12] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΔΗΣΥ - Κυπριακές Αερογραμμές

    Την πεποίθηση αλλά και αισιοδοξία ότι με την κοινή προσπάθεια όλων των φορέων, κυβέρνησης, κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, Διοικητικού Συμβουλίου και Διεύθυνσης Κυπριακών Αερογραμμών θα βρεθεί στο τέλος μια λύση για την εξυγίανση της εταιρείας, εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από δίωρη συνάντηση που είχε χθες με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία του κόμματος σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Θράσου είπε πως εκείνα τα ελάχιστα οικονομικά περιθώρια προσφοράς που υπάρχουν από πλευράς κυβέρνησης θα εξαντληθούν μέχρι της τελευταίας λίρας.

    Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ο κύκλος επαφών και διαβουλεύσεων που υπάρχουν τώρα στις Κυπριακές Αερογραμμές, θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Πέμπτη. Απ' εκεί και πέρα, πρόσθεσε, πρέπει να ολοκληρωθεί ολόκληρη αυτή η προσπάθεια και να διαφανεί κατά πόσο θα υπάρχει κοινή συνισταμένη ή όχι.

    Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος με την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ ανέπτυξε τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος του για την διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, είπε πως το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    [13] Υπ. Οικονομικών - Ρωσοκυπριακός Σύνδεσμος - Ομιλία

    Η Κύπρος παρέχει μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις διεθνείς εταιρείες με δεδομένο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία, τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τις βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο κ. Σαρρής σε ομιλία του προς μέλη του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου με θέμα ''Why choose Cyprus for business'', έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δημόσια οικονομικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2005 το έλλειμμα θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ για το δημόσιο χρέος επισήμανε ότι βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

    Επεξήγησε πως με την υλοποίηση του Προγράμματος Σύγκλισης προβλέπεται ότι θα επιτευχθεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι το 2009 σε ποσοστό λιγότερο του 1% του ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, είπε πως το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο κρατών ανέρχεται κατά μέσο όρο σε ποσό πέραν των 70 εκ. λιρών ετησίως, ενώ υπάρχουν πέρα των 100 χιλιάδων τουριστών που διακινούνται ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα μέσα από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και σκοπεύει να υιοθετήσει το ευρώ το 2008, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

    [14] Ευρωβουλή - Τριανταφυλλίδης - Εκθεση

    Στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται ότι θα ψηφιστεί η έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Κυριάκου Τριανταφυλλίδη για τις Ευρωπεριφέρειες.

    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή, οι Ευρωπεριφέρειες αποτελούν εφαλτήριο για την προώθηση κοινών πρακτικών και στόχων ανάμεσα σε περιοχές της Ενωσης αλλά και ανάμεσα σε περιοχές της Ενωσης και τρίτων χωρών.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος, η οποία βρίσκεται στη Μεσόγειο και αποτελεί το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ με τις τρίτες χώρες της Μεσογείου, μπορεί, με βάση το πρόγραμμα αυτό, να γίνει μία γέφυρα για ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της νότιας Μεσογείου και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτει η ανακοίνωση.

    [15] Υπουργός Παιδείας - 8ο Συνέδριο Νέων ΟΥΕΦΑ

    Η πολιτεία, οι αθλητικοί παράγοντες, οι τοπικές και διεθνείς ομοσπονδίες και όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για το μέλλον του αθλήματος, δήλωσε χθες, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο Τσίρειο Στάδιο, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε χαιρετισμό του στο 8ο Συνέδριο Νέων της ΟΥΕΦΑ στη Λεμεσό, ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για την ανάληψη της διοργάνωσης και καλωσόρισε στην Κύπρο τους αξιωματούχους της ΦΙΦΑ, της ΟΥΕΦΑ και τους αντιπροσώπους από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης.

    [16] Υπουργός Δικαιοσύνης - Επεισόδια Σαββάτου - Ευθύνες

    Τα όσα προηγήθηκαν από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου ''οδήγησαν νομοτελειακά στην έκρηξη βίας'' κατά τον αγώνα ΑΕΛ ΑΠΟΕΛ το απόγευμα του Σαββάτου της 26ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Θεοδώρου σημειώνει ότι ''εμπρηστικές δηλώσεις, κλίμα πολέμου, αμφισβήτηση διαιτησίας προκαταβολικά, καλλιέργεια κλίματος τυφλού φανατισμού και μίσους αποτέλεσαν το κλίμα της εβδομάδας και το κλίμα του αγώνα σε τέτοιο βαθμό που όταν πλέον η σύγκρουση μεταξύ οπαδών ήταν αδύνατη εκτονώθηκαν στην Αστυνομία''.

    Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι τα επεισόδια του Σαββάτου θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου ανήκουν.

    [17] ΚΟΠ- ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ - Δικαστική

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) αποφάσισε την παραπομπή των ομάδων ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ στη Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον αναμεταξύ τους αγώνα το περασμένο Σάββατο στο Τσίρειο Στάδιο της Λεμεσού.

    Οπως αποφασίστηκε, παραπέμπονται επίσης στη Δικαστική Επιτροπή ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΕΛ Αγις Αγαπίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας Ακης Ιωαννίδης καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κώστας Κωνσταντίνου για δηλώσεις που είχαν κάνει.

    [18] ΚΟΑ - Επιτροπή κατά της βίας - Επεισόδια Σαββάτου

    Η κυπριακή Επιτροπή Κατά της Βίας καταδικάζει με αποτροπιασμό τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ.

    Παράλληλα εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου λοχία της ΜΜΑΔ για το θάνατό του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, η Εθνική Επιτροπή κατά της βίας ζήτησε κατ' επανάληψη από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και τα σωματεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν στην πρόληψη της βίας στα γήπεδα.

    [19] Eurocup FIBA - ΑΕΛ - Φενερμπαχτσέ

    Την πρώτη της ήττα στο EUROCUP της FIBA σε έξι αγώνες γνώρισε χθες βράδυ η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ, η οποία έχασε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική Φενερμπαχτσέ με 86 - 81 στον τελευταίο της αγώνα για την πρώτη φάση της διοργάνωσης.

    Παρά την ήττα της, η πρωταθλήτρια Κύπρου πήρε, όπως και η τουρκική ομάδα, το εισιτήριο για την επόμενη φάση του EUROCUP. Στον αγώνα στην Κύπρο, η ΑΕΛ είχε νικήσει την Φενερμπαχτσέ με 82-81.

    [20] Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Ολοκληρώθηκε χθες η 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος πετόσφαιρας γυναικών. Στον πρώτο όμιλο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΘΟΪ - ΑΕΛ 0 - 3, Απόλλωνας - Αρης Πολεμίου 3 - 0, Grammar School - ΑΠΕΝ 3 - 0.

    Τα αποτελέσματα του δεύτερου ομίλου είναι: Ανόρθωση - Μαραθώνας 3 - 0, Εθνικός Λατσιών - Πανιδαλιακός 0 - 3, Intercollege ΑΕΚ - Ολυμπιάδα Νεάπολης 3 -0.

    [21] ΚΕΒΕ - Μεταποιητική βιομηχανία

    Εισηγήσεις για περίληψη αυξημένων κονδυλίων στο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013 έχει υποβάλει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) στην κυβέρνηση για στήριξη μεταποιητικών βιομηχανιών που ασχολούνται με την μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.

    Σε ανακοίνωση του, το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι σε έγγραφο του προς τα Υπουργεία Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και στον Επίτροπο του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, σημειώνει με ικανοποίηση ότι με τα κονδύλια, που περιλήφθηκαν στην πρώτη προγραμματική περίοδο 2004-2006, έγινε κατορθωτό να βοηθηθεί ένας σημαντικός αριθμός βιομηχανιών στην μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.

    Το ΚΕΒΕ ζητεί επίσης συμπερίληψη στις πρόνοιες του μέτρου και άλλων δραστηριοτήτων που εξαιρέθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο όπως είναι η επεξεργασία ξηρών καρπών και οι βιομηχανίες παστερίωσης και γενικά όσες άλλες δραστηριότητες ασχολούνται με την μεταποίηση κυπριακών γεωργικών πρώτων υλών.

    [22] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Η επαναφορά των πιέσεων στους τραπεζικούς τίτλους και κυρίως στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, είχαν ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να απολέσει χθες σημαντικό μέρος των κερδών που κατέγραψε στην προηγούμενη συνάντηση.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,54%, κλείνοντας στις 1.499,57 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 1,31% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 98,02 μονάδες.

    Σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,61% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 507,35 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 November 2005 - 15:23:08 UTC