Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [02] (Κ) Ερντογάν - ΗΠΑ - Συνέντευξη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κύπρια 2005 - Inaki Urzelaga
  • [06] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Wall Street Journal
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [08] (Κ) ΕΕ - Ρεν - Τουρκία - Νομοσχέδιο - Ακίνητη περιουσία
  • [09] (Κ) Πάφος - Συνεδρία Επιτροπής Εξωτερικών (RELEX)
  • [10] (Κ) Πάφος - Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ
  • [11] (Κ) Πάφο - Χρυσοστομίδης - Ερευνες - Ατύχημα ΕΦ
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αρση ασυλίας Ματσάκης
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [16] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - ΚΟΡΕΠΕΡ
  • [17] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μάρκος Κυπριανού - Γρίπη των πουλερικών
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Ρωσίας - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Πάφος - Δημοσιογραφική διάσκεψη - Συνάντηση RELEX
  • [21] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόθεση για διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου για την Κύπρο
  • [22] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
  • [23] (Κ) Υπουργός Υγείας - Μάρκος Κυπριανού - Πανδημία γρίπης
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συγκρότημα Κοινότητας Σίδνεϊ - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Βρετανική Προεδρία - ΚΟΡΕΠΕΡ - Εκτακτη συνεδρία

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τη Σύνοδο της Χιλιετίας, είχε συναντήσεις με ομολόγους του από το Περού και τη Γκάνα.

    [02] (Κ) Ερντογάν - ΗΠΑ - Συνέντευξη

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ''προνομιακή σχέση'' με την ΕΕ, ως υποκατάστατο της πλήρους της ένταξης, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας την ίδια ώρα αισιόδοξος ότι θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ και ότι θα προχωρήσουν κανονικά.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συζήτηση στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες για διαμόρφωση κοινής θέσης των 25 έναντι της τουρκικής διακήρυξης ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Νέα Υόρκη και οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας ''Ηλιος'' στις 14 Αυγούστου δεσπόζουν του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Διασυρμός της Κύπρου στην Ευρώπη'', γράφει ότι η απογύμνωση δήθεν ευρωπαϊκής πολιτικής της Κύπρου και η απαξίωση με την οποία η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζεται στην έδρα της Ευρώπης στις κρίσιμες στιγμές κατά τις οποίες η Τουρκία βρίσκει ορθάνοικτες πόρτες και η Κύπρος μαύρους τοίχους, δεν ήταν αρκετά, και χθες ''γνωρίσαμε τον απόλυτο διασυρμό'', καθώς η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε εισήγηση για άρση της ασυλίας του Κύπριου ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη. Γράφει, επίσης, ότι κόρη ιερέα συνελήφθη ως υπεύθυνη οίκου ανοχής στη Λευκωσία.

    Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Ευρωπαϊκό μπάτσο δέχθηκε η βρετανική προεδρία στο ΚΟΡΕΠΕΡ'', γράφει ότι η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ δεν κατέληξε χθες σε συμφωνία για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των ''25'' στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από τη Νέα Υόρκη ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι πολύ σοβαρό θέμα και ότι η ύπαρξή της δεν εξαρτάται από την αναγνώριση της Τουρκίας.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ρεύμα πίεσης για αλλαγές'', γράφει ότι ο συγκλονισμός της κοινής γνώμης από την αεροπορική τραγωδία του Αυγούστου και η οργή από την ανεπάρκεια των θεσμών, του ίδιου του κράτους και των αξιωματούχων του, μετατρέπεται σε λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και εξυγίανση του δημόσιου βίου, με προϋπόθεση την πάταξη της διαπλοκής και την εμπέδωση διαφάνειας. Γράφει, επίσης, ότι τα αδιέξοδα που φαίνεται να δημιουργούνται στον χώρο της Ευρώπης διαφοροποιούν το μέτωπο στήριξης στους χειρισμούς του Προέδρου, και ότι ΕΥΡΩΚΟ, ΕΥΡΩΔΗ και ΕΔΕΚ υποδεικνύουν ότι η 3η Οκτωβρίου είναι ημερομηνία καθοριστική και είναι δυνατό να χαθεί για πάντα η ευκαιρία λύσης του Κυπριακού.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο ''Πιέσεις Καραμανλή στον Τάσσο για κλείσιμο'' γράφει ότι οργιώδες παρασκήνιο διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες, με στόχο την εξεύρεση μιας αποδεκτής φόρμουλας για την ευρωπαϊκή αντιδήλωση επί της τουρκικής δήλωσης σχετικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ανώτατα στελέχη της Εθνικής Φρουράς κατηγορούν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για αποκοπές εκατομμυρίων στους προϋπολογισμούς για την άμυνα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Βάζουν χέρι στα ταμεία'' γράφει ότι αστρονομικά ποσά πολλών εκατομμυρίων λιρών οφείλουν στα ταμεία συντάξεων και φιλοδωρημάτων των υπαλλήλων τους οι μεγάλοι Δήμοι. Στον χορό των ελλειμματικών ταμείων πρωταγωνιστούν τα Δημαρχεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου που παρουσιάζουν καθυστερημένες υποχρεώσεις πέραν των 50 εκ. λιρών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δημόσια δέσμευση για τιμωρία όσων τυχόν αποδειχθεί ότι φέρουν ευθύνη για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό, ανέλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκάλυψης οποιουδήποτε.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ανοικτές όλες οι επιλογές'', γράφει ότι το ΑΚΕΛ, μέσω του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη, με αφορμή το νέο αδιέξοδο στην ΚΟΡΕΠΕΡ, διαμήνυσε πως όλες οι επιλογές είναι ανοικτές, αν δεν υπάρξει ένα κείμενο το οποίο να συνάδει με αυτά τα οποία η ΕΕ δέσμευσε την Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι στην αγγλική εταιρεία, η οποία είχε την ευθύνη της συντήρησης του μοιραίου αεροσκάφος της Helios, επεκτείνονται οι έρευνες της ελληνικής Επιτροπής που βρίσκεται στην Αγγλία και λαμβάνει καταθέσεις, υπό την καθοδήγηση του Ακριβού Τσολάκη, και ότι οι έρευνες θεωρούνται σημαντικές αφού συνδέονται με τη συντήρηση του αεροσκάφους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης ενός από τα δύο σπίτια στο Κολόσσι που κτυπήθηκαν κατά την διάρκεια πτώσης του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς το περασμένο Σάββατο εκφράζει παράπονα ότι οι αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν για την γριά μητέρα του που ήταν στο σπίτι και που τελικά σώθηκε από την οικιακή της βοηθό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα ολοκληρωμένη πολιτική στο θέμα της στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με στόχο την καθιέρωση της Κύπρου ως του κυριότερου εμπορικού και οικονομικού κέντρου παροχής υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Αντιδήλωση - ΚΟΡΕΠΕΡ - Συζήτηση

    Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) δεν κατέληξε χθες σε συμφωνία για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των ''25'' στη μονoμερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ομως, έγινε μια μακρά όσο και έντονη συζήτηση, η οποία δημιουργεί προοπτικές επίτευξης συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Στην αλλαγή του κλίματος συνετέλεσαν αποφασιστικά οι έντονες παρεμβάσεις των Μονίμων Αντιπροσώπων της Κύπρου Νίκου Αιμιλίου και της Ελλάδας Βασίλη Κασκαρέλη. Οι παρεμβάσεις αυτές βρήκαν σημαντική απήχηση σε μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών, που κάλεσαν την προεδρία να λάβει υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν στο κείμενο της αντιδήλωσης των ''25''.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Αιμιλίου πέρα από τις σοβαρότατες ενστάσεις που διατύπωσε επί του προσχεδίου της προεδρίας, εξέφρασε και την έντονη δυσφορία της Λευκωσίας για τη μεθόδευση της βρετανικής προεδρίας τις τελευταίες ημέρες, η οποία απέφυγε να διαβουλευθεί και να λάβει υπόψη τις κυπριακές θέσεις.

    Ο κ. Κασκαρέλης επεσήμανε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι για μεν την τελωνειακή ένωση είναι προφανές ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε, ενώ εστίασε την παρέμβασή του στη διατύπωση της παραγράφου για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή με τη μορφή που έχει στο προσχέδιο.

    Η σχετική παράγραφος του προσχεδίου συνδέει την αναγνώριση με την ένταξη της Τουρκίας, καθώς και με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Ο κ. Κασκαρέλης προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο περιεχόμενο της αντιδήλωσης, τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη συζήτηση επί της πρότασης της Επιτροπής για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Από τις παρεμβάσεις των δύο αντιπροσώπων αλλά και των αντιπροσώπων τουλάχιστον 10 κρατών μελών που έλαβαν τον λόγο, προέκυψε σαφέστατα ότι η βρετανική προεδρία θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές του προσχεδίου, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας, αλλά και των άλλων κρατών μελών.

    Ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, και Προεδρεύων της συνεδρίας, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, προφανώς για να πάρει οδηγίες από το Λονδίνο.

    Ομως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι άλλες χώρες του συνέστησαν να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τη Λευκωσία ώστε να βρεθεί ένα κοινός τόπος.

    Μάλιστα, οι διαβουλεύσεις αυτές πρέπει να γίνουν άμεσα, ενώ δεν αποκλείεται νέα έκτακτη συνεδρία του ΚΟΡΕΠΕΡ ακόμη και εντός της εβδομάδας, ίσως την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία, διαφορετικά σε κάθε περίπτωση το θέμα θα επανέλθει στην επόμενη συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ την προσεχή Τετάρτη.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι ''πολύ σοβαρό'' θέμα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι ''η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάται από την αναγνώριση της Τουρκίας''.

    Σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη και σχολιάζοντας τη μη επίτευξη συμφωνίας στη χθεσινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ για την αντιδήλωση της ΕΕ στη διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτό ''δεν είναι κάτι το νέο'' και σημείωσε ότι ''από την αρχή είχαμε εμείς καθορίσει ποιες είναι αρχές και τα σημεία που θέλαμε να περιληφθούν''.

    ''Διάφοροι άλλοι έχουν άλλες ερμηνείες από τις δικές μας και είναι συνεχείς οι προσπάθειες να επιτύχουμε να ενταχθούν μέσα στην αντιδήλωση όλα τα στοιχεία που θεωρούμε εμείς σημαντικά'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν οι Βρετανοί συνεχίζουν να προκαλούν με τον τρόπο που ενεργούν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι σχεδιασμένη η αντίδραση μας''.

    ''Θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω τώρα. Από όσο ξέρουμε υπάρχει σημαντική υποστήριξη στις θέσεις μας στη σημερινή συνεδρίαση'', σημείωσε.

    Σε ερώτηση πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι άλλο το ΚΟΡΕΠΕΡ και άλλο το διαπραγματευτικό πλαίσιο, συνδέονται αλλά δεν εξαρτάται το ένα από το άλλο''.

    Είπε, επίσης, ότι ''πολλές χώρες υποστήριξαν σθεναρά τις θέσεις μας, περίπου 17''.

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δεν θα πω τώρα τι θα κάνουμε''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε εάν ''από τα πιο κρίσιμα θέματα είναι αυτό της αναγνώρισης'' και σημείωσε ότι ''είναι πολύ σοβαρό, αλλά ευτυχώς η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάται από την αναγνώριση της Τουρκίας''.

    ''Εδώ δεν μας έχουν αναγνωρίσει εδώ και 30 χρόνια. Δεν το υποτιμώ, αλλά να είμαστε σαφείς. Είναι σοβαρότατο το θέμα, όμως υπάρχουν άλλα θέματα'', είπε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''η συνάντηση με τον κ. Καραμανλή είναι μέσα στα πλαίσια της τακτικής αλληλοενημέρωσης συντονισμού και για την Ευρώπη και για τα ΟΗΕ''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει συμφωνία με τον κ. Καραμανλή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Απόλυτη''.

    Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Αντιδήλωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί ικανοποιητικό το πλαίσιο του τελευταίου προσχεδίου της αντιδήλωσης της ΕΕ στην τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου και επιδιώκει βελτιώσεις στο προσχέδιο, εκτιμώντας παράλληλα ότι η γαλλική παρέμβαση εισήγαγε κάποια σημαντικά στοιχεία στην αντιδήλωση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Επιδιώκουμε βελτιώσεις στο κείμενο. Η παρέμβαση της Γαλλίας εισήγαγε κάποια στοιχεία που είναι σημαντικά, κάπου όμως γενικά το όλο πλαίσιο της αντιδήλωσης δεν θεωρείται απόλυτα ικανοποιητικό για τη δική μας πλευρά'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει και σήμερα (χθες) τη διπλωματική μάχη ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), ''έτσι ώστε να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές που να καθιστούν την αντιδήλωση ικανοποιητική για τη δική μας πλευρά, για τις προσδοκίες μας και για τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, πράγμα που αποτελεί τον τελικό στόχο και την τελική μας αμετάθετη πρόθεση''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι εάν δεν επιτευχθεί σήμερα (χθες)συμφωνία τότε θα επαναληφθεί ακόμη μια συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη και εάν ούτε τότε δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών λίγες μέρες πριν την 3η Οκτωβρίου.

