Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αεροπορική τραγωδία - Μεταφορά σορών
  • [02] (K) ΙΔ’ Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων - Εκθέσεις Επιτροπών
  • [03] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - ΠΣΕΚΑ - Αρχισαν οι εργασίες
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΠΣΕΚΑ - Ομιλία
  • [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ)Πρόεδρος Βουλής-Β' Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
  • [09] (Κ) Αθήνα-Καραμανλής-Τουρκία-ΕΕ-Κυπριακό
  • [10] (Κ)Υπουργός Συγκοινωνιών-Δηλώσεις Χ'Γεωργίου-Διάσκεψη Τύπου
  • [11] (Κ)Υπουργός Συγκοινωνιών-Δηλώσεις Χ'Γεωργίου-Διάσκεψη Τύπο- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση - Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Συναντήσεις
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση
  • [17] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2005

  • [01] (Κ) Αεροπορική τραγωδία - Μεταφορά σορών

    Με δύο αεροσκάφη C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυκτα στην Κύπρο οι σοροί 50 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, που έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

    Το ένα αεροσκάφος που έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 23.45 μετέφερε 28 σορούς και το δεύτερο που προσγειώθηκε πέντε λεπτά αργότερα στις 23.50 μετέφερε 22 σορούς.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης και αρκετοί συγγενείς των θυμάτων.

    [02] (K) ΙΔ’ Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων - Εκθέσεις Επιτροπών

    Η έγκριση των εκθέσεων των διαφόρων Επιτροπών του ΙΔ Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων, αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα χθες βράδυ για το Συνέδριο, το οποίο ενέκρινε τέσσερις από τις πέντε εκθέσεις που παρουσιάστηκαν ενώπιον του.

    Της παρουσίασης των εκθέσεων προηγήθηκε πολύωρη, κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη των επιτροπών.

    [03] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

    Ο ΑΠΟΕΛ πήρε χθες βράδυ την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μετά το 2-2 που πέτυχε επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην έδρα της ισραηλινής ομάδας. Σε αντίθεση με τον ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια εξασφάλισε νίκη χωρίς αντίκρισμα 2-1 στο ΓΣΠ επί της Δυναμό Βουκουρεστίου και αποκλείστηκε από τον επόμενο γύρω του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι καταγγελίες του υπεύθυνου του Τομέα Αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, σύμφωνα με τον οποίο τους τελευταίους δέκα μήνες δεν διενεργήθηκε πτητικός έλεγχος σε κανένα αεροσκάφος παρόλο που οι αεροπορικές εταιρείες είχαν καταβάλει σημαντικά ποσά για την διεξαγωγή τους και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, οι σοροί πενήντα άλλων συμπατριωτών μας που μεταφέρθηκαν χθες βράδυ στην Κύπρο και οι κηδείες που θα ακολουθήσουν δεσπόζουν του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται επίσης είναι η διπλωματική κινητικότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, υπό το φως της υπογραφής από την Αγκυρα του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα νέα μέλη της Ενωσης, στο οποίο προσήρτησε δήλωση της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του προϋπολογισμού για το 2006.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''ΧΑΡΗΣΤΙΚΗ βολή από τον Χαράλαμπο'' γράφει ότι «βόμβα μεγατόνων έσκασε χθες στους κόλπους της κυπριακής κυβέρνησης, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, συνεπεία των συγκλονιστικών αποκαλύψεων στις οποίες προέβη ο υπεύθυνος του Τομέα Αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι φως στις έρευνες της Ερευνητικής Επιτροπής αναμένεται ότι θα ρίξουν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων με τις οποίες ασχολούνται γενετιστές και ιατροδικαστές.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Μπακάλικο η Πολιτική Αεροπορία'' αναφέρεται στις καταγγελίες του υπεύθυνου του Τομέα Αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, ο οποίος είπε ότι τους τελευταίους δέκα μήνες δεν διενεργήθηκε πτητικός έλεγχος σε κανένα αεροσκάφος παρόλο που οι αεροπορικές εταιρείες είχαν καταβάλει σημαντικά ποσά για την διεξαγωγή τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι σοροί πενήντα άλλων συμπατριωτών μας βρίσκονται από χθες στην γενέθλια γη, μετά την διαδικασία της ταυτοποίησης που περατώθηκε στην Αθήνα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εγκληματική συγκάλυψη'' αναφέρεται στην επιστολή του υπεύθυνου του Τομέα Αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου «με την οποία υποδείκνυε τις εφτά πληγές του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας». Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ''τα γεγονότα όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζηγεωργίου, δημιουργούν παραπλανητικές απαντήσεις για το όλο θέμα και ιδιαίτερα για τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Γνώριζε ο Θράσου για το μπάχαλο στο Τ.Π.Α, σημείωμα-βόμβα εκθέτει τον Υπουργό'' γράφει ότι ο υπεύθυνος του Τομέα Αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου ενημέρωσε από την 1η Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου, με εμπιστευτικό σημείωμα τον ίδιο τον Υπουργό Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου. Αναφέρει επίσης ότι οι καταγγελίες Χατζηγεωργίου συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις στις οποίες προέβη η ελλαδική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο χώρος της τραγωδίας στο Γραμματικό προωθείται για την δημιουργία χωματερής. Ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Στο έλεος της τύχης'' αναφέρεται σε τρία έγγραφα που φέρνει στην δημοσιότητα για κενά στα θέματα ασφάλειας πτήσεων και τις προειδοποιήσεις προς τους αρμοδίους. Γράφει ότι τόσο ο υπεύθυνος του Τομέα Αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου όσο και τουλάχιστον δύο άλλα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποιούσαν επανειλημμένα. Αλλού η εφημερίδα γράφει «πως προειδοποιώντας για τις σοβαρότατες συνέπειες που θα έχει η εγκατάλειψη της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση σχολίασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νέου προϋπολογισμού».

