Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Ολοκλήρωση - Συνέντευξη Τύπου
  • [04] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Ψηφίσματα

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στην αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου με τη συντριβή αεροσκάφους της εταιρείας "Helios" και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, δεσπόζουν των πρωτοσέλιδων των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει κατάλογο αερογραμμών που δεν θα επιτρέπονται να εκτελούν πτήσεις προς την ΕΕ, η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η υπόθεση απώλειας πέντε περίπου εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Σύνταξης της ΑΗΚ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που φθάνουν στην Κύπρο.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Λερναία Υδρα τα έγγραφα καίνε τον Θράσου", γράφει ότι άλλη μια επιστολή φωτιά, την οποία συνέταξε αυτή τη φορά ο ανώτερος λειτουργός Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Μ. Αγησιλάου και απέστειλε στον διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, στις 24 Ιουνίου 2004, καταγράφοντας τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, αφήνει σοβαρά εκτεθειμένο τον Υπουργό Συγκοινωνιών. Γράφει, επίσης, ότι η ποινική υπόθεση για την απώλεια πέντε περίπου εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Σύνταξης της ΑΗΚ, με κατηγορούμενους το ζεύγος Γιάννου και Ρέας Ανδρονίκου, έχει οριστεί για εκδίκαση στο Δικαστήριο Λευκωσίας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2005.

    Η "Μάχη", υπό τον τίτλο " 'Σούμα' με... αποτέλεσμα μηδέν", γράφει ότι με μια συνέντευξη Τύπου, που θύμιζε περισσότερο διαφημιστική καμπάνια μπακάλικου, επιχείρησε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών να διαψεύσει τα όσα κατήγγειλε προχθές ο υπεύθυνος αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, και ότι ο κ. Θράσου προσπάθησε παράλληλα, με υπονοούμενα και αιχμές, να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία του κ. Χατζηγεωργίου. Γράφει, επίσης, ότι ούτε λέξη δεν παίρνει πίσω από τα όσα συγκλονιστικά αποκάλυψε για την Πολιτική Αεροπορία ο κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος χαρακτήρισε αναλήθειες τα όσα είπε χθες ο κ. Θράσου.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Θράσος χωρίς όρια", γράφει ότι ούτε τον σάλο από τις καταγγελίες του υπεύθυνου αδειοδότησης στην Πολιτική Αεροπορία δεν μπόρεσε να εκτιμήσει σωστά ο Υπουργός Συγκοινωνιών, και αντί να αξιοποιήσει τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για να δώσει σαφείς απαντήσεις για καθεμιά από τις καταγγελίες, ισχυρισμούς έστω, του Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, ο Χάρης Θράσου επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση. Γράφει, επίσης, ότι με ψυχές βαλαντωμένες στο κλάμα, η Κύπρος έθαψε χθες άλλους 18 νεκρούς από την αεροπορική τραγωδία, ενώ το βράδυ έκλαψε με το χάλι των πολιτικών μας, που αφού έβγαλαν τις μαύρες - για τις κηδείες - γραβάτες, καβγάδιζαν επί σορών στα τηλεοπτικά παράθυρα.

    Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Δεν έπεισε ο Θράσου και ένιψε τα χείρας του", γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών άφησε να αιωρούνται οι καταγγελίες ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης και ότι ο ίδιος γνώριζε εδώ και δέκα μήνες για την κατάσταση αυτή, σημειώνοντας ότι ο κ. Θράσου συγκάλεσε διάσκεψη Τύπου, αλλά περιοριζόταν στο στερεότυπο πως "όλα εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή" κάθε φορά που του υποβαλλόταν ερώτηση ουσίας. Γράφει, επίσης, ότι θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία χωματερής στον χώρο της συντριβής του μοιραίου Μπόινγκ.

    Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Πρώτο φως από Γερμανία", γράφει ότι θέμα ωρών είναι η έκδοση δεύτερου ενδιάμεσου πορίσματος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων, και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, από χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ακριβός Τσολάκης, έχει στα χέρια του τα πορίσματα γερμανικού εξειδικευμένου οίκου, ο οποίος εξέτασε συντρίμμια των συστημάτων συμπίεσης και ψύξης του μοιραίου αεροπλάνου, μεταξύ των οποίων η βαλβίδα συμπίεσης και τα όργανα ελέγχου στο πιλοτήριο. Γράφει, επίσης, ότι μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θέτει το Παρίσι, καθώς και το φαβορί των γερμανικών εκλογών, Αγκέλα Μέρκελ.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Νέα ευρήματα στον τόπο της τραγωδίας", γράφει ότι νέα ευρήματα, όπως το κάλυμμα του πιλοτηρίου, καθώς και άλλα τεκμήρια, που ίσως ρίξουν περισσότερο φως στις έρευνες της Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας, βρέθηκαν χθες στον τόπο της τραγωδίας, στο Γραμματικό, και βρίσκονται ήδη υπό εξέταση, σημειώνοντας ότι χθες τα μέλη της Επιτροπής μελέτησαν τις εκθέσεις των Γερμανών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι αποκρυπτογράφησαν τα κομμάτια του πιλοτηρίου που σχετίζονται με το σύστημα συμπίεσης. Γράφει, επίσης, ότι πέραν των εκατό καταθέσεων έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την Αστυνομία, αναφορικά με το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Υπάρχει αρκετή στήριξη για τους νέους μας μετανάστες;" γράφει ότι ο οργανισμός στήριξης των μεταναστών ΚΙΣΑ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα που φθάνουν στην Κύπρο, και έδωσε έμφαση στην περίπτωση Ούγγρου που φαίνεται ότι αυτοκτόνησε όταν πίστεψε πως βρισκόταν αντιμέτωπος με την οικονομική καταστροφή. Γράφει, επίσης, ότι ένας κατάλογος αερογραμμών, στις οποίες θα απαγορεύεται να εκτελούν πτήσεις προς τις χώρες της ΕΕ, πιθανό να βρίσκεται στη διάθεση των επιβατών μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά την άμεση υιοθέτηση του καταλόγου, ύστερα από μια σειρά αεροπορικών δυστυχημάτων.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αθήνα - Καραμανλής - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Τη δέσμευσή της απέναντι στην απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου του 2004, που υπαγορεύει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία που δεν μπορεί ούτε να παραμερίζεται, ούτε να αγνοείται από κανέναν, υπενθύμισε στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ακόμη στην Τουρκία τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Παράλληλα επανέλαβε πως η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι σε συνάρτηση με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, που περιλαμβάνουν και τη βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει «την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μας με τη γειτονική Τουρκία σε συνάρτηση με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, που περιλαμβάνουν και τη βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε στην Τουρκία ότι ''θα δεσμεύεται πλέον για σχέσεις καλής γειτονίας, και ειρηνικές διαδικασίες στην εξωτερική της πολιτική. Θα δεσμεύεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων, θρησκευτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων. Θα δεσμεύεται σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Εάν πράγματι θέλει η Τουρκία να προχωρήσει προς την Ευρώπη υποχρεούται να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, τους διεθνείς κανόνες, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης'', τόνισε.

    Ταλάτ - Τουρκία - ΕΕ - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας

    Την αντίθεσή του στις πιέσεις, που ασκούνται εις βάρος της Τουρκίας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε επιστολές του προς τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλην της Κύπρου.

    Στα γράμματα που έστειλε από τα μέσα Αυγούστου ο κ. Ταλάτ, υπάρχουν αναφορές για το ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πάντοτε ήθελε την Κύπρο επανενωμένη με τέτοιο τρόπο που τα Ηνωμένα Εθνη είχαν προβλέψει και έτσι την ήθελαν τα κράτη μέλη να εντασσόταν στην ΕΕ.

    Ποτέ, όπως ισχυρίζεται στις επιστολές του ο κ. Ταλάτ, η ΕΕ δεν είχε σκεφθεί ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να επιλυθεί με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η ελληνοκυπριακή διοίκηση'' -όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση ο κ. Ταλάτ- ''είπε ότι η Τουρκία πρέπει να την αναγνωρίσει, παίρνοντας θάρρος από σχόλια μερικών χωρών της ΕΕ, όμως'', συνεχίζει ο κ. Ταλάτ στις επιστολές του, ''με το να λέει κάτι τέτοιο απομακρύνεται από τη λύση''.

