Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μέτρα Κοινωνικής Συνοχής
  • [02] Μέτρα κοινωνικής συνοχής - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [03] ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Κοινωνικά μέτρα κυβέρνησης
  • [04] ΔΗΚΟ - Δέσμη μέτρων κοινωνικής συνοχής
  • [05] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Κοινωνική συνοχή
  • [06] Εθνική Φρουρά - ''Νικηφόρος 2005''
  • [07] Εκπρόσωπος - Τουρκικά F-16
  • [08] Ομήρου - Τουρκία - Παραβιάσεις - ΕΕ
  • [09] Τουρκία - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Νικηφόρος
  • [10] Αθήνα - Παπανδρέου - Γεωργής - Κυπριακό
  • [11] Αθήνα - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Πηγές
  • [12] Ιριλάι - Πρόσκληση προς Ταλάτ
  • [13] Λονδίνο - Μάρκος Κυπριανού - ΕΕ - Γρίπη πτηνών
  • [14] Εκπρόσωπος - Γρίπη πτηνών - Τουρκία
  • [15] Εκπρόσωπος - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής - Εσπεριδοειδή
  • [16] Πρόεδρος Βουλής - Σλοβακία - Επίσημη επίσκεψη
  • [17] ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου
  • [18] Χρυσοστομίδης - Ακιντζί - Κυπριακό
  • [19] Τσολάκης - Ικανοποίηση - Ασφάλεια πτήσεων
  • [20] Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος - Δηλώσεις
  • [21] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας -Νομισματική Επιτροπή- Επιτόκια
  • [22] ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος
  • [23] ΧΑΚ - ΧΑΑ - Κοινή Πλατφόρμα
  • [24] 50χρονα Eurovision - Επιλογή καλύτερου τραγουδιού
  • [25] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 7η Αγωνιστική
  • [26] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

  • Επομπή για Ομογένεια 22/10/2005

    [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μέτρα Κοινωνικής Συνοχής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε χθες τα πρόσθετα μέτρα κοινωνικής συνοχής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί αυτά τα μέτρα ''χαριστική πράξη''.

    Είπε ακόμα πως η κυβέρνηση έχει συνεκτιμήσει όλες τις εισηγήσεις που υπέβαλαν τα κόμματα και υπογράμμισε πως η επίτευξη των οικονομικών στόχων και η σύγκλιση με την ΕΕ δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες, ειδικά τους μη προνομιούχους, το επίπεδο ζωής που δικαιούνται.

    Ανάμεσα στα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιλαμβάνονται επίδομα 75 λιρών σε περίπου 70,000 συνταξιούχους, αύξηση κατά 10 λίρες το μήνα του επιδόματος εθνοφρουρού και σχέδιο χορηγίας για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

    Ανακοινώντας τα μέτρα κοινωνικής συνοχής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, ο περιορισμός των ελλειμμάτων, η μείωση του δημόσιου χρέους και η οικονομική ανάπτυξη σε συνθήκες σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής.

    Η κατάσταση της οικονομίας που παραλάβαμε, συνέχισε, καθιστούσε την επίτευξη του στόχου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Γι αυτό, από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση ζήτησε τη συνεργασία και την κατανόηση όλων των παραγωγικών τάξεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και απηύθυνε έκκληση προς όλους να επιδείξουν υπεύθυνη στάση, πρόσθεσε.

    ''Εξέφρασα στο παρελθόν δημόσια και επαναλαμβάνω και σήμερα (χθες) την εκτίμηση μου για την ανταπόκριση σε αυτές τις εκκλήσεις, ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δέχτηκαν να παγοποιήσουν τις απαιτήσεις τους για μισθολογικές αυξήσεις για τα έτη 2004 και 2005 και αυξήσεις μέχρι 2% για το 2006'', είπε στη δήλωσή του.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτή η θετική στάση οφείλεται στο γεγονός ότι, πλέον, συνειδητοποιούμε όλοι πως ο περιορισμός του ελλείμματος κάτω από το 3% και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών αποτελούν αμετάθετη υποχρέωση μας και απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικού και μόνιμου προγράμματος κοινωνικής συνοχής.

    Συνειδητοποιούμε ακόμα ότι η αλόγιστη ικανοποίηση αιτημάτων, τελικά δεν θα έχει πραγματικό αντίκρυσμα ενώ θα ακυρώνει τη συνολική προσπάθεια μας, για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικής συνοχής στη θητεία αυτής της Κυβέρνησης, ανέφερε.

    ''Η συνετή και συνεπής πολιτική που ακολουθήσαμε αποδίδει. Χωρίς να έχουμε επιβάλει, το τονίζω, ούτε έναν νέο φόρο, βαδίζουμε σταθερά προς την επίτευξη του στόχου μας'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επιδιώκουμε τη σύγκλιση με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τους οικονομικούς δείκτες. Πολύ περισσότερο, όμως, επιδιώκουμε τη σύγκλιση μας με τους κοινωνικούς δείκτες. Αυτούς που αφορούν το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών και ειδικότερα των ασθενέστερων εισοδηματικών στρωμάτων, πρόσθεσε.