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα'' γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Ελληνικής Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων τίθενται σήμερα τα ευρήματα της έρευνας που έγινε στην Γερμανία και αφορούσαν κομμάτια του μοιραίου Μπόινγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' και είχαν σχέση με το πιλοτήριο και τον μηχανισμό συμπίεσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έντονη διπλωματική κινητικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, υπό το φως της υπογραφής από την Αγκυρα του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα νέα μέλη της Ενωσης, στο οποίο προσήρτησε δήλωση της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στις καταγγελίες του υπεύθυνου του Τομέα Αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, ο οποίος είπε ότι τους τελευταίους δέκα μήνες δεν διενεργήθηκε πτητικός έλεγχος σε κανένα αεροσκάφος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην συνάντηση που είχαν χθες οι δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA) με την Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Τhe Cyprus Weekly'' αναφέρεται επίσης στις καταγγελίες του υπεύθυνου του Τομέα Αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου για την μη διενέργεια πτητικών ελέγχων σε αεροσκάφη κατά τους τελευταίους δέκα μήνες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου καθώς και το πολύνεκρο δυστύχημα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ δεν επηρέασε τα ταξίδια των Κυπρίων.

    Η εβδομαδιαία πολιτική-σατιρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Ο δράκος του αέρα ρημάζει τα κομμάτια'' διερωτάται αν οι πολιτικο-οικονομικές διαπλοκές θα εμποδίσουν το κράτος να εκπληρώσει την ελάχιστη υποχρέωση του, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''κορυφαίοι επιστήμονες 'σκοτώνουν' το σχέδιο Ανάν''.

    [05] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - ΠΣΕΚΑ - Αρχισαν οι εργασίες

    Με ομιλία από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια άρχισαν στη Λεμεσό οι εργασίες της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στο πλαίσιο του ΙΔ' Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.

    Κατά την πρωινή σύνοδο, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό Ευγένιος Χαϊτίδης και Γρηγόρης Νιώτης και άλλοι προσκεκλημένοι.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΠΣΕΚΑ - Ομιλία

    H απαράδεκτη στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει το Πρωτόκολλο αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που καλείται να λάβει υπόψη της αυτή τη στάση ενόψει της 3ης Οκτωβρίου, όταν θα παρθεί η τελική απόφαση για την ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνδρομή και βοήθεια του κινήματος των Κυπρίων αποδήμων θα καταφέρουμε να πετύχουμε την ποθούμενη λύση που θα μετατρέψει την κυπριακή γη σε κοινό και ασφαλές σπίτι όλων των Κυπρίων και σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου έχει εγερθεί το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι και υποχρεώσεις έναντι στην ΕΕ''.

    [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αεροπορική τραγωδία - Μεταφορά σορών

    Με δύο αεροσκάφη C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυκτα στην Κύπρο οι σοροί 50 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, που έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

    Το ένα αεροσκάφος που έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 23.45 μετέφερε 28 σορούς και το δεύτερο που προσγειώθηκε πέντε λεπτά αργότερα στις 23.50 μετέφερε 22 σορούς.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης και αρκετοί συγγενείς των θυμάτων.

    Στο αεροδρόμιο υπήρχαν ασθενοφόρα με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και ψυχολόγοι και ψυχίατροι για παροχή βοήθειας στους συγγενείς των θυμάτων.

    Οι σοροί των 50 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας μεταφέρθηκαν σε αίθουσα του αεροδρομίου, όπου τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους από τον αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου Ιερώνυμο Πηγιώτη.

