Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κτίριο Ανωτάτου Δικαστηρίου - Εγκαίνια
  • [03] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τσολάκης
  • [04] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [05] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κανονισμοί για Τ/Κ
  • [06] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ανοιγμα οδού Λήδρας
  • [07] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αλμούνια - Εκθεση
  • [08] ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Παραβιάσεις εναέριου χώρου Κύπρου
  • [09] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Καρογιάν
  • [11] Πατατοπαραγωγοί - Κινητοποιήσεις
  • [12] Υπουργός Υγείας - Γρίπη πτηνών - Αντιϊκά φάρμακα
  • [13] Υπουργός Υγείας - Δημόσια Τράπεζα Μοσχευμάτων Αίματος Ομφάλιου Λώρου
  • [14] Υπουργός Υγείας - Αθήνα - Σύνοδος Υπουργών Υγείας
  • [15] Υπουργός Συγκοινωνιών - Λονδίνο - Συνέλευση Διεθνούς Ναυτ. Οργανισμού
  • [16] Υπουργός Εξωτερικών - Μονακό - Ενθρόνιση Πρίγκηπα Αλβέρτου Β'
  • [17] Υπουργείο Αμυνας - ΕΕ - Ασκηση ''MILEX 05''
  • [18] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Πολύτεκνοι
  • [19] ΕΥΡΩΔΗ - Οικονομική πολιτική
  • [20] Κασουλίδης - Μαρόκο - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία
  • [21] Κύπρος - Ρουμανία - Ανθρωπιστική βοήθεια
  • [22] Λεμεσός - Πλημμύρες
  • [23] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [24] Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Ανδρών
  • [25] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 19/11/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και άλλοι κάνουν σκέψεις και μεθοδεύουν βήματα σε σχέση με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να ξέρει πότε αυτά θα εκδηλωθούν.

    Σε σχέση με ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να γίνονται συναντήσεις, οι οποίες «δημιουργούν εντυπώσεις και ελπίδες στο λαό και μπορεί να παράσχουν προσχήματα σε κακόβουλους να αναστείλουν άλλες ενέργειες ή εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, επειδή τάχατες διεξάγεται διάλογος για την ουσία του Κυπριακού».

    Κληθείς, μετά τα εγκαίνια του νέου Μεγάρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Λευκωσία, να σχολιάσει τη δήλωση του Αναπληρωτή Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα ότι υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό η οποία είναι καλύτερα να εξελίσσεται στο παρασκήνιο, καθώς έτσι ασκείται πιο αποτελεσματικά η διπλωματία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είχε και άλλες φορές πει πως ''γίνονται διάφορες σκέψεις, διάφορα μικρά βήματα''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι όσες φορές το είπε αυτό «αρκετοί προσπαθούν να ορίσουν ότι η κινητικότητα πρέπει να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματεύεσαι», προσθέτοντας όμως ότι ''πάρα πολλά πρέπει να προηγηθούν προτού πάμε σε διαπραγματεύσεις''.

    «Δεν έχω συγκεκριμένη εισήγηση, πέραν εκείνων που έχω επανειλημμένα πει, ότι και τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι κάνουν σκέψεις, μεθοδεύουν βήματα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Πότε θα εκδηλωθούν, με πόση ένταση, πόση έμφαση, δεν μπορώ να ξέρω.

    Σε παρατήρηση ότι οι Αμερικανοί επιμένουν ότι το πρώτο βήμα είναι μια συνάντηση του ιδίου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι έχει επανειλημμένα εξηγήσει για το θέμα της συνάντησης, διερωτήθηκε κατά πόσον θα γίνει συνάντηση μόνο για να υπάρξει συνάντηση.

    «Το θέμα είναι τι θα συζητηθεί», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι αυτό ''είναι ένα αναγκαστικό πρώτο βήμα''.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε από τη συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν νομίζει ότι υπάρχει ένταση, ''εκτός η δημιουργούμενη από γνωστούς κύκλους'', προσθέτοντας ότι «δεν είναι σκοπός του Εθνικού Συμβουλίου η εκτόνωση εντάσεων αν υπάρχουν».

