Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρυσοστομίδης - Στρασβούργο - Σύμσβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [02] ΑΚΕΛ - Εκπρόσωπος Τύπου - ΔΗΣΥ - ΡΙΚ
  • [03] Συνέδριο ΝΕΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [04] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ
  • [05] Πάφος - Ομήρου - Κατσουρίδης
  • [06] Λυσσαρίδης - Μνημόσυνο Μάτση
  • [07] Οικολόγοι - ''Πληγές δημοσίων οικονομικών''
  • [08] ΝΕΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο - Νέος Πρόεδρος
  • [09] Αθήνα - Σύνοδος Υπουργών Υγείας - Νόσος πτηνών
  • [10] Σιτοπαραγωγοί - Πατατοπαραγωγοί - 12η ημέρα
  • [11] Λεμεσός Πλημμύρες Προβλήματα
  • [12] Κύπελλο - 1η Αγωνιστική - Αγώνες

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 20/11/2005

    [01] Χρυσοστομίδης - Στρασβούργο - Σύμσβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξήρε τη σημασία των διακρατικών προσφυγών ευρωπαϊκών χωρών εναντίον της δικτατορίας 1967 1974 στην Ελλάδα και επισήμανε ότι οι διακρατικές προσφυγές έχουν με την πάροδο του χρόνου αναδειχθεί σε σημαντικό όπλο για προστασία της δημοκρατίας στην Ευρώπη και τη σημασία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «δημόσιας τάξης» της Ευρώπης.

    Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας για την Ιστορία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που οργανώνεται στο Στρασβούργο από το Πανεπιστήμιο Robert Schuman και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι προσφυγές αυτές αποδείχθηκαν προπομποί άλλων παρόμοιων προσφυγών για εμπέδωση της δικαιοσύνης και γενικότερα για εφαρμογή στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για παράδειγμα των προσφυγών της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρατήρησε τον καταλυτικό χαρακτήρα που διαδραματίζουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για συμμόρφωση της Τουρκίας με τα αποδεκτά στον ευρωπαϊκό χώρο δικαιώματα και αξίες των πολιτών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί και θα αναπροσανατολίσει το βαθύ τουρκικό κράτος στις δομές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας, που εξυπακούει ασφαλώς και τερματισμό της κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] ΑΚΕΛ - Εκπρόσωπος Τύπου - ΔΗΣΥ - ΡΙΚ

    Παραμύθι που ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια από ΔΗΣΥ και άλλους, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη ότι οι απόψεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συγκλίνουν.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κυπριανού είπε «πολύ θα το ήθελαν αλλά δεν θα ανταποκριθούμε», εξηγώντας πως για να υπάρξει συνεργασία πολιτικών δυνάμεων πρέπει να υπάρχει μια πλατφόρμα πολιτικών θέσεων, πάνω στην οποία να στηριχθεί μια τέτοια συνεργασία, κάτι που δεν υπάρχει με το ΔΗΣΥ.

    ''Οσο και να προσπαθεί ο ΔΗΣΥ και κάποιοι άλλοι να περάσουν αυτό το μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία, εμείς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια πλατφόρμα'', ούτε στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρες και οφθαλμοφανείς οι διαφορές ούτε στα ζητήματα κοινωνικοοικονομικής πολιτικής και εσωτερικής διακυβέρνησης, είπε ο κ. Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως επιδίωξη του ΑΚΕΛ είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με όλες τις δυνάμεις μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια από τη Βρετανική προεδρία της ΕΕ και τη Σουηδία για επαναφορά της συζήτησης των Κανονισμών της Χρηματοδότησης και τους Απευθείας Εμπορίου, είπε ότι για το ΑΚΕΛ αυτό το ζήτημα έπρεπε να είχε λυθεί προ πολλού, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνεται καμία απολύτως διασύνδεση μεταξύ των δύο Κανονισμών.

    «Εμείς καλούμε και τη Βρετανία αλλά και όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στο να πείσουν την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και όχι στις προσπάθειες για αναβάθμιση του καθεστώτος», είπε.

