Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Aegean Sun - Κατάπλους στο λιμάνι του Πειραιά
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωταθλήτρια η Ανόρθωση
  • [03] (Κ) Μόσχα - 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Μόσχα - Πρόεδρος Πούτιν - Γλαύκος Κληρίδης - Επίδοση Μεταλλίου
  • [07] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κύπρος - ΕΕ - Πρώτη επέτειος ένταξης - Συνέντευξη
  • [08] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία - Σύνοδος Διευθυντών Τελωνείων
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Κροατίας
  • [10] (K) Ρωσία - Πρόεδρος Πούτιν - Ομιλία
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (K) Κύπρος - ΚΟΑ - ''Αθλητισμός και Γυναίκα''
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση φωτογραφίας - Εγκαίνια
  • [15] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - ΕΕ - Γενική Απογραφή Επιχειρήσεων
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [17] (Κ) Ημέρα της Ευρώπης - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Μήνυμα
  • [18] (Κ) Λόρα Κένεντι - Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν - Ανάν - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν - Ανάν - Συνάντηση (2)
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αντιπρόεδρος Κίνας
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν - Ανάν - Πληροφορίες
  • [24] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Περιουσίες - Παπαδημούλης
  • [25] (Κ) Πατριάρχης Μόσχας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βράβευση

  • [01] (Κ) Αθήνα - Aegean Sun - Κατάπλους στο λιμάνι του Πειραιά

    Στο νέο μόλο Κερατσινίου (λιμάνι Πειραιά) κατέπλευσε χθές Κυριακή το ελληνικό οχηματαγωγό πλοίο Aegean Sun, το οποίο την περασμένη εβδομάδα, μπήκε παράνομα στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Στο μόλο του Κερατσινίου βρέθηκαν αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι οδήγησαν τον πλοίαρχο Στάθη Στυλιανό στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά. Την απόφαση για τον αν ο καπετάνιος κρατηθεί ή αφεθεί ελεύθερος θα λάβει εισαγγελέας.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωταθλήτρια η Ανόρθωση

    
    
    Μία αγωνιστική πριν πέσει η αυλαία του Παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η Ανόρθωση εξασφάλισε το 12ο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Η ομάδα της Αμμοχώστου κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα με 2-0 και αύξησε τη διαφορά της στους τέσσερις βαθμούς από το δεύτερο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος υποχρεώθηκε στο Τσίρειο σε ισοπαλία από τον Απόλλωνα.
    
    Στον τρίτο χθεσινό αγώνα, η Ομόνοια κέρδισε στο ΓΣΠ με 2-1 την ΑΕΛ αγκαλιάζοντας οριστικά την τρίτη θέση στη βαθμολογία.
    
    Την ίδια ώρα, τα παιγνίδια του Σαββάτου δεν ξεκαθάρισαν τα πράγματα στο θέμα της διαβάθμισης, η οποία θα κριθεί οριστικά στην 26η αγωνιστική.
    
    Ο Εθνικός Αχνας παραμένει ζωντανός στο κυνήγι για παραμονή του στα σαλόνια της Α' κατηγορίας, αφού νίκησε την Αλκή με 1 - 0 στο στάδιο ΓΣΖ. Παράταση στην αγωνία είχαμε και για την Αθλητική Ενωση Πάφος, η οποία υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ σε ισοπαλία 2 - 2.
    
    Ο ουραγός Αρης ηττήθηκε με 4-1 από τον Διγενή, ο οποίος ανέβηκε στην 5η θέση της βαθμολογίας, ενώ Ενωση Νέων Παραλιμνίου και ΑΕΚ συμβιβάστηκαν στο 1-1 στο ''Τάσος Μάρκου''.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1.  Ανόρθωση   59
    2.  ΑΠΟΕΛ      55
    3.  Ομόνοια    44
    4.  Διγενής    36
    5.  Σαλαμίνα   36
    6.  Απόλλων    32
    7.  Ενωση      32
    9.  ΑΕΛ        31
    10. ΑΕΚ        29
    11. ΑΛΚΗ       29
    12. Αχνα       27
    13. Πάφος      26
    14. Αρης        4
    
    

    [03] (Κ) Μόσχα - 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    Κορυφώνονται σήμερα στη Μόσχα οι εορτασμοί για τα 60χρονα της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και 56 ηγέτες κρατών, κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών καθώς και τρεις πρώην ηγέτες έχουν προσκληθεί από το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να παραστούν στις μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις.

    Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, που έφθασε στην ρωσική πρωτεύουσα χθες το απόγευμα καθώς και ο τέως Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο Πούτιν μαζί με άλλους βετεράνους του πολέμου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τα σενάρια στο Κυπριακό, οι εκδηλώσεις στη Μόσχα για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και θέματα που αφορούν την οικονομία προβάλλονται σήμερα σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ορίστε το ρουσφέτι και του υπ. Αμυνας'' γράφει ότι πριν τις ευρωεκλογές έγιναν 900 μεταθέσεις εθνοφρουρών με στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης στους υποψηφίους της ΕΔΕΚ και δημοσιεύει έγγραφα που υποστηρίζει ότι είναι φωτοτυπίες αποφάσεων για τις μετακινήσεις. Αλλού αναφέρει ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου Παπαδόπουλου για το μήνα Μάιο, εκτός από τις διπλωματικές επαφές στη Νέα Υόρκη ενώ η αποστολή του Πρέσβη Τάσου Τζιωνή θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του Μόνιμου Αντιπροσώπου μας στα ΗΕ Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

    Το ''Θάρρος'' κάτω από τον τίτλο ''Το ΑΚΕΛ πιέζει για ανασχηματισμό'' προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου αναφορικά με πληροφορίες για ανασχηματισμό ότι θέλει να σταθμίσει όλες τις πτυχές και προεκτάσεις του θέματος Δώρου Θεοδώρου. Γράφει ότι το ΑΚΕΛ φέρεται να ζητά υπουργοποίηση του Ακη Παπασάββα στη θέση του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε πρόταση του ΔΗΣΥ για συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο την εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών από Τ/Κ ή αλλοδαπούς, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να επιβεβαιωθεί η θέση ότι οι προσφυγές στα δικαστήρια δεν είναι αντικείμενο εφαρμογής του δικαιώματος του πολίτη να κατέχει περιουσία.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Σόγιερ βάλλει κατά Τάσσου'' προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, ο οποίος απειλεί πως αν συνεχιστούν οι αγωγές για την παράνομη εκμετάλλευση περιουσιών στα κατεχόμενα, οι Τ/Κ θα προσφύγουν εναντίον του Πρόεδρου Παπαδόπουλου σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου τη διετία 1963-64. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως στην εφημερίδα, με τις οποίες χαρακτήρισε προβληματική την έρευνα που διεξήγαγε η Αστυνομία εξετάζοντας παράπονο αλλοδαπού αιτητή ασύλου για κακοποίησή του από αστυνομικά όργανα. Η Επίτροπος αναφέρει ότι υπήρξαν σημαντικές παραλείψεις στο χειρισμό της υπόθεσης και εισηγείται τη σύσταση ανεξάρτητου οργάνου ελέγχου της Αστυνομίας.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ασκήσεις επί χάρτου για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό'' γράφει ότι παρά τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι ''τα σενάρια επανέναρξης πρωτοβουλίας δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα'', οι προετοιμασίες που ο ίδιος καθοδηγεί δείχνουν το αντίθετο. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι το 2004 εφτά φορές την ημέρα χτύπαγε ο ευρωπαϊκός συναγερμός για την κυκλοφορία επικίνδυνων τροφίμων. Η εφημερίδα γράφει πως τα σήματα κινδύνου που εξέπεμψε πέρσι η ΕΕ ήταν συνολικά 2.588 κατατάσσοντας την Κύπρο στην 17η και την Ελλάδα στην 7η θέση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αρχισε εισβολή εκπαιδευτικών'' γράφει ότι οι διαφοροποιήσεις που επιφέρει στην αγορά εργασίας η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισαν να γίνονται εμφανείς σε πρώτη φάση στο χώρο της εκπαίδευσης. Οπως προσθέτει η εφημερίδα εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα έχουν υποβάλει αιτήσεις στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και έχουν ήδη εγγραφεί στον κατάλογο διοριστέων. Αλλού αναφέρει πως μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 6% - 7% με αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου 2005 θα πάρουν χιλιάδες ανοργάνωτοι εργαζόμενοι στην Κύπρο, οι οποίοι καλύπτονται από το διάταγμα του κατώτατου μισθού που εκδίδει ο Υπουργός Εργασίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Ποτέ πια φασισμός'' αναφέρεται στη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τη μέρα της νίκης των λαών ενάντια στις χιτλεροφασιστικές δυνάμεις και γράφει ότι η επέτειος αυτή σηματοδοτεί το τέλος του πιο φρικτού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα που έχει προκύψει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου και μετά θα τοποθετηθεί.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρωσία - Εκδήλωση
    ----------------------------------------
    Τιμή και ευγνωμοσύνη πρέπει να οφείλεται σε όλους που έδωσαν τη ζωή τους εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Ρωσία όπου ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Μόσχα όπου θα αποδοθούν τιμές στα θύματα του πολέμου εναντίον του φασισμού.
    