    Κληθείς να πει κατά πόσον νιώθει ότι τον υποσκάπτουν οι συνεργάτες του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι ποτέ δεν ένιωσε κάτι τέτοιο.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κτίριο Ανωτάτου Δικαστηρίου - Εγκαίνια

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θύμα μιας συνεχιζόμενης για τρεις δεκαετίες αδικίας λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αναζητεί το δίκαιό της, προσηλωμένη στους απαράβατους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και της δικαιοσύνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τελώντας χθες τα εγκαίνια του νέου Μεγάρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Λευκωσία.

    «Αυτοί οι ιεροί κανόνες θεμελιώνουν, συνέχουν και κραταιώνουν την υπόσταση και την εγκυρότητα του κράτους μας», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προάγει τη δικαιοσύνη, η οποία είναι πράξη ζωής, προβάλλοντας, θωρακίζοντας και ενισχύοντας παράλληλα το κύρος, τη νομιμότητα και την υπόστασή της.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως χαρακτηρίζει την τελετή των εγκαινίων του νέου Μεγάρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου όχι ως μια απλή και συνήθη εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας ενός νέου δημόσιου κτιρίου, αλλά «ένα συμβολισμό και μια ομολογία αλήθειας, ότι σε μια Δημοκρατία, της δικής μας καθεστωτικής τάξης, ισχύει η θεμελιώδης αρχή συγκρότησης κράτους δικαίου και ο σαφής διαχωρισμός των τριών κρατικών εξουσιών».

    Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάγει την υπόθεση της δικαιοσύνης σε πρωτεύουσα και κορυφαία θέση, όπου οι μεν πολίτες μπορούν να βλέπουν με διαφάνεια και να εμπιστεύονται χωρίς καχυποψία τις διαδικασίες της Δικαστικής Εξουσίας, οι δε δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να βλέπουν και να κρίνουν τους πολίτες και το κράτος, χωρίς διακρίσεις και χωρίς προκαταλήψεις.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «εάν σε ένα κράτος δικαίου, ο πολίτης δικαιούται να απαιτεί και να έχει γρήγορη και έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, το ίδιο το κράτος δικαίου υποχρεούται να παρέχει και να διασφαλίζει στην ανεξάρτητη Δικαστική Εξουσία κάθε μέσο, κάθε δυνατότητα και κάθε διευκόλυνση για την απρόσκοπτη άσκηση του λειτουργήματός της, σε συνθήκες απόλυτης ανεξαρτησίας των λειτουργών της δικαιοσύνης».

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας αυτή τη θεμελιακή υποχρέωση, που συναρτάται με το κύρος, τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια του κράτους μας και συνεπής στο γενικό κτιριακό αναπτυξιακό πρόγραμμά της, έχει ήδη προωθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Δικαστικής Εξουσίας, ενισχύοντας παράλληλα και την αριθμητική στελέχωσή της.

    Σε ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ένα μεγαλεπήβολο έργο, του οποίου η σύλληψη χρονολογείται πριν το 1974 και η προώθησή του πέρασε από οδύσσειες περιπέτειες, με αντικειμενικά ανυπέρβλητες για πολλά χρόνια δυσκολίες, συνδεόμενες με την τραγική ιστορία του τόπου, είναι πια πραγματικότητα.

    Χαρακτήρισε την τέλεσης των εγκαινίων του νέου Μεγάλου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεχωριστή για την κυπριακή δικαιοσύνη γιατί «σηματοδοτεί, με λαμπρό και επίσημο τρόπο, την απαρχή μιας νέας πορείας και της ανάπτυξής της στην εξυπηρέτηση του νόμου και του ανθρώπου στον 21ο αιώνα».

