Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - 5 Μόνιμα Μέλη - Γεύμα
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - Καραμανλής - Ανάν - Συνάντηση
  • [03] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Συνεδρία
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Φραγκφούρτη - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Προσέλκυση ξένων επενδύσεων - Στρατηγική
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Αρχή Λιμένων - Σεμινάριο «Motorways of the sea in the Mediterranean»
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Αντιδήλωση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιδήλωση - Νέα Υόρκη
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος - Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον
  • [16] (Κ) Κύπρια 2005 - Κονσέρτο για δέκα πιάνα και ορχήστρα
  • [17] (Κ) Βουλή - Επιτροπή για Ανθρώπινα Δικαιώματα - ΣτΕ - Αξιολόγηση
  • [18] (Κ) ΕΕ - Αντιδήλωση - ΚΟΡΕΠΕΡ - Συζήτηση
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Επαφές
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία
  • [21] (Κ) Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - 5 Μόνιμα Μέλη - Γεύμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος παρέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη γεύμα εργασίας προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Διπλωματική πηγή δήλωσε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέπτυξε στους πρέσβεις των «5» τις εκτιμήσεις της πλευράς μας για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά έχει δώσει τις θέσεις της στον απεσταλμένο του Κόφι Ανάν, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να ετοιμαστούν προσεκτικά.

    Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα θετικό και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις των μονίμων μελών.

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Καραμανλής - Ανάν - Συνάντηση

    Το Κυπριακό, η διαφορά Ελλάδας Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, το Κόσοβο και θέματα που άπτονται της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής για την χιλιετία στη Νέα Υόρκη ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σε εικοσάλεπτη συνομιλία που είχαν χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Κώστας Καραμανλής με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε στον Κόφι Ανάν σε σχέση με το Κυπριακό ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις καλές του υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι η νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να ετοιμαστεί προσεκτικά προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας.

    Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας είπε στον κ. Καραμανλή ότι οι καλές του υπηρεσίες είναι στη διάθεση και των δύο πλευρών.

    [03] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Συνεδρία

    Ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) τίθεται σήμερα το νέο προσχέδιο αντιδήλωσης των ''25'' στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το προσχέδιο κοινοποιήθηκε χθες από τη βρετανική προεδρία στα κράτη μέλη.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Πρωτόκολλο - Προσχέδιο αντιδήλωσης - Τουρκία

    Το νέο προσχέδιο της απαντητικής επιστολής των ''25'' στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κοινοποιήθηκε χθες από τη βρετανική προεδρία στα κράτη μέλη, ενόψει της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ).

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το νέο προσχέδιο της απαντητικής δήλωσης των ''25'' αναφέρει ότι ''η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της σημειώνουν την υπογραφή από την Τουρκία του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Κοινότητας και των μελών της από τη μία πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004'' και ''εκφράζουν τη θλίψη τους για το ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε δήλωση σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία τη στιγμή της υπογραφής''.

    ''Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της καθιστούν σαφές ότι αυτή η δήλωση είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας'', προσθέτει.

    Σημειώνει ότι ''η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς'' και ότι ''η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη''.

    ''Η ευρωπαϊκή πλευρά θα αξιολογήσει την εφαρμογή το 2006. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη τονίζουν ότι όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της, δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για τα σχετικά κεφάλαια'', προσθέτει

    Αναφέρει ότι ''η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη υπενθυμίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη κράτος μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004'' και ότι τα κράτη μέλη ''υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου''.

    ''Η προηγούμενη αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της προσχώρησης. Ετσι η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν'', σημειώνει.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, ''η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη συμφωνούν στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να επιτύχει συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, και ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή''.

    ''Το Συμβούλιο θα διασφαλίσει την εξέταση το 2006 της προόδου που θα συντελεστεί σε όλα αυτά τα θέματα'', καταλήγει το προσχέδιο δήλωσης.

    Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - ΕΕ - Αντιδήλωση

    Η παραπομπή σε βάθος χρόνου θεμάτων που έχουν άμεση επίδραση δεν είναι ικανοποιητική, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τη βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Γαλλία να συμφώνησαν σε κείμενο της αντιδήλωσης στη διακήρυξη της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο παραπέμπει την αναγνώριση όλων των κρατών μελών της Ενωσης πριν την προσχώρηση της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ενόψει της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ), που θα εξετάσει το όλο θέμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η Λευκωσία δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της το προσχέδιο της αντιδήλωσης και επέκρινε τη βρετανική Προεδρία επειδή δεν περιλαμβάνει στις διαβουλεύσεις ένα κράτος - μέλος που ενδιαφέρεται άμεσα από το περιεχόμενο της αντιδήλωσης.