    Ο κ. Ταλάτ ισχυρίζεται ακόμη πως ''η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θα μας απομακρύνει από τα πρότυπα λύσης που έχουμε προβλέψει μέχρι τώρα και θα είναι σε αντίθεση με το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, το οποίο προωθήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη''.

    Επισημαίνοντας ότι είναι εκτός συζήτησης η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία χωρίς λύση του Κυπριακού, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι τέτοια εξέλιξη θα έθετε επίσης σε κίνδυνο την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Δηλώσεις Χ'Γεωργίου - Διάσκεψη Τύπου

    Τη διαβεβαίωση ότι έγιναν πτητικοί έλεγχοι, έδωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου σε διάσκεψη Τύπου σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, Υπεύθυνου Αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ότι δεν έγιναν πτητικοί έλεγχοι τους τελευταίους δέκα μήνες.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως δεν έγινε κανένας πτητικός έλεγχος σε κανένα αεροσκάφος, και ''δυστυχώς μερίδα του Τύπου και ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τη φράση και έγραψαν ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος''.

    «Είμαι υποχρεωμένος επειδή τέθηκε ξανά αυτό το θέμα, να διευκρινίσω για ακόμη μια φορά ότι σύμφωνα με την έκθεση που έχω στα χέρια μου από τον περιφερειακό Διευθυντή των Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας έχουν γίνει από τις 10 Ιανουαρίου 2005 μέχρι τις 5 Αυγούστου 2005, 14 έλεγχοι σε αεροσκάφη και στις τρεις αεροπορικές εταιρείες», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών, η οποία υπογράμμιζε ότι οι δηλώσεις του κ. Χατζηγεωργίου δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για το όλο θέμα, ο κ. Θράσου εξήγησε ότι πτητικοί έλεγχοι γίνονται μόνο στο πλήρωμα και όχι στο αεροσκάφος, διευκρινίζοντας ότι ο πτητικός έλεγχος αφορά την ικανότητα του πληρώματος να εκτελεί τα καθήκοντά του πριν και κατά την πτήση. Ωστόσο, είπε, το κοινό δεν γνωρίζει αυτήν τη διαφορά.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός που να υπαγορεύει τη συχνότητα αυτού του ελέγχου. «Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται στη Βρετανία και σύμφωνα με τους συμβούλους μας, ο έλεγχος αυτός διεξάγεται μια φορά το χρόνο. Εγιναν πέρσι και θα γίνουν και αυτόν το χρόνο», σημείωσε.

    Για το ρόλο των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, που είναι σύμβουλοι στο ΤΠΑ, ο κ. Θράσου είπε ότι ''ακόμα τους χρειαζόμαστε αλλά έχουμε μεθοδεύσει σταδιακά ο ρόλος να αναληφθεί από Κύπριους ειδικούς».

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών επέκρινε τον κ. Χατζηγεωργίου λέγοντας ότι από το Φεβρουάριο του 2004 που διορίστηκε «προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει τόσο τον προηγούμενο Υπουργό Συγκοινωνιών όσο και εμένα προσωπικά να διώξουμε τους Βρετανούς και να τους αντικαταστήσουμε αμέσως με Κύπριους, κάτι το οποίο εμείς θεωρούσαμε πρόωρο.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι «δεν θα κρύψουμε τίποτε, θέλουμε να μάθουμε αν οι ισχυρισμοί του κ. Χατζηγεωργίου είναι αληθινοί».

    Διαβεβαίωσε τον κ. Χατζηγεωργίου ότι μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, αλλά τον «συμβουλεύουμε να αναφέρει τη γνώμη του εκεί που πρέπει, δηλαδή τις ανακριτικές Αρχές και την Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και καμία κύρωση δεν θα του επιβληθεί''.