    Ακολούθως τοποθετήθηκαν σε ειδικά αυτοκίνητα και με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λευκωσία, απ' όπου οι συγγενείς μπορούν να τις παραλάβουν αργότερα σήμερα.

    Αθήνα-Αναγνώριση σορών-Αεροπορική τραγωδία

    Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από τα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας οι διαδικασίες ταυτοποίησης μέσω της μεθόδου DNA, των σορών από την τραγωδία στο Γραμματικό.

    Από τις 118 σορούς που εντοπίστηκαν στον τόπο της τραγωδίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωριστεί οι δύο, μεταξύ αυτών και η σορός του Γερμανού πιλότου.

    Η αρμόδια υπηρεσία των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησε μέσω Ιντερπόλ με τη συνδρομή της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα να στείλουν δείγμα οι συγγενείς του Γερμανού ώστε να γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις από τις οποίες θα προκύψει και η ταυτοποίηση της σορού του.

    Ορφανός - Αεροπορικό ατύχημα - Εμπειρογνώμονες ΕΕ

    Δεύτερο προκαταρκτικό πόρισμα εντός ολίγων ημερών για τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Μπόινγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' στις 14 Αυγούστου, στο Γραμματικό, ενδέχεται να εκδώσει η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστας Ορφανός.

    Ο κ. Ορφανός συναντήθηκε χθες στο Υπουργείο Συγκοινωνιών με τους δυο Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (EASA), Ζαν Πολ Ενρότ και Φρανσουά Ζανβιέρ αντίστοιχα που βρίσκονται στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Ορφανός είπε ότι η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, η ηγεσία της οποίας φθάνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο, ''δεν μπορεί να επιρρίψει ούτε ευθύνες, ούτε πταίσμα'' κάτι το οποίο είναι αρμοδιότητα της πολιτείας να το πράξει.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πορεία των ερευνών της συντριβής του Μπόινγκ της ''Ηλιος'', ο κ. Ορφανός είπε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ''οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο και έχουν προχωρήσει σε χρόνο ρεκόρ ''.

    Ανέφερε ότι ''έχει βγει ήδη ένα προκαταρκτικό πόρισμα και πιθανόν εντός των ημερών να έχουμε και άλλο''.

    Ο κ. Ορφανός είπε ότι κατά την παραμονή της στην Κύπρο η ηγεσία της Ελληνικής Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων θα προβεί σε εξέταση μαρτύρων και λήψη συνεντεύξεων από εμπλεκόμενους στο αεροπορικό ατύχημα του Γραμματικού.

    Υπουργείο Συγκοινωνιών - Δήλωση - Χατζηγεωργίου - Σύσκεψη

    Παραπλανητικές για το όλο θέμα του πτώσης του μοιραίου Μπόιγκ της Ηλιος, αλλά και για τις έρευνες για τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων τις δηλώσεις του Υπεύθυνου του τμήματος Αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου.

    ''Τα γεγονότα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζηγεωργίου και στο χρόνο που παρουσιάστηκαν, δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για το όλο θέμα και ιδιαίτερα για τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος'', αναφέρει στην ανακοίνωση το Υπουργείο.

    Σημειώνει ακόμη ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου εξαιτίας της συμμετοχής του σε δύο πολύωρες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα προβεί σε δηλώσεις σήμερα.

    Υπουργός Υγείας - Μεταφορά σορών από Ελλάδα

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης αναφέρθηκε χθες στην πιθανότητα κάποια από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου να μην είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

    ''Ισως υπάρξει η πιθανότητα της τραγικής στιγμής μη ανεύρεσης κάποιων ατόμων'', είπε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι με βάση την προηγούμενη μαρτυρία μόνο 118 σοροί έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Γραμματικού, ενώ άλλες τρεις αγνοούνται ακόμη.

    Κεραυνός - Αεροπορική τραγωδία - Στήριξη

    Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στα ορφανά παιδιά της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε 121 άτομα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''η κυβέρνηση βεβαίως θα σταθεί δίπλα τους, όπως έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μεγάλη στοργή και αγάπη θα σκύψει πάνω από αυτά τα παιδιά''.

    Νίκος Κλεάνθους -Αεροπορικό ατύχημα - Ερευνες

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι το κόμμα από την πρώτη στιγμή διατύπωσε «διαρκές και σταθερό αίτημα για πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της αεροπορικής τραγωδίας» που σημειώθηκε στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις χθες στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ απαιτεί όπως «αναζητηθεί και διαπιστωθεί ολόκληρη η αλήθεια, εντοπιστούν όλα τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, αναζητηθούν όλοι οι αίτιοι οι οποίοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα σφάλματα ή τις παραλείψεις τους και ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία».