    Είπε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνδέει το θέμα της αντιδήλωσης με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας και εκτίμησε ότι η θέση της Γαλλίας σε σχέση με τις θέσεις της Κύπρου δεν έχει διαφοροποιηθεί ''παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια συμφωνία, μια κατανόηση (understanding) μεταξύ Γαλλίας και βρετανικής Προεδρίας''.

    Ερωτηθείς αν οι όροι της Γαλλίας ικανοποιούν της θέσεις της Κύπρου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι όροι της Γαλλίας είναι όροι που έθεσε η γαλλική κυβέρνηση για δικές της επιθυμίες συμπερίληψης στην αντιδήλωση και επανέλαβε ότι αυτοί δεν αποτελούν το πλήρες κείμενο της αντιδήλωσης.

    ''Αναμένεται να δούμε με ποιο τρόπο θα παρουσιαστεί το τελικό προσχέδιο της αντιδήλωσης, έτσι ώστε να εκφράσει άποψη και η κυπριακή κυβέρνηση'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αναφορικά με τη στάση της βρετανικής Προεδρίας να συνομιλεί με άλλα κράτη - μέλη και να μην συζητεί με την κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αναμένεται στα πλαίσια μιας οργάνωσης 25 ισότιμων κρατών.

    ''Και κυρίως η μη συμπερίληψη στις διαβουλεύσεις του κράτους το οποίο άμεσα ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης'', πρόσθεσε.

    Η βούληση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, είπε, είναι να εξετάσει το πλήρες κείμενο του προσχεδίου της αντιδήλωσης που θα παρουσιαστεί αύριο και να εκφράσει απόψεις στη βάση ενός κειμένου, που να θεωρείται ότι είναι συμπληρωμένο.

    ''Ελπίζεται'', πρόσθεσε, ''ότι θα υπάρξει εκείνη η αναγκαία προεργασία που να οδηγεί σε ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της ΕΕ γιατί όπως ξέρετε, χρειάζεται ομοφωνία''.

    Σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι δεν θα υπάρξει αντιδήλωση και εξήγησε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο ''και εκείνο χρειάζεται ομοφωνία''.

    Ερωτηθείς αν η Λευκωσία συνδέει το ένα με το άλλο, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: ''Ολα συνδέονται''.

    Ερωτηθείς πως τοποθετείται η κυβέρνηση αν ευσταθούν οι πληροφορίες που φέρουν το προσχέδιο της αντιδήλωσης να παραπέμπει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βάθος χρόνου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η παραπομπή σε βάθος χρόνου θεμάτων, τα οποία έχουν άμεση επίδραση δεν είναι ικανοποιητική'', αλλά συνέστησε υπομονή για την κατάθεση του τελικού κειμένου για να υπάρξουν συγκεκριμένα σχόλια επί του κειμένου, τα οποία θα παρατεθούν από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην αυριανή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι πιο επιφυλακτική για τη στάση των άλλων κρατών - μελών έναντι της Κύπρου, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι η Προεδρία έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη τις απόψεις όλων των κρατών-μελών, ή τουλάχιστον εκείνων που εξέφρασαν απόψεις κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Νιούπορτ.

    ''Δεν νομίζω ότι έχουν διαφοροποιηθεί οι θέσεις εκείνες των κρατών - μελών που εξεφράσθησαν τότε, ούτε εκείνη της Γαλλίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια συμφωνία, μια κατανόηση (understanding) μεταξύ Γαλλίας και βρετανικής Προεδρίας'', εκτίμησε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η τελική αξιολόγηση του κειμένου θα γίνει αύριο όταν παρουσιαστεί συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δεν συμφώνησε με παρατήρηση ότι με τις κινήσεις της η βρετανική Προεδρία ''άδειασε'' την κυπριακή κυβέρνηση και ότι μοιραία η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε συμφωνία για την αντιδήλωση, σημειώνοντας ότι ''κάποιες μεθοδεύσεις της Προεδρίας δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της για αντικειμενικότητα''.

    Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας στο όλο θέμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''την ίδια άποψη που μόλις εξέφρασα εδώ εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση όσο αφορά την τακτική που ακολουθεί η Προεδρία''.

    Ερωτηθείς αν με τη σιωπηρή συμπαράσταση κάποιων χωρών, η Κύπρος θα μπορούσε να μην συμφωνήσει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο αν δεν υπάρξει η αναγκαία αντιδήλωση, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής και νομικής ισοτιμίας ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Ευρωβουλή - Ρεν - Τουρκία

    Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία και όσο πιο σύντομα το κάνει τόσο το καλύτερο, δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν.

