Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ολι Ρεν - Επαφές
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Επαναληπτικοί αγώνες
  • [03] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Εκκίνηση
  • [04] (Κ) Αντιπροσωπεία αμερικανικού Κογκρέσου - Στα κατεχόμενα μέσω Τύμπου
  • [05] (Κ) Επισκόπη Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Ετήσια Γενική Συνέλευση
  • [08] (Κ) Σύσταση Συμβουλίου Προάσπισης Αστικών Δικαιωμάτων
  • [09] (Κ) Παπαδόπουλος - Ρεν - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επιστροφή από Κάιρο - Συμφωνίες
  • [11] (Κ) Ολι Ρεν - Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί (1)
  • [12] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωκοινοβούλιο - Εισηγητής
  • [13] (Κ) Πάφος - 72η Σύνοδος Διευθυντών Τελωνείων ΕΕ
  • [14] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολι Ρεν - Κυπριακό - ΕΕ
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ολι Ρεν - Κανονισμοί (2)
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιπροσωπεία Κογκρέσου - Τουρκία - κατεχόμενα
  • [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Αποναρκοθέτηση
  • [20] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τούρκοι Στρατηγοί - Κύπρος
  • [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση
  • [23] (Κ) Παγκόσμια Γενική Συνέλευση ''CISM'' - Τελετή έναρξης
  • [24] (Κ) Ολι Ρεν - Συνάντηση με Ταλάτ - Δηλώσεις
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολι Ρεν
  • [26] (Κ) Επίτροπος διεύρυνσης - Νίκολας Σμιτ - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Αντιφασιστική νίκη
  • [28] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Ιδρυση Επίτιμου Προξενείου στη Λευκορωσία
  • [29] (Κ) Επίτροπος διεύρυνσης - Νίκολας Σμιτ - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ολι Ρεν - Επαφές

    Αρχίζει σήμερα τις επαφές του με την κυπριακή κυβέρνηση και την τ/κ ηγεσία ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο κ. Ρεν, o oποίος συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ, θα συμμετάσχει αύριο σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία και θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Στις 9.30 σήμερα το πρωί ο κ. Ρεν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στις 10.45 θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Στις 12.00 θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στις 13.15 θα παρακαθίσει σε γεύμα με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

    Στις 15.00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και στις 20.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Επαναληπτικοί αγώνες

    Διεξάγονται απόψε οι δύο επαναληπτικοί αγώνες της ημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Η Ομόνοια αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα και ο Διγενής Μόρφου στο Μακάρειο Στάδιο τον ΑΠΟΕΛ. Οι αγώνες αρχίζουν στις 1900.

    Στους πρώτους αγώνες Απόλλων και Ομόνοια έφεραν ισοπαλία 2-2, ενώ ο αγώνας ΑΠΟΕΛ Διγενή Μόρφου έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.

    Ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί την Κυριακή, 22 Μαΐου.

    [03] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Εκκίνηση

    Αρχίζει επίσημα απόψε το Ράλλι Κύπρος 2005, που για έκτη συνεχή χρονιά περιλαμβάνεται στο καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIA. Οργανωτικά, τα πάντα είναι έτοιμα και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στους πραγματικούς πρωταγωνιστές.

    Συνολικά 60 πληρώματα κάνουν εκκίνηση στις 20:30 από το Μόλο Λεμεσού και νωρίς αύριο ρίχνονται στην πιο σκληρή μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

    [04] (Κ) Αντιπροσωπεία αμερικανικού Κογκρέσου - Στα κατεχόμενα μέσω Τύμπου

    Αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τους βουλευτές Εντουαρντ Γουίφιλντ (Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι) και Ρόμπερτ Γουέξλερ (Δημοκρατικός από τη Φλόριδα), που θα επισκεφθεί την Τουρκία την 1η Ιουνίου πρόκειται να μεταβεί και στην κατεχόμενη Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου "Ερτζιάν" στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Η μετάβασή της αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα θα γίνει με ιδιωτικό αεροπλάνο.

    Θα είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί βουλευτές φθάνουν στην Κύπρο μέσω του ψευδοκράτους.

    Ολοι οι βουλευτές είναι μέλη της Ομάδας Φίλων της Τουρκίας στην αμερικανική βουλή.