    [03] Συνέδριο ΝΕΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Στρατηγικός στόχος του ΔΗΣΥ είναι η δυνατότητα συνάντησής του με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του Παγκυπρίου Συνεδρίου της Νεολαίας του κόμματος ΝΕΔΗΣΥ.

    Στόχος, όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης ''είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού πλειοψηφικού ρεύματος όλων εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, όλων εκείνων των δυνάμεων που θεωρούν την χάραξη μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής στρατηγικής, όλων εκείνων των δυνάμεων που συμφωνούν ότι σήμερα καλούμαστε να δώσουμε μάχες για αυτά που έρχονται και όχι για αυτά που έφυγαν''.

    ''Σε αυτή τη νέα περίοδο που η Κύπρος έχει εισέλθει και όπου επικρατεί κλίμα απαισιοδοξίας, η πολιτική και ιδεολογική ανατοποθέτηση του ΔΗΣΥ είναι εγχείρημα ζωτικής σημασίας'', ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι στο εγχείρημα αυτό μπορούν και πρέπει να συναντηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που δίνουν έμφαση στο μέλλον, ανεξάρτητα των πολιτικών και ιδεολογικών καταβολών.

    Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ως ''ένα ετερόκλητο συνασπισμό εξουσίας που έχει αποδείξει πως στερείται οράματος, σχεδίου και στρατηγικής, που έχει αποδείξει πως καθημερινά συσσωρεύει νέα εθνικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα στην πατρίδα, την κοινωνία και τους νέους ανθρώπους''.

    ''Η κυβέρνηση'', πρόσθεσε, ''παραμένει δυστυχώς καθηλωμένη στη στασιμότητα, στην αδράνεια, στην αναβλητικότητα. Είναι μια κυβέρνηση χαμηλών προσδοκιών και απαιτήσεων. Είναι μια κυβέρνηση παγιδευμένη στο χτες, που βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Είναι μια κυβέρνηση που αποπνέει το παρελθόν''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη και ''βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα'' και πρόσθεσε: ''Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα της Κύπρου. Ηρθε η ώρα να ρίξουμε το τείχος της διαίρεσης με αποφάσεις ευθύνης, με τολμηρές επιλογές, με καθαρές θέσεις και εφικτές λύσεις''.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξήρε ακόμη το ρόλο της νεολαίας ως οι εξ ορισμού φορείς των νέων ιδεών και της ανανέωσης. ''Στις πλάτες τις δικές σας πέφτει το βαρύ φορτίο της ιδεολογικής ανασύνταξης του πολιτικού μας χώρου, ώστε αυτός να μπορεί να εκφράσει πειστικά και υπεύθυνα ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει σήμερα η κυπριακή κοινωνία'', ανέφερε.

    [04] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

    Για «υπόγεια συνεργασία» Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ μίλησε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού, η οποία όπως είπε οδηγεί το Κυπριακό πρόβλημα σε αδιέξοδα και έχει σκοπό να αυτοπαγιδεύσει τον κυπριακό λαό.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κουτσού είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι «η υπόγεια αυτή συνεργασία γίνεται ενόψει του φόβου των Ιουδαίων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου του 2006» και προειδοποίησε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ «θα πάρουν την ψήφο τους κρυπτόμενοι και θα εμφανιστούν μετά τις εκλογές να χρησιμοποιούν αυτά τα ποσοστά για να επιβάλουν το σχέδιο Ανάν με διακοσμητικές αλλαγές».

    «Καλούμε τον κάθε πολίτη», είπε, «να συνειδητοποιήσει αυτό το παιχνίδι που παίζεται μπροστά στα μάτια του, που δημόσια είναι αντιπαράθεση και υπόγεια είναι συνεργασία».

    Οπως ανέφερε ο κ. Κουτσού ο κυπριακός λαός «είναι μάρτυρας ενός πολιτικού φαινομένου που έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά», τα οποία όπως πρόσθεσε είναι «η υπόγεια συνεργασία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, η δημόσια αντιπαράθεση τους και η βουβή ανοχή από Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ».