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μεγαλοπρεπές, τόσο όσο χρειάζεται για να αρμόζει στη σπουδαιότητα της λειτουργίας και της αποστολής που στεγάζει, χωρίς να είναι κραυγαλέο, και εντάσσεται αρμονικά στο ευρύτερο περιβάλλον, σεβόμενο τις αναλογίες των γύρω κτιρίων, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τα συγγενή υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να δέσουν το παλαιό με το σύγχρονο.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστος Αρτεμίδης χαρακτήρισε την τέλεσης των εγκαινίων ως «συμβολική και χαρούμενη για την απονομή της δικαιοσύνης» και σημείωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στεγάζεται τώρα σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, σύγχρονης αρχιτεκτονικής με πρωτοπόρα δομή και εμφάνιση.

    [03] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τσολάκης

    Ισχύει απόλυτα η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για διορισμό ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής για διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση προχθές του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβό Τσολάκη, ο κ. Καρογιάν είπε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη φάση στην οποία βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης του πορίσματος για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της «Ηλιος».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η ανεξάρτητη ειδική επιτροπή θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο πόρισμα του κ. Τσολάκη.

    Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να χυθεί άπλετο φως στη διαδικασία» διερεύνησης των αιτίων της συντριβής του αεροσκάφους τον περασμένο Αυγούστου.

    Ο κ. Καρογιάν διαβεβαίωσε ότι «όσα έχουν ειπωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση θα εκπληρωθούν όλα χωρίς καμία έκπτωση και υπεκφυγή».

    [04] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να συμβάλει δημιουργικά προς την κατεύθυνση σωστής προετοιμασίας του εδάφους έτσι που η όποια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ να μπορεί να φέρει σωστά και θετικά αποτελέσματα, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν σχολίαζε δηλώσεις του Αναπληρωτή Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα ότι υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό η οποία είναι καλύτερα να εξελίσσεται στο παρασκήνιο καθώς έτσι ασκείται πιο αποτελεσματικά η διπλωματία.

    [05] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κανονισμοί για Τ/Κ

    Η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ θα θέσει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα, το θέμα των δύο κανονισμών για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, τη διεξαγωγή της συζήτησης ζήτησε η Σουηδία, η οποία υποστηρίχθηκε από τη Φιλανδία και τη Δανία. Η Προεδρία αποδέχθηκε το αίτημα και το ενέταξε στην ημερήσια διάταξη.

    Η συζήτηση θα γίνει στη διάρκεια του γεύματος των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα το μεσημέρι.

    Οι Σουηδοί ζήτησαν τη διεξαγωγή συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος του έτους για το χρηματοδοτικό κανονισμό, διότι διαφορετικά θα παρέλθει η προθεσμία και θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος από τα 259 εκατ. ευρώ, που προτείνονται να δοθούν στους Τουρκοκύπριους.

    [06] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ανοιγμα οδού Λήδρας

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε χθες ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη άμεσα να προχωρήσει σε εργασίες για το άνοιγμα της οδού Λήδρας αφού πρώτα υπερπηδηθούν προβλήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μεταξύ κατοχικού στρατού και ΗΕ.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «εδώ και εβδομάδες έχει αποστείλει επιστολή στα ΗΕ και στην ΕΕ υπογραμμίζοντας την ετοιμότητά της για το άνοιγμα της οδού Λήδρας».

    [07] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αλμούνια - Εκθεση

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια αναφορικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας καθώς και για την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της ΕΕ, εξέφρασε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Όπως δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος «έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια και για το πρόγραμμα εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας και είπε πως η Κύπρος έχει φθάσει τα κριτήρια που προϋποθέτει η ΕΕ για να μπορεί με σταθερότητα να λειτουργήσει στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 αλλά και να ενταχθεί στην ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου 2008».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι οι δηλώσεις Αλμούνια «αποτελούν αναγνώριση της πετυχημένης οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο και επιβράβευση του σχεδίου σύγκλισης που είχαμε προτείνει στην ΕΕ και πιστά εφαρμόσαμε».