    Ο κ. Κλεάνθους κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, υπεύθυνου στο Τμήμα Αδειοδότησης της Πολιτικής Αεροπορίας, στο ΡΙΚ σύμφωνα με τις οποίες τους τελευταίους δέκα μήνες η Πολιτική Αεροπορία δεν προέβη σε κανένα πτητικό έλεγχο αεροσκαφών.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι όποιος ασχολείται με το θέμα του τραγικού αεροπορικού ατυχήματος «για να μπορεί να μιλήσει υπεύθυνα, πρέπει να μελετήσει και το νόμο και να μάθει και την πρακτική και τις διαδικασίες που ακολουθούνται».

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Αεροπορική τραγωδία

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου παρουσίασε χθες πρόταση, που απευθύνεται προς την κυβέρνηση, για ριζική αναδιοργάνωση και αυτονόμηση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και επιπλέον πρότεινε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας με πλήρη μεταφορά εξουσιών και ευθυνών και την αναγκαία στελέχωση.

    Σε δηλώσεις χθες μετά την προχθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε πως ''με τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ο κρίσιμος τομέας της ασφάλειας και της αδειοδότησης και γενικά της εποπτείας των αερομεταφορών θα ξεφύγει από τις αγκυλώσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας και θα αναβαθμιστεί δραστικά ο τομέας των τεχνικών και πτητικών ελέγχων και η ασφάλεια των πτήσεων''.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπεύθυνου του τομέα αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου σε παρέμβασή του στο ΡΙΚ ότι, τους τελευταίους δέκα μήνες δεν διενεργήθηκε κανένας πτητικός έλεγχος, αν και οι αεροπορικές εταιρείες κατέβαλλαν τα οφειλόμενα ποσά, ο κ. Ομήρου είπε ότι από μια πρώτη ακρόαση των όσων είπε ο κ. Χατζηγεωργίου το μόνο που προκαλούν είναι συγκλονισμό και έκανε λόγο για ''φωτεινή εξαίρεση''.

    ΕΔΗ - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνα

    Το κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών θεωρεί ότι η κυβέρνηση και η πολιτεία πρέπει να δράσουν αποφασιστικά και μέσα από μια ανεξάρτητη έρευνα, όχι μόνο για να δοθεί φως σε όλες τις πτυχές της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, αλλά και να αντιμετωπισθεί το αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας που κυριαρχεί την κοινή γνώμη.

    ''Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του Υπεύθυνου του Τμήματος Αδειοδότησης της Πολιτικής Αεροπορίας ότι τουλάχιστον κατά τους τελευταίους δέκα μήνες δεν πραγματοποιούνταν πτητικοί έλεγχοι, ενώ καταβάλλονταν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά, μαρτυρούν για το μέγεθος των ευθυνών αλλά μαζί συνηγορούν για συνολική επανεξέταση του συστήματος ελέγχου και ασφάλειας αεροπορικών πτήσεων'', αναφέρει ανακοίνωση των ΕΔΗ.

    Οι ΕΔΗ, συνεχίζει η ανακοίνωση, πιστεύουν ότι υπό το φως και των νέων αποκαλύψεων που διευρύνουν το πεδίο ευθυνών για την αεροπορική τραγωδία πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων, για να ενημερωθεί υπεύθυνα και να συζητήσει για τις έρευνες, αλλά και για τις ευθύνες που προκύπτουν.

    Υπουργικό Συμβούλιο - Κρατικός Προϋπολογισμός 2006

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε χθεσινή ειδική συνεδρία του που διήρκεσε πέραν των τεσσάρων ωρών, ενέκρινε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2006. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη.

    Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2006 προβλέπει δαπάνες 3,865 δισεκατομμύρια λίρες και έσοδα 3,194 δισεκατομμύρια λίρες με αύξηση 6% των αναπτυξιακών δαπανών και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ, που αναμένεται ότι με την υλοποίηση των μέτρων σύγκλισης θα μειωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ο Προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και της ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ΜΣΙ ΙΙ).

    Από την ενοποιημένη κατάσταση των εσόδων και δαπανών προκύπτει προκαταρκτικά ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2006 θα ανέλθουν στα 1,216 δισεκατομμύρια λίρες ή 14,7% του ΑΕΠ από τα 916 εκατομμύρια ή 11,9% το 2005. Το συνολικό δημόσιο χρέος θα διευρυνθεί κατά 459 εκατομμύρια και θα φθάσει στο τέλος του 2006 στα 8,83 δισεκατομμύρια ή στο 107% του ΑΕΠ από τα 8,371 δισεκατομμύρια ή στο 108,5% του ΑΕΠ. που υπολογίζεται να φθάσει το τέλος του 2005.