    Μαζί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα και ο τέως Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο Πούτιν μαζί με άλλους βετεράνους του πολέμου.
    
    Πρόεδρος Βουλής - 60ή Επέτειος της αντιφασιστικής νίκης
    --------------------------------------------------------
    Η Κύπρος τιμά και πάλιν τα 60χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών που επιτεύχθηκε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και απαντά ''παρούσα'', στον αγώνα για ''πόλεμο στον πόλεμο'' και ενάντια σε εκείνες τις ληστρικές και άδικες πολιτικές που θέτουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.
    
    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες στη Λευκωσία ο Σύνδεσμος Πολεμιστών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την 60ή επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Κύπρου στον αγώνα εκείνο κατά του φασισμού, τονίζοντας πως η Κύπρος, που μαζικά έδωσε το ''παρών'' της στο αντιφασιστικό κάλεσμα, δεν δικαιώθηκε.
    
    ''Θύμα εισβολής και κατοχής έπεσε και η πατρίδα μας'', είπε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας πως ''ο αποικιοκράτης, με το τέλος του πολέμου, της αρνήθηκε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και των υποσχέσεων που προπολεμικά απλόχερα είχε δώσει''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Περιουσίες - Εθνικό
    ----------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο του θέματος της εκμετάλλευσης από Τ/Κ ή αλλοδαπούς περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα, θα επιβεβαιώσει τη θέση της Τουρκίας ότι οι προσφυγές για το ζήτημα αυτό στα Δικαστήρια, δεν είναι αντικείμενο εφαρμογής του ανθρώπινου δικαιώματος του πολίτη να κατέχει περιουσία αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης των πολιτικών εξουσιών του κράτους.
    
    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για την Μόσχα όπου θα παραστεί στους εορτασμούς για να τιμηθούν τα θύματα του πολέμου εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι κύριο μέλημα μας «πρέπει να είναι τα βασικότερα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι η εξασφάλιση πρόσκαιρων κομματικών σκοπιμοτήτων».
    
    Ερωτηθείς εάν θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα των περιουσιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε εάν στο Σώμα θα συζητήσουν «τις ανησυχητικές προεκτάσεις αυτού του θέματος».
    