    Για την κυβέρνηση μας, σημασία έχει να ευημερούν και οι άνθρωποι και οι αριθμοί.

    Υπενθύμισε πως τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε κατορθωτή η εφαρμογή, μετά από τόσα χρόνια, του μεγαλύτερου μέρους του Σχεδίου Σύγκλισης που είχαμε υποβάλει στην ΕΕ, εκτός από τις ευχαριστίες και την εκτίμηση μου, για την υπεύθυνη στάση που είχαν επιδείξει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, είχα υποσχεθεί ότι η Κυβέρνηση, θα έδειχνε και με πρακτικούς τρόπους την εκτίμηση και ευχαριστίες μας. Με μια δέσμη πρόσθετων έκτακτων οικονομικών και κοινωνικών παροχών, για τους οικονομικά ασθενέστερους και ευάλωτους συμπολίτες μας.

    ''Δεν θεωρούμε αυτά τα μέτρα χαριστική πράξη. Ούτε εξαντλείται η πολιτική μας για κοινωνική συνοχή σε αυτά τα έκτακτα μέτρα. Ηδη, ανακοινώθηκαν, την περασμένη βδομάδα, τα αντισταθμιστικά μέτρα, για το πετρέλαιο που περιλαμβάνουν και άμεσες οικονομικές πληρωμές για κάποιες τάξεις πολιτών'' τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη δήλωσή του.

    [02] Μέτρα κοινωνικής συνοχής - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Παρουσιάστηκε χθες από τρεις Υπουργούς της κυβέρνησης το νέο πακέτο μέτρων κοινωνικής συνοχής, το οποίο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, διασφαλίζει τη χρυσή τομή μεταξύ της δημοσιονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί εφικτούς τους στόχους για δημοσιονομική εξυγίανση και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

    Οι δαπάνες από το νέο πακέτο, που στοχεύει στην κοινωνική στήριξη κυρίως των ασθενέστερων τάξεων καθώς και της μεσαίας τάξης, ανέρχονται για τη διετία 2005-2006 στα 102,4 εκατομμύρια λίρες.

    Το πακέτο προνοεί την παραχώρηση επιδόματος 75 λιρών σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων (κοινωνική σύνταξη, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας και ανικανότητας) σε άτομα με σύνταξη μέχρι 225 λίρες τον μήνα χωρίς εξαρτώμενα, η οποία αυξάνεται βαθμιαία μέχρι τις 345 λίρες με τρία εξαρτώμενα, καθώς και στα ορφανά. Επωφελούνται 70.000 άτομα και προνοείται δαπάνη ύψους 5,2 εκατομμυρίων λιρών.

    Οσον αφορά τους λήπτες δημόσιου βοηθήματος, η δαπάνη ανέρχεται στα 7,8 εκ. λίρες και περιλαμβάνει εφάπαξ επιδόματα για οικογένειες που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, εφάπαξ επιδόματα για οικογένειες με ένα γονέα που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, εφάπαξ επιδόματα για μονήρη ηλικιωμένα άτομα που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, και άλλα.

    Για τους πολύτεκνους προνοείται δαπάνη 3,1 εκ. λιρών και περιλαμβάνει επέκταση της κάλυψης του επιδόματος για την πολύτεκνη μάνα, την αύξηση του πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος εθνοφρουρών, παιδιών πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και μέτρα για τις πενταμελείς οικογένειες.

    Το πακέτο προνοεί μέτρα και για τους πρόσφυγες, ύψους 7,5 εκ. λιρών που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, καθώς και την αύξηση του επιδόματος ενοικίου.

    Για τα άτομα με βαριά αναπηρία υπάρχει δαπάνη 68.000 λιρών κυρίως με την παραχώρηση ειδικού επιδόματος.

    Το πακέτο ενσωματώνει επίσης στο κοινωνικό σύνολο ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως το σχέδιο ρύθμισης αγροτικών χρεών το δημοσιονομικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 23,0 εκ. λίρες.

    Αυξάνεται επίσης το επίδομα εθνοφρουρού κατά 10 λίρες τον μήνα με συνολική δαπάνη 1,2 εκ. λιρών.

    Οι άλλες κοινωνικές παροχές, ύψους 2,5 εκ. λιρών, περιλαμβάνουν αύξηση φοιτητικών επιδομάτων, ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων, πρόσθετες χορηγίες σε εθελοντικές οργανώσεις και πολυδύναμα κέντρα για ηλικιωμένους και παιδιά παραμεθόριων περιοχών και άλλα.

    Επίσης, αναβαθμίζεται η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης με χορηγία για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, της οποίας το όφελος για τους πολίτες εκτιμάται ότι θα ανέρχεται γύρω στα 75 εκ. λίρες τον χρόνο.

    Παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει μειωθεί και συνεχίζει να μειώνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρατηρείται εμπιστοσύνη στην οικονομία, αύξηση των επενδύσεων και θέσεων εργασίας, επιτάχυνση της ανάπτυξης, χαμηλός πληθωρισμός, ψηλότερο βιοτικό επίπεδο, νομισματική σταθερότητα, οικονομική σύγκλιση με την Ευρώπη και δυνατότητα αντιμετώπισης κοινωνικών και διαρθρωτικών προκλήσεων.

    ''Οι εξελίξεις το 2005 επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική για δημοσιονομική εξυγίανση συμβαδίζει με τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους που έθεσε η κυβέρνηση'', είπε ο κ. Σαρρής.

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος είπε ότι όσον αφορά τα δημόσια βοηθήματα και τις υπηρεσίες εκσυγχρονίζεται ο νόμος περί δημοσίων βοηθημάτων και υπηρεσιών, αναθεωρούνται και βελτιώνονται οι οικονομικής φύσεως διατάξεις του νόμου και παρέχονται ενισχυμένα κίνητρα για την απεξάρτηση των ληπτών δημόσιου βοηθήματος από την κρατική βοήθεια.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων αποτελεί συνέχεια του πακέτου μέτρων που εξαγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών της τάξης του 70%.

    [03] ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Κοινωνικά μέτρα κυβέρνησης

    Η αξιολόγηση, από μέρους του ΔΗΣΥ, των μέτρων κοινωνικής συνοχής που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα γίνει και σε συνάρτηση με την ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα το κόμμα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    Σχολιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα πρόσθετα μέτρα κοινωνικής συνοχής της κυβέρνησης, ο κ. Μητσόπουλος, αφού σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ έχει ενημερωθεί από τον ηλεκτρονικό Τύπο για το δεύτερο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, είπε ότι το κόμμα θα αναμένει να λάβει σε γραπτή μορφή το πλήρες κείμενο της κυβερνητικής πρότασης για να την σχολιάσει ''υπεύθυνα και διεξοδικά, έχοντας πάντα κατά νου ότι αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι πώς συλλογικά και υπεύθυνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα πιεστικά οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα''.

    Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να συμμετάσχει σε έναν κοινωνικό διάλογο ''για το πώς τα μέτρα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αποδοτικά και πώς μπορεί να στηρίξουν ακόμη πιο έμπρακτα τις ανάγκες του πολίτη''.

    [04] ΔΗΚΟ - Δέσμη μέτρων κοινωνικής συνοχής

    Ικανοποίηση εκφράζει το Δημοκρατικό Κόμμα για τη νέα δέσμη μέτρων ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, δηλώνοντας ότι έχουν ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρνηση αρκετές από τις δικές του εισηγήσεις και προτάσεις.

    Το ΔΗΚΟ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ''θα συνεχίσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να θέτει ενώπιον της κυβέρνησης προτάσεις και αιτήματα, που στοχεύουν σταθερά στη βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού''.

    Οι προτάσεις και τα αιτήματα του ΔΗΚΟ αποβλέπουν επίσης ''στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κυπριακού λαού και στη διαφύλαξη της στρατηγικής για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών του κράτους, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης σύγκλιση με τους στόχους και τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [05] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Κοινωνική συνοχή

    Ικανοποίηση εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου (ΕΑΚ) για την εξαγγελία μέτρων κοινωνικής συνοχής από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θεωρεί πως τα μέτρα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    ''Η Επαλξη'', προστίθεται στην ανακοίνωση, ''θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομίας στην Κύπρο και θα καταθέτει τις απόψεις και εισηγήσεις της για περαιτέρω παροχές εκεί όπου πρέπει και όσο πρέπει''.

    ''Στόχος μας'', δηλώνει η ΕΑΚ, ''είναι η εφαρμογή των διακηρύξεων της σημερινής κυβέρνησης για μιαν καλύτερη κοινωνία''.

    [06] Εθνική Φρουρά - ''Νικηφόρος 2005''

    Διεξάγεται το πρωί άσκηση της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «Αστραπή», στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2005».

    Την άσκηση, που θα διεξαχθεί με πραγματικά πυρά, αναμένεται να παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της άσκησης «Νικηφόρος» αναδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ύπαρξη μιας αξιόμαχης Εθνικής Φρουράς.

    Μιλώντας χθες βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της νυχτερινής επιθετικής ενέργειας με πραγματικά πυρά «Κεραυνός 2005», που διεξήχθη στο πλαίσιο της άσκησης «Νικηφόρος 2005», ο κ. Μαυρονικόλας διαμήνυσε ότι «κράτος χωρίς στρατό δεν μπορεί να θεωρείται κράτος, καθώς δεν μπορεί να εξασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα». Ανέφερε ότι αυτό ίσως να σημαίνει και την ανάγκη ύπαρξης κυπριακού στρατού σε μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Πρόσθεσε ότι η ύπαρξη κυπριακού στρατού αναδεικνύει τη δυνατότητα του κράτους να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή που βρίσκεται η Κύπρος.