    Σύμφωνα όμως με τον ορισμό της Συνθήκης του Μάαστριχ, το δημόσιο χρέος εξαιρουμένου του ενδοκυβερνητικού αναμένεται να κυμανθεί στο 66,3% του ΑΕΠ από 69% του ΑΕΠ που υπολογίζεται για το 2005. Οι οφειλές προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είναι βασικά το ενδοκυβερνητικό χρέος αναμένονται να ανέλθουν στα 3,363 δισεκατομμύρια το 2006 από τα 3,049 δισεκατομμύρια το 2005.

    Με βάση τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό του 2006 το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να περιορισθεί στο 3,7% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς αναμένεται στα 308 εκ. λίρες. Στους αντίστοιχους αρχικούς Προϋπολογισμούς των δύο τελευταίων χρόνων το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ προϋπολογιζόταν στο 5,8% το 2005 και 6,3% το 2004 ενώ σε απόλυτους αριθμούς το δημοσιονομικό έλλειμμα προϋπολογιζόταν στα 444 εκ. λίρες το 2005 και 430 εκ. λίρες το 2004.

    Ταλάτ - Επιστολή προς Ευρωπαίους ηγέτες - Καραμανλής

    Επιστολή στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, ''η επιστολή δεν πρόκειται να απαντηθεί''.

    Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έγινε γνωστό.

    Οπως εγνώσθη, ανάλογη επιστολή έχει στείλει ο κ. Ταλάτ και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

    ΙΔ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ

    Ο Χάρης Σοφοκλείδης επανεκλέγη χθες βράδυ, χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) για το χρονικό διάστημα 2005-2007.

    Στις θέσεις των Αντιπροέδρων επανεξελέγησαν, επίσης χωρίς ανθυποψήφιο, οι Μιχάλης Έλληνας (Ην.Βασίλειο), Πανίκος Μηνά (Αυστραλία), Πανίκος Παπανικολάου (Αμερική), Κώστας Σταματάρης (Ελλάδα), Κυριάκος Ελλές (Καναδάς), Φίλιππος Φιλίππου (Ν.Αφρική), Κώστας Κουννάς (Υπόλοιπη Ευρώπη) και Νέστορας Νέστορος (Υπόλοιπη Αφρική).

    Γενική Γραμματέας εξελέγη η Patricia Thompson (Αυστραλία), Οργανωτικός Γραμματέας ο Γιώργος Μιχαηλίδης (Ελλάδα) και Ταμίας ο Αντρέας Κωμοδρόμος (Αμερική).

    Τα μέλη που επιλέγηκαν για την ελεγκτική επιτροπή 2005-2007 είναι η Μαρία Κοκκίνου (Ην.Βασίλειο), Νίκος Σάββα (Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία), Πέτρος Λουκά (Αμερική), Βασίλης Νικοδήμου (Ελλάδα) και Κασσάνδρα Μαυρομμάτη (Υπόλοιπη Ευρώπη).

    ΙΔ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Συζήτηση

    Η επικοινωνία Κύπρου και παροικιών ήταν το θέμα που απασχόλησε χθεσινή συζήτηση, στο πλαίσιο του ΙΔ Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, Συγκοινωνιών και Εργων, Εσωτερικών και εκπροσώπων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

    Από πλευράς ΡΙΚ, ο Γενικός Διευθυντής Μάριος Μαυρίκιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ιδρύματος για επέκταση των προγραμμάτων του κρατικού καναλιού και στις υπόλοιπες ηπείρους πέραν της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι το θέμα χρήζει λεπτομερούς εξέτασης.

    Ο Διευθυντής του ΓΤΠ Γιαννάκης Σολωμού αναφέρθηκε στις προσπάθειες για εμπλουτισμό των υπηρεσιών του Γραφείου με νέο υλικό για τους απόδημους.

    Στην ομιλία του ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ είπε πως το Πρακτορείο καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για την όσο το δυνατό αξιοποίηση του διαδικτύου, για να φτάσει σε όλα τα οργανωμένα σύνολα των αποδήμων, στις ηγεσίες των κυπριακών παροικιών και στα ομογενειακά ΜΜΕ.

    Ανακοίνωσε πως σύντομα το ΚΥΠΕ θα αυξήσει τον ημερήσιο χρόνο λειτουργίας του και με περισσότερο προσωπικό θα προσφέρει καλύτερη κάλυψη σε πραγματικό χρόνο και στις τρεις γλώσσες που μεταδίδει, δηλαδή την ελληνική, αγγλική και τουρκική.

    Είπε ακόμη ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους απόδημους θα είναι δωρεάν, προσβάσιμες μέσα από την ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ και πρόσθεσε ότι σύντομα τίθεται σε λειτουργία σε συνεργασία με την ΑΤΗΚ, η συνδρομητική υπηρεσία αποστολής τίτλων ειδήσεων μέσω κινητού τηλεφώνου.

