Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [02] Κατεχόμενα - Απεβίωσε ο Οζκέρ Οζγκιούρ
  • [03] ΑΚΕΛ - Οζκέρ Οζγκιούρ
  • [04] Πρόεδρος ΕΔΗ - Οζκέρ Οζγκιούρ
  • [05] Εκπρόσωπος - Κανονισμοί ΕΕ
  • [06] ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμός - Τ/Κ
  • [07] Βρετανία - Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [08] ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Επιστολή - Ταλάτ
  • [09] Παπανδρέου - Κύπρος - Κατοχικά στρατεύματα - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] Εκπρόσωπος - Κατοχικό καθεστώς - Ε/κ περιουσίες
  • [11] Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο - Ε/κ περιουσίες
  • [12] Λονδίνο - Αναστασιάδης
  • [13] ΚΣ ΕΔΕΚ - Δήλωση Αντρου Κυπριανού - Κυπριακό
  • [14] Ομήρου - Τουρκία - Κυπριακό
  • [15] Κατεχόμενα - ''Υπουργός εσωτερικών'' - Οδόφραγμα Λήδρας
  • [16] ΥΠΕΞ - Μάλτα - Φόρουμ - Ομιλία
  • [17] Εκπρόσωπος - Πολυεθνικό συγκρότημα μάχης
  • [18] Ομήρου - ΚΕΠΠΑ - Κύπρος - Συμφωνία
  • [19] Βουλευτές - Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση
  • [20] Αθηνά Κυριακίδου - Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση
  • [21] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Εκθεση Γιωρκάτζη - Βουλευτικές έδρες
  • [22] ΔΗΣΥ - Εκθεση Γιωρκάτζη - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [23] Κίνημα Οικολόγων - Εκθεση Γιωρκάτζη
  • [24] Υπουργός Aμυνας - Κύπρος - Ευρωστρατός
  • [25] Τουρκία - Κατεχόμενα - Στρατιωτική άσκηση ''Τόρος 2005''
  • [26] Πατατοπαραγωγοί - Κινητοποιήσεις - Υπουργική Επιτροπή
  • [27] Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αστυνομικών - Κύπρος - Νίκη
  • [28] Τσάμπιονς Λιγκ - Παναθηναϊκός-Ουντινέζε 1-2
  • [29] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 23/11/2005

    [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    ''Είναι φανερό ότι δεν θα είναι το ίδιο το σχέδιο το οποίο θα επανέλθει'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως οι νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνουν στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια τάση να γίνει πάλι κεντρικό σημείο διαμάχης και αυτό φαίνεται από δημοσιεύματα το αν το σχέδιο Ανάν είναι ή όχι βάση διαπραγμάτευσης.

    «Είναι. Τώρα όμως δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Και υπήρξαν διεργασίες που κατέληξαν στο σχέδιο Ανάν. Αφορούσαν εκείνο το σχέδιο, το οποίο είχε συγκεκριμένη εξέλιξη και κατάληξη. Η θέλησή μας και η επιθυμία μας για λύση είναι δεδομένη. Μια λύση η οποία να είναι σοφά και ορθολογιστικά διαρθρωμένη στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να λειτουργεί στη βάση της αρχής της δημοκρατίας και της προστασίας των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με νέες διαπραγματεύσεις που πρέπει να έχουν προετοιμαστεί καλά και αυτή είναι και η βάση της πολιτικής μας επιδίωξης. Που πρέπει να βασίζονται όταν αναφερόμαστε σε διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν; Τι εννοούμε δηλαδή; Είναι φανερό ότι δεν θα είναι το ίδιο το σχέδιο το οποίο θα επανέλθει. Θα είναι ένα σχέδιο με ουσιαστικές τροποποιήσεις, το οποίο θα αποτελέσει το αποτέλεσμα των νέων διαπραγματεύσεων, οι οποίες νέες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν στη βάση και λαμβανομένων υπόψη των αποφάσεων του ΣΑ και των αρχών της ΕΕ, πάνω στις οποίες η ίδια η Ενωση εδράζεται».

    «Ας μη γίνει λοιπόν θέμα εσωτερικής πλέον διαμάχης τώρα χωρίς να υπάρχουν διαπραγματεύσεις, ποια είναι η βάση, τι είναι ή δεν είναι βάση διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν ο βασικός κορμός του σχεδίου θα επανέλθει, ο Εκπρόσωπος είπε πως η βασική φιλοσοφία είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και τούτο είναι κάτι που γίνεται δεκτό από όλους.

    Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει τι σημαίνει βασικός κορμός και σημείωσε: «Μιλούμε για ένα νέο σχέδιο το οποίο θα προκύψει από διαπραγματεύσεις. Πώς μπορούμε να μιλούμε για βασικό κορμό. Μπορεί μια βασική θέση που περιέχεται στο σχέδιο να μην είναι πλέον η ίδια».

    [02] Κατεχόμενα - Απεβίωσε ο Οζκέρ Οζγκιούρ

    Απεβίωσε χθες το απόγευμα ο πρώην αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου, Οζκέρ Οζγκιούρ.