    [05] Πάφος - Ομήρου - Κατσουρίδης

    Το καθήκον και των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι να συμμορφωθούν προς την λαϊκή ετυμηγορία όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου απαντούσε σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Από εκεί και πέρα συνέχισε ο κ. Ομήρου «έχουμε πει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραψε αυτές τις απόψεις, το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό σώμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενεργώντας κυρίως με βάση την λαϊκή εντολή και λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων θα διαχειριστεί το Εθνικό μας θέμα».

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι βάση των διαπραγματεύσεων πρέπει να αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις ατομικές και διακρατικές προσφυγές της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου '77 και '79.

    [06] Λυσσαρίδης - Μνημόσυνο Μάτση

    Επιχειρείται νεκρανάσταση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι αναφορές για μη διαφωνία με τη φιλοσοφία του σχεδίου διευκολύνουν την επαναφορά του με διακοσμητικές διαφοροποιήσεις παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

    Σε ομιλία του στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του ήρωα Κυριάκου Μάτση που διοργανώθηκε από την Παγκύπρια Ένωση Γεωπόνων στη Λεμεσό, ο κ. Λυσσαρίδης υποστήριξε πως η Κύπρος δεν αξιοποίησε επαρκώς την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Ελλάδα και Κύπρος'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ''ευνόησαν Ευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας με στόχο την προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι για μετακίνηση κριτηρίων και θεσμών προς Τουρκική, αντι-Ευρωπαϊκή κατεύθυνση''.

    Οπως ανέφερε, ''κακώς καθορίσθηκε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων χωρίς πρότερη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης στην Κύπρο και οδικό χάρτη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων''.

    ''Ομως'', πρόσθεσε, ''στόχος δεν είναι η απαρίθμηση αυτών που δεν έγιναν. Στόχος είναι ο καθορισμός ολοκληρωμένης στρατηγικής για το μέλλον και υπάρχουν περιθώρια''.

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως πρέπει ''να σταθούμε αντίθετοι με το άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας πριν η Τουρκία υλοποιήσει τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της'', και ιδιαίτερα την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας υλοποίηση του πρωτοκόλλου και οδικό χάρτη αποχώρησης των Τουρκικών στρατευμάτων.

    Εισηγήθηκε επίσης ''να αποσταλούν πλοία υπό Κυπριακή σημαία σε Τουρκικά λιμάνια και σε περίπτωση απαγόρευσης να το αξιοποιήσουμε ως υπόβαθρο μας στη διακοπή εξέτασης κεφαλαίων''.

    ''Αν το Κυπριακό συνδεθεί με την τελική έκβαση της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό'', διότι ''η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι μακροχρόνια και το και το αποτέλεσμα αμφίβολο''.

    [07] Οικολόγοι - ''Πληγές δημοσίων οικονομικών''

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι η μόνη δύναμη που εισηγείται περικοπές στις αναπτυξιακές δαπάνες, όταν αυτές δεν δικαιολογούνται από οικονομικής και πολιτικής άποψης, δήλωσαν τα στελέχη του Κινήματος Κώστας Παπασταύρος, Σάββας Φιλίππου και Αθως Αγαπητός που ανέπτυξαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τις «επτά πληγές των δημοσίων οικονομικών».

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ενώ η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες σε περισυλλογή και λιτότητα, ώστε να περιορισθούν οι οικονομικές απαιτήσεις και να στηριχθεί το πρόγραμμα σύγκλισης για ένταξη στην ΟΝΕ, φαντάζει προκλητικό να προωθούνται έργα ή πολιτικές που συνιστούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος και σπατάλη φυσικού πλούτου.

    Μία από τις πληγές της οικονομίας είναι το σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισαν, της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου - μαμούθ Πόλης Χρυσοχούς Πάφου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που θα συνδέσει με αυτοκινητόδρομο μια πόλη και ένα χωριό μόνο και μόνο για να κερδίσουν οι οδηγοί δέκα λεπτά διαδρομής. Σημείωσαν ότι αντί να κατασκευαστεί ένας νέος δρόμος ασφαλής και άνετο με μέγιστο κόστος 100 εκατομμύρια λίρες «οδηγούμαστε σε ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 400 εκ. λίρες με ζημιά 300 εκ. λιρών.