    Κάλεσε τους απόδημους να αποστέλλουν έγκαιρα ενημερωτικό υλικό γύρω από τις δραστηριότητες τους, για έγκαιρη ενημέρωση του κοινού.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πενηνταέξ υπενθύμισε ότι καθημερινά το ΚΥΠΕ αποστέλλει προς τα οργανωμένα σύνολα των αποδήμων μας τρία λεπτομερή ενημερωτικά δελτία.

    Είπε πως το ΚΥΠΕ δεν είναι απλά ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των αποδήμων και της Κύπρου αλλά και ένας κρίκος διασύνδεσης των αποδήμων μιας χώρας με τους απόδημους κάποιας άλλης.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πενηνταέξ είπε πως το ΚΥΠΕ ανέκαθεν ήταν συνώνυμο με την αντικειμενικότητα και την σφαιρική ενημέρωση και πάντα τηρεί ισοζυγισμένη στάση απέναντι στα πολιτικά κόμματα του τόπου.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια ενίσχυσης της επικοινωνίας μεταξύ Κύπρου και παροικιών και διαβεβαίωσαν ότι τα Υπουργεία τους κάνουν ότι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΙΔ Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων - Εκθέσεις Επιτροπών

    Η έγκριση των εκθέσεων των διαφόρων επιτροπών του ΙΔ Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης χθες βράδυ στο Συνέδριο, το οποίο ενέκρινε τέσσερις εκθέσεις.

    Της παρουσίασης των εκθέσεων προηγήθηκε πολύωρη, κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη των επιτροπών.

    Η έκθεση της επιτροπής για τη λειτουργία της ΠΟΜΑΚ, τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Συνεργασία με μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, επισημαίνει την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας, συντονισμού και συγκεκριμενοποίησης του στόχου που είναι η συνεργασία με τους μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

    Ομόφωνα εγκρίθηκε και η έκθεση της επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα της επικοινωνίας με τις παροικίες και τη δορυφορική υπηρεσία.

    Βασικό αίτημα της επιτροπής είναι η παροχή δορυφορικού σήματος του ΡΙΚ σε όλες τις ηπείρους και η συνεχής αναβάθμιση στην ποιότητα των προγραμμάτων.

    Παράλληλα επισημαίνει μεταξύ άλλων την ανάγκη για ενίσχυση των ιστοσελίδων των κυπριακών εφημερίδων με τη δημιουργία αρχείου, ώστε να αποτελούν χρήσιμη πηγή στο διαφωτιστικό έργο των ομογενών.

    Από την πλευρά της, η επιτροπή Παροικιακής Παιδείας και Πολιτιστικών θεμάτων αιτείται στην έκθεσή της την αύξηση των εκπαιδευτικών αποστολών και την έγκαιρη αποστολή του εκπαιδευτικού υλικού στις παροικίες.

    Δήμος Μόρφου - Ψήφισμα - Τουρκική κατοχή

    Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει περισσότερη πίεση προς την Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος διατρανώνει ο Δήμος Μόρφου σε ψήφισμα προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Δήμος Μόρφου απέστειλε το ψήφισμα μετά την ακύρωση της αντικατοχικής εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για τις 16 Αυγούστου, αποφράδα ημέρα κατάληψης της Μόρφου το 1974, λόγω του θλιβερού γεγονότος της πτώσης του αεροσκάφους της εταιρείας ''ΗΛΙΟΣ'' στις 14 Αυγούστου.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, και το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους που είναι σήμερα υπό τουρκική κατοχή.

    Υφυπουργός Υγείας Κίνας - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Chen Xiaohong φθάνει την ερχόμενη Κυριακή, 28 Αυγούστου στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής εξαμελούς αντιπροσωπείας, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη ο Κινέζος Υφυπουργός θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον κ. Γαβριηλίδη, όπου μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν τρόποι συνεργασίας σε τομείς της υγείας και θα γίνει ενημέρωση για το σύστημα υγείας στην Κύπρο με ιδιαίτερο βάρος στη βασική ιατρική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη - Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον

    Aνοδικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ανέρχεται στα 2,4 εκατομμύρια λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,47%, κλείνοντας στις 1.292,93 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 2,07% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 89,4 μονάδες. Το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 1,7 εκ. λιρών, εκτίναξε την αξία των συναλλαγών στα 2,4 εκ. λίρες.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 2,52% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 434,73 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο -Τσάμπιονς Λιγκ- Ηττα και αποκλεισμός της Ανόρθωσης

    Την ήττα από τη Ρέιντζερς Γλασκώβης με 2-0 γνώρισε προχθές βράδυ στη Σκωτία η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης στον επαναληπτικό αγώνα του τρίτου προκριματικού γύρου για την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της ΟΥΕΦΑ.