    [05] (Κ) Επισκόπη Κυπριακού Τύπου

    Οι προκαταρκτικές διαδικασίες που αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, η επίσκεψη του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, το πόρισμά του Υπουργείου Γεωργίας για τη χρήση αγροτικού ρεύματος από τη σύζυγο του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη, η δημόσια συζήτηση που διεξήχθη χθες για το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Επίσης προβάλλονται θέματα όπως τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση των αυτοκινήτων, οι συνθήκες που επικρατούν στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας και τα μέτρα που θα λάβει η Αστυνομία για πάταξη του φαινομένου των κραχτών.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μπούμερανγκ το θέμα των περιουσιών'' γράφει ότι το θέμα των περιουσιών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο όσον αφορά την πολιτική του πτυχή όσο και τη νομική. Προσθέτει ότι στο πολιτικό επίπεδο είχαμε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ και των συγκυβερνώντων κομμάτων και αναφέρει ότι στο νομικό επίπεδο, η κατάσταση περιπλέκεται λόγω των αγωγών εναντίον Τ/Κ, με κίνδυνο το θέμα να μετατραπεί σε "μπούμερανγκ" για την πλευρά μας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος απέκτησε το δικό της ''Μαντάμ Τουσώ''. Αναφέρει ότι πρόκειται για το πρωτοποριακό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων ''Fatsa'' που βρίσκεται στα Λεύκαρα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο 'Τι έγιναν τα εννέα εκατομμύρια;'' γράφει ότι από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η νέα φορολογία αυτοκινήτων έχουν εισέλθει στα κρατικά ταμεία, από τα χέρια των πολιτών, κέρδη εκατομμυρίων λιρών, ενώ η "λαϊκή" κυβέρνηση συνεχίζει τη βαριά φορολογία επικαλούμενη το δημοσιονομικό έλλειμμα. Προσθέτει ότι για διάρκεια 12 μόνο μηνών από την εφαρμογή της νέας φορολογίας το Τμήμα Τελωνείου κατέγραψε 9 εκατομμύρια περισσότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη 12μηνη περίοδο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ποικιλίες γενετικά τροποποιημένου ρυζιού που καλλιεργούνται στην Κύπρο, αυξάνουν την απόδοση και μειώνουν τη χρήση τοξικών γεωργικών φαρμάκων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ντροπή! Η Αθαλάσσα της Ευρώπης'' γράφει ότι οι επικείμενες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, οι οποίες θα αρχίσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και θα κλιμακώνονται ανά 48ωρο, φέρνουν στο φως την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Προσθέτει ότι οι τρόφιμοι "έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού", αναφέροντας ότι οι αρμόδιοι ''πατούν'' πάνω στην αδυναμία των ανθρώπων αυτών να διαμαρτυρηθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κυβέρνηση και τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, και ΕΔΕΚ απορρίπτουν πρόταση του ΑΚΕΛ να επιτραπεί η εγγραφή αξιωματικών και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς σε κόμματα και οργανώσεις.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Κουμπάρε, θα βρεις τον μπελά σου'' γράφει ότι η έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας λέει ότι η σύζυγος του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη δεν είναι δικαιούχος της χρηματικής ''έκπτωσης'' που επωφελήθηκε από την ΑΗΚ. Προσθέτει ότι ο βουλευτής διαμαρτύρεται και υποστηρίζει ότι η σύζυγός του ζει ως αγρότισσα, αλλά το Υπουργείο διέταξε έρευνα για τον κουμπάρο του ο οποίος ενέκρινε την αίτηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας συζητά δίκτυο συνεργασίας με την Αιγυπτο. Προσθέτει ότι χθες συζήτησε την προμήθεια φυσικού αερίου καθώς η ενεργειακή πολιτική του κράτους κινδυνεύει να καταρρεύσει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Νέοι δίαυλοι επικοινωνίας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Κόφι Ανάν δεν προτίθεται να ασκήσει προληπτική επιδιαιτησία στη διάρκεια των προκαταρκτικών διεργασιών που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα στη έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Προσθέτει ότι ο κ. Ανάν θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και δεν θα αντιμετωπίσει δογματικά τις όποιες απόψεις διατυπωθούν από την ελληνική πλευρά με την οποία στην παρούσα φάση θα διαβουλευθεί. Αλλού γράφει ότι ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των επαφών που αρχίζει σήμερα στην Κύπρο ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πόρισμα καταπέλτης'' γράφει ότι ''σοβαρό θέμα τάξης'' εγείρεται για τον Χρίστο Πουργουρίδη, αλλά και για το ΔΗΣΥ, μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας που διέταξε ο Υπουργός Γεωργίας αναφορικά με τις συνθήκες και τη διαδικασία στη βάση των οποίων η σύζυγος του βουλευτή του ΔΗΣΥ εξασφάλισε αγροτικό ρεύμα για το κτήμα της. Αλλού γράφει ότι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου, παρουσιάστηκε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει ότι σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την "καταρρέουσα" τουριστική βιομηχανία, η Αστυνομία αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της έναντι των "κραχτών" τουριστικών εστιατορίων και άλλων καταστημάτων και κατά των οδηγών ταξί, οι οποίοι ανεβάζουν τα κόμιστρα. Αλλού γράφει ότι οι αιτήσεις ασύλου πενταπλασιάστηκαν μέσα στο 2004 δίνοντας στην Κύπρο την πρώτη θέση σε αιτητές ασύλου συγκριτικά με τον πληθυσμό της, δήλωσε χθες ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, μιλώντας κατά την έναρξη του 27ου Συνεδρίου Αστυνόμευσης Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών. 

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το κατά πόσον θα αποστείλει απεσταλμένο στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για διερευνητικές επαφές, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς αν θα στείλει απεσταλμένο στα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε συμφωνήσει με το ΓΓ ότι όλες οι προσπάθειες που γίνονται για προετοιμασία των συνομιλιών να μην δημοσιοποιούνται''.

    ''Αυτό εγώ τηρώ και δεν νομίζω ότι έχει καμιά σημασία ούτε για σας, ούτε για τον κόσμο, ούτε για κανένα'', πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη σεναριολογία που αναπτύσσεται στον Τύπο γύρω από το θέμα ως ''κουτσομπολιό''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Απεσταλμένος - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απέφυγε χθες να πει κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αποστείλει ως απεσταλμένο του στην έδρα των ΗΕ για διαβουλεύσεις το Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος είπε πως μόνιμη προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι να υπάρξει σωστή προετοιμασία για την επανέναρξη διαδικασιών και διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας πως εάν υπάρξει σωστή προετοιμασία ''είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και αύριο τις νέες διαπραγματεύσεις''.

    Σε ερώτηση για την αποστολή απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έδρα των ΗΕ για διαβουλεύσεις με τα ΗΕ και αργότερα απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην περιοχή, στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής για το Κυπριακό, υπό το φως και των χθεσινών δηλώσεων της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτε απολύτως στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''οι ανακοινώσεις του ΟΗΕ είναι θέμα του ΟΗΕ και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι θέμα της κυβέρνησης''.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Ολι Ρεν

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να έχει χρήσιμες και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Ρεν, ο οποίος αρχίζει αύριο τις επαφές του στο νησί, ο κ. Χρυστοστομίδης ανέφερε πως αναμένεται να υπάρξουν χρήσιμες και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τον κ. Ολι Ρεν επί όλων των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο και την ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως αναζητείται νέα νομική βάση σε σχέση με τους δυο κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Εισηγούμαι να περιμένουμε να έλθει ο κ. Ολι Ρεν, να γίνουν οι διαβουλεύσεις και εάν υπάρχει οτιδήποτε για ανακοίνωση θα ανακοινωθεί. Ας μην προτρέχουμε και ας μην θέλουμε να ξέρουμε εκ των προτέρων τι θα λεχθεί, τι αποτέλεσμα θα προκύψει''.

    Ολι Ρεν - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την τ/κ ηγεσία θα έχει σήμερα και αύριο στην Κύπρο ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο κ. Ρεν, o oποίος θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ, θα συμμετάσχει επίσης σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία και θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Δήμος Αμμοχώστου - Αφιξη Ρεν - Μνημόνιο - Συγκέντρωση

    Μνημόνιο, το οποίο απευθύνεται στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Κύπρο, που προβάλλει προβληματισμούς των νόμιμων κατοίκων της κατεχόμενης πόλης, υιοθέτησαν σήμερα σε συγκέντρωση στη Λευκωσία, οι Αμμοχωστιανοί.

    Στο μνημόνιο, το οποίο διαβάστηκε από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή, αναφέρεται ότι η απόδοση το συντομότερο του περιφραγμένου σε συρματοπλέγματα μέρους της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες του σαν πρώτο έστω βήμα, σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία σε αποδεκτά από τις δύο πλευρές πλαίσια του λιμανιού της πόλης της Αμμοχώστου, θα βοηθούσε από πάρα πολλές πλευρές.

    Οπως αναφέρεται, ''θα αποδείκνυε στην πράξη ότι η Τουρκία έχει πράγματι αποφασίσει να προχωρήσει σε επίλυση του κυπριακού προβλήματος γενικά, και ότι είναι έτοιμη να παίξει το νέο ευρωπαϊκό της ρόλο, έχοντας ειρηνικές και φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ''.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι θα έδινε τη δυνατότητα προώθησης των απαραίτητων εργασιών, για αποκατάσταση της ημικαταστραμμένης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, κάτι που απαιτεί χρόνο, και που τη στιγμή της λύσης μπορεί να δημιουργήσει δύσκολα κοινωνικά προβλήματα.