    Πρόεδρος Βουλής - Ε/κ περιουσίες - Προσφυγές
    --------------------------------------------
    Κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να αναχαιτιστεί και να τερματιστεί η εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα από πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το δικαίωμα του κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει τα δίκαιά του διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και για αυτό και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για να σταματήσει τις προσφυγές Ε/Κ εκτοπισμένων των οποίων οι περιουσίες στα κατεχόμενα τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ωστόσο ότι αν οι προσφυγές πάρουν μαζικό χαρακτήρα και στις δυο κοινότητες ''τότε θα δημιουργηθούν νέα και πολύπλοκα δεδομένα για αυτό και ο καθένας από εμάς προβληματίζεται''.
    
    Κατεχόμενα - Σόγιερ - Ε/Κ - Περιουσίες
    ------------------------------------------
    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ δήλωσε ότι οι Τ/Κ θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στις «νομικές επιθέσεις των Ε/Κ» που αφορούν θέματα περιουσίας και είπε προκλητικά ότι θα ήθελαν να λογαριαστούν με τους Ε/Κ στον νομικό τομέα.
    
    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Σόγιερ είπε ότι παράλληλα με τον αγώνα των Τ/Κ στον πολιτικό τομέα θα εντείνουν και αυτό στον νομικό και ισχυρίστηκε ότι τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στον μη τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ προέρχονται από τους Ε/Κ και όχι από το διεθνές δίκαιο.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρεν - Κένεντι
    ---------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διέψευσε χθες πληροφορίες που φέρουν τον Επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολι Ρεν να κομίζει, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο, πρόταση για την Αμμόχωστο και σημείωσε πως «δεν είναι αυτός ο σκοπός της επίσκεψής» του ευρωπαίου αξιωματούχου στο νησί.
    
    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Ρωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μετά από παρότρυνση της κυβέρνησης ο κ. Ρεν επισκέπτεται την Κύπρο για να «δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση». Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του ευρωπαίου αξιωματούχου στο νησί θα συζητήσουν «τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ και όλα τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού προβλήματος».
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι η ΕΕ διέπεται από κανονισμούς, από νόμους και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στην εφαρμογή των κανονισμών αυτών.
    
    Διερωτήθηκε επίσης ποιος εμποδίζει την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ όταν η κυβέρνηση προτείνει την άμεση εφαρμογή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενίσταται στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου αυτού.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας είπε ότι τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επεδίωξαν ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού.
    
    Οπως είπε από τα έντεκα πρόσθετα αιτήματα που υπέβαλε η Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ικανοποίησε τα 10 και μισό.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Δικαιοσύνης - Ανασχηματισμός
    ---------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θέλει να σταθμίσει σωστά «όλες τις πτυχές και προεκτάσεις του θέματος» που έχει προκύψει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου και πρόσθεσε πως δεν άγεται ούτε υποκινείται από «δημοσιεύματα και συμπεράσματα των ΜΜΕ, που αρέσκονται να βλέπουν σκάνδαλα και παραβιάσεις» σε τέτοιες περιπτώσεις.
    
    Σημείωσε ακόμα ότι δεν δέχεται άσκηση ευνοιοκρατίας από κανένα κυβερνητικό αξιωματούχο και ανέφερε πως το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης δεν αφορά κανέναν άλλο εκτός από τον ίδιο.
    
    Ερωτηθείς εάν το θέμα που προέκυψε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Θεοδώρου έχει κλείσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ο ίδιος δεν αποφασίζει «με βάση δημοσιογραφικά δημοσιεύματα ούτε και μαρτυρία από ανθρώπους που εκ προοιμίου έχουν αμφισβητούμενα κίνητρα και τεκμήριο αναξιοπιστίας».
    
    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Δικαιοσύνης
    ---------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι θα περιμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο προτού τοποθετηθεί για το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου και τον πρώην διευθυντή των Φυλακών Πανίκο Κυριάκου.
    
    Σε δηλώσεις του χθες στη Λευκωσία ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''έχει ταχθεί ευθύς εξαρχής ενάντια στο ρουσφέτι και την αναξιοκρατία και εμείς τον στηρίξαμε και συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε απόλυτα σε αυτή τη θέση''.
    
