Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Μάλτα - Κοινοπολιτεία
  • [02] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάλτα
  • [03] Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν
  • [04] Εκπρόσωπος - Απόφαση ΕΔΑΔ - Τροποποίηση ''συντάγματος''
  • [05] ΕΔΑΔ - Πέτρος Κακουλλής - Απόφαση
  • [06] Κατεχόμενα - Περιουσίες - Αχιλλέας Δημητριάδης
  • [07] Ρεν - Τουρκία - Κύπρος
  • [08] Αθήνα - Βουλή - Μολυβιάτης - Κυπριακό
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Αναπληρωτής Πρόεδρος Δούμα
  • [10] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γερμανο-Κυπριακό φόρουμ
  • [11] ΕΕ - Τ/Κ - Κανονισμοί - Βρετανική προεδρία
  • [12] Οικουμενικό Πατριαρχείο - Διευρυμένη Σύνοδος - Γενεύη
  • [13] Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης - Θάνατος
  • [14] Κηδεία Οζγκιούρ - Εκδηλώσεις
  • [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θάνατος Οζγκιούρ
  • [16] ΔΗΣΥ - Θάνατος Οζκέρ Οζγκιούρ
  • [17] Κλεάνθους - Θάνατος Οζγκιούρ
  • [18] ΚΣ ΕΔΕΚ - Θάνατος Οζγκέρ Οζγκιούρ
  • [19] Κίνημα Οικολόγων - Θάνατος Οζγκιούρ
  • [20] ΕΔΟΝ - Θάνατος Οζκέρ Οζγκιούρ
  • [21] ΠΕΟ - Θάνατος Οζκέρ Οζγκιούρ
  • [22] Αθήνα - ΣΥΝ - Θάνατος Οζκέρ Οζγκιούρ - Συλλυπητήρια
  • [23] ΑΚΕΛ - 20ό Συνέδριο
  • [24] ΑΚΕΛ - ''Πολιτισμός αντιμέτωπος με τη 'Νέα Τάξη' '' - Χριστόφιας
  • [25] ΔΗΣΥ - Επαρχιακό Συνέδριο - Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [26] Κλεάνθους - Σχέδιο Ανάν
  • [27] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εθνικό Συμβούλιο - Κωδικοποίηση θέσεων
  • [28] Επίτιμος Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αιγάλεω - Τιμητική εκδήλωση
  • [29] Ματσάκης - Μπαμπατσάν - Τουρκία - Εμπάργκο - Κατοχή
  • [30] Λονδίνο - Τράπεζα Κύπρου - Σαρρής - Οικονομία
  • [31] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση
  • [32] Τένις - Παγδατής - Τουρνουά Λουξεμβούργου
  • [33] 5ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Αστυνομικών - Αποτελέσματα
  • [34] Μπάσκετ - EuroCup - Νίκη ΑΕΛ

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 24/11/2005

    [01] Υπουργός Εξωτερικών - Μάλτα - Κοινοπολιτεία

    Την υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Κοινοπολιτείας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε παρέμβασή του χθες κατά τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στη Μάλτα.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στην παρέμβασή του και σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει για την τρομοκρατία στην έκθεσή του για το 2005 ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Ντον Μακίνον, τάχθηκε υπέρ του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας την παραδοσιακή συμβολή της Κύπρου στον διάλογο αυτό.

    Σημείωσε ακόμη το γεγονός πως από τις 12 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο συνέδριο της Κοινοπολιτείας με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κάλεσε τα υπόλοιπα κράτη μέλη να στείλουν εκπροσώπους τους στο συνέδριο αυτό.

    Εξέφρασε επίσης την προθυμία της Κύπρου να εργαστεί για το θέμα αυτό σε όλα τα φόρα και για συνεργασία, στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας, όπου εκπροσωπούνται πολλές θρησκείες και φυλές.

    Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας είναι προπαρασκευαστική της Διάσκεψης των αρχηγών κρατών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 ως τις 27 Νοεμβρίου με τίτλο ''Δικτυώνοντας την Κοινοπολιτεία για την Ανάπτυξη'' (Networking the Commonwealth for Development).

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα φθάσει στη Μάλτα την Παρασκευή.

    Οι εργασίες της Υπουργικής Συνόδου θα ολοκληρωθούν σήμερα με την οριστικοποίηση του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο θα τεθεί στη συνέχεια ενώπιον των αρχηγών κρατών προς έγκριση. Κατά τις αυριανές εργασίες της Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αναμένεται ότι στο τελικό ανακοινωθέν η Κοινοπολιτεία θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στήριξη της για την εξεύρεση διαρκούς, δίκαιης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Θα ζητείται επίσης ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ιδιοκτησίας, καθώς και η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    [02] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάλτα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί την Παρασκευή για τη Μάλτα όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Κορυφής των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας από τις 25 μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

    Οπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μετά τη Μάλτα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στην Βαρκελώνη για να παραστεί στη Διάσκεψη Κορυφής για τα 10 χρόνια Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

    Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Δουβλίνο από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

    [03] Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν

    Το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού, η οποία πρέπει επίσης να βασίζεται και σε άλλα στοιχεία όπως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις ευρωπαϊκές αρχές και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου Ντενκτάς και Κυπριανού Ντενκτάς, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η σύνοψη που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο αφορούσε προτάσεις για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ή προτάσεις για λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το απαύγασμα των συζητήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο όπως το έχει εκτιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατατέθηκε ή παρουσιάστηκε με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ».