    Ο κ. Οζγκιούρ, ο οποίος υπέφερε από καρκίνο, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Η κηδεία του θα τελεστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

    Γεννημένος στην Πάφο το 1940, ο Οζγκιούρ αποφοίτησε από το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της Αγκυρας και άρχισε να διδάσκει. Από τα μέλη της λεγόμενης βουλής το 1975, ο Οζγκιούρ εξελέγη αρχηγός του ΡΤΚ το 1976, θέση την οποία διατήρησε για 20 χρόνια.

    Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Οζγκιούρ υπηρέτησε ως ''βουλευτής'' δύο φορές και ως λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός του ψευδοκράτους.

    Εγκαταλείπει σύζυγο και τρία παιδιά.

    [03] ΑΚΕΛ - Οζκέρ Οζγκιούρ

    Βαθιά θλίψη και συγκλονισμό για τον θάνατο του Οζκέρ Οζγκιούρ εκφράζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΑΚΕΛ, η οποία σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ, θα παραστεί στην κηδεία του Οζκέρ Οζγκιούρ.

    ''Η απώλεια είναι μεγάλη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Τ/Κ και Ε/Κ, γιατί ο Οζκέρ Οζγκιούρ υπήρξε ένα φλογερός πατριώτης που, αψηφώντας ακόμα και απειλές κατά της ίδιας του της ζωής, στάθηκε ορθός στις επάλξεις του κοινού αγώνα Ε/Κ και Τ/Κ για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας'', αναφέρει το ΑΚΕΛ, το οποίο εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του Οζγκιούρ, Ζεχρά, τις δυο του κόρες, Μουνεβέρ και Ελμασιγέ, και τον γιο του, Μπρικίμ, καθώς και σε ολόκληρη την τ/κ κοινότητα.

    Σημειώνει ότι ο Οζκέρ Οζγκιούρ έδωσε τη μάχη για την Κύπρο, για την επανένωση της, για την επαναπροσέγγιση από ορθές θέσεις, για τούτο και πάντα η ζωή και οι αγώνες του θα είναι φωτεινός καθοδηγητικός φάρος για όσους συνεχίζουν την πάλη για μια ενωμένη και ελεύθερη Κύπρο.

    [04] Πρόεδρος ΕΔΗ - Οζκέρ Οζγκιούρ

    Ακούραστο αγωνιστή της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου, γνήσιο Κύπριο πατριώτη καθώς και εργάτη της φιλίας και της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Μιχάλης Παπαπέτρου τον Τ/Κ πολιτικό Οζκέρ Οζγκιούρ, ο οποίος απεβίωσε χθες το απόγευμα.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαπέτρου αναφέρει ότι ''ο Οζκέρ Οζγκιούρ υπεράσπισε τα συμφέροντα της κοινότητας του, τα οποία έβλεπε άρρηκτα συνδεδεμένα με την προοπτική μιας ενωμένης Κύπρου'', και σημειώνει ότι ''με αυτό το όραμα και αυτό το παράπονο άφησε την τελευταία του πνοή''.

    Ο κ. Παπαπέτρου αναφέρει ακόμη ότι ''τα οράματα, οι ιδέες και οι αγώνες του Οζκέρ Οζγκιούρ θα δικαιωθούν μόνο με τον ερχομό της ευλογημένης ώρας της λύσης του Κυπριακού, της ανατροπής της διχοτόμησης, της επικράτησης της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ευημερίας για όλους''.

    [05] Εκπρόσωπος - Κανονισμοί ΕΕ

    Τη διαφωνία της κυβέρνησης με τη διασύνδεση του χρηματοδοτικού κανονισμού για την τ/κ κοινότητα με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα επανέλαβε και χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η δική μας θέση είναι ότι έχουμε συμφωνήσει από τον Οκτώβρη του 2004 για την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού 259 εκατομμυρίων προς την τ/κ κοινότητα. Δεν συμφωνούμε με τη διασύνδεση αυτού του κανονισμού με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και αντετιθέμεθα σε οποιανδήποτε τέτοια διασύνδεση'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ''Η βασική μας θέση είναι ότι συμφωνούμε για τη χρηματοδότηση, διαφωνούμε με τη διασύνδεση των δύο κανονισμών, διαφωνούμε γενικά με την υιοθέτηση του κανονισμού για απευθείας εμπόριο'' διότι, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, ''τούτο δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά επιδίωξη πολιτικών πλεονεκτημάτων της άλλης πλευράς, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σωστά τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για οικονομικές σχέσεις και εμπόριο του οποίου την εφαρμογή οι ίδιοι εμποδίζουν, εμποδίζοντας μάλιστα τη διακίνηση, και με σκληρά μέτρα, εμπορευμάτων από τις ελεύθερες περιοχές προς τις κατεχόμενες''.