    Πρόσθεσε ότι το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία ''από οπουδήποτε και αν προέρχονται είναι από εμάς, για λόγους αρχής, καταδικαστέα''.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Υπουργός Δικαιοσύνης - Αντιπολίτευση
    --------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν έχει δικαίωμα ο ΔΗΣΥ ή οποιοσδήποτε από τα στελέχη του να ζητεί έρευνα από τη Νομική Υπηρεσία ή το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη για το εάν διέπραξε ή όχι ρουσφέτι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.
    
    Η ηγεσία του ΔΗΣΥ έχει φτάσει σε σημείο ''πολιτικής ντροπής και αθλιότητας'', είπε ο κ. Ομήρου στη διάρκεια δηλώσεών του στο περιθώριο της σημερινής 6ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, κατηγορώντας την παράταξη του ΔΗΣΥ ότι ''ανήγαγε το ρουσφέτι σε επιστήμη'' και πως ''έχει κερδίσει εύσημα πρωταθλητισμού στο πεδίο της συναλλαγής, της διαμεσολάβησης με την εξουσία και του ρουσφετιού''.
    
    Ο ΔΗΣΥ -όπως είπε- ''δεν δικαιούται να δίδει μαθήματα σε μια παράταξη ή σε μια κυβέρνηση, η οποία με συνέπεια εφαρμόζει ένα πρόγραμμα και μια πολιτική χρηστής διοίκησης, ισοπολιτείας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών''.
    
    ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής - Εισήγηση Ομήρου
    -----------------------------------------------
    Την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, των νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων και τη διαμόρφωση μιας συνεπούς στρατηγικής, που θα λαμβάνει υπόψη και την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, ζητεί ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η συκοφαντική εκστρατεία της Τουρκίας ότι δήθεν ο κυπριακός Ελληνισμός δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού.
    
    Σε εκτενή εισήγησή του προς την 6η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ που πραγματοποιείται χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι, ''σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα ( ΓΓ) του ΟΗΕ θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι ασφαλώς η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο Γενικός Γραμματέας θα προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, για να υπάρξουν δύο προκαταρκτικές συμφωνίες''.
    
    Οι συμφωνίες αυτές είναι επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, δηλώνοντας ότι, αφού είναι γνωστό ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται πλέον επιδιαιτησία, το νέο δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει χωρίς προηγούμενη συμφωνία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
    
    Για μια ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν, είπε ο κ. Ομήρου, θα πρέπει, σε αυτήν τη χρονική περίοδο η ελληνική κυπριακή πλευρά να καταθέσει τα ζητήματα επί των οποίων επιδιώκουμε ρυθμίσεις στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και η παράθεση αυτών των ζητημάτων να πάρει τη μορφή ενός ολοκληρωμένου περιγράμματος λύσης.
    
    Αθήνα - Aegean Sun - Κατάπλους στο λιμάνι του Πειραιά
    ----------------------------------------------
    Στο νέο μόλο Κερατσινίου (λιμάνι Πειραιά) κατέπλευσε χθες Κυριακή το ελληνικό οχηματαγωγό πλοίο Aegean Sun, το οποίο την περασμένη εβδομάδα, μπήκε παράνομα στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.
    
    Στο μόλο του Κερατσινίου βρέθηκαν αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι οδήγησαν τον πλοίαρχο Στάθη Στυλιανό στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά. Την απόφαση για τον αν ο καπετάνιος κρατηθεί ή αφεθεί ελεύθερος θα λάβει εισαγγελέας.
    
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλοίαρχος υποστηρίζει ότι το πλοίο αρχικά ήταν να καταπλεύσει στην Αλεξανδρέτα, αλλά έλαβε εν πλω νέα εντολή από τη ναυλώτρια βρετανική εταιρεία «Γιουρομέτ» για την κατεχόμενη Αμμόχωστο, και παρά τη διαφωνία του αναγκάστηκε να συμμορφωθεί και έτσι το υπό ελληνική σημαία πλοίο βρέθηκε στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.
    
