Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ''Νικηφόρος'' - Τουρκία
  • [02] Εθνική Φρουρά - ''Νικηφόρος'' - Ασκηση ''Αστραπή''
  • [03] Σόλων Νικήτας - Απεβίωσε
  • [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θάνατος Σόλωνα Νικήτα - Θλίψη
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Δημοσίευμα
  • [06] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Δημοσίευμα
  • [07] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δημοσίευμα - Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία
  • [08] Υπουργός Γεωργίας - Σχέδιο Ρύθμισης Αγροτικών Χρεών
  • [09] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Μέτρα κοινωνικής συνοχής
  • [10] ΔΗΣΥ - Μαρία Κυριακού - Μέτρα κοινωνικής συνοχής
  • [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυβερνητικά μέτρα κοινωνικής συνοχής
  • [12] Κίνημα Οικολόγων - Μέτρα κοινωνικής συνοχής
  • [13] Υπουργός Γεωργίας - Γρίπη των πτηνών
  • [14] Ακριβός Τσολάκης - Ολοκλήρωση καταθέσεων - Αναχώρηση
  • [15] ΔΗΣΥ - Οικουμενικός Πατριάρχης - Τουρκία
  • [16] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα

  • Επομπή για Ομογένεια 23/10/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ''Νικηφόρος'' - Τουρκία

    Το μόνο που πετυχαίνει η Τουρκία με τη διεξαγωγή ασκήσεων και τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου είναι να υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι στην Κύπρο βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα και συνεχίζεται η εισβολή και η κατοχή, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν και πάρα πολύ την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του μετά τη διεξαγωγή άσκησης της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία ''Αστραπή'', στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ ''Νικηφόρος 2005'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''το πολιτικό μήνυμα της άσκησης Νικηφόρος είναι ότι θέλουμε την ειρήνη'', προσθέτοντας ότι ''για να διατηρήσεις την ειρήνη πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τον πόλεμο''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του από την ακρίβεια με την οποία έπληξαν οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς τους προκαθορισμένους στόχους καθώς και για το συντονισμό που είχαν μεταξύ τους.

    ''Ιδιαίτερα'', συνέχισε, ''επειδή μου εξηγούσε ο στρατηγός και τις επιδιώξεις και τους στόχους που επεδίωκε αυτή η άσκηση, νομίζω ότι έπρεπε να γίνει η άσκηση και μάλλον είχαμε καθυστερήσει πολύ, για να μη γίνει τα προηγούμενα χρόνια''.

    Σε σχέση με τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και κάποιοι κανόνες'', προσθέτοντας ότι ''χρησιμοποιήθηκαν όλα τα οπλικά συστήματα που χρειάζονταν, για τους στόχους και τους σκοπούς αυτής της άσκησης''.

    Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας από τουρκικά αεροσκάφη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ''Νικηφόρος'' διεξάγεται από κυπριακές δυνάμεις, ''ενώ η άσκηση που θα διεξαγάγουν, όπως λένε, η Τουρκία και οι δυνάμεις της Τουρκίας, όπως και οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στον εναέριο χώρο (κυπριακό εναέριο χώρο) είναι από τουρκικές δυνάμεις''.

    [02] Εθνική Φρουρά - ''Νικηφόρος'' - Ασκηση ''Αστραπή''

    Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η άσκηση της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) με την επωνυμία «Αστραπή» που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με πραγματικά πυρά στην ακτή Μαζωτού στη Λάρνακα, στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2005».

    Την άσκηση παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, συνεχάρη τους Διοικητές των μονάδων και επιθεώρησε τα τεθωρακισμένα οχήματα που συμμετείχαν στην άσκηση «Αστραπή».

    Σε σύντομη ομιλία του μετά το πέρας της άσκησης, ο κ. Μαυρονικόλας, αφού συνεχάρη όσους συμμετείχαν σε αυτήν, διαβεβαίωσε ότι η ΕΦ είναι «ταγμένη και ικανή να υπηρετήσει τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιπαράταξης».

    «Με ισχυρή άμυνα έχουμε ισχυρό κράτος, ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πολιτική ηγεσία που να μπορεί να ασχολείται απερίσπαστα με το μέγα εθνικό θέμα και με την προσπάθεια δικαίωσης του κυπριακού ελληνισμού για μια λύση του Κυπριακού, λειτουργική και βιώσιμη», επεσήμανε ο ΥΠΑΜ.

    Ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος είπε ότι «με τη μαχητική ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα που διαθέτει η ΕΦ αποτελεί ισχυρό παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή αλλά και στα πλαίσια της ΕΕ, που συμμετέχει η Κύπρος, καθώς και ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας.

    Ο κ. Νικολοδήμος είπε ότι κατά τη διεξαγωγή της άσκησης «Νικηφόρος» επιτεύχθηκαν όλοι οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί και τα συμπεράσματα που εξήχθηκαν θα μελετηθούν και θα γίνουν αμέσως οι επιβαλλόμενες ενέργειες για την κάλυψη τυχόν κενών και αδυναμιών.

    [03] Σόλων Νικήτας - Απεβίωσε

    Απεβίωσε χθες το πρωί σε ηλικία 68 χρονών ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας.

    Ο Σόλων Νικήτας διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας τον Απρίλιο του 2003. Παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αθώωσε την τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

    Ο Σόλων Νικήτας γεννήθηκε στη Λεμεσό την 1ην Οκτωβρίου 1937. Τέλειωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1955. Εργάστηκε για δύο περίπου χρόνια στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο στο Lincoln's Inn. Από το 1961 μέχρι το 1971 εργάστηκε ως δικηγόρος διατηρώντας στη Λευκωσία δικό του δικηγορικό γραφείο.

    Διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής τον Σεπτέμβριο του 1971 και προήχθη σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή τον Οκτώβριο του 1980 και σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 1982. Το Νοέμβριο του 1988 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Υπηρέτησε ως μέλος του Συμβουλίου της Οργάνωσης των Δικαστών της Κοινοπολιτείας από το 1994 μέχρι και το 1997 και έκτοτε ως ένας από τους Αντιπροέδρους της Οργάνωσης. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλά νομικά συνέδρια.

    Ηταν νυμφευμένος και είχε δύο παιδιά.

    [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θάνατος Σόλωνα Νικήτα - Θλίψη

    Τη λύπη του και το συγκλονισμό του για το θάνατο του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, μετά από τη διεξαγωγή της άσκησης της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία ''Αστραπή'', στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ ''Νικηφόρος 2005'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή που ρωτήθηκε δεν γνώριζε για το συμβάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του, λέγοντας ότι ''ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ ο άνθρωπος''.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Δημοσίευμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σε έγγραφο της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, για την επίσκεψη του Βρετανού Αναπληρωτή Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρεται ως ''πρόεδρος'' και ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ως ''πρωθυπουργός'' ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απλά με το όνομά του, είπε πως ''το επίσημο έγγραφο αναφέρει τους τίτλους όπως πρέπει''.

    Κληθείς χθες να σχολιάσει το δημοσίευμα, μετά τη διεξαγωγή της άσκησης της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία ''Αστραπή'', στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ ''Νικηφόρος 2005'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''ανοησίες'', προσθέτοντας πως ''το επίσημο έγγραφο αναφέρει τους τίτλους όπως πρέπει''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αυτό ''είναι ένα προσχέδιο, το οποίο υπεβλήθη σε εμάς για να το σχολιάσουμε''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ''τί σημασία έχει η αναφορά'', αφού, όπως είπε, ''είναι ένα χειρόγραφο προσχέδιο που μας το έδωσαν να το σχολιάσουμε''.

    [06] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Δημοσίευμα

    Θα πρέπει η Βρετανία, ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις, να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσει τη στάση της στο Κυπριακό, εάν θέλει να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Κληθείς, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σε έγγραφο της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας για την επίσκεψη του Βρετανού Αναπληρωτή Πρωθυπουργού στην Κύπρο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρεται ως ''πρόεδρος'' και ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ως ''πρωθυπουργός'' ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απλά με το όνομά του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''αν όντως το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεχτή από εμάς''.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, η συμπεριφορά αυτή, εάν όντως ευσταθεί το δημοσίευμα, ''κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, για να μπορέσει να ξεκινήσει ένας διάλογο με την τ/κ κοινότητα, με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό''.

    Πρόσθεσε ότι ''είναι υποχρέωση και της Βρετανίας και των οποιωνδήποτε άλλων να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν στο νησί''.