    Σε συζήτηση που έγινε για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Επιτροπή, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, καθώς και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, χαρακτήρισε ''λυπηρό'' το γεγονός ότι η Τουρκία προέβη σε μονομερή δήλωση για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως είπε, η ενέργεια αυτή ''μας υποχρεώνει τώρα να απαντήσουμε και να εξηγήσουμε στην Αγκυρα τις υποχρεώσεις της''.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η νομική υπηρεσία της ΕΕ ανέλυσε τη δήλωση της Τουρκίας και αποφάνθηκε ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να αναστείλει την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης. Ο κ. Ρεν είπε ότι η τελωνειακή ένωση πρέπει να εφαρμοσθεί με όλα τα κράτη μέλη, χωρίς περιορισμούς σε λιμάνια και αεροδρόμια.

    Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελμαρ Μπροκ κάλεσε τον Επίτροπο να διαβεβαιώσει γραπτώς την Ευρωβουλή, ενόψει της συζήτησης στην ολομέλεια στο τέλος του μήνα για το πρωτόκολλο, ότι η μονομερής δήλωση της Τουρκίας δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας της υπογραφής και φυσικά της επικύρωσης του πρωτοκόλλου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών, ο κ. Ρεν είπε ότι η Τουρκία υπέγραψε το πρωτόκολλο, που σημαίνει ότι αναγνωρίζει όλα τα κράτη μέλη, ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν και με τα ''25'' μέλη. Ανέφερε ακόμη ότι η Αγκυρα δεσμεύθηκε να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα το κάνει.

    Διαβεβαίωσε, όμως, ότι αν αυτό δεν συμβεί, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς που έχει όπως, μεταξύ άλλων, το μη άνοιγμα των κεφαλαίων που σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ασφαλιστικές δικλείδες και θα τις χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί, επεσήμανε ο Επίτροπος.

    Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Συνέδεσε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η ταχύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που πρότεινε η Επιτροπή, επιχείρησε να εμφανισθεί καθησυχαστικός έναντι της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Ολες οι ανησυχίες της κοινής γνώμης αναλύονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα έγγραφο που αφορά τη μέθοδο και όχι την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

    Οπως είπε χαρακτηριστικά, θα χρειαστούν 71 αποφάσεις μέχρι την κατάληξη, 35 ανοίγματα κεφαλαίων, 35 κλεισίματα και η τελική απόφαση.

    Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι ανοικτή, ότι υπάρχει ''φρένο κινδύνου'' και μεταβατικές περίοδοι, ενώ χαρακτήρισε το διαπραγματευτικό πλαίσιο ως το αυστηρότερο που πρότεινε ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υποψήφια χώρα.

    ΟΗΕ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - 5 Μόνιμα Μέλη - Γεύμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη γεύμα εργασίας προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Διπλωματική πηγή δήλωσε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέπτυξε στους πρέσβεις των «5» τις εκτιμήσεις της πλευράς μας για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά έχει δώσει τις θέσεις της στον απεσταλμένο του Κόφι Ανάν, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να ετοιμαστούν προσεκτικά.

    Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα θετικό και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις των μονίμων μελών.

    Στο γεύμα παρακάθισαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Αντρέας Χατζηχρυσάνθου.

    Αργά το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθη στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα, προς τιμή των αρχηγών αποστολών της 60ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

    Ακολούθως παρακάθισε σε γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Γκαμπόν El Hadj Omar Bongo Ondimba.

    Σήμερα στις 5:15 το απόγευμα ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Νωρίτερα θα λάβει μέρος στο πρόγευμα που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προς τους αρχηγούς των αποστολών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της χιλιετίας και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής.

    ΟΗΕ - Καραμανλής - Ανάν - Συνάντηση

    Το Κυπριακό, η διαφορά Ελλάδας Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, το Κόσοβο και θέματα που άπτονται της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής για την χιλιετία στη Νέα Υόρκη ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σε εικοσάλεπτη συνομιλία που είχαν χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε στον Κόφι Ανάν σε σχέση με το Κυπριακό ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις καλές του υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι η νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να ετοιμαστεί προσεκτικά προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας.

    Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας είπε στον κ. Καραμανλή ότι οι καλές του υπηρεσίες είναι στη διάθεση και των δύο πλευρών.

    Για το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την αποδοχή από μέρους της Ελλάδας της πρότασης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων προς κατάληξη συμφωνίας και ότι η πρόταση αυτή είχε αρνητική ανταπόκριση από τα Σκόπια.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως σκοπός της Συνάντησης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, που αρχίζει σήμερα, είναι η ανασκόπηση της εφαρμογής της Δήλωσης της Χιλιετίας, που υιοθετήθηκε το 2000, και μια σειρά θεμάτων που αναφέρονται στη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την τρέχουσα διετία 2005-2006. Θα μετάσχω λοιπόν και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, με βασικά θέματα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως με το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το Κυπριακό, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως επίσης και για τα θέματα εκείνα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

    Γαλλία - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Η Γαλλία, δια του Υπουργείου Εξωτερικών της, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως απαιτήσει από την Τουρκία να καταβάλει προσπάθεια στην αναγνώριση της Κύπρου έως το 2006, ως μέρος των διαπραγματευτικών συνομιλιών που αναμένεται να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Dennis Simonneau αρνήθηκε ότι η αναγνώριση είναι προϋπόθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Simonneau επιβεβαίωσε ότι το Παρίσι βρίσκεται σε επαφή με το Λονδίνο για το θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν σε μιαν κοινή θέση για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας.