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος προλογίζοντας τη διεξαγωγή της νυχτερινής επιχείρησης είπε ότι στο σύγχρονο και μελλοντικό πεδίο επιχειρήσεων, η νύχτα και οι συνθήκες πολύ περιορισμένης ορατότητας θα διαδραματίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο.

    Η «Κεραυνός 2005» διεξήχθη από μεραρχία πεζικού με άρματα ΑΜΧ 30G, άρματα Κάσκαβελ, τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού «Λεωνίδας», αντιαρματικά ΠΑΟ, αντιαρματικά Μίλαν, τρίδυμα πυροβόλα, πυροβόλα 105 χιλιοστών, όλμους 120 χιλιοστών και όλμους 81 χιλιοστών.

    Την άσκηση, που διεξήχθη στην περιοχή ''Κάμπος του Μύλου'' με πραγματικά πυρά, παρακολούθησαν ο Υπουργός Αμυνας, ο Αρχηγός της ΕΦ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

    [07] Εκπρόσωπος - Τουρκικά F-16

    Καθαρή επιβεβαίωση της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου, μέλους της ΕΕ, από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να καταστεί χώρα μέλος της ΕΕ, θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας στην άσκηση ''Νικηφόρος'', στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την Κύπρο, δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Σχολιάζοντας τη σχετική είδηση που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας ''Μιλιέτ'', ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι ''αυτό θα δείξει ότι συνεχίζεται η κατοχή τμήματος χώρας η οποία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, άρα και κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από χώρα η οποία επιθυμεί να καταστεί χώρα της ΕΕ''.

    Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ''θα πρέπει να το σημειώσει η ΕΕ, η Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    ''Νομίζω θα είναι φανερό πλέον και θα είναι καθαρή επιβεβαίωση της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, πράγμα το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη και να σημειώσει η ΕΕ, η Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, ότι συνεχίζεται η κατοχή τμήματος χώρας η οποία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, άρα και κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από χώρα η οποία επιθυμεί να καταστεί χώρα της ΕΕ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [08] Ομήρου - Τουρκία - Παραβιάσεις - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να δώσει το μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε ευρωπαϊκή ενσωμάτωση από τη στιγμή που συνεχίζει να περιφρονεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο ενός κράτους - μέλους της Ενωσης όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''η Τουρκία για μια ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ένας κοινός και κυνικός επιδρομέας και βεβαίως καταδεικνύεται ότι εξακολουθεί παρά την 3η Οκτωβρίου να παραμένει παράγοντας ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''αυτή η Τουρκία που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως είναι η Κύπρος, δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον και πρέπει να πάρει αυτό το μήνυμα από την ΕΕ η οποία δεν είναι δυνατό να ανέχεται αυτού του είδους τις συμπεριφορές''.

    [09] Τουρκία - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Νικηφόρος

    Εμφανίστηκαν διάφορες εικοτολογικές ειδήσεις στον τουρκικό Τύπο σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'' στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, αναφερόμενος σε είδηση της εφημερίδας Μιλιέτ, σύμφωνα με την οποία τουρκικά μαχητικά τζετ θα πραγματοποιήσουν χαμηλού ύψους πτήσεις πάνω από την Κύπρο, με σκοπό να δείξουν την αντίδραση της Τουρκίας για την επανάληψη των στρατιωτικών ασκήσεων από κυπριακής πλευράς.

    «Οπως τονίσαμε και πριν, το γεγονός ότι οι ασκήσεις δεν ματαιώθηκαν και συνεχίζονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά εμποδίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Παρακολουθούμε στενά τις ασκήσεις και θα κάνουμε αναλόγως τις εκτιμήσεις μας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο είναι άτοπο», δήλωσε ο κ. Ταν.

    [10] Αθήνα - Παπανδρέου - Γεωργής - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Γεωργή.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αλλά και για τις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία του νησιού.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις επαφές που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Γεωργή να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να στηρίξει την Κύπρο αυτή τη στιγμή.

    [11] Αθήνα - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Πηγές

    Την ανάγκη να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την ένταξη της στην ΕΕ είναι σοβαρή, αυστηρή, ενδελεχής, δύσκολη και δεν επιτρέπει παρερμηνείες για τις πολλές δυνατότητες ελέγχου που έχει η ΕΕ, επεσήμαναν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Πρόσθεσαν ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια και ότι η Ελλάδα που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία θα είναι μεν αυστηρή αλλά ταυτόχρονα και δίκαιη, αφού την ενδιαφέρει η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

    ''Είναι θέμα χρόνου να συνειδητοποιηθεί ότι η διαδικασία είναι σοβαρή και πρέπει η Τουρκία να το κατανοήσει αυτό, γιατί αν δεν μπει στην ΕΕ θα στεναχωρηθούμε και εμείς και η ίδια'', είπαν.

    Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το Κυπριακό μπορεί να έχει τη δική του δυναμική, είναι ωστόσο ένα θεμελιακό παράδοξο που θα επικρέμεται διαρκώς πάνω από την Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, εκτιμούν ότι ''συνιστά ντε φάκτο αναγνώριση το γεγονός ότι η Τουρκία θα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο και θα συζητά''.

    ''«Συνεπώς, ο χρόνος για την απάλειψη του θα μειώνεται διαρκώς'', είπαν και πρόσθεσαν ότι ''η ΕΕ είναι ένας ισχυρός παράγοντας''.

    Οσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι μια νέα προσπάθεια πρέπει να προετοιμαστεί χωρίς χρονικές πιέσεις, με καλή διάθεση και σε βάθος, ώστε αυτή η διαδικασία να έχει επιτυχία.

    ''Η 3η Οκτωβρίου ήταν αναμφισβήτητα μια ιστορική στιγμή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να περάσουμε σε μια νέα εποχή και στην περιοχή μας και στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο Κυπριακό. Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους. Είναι ευκαιρία που αφορά και το εσωτερικό της Τουρκίας ώστε η Τουρκία να αξιοποιήσει τα κίνητρα και τις δυνατότητες που της δίνει η νέα αυτή περίοδος ώστε να καταστεί μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Είναι προς όφελος της Ευρώπης και της περιοχής και των σχέσεων της με την Ελλάδα'', επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

    [12] Ιριλάι - Πρόσκληση προς Ταλάτ

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι δήλωσε ότι η πρόσκληση προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις απευθύνθηκε σε αυτόν υπό την ιδιότητά με την οποία οι ΗΠΑ τον χειρίζονταν και σε προηγούμενες συναντήσεις με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

    Ο κ. Ιριλάι απαντούσε σε ερώτηση αν η πρόσκληση προς τον κ. Ταλάτ για συνάντηση με την κ. Ράις, στις 28 Οκτωβρίου, του απευθύνθηκε ως Τ/Κ ηγέτη ή ως αρχηγού κράτους.

    ''Απευθύνθηκε στον κ. Ταλάτ υπό την ιδιότητα που τον χειριζόμασταν σε προηγούμενες συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε αυτό'', είπε ο κ. Ιριλάι.

    Ερωτηθείς αν η πρόσκληση απευθύνθηκε στον κ. Ταλάτ γραπτώς ή προφορικά, ο κ. Ιριλάι είπε πως δεν γνωρίζει.

    [13] Λονδίνο - Μάρκος Κυπριανού - ΕΕ - Γρίπη πτηνών

    Λιγότερο ανήσυχος σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε ο Κύπριος Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση των Υπουργών Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και Κροατίας για τον κίνδυνο ενδημικής γρίππης.

    Εχουμε στα χέρια μας τα σχέδια της κάθε χώρας για προετοιμασία και αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας, είπε, προσθέτοντας πως μερικά είναι ακόμη στο στάδιο των προσχεδίων αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν.

    ''Την άλλη βδομάδα θα τα εξετάσουμε με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το Ευρωπαικό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών, για να δούμε πού χρειάζονται βελτίωση'', είπε, επισημαίνοντας πως ''είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σήμερα από ό,τι ήμασταν αλλά υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανύσουμε μέχρις ότου φθάσουμε στο επίπεδο που θα πρέπει να έχουμε''.

    [14] Εκπρόσωπος - Γρίπη πτηνών - Τουρκία

    Πολύ καλή αρχή στην ομαλοποίηση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας θα ήταν η επίτευξη ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμών ενεργειών των δύο κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την πρόληψη της εκδήλωσης και εξάπλωσης στην Κύπρο της νόσου της γρίπης των πτηνών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα σημείωσε ότι η ύπαρξη της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο δεν πρέπει να εμποδίζει τη λήψη τέτοιων μέτρων.

    Σε ανακοίνωση που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για πρόληψη της εκδήλωσης και εξάπλωσης στην Κύπρο της νόσου της γρίπης των πτηνών.

    ''Η επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο που πηγάζει από την ύπαρξη της γραμμής καταπαύσεως του πυρός δεν πρέπει να εμποδίζει, και σε ό,τι αφορά την κυπριακή κυβέρνηση, τη λήψη αυτών των μέτρων'', είπε.

    Οι αρχές της Δημοκρατίας, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ''ενεργούν ήδη κατά τρόπο ώστε να υπάρχει συνεργασία που απαιτεί και συνεπάγεται η λήψη αυτών των μέτρων με εκείνους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου που μπορούν στην πράξη να συμβάλουν στην πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου''.