    Στο μνημόνιο σημειώνεται πως ο χρόνος είναι σημαντικός, ειδικά για την περίκλειστη περιοχή της πόλης, που μέρα με τη μέρα καταστρέφεται, εξαφανίζοντας στοιχεία παράδοσης, πολιτισμού και παγκόσμιας κληρονομιάς πολλών αιώνων.

    Εκπρόσωπος - Σφετερισμός ε/κ περιουσιών

    Επαφίεται στον κάθε πολίτη ο τρόπος άσκησης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων του, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Κληθείς να πει αν θα γίνει κάποιος διαχωρισμός μεταξύ των ξένων σφετεριστών ε/κ περιουσιών και των Τ/Κ που ίσως ζουν παρά τη θέλησή τους σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση θέλει να επικρατήσει πλήρης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου και του δικαιώματος περιουσίας.

    Πρόσθεσε πως ''τα ιδιωτικά δικαιώματα είναι εκεί, δεν έχουν διαταραχθεί από την κατοχή, ούτε από την παράνομη εκμετάλλευση, επιβεβαιώνεται τούτο από το ΕΔΑΔ, οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν έχουν επηρεαστεί καθ' οιονδήποτε τρόπο είτε λόγω της παράνομης κατοχής είτε λόγω παράνομης νομοθεσίας που έχει υιοθετήσει η υποτελής τοπική διοίκηση της κατοχικής δύναμης και ως εκ τούτου ο κάθε ένας, ο κάθε ιδιοκτήτης, ο κάθε φορέας ιδιωτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει τα δικαιώματά του''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ

    Για ''ανειλικρίνεια των προθέσεων'' εκ μέρους του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τη θέση του υπέρ της επιδίωξης βελτιώσεων και τροποποιήσεων στο σχέδιο Ανάν, έκανε χθες λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο ραδιοσταθμό ΑΣΤΡΑ για το θέμα των περιουσιών, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτές ''δημιουργούν σοβαρότατα ερωτηματικά όσον αφορά την πολιτική του ΔΗΣΥ και όσον αφορά την ειλικρίνεια των προσθέσεών τους''.

    Ο κ. Αναστασιάδης στις δηλώσεις του ανέφερε, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, πως ο ΔΗΣΥ έχει κατ' επανάληψη μεταφέρει τη θέση στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''ότι τουλάχιστον εάν όντως σέβεται αυτό το οποίο λέγει, ότι δηλαδή στήριξε και υποστήριξε τη λύση και το σχέδιο Ανάν, θα πρέπει τουλάχιστον προσωρινά και μέχρι να λυθεί (το Κυπριακό) να το εφάρμοζε και μονομερώς, δηλαδή τουλάχιστον να παρείχε προστασία στο 1/3 της ιδιοκτησίας των Ε/Κ αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι εκείνο το οποίο επιδιώκει δεν είναι παρά η υλοποίηση ενός σχεδίου''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά, εάν δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης δέχεται ή ανέχεται την εκμετάλλευση των 2/3 των ε/κ περιουσιών.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Περιουσίες

    «Με θλίβει ειλικρινά η συνεχής προσπάθεια όσων δεν έχουν πολιτική διαχείρισης ή όσων δεν τιμούν την ετυμηγορία του λαού να προσπαθούν να αποδώσουν επίθετα εις τους πολιτικούς τους αντιπάλους», δήλωσε στην Πάφο χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη και του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου αναφορικά με πρωινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη στο ραδισταθμό ''Αστρα''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «εκείνο το οποίο είπα είναι πόσον δικαιολογημένα είναι τα αιτήματα και η αγανάκτηση των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών και τα διαβήματα μάλιστα που έχουμε προβεί και προς τον Ερντογάν και προς τον Ταλάτ ότι αν σέβονται αυτό το οποίο ισχυρίζονται και για το οποίο τους επιστώσαμε και τους αποενοχοποιήσαμε ότι τάχα κατέβαλαν προσπάθειες λύσης του Κυπριακού τουλάχιστον προσωρινά και μέχρι της εξεύρεσης πλήρους λύσεως αντί της λεηλασίας που παρατηρείται θα έπρεπε να υπάρχει ο σεβασμός τουλάχιστον των προνοιών, μέχρι που να διαφοροποιηθούν». Και πρόσθεσε: «Δεν είπαμε ότι δικαιούνται ούτε ότι θα ήτο επιτρεπτό αλλά μπροστά σε αυτήν τη λεηλασία των ε/κ περιουσιών που η κυβέρνηση ελέγχεται τι είναι αυτόν το οποίον πράττει για να το αποτρέψει».

    ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Αναστασιάδη - Περιουσιακό

    Το ΑΚΕΛ ανέμενε απολογία από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη για τη δήλωσή του σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρέπει να θέσει τέρμα στην παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών, σεβόμενος την πρόνοια του σχεδίου Ανάν ότι τουλάχιστον το 1/3 των περιουσιών θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους.

    ''Αναμέναμε αναγνώριση του λάθους που έχει διαπράξει ο κ. Αναστασιάδης με τις πρωινές του δηλώσεις στις οποίες είπε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έπρεπε να σεβαστεί πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για το περιουσιακό'' και να προστατεύει το 1/3 τουλάχιστον των ε/κ περιουσιών, είπε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ''αντί να αναγνωρίσει αυτό του το λάθος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση ενάντια σε όσους του είχαν ασκήσει κριτική, κατηγορώντας τους μάλιστα, ότι με αυτό τον τρόπο υποσκάπτουν την ποθούμενη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο''.

    Ομήρου - Αναστασιάδης - Κατεχόμενα ε/κ περιουσίες

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ''εκπληκτική και απαράδεκτη'' δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο ραδιοφωνικό σταθμό ''Αστρα'' χθες το πρωί, ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πρέπει τουλάχιστον προσωρινά και μέχρι να λυθεί το Κυπριακό να εφάρμοζε και μονομερώς το σχέδιο Ανάν για προστασία του 1/3 της ιδιοκτησίας των Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Αναστασιάδη, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''η θέση μας σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, είναι η θέση την οποία ο κυπριακός ελληνισμός κατέγραψε στις 24 Απριλίου του 2004, δηλαδή η απόρριψη του σχεδίου''.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διερωτήθηκε ''πώς είναι δυνατό να διαβιβάζουμε στον κ. Ταλάτ την άποψη ότι ουσιαστικά 'νομιμοποιείται' να εφαρμόζει το σχέδιο Ανάν και να σφετερίζεται ουσιαστικά τις ε/κ περιουσίες κατά τα 2/3 τους''.

    ΕΥΡΩΔΗ - Δηλώσεις Αναστασιάδη - Περιουσιακό

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ''οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ 'χαρίζει' στην τουρκική πλευρά τα δυο τρίτα των ελληνικών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, μας άφησαν και πάλι κατάπληκτους!''.