    ''Πράγματι επιμένουμε να υπάρχει ένα όρος για ραντεβού το 2006 ώστε να λέει ότι η δήλωση δεν παραμένει ασαφής αλλά υπάρχει συνέχεια σε αυτή'', είπε.

    Εξηγώντας τον ''όρο για ραντεβού'', ανέφερε ότι εννοούσε την πρόοδο που θα γίνει εκ μέρους της Τουρκίας προς την κατεύθυνση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, όπως σημείωσε, θα εκτιμηθεί το 2006.

    Μάτσης - Μπεγλίτης - Ευρωκοινοβούλιο - Ρεν

    Ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, σε παρέμβαση του κατά τη χθεσινή συζήτηση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξήχθη παρόντος του αρμοδίου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Ολι Ρεν, ζήτησε την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Μπεγλίτης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, δήλωσε ότι η θεσμική και πολιτική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υποχρεώσεις της είναι πλέον εμφανής.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Μάτση, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε την άμεση άρση του εμπάργκο σε βάρος των αεροσκαφών και των πλοίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Προστίθεται ότι ο κ. Μάτσης ρώτησε τον κ. Ρεν πώς θα αντιδράσει η ΕΕ εάν η Τουρκία συνεχίσει και μετά την 3η Οκτωβρίου, καθορισθείσα ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, να επιβάλλει εμπάργκο σε πλοία και αεροσκάφη που συνδέονται με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ρεν απάντησε ότι εάν η Τουρκία δεν άρει το εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα ανοίξει το σχετικό κεφάλαιο και δεν θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι προς αποτροπή της σκόπιμης χρονοτριβής από την Τουρκία στην άρση του εμπάργκο, θα πρέπει το σχετικό κεφάλαιο να είναι το πρώτο που θα εξετασθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας για εναρμόνιση της με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο κ. Μπεγλίτης, αφού ανέφερε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμικά ο ''φύλακας'' και ο εγγυητής της καλής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών, ζήτησε από τον κ. Ρεν να ενημερώσει την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με ποιους μηχανισμούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ελέγξει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ενωσης ΕΕ-Τουρκίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Μπεγλίτη, ο κ. Ρεν περιορίσθηκε να επαναλάβει την ευχή για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία και επεσήμανε ότι η μονομερής δήλωση, που επισυνάπτεται στο Πρωτόκολλο, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής και του Συμβουλίου, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένους μηχανισμούς ελέγχου της Τουρκίας και σε διαδικασίες αναστολής της ενταξιακής διαδικασίας, σε περίπτωση μη εφαρμογής.

    Ο κ. Μπεγλίτης σε δηλώσεις του εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή, όπως είπε, ''σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ΕΕ, μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα για τη Συνταγματική Συνθήκη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη μεγάλη θεσμική της ευθύνη και συμπεριφέρεται ως ''επιτήδειος ουδέτερος, περιοριζόμενη σε ευχολογία και χρησιμοποιώντας ως άλλοθι βολικές νομικές γνωμοδοτήσεις''.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμα ότι ''στην πολιτική υποκρισία και στη διπλή γλώσσα ορισμένων κρατών μελών έρχεται να προστεθεί και η εμφανής πλέον θεσμική και πολιτική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υποχρεώσεις της, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.

    Ανέφερε επίσης ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και γενικότερα η στρατηγική της διεύρυνσης δεν είναι γραφειοκρατικό ζήτημα, αλλά βαθιά πολιτικό.

    Πάφος - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΕΕ - Τουρκία - Βρετανία

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ, διά του Προέδρου του Γιαννάκη Ομήρου, αποδοκιμάζει και καταγγέλλει την προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζει, συμπεριφορά της Βρετανίας ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ καταγγέλλει την προκλητική στάση της Βρετανίας στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη «για τη διαμόρφωση της στάσης της ΕΕ απέναντι στη δόλια τουρκική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υλοποίηση του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ».

    Είπε ότι η Βρετανία είναι προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. αυτήν την περίοδο και οφείλει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη και να εφαρμόζει τις πάγιες αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου.

    Αντί τούτου, συνέχισε, «προσπαθεί με χωριστές διευθετήσεις παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της Ε.Ε. και άμεσα ενδιαφερόμενη για το ζήτημα που συζητείται, να διαμορφώσει μία λεγόμενη αντιδήλωση η οποία δεν θα ικανοποιεί ποσώς τις απαιτήσεις που πρέπει η Ε.Ε. να έχει από στην Τουρκία».