    Αναφέρθηκαν επίσης στην κατασκευή τρίτης λωρίδας κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας Λεμεσού αντί της λειτουργίας στο χώρο του νέου ΓΣΠ συστήματος για στάθμευση και επιβίβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς με ζημιά 15 εκατομμυρίων λιρών. Αναφερόμενοι στη διαπλάτυνση της λεωφόρου Καλλιπόλεως και της λεωφόρου Λουκή Ακρίτα στον Αγιο Ανδρέα, σημείωσαν ότι το κράτος δίδει την εντύπωση ότι πρέπει «ανυπερθέτως να παράγει έργα για να απασχολούνται οι κατασκευαστικές εταιρείες που ανήκουν στα πιο μεγάλα κυπριακά τζάκια».

    [08] ΝΕΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο - Νέος Πρόεδρος

    Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης ανακηρύχθηκε ως νέος Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια του χθεσινού Παγκύπριου Συνεδρίου της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Ο κ. Φωκαϊδης εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, αφού ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους απέσυρε την υποψηφιότητά του.

    Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι «στην προσπάθειά τους κάποιοι συνάδελφοι να υποστηρίξουν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο ξεπέρασαν τα αποδεκτά όρια και ως εκ τούτου αποσύρω την υποψηφιότητά μου για χάριν της ενότητας», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται και να στηρίζει την ΝΕΔΗΣΥ.

    Είπε επίσης ότι «κάποιοι αυθαίρετα, απερίσκεπτα και κάποτε υποβολιμαία προσπάθησαν να μου κολλήσουν ετικέτες».

    Στη δική του ομιλία ο νέος Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Χριστόφορος Φωκαϊδης συνεχάρη τον κ. Παπαχαραλάμπους για την απόφασή του.

    Οσοι χαιρεκακούσαν για τα όσα δήθεν θα συνέβαιναν στο συνέδριο θα έχουν απογοητευτεί», είπε ο κ. Φωκα&#912;δης, προσθέτοντας ότι πάνω απ' όλα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η παράταξη.

    Σημείωσε ακόμη ότι «σε μια προεκλογική περίοδο είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν οι ψηλοί τόνοι και η ένταση», για να προσθέσει όμως ότι αυτό που δεν επιτρέπεται είναι οι ενέργειες, πράξεις ή και παραλείψεις που θα βλάπτουν την παράταξη.

    [09] Αθήνα - Σύνοδος Υπουργών Υγείας - Νόσος πτηνών

    Με την επισήμανση ότι στην Βαλκανική και στις χώρες του Μαύρης Θάλασσας δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα, οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Υγείας και Ειδικών Επιστημόνων, που συγκάλεσε ο Ελληνας Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης και στην οποία συμμετείχε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού.

    Οι Υπουργοί διαπίστωσαν πως δεν έχει αναφερθεί και καταγραφεί κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών στις χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, προς το παρόν, δεν φαίνεται να γίνεται απειλητικό για τον άνθρωπο σε περιοχές της Ευρώπης, καθώς πρόκειται για μια γρίπη που κυρίως μεταδίδεται μεταξύ πτηνών.

    Ολες οι χώρες έχουν ήδη αναπτύξει δικό τους σχέδιο δράσης προκειμένου να αναχαιτίσουν μια ενδεχόμενη πανδημίας γρίπης στον άνθρωπο, αν και από ορισμένες ζητήθηκε η βοήθεια της ΕΕ διότι τα κονδύλια που έχουν δεν επαρκούν για να προχωρήσουν. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να επαναλάβουν την συνάντηση τους στην Κροατία.