    [07] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δημοσίευμα - Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως το έγγραφο της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας για την επίσκεψη στην Κύπρο του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βρετανίας, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αποτελεί ''έγγραφο ντροπής'' και κάλεσε την Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας να το αποσύρει αμέσως.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο έγγραφο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρεται ως ''πρόεδρος'' και ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ως ''πρωθυπουργός'' ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απλά με το όνομά του.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι αυτό είναι ένα ''έγγραφο ντροπής, το οποίο καλούμε την Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας να αποσύρει αμέσως».

    ''Διαφορετικά θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι Βρετανοί έχουν κηρύξει πολιτικό και διπλωματικό πόλεμο της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να αντιδράσουμε πάραυτα», πρόσθεσε.

    [08] Υπουργός Γεωργίας - Σχέδιο Ρύθμισης Αγροτικών Χρεών

    Η κυβερνητική ρύθμιση των αγροτικών χρεών αποτελεί γεγονός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα ενός νέου ξεκινήματος χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, ένα χρόνιο αίτημα των αγροτικών οργανώσεων και του αγροτικού μας κόσμου, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, προσθέτοντας πως για το σκοπό αυτό το κράτος θα διαθέσει ποσό 23 εκατομμυρίων λιρών.

    Παρουσιάζοντας χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σχέδιο Ρύθμισης των Αγροτικών Χρεών, που συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα κοινωνικής συνοχής που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Ευθυμίου είπε πως ''η προτεινόμενη ρύθμιση των αγροτικών χρεών αφορά τη διαγραφή μέρους του δανείου και την μετατροπή του υπολοίπου σε μακροπρόθεσμο, με ανάληψη της πληρωμής του τόκου από το κράτος.''

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, αφού θέσει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το προτεινόμενο σχέδιο για έγκριση, θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στη διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων, προκειμένου να απαλλαγούν οι επηρεαζόμενοι αγρότες από τον βραχνά των αγροτικών χρεών και να καταστούν το συντομότερο δυνατό ανταγωνιστικές παραγωγικές δυνάμεις στο πλαίσιο της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας.

    ''Προσπάθεια μας είναι το σχέδιο να παρουσιαστεί με το σωστό τρόπο ώστε να εγκριθεί από την ΕΕ'', σημείωσε ο κ. Ευθυμίου.

    Οσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως θα είναι γνωστός μόνο όταν υποβληθούν οι αιτήσεις.

    Πρόσθεσε ότι το Σχέδιο Ρύθμισης των Αγροτικών Χρεών, όπως διαμορφώθηκε, είναι το αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού, παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου με τις αγροτικές οργανώσεις, που αναμένεται να ικανοποιεί τις προσδοκίες του αγροτικού μας κόσμου, θέτοντας όμως ταυτόχρονα νέες υγιείς βάσεις στην αγροτική μας οικονομία, για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

    Στο προεκλογικό μας κυβερνητικό πρόγραμμα στο κεφάλαιο Αγροτική Πολιτική και παρά τις τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να υποστηρίξει ότι αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα, είπε ο κ. Ευθυμίου, δεσμευτήκαμε έναντι του αγροτικού μας κόσμου ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε μεταξύ άλλων και στη μερική ή και ολική διαγραφή των αγροτικών χρεών.

    Σημείωσε ότι η συσσώρευση χρεών επηρεάζει τη χρηματοπιστοδοτική ικανότητα των γεωργών και αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων.

    Ως αγροτικό χρέος ορίζεται το χρέος που έχει δημιουργηθεί στην πάροδο των χρόνων από την άσκηση του γεωργικού/κτηνοτροφικού επαγγέλματος και οφείλεται είτε στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, είτε σε προβλήματα εμπορίας γεωργικών προϊόντων στο εσωτερικό και εξωτερικό. Επίσης ως αγροτικά χρέη θεωρούνται τα δάνεια που έγιναν για σκοπούς επέκτασης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού των μονάδων.

    [09] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Μέτρα κοινωνικής συνοχής

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαιρέτισε χθες την εξαγγελία των μέτρων κοινωνικής πολιτικής και συνοχής από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η εξαγγελία αυτή ολοκληρώνει τις αποφάσεις που στοχεύουν στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του λαού και για την οποία το ΑΚΕΛ είχε καταβάλει ιδιαίτερες και επίμονες προσπάθειες.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι ''τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί απευθύνονται σε πλατιές μάζες του λαού και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού'', προσθέτοντας ότι ''αυτό αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και τη συνέπειά της στην υλοποίηση του προγράμματος της αλλαγής''.