    ''Ο κ. Αναστασιάδης'', σημειώνει η ΕΥΡΩΔΗ, ''θεώρησε σκόπιμο να ζητήσει από τον κ. Ταλάτ να αποφύγει το σφετερισμό τουλάχιστον του ενός τρίτου των ελληνικών περιουσιών που, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, επρόκειτο να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες!''.

    ''Ποιός όμως έδωσε το δικαίωμα στον κ. Αναστασιάδη να εκχωρήσει στους Τούρκους τα δυο τρίτα των ελληνικών περιουσιών; Ο άνθρωπος αυτός δεν φαίνεται πλέον να γνωρίζει ηθικό ή άλλο φραγμό!'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Κίνας - Κυπριακό

    Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά την εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που να σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και η οποία θα ικανοποιεί τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων του νησιού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Zhaoxing υπογράμμισε ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει ενεργά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Συγχάρηκε, επίσης, θερμά την Κύπρο για την ένταξή της στην ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ, τις οποίες χαρακτήρισε ως πολύ καλές.

    Ο κ. Ιακώβου τόνισε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει περαιτέρω στην ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κίνας.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρεσβευτές - Συναντήσεις

    Τις θέσεις και τις απόψεις του ΔΗΚΟ επί της παρούσας φάσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και για το σχέδιο Ανάν ανέλυσε στον Αμερικανό Πρεσβευτή Μάϊκλ Κλόσον και τους συνεργάτες του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, κατά τη διάρκεια χθεσινής τους συνάντηση.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Κλεάνθους κατά τη συνάντηση παρέθεσε στον Αμερικανό αξιωματούχο τις βασικές ανησυχίες και ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων.

    Εξάλλου ο κ. Κλεάνθους κατά τη συνάντηση του με τον Ιρλανδό Πρεσβευτή Τζον Σουίφτ είπε ότι το ΔΗΚΟ υποστηρίζει λύση του Κυπριακού που να διασφαλίζει τα δικαιώματα του συνόλου του κυπριακού λαού και να υπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της και μηδενός ξένου, δήλωσε

    ΔΗΚΟ -Ενσωμάτωση ΚΕΑ- Δηλώσεις Κλεάνθους και Πασχαλίδη

    Την ενσωμάτωση του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) στο Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσαν χθες, μετά από συνάντησή τους στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους και ο Πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης.

    Ανταποκρινόμενος στην απόφαση του ΚΕΑ για ένταξη στο ΔΗΚΟ, ο κ. Κλεάνθους καλωσόρισε τον κ. Πασχαλίδη και τους ''συναγωνιστές του ΚΕΑ'' στις ''επάλξεις του Δημοκρατικού Κόμματος'', διαβεβαιώνοντάς τους ότι ''θα έχουν ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στο κομματικό γίγνεσθαι, καθώς και εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος''.

    ''Οπως είναι γνωστό'', είπε ο κ. Πασχαλίδης, ''είμαστε πολιτικά συστρατευμένοι με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και κοινό είναι το όραμά μας για την Κύπρο, κοινές οι ελπίδες μας και ποινές οι προσδοκίες μας για το μέλλον''.

    ΔΗΚΟ - 29 χρόνια - Ανακοίνωση

    Το Δημοκρατικό Κόμμα με την ευκαιρία της αυριανής 29ης επετείου από την ίδρυσή του τονίζει ότι ''με συνέπεια και σταθερότητα στις αρχές και τους σκοπούς που διακήρυξε αγωνίζεται για δικαίωση των αγώνων και των οραμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολό του''.

    Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το ΔΗΚΟ ''πολιτεύεται με συνέπεια στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης και στηρίζει αποφασιστικά τον απλό άνθρωπο και κυρίως τις μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού''.

    Προσθέτει ότι το ΔΗΚΟ εναρμονίζεται με τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''και προχωρεί στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της μετεξέλιξης σε ένα ευρωπαϊκού τύπου κόμμα του Κέντρου, των δυνάμεων της Δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, της ισοπολιτείας, της ισονομίας και της προόδου''.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Αντιπολίτευση

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συστηματικής προετοιμασίας για επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων και για διασφάλιση της επιτυχούς κατάληξης της οποιασδήποτε νέας πρωτοβουλίας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του χθες στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κλεάνθους επεσήμανε ότι, ''για μια φορά ακόμη και με ιδιαίτερη ικανοποίηση, βλέπει ο κυπριακός λαός ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνησή του εργάζονταν πάντοτε για όλα τα θέματα και κυρίως για το εθνικό μας θέμα με συστηματικότητα, με μεθοδικότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες για να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα''.

    ''Αυτό αποδεικνύεται'', όπως είπε, ''από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας πλέον και βλέπουμε τη δήθεν ανύπαρκτη κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό και τη δήθεν τελευταία ευκαιρία που χάσαμε να είναι ακριβώς το αντίθετο''.

    ΕΥΡΩΔΗ - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ερντογάν - Ανάν

    Θετικό μήνυμα σε δύο επίπεδα δίνει η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ).

    ''Το πρώτο επίπεδο είναι ότι η συνάντηση τοποθετεί έστω και άτυπα το Κυπριακό σε ένα επίπεδο διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, και το δεύτερο ότι με τη συνάντηση διαψεύδεται η κακόβουλη καλλιεργημένη εντύπωση που θέλει την ελληνική κυπριακή πλευρά αδιάλλακτη και αρνητική για την επίτευξη λύσης'', αναφέρει.

    Υπουργός Εργασίας - Κύπρος - ΕΕ - Πρώτη επέτειος ένταξης

    Η Κύπρος από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποκόμισε ένα πολύ μεγάλο όφελος παρόλο που στην ενταξιακή πορεία της αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Οπως ανέφερε, ''επιδιώξαμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την πολιτική πλευρά, αλλά και για να διασφαλίσουμε περισσότερο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Παράλληλα πιστεύω ότι μεσοχρόνια και μακροχρόνια θα έχουμε πολύ περισσότερο όφελος, παρά προβλήματα από την ένταξή μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής''.

    ''Λειτουργούμε με ένα αρκετά ικανοποιητικό τρόπο στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και νιώθουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τη διασφάλιση του μέλλοντος αυτού του τόπου, αλλά και σε σχέση με τη διασφάλιση της ύπαρξης των μελλοντικών γενεών Κυπρίων στο τόπο μας'', σημείωσε.

    Ο κ. Ταλιαδώρος πρόσθεσε ότι στα αρχικά στάδια της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπήρξαν αντιδράσεις από διάφορες παραγωγικές τάξεις των οποίων βραχυπρόθεσμα πιθανόν να επηρεάζονται τα συμφέροντα λόγω της νέας τάξης πραγμάτων που ισχύει με την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    ''Θεωρώ ότι σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικές αυτές οι αντιδράσεις και ότι σταδιακά θα περιοριστεί το φαινόμενο αυτό και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ περισσότερο ευνοϊκό για την Κύπρο'', είπε.