    Ο Υπουργός κάλεσε τους δημοσιογράφους να διερευνήσουν ''για ποιον λόγο και με ποιο τρόπο'', ο κ. Χατζηγεωργίου είχε αποχωρήσει από την εργασία του στην Ελλάδα, στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

    Κληθείς να αποκαλύψει ο ίδιος τους λόγους της αποχώρησης του κ. Χατζηγεωργίου, αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για πληροφορία που λήφθηκε πρόσφατα, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στον κ. Χατζηγεωργίου.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου δήλωσε χθες ότι έχουν ληφθεί ''εκατό, ίσως και περισσότερες, καταθέσεις'' από την Αστυνομία αναφορικά με το αεροπορικό ατύχημα της 14ης Απριλίου 2005, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι έρευνες προχωρούν με ''ταχύ ρυθμό''.

    Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η Αστυνομία δεν έχει ακόμη πάρει τους ειδικούς εμπειρογνώμονες που έχει αποφασιστεί να της δοθούν, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητοι για την έκβαση των ερευνών.

    ''Από ενός σημείου και μετά, για να προχωρήσει η Αστυνομία και να αξιολογήσει τις καταθέσεις τις οποίες θα πάρει, χρειάζεται τις γνώσεις των εμπειρογνωμόνων. Δεν μπορεί χωρίς αυτούς να προχωρήσει'', είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ''προτίμηση της Αστυνομίας είναι αυτοί οι εμπειρογνώμονες να μην έχουν ή να μην είχαν οποιαδήποτε σχέση είτε με αεροπορικές εταιρείες είτε με άλλες σχετικές υπηρεσίες στην Κύπρο''.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επιθυμία αυτή της Αστυνομίας ''δεν σημαίνει οτιδήποτε για οποιουσδήποτε άλλους οι οποίοι είχαν στο παρελθόν τέτοια σχέση''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ο διορισμός ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ''θα συμβάλει στην προσπάθεια της Αστυνομίας να δώσει ένα πόρισμα το οποίο θα θεωρείται και βεβαίως θα είναι όσο το δυνατό πιο αντικειμενικό και πιο ανεπηρέαστο''.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ''το πόρισμα της εν λόγω Επιτροπής αφορά τα αίτια της πτώσης, ενώ η Αστυνομία διερευνά ενδεχόμενη αμέλεια εξαιτίας της οποίας το αεροσκάφος αυτό συνετρίβη''.

    Ανέφερε ότι ''είναι διαφορετικό το αντικείμενο αυτής της έρευνας από την αστυνομική, παρόλο που κάποια στοιχεία του πορίσματος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων θα είναι χρήσιμα και για την Αστυνομία''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ακριβός Τσολάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα μεταβεί και στο Αρχηγείο ''διότι οι καταθέσεις που έχει πάρει η Αστυνομία ασφαλώς και μπορούν να χρησιμεύσουν στην Επιτροπή''.

    Ερωτηθείς εάν ο Υπεύθυνος του Τμήματος Αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου έχει καταθέσει στην Αστυνομία την πληροφορία ότι δεν διενεργήθηκε κανένας πτητικός έλεγχος τους τελευταίους δέκα μήνες, ο κ. Θεοδώρου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι ''η Αστυνομία είναι ανοικτή'' για την οποιαδήποτε συμπληρωματική κατάθεση.

    Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να μεταβούν ανακριτές στο εξωτερικό, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι αυτές ''είναι εξελίξεις που ενδεχομένως να γίνουν, το πότε όμως δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή τη στιγμή''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι έχει ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών με σχετικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται περιληπτικά και περιγραφικά το όλο ανακριτικό έργο που έχει κάνει η Αστυνομία μέχρι σήμερα.

    ΙΔ Συνέδριο Αποδήμων - Λήξη εργασιών

    Με την έγκριση ψηφισμάτων και με την εκλογή των αξιωματούχων της ΠΣΕΚΑ, έληξαν χθες βράδυ στη Λεμεσό οι εργασίες του ΙΔ Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ για την περίοδο 2005-2007 επανεξελέγη ο Φίλιπ Κρίστοφερ (Αμερική), Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Σάββας Τσίβικος (Αμερική), Γενικός Γραμματέας ο Λοϊζος Αραβής (Ελλάδα) και Ταμίας ο Νίνος Κουμέττου (Ηνωμένο Βασίλειο).