    Σε ό,τι αφορά τη χορηγία για απόκτηση της πρώτης κατοικίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''αυτό το μέτρο καθώς και η βελτίωση των κριτηρίων και χορηγιών για τους πρόσφυγες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης, που είναι ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία''.

    Οπως ανέφερε ''η ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης αποπληρωμής των αγροτικών χρεών ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της Κύπρου και βοηθά στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που απευθύνονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως λήπτες δημοσίου βοηθήματος, μονογονεϊκές οικογένειες, ανάπηροι κ.ά., ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''κρίνονται ιδιαίτερα θετικά από το ΑΚΕΛ γιατί στοχεύουν σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες''.

    Για την αύξηση του επιδόματος των εθνοφρουρών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε πως ''η αύξηση πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος εθνοφρουρών, παιδιών πολύτεκνων οικογενειών, η αύξηση του ποσού για άπορους φοιτητές και η κάλυψη με φοιτητικό επίδομα και των φοιτητών που κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους έχουν συζευχθεί συνιστούν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στήριξης της νεολαίας''.

    ''Θετικά θεωρούμε'', είπε, ''και τα μέτρα για τις πενταμελείς οικογένειες καθώς επίσης και την επέκταση του επιδόματος μάνας στις πολύτεκνες μάνες που λαμβάνουν κοινωνική σύνταξη''.

    Οσον αφορά τους συνταξιούχους, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την απόφαση για παραχώρηση επιδόματος 75 λιρών σε συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη μέχρι 225 λιρών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ''το μέτρο χρειάζεται να επεκταθεί, ώστε να καλύψει όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν την αντισταθμιστική χορηγία''.

    [10] ΔΗΣΥ - Μαρία Κυριακού - Μέτρα κοινωνικής συνοχής

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναμένει ότι θα υπάρξει ουσιαστικότερος διάλογος μεταξύ της kυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, ώστε να δοθούν πραγματικά ισορροπημένα μέτρα οπωσδήποτε προς τις ευαίσθητες ομάδες των πολιτών, χωρίς να αφήνουμε πίσω τις μεσαίες τάξεις που έχουν επίσης ανάγκη από ανακουφιστικά μέτρα, δήλωσε χθες η βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας Μαρίας Κυριακού.

    Σχολιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα μέτρα κοινωνικής συνοχής που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, η κ. Κυριακού είπε πως ''δυστυχώς οι παραπλανητικοί αριθμοί δεν μπορούν ούτε να χορτάσουν, ούτε να ζεστάνουν τον πολίτη''.

    Οπως ανέφερε η κ. Κυριακού ''ο ΔΗΣΥ με κάθε σοβαρότητα μελετά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα μέτρα στήριξης προς τις ευαίσθητες ομάδες πολιτών, αλλά ταυτόχρονα παρατηρεί ότι κατά το πλείστον τα περισσότερα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αναφέρονται σε παλαιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης που θα εφαρμοσθούν μέχρι το 2007''.

    ''Εδώ και μήνες'', είπε, ''ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει με κοινωνικές παροχές που θα ανακουφίζουν τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών, καλύπτοντας με ξεχωριστές εισηγήσεις τις βασικές ανάγκες σε ευαίσθητες ομάδες πολιτών, το επίδομα για τους μόνιμους κατοίκους ορεινών περιοχών, την εξέταση του θέματος κατάργησης των τελών αδειών κυκλοφορίας, τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και την ταυτόχρονη μείωση του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης σε 1,2 σέντ το λίτρο, όπως προβλέπει η Ευρώπη''.

    Πρόσθεσε ότι ''αντί τούτων η Κυβέρνηση εξήγγειλε χορούς εκατομμυρίων ως μέτρα Κοινωνικής Συνοχής από τα οποία τα 75 εκατομμύρια (το 60%) είναι επαναφορά της δέσμευσής της από τον περασμένο Μάιο για μείωση ή επιστροφή του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία και ενώ ο ΔΗΣΥ κατέθεσε σχετική πρόταση Νόμου στις 6/5/2004, η κυβέρνηση συνεχίζει να εισπράττει το 15% για τα ακίνητα και δεν έχει ακόμη φέρει την πρόταση της στη Βουλή''.