    Κάιρο - Υπουργός Εμπορίου - Συναντήσεις

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, εκπροσώπους του ΚΟΤ και του ΚΕΒΕ, καθώς επίσης και ομάδα επιχειρηματιών, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Τουρισμού της χώρας Αχμεντ Ελ Μαγράμπι.

    Ο Κύπριος Υπουργός συνάντησε χθες το πρωί τον Υπουργό Πετρελαίου Σάμεχ Φάχμι, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις αναφορικά με την πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενόψει της δημιουργίας του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι δυνατότητες συνεργασίας και υποβολής κοινών προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον τομέα της Ενέργειας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του για παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κύπρο στο θέμα της έρευνας για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

    Πρόεδρος ΚΑ - Hellas Jet - Πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη

    Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό μήνυμα από το γεγονός ότι αεροσκάφη της ''Hellas Jet'', ναυλωμένα από Ελληνα επιχειρηματία, διενεργούν πτήσεις από την Κύπρο προς την Κωνσταντινούπολή μέσω Ρόδου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης, επισημαίνοντας πως η Αγκυρα συνεχίζει να απαγορεύει σε αεροσκάφη κυπριακών συμφερόντων να χρησιμοποιούν τον εθνικό εναέριο χώρο της.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαδδίβη, ελληνική εταιρεία ναύλωσε τα αεροσκάφη της Hellas Jet για διενέργεια πτήσεων για εξυπηρέτηση Κύπριων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων για πτήσεις από Λάρνακα προς Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο πτήσεις, μία στις 2 και μία στις 9 Μαΐου.

    Οπως εξήγησε ο κ. Σαββίδης, η Hellas Jet είναι εταιρεία συνδεδεμένη με τις ΚΑ, είναι εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, αλλά εγγεγραμμένη στο ελληνικό δίκαιο και με ελληνικούς κωδικούς πτήσεως.

    Νέος Γενικός Εισαγγελέας - Τελετή διαβεβαίωσης

    Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο έδωσε χθες ο νέος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πίστη προς το σύνταγμα με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

    Κατά την τελετή διαβεβαίωσής του, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως ''αποστολή της Νομικής Υπηρεσίας είναι η εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του τόπου με επάρκεια και ταχύτητα''.

    ''Αυτή θα είναι και η βασική μου επιδίωξη όσον αφορά την οργάνωση της Υπηρεσίας αυτής, ώστε να βρεθεί και πάλι στη πρωτιά της Δημόσιας Υπηρεσίας'', πρόσθεσε ο νέος Γενικός Εισαγγελέας.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι σχέσεις της Εισαγγελίας και του ιδίου προσωπικά με τα άλλα δικαιοδοτικά όργανα του τόπου -και ιδιαίτερα τα δικαστήρια- θα είναι σχέση συνεργασίας και σεβασμού.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχει κάνει την ορθότερη επιλογή, διορίζοντας τον Πέτρο Κληρίδη στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα και πρόσθεσε ότι ''στην άσκηση των εξουσιών του η Κυβέρνηση και Πολιτεία δεν έχουν οποιαδήποτε παρέμβαση ή επηρεασμό.

    Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Αστυνομία Κύπρου - Λαθρομετανάστευση

    Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που φθάνουν στην Κύπρο έχει αυξηθεί ανησυχητικά και η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στην κάθοδο των παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων.

    Οπως ανέφερε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, σύμφωνα με έκθεση της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών η Κύπρος είναι στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των λαθρομεταναστών αναλογικά, ενώ για το 2004 οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 499% κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση σε εκατοστιαία αναλογία.

    Προειδοποίησε ότι ''εάν συνεχίσει αυτή η αυξητική τάση η Κύπρος θα αντιμετωπίσει οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα λόγω του μικρού μεγέθους της''.

    Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης είναι το κύριο θέμα του 27ου Συνεδρίου Αστυνόμευσης Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών που πραγματοποιείται στη Λευκωσία από σήμερα μέχρι τις 13 Μαΐου.

    Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού - Γενική Συνέλευση

    Πέραν των 300 συνέδρων από 90 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, βρίσκονται στην Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της 60ής Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (ΔΣΣΑ).

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λέσχη Αξιωματικών Λευκωσίας, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Πρόεδρος του ΔΣΣΑ Ταξίαρχος Τζιάνι Γκόλα και ο Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού της ΕΦ Ταγματάρχης Πολύκαρπος Στασή αναφέρθηκαν στην ανάληψη από την Κύπρο της διοργάνωσης της Γενικής Συνέλευσης και εξήραν το ρόλο του στρατιωτικού αθλητισμού στην ειρηνική συνύπαρξη και φιλία των λαών.

    Οπως εξήγησε ο Ταξίαρχος Γκόλα, το Συμβούλιο είναι ένας διεθνής οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1948 αρχικά από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, με σκοπό την ανάπτυξη -μέσω του αθλητισμού- της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων των διαφόρων χωρών και σήμερα περιλαμβάνει 126 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Κύπρο, που έγινε μέλος το 1991, στη διάρκεια της 46ης Παγκόσμιας Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Τανζανία.

    Θαλασσαιμία - Παρουσίαση βιβλίων - Εκδήλωση

    Η συμβολή, αλλά και τα αποτελέσματα της Κύπρου στον τομέα της καταπολέμησης της θαλασσαιμίας, τονίστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση δύο νέων κυπριακών συγγραφικών έργων για αυτή την ασθένεια.

    Οπως δήλωσε ο Δρ. Μηνάς Χατζημηνάς, συγγραφέας ενός εκ των δύο βιβλίων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, η Κύπρος, που αποτελεί έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, κατάφερε να πετύχει το στόχο της να μην γεννιούνται παιδιά με θαλασσαιμία.

    Τα δύο βιβλία είναι ''Κύπρος και Θαλασσαιμία'' του κ. Χατζημηνά, και το ''About Thalassaemia'' της Δρ Ανδρούλλας Ελευθερίου, τα οποία παρουσιάστηκαν αντίστοιχα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη και τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Εκδήλωση για Μ. Πλέσσα

    Το ΑΚΕΛ διοργάνωσε χθες βράδυ συναυλία - αφιέρωμα στον Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, στην παρουσία του ιδίου και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της Κύπριας τραγουδίστριας Ευης Καπάταη.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι ''τιμούμε έναν άνθρωπο που για 50 τώρα χρόνια ντύνει και ομορφαίνει τη ζωή μας με αξεπέραστες μουσικές μελωδίες, μουσικές που άντεξαν στο χρόνο και που με αυτές μεγάλωσαν γενιές ανθρώπων''.

    Ο κ. Χριστόφιας, απευθυνόμενος προς το συνθέτη, του ευχήθηκε ''ολόψυχα υγεία και δημιουργικότητα και να είστε πάντα καλά''.