    ''Τελικός στόχος είναι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, η λύση του προβλήματος, η επανένωση της Κύπρου και αυτό πρέπει να υποβοηθείται και από την αντιδήλωση, το διαπραγματευτικό πλαίσιο, την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, και τη συμμετοχή μας στην ΕΕ'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ότι η τήρηση των αρχών και των σωστών διαδικασιών εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ και της προεδρίας, ''αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων έτσι ώστε να δικαιολογείται η ρήση ότι η ΕΕ είναι ένωση κρατών και λαών''.

    ''Ιδίως η τήρηση των σωστών διαδικασιών εκ μέρους της Προεδρίας είναι σαφής υποχρέωσή της προς το συλλογικό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ'', δήλωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι πρακτικά εφικτό να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας χωρίς να υπάρχει συμφωνημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν δεν υπάρχει συμφωνημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν θα ξεκινήσουν''.

    Πάφος - Ομήρου - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας την αδυναμία της ΚΟΡΕΠΕΡ να φθάσει σε μια τελική συμφωνία για την αντιδήλωση της ΕΕ στη διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες από την Πάφο ότι ''για μας πρέπει να είναι σαφές, και είναι το μήνυμα της ΕΔΕΚ προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- ΕΕ''.

    Πρόσθεσε ότι ''η θέση μας πρέπει να είναι σαφής ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν γιατί η ΕΕ είναι ένας θεσμός που στηρίζεται πάνω σε ένα βασικό κανόνα, στη διαπραγμάτευση, στη διαβούλευση για να υπάρξουν ομόφωνα τελικά συμπεράσματα''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι εάν δεν υπάρξει δέσμευση για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν δεν υπάρξει δέσμευση για εφαρμογή και υλοποίηση του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, και αν στις 3 Οκτωβρίου ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων, αυτό σημαίνει ότι μία εθνική στρατηγική ολόκληρου του Ελληνισμού τα τελευταία 15 χρόνια θα έχει ανατραπεί.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Τουρκία - ΕΕ - Βέτο

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εκτιμά πως η άσκηση βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι αναπόφευκτη επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και δεν προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού.

    Ο κ. Κουτσού δημοσιοποίησε δύο επιστολές τις οποίες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης απέστειλε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, στις οποίες διατυπώνεται η εισήγηση του κόμματος για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέστη στο πρόγευμα που δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, την ειδική συνάντηση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και το επίσημο γεύμα που δόθηκε από τον κ. Ανάν.

    Στη συνέχεια, παρέστη σε δεξίωση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γκαμπόν και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας, και αργότερα σε δεξίωση από τον Πρίγκιπα του Μονακό, και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τζαμάικα.

    ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τη Σύνοδο της Χιλιετίας, είχε συναντήσεις με ομολόγους του από το Περού και τη Γκάνα.

    Χθες, ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε με τον ομόλογο του από τη Γκάνα Nana Addo Dankwa Akufo-Addo. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό, θέματα διμερούς συνεργασίας και οι σχέσεις αναπτυσσόμενων χωρών με την ΕΕ.

    Η Γκάνα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο τους κατά τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας, που θα γίνει αμέσως πριν τη Συνάντηση Κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Βαλέτα της Μάλτας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιδήλωση - Νέα Υόρκη

    Σε συνεχή επαφή με την κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναφορικά με τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ στο θέμα της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται στην Νέα Υόρκη αλλά σε συνεχή επαφή με την αποστολή μας στις Βρυξέλλες και φυσικά γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες'', είπε σήμερα ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης υπογράμμισε χθες ότι κλειδί για τη λύση του Κυπριακού αποτελεί ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να παραδειγματιστεί από την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

    Ερντογάν - ΗΠΑ - Συνέντευξη

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ''προνομιακή σχέση'' με την ΕΕ, ως υποκατάστατο της πλήρους της ένταξης, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας την ίδια ώρα αισιόδοξος ότι θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ και ότι θα προχωρήσουν κανονικά.

    Μιλώντας στην εκπομπή του Τσάρλι Ρόουζ, στη Δημόσια Τηλεόραση των ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη ''προνομιακή σχέση'' στην ΕΕ.

    Σε ερώτηση για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Ερντογάν είπε ότι από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα υπάρχει συνεχής επικοινωνία.