    [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυβερνητικά μέτρα κοινωνικής συνοχής

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναφέρει ότι οι προχθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα πρόσθετα μέτρα κοινωνικής συνοχής αποτελούν ένα ικανοποιητικό βήμα προς την κατεύθυνση στήριξης των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ομήρου σημειώνει ως σημαντικά τα μέτρα για ενίσχυση των συνταξιούχων, των ληπτών δημόσιου βοηθήματος, των πολύτεκνων μητέρων, των μονογενεικών οικογενειών, των οικογενειών των εγκλωβισμένων και των ατόμων με βαριά αναπηρία.

    ''Ασφαλώς τα μέτρα αναμέναμε ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερο γενναιόδωρα'', αναφέρει ο κ. Ομήρου, ''για να είναι ακόμα πιο ουσιαστική η στήριξη προς τις αδύνατες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού''.

    Σημειώνουμε ωστόσο με ικανοποίηση, προσθέτει, τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η κυβερνητική πολιτική για κοινωνική συνοχή δεν εξαντλείται στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδίων χορηγίας για απόκτηση πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που αποτελούν μέτρα μεγάλης κοινωνικής σημασίας.

    [12] Κίνημα Οικολόγων - Μέτρα κοινωνικής συνοχής

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντιμετωπίζει θετικά την εξαγγελία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των μέτρων κοινωνικής συνοχής, δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι αναμφίβολα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα συνεισφέρουν σημαντικά στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

    Σε ό,τι αφορά τους νέους και τα νέα ζευγάρια, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι ''το σχέδιο για τη φορολογική ελάφρυνση της απόκτησης πρώτης κατοικίας ευνοεί τους νέους και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια γι' αυτό και το χαιρετίζουμε με ικανοποίηση''.

    O κ. Περδίκης ανέφερε πως θεωρεί ''πολύ σημαντικό πέρα από την ενίσχυση των χαμηλά αμειβομένων να υπάρξει και πακέτο μέτρων ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί το 60% του κυπριακού πληθυσμού''.

    Πρόσθεσε πως ''είναι κατανοητό ότι οι κοινωνικές παροχές θα μπορούσαν να είναι ψηλότερες, αλλά και τα οικονομικά του κράτους καλύτερα, αν η κυβέρνηση έπαιρνε άμεσα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στον κρατικό τομέα''.

    [13] Υπουργός Γεωργίας - Γρίπη των πτηνών

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου διαβεβαίωσε και χθες ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για τη γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση τυχόν περιστατικού της γρίπης των πτηνών, ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για μη επέκταση της νόσου.

    Ανέφερε ότι με το διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση λαμβάνονται επίσης προληπτικά μέτρα σε κτηνοτροφικές μονάδες, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης σε περίπτωση ύπαρξης περιστατικού.

    Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι η μείωση κατανάλωσης πουλερικών δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητο αυτό το φαινόμενο, αφού όπως εξήγησε δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε και έχει αναφερθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από κοτόπουλα που είναι μαγειρεμένα.

    ''Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος και οι φόβοι και ο πανικός που έχουν κυριεύσει τον κόσμο - με αποτέλεσμα να μην καταναλώνει ούτε κοτόπουλα - είναι εντελώς αδικαιολόγητος'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θέμα αποζημίωσης των πτηνοτρόφων από τις ζημιές που υφίστανται σήμερα, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά.

    ''Εμείς αν τεθεί τέτοιο θέμα στην ΕΕ σαφέστατα θα το μελετήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα'', κατέληξε.

    [14] Ακριβός Τσολάκης - Ολοκλήρωση καταθέσεων - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για «ό,τι έχουμε αποκομίσει και από ορισμένες διαπιστώσεις που κάναμε από τις συναντήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Συγκοινωνιών».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Τσολάκης είπε ότι χθες κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας «Ήλιος» ενώ τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν και με το νέο Διευθυντή της Πολιτικής Αεροπορίας.