    ''Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε και στο μέλλον να προσφέρετε με την τέχνη σας, την ποιότητα και την αρμονία στους ανθρώπους, όπως τόσα χρόνια τώρα κάνετε με πολλή συνέπεια και ευγένεια'', πρόσθεσε.

    Υπουργός Οικονομικών - Σύνοδος Διευθυντών Τελωνείων

    Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει καταστροφικές συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου και των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη που είχαν ως αποτέλεσμα την πολιτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε μέσω του Προγράμματος της Χάγης, για επικέντρωση στην καλύτερη διοίκηση των συνόρων και τη βελτιωμένη διασυνοριακή συνεργασία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Σε χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών της 72ης Συνόδου των Διευθυντών των Τελωνείων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας που πραγματοποιείται στην Πάφο, ο κ. Κεραυνός είπε πως ο υφιστάμενος και μελλοντικός ρόλος και η σημασία των Τελωνείων σε σχέση με τη συλλογή φόρων, τους κανονισμούς του εξωτερικού εμπορίου, την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, την προστασία της κοινωνίας, περιλαμβανομένης της ασφάλειας και του αποτελεσματικού τους ρόλου για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και τους ελέγχους για την υγεία τα τοποθετεί στην πρώτη γραμμή τόσο στη ρύθμιση όσο και τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.

    Διοικητής ΚΤ - Ετήσια έκθεση 2004

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα, όπως η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ον έτος ηλικίας, η δραστική μείωση των ρυθμών αύξησης του κρατικού μισθολογίου και η επεξεργασία ενός νέου αναθεωρημένου αναπτυξιακού μοντέλου.

    Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακόμη υλοποιήσει, από τα δύο Προγράμματα Σύγκλισης που υποβλήθηκαν το 2004 στην ΕΕ, μέτρα, τα οποία έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, υπό την έννοια, είτε της αύξησης των εσόδων είτε της μείωσης των δαπανών, είπε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη σε δύο χρόνια στην ευρωζώνη «με αυξημένο συντονισμό και πλήρη συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων και σταθερή εμμονή στην προδιαγραφείσα πολιτική».

    Μιλώντας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΚΤ για το 2004, ο κ. Χριστοδούλου χαιρέτισε την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ΜΣΙ ΙΙ) και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,2% το 2004 και σημείωσε ότι το 2005 προβλέπεται να σημειωθεί περαιτέρω ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

    Εμπόριο Κύπρου - Ελλάδας - Αύξηση

    Σημαντική αύξηση παρουσίασε το 2004 το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ο συνολικές εξαγωγές της Κύπρου προς την Ελλάδα το 2003 έφθασαν τις 43.605.000 λίρες (75.000.000 ευρώ), ενώ το 2004 έφτασε τις 64.983.000 λίρες (111.771.000 ευρώ), σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 49%, τον πρώτο χρόνο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο αντίστοιχα σημείωσαν επίδοση ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τις 405.629.472 λίρες(697.682.812 ευρώ), παρουσιάζοντας αύξηση 47% σε σχέση με τα στοιχεία του 2003.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η χρηματαγορά από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,44% και έκλεισε στις 1.212,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 86,02 μονάδες, σημειώνοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,46%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 327 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 19% του τζίρου.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,44% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 407 μονάδες.

    Ράλλι Κύπρος 2005 - Αρχίζει η δράση - Ανακοίνωση

    Δίνεται σήμερα η επίσημη εκκίνηση του Ράλλι Κύπρος 2005, που για έκτη συνεχή χρονιά περιλαμβάνεται στο καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIA.

    Οργανωτικά, τα πάντα είναι έτοιμα και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Συνολικά 60 πληρώματα κάνουν εκκίνηση στις 20:30 και από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ρίχνονται στην πιο σκληρή μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

    Η αγωνιστική δράση ξεκινά το πρωί της Πέμπτης, παρά το χωριό Παλόδεια, μόλις τρία χιλιόμετρα από το «Χωριό του Ράλλι» (Service Park). Από τις 8 μέχρι τις 11, 17 εργοστασιακά και ημιεργοστασιακά πληρώματα θα δοκιμάζουν ρυθμίσεις και ελαστικά. Στη συνέχεια, από τις 11 μέχρι τις 14, τη σκυτάλη παίρνουν 18 πληρώματα που μετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Παραγωγής (P-WRC). Οι θεατές θα απολαύσουν πολλά περάσματα των κορυφαίων αγωνιστικών αυτοκινήτων, καθώς τα πληρώματα μπαινοβγαίνουν στη διαδρομή, δοκιμάζοντας κάθε φορά και διαφορετικές ρυθμίσεις.

    Στις 20:30 δίνεται η εκκίνηση από το χώρο της επίχωσης στη Λεμεσό, δίπλα στο Μόλο. Πρώτος στη ράμπα αναμένεται ο Σεμπαστιάν Λοέμπ, ακολουθούμενος από τον Πέτερ Σόλμπεργκ. Το τελετουργικό αρχίζει γύρω στις 19:30, με πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα για τους θεατές. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλους Πασιαρδής.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Επαναληπτικοί αγώνες

    Διεξάγονται απόψε οι δύο επαναληπτικοί αγώνες της ημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Η Ομόνοια αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα και ο Διγενής Μόρφου στο Μακάρειο Στάδιο τον ΑΠΟΕΛ. Οι αγώνες αρχίζουν στις 1900.

    Στους πρώτους αγώνες Απόλλων και Ομόνοια έφεραν ισοπαλία 2-2, ενώ ο αγώνας ΑΠΟΕΛ Διγενή Μόρφου έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.

    Ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί την Κυριακή, 22 Μαΐου.

    [07] (Κ) Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Η βελτίωση του κύρους της κυπριακής σημαίας, η ενίσχυση της ασφάλειας και του ελέγχου των πλοίων υπό κυπριακή σημαία καθώς και τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στη ΕΕ θα είναι στο επίκεντρο της 16ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Μαΐου, στο ξενοδοχείο ''Four Seasons'' στη Λεμεσό.

    [08] (Κ) Σύσταση Συμβουλίου Προάσπισης Αστικών Δικαιωμάτων

    Συμβούλιο Προάσπισης Αστικών Δικαιωμάτων έχουν συστείσει Κύπριοι πολίτες.

    Σε ανακοίνωση του το ΣΠΑΔ καλεί ''όλους όσοι έχουν περιουσία στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλοι όσοι έχουν τη γνώμη ότι καταπατούνται τα αστικά τους δικαιώματα να γίνουν μέλη της Εταιρείας ενισχύοντας τις προσπάθειές μας''.

    Σκοπός του Συμβουλίου είναι να προασπίζει και να διεκδικεί διά νομίμων μέσων την κινητή και ακίνητη περιουσία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, όπως αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο ή /και το Δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των εδαφών τα οποία τελούν υπό την κατοχή ξένων στρατιωτικών ή άλλων δυνάμεων.