    Κίνημα Οικολόγων - Τουρκία - ΕΕ

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή του για αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης και να άρει τη δήλωσή της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα προτείνει επίσης την έκδοση ρητής ανακοίνωση προς τους εταίρους μας ότι η Κύπρος δεν συναινεί στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου και τη διαμόρφωση τέτοιου διαπραγματευτικού πλαισίου ώστε να επιτρέπεται στην Κύπρο να εγείρει ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό στην πορεία της εναρμόνισης της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

    ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αποφασίστηκε να γίνει στις 27-28 Οκτωβρίου στο Χάμπτον Κορτ Πάλας πολύ κοντά στο Λονδίνο, όπως ανέφερε χθες ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Οι εσωτερικές υποθέσεις, η απονομή δικαιοσύνης, η άμυνα, η εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις παγκοσμιοποίησης με την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη είναι τα βασικά θέματα, στα οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν διαβουλεύσεις.

    ΟΗΕ - Πρόεδροι κοινοβουλίων - Β' Παγκόσμια Διάσκεψη

    Διακηρύσσοντας την αποφασιστικότητά τους όπως θέματα παγκόσμιας ασφάλειας τυγχάνουν πιο δυναμικού χειρισμού από τα Ηνωμένα Εθνη και με τη θέληση να αυξήσουν την ικανότητα των κοινοβουλίων τους για άσκηση μεγαλύτερης επιρροής στο έργο του ΟΗΕ, οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων των κρατών μελών του ΟΗΕ αποφάσισαν όπως συμβάλουν στη γεφύρωση του κενού δημοκρατίας στις διεθνείς σχέσεις και όπως αναληφθεί ένας ισχυρότερος ρόλος στα κοινοβούλια.

    Με τη διακήρυξή τους στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψή που πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη, οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων χαιρετίζουν την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να παραχωρήσουν καθεστώς παρατηρητή στη Διακοινοβουλευτική Ενωση, θωρώντας πως αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να μεταφερθούν οι απόψεις της κοινοβουλευτικής κοινότητας στα Ηνωμένα Εθνη.

    Επίτροπος Κυπριανού - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

    Κατά την επίσκεψή του ο κ. Κυπριανού θα έχει συναντήσεις με Υπουργούς και θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Ημερολόγιο (Εuropa Diary) που αποσκοπεί στην ενημέρωση των νέων ηλικίας 15 - 18 ετών για τα δικαιώματα που έχουν ως καταναλωτές.

    Υπουργός Εμπορίου - Προσέλκυση ξένων επενδύσεων - Στρατηγική

    Η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα ολοκληρωμένη πολιτική στο θέμα της στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που βασίζεται σε τρεις καινοτόμους άξονες, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Οι άξονες αυτοί, όπως είπε, είναι η δημιουργία Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων (Cyprus Investment Promotion Agency - CIPA), η επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για υλοποίηση μιας επένδυσης και η επικοινωνιακή στρατηγική προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων για το 2006.

    Στόχος, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως του κυριότερου εμπορικού και οικονομικού κέντρου παροχής υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο, ως του αγωγού που συνδέει την αγορά των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων καταναλωτών με αυτή των 300 και πλέον εκατομμυρίων καταναλωτών της Μέσης Ανατολής.

    Βουλή - Επιτροπή για Ανθρώπινα Δικαιώματα - ΣτΕ - Αξιολόγηση

    Θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση γυναικών στην Κύπρο με σκοπό την παροχή ερωτικών υπηρεσιών και γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ενδεχόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων αλλοδαπών μεταναστών και αιτητών ασύλου συζήτησε χθες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΕΡΜ) του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επικεφαλής της αντιπροσωπείας και μέλος της ΕΕΡΜ εκ μέρους της Σλοβενίας Αλένκα Πούχαρ, μετά την απογευματινή συνάντηση που κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, η ομάδα της ΕΕΡΜ αρμόδια για την Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών της στο νησί, θα συντάξει την έκθεσή της, η οποία, αφού εγκριθεί από την ολομέλεια της ΕΕΡΜ, θα σταλεί στην κυπριακή κυβέρνηση και την Ανοιξη του 2006 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.

    Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία

    Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα την εισήγηση του Γερμανού ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λένε για άρση της ασυλίας του Κύπριου ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Η απόφαση λήφθηκε στη διάρκεια συζήτησης κεκλεισμένων των θυρών στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

    Αρχή Λιμένων - Σεμινάριο «Motorways of the sea in the Mediterranean»

    Την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμό υπό κυπριακή σημαία πλοίων στα λιμάνια της, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Χρύσης Πρέντζας, σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Motorways of the sea in the Mediterranean (''Οι Θαλάσσιες Αρτηρίες στη Μεσόγειο'') που άρχισε χθες στη Λεμεσό.