    «Το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, θέλουμε όμως η όποια λύση να βασίζεται και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 77 79 και γενικά τις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κράτους, έστω διζωνικού, δικοινοτικού, ομοσπονδιακού, και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών με ισοτιμία. Δεν αλλάζει αυτή η γραμμή», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το σχέδιο Ανάν δεν αποτελεί πλέον βάση για διαπραγμάτευση, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε «δικό σας συμπέρασμα, εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο».

    Κατέληξε λέγοντας πως το θέμα έχει συζητηθεί κατά κόρον, αλλά «κάποιοι επιθυμούν να ακούσουν άλλα πράγματα και κάποιοι ερμηνεύουν δηλώσεις διαφορετικά».

    [04] Εκπρόσωπος - Απόφαση ΕΔΑΔ - Τροποποίηση ''συντάγματος''

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση όσον αφορά τη θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την εξάντληση εγχώριων ένδικων μέσων προτού καταθέσει κάποιος προσφυγή στο ΕΔΑΔ, σημείωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Κακουλλή κατά Τουρκίας.

    «Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση της υπόθεσης αυτής από την υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη ή γενικά από τη θέση του ΕΔΑΔ όσον αφορά την εξάντληση εγχωρίων ένδικων μέσων πριν πάει κανείς να καταθέσει προσφυγή στο ΕΔΑΔ», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, που διαπράχθηκε το 1996 στην περιοχή της Αχνας. Ο 58χρονος πρόσφυγας πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες ενώ μάζευε σαλιγκάρια.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι στην υπόθεση Κακουλλή εναντίον Τουρκίας, το ΕΔΑΔ αποφαίνεται ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 2 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή και ότι η χρήση βίας εναντίον του Κακουλλή δεν ήταν ούτε ανάλογη ούτε απόλυτα αναγκαία για τους σκοπούς που διαλαμβάνει το ειδικό άρθρο 2 της Σύμβασης.

    «Επίσης ενόψει των όσων αναλύει, αφού αναλύει διεξοδικά την μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν του, το ΕΔΑΔ λέει ότι οι έρευνες που διεξήχθηκαν από το κατοχικό καθεστώς για τη δολοφονία δεν ήταν ούτε αποτελεσματικές, ούτε αμερόληπτες και έτσι απορρίπτει οποιοδήποτε ισχυρισμό εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα έπρεπε να είχαν εξαντληθεί εσωτερικά ένδικα μέσα», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Παρέπεμψε επίσης στην υπόθεση Ξενίδη Αρέστη, όπου σε έκταση το ΕΔΑΔ αναλύει τη σημασία του εσωτερικού ένδικου μέσου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα στα κατεχόμενα, ανησυχεί την κυβέρνηση ο Εκπρόσωπος είπε «ασφαλώς μας ανησυχεί το γεγονός αυτό γιατί η θέση μας είναι ότι στην ουσία δεν υπάρχουν αποτελεσματικά ένδικα μέσα για προσβολές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα σε πολλούς τομείς που γίνονται αυτές και αφορούν πολλά δικαιώματα που προστατεύει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Οπως είπε, «το ΕΔΑΔ φαίνεται ότι βλέπει το θέμα με κάποιους περιορισμούς, λέει ότι δεν σημαίνει ότι υπάρχει οποιοδήποτε συμπέρασμα ότι ακόμη και εάν δεχθούμε ότι υπάρχουν ένδικα μέσα αυτό να σημαίνει οποιαδήποτε αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος. Είναι ευρύτερο θέμα του διεθνούς δικαίου που αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο από το ΕΔΑΔ».

    [05] ΕΔΑΔ - Πέτρος Κακουλλής - Απόφαση

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Τουρκία στην υπόθεση της δολοφονίας του 58χρονου Ε/Κ Πέτρου Κακουλλή από Τούρκους στρατιώτες αφού έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε το δικαίωμα ζωής του Κακουλλή και ότι δεν υπήρξε επαρκής έρευνα από τις κατοχικές αρχές για τις συνθήκες του θανάτου του.

    Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης την Τουρκία να πληρώσει στη χήρα του Κακουλλή, Χρύσω, πρόστιμο 20.000 ευρώ καθώς και από 3.500 ευρώ στα τρία παιδιά του και επιπρόσθετα 20.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

    Στην απόφαση, το ΕΔΑΔ παρατηρεί ότι για λόγους που αφορούν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι θεραπείες που βρίσκονται στη διάθεση του ψευδοκράτους ''μπορούν να θεωρηθούν ως 'ένδικα μέσα' ''.