    [09] (Κ) Παπαδόπουλος - Ρεν - Συνάντηση

    Συνάντηση πέραν της μίας ώρας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επιστροφή από Κάιρο - Συμφωνίες

    Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε θέματα ενέργειας, που θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες στη Λευκωσία ήταν το αποτέλεσμα της διήμερης επίσκεψης του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα στο Κάιρο.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνάντηση με τους Αιγύπτιους Υπουργούς Τουρισμού και Αεροπορίας προγραμματίστηκε σύσκεψη τεχνοκρατών στα τέλη Μαϊου στην Αθήνα για ταχύτερη προώθηση και εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου με στόχο την προσέλκυση τουριστών από την Κίνα και την Ινδία.

    [11] (Κ) Ολι Ρεν - Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί (1)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να επιμένει, ίσως όχι με τόση θέρμη όση στο παρελθόν, στη θέση ότι οι δύο κανονισμοί για χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και για απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο κ. Ιακώβου είπε ότι συζήτησε και θέματα που αφορούν το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για λύση στο Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα πως στην Επιτροπή έχουν γίνει ''πολλές σκέψεις'' αναφορικά με την έγκριση των δύο κανονισμών, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστεί από πλευράς ΕΕ οποιαδήποτε νέα συγκεκριμένη πρόταση για επίλυση της διαφοράς στην προσέγγιση μεταξύ Κομισιόν και κυπριακής κυβέρνησης.

    [12] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωκοινοβούλιο - Εισηγητής

    Ο Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου διορίσθηκε Εισηγητής της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα ''Συνυπολογισμός Καταδικαστικών Αποφάσεων Μεταξύ των Κρατών-Μελών σε Ποινική Διαδικασία''.

    [13] (Κ) Πάφος - 72η Σύνοδος Διευθυντών Τελωνείων ΕΕ

    Αρχισε σήμερα στην Πάφο η 72η Σύνοδος των Διευθυντών των Τελωνείων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας το οποίο θα διαρκέσει μέχρι αύριο. Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης.

    Εκτός από τους διευθυντές των Τελωνείων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σύνοδο παρίστανται και οι Διευθυντές της Διεύθυνσης Τελωνείων /Φορολογίας και της υπηρεσίας κατά της Απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη σύνοδο είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι από την Τουρκία οι οποίοι τελικά δεν παρουσιάστηκαν.

    [14] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σήμερα ότι το πλαίσιο και η θέση της ελληνικής πλευράς, για την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, συμπίπτει με αυτό της κυπριακής.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε πως μετά την τελευταία εξέλιξη για την αποστολή απεσταλμένου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έδρα των ΗΕ για διαβουλεύσεις με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, ''έχουμε πλέον νέες κινήσεις στον τομέα αυτό''.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολι Ρεν - Κυπριακό - ΕΕ

    Θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και το Κυπριακό, συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης του ''CISM'' και ερωτηθείς για τη πρωινή του συνάντηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνάντηση συζήτησαν το θέμα του διπλού κανονισμού.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ολι Ρεν - Κανονισμοί (2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επεσήμανε την ανάγκη έγκρισης του χρηματοδοτικού κανονισμού για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας παράλληλα πως η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στην αποσύνδεσή του από τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμούργου Νίκολας Σμιτ, είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί όπως η προεδρία της ΕΕ καταθέσει μέχρι το τέλος Μαϊου για έγκριση τον κανονισμό αυτό, ώστε να μην χαθούν οι πόροι που προβλέπει.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιπροσωπεία Κογκρέσου - Τουρκία - κατεχόμενα

    Εάν αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου επισκεφθεί τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου "Ερτζιάν", τότε αυτό θα συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει την ανακοίνωση χθες ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσσου ότι αντιπροσωπεία του Σώματος με επικεφαλής τους βουλευτές Εντουαρντ Γουίφιλντ και Ρόμπερτ Γουέξλερ, που θα επισκεφθεί την Τουρκία την 1η Ιουνίου πρόκειται να μεταβεί και στην κατεχόμενη Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.

    [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5766               0,5800
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4515               0,4542
    Λίρα Αγγλίας              0,8432               0,8482
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4246            0,4279
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3480            0,3507
    Δολάριο Καναδά                  0,3613            0,3641
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0625            0,0630
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3727            0,3756
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Αποναρκοθέτηση

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων στην περιοχή Αστρομερίτη-Ζώδιας που έγινε με σκοπό την προετοιμασία για διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης επί του δρόμου Αστρομερίτη-Ζώδιας. Σημειώνεται επίσης ότι η εκκαθάριση του ναρκοπεδίου στην περιοχή της Λεύκας ολοκληρώθηκε στο τέλος Απριλίου 2005.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση των πιο πάνω εργασιών τα συνεργεία αποναρκοθέτησης επανήρχισαν την εκκαθάριση του ναρκοπεδίου της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Καϊμακλίου. Οι εργασίες για αποναρκοθέτηση του εν λόγω ναρκοπεδίου θα διεξάγονται από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή από τις 8π.μ. μέχρι 4μ.μ. Καταστροφή των ναρκών που αφαιρούνται από το εν λόγω ναρκοπέδιο θα γίνει σήμερα και αύριο στην περιοχή του υψώματος Μπαρσάκ (μεταξύ Γερίου και Ποταμιάς) μεταξύ των ωρών 8π.μ. με 4μ.μ. Για νέες ημερομηνίες εκρήξεων θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις.

    Στις 9 Μαΐου, 2005 άρχισε ταυτόχρονα η εκκαθάριση ναρκοπεδίων στην περιοχή Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και Δένειας. Οι εργασίες εκκαθάρισης θα διεξάγονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεταξύ των ωρών 6π.μ. και 4:30μ.μ. και σε μερικές περιπτώσεις και το Σάββατο το πρωί. Η τοποθεσία καταστροφής των ναρκών που θα αφαιρούνται από το ναρκοπέδιο στον Κάτω Πύργο θα βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και θα καθοριστεί αργότερα. Οι νάρκες που θα αφαιρούνται από το ναρκοπέδιο στη Δένεια θα μεταφέρονται για καταστροφή σε χώρο εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας.

    [20] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τούρκοι Στρατηγοί - Κύπρος

    Οι Τούρκοι Στρατηγοί, οι οποίοι συμμετέχουν στην 60η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού ''CISM'', ήρθαν στην Κύπρο νόμιμα, είπε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σημειώνοντας πως ήρθαν από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την τελετή έναρξης της Συνέλευσης και ερωτηθείς ότι για πρώτη φορά από το 1974 και με την ευκαιρία της Συνέλευσης έχουμε στην Κύπρο παρουσία Τούρκων στρατηγών, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως ''για πρώτη φορά κατ' αρχήν έχουμε το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Στρατιωτικού Αθλητισμού και έχουμε την παρουσία 100 περίπου χωρών μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας''.