    Ο αρμόδιος Υπουργός της Τουρκίας, έθεσε θέμα συμμετοχής της Κύπρου στη Σύνοδο και έλαβε απάντηση από τον Ελληνα ομόλογό του Νικήτα Κακλαμάνη, ότι ''η Κύπρος εκλήθη καθώς ανήκει στο τόξο της αποδήμησης των πτηνών''.

    [10] Σιτοπαραγωγοί - Πατατοπαραγωγοί - 12η ημέρα

    Σε αποκλεισμό του κυκλικού κόμβου Ριζοελιάς για μία ώρα, από τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι θα προχωρήσουν οι σιτοπαραγωγοί, εις ένδειξη συμπαράστασης προς τους πατατοπαραγωγούς οι οποίοι βρίσκονται αποκλεισμένοι από την Αστυνομία στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Αραδίππου κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.

    Η Παγκύπρια Επιτροπή των Σιτοπαραγωγών κάλεσε τους παραγωγούς να συγκεντρωθούν με τους γεωργικούς ελκυστήρες και τα αυτοκίνητά τους, όσοι κατοικούν σε μακρινές περιοχές, στις έντεκα το πρωί στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού.

    Μετά τη συγκέντρωση οι σιτοπαραγωγοί θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό για μία ώρα, του κυκλικού κόμβου Καλού Χωριού, από τον οποίο διοχετεύεται η τροχαία κίνηση προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, τη Λεμεσό, τη Λευκωσία και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

    Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής των Σιτοπαραγωγών Ανδρέας Θεοφάνους ανέφερε ότι από τη στιγμή που ''οι πατατοπαραγωγοί εξακολουθούν να παραμένουν στους δρόμους ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους, οι σιτοπαραγωγοί θα τους συμπαρασταθούν''.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανέφερε στους σιτοπαραγωγούς πως εφ? όσον διαδηλώσουν στα πλαίσια της νομιμότητας θα τους δώσει κάθε δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση. Ταυτόχρονα τους προειδοποίησε ότι δεν θα τους επιτραπεί να αποκόψουν βασικά ζωτικά σημεία κυκλοφορίας.

    Εν τω μεταξύ οι πατατοπαραγωγοί πέρασαν σήμερα στην δωδέκατη ημέρα των κινητοποιήσεων τους και δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στον χώρο κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς μέχρι και τα Χριστούγεννα εάν χρειαστεί, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους που είναι η οικονομική ενίσχυση και η εθελοντική έξοδος από το επάγγελμα.

    [11] Λεμεσός Πλημμύρες Προβλήματα

    Προβλήματα δημιούργησε η νέα νεροποντή που έπληξε χθες βράδυ τη Λεμεσό, θέτοντας σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την αστυνομία.

    Είκοσι σπίτια μεταξύ των περιοχών Καψάλου και Αγ. Γεωργίου Χαβούζας πλημμύρισαν, ενώ λόγω των έργων κατασκευής των υπέργειων γεφυρών στον παρακαμπτήριο, η μια λωρίδα κυκλοφορίας έκλεισε.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας πέραν των 100 κλήσεων για άντληση νερού από σπίτια και υποστατικά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της καταρρακτώδους βροχής, δρόμοι υπέστησαν καθίζηση.

    Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου.

    [12] Κύπελλο - 1η Αγωνιστική - Αγώνες

    Για την 1η Αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου θα διεξαχθούν σήμερα τέσσερις αγώνες με σημαντικότερο το παιχνίδι ΑΠΟΕΛ Απόλλωνα, που θα αρχίσει στις 1800 στο ΓΣΠ.

    Στις 1430 θα αρχίσουν οι αγώνες ΑΕΚ ΕΝΠ, ΑΕΠ Ανόρθωση και Εθνικού Νέας Σαλαμίνας.

    Χθες, στο Μακάρειο ο Διγενής νίκησε το ΘΟΙ με 2-1, στο Τσίρειο ο Αρης ηττήθηκε από την Ομόνοια 0-2, ενώ στο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΛ με 2-1. Τέλος η ΑΠΕΠ νίκησε εκτός έδρας τον ΑΣΙΛ Λύσης με 3-1.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 November 2005 - 15:23:09 UTC