    ''Ωστόσο, η απόφαση δεν θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να αμφισβητήσει την άποψη της διεθνής κοινότητας'' αναφορικά με την ίδρυση του ψευδοκράτους ή το γεγονός ότι ''η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο'', αναφέρει το δικαστήριο.

    Αναφορικά με τον θάνατο του Κακουλλή, το δικαστήριο επισημαίνει ότι ο Τούρκος στρατιώτης χρησιμοποίησε θανατηφόρα βία ενώ δεν υπήρχε κανένας επικείμενος κίνδυνος για θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό του ιδίου ή οποιουδήποτε άλλου.

    ''Το δικαστήριο έμεινε ιδιαίτερα κατάπληκτο από το γεγονός ότι ο τελευταίος πυροβολισμός ρίφθηκε λίγα μόλις λεπτά από τους πρώτους δύο που ήδη τραυμάτισαν το θύμα και τον εξουδετέρωσαν, σε μια στιγμή όπου ήταν δυνατή η σύλληψή του'', σημειώνει.

    [06] Κατεχόμενα - Περιουσίες - Αχιλλέας Δημητριάδης

    Στην πίεση που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τις ελληνοκυπριακές προσφυγές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και ιδιαίτερα στην εφαρμογή του δεύτερου σκέλους της απόφασης του ΕΔΑΔ για επιστροφή της περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου, αποδίδει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης τις κινήσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για αλλαγή προνοιών του λεγόμενου συντάγματος.

    Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζονται στον τ/κ Τύπο πληροφορίες για τροποποίηση του άρθρου 159 του λεγόμενου συντάγματος και, όπως αναφέρουν τ/κ δημοσιεύματα, θα υπάρχει η πρόνοια επιστροφής της ε/κ περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει τις προσφυγές στο ΕΔΑΔ από Ελληνοκυπρίους που στερούνται τη χρήση της περιουσίας τους, υπενθυμίζοντας ότι μετά από την πληρωμή των αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοϊζίδου τον Δεκέμβριο του 2003, η Τουρκία είχε εξασφαλίσει κάποια παράταση για να συμμορφωθεί με το δεύτερο σκέλος της απόφασης, που αφορά την ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της.

    ''Η παράταση αυτή ήταν της τάξης των δύο ετών και ο χρόνος αυτός έχει παρέλθει και κατά συνέπεια η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Εξ Υπουργών Επιτροπή για τον λόγο για τον οποίο δεν έχει αποκαταστήσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της κ. Λοϊζίδου στην Κερύνεια'', ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

    Οπως πρόσθεσε, ''είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που πιστεύω ότι γίνονται κινήσεις από την Τουρκία στην υποτελή τοπική διοίκηση για τροποποίηση του λεγόμενου νόμου σε σχέση με την επιτροπή αποζημιώσεων και ειδικότερα για την τροποποίηση του λεγόμενου άρθρου 159 του 'συντάγματος' το οποίο δίδει ιδιοκτησία των δήθεν εγκαταλειφθέντων ε/κ περιουσιών στην υποτελή διοίκηση''.

    [07] Ρεν - Τουρκία - Κύπρος

    Η EE δεν κάνει εκπτώσεις στην εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν τεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, αρχής γενομένης της εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης και το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία, εξήγησε χθες ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, στον Τούρκο διαπραγματευτή Αλί Μπαμπατσάν και βουλευτές της Τουρκίας.

    Η τοποθέτηση αυτή του Φινλανδού Επιτρόπου, που είχε σαφώς χαρακτήρα προειδοποίησης, έγινε σε ομιλία του στη συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

    ''Εκπτώσεις δεν γίνονται'', είπε ο κ. Ρεν και επεσήμανε την ανάγκη για απόλυτη εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν τεθεί για την ένταξή της στην Ενωση.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου η Ευρώπη έχει τιμήσει την υπόσχεση που έδωσε και τώρα η Τουρκία πρέπει να τιμήσει τις δικές της υποσχέσεις.

    Οπως είπε, η αρχή πρέπει να γίνει με την επέκταση της τελωνειακής ένωσης και προς την Κύπρο, ''συμπεριλαμβανομένης της άρσης των εμποδίων στην προσέγγιση κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια''.

    Πρόσθεσε ότι ''όσο συντομότερα επικυρωθεί και τεθεί σε ισχύ το πρωτόκολλο περί επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, τόσο το καλύτερο για την Τουρκία''.

    Ο κ. Ρεν υπενθύμισε στον Τούρκο διαπραγματευτή και τους παριστάμενους ευρωβουλευτές και βουλευτές ότι ''η εταιρική σχέση αναφέρει την ανάγκη να πραγματοποιήσει η Τουρκία βήματα προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κύπρο''.