    [06] ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμός - Τ/Κ

    Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) αναμένεται να αποφασίσει σήμερα την παραπομπή του χρηματοδοτικού κανονισμού για την ενίσχυση των Τ/Κ σε ομάδα εργασίας του Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε προχθές στο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών, η βρετανική προεδρία θα φέρει το θέμα στην ΚΟΡΕΠΕΡ και στη συνέχεια αναμένεται να το παραπέμψει στην ομάδα εργασίας για περαιτέρω εξέταση.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η προεδρία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα το φέρει στην επόμενη τακτική συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις 12 Δεκεμβρίου, που είναι και η τελευταία επί βρετανικής προεδρίας.

    [07] Βρετανία - Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Η Βρετανία αναγνωρίζει ότι οι ανησυχίες των Ε/Κ σε σχέση με το σχέδιο Ανάν πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχέδιο λύσης πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δυο πλευρές.

    Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Ντάγκλας Αλεξάντερ στη Βρετανίδα Βουλευτή Τερέζα Βίλιερς, σε απάντηση επιστολής της, στην οποία εσώκλειε επιστολή της Μαίρη Χέλεν Καραολή του Συνδέσμου Ριζοκαρπάσου στη Βρετανία σε σχέση με το Κυπριακό και την εκπαίδευση των παιδιών Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Αλεξάντερ διαβεβαιώνει πως «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση προς όφελος όλων των Κυπρίων. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά και τις δυο πλευρές να δείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και ετοιμότητα για διαπραγμάτευση, και να παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους στα ΗΕ προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μπορούν να επαναρχίσουν».

    Εκφράζοντας συμπάθεια για την επιθυμία των εκτοπισθέντων στην Κύπρο για επιστροφή στις εστίες τους, ο κ. Αλεξάντερ σημειώνει πως είναι λυπηρό που μετά από πολλά χρόνια το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

    Προσθέτει πως η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι «τα περίπλοκα θέματα σε σχέση με το περιουσιακό μπορούν να επιλυθούν πλήρως μέσα στο πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης» και ότι το σχέδιο του ΓΓ «πρέπει να είναι η βάση για οποιεσδήποτε μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αυτού του σκοπού».

    «Ωστόσο σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατική επιλογή των Ε/Κ και δεχόμαστε ότι οι Ε/Κ έχουν ανησυχίες για το σχέδιο», αναφέρει.

    [08] ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Επιστολή - Ταλάτ

    Την ανησυχία και την απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης για τις απαράδεκτες κατηγορίες του Τ/Κ ηγέτη περί δήθεν ''αυξανόμενης τάσης ρατσισμού, σωβινισμού και υπερεθνικισμού ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους'', εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης σε επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε απάντηση των ισχυρισμών της επιστολής του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον Κόφι Ανάν, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου.

    Στην επιστολή, ο κ. Μαυρογιάννης επισημαίνει ότι το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ επέλεξε να προβεί στους ισχυρισμούς αυτούς την παραμονή της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη και της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την επανάληψη των συνομιλιών, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις και στόχους της τουρκικής πλευράς και δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις μελλοντικές προοπτικές των προσπαθειών για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο κ. Μαυρογιάνης αναφέρει ότι ο κ. Ταλάτ παραμένει πιστός στην τακτική που εγκαινίασε μετά τα δημοψηφίσματα για προώθηση των στόχων του που είναι η αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον λεγόμενο τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    Επιπλέον, σημειώνει, αυτή η προσπάθεια παρουσιάζεται ως επιβράβευση των ''καλών'' ή ως απειλή ή μοχλός πίεσης επί των ''κακών''. Προσθέτει δε ότι ο κ. Ταλάτ με τις πράξεις του έχει δαιμονοποιήσει όλους αυτούς με τους οποίους θα πρέπει να καθίσει κάποτε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και επισημαίνει ότι ακόμα πιο σοβαρό και επικίνδυνο είναι ότι οι δηλώσεις περί σωβινισμού στοχεύουν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών των δύο κοινοτήτων.

    Σημειώνει δε ότι από την ημέρα της μερικής άρσης των περιορισμών στη διακίνηση, χειροπιαστό παράδειγμα της φιλικής και ειρηνικής σχέσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί η καθημερινή τους ανάμιξη και αλληλεπίδραση και τα 15 εκατομμύρια που έχουν διακινηθεί ένθεν και ένθεν της γραμμής δείχνουν ότι δεν υπάρχει εχθρότητα ή έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των απλών ανθρώπων.

    [09] Παπανδρέου - Κύπρος - Κατοχικά στρατεύματα - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ερωτηθείς για την αυξημένη παρουσία των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και την παρουσία αμερικανικού οπλισμού στα κατεχόμενα κατά παράβαση των αποφάσεων του Κογκρέσου, σημείωσε πως ''όλα αυτά είναι πιθανόν να μην συνέβαιναν αν δεν ήμασταν απλοί παρατηρητές στη Λουκέρνη''.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και σχολιάζοντας τα πρόσφατα τα γεγονότα στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σπασμωδικές τις κινήσεις που γίνονται στην Ανατολική Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν.