    Πρόσθεσε ότι με τη χθεσινή κατάθεση συμπληρώθηκε ακόμα ένας κύκλος επαφών της Επιτροπής στην Κύπρο και πως «πάμε στην Αθήνα να συνεχίσουμε το έργο μας, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας».

    Ανέφερε ακόμα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν «αξιοσημείωτα γεγονότα στην Αθήνα''.

    Οπω είπε θα επιστρέψουν από τις ΗΠΑ τα δύο μέλη της Επιτροπής που είχαν μεταβεί για να εξετάσουν κομμάτια του αεροσκάφους της «Ήλιος» που συνετρίβη στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου, φέρνοντας μαζί τους «τα ευρήματα και τις αναφορές».

    Ο κ. Τσολάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της αναπαράστασης της πτήσης του μοιραίου αεροσκάφους και είπε ότι «θα βάλουμε τις τελευταίες πινελιές», ενώ σημείωσε πως η αναπαράσταση θα γίνει, αν όχι στο τέλος του μήνα, στις αρχές Νοεμβρίου.

    Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η συγγραφή της έκθεσής του για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους θα αρχίσει εντός του Νοεμβρίου.

    Ερωτηθείς εάν έχει συμπληρωθεί το puzzle που διερευνά η Επιτροπή, ο κ. Τσολάκης απάντησε ότι «είναι ένα δύσκολο puzzle με πάρα πολλά κομμάτια και κανείς δεν είναι σίγουρος ως το τέλος εάν δεν το συμπληρώσει».

    Υπάρχει η βεβαιότητα ότι είμαστε στον «κανονικό δρόμο και ότι θα φτάσουμε αισίως εκεί που πρέπει», συμπλήρωσε, και διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στο αεροπορικό δυστύχημα ότι «τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως σύμφωνα με την αρχική μας υπόσχεση».

    Είπε πως η Κύπρος έχει «ικανότατους ανθρώπους που μπορούν να το φτάσουν πολύ ψηλά στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων αλλά και ως κέντρο αερομεταφορών στη Μεσόγειο».

    [15] ΔΗΣΥ - Οικουμενικός Πατριάρχης - Τουρκία

    Ο ΔΗΣΥ, τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και αυτόνομα, εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ασυμβίβαστα αγωνίζεται για τα δίκαια και τα δικαιώματα των Ρωμιών της Τουρκίας αλλά και για το κύρος της Ορθοδοξίας.

    Σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι στα πλαίσια αυτά επαναλαμβάνει την πάγια και σταθερή αξίωσή του για άμεση και χωρίς όρους επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για σεβασμό της οικουμενικότητας του Πατριαρχικού θεσμού και για κατοχύρωση και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των θρησκευτικών εκπαιδευτικών και πνευματικών ιδρυμάτων του Πατριαρχείου και της μειονότητας.

    Αυτές οι ελάχιστες και αυτονόητες υποχρεώσεις της Τουρκίας, σημειώνει ο ΔΗΣΥ, απορρέουν τόσο από διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες έχει προσχωρήσει, όσο και από την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Ο ΔΗΣΥ σημειώνει επίσης ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι σαφές και η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει την καταλυτική της επιρροή, προκειμένου η κυβέρνηση της Αγκυρας να υλοποιήσει τις συμβατικές της δεσμεύσεις.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση, καταλήγει ο ΔΗΣΥ, η Τουρκία θα παραμένει έκθετη αφού η μέχρι σήμερα στάση και συμπεριφορά της αντιβαίνει στο σύστημα αρχών και αξιών της ενωμένης Ευρώπης.

    [16] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα

    Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 7η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α&#900; κατηγορίας.

    Στις 15.30 η Νέα Σαλαμίνα αντιμετωπίζει στο στάδιο «Αμμόχωστος» την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, στις 17.00 η ΑΠΕΠ φιλοξενεί στη Λακατάμια τον Απόλλωνα και στις 18.00 ο Εθνικός Αχνας συγκρούεται στο Δασάκι με τον ΑΠΟΠ/Κινύρας.

    Εξάλλου, στους χθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    ΑΕΛ - Ανόρθωση 3 0

    ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΠΟΕΛ 0 1

    Ομόνοια ΘΟΪ 2 1

    ΑΕΚ Ολυμπιακός 2 1

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 23 October 2005 - 14:23:07 UTC