    Οι παίχτες της Ανόρθωσης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 2-1 του πρώτου αγώνα που είχε διεξαχθεί στην Κύπρο στις 9 Αυγούστου και αποκλείσθηκαν από τους ομίλους της διοργάνωσης.

    Τα τέρματα της Ρέιντζερς πέτυχαν στο 39ο λεπτό ο Τόμας Μπάφελ και στο 58ο λεπτό ο Ντάντου Πρσο, ενώ η Ανόρθωση με τον αρχηγό της Τιμούρ Κετσμπάγια είχε δοκάρι στο 14ο λεπτό.

    ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

    Ο ΑΠΟΕΛ πήρε χθες βράδυ την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μετά το 2-2 που πέτυχε επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην έδρα της ισραηλινής ομάδας. Σε αντίθεση με τον ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια εξασφάλισε νίκη χωρίς αντίκρισμα 2-1 στο ΓΣΠ επί της Δυναμό Βουκουρεστίου και αποκλείστηκε από τον επόμενο γύρω του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο ΑΠΟΕΛ πήρε την πρόκριση στην παράταση καθώς στην κανονική διάρκεια του ο αγώνας έληξε με 1-0 υπέρ της Μακάμπι, σκορ το οποίο είχε εξασφαλίσει στον πρώτο αγώνα ο ΑΠΟΕΛ. Για τον ΑΠΟΕΛ σκόραραν οι Μαρκίδης στο 93ο λεπτό και ο Νεοφύτου στο 95ο λεπτό, ενώ για τη Μακάμπι σκόραραν οι Νίμνι στο 63ο και Μεσίκα στο 117ο λεπτό.

    Η Ομόνοια δεν κατάφερε παρά τη νίκη της να προκριθεί καθώς στον πρώτο αγώνα είχε χάσει από τη Δυναμό με 3-1. Στο χθεσινοβραδινό αγώνα σκόραραν για την κυπριακή ο Καϊάφας στο 29ο λεπτό και ο Κίττος στο 31ο ενώ η Δυναμό μείωσε στο 55ο λεπτό με το Νικολέσκου.

    Ο κλήρωση για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ θα γίνει σήμερα.

    [08] (Κ)Πρόεδρος Βουλής-Β' Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα συμμετάσχει στη Β' Παγκόσμια Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων, που διοργανώνεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από τις 7 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση (IPU).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων 150 και πλέον χωρών θα διατυπώσουν το όραμά τους για πολυμερή συνεργασία στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    [09] (Κ) Αθήνα-Καραμανλής-Τουρκία-ΕΕ-Κυπριακό

    Τη δέσμευσή της απέναντι στην απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου του 2004, που υπαγορεύει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία που δεν μπορεί ούτε να παραμερίζεται, ούτε να αγνοείται από κανέναν, υπενθύμισε στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ακόμη στην Τουρκία τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης αλλα και σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Παράλληλα επανέλαβε πως η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι σε συνάρτηση με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, που περιλαμβάνουν και τη βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    [10] (Κ)Υπουργός Συγκοινωνιών-Δηλώσεις Χ'Γεωργίου-Διάσκεψη Τύπου

    Τη διαβεβαίωση ότι έγιναν πτητικοί έλεγχοι, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου σε διάσκεψη Τύπου σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, Υπεύθυνου Αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ότι δεν έγιναν πτητικοί έλεγχοι τους τελευταίους δέκα μήνες.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως δεν έγινε κανένας πτητικός έλεγχος σε κανένα αεροσκάφος, και «δυστυχώς μερίδα του Τύπου και ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τη φράση και έγραψαν ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος».

    «Είμαι υποχρεωμένος επειδή τέθηκε ξανά αυτό το θέμα, να διευκρινίσω για ακόμη μια φορά ότι σύμφωνα με την έκθεση που έχω στα χέρια μου από τον περιφερειακό Διευθυντή των Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας έχουν γίνει από τις 10 Ιανουαρίου 2005 μέχρι τις 5 Αυγούστου 2005, 14 έλεγχοι σε αεροσκάφη και στις τρεις αεροπορικές εταιρείες», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών, η οποία υπογράμμιζε ότι οι δηλώσεις του κ. Χατζηγεωργίου δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για το όλο θέμα, ο κ. Θράσου εξήγησε ότι πτητικοί έλεγχοι γίνονται μόνο στο πλήρωμα και όχι στο αεροσκάφος, δηλαδή μιλούμε για μηχανικό έλεγχο. Ο πτητικός έλεγχος, είπε, αφορά την ικανότητα του πληρώματος να εκτελεί τα καθήκοντά του πριν και κατά την πτήση.