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως σύντομα αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο η Τουρκία ακολουθεί τα βήματα που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει κατά την ενταξιακή διαδικασία.

    [10] Εκπρόσωπος - Κατοχικό καθεστώς - Ε/κ περιουσίες

    Την πεποίθηση ότι δεν θα αποδοθεί οποιαδήποτε εγκυρότητα στις νέες διευθετήσεις που επιχειρεί η κατοχική διοίκηση σε σχέση με το θέμα των ε/κ περιουσιών εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας ''Βολκάν'', σύμφωνα με το οποίο το κατοχικό καθεστώς θα προχωρήσει σε τροποποίηση του άρθρου 159 του λεγόμενου συντάγματος, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα επιστροφής ε/κ περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως εάν υπήρχε ειλικρινής πρόθεση εκ μέρους της άλλης πλευράς, τότε θα γινόταν αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης για το άνοιγμα του Βαρωσιού και του λιμανιού της κατεχόμενης πόλης που έχει κατατεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Εκπρόσωπος παράπεμψε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), οι οποίες λένε ότι η όποια «διοίκηση» υπάρχει στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποτελής τοπική διοίκηση της κατοχικής δύναμης.

    Ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, δηλαδή για όσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισυμβαίνουν εκεί φέρει η Τουρκία, σύμφωνα με το Δικαστήριο, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως όσον αφορά τις περιουσίες, το Δικαστήριο είπε ότι δεν θεωρεί ότι έχει οποιαδήποτε αξία ή εγκυρότητα η όποια «νομοθεσία» εισήγαγε το κατοχικό καθεστώς για την «απαλλοτρίωση» περιουσιών Ε/Κ.

    ''Αρα ο τίτλος ιδιοκτησίας δεν έχει επηρεαστεί. Εξακολουθεί να είναι τίτλος ιδιοκτησίας τους Ε/Κ εκτοπισμένου'', είπε, προσθέτοντας πως ''η σαφής υπόδειξη ότι ούτε οι όποιες 'συνταγματικές διατάξεις' ή «νομοθεσίες» του κατοχικού καθεστώτος έχουν εισαχθεί για δικαιολόγηση αυτού του φαινομένου, δηλαδή της κατάληψης και καταλήστευσης ε/κ περιουσιών δεν έχουν οποιαδήποτε νομική βάση''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν νομίζει ότι θα αποδοθεί οποιαδήποτε εγκυρότητα και στις νέες διευθετήσεις που επιχειρεί η κατοχική διοίκηση.

    ''Για να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ το κατοχικό καθεστώς πρέπει να αποδώσει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και επίσης αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης λόγω της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής στον κάθε ένα από αυτούς'', πρόσθεσε.

    Είπε επίσης πως είναι κατανοητή η προσπάθεια αναβολής ή και αποφυγής επί του παρόντος της εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων εκ μέρους της κατοχικής δύναμης.

    [11] Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο - Ε/κ περιουσίες

    Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει τη σύνοψη την οποία έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σχετικά με το Κυπριακό και την οποία υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και ο ΔΗΣΥ, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για ρήξη μεταξύ ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ, είπε πως καμία απολύτως ρήξη δεν προκαλείται μεταξύ του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ.

    «Εμείς επιμένουμε και εμμένουμε σε αυτή την απόφαση που είχε ληφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο'', δήλωσε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τη σύνοψη.

    Σε ότι αφορά τα ζητήματα διακυβέρνησης, είπε ότι χρειάζεται προσοχή ''και όσον πλησιάζουμε προς την αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών, η προσοχή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να είναι αυξημένη''.

    ''Είναι νοητό κάποια κόμματα σε κάποια ζητήματα να διατηρούν τις δικές τους διαφορετικές απόψεις από την κυβέρνηση. Εχουμε συμφωνήσει μόνο σε εκείνα τα ζητήματα τα οποία διαλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα και σήμερα το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Απ εκεί και πέρα διατηρούμε διαφορετικές απόψεις'', πρόσθεσε.

    ''Για μας είναι αποδεκτό εκεί και όπου νιώθουν έντονα κάποιες πολιτικές δυνάμεις να διατυπώνουν τη δική τους διαφορετική άποψη και δημόσια εάν χρειαστεί. Ομως αυτή πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ακόμα και τη στιγμή που διατυπώνουμε τη διαφωνία μας αυτό γίνεται με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο, όχι με τρόπο που να προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση ή στις συνεργαζόμενες δυνάμεις. Θεωρούμε ότι έτσι θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι, ιδιαίτερα πλησιάζοντας προς τις βουλευτικές εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές θα τελειώσουν και στη συνέχεια και πάλι όλοι μαζί θα στηρίζουμε την κυβέρνηση όπως θα τη στηρίζουμε και πριν από τις εκλογές. Γι αυτό χρειάζεται ένας συνεχής αλληλοσεβασμός μεταξύ μας'', συμπλήρωσε.