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι με την αντιδήλωση αυτή θα διευκολύνεται η Τουρκία να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και «αυτό το θέμα να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες όπως επίσης και το θέμα της υλοποίησης του πρωτοκόλλου, δηλαδή του ανοίγματος των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.»

    ''Η δική μας θέση απέναντι στη βρετανική δολιότητα και στη στρεψοδικία της Αγκυρας θα πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματική και να δώσει το μήνυμα ότι δεν είναι νοητή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- Ε.Ε. αν δεν υπάρξει ρητή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποαναγνώριση του κατοχικού μορφώματος από την Τουρκία και πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε ό,τι αφορά ισότιμα και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό'', είπε.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε πως εάν δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις «η όποια διασύνδεση Κυπριακού και ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας θα έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί και αυτό θα ισοδυναμεί με πράξη βαρύτατης εθνικής αμέλειας.»

    Πρόεδρος Αυστρίας - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια

    Για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με το Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Αυστρίας Δρ Χάιντς Φίσερ, στη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη Κορνήλιου Κορνηλίου.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Κορνηλίου, ο Πρόεδρος της Αυστρίας, αφού αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και παρακάλεσε τον Κύπριο Πρεσβευτή όπως του διαβιβάσει τους θερμούς του χαιρετισμούς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Δρ Φίσερ ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με το Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Στην αντιφώνησή του, ο Πρεσβευτής της Κύπρου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αυστρίας για τη δική του προσωπική συμβολή στην αναβάθμιση των ήδη εξαίρετων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Πρωτόκολλο, καθώς και τις προσδοκίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό.

    Ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Αυστριακό Πρόεδρο για τη θέση αρχής που η Αυστρία ανέκαθεν τηρούσε στο Κυπριακό, καθώς και για τη στήριξή της στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Πτώση PC-9 - Ενημέρωση

    Σε βάθος έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους PC-9 το περασμένο Σάββατο στο Κολόσσι, ζήτησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στη χθεσινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε εκτεταμένα από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα για το δυστύχημα της 10ης Σεπτεμβρίου.

    ''Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέφρασε την επιθυμία του για τη σύντομη συμπλήρωση των ερευνών το συντομότερο δυνατόν και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι πράγματι το αεροσκάφος ήταν εκτός πορείας πτήσης.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Μαυρονικόλας έδωσε κάποιες ενδείξεις για αίτια της πτώσης του PC-9, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο ΥΠΑΜ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού έκανε μεν ενημέρωση, αλλά απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις όσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος.

    ''Εκείνα αναμένονται από τη διερευνητική επιτροπή και παράκληση ή επιθυμία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι να συμπληρωθεί η έρευνα το συντομότερο δυνατόν'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πληροφόρηση για τους λόγους που οδήγησαν το αεροσκάφος πάνω από το Κολόσσι, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι εξήγηση δεν έχει δοθεί ακόμη, προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι αποτέλεσμα της έρευνας.

    ''Αλλά φαίνεται ότι πράγματι ότι ήταν εκτός πορείας πτήσης το αεροπλάνο'', πρόσθεσε.

    Σε σχόλιο ότι προχθές ο ίδιος απέρριψε θέσεις περί απειθαρχίας στο στράτευμα, αλλά πληροφορίες έφεραν τον κ. Μαυρονικόλα να κάνει αυστηρές συστάσεις στους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς για κρούσματα απειθαρχίας, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε με τη φράση ''έτερον εκάτερον''.

    ''Αν υπήρξαν κάποιες οδηγίες εκ μέρους του Υπουργείου Αμυνας για αυστηρότερη πλέον παρακολούθηση των κανόνων λειτουργίας, αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Αμυνας και δεν νομίζω ότι επηρεάζει εκείνα τα οποία είπα χθες όσον αφορά την αδικαιολόγητη γενίκευση του συμπεράσματος για απειθαρχίας στο στράτευμα'', κατέληξε.

    Τοξικολογικές εξετάσεις - ''Ηλιος'' - Αρνητικές

    Αρνητικές είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις των θυμάτων του πρόσφατου αεροπορικού δυστυχήματος του αεροσκάφους της ''Ηλιος'' στο Γραμματικό, που στοίχισε τη ζωή σε 121 άτομα.

    Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης ανέφερε ότι ενημέρωσε χθες τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας σχετικά με το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις αυτές, οι οποίες διενεργήθηκαν στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ''απέβησαν στο σύνολό τους αρνητικές ως προς το μονοξείδιο του άνθρακος και την εισπνοή οιωνδήποτε τοξικών αερίων''.

    Κωνσταντινούπολη - Διάσκεψη συντεχνιών

    Η δεύτερη διάσκεψη των τουρκικών, ελληνικών και κυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της μόνιμης επιτροπής του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ.