    ''Ταυτόχρονα'', συνέχισε, ''είναι σημαντικό να συνεχίσει η Τουρκία να υποστηρίζει τις προσπάθειες συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ''.

    Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Ρεν εξήγησε ότι σε καμμία περίπτωση η Τουρκία δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι εκ του μεγέθους και της σημασίας της, της αξίζει ειδική, ευνοϊκή μεταχείριση.

    [08] Αθήνα - Βουλή - Μολυβιάτης - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων για τις εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, και σημείωσε πως το Σχέδιο Ανάν, μαζί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συνιστούν μια βάση διαπραγμάτευσης για λύση.

    ''Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή επιδίωξή μας για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Το σχέδιο Ανάν μαζί με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες συνιστούν μια βάση διαπραγμάτευσης προς μια τέτοια λύση'', είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Σημείωσε πως ''κάθε νέα προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας επίλυσης πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, χωρίς ασφυκτικά χρονικά όρια, προκειμένου να υπάρξουν τα ισχυρότερα δυνατά εχέγγυα επιτυχούς κατάληξης''.

    Ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, διαμορφώνουν ένα ευνοϊκότερο, σε σχέση με το παρελθόν, περιβάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση'', επισημαίνοντας ότι ''προσδίδουν αναμφισβήτητα ένα ευρωπαϊκό χρώμα αλλά και ένα νέο κίνητρο για την Τουρκία''.

    Εξηγώντας, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στην ''υποχρέωση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες''.

    ''Εμείς, σε σταθερή και στενή πάντα συνεργασία και συνεννόηση με τη Λευκωσία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του σκοπού'', διαβεβαίωσε.

    Σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι μετά την 3η Οκτωβρίου έχουν ενταχθεί σε ένα νέο πλαίσιο και ''έχουν αποκτήσει σταθερή και ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση''.

    [09] Πρόεδρος Βουλής - Αναπληρωτής Πρόεδρος Δούμα

    Η υποστήριξη τόσο της ρωσικής Κρατικής Δούμα όσο και της ρωσικής κυβέρνησης προς την Κύπρο, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Δούμα Βαλεντίν Κουπτσόβ.

    Ο κ. Κουπτσόβ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας για να παραστεί στο 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας προέβη σε εκτενή ενημέρωση τους γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού προς τη Ρωσία για τη σταθερή της στήριξη στον αγώνα του για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος.

    Επίσης, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία των διμερών σχέσεων, ειδικότερα των κοινοβουλευτικών, και επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία επιθυμία των Προέδρων των δύο κοινοβουλίων για περαιτέρω σύσφιξη των άριστων αυτών σχέσεων.

    [10] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γερμανο-Κυπριακό φόρουμ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είχε χθες στο γραφείο του συνάντηση με αντιπροσωπεία του Γερμανο-Κυπριακού Φόρουμ, που επισκέπτεται την Κύπρο, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Eckart Kuhlwein, στο πλαίσιο διερευνητικών της επαφών με πολιτικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των δύο κοινοτήτων.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Χρυσοστομίδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για την έναρξη καλά προετοιμασμένου διαλόγου για εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για διασφάλιση του ομοσπονδιακού, δικοινοτικού και διζωνικού χαρακτήρα της λύσης και της επανένωσης της χώρας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη τη σημασία της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που εμποδίζεται από την τουρκική στρατιωτική παρουσία και κατοχή, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενστερνιστεί κυρίως τις ευρωπαϊκές αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες, οι οποίες προϋποθέτουν ασφαλώς και την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.

    Η απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, πρόσθεσε, θα συνιστούσε βήμα καλής θέλησης της άλλης πλευράς στα όσα η ε/κ πλευρά έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει για τους Τ/Κ και ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ευοίωνων και ελπιδοφόρων προοπτικών επανένωσης της Κύπρου.

    [11] ΕΕ - Τ/Κ - Κανονισμοί - Βρετανική προεδρία

    Σύντομη ενημέρωση για την τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει στο θέμα των κανονισμών για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, έκανε η βρετανική προεδρία στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ).

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η προεδρία σχεδιάζει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Στη συνέχεια, την Τετάρτη ή Πέμπτη θα επαναφέρει το θέμα για συζήτηση στην ΚΟΡΕΠΕΡ. Στόχος της προεδρίας είναι η εξεύρεση λύσης μέχρι τη λήξη της θητείας της, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους.

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση έως το τέλος του έτους, ώστε να μην χαθεί μέρος των χρημάτων προς τους Τ/Κ εξαιτίας της παρέλευσης της προθεσμίας.