    [12] Λονδίνο - Αναστασιάδης

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόταση του για αξιοποίηση των επομένων 12 μηνών προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για λογικό χρονοδιάγραμμα για να αρχίσει και να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να αποτραπεί έτσι το τσιμέντωμα της διχοτόμησης.

    Μιλώντας προχθές το βράδυ στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στο Λονδίνο, ο κ. Αναστασιάδης εισηγήθηκε να διορίσει η ΕΕ αντιπρόσωπο που να ασχοληθεί με το πώς μπορεί να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα μεταξύ μιας χώρας που είναι ήδη μέλος της ΕΕ και μιας άλλης που θέλει να ενταχθεί.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το χειρότερο εμπόδιο στη λύση μπορεί να αποδειχθεί το ψυχολογικό τείχος μεταξύ των δυο κοινοτήτων και αναφέρθηκε σε επιμέρους εξελίξεις όπως η αναγνώριση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως ''εκλεγμένου ηγέτη'', η σύσταση ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για επαφή με Τ/Κ λεγομένους βουλευτές και η σχεδόν εξίσωση της νόμιμης Αστυνομίας με την ''αστυνομία'' του κατοχικού καθεστώτος, και επεσήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου προς εξεύρεση λύσης.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στον κίνδυνο αρνητικών εξελίξεων στην Τουρκία ιδιαίτερα όταν θα τεθεί θέμα υποταγής των στρατιωτικών στην πολιτική ηγεσία οπότε η ίδια η Αγκυρα πιθανό να προτιμήσει καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης αντί της ένταξης, όπως και στη δυνατότητα έντασης του αντιτουρκικού αισθήματος στην Ευρώπη με αποτέλεσμα η ΕΕ να προτιμήσει την επιλογή της προνομιακής μεταχείρισης.

    [13] ΚΣ ΕΔΕΚ - Δήλωση Αντρου Κυπριανού - Κυπριακό

    Ούτε ετέθη ούτε ήταν δυνατό να τεθεί θέμα απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου ούτε επί της πρώτης ούτε επί της δεύτερης κωδικοποίησης προτάσεων και θέσεων σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, τις οποίες παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Με αφορμή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συμφώνησαν με κωδικοποίηση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κωδικοποίηση που ανάγνωσε στο Εθνικό Συμβούλιο περιέλαβε το σύνολο των προτάσεων και θέσεων, που κατέθεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο'' και ''επιπλέον παρουσίασε κωδικοποίηση των προτάσεων και θέσεων, επί των οποίων υπήρχε σύμπτωση απόψεων όλων των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Προσθέτει ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρητά δήλωσε κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν δεσμεύεται από τις 'κωδικοποιήσεις', επιφυλασσόμενος να εγείρει περισσότερα ή λιγότερα ζητήματα κατά τη διάρκεια μελλοντικών διαπραγματεύσεων''.

    ''Ούτε ετέθη ούτε ήταν δυνατό να τεθεί θέμα απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου ούτε επί της πρώτης είτε επί της δεύτερης κωδικοποίησης'', προσθέτει η ΕΔΕΚ.

    [14] Ομήρου - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι ''οι έκνομες συμπεριφορές της Τουρκίας παρουσιάζουν υποτροπή'' παρά την ημερομηνία που έλαβε για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

    ''Ερντογάν και Γκιουλ σημειώνουν επί καθημερινής βάσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και τα ίδια επαναλαμβάνει ως θλιβερό αντηχείο και στην κατεχόμενη Κύπρο ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Σημείωσε ότι ''καθήκον μας είναι να αποκαλύψουμε και να καταγγείλουμε την τουρκική συμπεριφορά, να καλέσουμε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να αντιδράσουν και να καταστήσουμε σαφή τη θέση μας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''ανοχή και σιωπή θα σημαίνει αυτοϋπονόμευση της στρατηγικής για αξιοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης του Κυπριακού και συνδρομή προς την ανεμπόδιστη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ θα παραβιάζει και εξευτελίζει κάθε υποχρέωση που η Αγκυρα έχει αναλάβει''.

    Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Φύτου Σωκράτους ''Τα παρασκήνια της Ζυρίχης και ο ρόλος της Ελλάδος'', ο κ. Ομήρου είπε ότι την εβδομάδα που ακολούθησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας η χώρα ενίσχυσε τις δυνάμεις κατοχής της στην Κύπρο και σε έμψυχο και σε άψυχο υλικό.

    Πρόσθεσε ότι ο κατοχικός στρατός ''προκλητικά παραβιάζει το στάτους κβο στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός στην περιοχή της Λουρουντζίνας, εγκαθιστώντας επανδρωμένο φυλάκιο, ενώ η καταλήστευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα συνεχίζεται αμείωτη και οι έποικοι αυξάνονται και πληθύνονται''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι όλες αυτές οι ενέργειες καταδεικνύουν ότι η Τουρκία ''ήδη καταπατεί, περιφρονεί και παραβιάζει με τον πιο κυνικό τρόπο κάθε υποχρέωση και κάθε όρο που της έχει τεθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο''.