    ''Η κυβέρνηση κρίνει ότι η συνεργασία είναι ικανοποιητική'', ανέφερε και πρόσθεσε ότι ''εξυπακούεται φυσικά ότι η συνεργασία δεν επηρεάζει, ούτε μπορεί να ερμηνευθεί ότι επηρεάζει την πολιτική και νομική πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως πρώτιστο στο μέλημα της κυπριακής κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά και όσων βρίσκονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και προς αυτόν τον σκοπό πράττει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

    Παράλληλα, είπε, ''αναφέρεται πως η κυπριακή κυβέρνηση συμμετέχει πλήρως στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου''.

    ''Στο πλαίσιο αυτό, καλείται και η τουρκική κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και καλείται να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις στις τουρκικές αρχές για συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών και συντονισμό ενεργειών τους, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα της καλής γειτονίας και των ομαλών σχέσεων'', είπε.

    [15] Εκπρόσωπος - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής - Εσπεριδοειδή

    Σε ισχύ έχει τεθεί από τις 8 Οκτωβρίου ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, ο οποίος επιτρέπει τη διέλευση εσπεριδοειδών από τα κατεχόμενα μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στον τελωνειακό χώρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας χωρίς την επιβολή δασμών, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετική εισήγηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποβληθεί από την κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής της για βελτίωση των δυνατοτήτων οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και των τελευταίων με την υπόλοιπη Ενιαία Αγορά, καθώς και για ενίσχυση των προϋποθέσεων για την ενοποίηση της κυπριακής οικονομίας.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε, ''θεωρεί ότι η υιοθέτηση του κανονισμού προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους Τ/Κ, αφού παρέχει τη δυνατότητα διακίνησης εσπεριδοειδών, τα οποία αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών ετησίων εξαγωγών τους, στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, χωρίς την επιβολή δασμών''.

    Σημείωσε, επίσης, ότι τα εσπεριδοειδή περιλαμβάνονται στα προϊόντα τα οποία δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

    [16] Πρόεδρος Βουλής - Σλοβακία - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβακία θα πραγματοποιήσει μεταξύ 23 και 26 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μικούλας Ντζουρίντα, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Παλ Σσάκι, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας Πάβολ Χρουσόφσκι, και θα συναντηθεί με μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Εντουαρντ Κουκάν.

    Θα συναντηθεί επίσης με το Δήμαρχο της πόλης Νίτρα Φερντινάντ Βιτέκ και τον Πρύτανη του ''Constantine the Philosopher University Nitra''.

    [17] ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέπεσε ''σε ένα σοβαρό ολίσθημα, σχολιάζοντας εγκωμιαστικά'' τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφριντ Μαρτένς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο.

    ''Λυπούμαι ειλικρινά για αυτή την ανάρμοστη και απρεπή δήλωση η οποία, αντί να αξιοποιεί το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την επίσκεψη Μαρτένς στην Κύπρο, υπονομεύει τις προοπτικές συνεννόησης και δημιουργεί κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης, υποβαθμίζοντας το επίπεδο πολιτικού διαλόγου'', είπε ο κ. Μητσόπουλος σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

    [18] Χρυσοστομίδης - Ακιντζί - Κυπριακό

    Στη θέση ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί και να διοικείται από τους Κύπριους για τους Κύπριους, συμφωνούν η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου και το τ/κ Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων υπό τους αρχηγούς τους, Κύπρο Χρυσοστομίδη και Μουσταφά Ακιντζί, είχαν χθες συνάντηση στα γραφεία της Επαλξης και συζήτησαν τις ιδέες του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας για επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στα θεσμικά όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

    ''Ιδέες για το μέλλον αυτής της χώρας έχουμε όλοι. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση η οποία να εγγυάται μιαν ανεξάρτητη χώρα, με μία διεθνή προσωπικότητα, μια χώρα που να μην απειλείται από διχοτόμηση και να μην βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο μιας τρίτης χώρας'', ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Χρυσοστομίδης και υπέδειξε πως η λύση πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων, Ε/Κ και Τ/Κ.

    Οπως είπε, ''συμφωνούμε σε ένα πράγμα, ότι εμείς οι Κύπριοι πρέπει να επαναδιεκδικήσουμε την πατρίδα μας και πρέπει να βρούμε μια λύση προκειμένου να επανενώσουμε την πατρίδα μας και όλοι να ζήσουμε ευτυχισμένα μέσα στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ''αν θέλουμε να σώσουμε το μέλλον της πατρίδας μας πρέπει να δράσουμε τώρα και δεν πρέπει να καθίσουμε στο περιθώριο και να περιμένουμε τους άλλους να κάνουν κάτι για μας''.

    ''Αν δεν δράσουμε τώρα, αν δεν καταθέσουμε ορισμένες ιδέες, οι οποίες θα υποκινήσουν τη συζήτηση και αν δεν βιαστούμε και δεν νοιώσουμε την αίσθηση του κατεπείγοντος, πιστεύω ότι ο δυνητικός κίνδυνος για διχοτόμηση είναι εκεί και μπορεί να είναι πραγματικότητα, κάτι που όλοι μας θέλουμε να αποφύγουμε'', είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας πως αυτόν τον σκοπό θέλουν να εξυπηρετήσουν οι προτάσεις του.