    Το τριήμερο σεμινάριο, που διοργανώνεται από την Αρχή Λιμένων Κύπρου σε συνεργασία με το γραφείο για τεχνική βοήθεια της ΕΕ, TAIEX, είναι περιφερειακό, για χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε αυτό συμμετέχουν φορείς του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών από την Κύπρο τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Κροατία καθώς και εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εκπρόσωποι της Κομισιόν θα παρουσιάσουν την πολιτική της ΕΕ για το θέμα, τις κυριότερες πρόνοιες του προγράμματος καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης δράσεων για υλοποίησή του.

    Εκπρόσωποι επίσης αρμόδιων φορέων κρατών μελών της ΕΕ θα εκφράσουν τις δικ΄ςε τους απόψεις και εμπειρίες για το θέμα.

    Κύπρια 2005 - Κονσέρτο για δέκα πιάνα και ορχήστρα

    Τον πλούσιο πολιτισμό και τον μοναδικό χαρακτήρα της Κύπρου και του λαού της κατέγραψε μέσα στο έργο του ''Medieval Cyprus'' (Μεσαιωνική Κύπρος) ο Κύπριος συνθέτης Σάββα Σάββα, το οποίο παρουσιάζεται στο Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2005'' στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία.

    Για τις ανάγκες του έργου θα βρεθούν επί σκηνής δέκα Κύπριοι πιανίστες μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της, Μάτσιεκ Ζολτόφσκι, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο την πρώτη παγκοσμίως που φιλοξενεί μιαν τέτοια σπάνια μουσική συνύπαρξη.

    Το ''Κονσέρτο για 10 πιάνα και ορχήστρα'' θα ερμηνεύουν δέκα νεαροί Κύπριοι πιανίστες, οι οποίοι διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση

    ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση δίνουν απόψε το πρώτο τους αγώνα για τον Α΄ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις 9.00 το βράδυ στο ΓΣΠ τη Χέρτα Βερολίνου, και η Ανόρθωση στις 10.00 την ιταλική Παλέρμο στο γήπεδο «Ρέντσο Μπαρέρα» στη Σικελία, χωρητικότητας 37.000 θεατών.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος - Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον

    Aνοδικά κινήθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να μεταφράζεται σε 2,1 εκατομμύρια λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,09%, κλείνοντας στις 1.428,52 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,7% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 96,48 μονάδες. Το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές σε ποσοστό 38,5%, εκτίναξε την αξία των συναλλαγών στα 2,1 εκ. λίρες.

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,18% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 482,65 μονάδες.

    [05] (Κ) Κύπρια 2005 - Inaki Urzelaga

    Εχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες εμφανίσεις σε σημαντικές σκηνές και διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο, ο κορυφαίος χορευτής του Βασιλικού Θεάτρου του Λονδίνου Inaki Urzelaga, θα βρίσκεται στην Κύπρο για τέσσερις παραστάσεις, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ''Κύπρια 2005''.

    [06] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Wall Street Journal

    Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει στο χθεσινό της φύλλο απαντητική επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τίτλο "Μην εμπλέκετε την Κύπρο στο σκάνδαλο πετρέλαιο για τρόφιμα" ("Dont Implicate Cyprus In Oil for Food Scandal") αναφορικά με τις κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν στο σχόλιο της Claudia Rosett ''Οil for Enron'' (18.08.05) ότι η Κύπρος αποτελούσε μέρος του διεφθαρμένου συστήματος του Σαντάμ Χουσέιν.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    Συνολικά 7.129 Τουρκοκύπριοι και 3.095 Ελληνοκύπριοι διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα.

    [08] (Κ) ΕΕ - Ρεν - Τουρκία - Νομοσχέδιο - Ακίνητη περιουσία

    Την τροποποίηση του νομοσχεδίου για την ακίνητη περιουσία των μειονοτικών ιδρυμάτων (Βακούφια) ζητά η Επιτροπή από την τουρκική κυβέρνηση.

    Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης Ολι Ρεν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

    [09] (Κ) Πάφος - Συνεδρία Επιτροπής Εξωτερικών (RELEX)

    Συνέρχεται σήμερα στην Πάφο η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων (RELEX) της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην συνάντηση συμμετέχουν πέραν των 100 εκπροσώπων τοπικών Αρχών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τεχνοκράτες που υποστηρίζουν το έργο της Επιτροπής Περιφερειών.