    Στη θέση των Αντιπροέδρων εξελέγησαν οι Χριστόδουλος Στυλιανού (Ηνωμένο Βασίλειο), Μιχάλης Χριστοδούλου (Αυστραλία), Τάσος Ζαμπάς (Αμερική), Κωνσταντίνος Σοφοκλέους (Καναδάς), Κώστας Κολάτσις (Νότιος Αφρική), Ευαγόρας Μαυρομμάτης (Υπόλοιπη Ευρώπη) και Κώστας Κλωστρής (Υπόλοιπη Αφρική).

    Κατά την απογευματινή συνεδρία συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ψηφίσματα, τα οποία ωστόσο θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου.

    Σε γενικές γραμμές τα ψηφίσματα επαναβεβαιώνουν τη θέση των αποδήμων για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

    Στη συζήτηση δόθηκε το πράσινο φως για τη σύσταση 9μελούς αντιπροσωπείας των αποδήμων, η οποία θα συνέρχεται στο νησί ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κατάθεση θέσεων και προβληματισμών γύρω από το Κυπριακό και θέματα που απασχολούν τους ομογενείς παγκόσμια.

    ΙΔ Συνέδριο Αποδήμων - Εργασίες ΠΣΕΚΑ

    Η χθεσινή πρωινή σύνοδος της ΠΣΕΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΙΔ Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ολοκληρώθηκε με τις εκθέσεις δράσης των οργανώσεων των αποδήμων στις χώρες διαμονής τους.

    Στις εκθέσεις αναφέρθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι ομογενείς προβάλλουν το Κυπριακό στο εξωτερικό, καθώς και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τη διατήρηση της ταυτότητας τους.

    Στο πλαίσιο των εργασιών απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων, των προσφύγων και των εγκλωβισμένων.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων (ΠΕΠ) Χριστάκης Πασχάλη εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμηση των προσφύγων ''για τα όσα καθημερινά προσφέρετε για την Κύπρο μας, με τον δικό σας αγώνα, μέσα από αντίξοες, πολλές φορές συνθήκες στον χώρο διαμονή σας''.

    ''Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συνεχίσει μέχρι τέλους, μέχρι την εξεύρεση σωστής και αποδεχτής λύσης του εθνικού μας προβλήματος'', είπε ο κ. Πασχάλη, προσθέτοντας ότι ''η ΠΕΠ, παραμένοντας πιστή στις αρχές της εξυπηρέτησης του προσφυγικού κόσμου, βρίσκεται στη διάθεση των αποδήμων αδελφών, τόσο για ενημέρωση όσο και για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας όταν αποφασίσουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο''.

    Ο εκπρόσωπος του Σωματείου ''Αδούλωτη Κερύνεια'' Σάββας Σιεκέρσαββα εξέφρασε στους απόδημους την ανησυχία του Σωματείου από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Πρέπει να προβληματιστείτε και να διατυπώσετε άποψη και θέση, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαίτηση για επανατοποθέτηση του Κυπριακού με εγκατάλειψη της ιδέας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τον αφύσικο, εγκληματικό, καταστροφικό, ρατσιστικό και γεωγραφικό διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων'', είπε ο κ. Σιεκέρσαββα.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου ανέφερε στους απόδημους ότι, μετά τις ταυτοποιήσεις και αναγνωρίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των αγνοουμένων είναι σήμερα 1.585.

    ''Ο δικός μας ρόλος στην παρουσία των δικών σας επάλξεων είναι η συνεχής υπενθύμιση του προβλήματος των αγνοουμένων μας, γιατί πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πρέπει να πάρει το δρόμο για την επίλυση του'', πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσίου.

    Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας και του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, απηύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Φαλάς, ο οποίος μετέφερε στους σύνεδρους ''το αγωνιστικό μήνυμα των σκλαβωμένων της μαρτυρικής Καρπασίας, των ηρωομαρτύρων εγκλωβισμένων, των ελεύθερων πολιορκημένων που για 31 χρόνια φυλάγουν Θερμοπύλες και στέκονται όρθιοι στις επάλξεις της τιμής και του χρέους''.