    «Είναι για αυτό που μας χαροποιεί ότι οι κόποι και οι προσπάθειες του κυπριακού λαού και της κυβέρνησης έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα», είπε ο κ. Καρογιάν.

    [08] ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Παραβιάσεις εναέριου χώρου Κύπρου

    Νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, οι οποίες σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, κατήγγειλε, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Όπως αναφέρει χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, με την επιστολή του ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2005, που κυκλοφόρησε προχθές και ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, ο κ. Μαυρογιάννης «διαμαρτύρεται έντονα για τις παραβιάσεις αυτές, οι οποίες όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή πολιτική αεροπλο&#912;α, αλλά αποτελούν και σοβαρές παραβάσεις της διεθνούς νομιμότητας όπως επίσης συνιστούν ενέργειες κατά της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους».

    [09] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης «να μείνει ήσυχος από τους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίοι όχι μόνο διαφυλάττουν τον Πρόεδρο αλλά προσπαθούν στη βάση της πολιτικής που επεξεργάζεται το Εθνικό Συμβούλιο να προωθούν, να διεκδικούν και να στηρίζουν» τις αποφάσεις που λαμβάνονται, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση αναφορικά με δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσκάπτεται από στενούς του συνεργάτες, είπε επίσης πως ο ΔΗΣΥ «θα πρέπει να πει mea culpa για την επιστολή που είχε στείλει στα όργανα της ΕΕ, με την οποία κατέγγελλε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν επιτρέπει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό».

    [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Καρογιάν

    Προφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τις χθεσινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Καρογιάν.

    «Είναι προφανής και εξόφθαλμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει το λαό από τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κατήφορο της κυβέρνησης που στόχο έχει το διχασμό. Αρνούμαι να απαντήσω σε όσα οι ίδιοι θα έπρεπε να απαντούν στον Κυπριακό Ελληνισμό», είπε ο κ. Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Καρογιάν.

    Πρόσθεσε πως «εκείνοι που δίδουν αρνητικές εικόνες στο εξωτερικό είναι όσοι προβάλλουν πως εάν φύγουν από την κυβέρνηση ούτε το 2008 μπορεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτή ήταν δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού στις 20 Απριλίου 2005. Αυτό τί μήνυμα δίνει;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Ερωτηθείς κατά πόσον πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, μετά τη συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι εντός του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που δημιούργησαν αμφιβολίες στο εξωτερικό.

    «Πιστεύω ότι μπορεί να ξεπεραστούν όλα μακριά και πέρα από διχαστικές κορώνες με πρωτοβουλία του Προέδρου, με βάση την οποία θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να ξεκαθαρίσουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που ως αποτέλεσμα συνεντεύξεων ή δηλώσεων κάποιων που συνεργάζονται με τον Πρόεδρο δημιουργούν αμφιβολίες στο εξωτερικό. Αυτοί είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, γιατί θεωρούνται οι στενότεροι συνεργάτες και κατά κύριο λόγοι οι εκφραστές των θέσεων του Προέδρου», σημείωσε.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν αρνητικά μηνύματα από την συνέντευξη Τζιωνή, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «θα χαρώ εάν δω ότι μέσα από τη λεγόμενη θετική δουλειά του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνεργατών του, του κ. Τζιωνή μη εξαιρουμένου, αντί ζημιογόνα είναι ωφέλημα τα μηνύματα που στάλθηκαν».

    [11] Πατατοπαραγωγοί - Κινητοποιήσεις

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες θα συνεχιστούν επ' αόριστον προχωρούν οι πατατοπαραγωγοί προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους που είναι η εθελοντική έξοδος από το επάγγελμα και η οικονομική ενίσχυση.

    Οι παραγωγοί αποφάσισαν επίσης όπως αποδεχθούν την πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου για διάλογο με τον όρο ότι θα συζητηθούν και τα δύο αιτήματά τους.

    Ταυτόχρονα θα καλέσουν παραγωγούς από άλλες αγροτικές τάξεις να βοηθήσουν στον αγώνα τους και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τους με τα δικά τους αυτοκίνητα και τους γεωργικούς ελκυστήρες τους.