    [12] Οικουμενικό Πατριαρχείο - Διευρυμένη Σύνοδος - Γενεύη

    Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε ομόφωνα να συγκαλέσει Διευρυμένη Σύνοδο στις 17 και 18 Μα&#912;ου 2006, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης, για το θέμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

    ''Ανακοινούται ότι κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν αυτής η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, εν σχέσει πρός τό απασχολούν τήν Αγιωτάτην Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν Κύπρου θέμα του Προκαθημένου αυτής, απεφάσισεν ομοφώνως όπως τό Οικουμενικόν Πατριαρχείον ανταποκριθή εις τό αίτημα αυτής νά συγκαλέση Διευρυμένην Σύνοδον υπό τήν προεδρείαν της Α.Θ. Παναγιότητος πρός αντιμετώπισιν αυτού καί όπως η Σύνοδος αυτή συνέλθη εν τω Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Σαμπεζύ Γενεύης τήν 17ην καί τήν 18ην Μα&#912;ου 2006'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    [13] Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης - Θάνατος

    Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης.

    Ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1927. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1948.

    Στη συνέχεια και μέχρι το 1960 ασκούσε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία. Στην περίοδο 1959-60 διατέλεσε μέλος της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη μεικτή Συνταγματική Επιτροπή που κατάρτισε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το 1960 διορίστηκε δικαστής του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και το 1964 δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το 1971 διορίστηκε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι και το 1988 οπότε διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

    Υπήρξε σύμβουλος στις ενδοκυπριακές συνομιλίες και συμμετείχε σε πολλές συναντήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών κατά την περίοδο από το 1976 ως το 1985.

    Ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης διετέλεσε επίσης μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, επίτιμος Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Τυφλών και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών και Eπίτιμος Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών.

    [14] Κηδεία Οζγκιούρ - Εκδηλώσεις

    Τελείται σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία η κηδεία του Τ/Κ πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ που απεβίωσε προχθές σε ηλικία 65 ετών.

    Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί θρησκευτική σύναξη στην εκκλησία της Αγίας Σοφιάς που μετατράπηκε σε τέμενος και στη συνέχεια ο Οζκέρ Οζγκιούρ θα ταφεί στο κοιμητήριο Λευκωσίας στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ και μια δεύτερη εκδήλωση στη λεγόμενη βουλή στις 10:30.

    [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θάνατος Οζγκιούρ

    Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ εξέφρασε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για το θάνατο του φίλου Οζκέρ Οζγκιούρ. Η Κύπρος και ο λαός μας έχασαν ένα αγνό πατριώτη, πιστό, ανιδιοτελή και συνεπή στον αγώνα μας για επανένωση και ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων'', σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [16] ΔΗΣΥ - Θάνατος Οζκέρ Οζγκιούρ

    Φόρο τιμής στη μνήμη του Τ/Κ πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ αποτίει ο Δημοκρατικός Συναγερμός με χθεσινή ανακοίνωσή του, δηλώνοντας ότι στην ειδική νεκρώσιμη τελετή, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στα κατεχόμενα, την παράταξη θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών.

    ''Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης και οδύνης'', αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ ότι δέχθηκε ''το άγγελμα του θανάτου του διακεκριμένου συμπατριώτη μας και πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ'', ο οποίος ''υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή στη νεώτερη πολιτική ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας''.

    [17] Κλεάνθους - Θάνατος Οζγκιούρ

    Την θλίψη του για τον θάνατο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Οζγκέρ Οζγκιούρ εξέφρασε χθες στη Λεμεσό, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Οπως είπε, «είναι μια προσωπικότητα που πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι τον αγώνα για επανένωση, για μια ελεύθερη δημοκρατική Κύπρο, πρέπει να τον δώσουμε, όσο και να φαίνεται κάπως δύσκολο, μαζί με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας γιατί με όλους τους νόμιμους κατοίκους πρέπει να διαφεντέψουμε τον τόπο μας και η λύση πρέπει να είναι αντάξια στις προσδοκίες όλων αυτών των νόμιμων κατοίκων».

    [18] ΚΣ ΕΔΕΚ - Θάνατος Οζγκέρ Οζγκιούρ

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Οζγκέρ Οζγκιούρ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ο Οζγκέρ Οζγκιούρ υπήρξε πρωτοπόρος μαχητής για τη δίκαιη, δημοκρατική και ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος, τη δημιουργία του οποίου απέδιδε στις εξωτερικές επεμβάσεις. Πίστευε βαθύτατα στην αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    [19] Κίνημα Οικολόγων - Θάνατος Οζγκιούρ

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Οζκιέρ Οζγκιούρ.

    ''Ο εκλιπών'', αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, ''ήταν από τους λίγους Τ/Κ πολιτικούς, που μέσα από την εμπειρία των λαθών και των παραλείψεων, το μίσος και τη μισαλλοδοξία, κατέληξε στη σοφία της συνύπαρξης και της συνδιαλλαγής''.

    [20] ΕΔΟΝ - Θάνατος Οζκέρ Οζγκιούρ

    Η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ) εκφράζει βαθειά θλίψη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια, στους συγγενείς, στους φίλους και στους συναγωνιστές του Τ/Κ πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ για τον θάνατό του.