    ''Ο λαός της Καρπασίας συνεχίζει με τη δική σας έμπρακτη συμπαράσταση τον αγώνα της ελευθερίας, της απαλλαγής της Κύπρου από την τουρκική κατοχή, τα στρατεύματα και του έποικους'', πρόσθεσε ο κ. Φαλάς.

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, ο οποίος κάλεσε τους απόδημους να συνεχίσουν με δύναμη τον δικό τους αγώνα για επίλυση του Κυπριακού.

    Εξάλλου, ο Γάλλος βουλευτής, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Γαλλίας-Κύπρου, Jean Claude Lefort είπε ότι το σχέδιο Ανάν στόχευε στο να συνεχίσει ''ύπουλα την κατοχή''.

    Προσφωνώντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου της ΠΣΕΚΑ, ο κ. Lefort είπε ότι ''αυτό το σχέδιο, που δεν ήταν ένα σχέδιο Α - του Ανάν - αλλά μάλλον ένα σχέδιο Β -Bush και Blair, δεν στόχευε σε καμμιά περίπτωση να φέρει το δίκαιο και τη δικαιοσύνη που υπαγορεύει ο ΟΗΕ στις δεκάδες ψηφίσματα''.

    Πρόεδρος Βουλής-Β' Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα συμμετάσχει στη Β' Παγκόσμια Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων, που διοργανώνεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από τις 7 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση (IPU).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων 150 και πλέον χωρών θα διατυπώσουν το όραμά τους για πολυμερή συνεργασία στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Χιλιανός γερουσιαστής Σέρτζιο Πάεζ και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Ζιαν Πιγκ θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, την οποία θα χαιρετίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η τελική διακήρυξη θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Χιλιετίδα (UN Millenium Follow-up Summit) ενώπιον αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού από τις 14 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων θα θέσουν ενώπιον του ΟΗΕ τις ανησυχίες των πολιτών των χωρών τους, ενώ θα συζητήσουν τρόπους για εμβάθυνση της εμπλοκής των κοινοβουλίων σε διεθνή ζητήματα.

    ΓΔ ΟΥΝΕΣΚΟ - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε χθες το μεσημέρι στη Λευκωσία ο Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοϊχίρο Ματσούρα.

    Ο κ. Ματσούρα έφθασε στην Κύπρο γύρω στις 10:30 και ακολούθως αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη και της Πρέσβειρας της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ Μέμα Λεβέντη.

    Μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμή του κ. Ματσούρα.

    ΥΠΕΞ - Συναντήσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί την Κυριακή, 28 Αυγούστου, για Ολλανδία, Σλοβακία και Αυστρία, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του ενόψει της συνάντησης της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων στις 31 Αυγούστου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της τουρκικής δήλωσης σε σχέση με το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνέχεια ο κ. Ιακώβου θα αναχωρήσει για το Newport της Ουαλίας για να συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2005 και στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, που περιλαμβάνει την Τουρκία και την Κροατία.

    Στη Σύνοδο θα συζητηθούν και άλλα διεθνή θέματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

    Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2005

    Τα οργανικά κέρδη (κέρδη πριν τις προβλέψεις και πριν τη φορολογία) ανήλθαν σε 81 εκατομμύρια λίρες (141 εκατ. ευρώ) κατά το α' εξάμηνο του 2005, αυξημένα κατά 29% έναντι 63 εκατ. λιρών (109 εκατ. ευρώ) το α' εξάμηνο του 2004, ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης.

    Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το α' εξάμηνο του 2005, ο κ. Ηλιάδης είπε πως τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος είναι πολύ ικανοποιητικά και συμβαδίζουν με τους στόχους που τέθηκαν για την τριετία 2005-2007, οι οποίοι προϋποθέτουν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας όπως και ουσιαστική βελτίωση των βασικών δεικτών αποδοτικότητας του Συγκροτήματος.

    Τα κέρδη μετά τη φορολογία, είπε, τα οποία ανήλθαν στα 31 εκατ. λίρες (55 εκατ. ευρώ), παρουσιάστηκαν αυξημένα κατά 98% έναντι 16 εκατ. λιρών (28 εκατ. ευρώ) για το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

    Ανέφερε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σημαντικά (14%) σε 132 εκατ. λίρες (231 εκατ. ευρώ) έναντι 116 εκατ. λιρών (203 εκατ. ευρώ) την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Συγκροτήματος, κυρίως στην Ελλάδα.