    Αναλύοντας τη θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''προσβλέπουμε σε μια νέα πρωτοβουλία χωρίς επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δημοψηφίσματα χωρίς προηγούμενη συμφωνία'', προϋποθέσεις που αν δεν διασφαλιστούν ''μια νέα πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο''.

    [15] Κατεχόμενα - ''Υπουργός εσωτερικών'' - Οδόφραγμα Λήδρας

    Η οδός Λήδρας θα ανοίξει σύντομα για διέλευση από και προς τα κατεχόμενα, δήλωσε σε προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών των κατεχομένων Οζκάν Μουράτ.

    Σύμφωνα με την «Κίπρισλι», ο κ. Μουράτ διέψευσε ότι το οδόφραγμα δεν μπορεί να ανοίξει λόγω της εκεί τ/κ σκοπιάς.

    Οπως είπε ο κ. Μουράτ, συμφώνησαν με τα Ηνωμένα Εθνη για υπερυψωμένη γέφυρα. Τον φωτισμό της περιοχής θα αναλάβουν τα ΗΕ και μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα ανοίξει το οδόφραγμα.

    [16] ΥΠΕΞ - Μάλτα - Φόρουμ - Ομιλία

    O Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απηύθυνε χθες ανοικτή πρόσκληση στους παρευρισκομένους στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ''Κοινοπολιτεία, Ευρώπη και Μεσόγειος'' για συνεργασία με την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στη διάθεσή τους για σκοπούς περαιτέρω πρακτικής και ουσιαστικής οικονομικής συνεργασίας.

    Το Φόρουμ διοργανώνεται στο περιθώριο της Διάσκεψης των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα.

    Μετά την κήρυξη των εργασιών του Φόρουμ από τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Laurence Gonzi και την εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Michael Frendo, o λόγος δόθηκε στον κ. Ιακώβου, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα της παγκοσμιοποίησης, είπε πως δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο αλλά για μεταλλαγή παραδοσιακών τρόπων οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών που έχουν επιβληθεί από την ευρύτητα του χώρου που σήμερα καλύπτουν και από την εισαγωγή και χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών που είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος των διεθνών οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ κρατών.

    Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στο κυπριακό οικονομικό μοντέλο, στα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας, στην ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ΕΕ και στην ανάγκη πιο ουσιαστικής συνεργασίας για τη διασφάλιση απτών αποτελεσμάτων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου ιδιαίτερα προς όφελος των χωρών της Βορείου Αφρικής.

    [17] Εκπρόσωπος - Πολυεθνικό συγκρότημα μάχης

    Ενα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός το οποίο εκτυλίσσεται στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την υπογραφή από τους Υπουργούς Αμυνας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας Επιστολής Πρόθεσης για την από κοινού δημιουργία πολυεθνικού συγκροτήματος μάχης.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα είναι το 2007 μέλη της ΕΕ.

    ''Η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία στην περιοχή. Η Κύπρος συμμετέχει. Είναι μια συμμετοχή σε σχηματισμό μάχης, ένας από τους 18 που προβλέπεται να δημιουργήσει η ΕΕ για άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [18] Ομήρου - ΚΕΠΠΑ - Κύπρος - Συμφωνία

    Τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας, Βουλγαρίας στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ χαιρετίζει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι το γεγονός είναι πολυσήμαντο αφού η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζεται έμπρακτα και δραστικά μέσα στο ευρωπαϊκό συλλογικό σύστημα ασφάλειας και άμυνας, και σημειώνει ότι ''η συμμετοχή σε μιαν αμυντική συμφωνία στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων προσδίδει σημαντική πολιτική σημασία στον ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή''.

    [19] Βουλευτές - Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση

    H διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επικράτησή της και στους νέους γείτονες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, δήλωσε ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης.

    Σημείωσε ότι για να γίνει αυτό το εγχείρημα κατορθωτό θα πρέπει να υπάρξει προώθηση των κοινών αξιών μας όπως είναι η δημοκρατία, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έννομη τάξη, καθώς και η οικονομική ανόρθωση των γειτόνων μας.

    Σε παρέμβαση του στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο Μαρόκο, κατά τη συζήτηση του θέματος της Αναθεώρησης της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η έκτακτη Σύνοδος της Συνέλευσης συμπίπτει με τα δεκάχρονα της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.

    Υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί αναμφίβολα κεντρικό άξονα των προσπαθειών για στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Μεσογειακών της εταίρων σε όλους τους τομείς της Διαδικασίας.

    Οι Μεσογειακοί εταίροι, είπε, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν πλήρως τις νέες προοπτικές που διανοίγονται έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τους λαούς της περιοχής.

    [20] Αθηνά Κυριακίδου - Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση

    Ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών δεν είναι δυνατόν να προωθηθεί κάτω από συνθήκες κατοχής και παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισήμανε η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου σε ομιλία της για το θέμα της Συμμαχίας των Πολιτισμών στην έκτακτη Σύνοδο της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που ολοκληρώθηκε χθες στο Μαρόκο.