    Η διάσκεψη θα ασχοληθεί με την κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο και τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων DISK, KESK και HAK-IS από την Τουρκία, ΓΕΣΣ και ΑΔΕΔΥ από την Ελλάδα, και οι οργανώσεις μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ ΠΕΟ, DEV-IS, ΣΕΚ, TURK-SEN, ΠΑΣΥΔΥ και KTAMS.

    Οι εργασίες της διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης των οργανώσεων.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε χθες για όγδοη κατά σειρά συνάντηση ανοδικά, φθάνοντας στην υψηλότερη του τιμή από τις 20 Ιανουαρίου 2003. Ο Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,44% και έκλεισε στις 94,87 μονάδες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,38% και έκλεισε στις 1.399,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 25,2% του τζίρου.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,33% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 472,33 μονάδες.

    [05] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Φραγκφούρτη - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχώρησε σήμερα για τη Φραγκφούρτη, για να μετάσχει στην 33η συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη συνεδρία θα ανασκοπηθούν οι νομισματικές, δημοσιονομικές και λοιπές οικονομικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το νέο προσχέδιο αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, η μείωση των τιμών των καυσίμων και η απόπειρα φόνου του ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Ακρόπολης είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τον τύφλωσε η αδικία των δημοσίων υπηρεσιών'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι το αίσθημα απειλής κατάληψης του χώρου στον οποίο ζούσε εδώ και 31 χρόνια όπλισε χθες τα χέρια του 78χρονου Γεώργιου Λοϊζου, πρόσφυγα από το Μαραθόβουνο, ο οποίος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε κρίσιμα τον ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Ακρόπολης, πατέρα Σπυρίδωνα Δημοσθένους, 69 χρόνων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κίνηση των καθηγητών ''Αλλαγή'' αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι δεν έχουν φθάσει όλα τα βιβλία στα χέρια των μαθητών ασχέτως το τι δηλώνει ο Υπουργός Παιδείας και κάποια μάλιστα βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες του Υπουργείου.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Εθνική Πανωλεθρία'' γράφει ότι με την κοινοποίηση χθες στα κράτη μέλη της ΕΕ του νέου προσχεδίου της απαντητικής επιστολής των ''25'' στην μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, "γίνεται πλέον φανερό ότι η βρετανική κυβέρνηση, η οποία προεδρεύει της Κοινότητας, στοχεύει στην διχοτόμηση της Κύπρου, αφού συνδέει ξεκάθαρα την αναγνώριση με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αρνητικές ως προς το μονοξείδιο του άνθρακα και την εισπνοή οποιωνδήποτε τοξικών αερίων απέβησαν οι τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στις σορούς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό Αττικής, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππο Κουτσάφτη.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αυτό είναι όλο!'' γράφει ότι ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Αντελέν ντε λα Τουρ-ντι-πέν δήλωσε στην εφημερίδα ότι η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί να δεχθεί η κυπριακή κυβέρνηση την αντιδήλωση της ΕΕ προς την Τουρκία, ότι το τελευταίο κείμενο είναι ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός, ότι η Λευκωσία πρέπει να εμπιστευθεί την ΕΕ και πως η αντιδήλωση δεν είναι κυπριακό έγγραφο αλλά ευρωπαϊκό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην αμερικανο-ιαπωνικών συμφερόντων κοινοπραξία Kellog, Brown & Root (KBR) κατακυρώθηκε έναντι 6,6 εκ. λιρών, ο διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό. Τα έργα αναμένεται να είναι έτοιμα το 2009, με την ταυτόχρονη εισαγωγή φυσικού αερίου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Βρείτε τον χαφιέ στην ηγεσία της ΕΦ'' γράφει ότι πυρ και μανία ήταν χθες μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με αφορμή τις διαρροές που σημειώθηκαν μετά την προχθεσινή διάσκεψη στο ΓΕΕΦ, στη διάρκεια της οποίας ο Υπουργός Αμυνας τα έψαλλε στους αξιωματικούς για το θέμα της απειθαρχίας και προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα για όσους διαρρέουν πληροφορίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Πάφο, σε συνεδρία του το Πολεοδομικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα ιδιωτικής εταιρείας για ανάπτυξη μεγάλης έκτασης γης στην Γεροσκήπου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αυτονόμηση ναι μεν αλλά'' γράφει ότι θετικά τοποθετούνται εκ πρώτης όψεως οι κοινωνικοί εταίροι στην αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αλλά μόνο κάτω από προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εργαζομένων. Είναι επίσης προφανές, γράφει η εφημερίδα, ότι η αναβλητικότητα και η καθυστέρηση από πλευράς της κυβέρνησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας προκαλεί επιφυλάξεις των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με τις προθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν προτίθεται να ορίσει το επόμενο διάστημα αντικαταστάτη του πρώην ειδικού αντιπροσώπου των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, όπως δήλωσε διπλωμάτης στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επιτέλους μειώνονται» γράφει ότι σε μικρή μείωση στην τιμή των καυσίμων, ύστερα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, προχώρησε χθες το Συγκρότημα Εταιρειών Λευκαρίτη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν μειώσεις και από τις υπόλοιπες εταιρείες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής για τη Χιλιετία που ξεκινά σήμερα και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου, θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ιερέας πυροβολήθηκε στο κεφάλι» γράφει ότι η κατάσταση της υγείας του ιερέα Σπυρίδωνα Δημοσθένους της εκκλησίας Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη ήταν κρίσιμη μέχρι χθες το βράδυ, μετά που αυτός πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ένα ηλικιωμένο σε σχέση με κτηματική διαφορά. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της για κυπριακά αεροπλάνα και πλοία.