    Εκ μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην συνάντηση παρευρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει η πραγματοποίηση της συνάντησης στην Κύπρο για να προσθέσει ότι είναι εξίσου σημαντική «η συμμετοχή των δικών μας τοπικών αρχών σε αυτόν τον φορέα, ο οποίος συχνά δίνει τον βηματισμό της ανάπτυξης των τοπικών αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και πέραν από αυτήν».

    [10] (Κ) Πάφος - Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι κατά την χθεσινή σύνοδο της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατών μελών της ΕΕ στήριξε τις θέσεις της Κυπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την μη επίτευξη συμφωνίας για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των "25" στη μονoμερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η Βρετανική Προεδρία "είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τις απόψεις που εκτέθηκαν από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και φυσικά και από την Κύπρο για να καταθέσει ένα καινούργιο προσχέδιο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και της Κύπρου και των άλλων χωρών που μίλησαν χθες κατά την διάρκεια της ΚΟΡΕΠΕΡ».

    [11] (Κ) Πάφο - Χρυσοστομίδης - Ερευνες - Ατύχημα ΕΦ

    Το πόρισμα για το δυστύχημα με αεροπλάνο της Εθνικής Φρουράς αναμένεται να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό, ίσως και εντός του επόμενου τριημέρου, δήλωσε σήμερα στην Πάφο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4671               0,4699
    Λίρα Αγγλίας              0,8452               0,8502
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4231            0,4264
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3580            0,3617
    Δολάριο Καναδά                  0,3934            0,3965
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0733            0,0738
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3691            0,3720
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.907.967,73
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     96,55     0,07  1.821.745,94
    FTSE/CySE 20                           484,79     0,45  1.674.901,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.448,95     0,38  1.668.111,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.042,33     0,33     31.225,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.118,62    -0,38     72.163,58
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.433,97     0,38  1.699.337,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.525,69     0,49  1.516.788,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.121,68    -0,94     25.534,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            997,88     0,78     70.585,97
    FTSE Med (14/9/2005)                 8.226,08     0,35
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [14] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αρση ασυλίας Ματσάκης

    Οταν συμπληρωθεί η διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη "θα ακολουθήσουν και οι δικές μας διαδικασίες", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς για τη υιοθέτηση χθες από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισήγησης του Γερμανού ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λένε για άρση της ασυλίας του κ. Ματσάκη, ο Εκπρόσωπος είπε πως η άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη είναι θέμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Η χρηματιστηριακή αγορά ωθούμενη από το σύνολο των τραπεζικών μετοχών συνέχισε και σήμερα την ανοδική της πορεία. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,38%, κλείνοντας στις 1.433,97 μονάδες. Αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,07% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 96,55 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,9 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 63% του τζίρου.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,45% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 484,79 μονάδες.

    [16] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Η δική μας πλευρά δικαιολογείται πλήρως να απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, να απαιτεί την αναίρεση ης δήλωσης της Αγκυρας και να επιδιώξει μέσα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα συμφωνηθεί θέματα που θα εξυπηρετούν την ουσία του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης.

    [17] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μάρκος Κυπριανού - Γρίπη των πουλερικών

    Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα γρίπης των πουλερικών στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κύπρος Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία του καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι σε ότι αφορά το θέμα της γρίπης των πτηνών η Κύπρος είναι καλά προγραμματισμένη.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''το πρόγραμμα επιτήρησης μετά από τα κρούσματα στη Σιβηρία και στο Καζακστάν έχει διαμορφωθεί ανάλογα και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και τα μέτρα σε περίπτωση κρίσης που θα ληφθούν από τις κυπριακές αρχές''.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Ρωσίας - Συνάντηση

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο Αντρέι Νεστερένκο, ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να βασίζεται σε αρχές και όχι να υπαγορεύεται από οποιαδήποτε συμφέροντα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρεσβευτής της Ρωσίας τόνισε από την πλευρά του ότι η θέση αρχών που τηρεί η χώρα του στο Κυπριακό παραμείνει σταθερή και αναλλοίωτη.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Την ανάγκη έκδοσης μιας ξεκάθαρης αντιδήλωσης εκ μέρους της ΕΕ, η οποία να εξουδετερώνει τη διακήρυξη της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την ανάγκη όπως το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ να δεσμεύει την Αγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των Ε/Κ, υποδεικνύει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με επιστολή του στους ηγέτες κομμάτων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, η επιστολή του κ. Αναστασιάδη απεστάλη και προς τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφιντ Μάρτενς, τον Πρόεδρο της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνς Γκερτ Πέτερινγκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ.