    Στην ομιλία της ενώπιον της Συνόδου, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης, η κ. Κυριακίδου είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ κρατών, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι η συστηματική καταστροφή της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη στρατού κατοχής από μια άλλη μεσογειακή χώρα, όπως ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου, ενισχύει την άποψη ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να προστατεύεται μόνο σε συνθήκες απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η κ. Κυριακίδου είπε ότι η συμμαχία των λαών αλλά και των πολιτισμών της Μεσογείου, η οποία εκφράζεται μέσα από τους στρατηγικούς στόχους της Διακήρυξης της Βαρκελώνης, αποτελεί μέσο προώθησης της ειρήνης, της συνεργασίας και της κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρων της περιοχής της Μεσογείου.

    [21] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Εκθεση Γιωρκάτζη - Βουλευτικές έδρες

    Οι εκθέσεις της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη πρέπει να μελετούνται σε βάθος και να αξιοποιούνται τα πορίσματα και τα ευρήματα με τρόπο που να λαμβάνονται διορθωτικές κινήσεις για να περιοριστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα οποιαδήποτε προβλήματα ή η οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας και αρμοδιοτήτων στο δημόσιο τομέα, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Αναφορικά με απόσπασμα της έκθεσης που φέρει κάποιους να κυκλοφορούν με αυτοκίνητα πολυτελείας και να κατέχουν και σκάφη τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του Φόρου Εισοδήματος, είπε πως αυτά τα οποία δηλώνει η Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση της πρέπει να μελετηθούν με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα και εκεί και όπου διαπιστώνεται ότι πράγματι συμβαίνουν, να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία.

    Σημείωσε ότι οι εκθέσεις της Γενικού Ελεγκτή πάντοτε συζητούνται στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

    «Δυστυχώς μετά τη μεγάλη έκρηξη στο χρηματιστήριο έχουν συμβεί πάρα πολλά στην κυπριακή κοινωνία, τα οποία κατά τη δική μας την άποψη πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο και εμείς επιμένουμε ότι όλες εκείνες οι υποθέσεις που είναι ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας θα πρέπει να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό και εκεί και όπου δικαιολογείται και τεκμηριώνεται να προωθηθούν στη δικαιοσύνη για την περαιτέρω εκδίκαση τους», είπε ο κ. Κυπριανού.

    [22] ΔΗΣΥ - Εκθεση Γιωρκάτζη - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Προσπάθεια να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει περιορίσει την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τις ατασθαλίες θεωρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η ευαισθησία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ή ατασθαλιών ''εξαφανίζεται ή ατονεί'' όταν υπάρχει εμπλοκή προσώπων του στενού του περιβάλλοντος με κλασσικό παράδειγμα ''τη συμπεριφορά στην έκθεση της κ. Γιωρκάτζη για το γνωστό θέμα της Spor-Team στο οποίο είχε ανάμειξη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας''.

    Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''συνεχίζει να συμπεριφέρεται τυπολατρικά και ως αποτέλεσμα αυτού πολλοί που εμπλέκονται σε σοβαρές ατασθαλίες δεν τιμωρούνται παραδειγματικά, όπως για παράδειγμα ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΦ που συνελήφθη να εισπράττει μίζες και απλώς μεταφέρθηκε από το πόστο του''.

    [23] Κίνημα Οικολόγων - Εκθεση Γιωρκάτζη

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη πρέπει να τύχει μελέτης από την κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    ''Εκτιμούμε τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένουμε ότι θα υλοποιηθεί από έναν κυβερνητικό μηχανισμό που ακόμα δεν μας έχει πείσει για την αποτελεσματικότητα του σε τέτοια θέματα'', αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων σε χθεσινή του ανακοίνωση.

    Προσθέτει ότι ''τα όσα συνταρακτικά έχουν δημοσιευτεί σε σχέση με τις καταγγελίες της κ. Γιωρκάτζη και που περιέχονται στην ετήσια έκθεσή της έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες των Οικολόγων για διασπάθιση και κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος''.

    [24] Υπουργός Aμυνας - Κύπρος - Ευρωστρατός

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μια σταθερή παρουσία στον Ευρωστρατό ''παρ' όλα τα κωλύματα που βρίσκονται μπροστά μας κατά καιρούς'', προσθέτοντας πως ''καταφέρνουμε να περνούμε αυτά τα κωλύματα όχι μόνο με τη δική μας θέση αλλά και με τη ενίσχυση του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Αμυνας''.

    Ετσι, συνέχισε, ''στην επίσκεψη μου στις Βρυξέλλες είχαμε και τη συμμετοχή της Κύπρου στις μονάδες ταχείας αντίδρασης του Ευρωστρατού και τη συμμετοχή μας ιδιαίτερα στο τμήμα εκείνο το οποίο δημιουργείται από την Ελληνική Δημοκρατία με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''η συμμετοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αυτό το στρατιωτικό επίπεδο της ΕΕ και πολύ περισσότερο να παρουσιαζόμαστε και να λειτουργούμε ως πραγματικά κράτη μέλη με την ίδια προσωπικότητα και παρουσία που έχουν και μεγάλα κράτη''.

    Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί κάποια επίσκεψη στην Κύπρο, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως τον Ιανουάριο θα επισκεφθεί το νησί ο Γάλλος Στρατηγός Περούζ, Πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της ΕΕ.

    Πρόσθεσε πως οι επισκέψεις αυτές γίνονται ''ως ένδειξη αναγνώρισης της γενικότερης συνεισφοράς μας σε αυτό το επίπεδο που παράλληλα δείχνει και τη δική μας αποτελεσματικότητα και τη δική μας προσπάθεια για να αποφύγουμε τα προβλήματα της περιθωριοποίησης της συμμετοχής της Κύπρου και της Μάλτας λόγω των ειλημμένων αποφάσεων της ΕΕ''.

    [25] Τουρκία - Κατεχόμενα - Στρατιωτική άσκηση ''Τόρος 2005''

    Η στρατιωτική άσκηση ''Τόρος 2005'' θα διεξαχθεί μεταξύ 23 και 25 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, θα επιτραπεί σε μη στρατιωτικούς να παρακολουθήσουν την άσκηση την τελευταία ημέρα, δηλαδή την 25η Νοεμβρίου.

    [26] Πατατοπαραγωγοί - Κινητοποιήσεις - Υπουργική Επιτροπή

    Oι πατατοπαραγωγοί θα εξετάσουν απόψε σε έκτακτη σύσκεψη με τις Αγροτικές Οργανώσεις, την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία Υπουργικής Επιτροπής που στόχο θα έχει να εξετάσει συνολικά και μέσα σε λογικά χρονοδιαγράμματα το θέμα της καλλιέργειας και εμπορίας των κυπριακών πατατών.

    Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας χαιρέτισε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε παράλληλα ότι οι πατατοπαραγωγοί δεν θα τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    ''Θα αναμένουμε πότε θα γίνει η πρώτη συνάντηση και θα παραμείνουμε στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα μέχρις ότου λυθούν τα προβλήματά μας'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν οι πατατοπαραγωγοί αποδέχονται την προϋπόθεση να τερματιστούν πλήρως οι κινητοποιήσεις τους προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος, ο κ. Βάσιλας επανέλαβε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και οι πατατοπαραγωγοί θα παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας-Αραδίππου κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς μέχρι την τελική επίλυση των προβλημάτων τους.

    Οι παραγωγοί βρίσκονται με τους γεωργικούς ελκυστήρες τους στις δύο λωρίδες του αυτοκινητόδρομου με κατεύθυνση την Αραδίππου ύστερα από την προχθεσινή τους ενέργεια να παραδώσουν στην κυκλοφορία τις δύο λωρίδες του δρόμου με κατεύθυνση την Αγία Νάπα.

    [27] Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αστυνομικών - Κύπρος - Νίκη

    Με νίκη ξεκίνησε η κυπριακή ομάδα Αστυνομικών τις υποχρεώσεις της στο 5ο Πανευρυωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Αστυνομικών, που άρχισε χθες στη Λεμεσό.

    Στον πρώτο αγώνα για τον 1ο όμιλο που διεξήχθη χθες το μεσημέρι στο στάδιο Ν. Σολομωνίδης, η κυπριακή ομάδα συνέτριψε τη Βρετανία με 87-49.

    Σε αγώνα του 2ου ομίλου που διεξήχθη στο γήπεδο του Απόλλωνα, η Βουλγαρία ηττήθηκε από την Ουκρανία με 59-61.

    Στις 1600 θα διεξαχθούν οι αγώνες Λιθουανία Ισλανδία (γήπεδο Ν.Σολομωνίδης) και Ελλάδα Ολλανδία (Γήπεδο Απόλλωνα).

    Στο μεταξύ η Γαλλία δεν συμμετέχει στην διοργάνωση και τη θέση της πήρε η Βρετανία.

    [28] Τσάμπιονς Λιγκ - Παναθηναϊκός-Ουντινέζε 1-2

    Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα με την Ουντινέζε και είδε τις ελπίδες του για πρόκριση στους ''16'' του Τσάμπιονς Λιγκ να σβήνουν οριστικά.

    Η ιταλική ομάδα επικράτησε 2-1 στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της διοργάνωσης και πλέον είναι το μεγάλο φαβορί για να περάσει στην επόμενη φάση, μαζί με την Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με γκολ του Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη.

    [29] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητική εικόνα παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), λόγω των πιέσεων που δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απώλεσε 4 σεντ από την αξία της. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 1,2% και έκλεισε στις 1.568,5 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 102,02 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,06%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,8 εκατομμύριο λίρες, ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος που προσέλκυσαν η μετοχή και τα Δικαιώματα Προτίμησης της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία είχαν σήμερα την πρεμιέρα τους στον χρηματιστηριακό πίνακα.

    Πτώση της τάξης του 1,25% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 530,84 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 November 2005 - 15:23:14 UTC