    [11] (Κ)Υπουργός Συγκοινωνιών-Δηλώσεις Χ'Γεωργίου-Διάσκεψη Τύπο- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι έγιναν πτητικοί έλεγχοι, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου σε διάσκεψη Τύπου σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, Υπεύθυνου Αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ότι δεν έγιναν πτητικοί έλεγχοι τους τελευταίους δέκα μήνες.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως δεν έγινε κανένας πτητικός έλεγχος σε κανένα αεροσκάφος, και «δυστυχώς μερίδα του Τύπου και ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τη φράση και έγραψαν ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος».

    «Είμαι υποχρεωμένος επειδή τέθηκε ξανά αυτό το θέμα, να διευκρινίσω για ακόμη μια φορά ότι σύμφωνα με την έκθεση που έχω στα χέρια μου από τον περιφερειακό Διευθυντή των Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας έχουν γίνει από τις 10 Ιανουαρίου 2005 μέχρι τις 5 Αυγούστου 2005, 14 έλεγχοι σε αεροσκάφη και στις τρεις αεροπορικές εταιρείες», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών, η οποία υπογράμμιζε ότι οι δηλώσεις του κ. Χατζηγεωργίου δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για το όλο θέμα, ο κ. Θράσου εξήγησε ότι πτητικοί έλεγχοι γίνονται μόνο στο πλήρωμα και όχι στο αεροσκάφος, διευκρινίζοντας ότι ο πτητικός έλεγχος αφορά την ικανότητα του πληρώματος να εκτελεί τα καθήκοντά του πριν και κατά την πτήση.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4637               0,4664
    Λίρα Αγγλίας              0,8383               0,8433
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4226            0,4259
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3519            0,3547
    Δολάριο Καναδά                  0,3878            0,3909
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0719            0,0724
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3689            0,3718
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση - Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ

    Για τον πρώτο γύρο του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η πρωταθλήτρια Ανόρθωση κληρώθηκε σήμερα να αντιμετωπίσει την ιταλική US Citta di Palermo και ο δευτεραθλητής ΑΠΟΕΛ τη γερμανική Hertha BSC Berlin.

    Οι αγώνες θα γίνουν στις 15 και 29 Σεπτεμβρίου.

    Οι πρώτοι αγώνες της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ θα δοθούν εκτός έδρας.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.324.569,41
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,02    -0,43  1.268.670,41
    FTSE/CySE 20                           435,65     0,21  1.174.218,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.305,24     0,22  1.184.001,58
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.026,83    -2,65     13.178,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          997,40    -1,38     37.608,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.294,79     0,14  1.197.180,42
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.357,05     0,44    996.196,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.104,37    -1,48     12.026,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            961,47    -0,74     62.530,59
    FTSE Med (25/8/2005)                 8.047,13    -0,52
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Συναντήσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί την Κυριακή, 28 Αυγούστου, για Ολλανδία, Σλοβακία και Αυστρία, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του ενόψει της συνάντησης της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων στις 31 Αυγούστου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της τουρκικής δήλωσης σε σχέση με το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνέχεια ο κ. Ιακώβου θα αναχωρήσει για το Newport της Ουαλίας για να συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2005 και στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, που περιλαμβάνει την Τουρκία και την Κροατία.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση

    Ανοδικά για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,14% και έκλεισε στις 1.294,79 μονάδες. Αντίθετα, πτώση σε ποσοστό 0,43% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,02 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 55,4% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,21% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 435,65 μονάδες.

    [17] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2005

    Τα οργανικά κέρδη (κέρδη πριν τις προβλέψεις και πριν τη φορολογία) ανήλθαν σε 81 εκατομμύρια λίρες (141 εκατ. ευρώ) κατά το α' εξάμηνο του 2005, αυξημένα κατά 29% έναντι 63 εκατ. λιρών (109 εκατ. ευρώ) το α' εξάμηνο του 2004, ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης.

    Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το α' εξάμηνο του 2005, ο κ. Ηλιάδης είπε πως τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος είναι πολύ ικανοποιητικά και συμβαδίζουν με τους στόχους που τέθηκαν για την τριετία 2005-2007, οι οποίοι προϋποθέτουν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας όπως και ουσιαστική βελτίωση των βασικών δεικτών αποδοτικότητας του Συγκροτήματος.

    Τα κέρδη μετά τη φορολογία, είπε, τα οποία ανήλθαν στα 31 εκατ. λίρες (55 εκατ. ευρώ), παρουσιάστηκαν αυξημένα κατά 98% έναντι 16 εκατ. λιρών (28 εκατ. ευρώ) για το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 August 2005 - 17:49:20 UTC