    [12] Υπουργός Υγείας - Γρίπη πτηνών - Αντιϊκά φάρμακα

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε χθες ότι το Υπουργείο Υγείας είναι πανέτοιμο να συμμετάσχει στην άσκηση που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε όλα τα κράτη μέλη της για να δοκιμαστούν οι υπηρεσίες και το όλο σύστημα αντίδρασης από τα κράτη - μέλη, σε περίπτωση που κτυπήσει η πανδημία γρίπης των πουλερικών, προσθέτοντας, ωστόσο πως το ενδεχόμενο ενός ξεσπάσματος πανδημίας γρίπης είναι αρκετά απομακρυσμένο.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία του εορτασμού για την εγγραφή δέκα εκατομμυρίων δοτών μυελού των οστών, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι αύριο θα παραστεί σε συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ελλάδας για τις βαλκανικές χώρες.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το συνέδριο γίνεται με σκοπό τη μελέτη τρόπων αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης των πουλερικών. Πρόσθεσε ότι «πρόκειται να συζητηθούν τρόποι συνεργασίας στην περίπτωση ενός τέτοιου ενδεχομένου, το οποίο είναι απομακρυσμένο επί του παρόντος».

    Σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες για τα αντιϊκά φάρμακα, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι έχει δώσει οδηγίες στις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για να υπάρξει παραγγελία, που όπως είπε θα αξιολογηθεί από τις εταιρείες, οι οποίες θα απαντήσουν στο τέλος του Ιανουαρίου κατά πόσο μπορούν να κατασκευάσουν και να δώσουν τα αντιϊκά φάρμακα.

    [13] Υπουργός Υγείας - Δημόσια Τράπεζα Μοσχευμάτων Αίματος Ομφάλιου Λώρου

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης εξήγγειλε χθες τη δημιουργία Δημόσιας Τράπεζας Μοσχευμάτων Αίματος Ομφάλιου Λώρου, η οποία όπως είπε θα προσφέρει μια άλλη θεραπευτική δυνατότητα σε άτομα, κυρίως σε μικρά παιδιά, που χρήζουν αλλογενούς μεταμόσχευσης, λόγω καρκίνου, λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών ασθενειών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία του εορτασμού της εγγραφής δέκα εκατομμυρίων δοτών μυελού των οστών, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι στις περιπτώσεις, που ο ασθενής πάσχει από καρκίνο, λευχαιμία και άλλες αιματολογικές ασθένειες και χρήζει αλλογενούς μεταμόσχευσης και δεν βρίσκει συμβατό δότη, μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση ομφαλοπλακουντιακού μοσχεύματος, δηλαδή μεταμόσχευση αίματος που συλλέγεται από τον πλακούντα, μετά από την αποκοπή του από το νεογέννητο».

    Όπως εξήγησε ο Υπουργός Υγείας «το μόσχευμα αυτό, το οποίο θεωρείται άχρηστο υποπροϊόν της εγκυμοσύνης και του τοκετού και συνήθως καταστρέφεται, είναι πλούσιο σε αρχέγονα κύτταρα και μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του μυελού των οστών».

    Ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση το μικρού Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια έπασχε από λευχαιμία και τελικά θεραπεύτηκε με ομφαλοπλακουντιακό μόσχευμα.

    Ο Ιατρικός Διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Νίκανδρος Παπαμήνας είπε ότι «η συλλογή του μοσχεύματος γίνεται με τον τοκετό και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου για 24 ώρες και ακολούθως να επεξεργασθεί και να καταψυχθεί».

    Πρόσθεσε ότι γίνονται κατάλληλοι έλεγχοι στα ομφαλοπλακουντιακά μοσχεύματα τα οποία συλλέγονται, όπως γίνονται στις μεταγγίσει αίματος.

    Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των γονέων για το θέμα, ο κ. Παπαμηνάς είπε ότι θα δίδονται ενημερωτικά έντυπα στους γονείς και με τη συγκατάθεση της μητέρας θα συλλέγεται το μόσχευμα, αφού πρώτα εξεταστεί το ιστορικό υγείας της μητέρας.

    Σε αντίθεση με τις ιδιωτικές Τράπεζες Μοσχευμάτων Αίματος Ομφάλιου Λώρου, ο κ. Παπαμηνάς είπε ότι η συλλογή και επεξεργασία του ομφαλοπλακουντιακού μοσχεύματος από τη Δημόσια Τράπεζα θα είναι εντελώς δωρεάν, αφού τα έξοδα θα τα επωμίζονται το Υπουργείο Υγείας και το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα.

    Επιπλέον, είπε ότι στην περίπτωση που ένα παιδί αρρωστήσει με αιματολογική πάθηση και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό του μόσχευμα το οποίο θα φυλάγεται στο Αρχείο, θα μπορεί να θεραπευθεί με αλλογενές μόσχευμα.

    «Το αλλογενές μόσχευμα», ανέφερε, «παρόλο που είναι συμβατό έχει μια τρομακτική ικανότητα να αντιλαμβάνεται ότι ο νέος οργανισμός, στον οποίο έχει μπει μοιάζει με αυτό που κατοικούσε, αλλά δεν είναι τελείως ο ίδιος. Αυτό προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση, η οποία είναι αυτή που σκοτώνει τη λευχαιμία».

    [14] Υπουργός Υγείας - Αθήνα - Σύνοδος Υπουργών Υγείας

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης θα συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Νικήτα Κακλαμάνη στη Σύνοδο Υπουργών Υγείας της Συνεργασίας των Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας και διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Νικήτα Κακλαμάνη, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

    ''Σκοπός της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης είναι η προώθηση της Περιφερειακής Συνεργασίας για τη Γρίπη των Πτηνών. Θα γίνει ανταλλαγή πληροφοριών και θα συζητηθεί η ετοιμότητα των χωρών και η εφαρμογή Σχεδίων Δράσης για αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων και προκλήσεων που θα αφορούν τις Υπηρεσίες Υγείας όλων των γειτονικών χωρών στα Βαλκάνια, ενόψει της εμφάνισης περιστατικών Γρίπης των Πτηνών στην Ευρώπη'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [15] Υπουργός Συγκοινωνιών - Λονδίνο - Συνέλευση Διεθνούς Ναυτ. Οργανισμού

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου αναχωρεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 για το Λονδίνο, για να συμμετάσχει στις εργασίες και να προσφωνήσει την 24η Τακτική Σύνοδο της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, που συνέρχεται στις 21 Νοεμβρίου στην έδρα του Οργανισμού στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Η Συνέλευση συνέρχεται κάθε δύο χρόνια για να εκλέξει το Συμβούλιο που διοικεί τον Οργανισμό και να εγκρίνει το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του για την επόμενη διετία. Επίσης επικυρώνει τις αποφάσεις των επιτροπών του Οργανισμού και αποφασίζει για διάφορα τεχνικά θέματα.

    [16] Υπουργός Εξωτερικών - Μονακό - Ενθρόνιση Πρίγκηπα Αλβέρτου Β'

    Στο πριγκηπάτο του Μονακό μετέβη χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προκειμένου να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην τελετή ενθρόνισης του Πρίγκηπα Αλβέρτου Β&#900;.

    Ακολούθως, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

    Την ίδια ημέρα, ο κ. Ιακώβου θα αναχωρήσει για τη Βαλέτα της Μάλτας, όπου θα συμμετάσχει σε Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας.