    Με χθεσινή της ανακοίνωση, η ΕΔΟΝ δηλώνει ταυτοχρόνως την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να παλεύει ασταμάτητα, μέχρι την ημέρα εκείνη, κατά την οποία ''θα εκπληρωθούν τα οράματα, στα οποία πίστεψε και για τα οποία αγωνίσθηκε ο φλογερός Κύπριος αγωνιστής Οζκέρ Οζγκιούρ''.

    [21] ΠΕΟ - Θάνατος Οζκέρ Οζγκιούρ

    Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) δηλώνει ότι συμμετέχει στο πένθος για τον θάνατο του Τ/Κ πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ και ότι αντιπροσωπεία της θα παρευρεθεί σήμερα στην κηδεία του που θα γίνει στα κατεχόμενα.

    ''Οι εργαζόμενοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι'', αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΕΟ, ''θα θυμόμαστε πάντα τον Οζκέρ ως ένα συνεπή αγωνιστή της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης''.

    [22] Αθήνα - ΣΥΝ - Θάνατος Οζκέρ Οζγκιούρ - Συλλυπητήρια

    Ο ΣΥΝ με αφορμή τον θάνατο του Τ/Κ πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στο Κόμμα της Ενωμένης Κύπρου.

    ''Μας συγκλόνισε βαθιά η μεγάλη απώλεια του Οζκέρ Οζγκιούρ, ιστορικού ηγέτη της τ/κ Αριστεράς, συνεπή αγωνιστή της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και πρωταγωνιστή στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ'', αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο ΣΥΝ.

    [23] ΑΚΕΛ - 20ό Συνέδριο

    Με τη συμμετοχή 60 πολιτικών κομμάτων από το εξωτερικό ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει με ομιλία, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, και θα προβληθεί ταινία μικρής διάρκειας για τα 80χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Από ελληνικής πλευράς θα παρευρεθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ο Συνασπισμός, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, ενώ από πλευράς Τουρκίας θα παρευρεθούν το Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν και τ/κ κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με 4μελή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Μουσταφά Ακιντζί, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου και το κόμμα Νέα Κύπρος, ενώ μηνύματα έχουν στείλει το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης και το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Στο συνέδριο θα παραστούν οι Φράνσις Βουρτς, Πρόεδρος της ομάδας της ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα και ανώτατο στέλεχος του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος Βαλεντίν Κουπτσόφ.

    Στις 09:00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί διεθνής συνάντηση με θέμα ''Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής'', στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα του εξωτερικού που βρίσκονται στην Κύπρο για το Συνέδριο.

    Σήμερα το μεσημέρι οι ξένες αντιπροσωπείες που θα συμμετέχουν στο Συνέδριο θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [24] ΑΚΕΛ - ''Πολιτισμός αντιμέτωπος με τη 'Νέα Τάξη' '' - Χριστόφιας

    Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν έδιδε και εξακολουθεί να δίδει τεράστια σημασία στη διατήρηση, την προαγωγή και την παραπέρα ανάπτυξη του πολιτισμού και των παραδόσεων του κυπριακού λαού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αντιπαραθέτοντας τον πολιτισμό ως αξία έναντι της λεγόμενης Νέας Τάξης.

    ''Αυτό αποτελεί βασικό στόχο στην πολιτική του ΑΚΕΛ για τον πολιτισμό, πολιτική που -κατά την εκτίμησή μας- είναι πλούσια και πολυσχιδής'', είπε ο κ. Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στο Συμπόσιο που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στη Λευκωσία το ΑΚΕΛ με τίτλο ''Πολιτισμός αντιμέτωπος με τη 'Νέα Τάξη' ''.

    Το θέμα του Συμποσίου, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, θεωρεί ως δεδομένα ''ότι η λεγόμενη Νέα Τάξη πραγμάτων έχει αντιδραστικό και απάνθρωπο περιεχόμενο, ότι καταστρατηγεί και καταργεί αρχές που η ανθρωπότητα κατέκτησε και καθιέρωσε μέσα από σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες, ότι πισωγυρίζει την ανθρωπότητα, επιβάλλοντας τη θέληση του ισχυρού σε βάρος του δίκαιου, και ότι επιβάλλει τη βαρβαρότητα σε βάρος της λογικής και της ηθικής''.

    ''Το ΑΚΕΛ'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ''από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας της 'Νέας Τάξης' πραγμάτων, ευθαρσώς και χωρίς κανένα ενδοιασμό τοποθετήθηκε εναντίον της, αποκαλύπτοντας παράλληλα το αντιδραστικό της περιεχόμενο ως συνέχιση και εμβάθυνση της πολιτικής του ιμπεριαλισμού''.

    [25] ΔΗΣΥ - Επαρχιακό Συνέδριο - Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Με στόχο τη συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων της παράταξης και τη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ ανέντακτων και άλλων προσωπικοτήτων, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τα στελέχη και ψηφοφόρους στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας να εργασθούν με όλες τους τις δυνάμεις για τη νίκη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, για να πάει η πατρίδα μπροστά και για να λυθεί το Κυπριακό, να τερματισθεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος.