    [19] Τσολάκης - Ικανοποίηση - Ασφάλεια πτήσεων

    Ο Πρόεδρος της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις ενέργειες που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ασφάλεια των πτήσεων, οι οποίες, όπως ανέφερε, είχαν δρομολογηθεί πριν την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας ''Ηλιος'' στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Τσολάκης ανέφερε ότι μετά την παραλαβή από τον Ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη στις 10 Νοεμβρίου της έκθεσής του για τις τοξικολογικές εξετάσεις των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, θα έρθουν στην Κύπρο και γιατροί της Επιτροπής που θα συνεργαστούν ''με τους εδώ γιατρούς οι οποίοι ασχολήθηκαν με την πιστοποίηση της υγείας των πιλότων'' της εταιρείας ''Ηλιος''.

    Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα έρθουν στην Κύπρο και μέλη της Επιτροπής ''για συλλογή άλλων στοιχείων'', σημειώνοντας ωστόσο πως ''όσο πάει, ο κατάλογος των απαιτήσεων γίνεται μικρότερος''.

    Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, ο κ. Τσολάκης είπε ότι σε αυτήν ''λέχθηκαν πολύ σπουδαία πράγματα τα οποία έχουν προγραμματιστεί να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία προς τον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων'' και πρόσθεσε πως απεκόμισε μιαν εξαιρετική εντύπωση από αυτές τις προσπάθειες που γίνονται.

    Με την ολοκλήρωση του έργου που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε ο κ. Τσολάκης, ''θα καλυφθούν πολλά κενά και θα εκσυγχρονιστεί πλήρως το νησί ως προς την ασφάλεια πτήσεων και όλες τις παραμέτρους που την συνθέτουν'', ώστε η Κύπρος ''να γίνει το κέντρο ενδιαφέροντος και δραστηριότητας όλης της περιοχής''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο από τις ΗΠΑ, όπου μετέβησαν μέλη της Επιτροπής για συλλογή στοιχείων από τα κομμάτια του μοιραίου Μπόινγκ που μεταφέρθηκαν εκεί, ο κ. Τσολάκης απάντησε ότι το θέμα αυτό ''πάει κατ' ευχή''.

    [20] Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος - Δηλώσεις

    Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και ο Χωρεπίσκοπος Τρυμιθούντος Βασίλειος για να τον ενημερώσουν για τη στάση ορισμένων μελών της Ιεράς Συνόδου στο θέμα της πλήρωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος είπε ότι ''θα ενημερώσουμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την παρατεταμένη παρελκυστική τακτική που ακολουθούν μέλη της Ιεράς Συνόδου ως προς την πλήρωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, γεγονός που παραβιάζει τους ιερούς κανόνες και τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας και συνιστά διαρκείς προστριβές στους κόλπους της Εκκλησίας''.

    Ο Κύκκου Νικηφόρος σημείωσε πως ''δεν θα κατηγορήσουμε ούτε θα διαβάλουμε κανένα εν Χριστώ αδελφό, αλλά θα εκθέσουμε ενώπιον του Πατριάρχη τα πραγματικά γεγονότα''.

    ''Θα τονίσουμε'', πρόσθεσε, ''πως η στάση των αγίων αδελφών και η μη τήρηση των ιερών κανόνων και των σχετικών διατάξεων του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου ''οξύνουν ακόμα περισσότερο το υπάρχον πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες''.

    Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία και ο λαός ''χρειάζονται τον πνευματικό ηγέτη που θα αποτελεί τον πόλο ενότητας και θα αγωνίζεται για τη λύση των πολλαπλών και μαζικών προβλημάτων του λαού''.

    [21] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας -Νομισματική Επιτροπή- Επιτόκια

    Χωρίς μεταβολή παραμένουν τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, όπως αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Νομισματικής Επιτροπής, η οποία με τρεις ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά έκρινε πως οι εξελίξεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό δεν έχουν διαφοροποιηθεί τελευταίως, ώστε να υπαγορεύουν τη μεταβολή στα εγχώρια επιτόκια.

    Σε δηλώσεις του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μετά τη λήξη της συνεδρίας της Νομισματικής Επιτροπής, ανέφερε ότι ''τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 4,25% και 2,25% αντίστοιχα''.

    ''Η Επιτροπή'', είπε ο κ. Χριστοδούλου, ''σημείωσε το γεγονός ότι οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από την τελευταία συνεδρία στις 2 Σεπτεμβρίου, ώστε να υπαγορεύουν στο παρόν στάδιο μεταβολή στα εγχώρια επιτόκια''.