    [17] Υπουργείο Αμυνας - ΕΕ - Ασκηση ''MILEX 05''

    Το Υπουργείο Αμυνας θα συμμετάσχει από τις 22 Νοεμβρίου έως την 1 Δεκεμβρίου 2005, στην άσκηση ''MILEX 05'', στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η άσκηση αυτή θεωρείται από την ΕΕ ως πολύ σημαντική, και σκοπός της είναι η εξέταση και αξιολόγηση αποκλειστικά στρατιωτικών θεμάτων, για την αντιμετώπιση μιας κρίσης από την ΕΕ, σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

    Με την εκτέλεση της άσκησης, αναμένεται να αναβαθμιστεί η ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της για την αντιμετώπιση μιας κρίσεως στα πλαίσια της ΕΠΑΑ.

    Κατά την εκτέλεση της ''MILEX 05'', για πρώτη φορά θα επανδρωθεί και θα ενεργοποιηθεί πλήρως το επιχειρησιακό στρατηγείο της ΕΕ στο Παρίσι και θα εξεταστεί η διασύνδεση και συνεργασία του με το στρατηγείο δυνάμεων στην πόλη Ούλμ της Γερμανίας, στα πλαίσια της εκτέλεσης μιας αυτόνομης επιχείρησης της ΕΕ.

    [18] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Πολύτεκνοι

    Τη συμπαράσταση του Δημοκρατικού Κόμματος προς τους πολυτέκνους εξέφρασε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση, έχοντας σαφή επίγνωση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στην Κύπρο στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις πολύτεκνες οικογένειες.

    Σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο κ. Κλεάνθους με την Κεντρική Γραμματεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (ΠΟΠ), όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, η ΠΟΠ εξέθεσε τις απόψεις και τους προβληματισμούς της ως προς την ανάγκη στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών και παράλληλα χαιρέτισε τα κυβερνητικά μέτρα κοινωνικής συνοχής.

    Ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στα διάφορα μέτρα κοινωνικής συνοχής και στις διάφορες χορηγίες και επιδόματα όπως τα εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών και επεσήμανε το έμπρακτο ενδιαφέρον -όπως είπε- της κυβέρνησης για στήριξη των ασθενέστερων τάξεων του πληθυσμού, όπως είναι και οι πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

    Η παρούσα κυβέρνηση, είπε ο κ. Κλεάνθους, στοχεύει στη στήριξη της οικογένειας γενικά, αλλά και των οικογενειών με τρία ή και περισσότερα παιδιά και το ΔΗΚΟ θα εξετάσει με κατανόηση τα αιτήματα των πολύτεκνων και, μέσα στα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει προτάσεις που να εξυπηρετούν και να στηρίζουν τις πολύτεκνες οικογένειες ίσως και με έναν πιο μακρόπνοο σχεδιασμό.

    [19] ΕΥΡΩΔΗ - Οικονομική πολιτική

    Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τα μέτρα κοινωνικής συνοχής η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ), προσθέτοντας πως η βασική γραμμή άμυνας των συμπολιτευόμενων στη χθεσινή συζήτηση της Βουλής για την οικονομική πολιτική ήταν ότι η συντηρητική και στενά διαχειριστική οικονομική πολιτική οφείλεται στην ''κληρονομιά'' που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Η ΕΥΡΩΔΗ σημειώνει ότι τα μέτρα κοινωνικής συνοχής εκτός του ότι είναι ανεπαρκή δημιουργούν ουσιαστικά και πρόσθετες ανισότητες.

    ''Xρηματοδοτούνται με άνισο τρόπο, ιδιαίτερα από τους μικρομεσαίους που και ΦΠA καταβάλλουν και φορολογούνται πλήρως. Kαι αυτό είναι ιδιαίτερα προκλητικό αφού συμβαίνει μόλις δυο βδομάδες μετά την εξουδετέρωση του νομοσχεδίου που υποτίθεται ότι θα περιόριζε τη φοροδιαφυγή'', σημειώνει.

    [20] Κασουλίδης - Μαρόκο - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία

    Αναχωρεί σήμερα για το Μαρόκο ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, για να συμμετάσχει στε έκτακτη συνεδρία της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωβουλευτή, η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Rabat στις 20 και 21 Νοεμβρίου επ' ευκαιρίας των δεκάχρονων της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των Μεσογειακών χωρών.