    Στην πολιτική του ομιλία χθες το βράδυ ενώπιον του Επαρχιακού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ Λευκωσίας, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε αδυναμίες της κυβέρνησης Παπαδόπουλου και των συγκυβερνώντων κομμάτων να επιλύσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα του τόπου, αλλά και σε ''διλήμματα'' και ''σύγχυση'' στη διαχείριση του Κυπριακού.

    Τα επαρχιακά στελέχη του κόμματος, οι Βουλευτές, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης τήρησαν μονόλεπτη σιγή, τιμώντας τη μνήμη του Τ/Κ πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ και των δύο νεκρών μελών του κόμματος, του Κώστα Αναστασίου που σκοτώθηκε ενώ κυνηγούσε την περασμένη εβδομάδα από τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του, και του θύματος της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό Αττικής Σωτήρη Κατσέξου.

    Αμέσως μετά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου από τον Επαρχιακό Οργανωτικό Γραμματέα του ΔΗΣΥ Γιώργο Κυπριανού, στο βήμα ανέβηκε ο Επαρχιακός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο οποίος έκανε ένα σύντομο και περιεκτικό απολογισμό των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του ΔΗΣΥ Λευκωσίας και εξήγγειλε τις αμέσως προσεχείς του εκδηλώσεις.

    ''Το κόμμα μας στις εκλογές αυτές'', είπε ο κ. Ταλιαδώρος αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Μα&#912;ου 2006, ''έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί και πάλιν σε πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και να επιτύχει σημαντικά εκλογικά ποσοστά''.

    ''Η επίτευξη των στόχων αυτών'', είπε, ''μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη μεθοδική, υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά όλων μας''.

    [26] Κλεάνθους - Σχέδιο Ανάν

    Aσκοπη και ενδεχομένως επιζήμια χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους τη συζήτηση γύρω από τη συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου, Τάσου Τζιωνή και το Σχέδιο Ανάν.

    Ερωτηθείς σχετικά από τη Λεμεσό, ο κ. Κλεάνθους είπε πως «πρέπει να συγκεντρωθούμε στην ουσία και η ουσία λέει ότι ζητούμε αλλαγές για τις οποίες η Τουρκία παραμένει σταθερά αδιάλλακτη, άκαμπτη και έτσι ότι και να είναι πάνω στο τραπέζι, γύρω από το τραπέζι δεν υπάρχουν συνομιλητές».

    «Φιλολογούμε ασκόπως και εκείνο το οποίο εισπράττει ο κόσμος είναι να τον συγχύζουμε και να είναι για ένα πράγμα βέβαιος, ενόψει εκλογών όλοι τώρα θα παίζουν με διάφορα», πρόσθεσε.

    Σημείωσε επίσης πως «εμείς του ΔΗΚΟ δεν είμαστε από αυτούς που μασούν τα λόγια τους, είναι ξεκάθαρες πάντοτε οι θέσεις μας και κυρίως τις πολύ δύσκολες ώρες που θέλει να τις ακούσει ο λαός».

    [27] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εθνικό Συμβούλιο - Κωδικοποίηση θέσεων

    Δεν υπήρξε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου επί των θέσεων του σώματος για τις αλλαγές που επιδιώκει η ε/κ πλευρά επί του σχεδίου Ανάν που κατατέθηκαν στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, παραπέμποντας τα μέλη του σώματος στα πρακτικά της συνεδρίας της 12ης Απριλίου 2005.

    Σχολιάζοντας χθες θέση του ΑΚΕΛ ότι υπήρξε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου στη σύνοψη των θέσεων που κατατέθηκαν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''δεν υπήρξε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σαφή δήλωση του διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα δέσμευσης του και ότι μπορεί να εγείρει περισσότερα ή λιγότερα ζητήματα''.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αφού διευκρίνισε ότι η δήλωση του δεν αποσκοπεί στη δημιουργία ρήγματος στις σχέσεις ΕΔΕΚ-ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι ''με το ΑΚΕΛ συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, με βάση την εντολή που πήραμε από τον κυπριακό λαό τον Φεβρουάριο του 2003'', είπε ωστόσο ότι είναι υποχρεωμένος τόσο όσον αφορά τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου όσο και της ΕΔΕΚ να αποκαταστήσει την αλήθεια.

    Παρέπεμψε στα πρακτικά της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2005, καλώντας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να διαβάσουν τα πρακτικά και αναφέροντας ότι θα είναι ο τελευταίος που θα δώσει στη δημοσιότητα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου.

    [28] Επίτιμος Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αιγάλεω - Τιμητική εκδήλωση

    Η παρουσία της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως η Τουρκία διασφάλισε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων χωρίς πρότερη συμμόρφωση προς τις αυτονόητες υποχρεώσεις της.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση κατά την οποία το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Αιγάλεω τον τίμησαν, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως ''θα πρέπει τώρα να υιοθετήσουμε μιαν ολοκληρωμένη στρατηγική και να μετατρέψουμε τις αοριστίες που περιέχονται στην απαντητική επιστολή της ΕΕ προς την Τουρκία και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε δεσμεύσεις''.