    ''Η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα'', πρόσθεσε, ''έχει επηρεάσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομική μεγέθυνση τόσο για το τρέχον όσο και το επόμενο έτος, ενώ, παράλληλα, αυξήθηκαν δυνητικά οι κίνδυνοι έξαρσης πληθωριστικών πιέσεων''.

    [22] ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2005 σε 2,1 δις ευρώ έναντι ελλείμματος 2,0 δις ευρώ που ήταν την ίδια χρονική περίοδο του 2004.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Εurostat), η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 600 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 56% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2004. Η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 2,7 δις ευρώ και σημείωσε επίσης αύξηση της τάξης του 13%.

    [23] ΧΑΚ - ΧΑΑ - Κοινή Πλατφόρμα

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ανακοίνωσε ότι για τις ανάγκες λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας ΧΑΚ και Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), επεξεργάζεται την περίοδο αυτή, μέσα στα πλαίσια της ευθυγράμμισης των διαδικασιών του με αυτές του ΧΑΑ, τη σύνταξη ενός διαφοροποιημένου νομικού και κανονιστικού πλαισίου, που θα καλύψει κατά κύριο λόγο τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης των συναλλαγών.

    Σύμφωνα με το ΧΑΚ, η υλοποίηση της Κοινής Πλατφόρμας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διαμόρφωση ενός ομοιογενούς, αποδοτικού και αποτελεσματικού περιβάλλοντος για την εκτέλεση συναλλαγών και εκκαθάρισης στις δύο αγορές, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ανεπτυγμένων κεφαλαιαγορών διεθνώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας (με την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας - τα δύο Χρηματιστήρια θα εξυπηρετούνται από τα ίδια λογισμικά συστήματα και τεχνογνωσία), καθώς και του κόστους πρόσβασης και χρήσης των αγορών των δύο Χρηματιστηρίων από τους συμμετέχοντες.

    Στοχεύει επίσης στη διευκόλυνση και προώθηση περαιτέρω των συνεργασιών και πρωτοβουλιών ανάπτυξης των εργασιών των δύο αγορών, στοχεύοντας στη συμμετοχή και άλλων αγορών της περιοχής.

    Με τη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας, συνεχίζει το ΧΑΚ, δίνεται η ευχέρεια στον Κύπριο επενδυτή για να επενδύει σε ένα διευρυμένο φάσμα επενδύσεων και να αξιοποιεί ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις και στα δύο Χρηματιστήρια, ενώ παρέχεται η ευκαιρία σε ξένους θεσμικούς, κατά κύριο λόγο, αλλά και ιδιώτες επενδυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στο ΧΑΑ να εξοικειωθούν με τις εισηγμένες αξίες στο ΧΑΚ και να επενδύουν και στα χρηματιστηριακά προϊόντα της Κύπρου.

    [24] 50χρονα Eurovision - Επιλογή καλύτερου τραγουδιού

    Επιλέγεται απόψε από τους τηλεθεατές 32 χωρών το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια του διαγωνισμού.

    Στο διαγωνισμό, που θα αρχίσει στις 10 απόψε στην Κοπεγχάγη, θα διαγωνιστούν 14 τραγούδια, μεταξύ των οποίων, και το τραγούδι της Ελλάδας «My number one», που κέρδισε το φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

    Οι τηλεθεατές θα μπορούν να ψηφίσουν το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών της Eurovision από κοινού με μια κριτική επιτροπή.

    [25] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 7η Αγωνιστική

    Το παιχνίδι ΑΕΛ Ανόρθωση, που θα διεξαχθεί στις 19.00, στο Τσίρειο Στάδιο, δεσπόζει των σημερινών τεσσάρων συναντήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α&#900; κατηγορίας.

    Στις 15.30 θα γίνουν οι αγώνες Ομόνοια ΘΟΙ στο ΓΣΠ και ΑΕΚ Ολυμπιακός στο ΓΣΖ Λάρνακας.

    Στις 18.00 εξάλλου θα διεξαχθεί στο Μακάρειο στάδιο ο αγώνας ΔΙΓΕΝΗ ΑΠΟΕΛ.

    Η 7η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τους αγώνες Νέα Σαλαμίνα Ενωση Νέων Παραλιμνίου, που θα γίνει στις 15.30 στο στάδιο «Αμμόχωστος», ΑΠΕΠ Απόλλων που θα διεξαχθεί στις 17.00 στη Λακατάμια και Εθνικός Αχνας ΑΠΟΠ/Κινύρας που θα διεξαχθεί στις 18.00 στο Δασάκι.

    [26] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Τέταρτη κατά σειρά άνοδο παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος και των σημαντικών κερδών που κατέγραψε για άλλη μια συνάντηση η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 106,97 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 0,85%. Ανοδο σε ποσοστό 1,26% κατέγραψε ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ο οποίος έκλεισε στις 1.645,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 2,7 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας 1,1 εκατομμυρίου λιρών.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,28% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 556,98 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 22 October 2005 - 14:23:10 UTC