    Αναμένεται σε αυτή να γίνει απολογισμός των όσων έχουν επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία σε μια σωρεία πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών θεμάτων, αλλά και των ζητημάτων των οποίων οι αρχικοί στόχοι δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.

    [21] Κύπρος - Ρουμανία - Ανθρωπιστική βοήθεια

    Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 36.000 δολαρίων προσέφερε η Κύπρος προς τη Ρουμανία για την αντιμετώπιση των ζημιών που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Πείνας, και η Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Λήδα Κουρσουμπά επέδωσαν τις επιταγές στον Επιτετραμμένο της Ρουμανίας στην Κύπρο Dan Petru Avasiloαiei.

    Επιδίδοντας την επιταγή, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι o κυπριακός λαός, στο σύνολό του, συγκινήθηκε από τη συμφορά που έπληξε μια φίλη χώρα.

    Η Κυβέρνηση, η Εκκλησία και ο Ερυθρός Σταυρός κινητοποιήθηκαν και συγκέντρωσαν το ποσό των 36,000 δολαρίων, το οποίο αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης προς στη χώρα και το λαό της Ρουμανίας που σύντομα θα είναι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

    Ο Ρουμάνος Επιτετραμμένος κ. Avasiloαiei εξέφρασε προς όλους, εκ μέρους του λαού και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας και του ιδίου προσωπικά, θερμές ευχαριστίες για τη χειρονομία αυτή, η οποία, όπως είπε, υπογραμμίζει τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που βασίζονται σε κοινές αξίες -πολιτισμικές, θρησκευτικές και ευρωπαϊκές.

    [22] Λεμεσός - Πλημμύρες

    Σοβαρά προβλήματα δημιούργησαν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι που έπεσαν χθες το απόγευμα στη Λεμεσό.

    Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στο κέντρο της πόλης, στον παραλιακό δρόμο και σε δυτικές συνοικίες, καθώς σπίτια, καταστήματα και άλλα υποστατικά πλημμύρισαν προκαλώντας ζημιές χιλιάδων λιρών.

    Καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι έπεσαν και σε χωριά της Επαρχίας Λεμεσού, όπως Ερήμη, Τραχώνι, Κολόσσι, Επισκοπή, Καντού, προκαλώντας επίσης προβλήματα στους κατοίκους.

    [23] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    Με τρείς αγώνες ανοίγει στις 1430 η αυλαία της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Το Μακάρειο αναμετρώνται ο Διγενής με το ΘΟΙ, στο γήπεδο «Γρηγόρη Αυξεντίου» ο ΑΣΙΛ με την ΑΠΕΠ και στο Τσίρειο ο Αρης με την Ομόνοια. Στις 1900 στο ΓΣΠ θα βρεθούν αντιμέτωποι Ολυμπιακός και ΑΕΛ.

    Αύριο στις 1430 στο Παφιακό, η ΑΕΠ υποδέχεται την Ανόρθωση, στο Δασάκι ο Εθνικός Αχνας τη Νέα Σαλαμίνα, στο ΓΣΖ η ΑΕΚ την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και στις 1800, στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ τον Απόλλωνα.

    [24] Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Ανδρών

    Ο Παφιακός ηγείται του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών στην 1η κατηγορία μετά τη χθεσινοβραδινή εκτός έδρας νίκη του επί του ΑΠΕΟΛ με 3-0 σετ και την ήττα της Νέα Σαλαμίνας από Ενώση Νέων Παραλιμνίου, στο Παραλίμνι, με 3-1 σετ.

    Η Ανόρθωση κέρδισε την Αθλητική Ενωση Καραβά με 3-2 σετ, ενώ 3-2 σετ κέρδισε και ο Διόνυσος την Ομόνοια.

    [25] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν και χθες στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε ανοδική πορεία, για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, παρά τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,21% και έκλεισε στις 1.593,76 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 103,43 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,06%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές αξίας 1,04 εκ. λιρών.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,28% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 539,86 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 19 November 2005 - 15:23:10 UTC