    Η εβδομαδιαία Financial Mirror γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στις 2,3 λίρες στην Ελλάδα» ότι οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου έκλεισαν χθες στην Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Η μετοχή της Τράπεζας έχει ανέβει κατά 50% από τις αρχές του έτους. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή οικονομία κατέδειξε ότι το δεύτερο τετράμηνο του έτους το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2004. Το πρώτο τετράμηνο του 2005 το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,8%.

    [07] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

    Κατά την επίσκεψή του ο κ. Κυπριανού θα έχει συναντήσεις με Υπουργούς και θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Ημερολόγιο (Εuropa Diary) που αποσκοπεί στην ενημέρωση των νέων ηλικίας 15 - 18 ετών για τα δικαιώματα που έχουν ως καταναλωτές.

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Προσέλκυση ξένων επενδύσεων - Στρατηγική

    Η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα ολοκληρωμένη πολιτική στο θέμα της στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που βασίζεται σε τρεις καινοτόμους άξονες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Οι άξονες αυτοί, όπως είπε, είναι η δημιουργία Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων (Cyprus Investment Promotion Agency - CIPA), η επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για υλοποίηση μιας επένδυσης και η επικοινωνιακή στρατηγική προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων για το 2006.

    Στόχος, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως του κυριότερου εμπορικού και οικονομικού κέντρου παροχής υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο, ως του αγωγού που συνδέει την αγορά των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων καταναλωτών με αυτή των 300 και πλέον εκατομμυρίων καταναλωτών της Μέσης Ανατολής.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης υπογράμμισε ότι κλειδί για τη λύση του Κυπριακού αποτελεί ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να παραδειγματιστεί από την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

    [10] (Κ) Αρχή Λιμένων - Σεμινάριο «Motorways of the sea in the Mediterranean»

    Την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμό υπό κυπριακή σημαία πλοίων στα λιμάνια της, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Χρύσης Πρέντζας, σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Motorways of the sea in the Mediterranean ("Οι Θαλάσσιες Αρτηρίες στη Μεσόγειο") που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό.

    Το τριήμερο σεμινάριο, που διοργανώνεται από την Αρχή Λιμένων Κύπρου σε συνεργασία με το γραφείο για τεχνική βοήθεια της ΕΕ, TAIEX, είναι περιφερειακό, για χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε αυτό συμμετέχουν φορείς του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών από την Κύπρο τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Κροατία καθώς και εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εκπρόσωποι της Κομισιόν θα παρουσιάσουν την πολιτική της ΕΕ για το θέμα, τις κυριότερες πρόνοιες του προγράμματος καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης δράσεων για υλοποίησή του.

    Εκπρόσωποι επίσης αρμόδιων φορέων κρατών μελών της ΕΕ θα εκφράσουν τις δικ΄ςε τους απόψεις και εμπειρίες για το θέμα.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4648               0,4675
    Λίρα Αγγλίας              0,8476               0,8526
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4211            0,4244
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3579            0,3607
    Δολάριο Καναδά                  0,3933            0,3964
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0730            0,0735
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3687            0,3716
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Αντιδήλωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί ικανοποιητικό το πλαίσιο του τελευταίου προσχεδίου της αντιδήλωσης της ΕΕ στην τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου και επιδιώκει βελτιώσεις στο προσχέδιο, εκτιμώντας παράλληλα ότι η γαλλική παρέμβαση εισήγαγε κάποια σημαντικά στοιχεία στην αντιδήλωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Επιδιώκουμε βελτιώσεις στο κείμενο. Η παρέμβαση της Γαλλίας εισήγαγε κάποια στοιχεία που είναι σημαντικά, κάπου όμως γενικά το όλο πλαίσιο της αντιδήλωσης δεν θεωρείται απόλυτα ικανοποιητικό για τη δική μας πλευρά'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει και σήμερα τη διπλωματική μάχη ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), ''έτσι ώστε να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές που να καθιστούν την αντιδήλωση ικανοποιητική για τη δική μας πλευρά, για τις προσδοκίες μας και για τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, πράγμα που αποτελεί τον τελικό στόχο και την τελική μας αμετάθετη πρόθεση''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι εάν δεν επιτευχθεί σήμερα συμφωνία τότε θα επαναληφθεί ακόμη μια συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη και εάν ούτε τότε δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών λίγες μέρες πριν την 3η Οκτωβρίου.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιδήλωση - Νέα Υόρκη