    Ο κ. Ηλιάδης είπε πως ο δείκτης εξόδων προς έσοδα βελτιώθηκε σε 59% από 62% για το έτος 2004.

    Οπως είπε, ''η σημαντική αυτή βελτίωση ήταν το αποτέλεσμα της συγκράτησης της αύξησης των εξόδων (8%) και κυρίως των άλλων λειτουργικών εξόδων, σε ρυθμούς χαμηλότερους από την αύξηση του ενεργητικού (14%)''.

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι στην Κύπρο τα οργανικά κέρδη σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση (52%) και ανήλθαν σε 47 εκατ. λίρες (82 εκατ. ευρώ), ενώ στην Ελλάδα, τα οργανικά κέρδη ανήλθαν σε 28 εκατ. λίρες (50 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 3% παρά τα σημαντικά έξοδα ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων και τη μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων σε σχέση με τις χορηγήσεις.

    Σημείωσε ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις για το α' εξάμηνο του 2005 ανήλθαν σε 42 εκατ. λίρες (74 εκατ. ευρώ) και αντιπροσωπεύουν σε ετησιοποιημένη βάση ποσοστό 1,2% επί των συνολικών χορηγήσεων.

    Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση

    Ανοδικά για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,14% και έκλεισε στις 1.294,79 μονάδες. Αντίθετα, πτώση σε ποσοστό 0,43% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,02 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 55,4% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,21% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 435,65 μονάδες.

    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 1η αγωνιστική

    Με δύο αγώνες ανοίγει σήμερα η αυλαία του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2005-2006.

    Η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς αντιμετωπίζει στη Λακατάμεια την ΑΕΛ και ο Εθνικός Αχνας την ΑΕΚ στο Δασάκι.

    Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις 19:00 και 19:30 αντίστοιχα.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση - Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ

    Για τον πρώτο γύρο του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η πρωταθλήτρια Ανόρθωση κληρώθηκε χθες να αντιμετωπίσει την ιταλική US Citta di Palermo και ο δευτεραθλητής ΑΠΟΕΛ τη γερμανική Hertha BSC Berlin.

    Οι αγώνες θα γίνουν στις 15 και 29 Σεπτεμβρίου.

    Οι πρώτοι αγώνες της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ θα δοθούν εκτός έδρας.

    Η κλήρωση των αγώνων έγινε πριν από λίγο στο Μονακό.

    [03] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Ολοκλήρωση - Συνέντευξη Τύπου

    Αλλαγή του αρνητικού κλίματος έναντι της ε/κ πλευράς ένα και πλέον χρόνο μετά το δημοψήφισμα, διαπιστώνουν οι οργανώσεις των απόδημων Κυπρίων.

    Σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της λήξης του ΙΔ' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων, τόσο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης όσο και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ επεσήμαναν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αντιμετώπιση της προπαγάνδας της Τουρκίας και των Τ/Κ για ''άρση της απομόνωσης'' των Τ/Κ λόγω ενεργειών Ε/Κ.

    Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλείδη, στη Βρετανία το κλίμα άλλαξε όχι τόσο λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ όπως είπε ο κ. Κρίστοφερ το κλίμα στις ΗΠΑ είναι τώρα ''εντελώς διαφορετικό''.

    [04] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Ψηφίσματα

    Τη θέση τους ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στις αρχές των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επαναβεβαιώνουν σε ψηφίσματά τους οι απόδημοι Κύπριοι.

    Οι απόδημοι Κύπριοι, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ΙΔ' Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, υιοθέτησαν ψηφίσματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Ελληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρωθυπουργό του Καναδά, τον Αυστραλό Πρωθυπουργό, καθώς και μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους.

    Κοινό μήνυμά των ψηφισμάτων είναι ότι οι Ε/Κ είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση του Κυπριακού, που να βασίζεται στις αρχές του ΟΗΕ, της ΕΕ, μια λύση που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της ε/κ κοινότητας και για το κοινό συμφέρον όλων των Κυπρίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 August 2005 - 17:49:07 UTC