    Είπε πως θα πρέπει ''να διασυνδέσουμε το Κυπριακό με τα αρχικά στάδια ενταξιακού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας'', προσθέτοντας πως ''αν δεν προσφερθεί ειδική προνομιακή θέση, η Τουρκία θα αξιοποιήσει την πρόταση για να αποφύγει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις''.

    [29] Ματσάκης - Μπαμπατσάν - Τουρκία - Εμπάργκο - Κατοχή

    Για την ανάγκη άμεσης άρσης του τουρκικού εμπάργκο στα πλοία και στα αεροπλάνα κυπριακών συμφερόντων μίλησε ενώπιον της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης.

    Ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή αναφέρει πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Ματσάκης κατηγόρησε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποστήριξη της κρατικής τρομοκρατίας στη χώρα. Ο Ευρωβουλευτής έγειρε και θέμα τάξης, όταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τουρκίας Αλί Μπαμπατσάν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τη Δανία όσο και το Κοινοβούλιο ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

    Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ένας Τούρκος βουλευτής είπε ότι ο κ. Ματσάκης ντρόπιασε την τουρκική σημαία, κατεβάζοντας την από τουρκικό φυλάκιο στην Κύπρο.

    [30] Λονδίνο - Τράπεζα Κύπρου - Σαρρής - Οικονομία

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά ούτως ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Ο κ. Σαρρής, ο οποίος παρευρέθη στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Τράπεζας Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, ανέφερε σε ομιλία του ότι η κυπριακή οικονομία είναι υγιής, με το κατά κεφαλή εισόδημα να υπερβαίνει το 80% του μέσου όρου της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι το 2005 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 4%, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με αυτά της ΕΕ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η Κύπρος θα ικανοποιήσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Η υιοθέτηση του ευρώ, είπε, θα προσφέρει το πλαίσιο και το μέσο για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

    Η Κύπρος φιλοδοξεί να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο, ως κέντρο οικονομικών υπηρεσιών στην περιοχή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν αποδείξει μεγάλο δυναμισμό στη διάσπαση των φραγμών και στον επαναπροσανατολισμό των δραστηριοτήτων του.

    [31] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    Νέες σημαντικές πιέσεις δέχθηκε χθες το σύνολο των τραπεζικών τίτλων, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε πτωτική πορεία, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, και τον Γενικό Δείκτη Τιμών κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,47% και έκλεισε στις 1.529,78 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 99,83 μονάδες, σημειώνοντας σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 2,15%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,8 εκατομμύριο λίρες, ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος που προσέλκυσαν η μετοχή και τα Δικαιώματα Προτίμησης της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία είχαν σήμερα την πρεμιέρα τους στον χρηματιστηριακό πίνακα.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 2,15% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 517,57 μονάδες.

    [32] Τένις - Παγδατής - Τουρνουά Λουξεμβούργου

    Στον δεύτερο γύρο του τουρνουά τένις που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο προκρίθηκε ο Μάρκος Παγδατής, ο οποίος νίκησε με 6-2 και 7-5 σετ τον Βέλγο Ντιν Νόρμαν, νούμερο 94 στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον Τσέχο Λούκας Μπλούχι, νούμερο 92 στην παγκόσμια κατάταξη.

    [33] 5ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Αστυνομικών - Αποτελέσματα

    Στο πλαίσιο του 5ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Αστυνομικών, η κυπριακή ομάδα ηττήθηκε χθες το πρωί από τη Λιθουανία με 76-78.

    Το σκορ κρίθηκε στην παράταση μετά από έναν εκπληκτικό αγώνα, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι Κύπριοι διοργανωτές.

    Στον δεύτερο όμιλο, η Βουλγαρία νίκησε το πρωί την Ελλάδα με 82-74 και στα απογευματινά παιχνίδια η Βρετανία ηττήθηκε από την Ισλανδία με 54-59, ενώ η Ουκρανία νίκησε την Ολλανδία με 89-52.

    [34] Μπάσκετ - EuroCup - Νίκη ΑΕΛ

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ νίκησε για δεύτερη φορά τον ΠΑΟΚ με 84 -67, στο πλαίσιο του EuroCup της FIBA.

    Την τέταρτη ήττα του υπέστη χθες ο ΠΑΟΚ στο EuroCup της FIBA στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου. Το σύνολο του Μπάνε Πρέλεβιτς, το οποίο έχει ήδη αποκλειστεί από τη φάση των ''16'', ηττήθηκε για δεύτερη φορά από την ΑΕΛ, η οποία ήταν και η δεύτερη ήττα στην ιστορία του από κυπριακή ομάδα.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 November 2005 - 15:23:14 UTC