    Σε συνεχή επαφή με την κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναφορικά με τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ στο θέμα της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                2.154.766,93
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     96,48     1,70  2.016.450,59
    FTSE/CySE 20                           482,64     2,18  1.769.393,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.443,43     2,13  1.782.443,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.038,89     0,41     18.939,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.122,94     1,02    168.451,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.428,52     2,09  1.801.383,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.518,23     2,32  1.557.240,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.132,37     2,03     12.467,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            990,12     0,94     89.570,02
    FTSE Med (13/9/2005)                 8.197,31    -0,20
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος - Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον

    Aνοδικά κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να μεταφράζεται σε 2,1 εκατομμύρια λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,09%, κλείνοντας στις 1.428,52 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,7% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 96,48 μονάδες. Το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές σε ποσοστό 38,5%, εκτίναξε την αξία των συναλλαγών στα 2,1 εκ. λίρες.

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,18% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 482,65 μονάδες.

    [16] (Κ) Κύπρια 2005 - Κονσέρτο για δέκα πιάνα και ορχήστρα

    Τον πλούσιο πολιτισμό και τον μοναδικό χαρακτήρα της Κύπρου και του λαού της κατέγραψε μέσα στο έργο του ''Medieval Cyprus'' (Μεσαιωνική Κύπρος) ο Κύπριος συνθέτης Σάββα Σάββα, το οποίο παρουσιάζεται στο Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2005'' στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία.

    Για τις ανάγκες του έργου θα βρεθούν επί σκηνής δέκα Κύπριοι πιανίστες μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της, Μάτσιεκ Ζολτόφσκι, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο την πρώτη παγκοσμίως που φιλοξενεί μιαν τέτοια σπάνια μουσική συνύπαρξη.

    Το ''Κονσέρτο για 10 πιάνα και ορχήστρα'' θα ερμηνεύουν δέκα νεαροί Κύπριοι πιανίστες, οι οποίοι διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    [17] (Κ) Βουλή - Επιτροπή για Ανθρώπινα Δικαιώματα - ΣτΕ - Αξιολόγηση

    Θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση γυναικών στην Κύπρο με σκοπό την παροχή ερωτικών υπηρεσιών και γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ενδεχόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων αλλοδαπών μεταναστών και αιτητών ασύλου συζήτησε σήμερα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΕΡΜ) του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επικεφαλής της αντιπροσωπείας και μέλος της ΕΕΡΜ εκ μέρους της Σλοβενίας Αλένκα Πούχαρ, μετά την απογευματινή συνάντηση που κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, η ομάδα της ΕΕΡΜ αρμόδια για την Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών της στο νησί, θα συντάξει την έκθεσή της, η οποία, αφού εγκριθεί από την ολομέλεια της ΕΕΡΜ, θα σταλεί στην κυπριακή κυβέρνηση και την Ανοιξη του 2006 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.

    [18] (Κ) ΕΕ - Αντιδήλωση - ΚΟΡΕΠΕΡ - Συζήτηση

    Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) δεν κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των "25" στη μονoμερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ομως, έγινε μια μακρά όσο και έντονη συζήτηση, η οποία δημιουργεί προοπτικές επίτευξης συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Στην αλλαγή του κλίματος συνετέλεσαν αποφασιστικά οι έντονες παρεμβάσεις των Μονίμων Αντιπροσώπων της Κύπρου Νίκου Αιμιλίου και της Ελλάδας Βασίλη Κασκαρέλη. Οι παρεμβάσεις αυτές βρήκαν σημαντική απήχηση σε μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών, που κάλεσαν την προεδρία να λάβει υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν στο κείμενο της αντιδήλωσης των "25".

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι "πολύ σοβαρό" θέμα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι "η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάται από την αναγνώριση της Τουρκίας".

    Σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη και σχολιάζοντας τη μη επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ για την αντιδήλωση της ΕΕ στη διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτό "δεν είναι κάτι το νέο" και σημείωσε ότι "από την αρχή είχαμε εμείς καθορίσει ποιες είναι αρχές και τα σημεία που θέλαμε να περιληφθούν".

    [21] (Κ) Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία

    Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα την εισήγηση του Γερμανού ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λένε για άρση της ασυλίας του Κύπριου ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Η απόφαση λήφθηκε στη διάρκεια συζήτησης κεκλεισμένων των θυρών στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 14 September 2005 - 17:49:30 UTC