    ''Εχω την εντύπωση ότι η συμμετοχή μας σε όλους αυτούς τους οργανισμούς η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιουργεί τις κατάλληλες και αναγκαίες προδιαγραφές όχι μόνο για ισότιμη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για ανάγκη αναγνώρισής της από μέρους της Τουρκίας, η οποία συμμετέχει και σε αυτούς τους οργανισμούς, αλλά συμμετέχει και θέλει να έχει και τη δική της πορεία για ένταξη στην ΕΕ. Αρα γι΄ αυτό και σήμερα έχουμε μαζί μας στρατιωτικούς εκπροσώπους της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν έρθει στην Κυπριακή Δημοκρατία δια της νομίμου οδού'', συμπλήρωσε.

    [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  286.270,82
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,99    -0,03    258.365,43
    FTSE/CySE 20                           407,07     0,02    156.436,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.219,51     0,03    161.150,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.029,55    -0,49     25.444,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.028,38     0,96     18.797,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.212,28     0,01    186.595,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.242,68     0,09    121.339,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    988,48    -0,80     13.718,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.024,47     0,17     60.219,98
    FTSE Med (11/05/2005)                7.384,10     0,29
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση

    Αμελητέα αύξηση, ύστερα από δύο συνεχείς πτώσεις, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,01% και έκλεισε στις 1.212,28 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,99 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,03%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 286 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 22,8% του τζίρου.

    Αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,02% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 407,07 μονάδες.

    [23] (Κ) Παγκόσμια Γενική Συνέλευση ''CISM'' - Τελετή έναρξης

    Η παρουσία του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) στην Κύπρο είναι ένα σύμβολο αναγνώρισης και σεβασμού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του CISM Ταξίαρχος Τζιάνι Γκόλα, κατά την εναρκτήρια τελετή της 60ης Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης του ''CISM'' στη Λευκωσία.

    ''Η σύγχρονη Κύπρος, όπως όλοι γνωρίζουμε, αντιμετωπίζει ένα πολύ λεπτό πολιτικό και διπλωματικό πρόβλημα, με την ισχυρή θέληση όλων να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία, με την επίγνωση ότι το μέλλον θα φέρει όντως την επιθυμητή ικανοποίηση και ανταμοιβή. Η Κύπρος, επομένως, είναι σχεδόν όπως το CISM: περήφανη για το παρελθόν της, και σίγουρη για το μέλλον της'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης της Γενικής Συνέλευσης, είπε πως η παρουσία του Προέδρου του ''CISM'', του Γενικού Γραμματέα, Σμήναρχου Robert Egermont, των μελών του Προεδρείου, αλλά και 300 συνέδρων από 95 χώρες, αποτελεί μια ξεχωριστή τιμή για τη χώρα μας.

    Υπογράμμισε πως ο αθλητισμός μπορεί να αναχθεί σε ένα πολύμορφο παιδαγωγικό μέσο σωματικής υγείας, πνευματικής ανέλιξης, ανάπτυξης υγιούς ανταγωνιστικότητας και εμπέδωσης της αρετής στους νέους.

    [24] (Κ) Ολι Ρεν - Συνάντηση με Ταλάτ - Δηλώσεις

    Πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ύστερα από συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ρεν είπε πως ''χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα προς μια συνολική διευθέτηση. Ως εκ τούτου η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στα σχετικά θέματα, τις προτάσεις που έθεσε η Κομισιόν για το εμπόριο και τη βοήθεια και στην προώθηση των οποίων συνεχίζουμε να στοχεύουμε''.

    Ο κ. Ρεν, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ, χαρακτήρισε τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε γύρω στη μιάμιση ώρα, πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική.

    Πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί είναι σημαντικοί τόσο πολιτικά ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για προετοιμασία του εδάφους για σοβαρές συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση, όσο και οικονομικά προκειμένου να τερματιστεί η οικονομική απομόνωση του βόρειου μέρους της Κύπρου και να προωθηθεί η μελλοντική επανένωση.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολι Ρεν

    Η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ εργάζεται σκληρά να βρει τρόπους ενός συμβιβασμού στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ, που «θα λύει αυτό το πρόβλημα χωρίς να παραγκωνίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από μιας ώρας συνάντηση με τον κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας αφού σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποιος θα είναι αυτός ο συμβιβασμός, εξέφρασε την ελπίδα στη διάρκεια της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ «να εξευρεθεί η κοινή συνισταμένη και να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι επανέλαβε τις θέσεις της ε/κ πλευράς ότι «δεν υπάρχει θέμα να αποδεχτεί η Κυπριακή Δημοκρατία έγκριση του κανονισμού (για το απευθείας εμπόριο) με την παραγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [26] (Κ) Επίτροπος διεύρυνσης - Νίκολας Σμιτ - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος έδωσε το απόγευμα στο Λήδρα Πάλας δημοσιογραφική διάσκεψη για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Οπως είπε, η κοινή αποστολή του ιδίου εκ μέρους της Επιτροπής και του Υφυπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ εκ μέρους της προεδρίας της ΕΕ, ''αποδεικνύει ότι ψάχνουμε πολύ σοβαρά για μια λύση του Κυπριακού εκ μέρους της ΕΕ''.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Αντιφασιστική νίκη

    Το σεβασμό και την αναγνώρισή της στους βετεράνους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους πολεμιστές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, εξέφρασε σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων διά του Προέδρου της Δημήτρη Χριστόφια, για τη συμβολή τους στη συντριβή του φασισμού.

    ''Ο αγώνας τους αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας του τόπου μας και μας γεμίζει με υπερηφάνεια'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του για την 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, αμέσως μετά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής και κάλεσε το σώμα να τηρήσει μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

    [28] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Ιδρυση Επίτιμου Προξενείου στη Λευκορωσία

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ίδρυση Επίτιμου Προξενείου στη Λευκορωσία, στα πλαίσια των ενεργειών για την προώθηση των σχέσεων Κύπρου - Λευκορωσίας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των Κυπρίων και των Λευκορώσων πολιτών.

    [29] (Κ) Επίτροπος διεύρυνσης - Νίκολας Σμιτ - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

    Πρέπει να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, δήλωσαν σήμερα στη Λευκωσία εκ μέρους της Επιτροπής ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και εκ μέρους της Προεδρίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ.

    Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο δικοινοτικής δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λήδρα Πάλας, οι κύριοι Ρεν και Σμιτ υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να υπάρξει ένας συμβιβασμός στο θέμα της υιοθέτησης των κανονισμών για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και για το απευθείας εμπόριο των Τ/Κ με τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Σμιτ, από τις επαφές δεν έχει εξευρεθεί κάποια λύση στο θέμα αυτό.

    Κατά τις επαφές τους στην Κύπρο συζητήθηκε και το θέμα του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως αυτό αποδεικνύει ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη για συνολική επίλυση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 12 May 2005 - 17:49:26 UTC