    Στην επιστολή του, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει τον αναχρονισμό της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου και το παράδοξο της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ από μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [20] (Κ) Πάφος - Δημοσιογραφική διάσκεψη - Συνάντηση RELEX

    Ο ρόλος των τοπικών αρχών στην προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τόσο στο επίπεδο των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο, υπογραμμίστηκε κατά τις σημερινές εργασίες της συνάντησης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων (RELΕX) της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πάφο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά το μεσημέρι, ο Α' Αντιπρόεδρος της Relex Χρίστος Παλαιολόγος είπε ότι η σημερινή συνάντηση εκτός από τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων ήταν αφιερωμένη στο πως οι τοπικές αυτοδιοικήσεις μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής κοινότητας, στο πλαίσιο της διαδικασίας ενοποίησης της Κύπρου και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν θεωρεί θετική τη μη παρουσία σήμερα στη συνάντηση εκπροσώπων των Τ/Κ, παρόλο ότι είχαν προσκληθεί, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας.

    [21] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόθεση για διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου για την Κύπρο

    O ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόθεσή του να διορίσει ως Ειδικό Αντιπρόσωπό του για την Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το Δανό Μάικλ Μιούλερ, αναφέρει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σύμφωνα την ανακοίνωση, ο κ. Μιούλερ θα αντικαταστήσει τον Πολωνό Σμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο οποίος ολοκληρώνει την αποστολή του στην Κύπρο στις 30 Νοεμβρίου 2005.

    Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό στη Νέα Υόρκη σύντομα αναμένεται απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του θέματος.

    [22] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε σήμερα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων (rights issue).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, τα συνολικά κεφάλαια που θα αντληθούν θα ανέλθουν σε περίπου 110 εκατομμύρια λίρες. Τα δικαιώματα προτίμησης θα δοθούν στους δικαιούχους μέτοχους με αναλογία μια νέα μετοχή για κάθε έξι υφιστάμενες μετοχές, ενώ η τιμή διάθεσής των νέων μετοχών ανέρχεται σε £1.40 λίρες κατά μετοχή.

    [23] (Κ) Υπουργός Υγείας - Μάρκος Κυπριανού - Πανδημία γρίπης

    Δεν έχει εξευρεθεί ακόμα το εμβόλιο για την παγκόσμια πανδημία γρίπης που υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί, δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία του καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έλθουν σε προκαταρκτικές συμφωνίες προαγοράς με την κατασκευάστρια βιομηχανία, ώστε να έχουν προτεραιότητα στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

    Ο Κύπριος Επίτροπος ανέφερε πως πρέπει να εντοπιστεί ο συγκεκριμένος ιός και ύστερα να δημιουργηθεί το εμβόλιο. Πρόσθεσε πως ''έχει σημασία να υπάρχουν αυτές οι συμφωνίες προαγοράς, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν αμέσως τα κράτη μέλη, αφού θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση ταυτόχρονα από όλα τα κράτη μέλη''.

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, με τον οποίο ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε το απόγευμα, δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, προσθέτοντας πως έχει ήδη αποστείλει στην ΕΕ σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης αυτής της απειλής.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συγκρότημα Κοινότητας Σίδνεϊ - Κυπριακό

    Προκλητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας την εξευμενιστική στάση που, όπως είπε, επιδεικνύεται από ορισμένους έναντι της Τουρκίας, με στόχο την απρόσκοπτη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χώρα αυτή.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνάντησή του σήμερα με ομάδα του χορευτικού συγκροτήματος της κυπριακής κοινότητας του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης, η στάση όσων επιδεικνύουν τέτοια στάση είναι προκλητική, διότι επιδιώκουν το στόχο αυτό ''χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, οι οποίες απορρέουν από την επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας''.

    [25] (Κ) Βρετανική Προεδρία - ΚΟΡΕΠΕΡ - Εκτακτη συνεδρία

    Εκτακτη συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ), συγκάλεσε για αύριο το απόγευμα στις 1600 ώρα Κύπρου, η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να εξετασθεί προσχέδιο της αντιδήλωσης των «25» στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πριν από την γνωστοποίηση της συνεδρίας ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπροσώπος Τζον Γκράντ είχε συνάντηση με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Νίκο Αιμιλίου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Βρετανική Προεδρία πρόκειται να κοινοποιήσει στα κράτη μέλη της ΕΕ αύριο το πρωϊ, δηλαδή πριν από την έναρξη της συνεδρίας, ένα νέο προσχέδιο της αντιδήλωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 15 September 2005 - 17:49:27 UTC