    Υπουργός Υγείας - Ερανος - Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού
    -----------------------------------------------
    Την βεβαιότητα ότι οι Κύπριοι θα προσφέρουν απλόχερα και γενναιόδωρα και τα έσοδα από τον Παγκύπριο Έρανο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Από Πόρτα σε Πόρτα» θα ξεπεράσουν φέτος κάθε προηγούμενο, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.
    
    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για έναρξη του εράνου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η Κύπρος προσχώρησε και υπέγραψε τη Συνθήκη της Γενεύης και αμέσως μετά το 1950 ιδρύθηκε ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός. «Προσηλωμένος στις αρχές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, έχει να παρουσιάσει, στην μακρόχρονη πορεία του, ένα αξιόλογο και σταθερό έργο, μια συνεχή εξέλιξη και ανέλιξη», ανέφερε.
    
    «Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός ήταν πάντοτε παρών, τόσο σε καιρούς ειρήνης, όσο και σε ώρες πολέμων. Έζησε την μετάβαση της Κύπρου από αποικία σε ανεξάρτητο κράτος, το 1960. Αντιμετώπισε το 1974 τη μεγαλύτερη δοκιμασία των 24 χρονών της ύπαρξής του όπως αντιμετώπισε τον όλεθρο και την καταστροφή που έφερε η βάρβαρη Τουρκική εισβολή και κατ' επέκταση την κατοχή, είπε ο κ. Γαβριηλίδης.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωταθλήτρια η Ανόρθωση
    ---------------------------------------
    Μία αγωνιστική πριν πέσει η αυλαία του Παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η Ανόρθωση εξασφάλισε το 12ο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Η ομάδα της Αμμοχώστου κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα με 2-0 και αύξησε τη διαφορά της στους τέσσερις βαθμούς από το δεύτερο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος υποχρεώθηκε στο Τσίρειο σε ισοπαλία από τον Απόλλωνα.
    
    Στον τρίτο χθεσινό αγώνα, η Ομόνοια κέρδισε στο ΓΣΠ με 2-1 την ΑΕΛ αγκαλιάζοντας οριστικά την τρίτη θέση στη βαθμολογία.
    
    Την ίδια ώρα, τα παιγνίδια του Σαββάτου δεν ξεκαθάρισαν τα πράγματα στο θέμα της διαβάθμισης, η οποία θα κριθεί οριστικά στην 26η αγωνιστική.
    
    Ο Εθνικός Αχνας παραμένει ζωντανός στο κυνήγι για παραμονή του στα σαλόνια της Α' κατηγορίας, αφού νίκησε την Αλκή με 1 - 0 στο στάδιο ΓΣΖ. Παράταση στην αγωνία είχαμε και για την Αθλητική Ενωση Πάφος, η οποία υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ σε ισοπαλία 2 - 2.
    
    Ο ουραγός Αρης ηττήθηκε με 4-1 από τον Διγενή, ο οποίος ανέβηκε στην 5η θέση της βαθμολογίας, ενώ Ενωση Νέων Παραλιμνίου και ΑΕΚ συμβιβάστηκαν στο 1-1 στο ''Τάσος Μάρκου''.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1.  Ανόρθωση   59
    2.  ΑΠΟΕΛ      55
    3.  Ομόνοια    44
    4.  Διγενής    36
    5.  Σαλαμίνα   36
    6.  Απόλλων    32
    7.  Ενωση      32
    9.  ΑΕΛ        31
    10. ΑΕΚ        29
    11. ΑΛΚΗ       29
    12. Αχνα       27
    13. Πάφος      26
    14. Αρης        4
    
    

    [06] (Κ) Μόσχα - Πρόεδρος Πούτιν - Γλαύκος Κληρίδης - Επίδοση Μεταλλίου

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι ανάμεσα στους έξι βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που θα τιμήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Πρόκειται για έξι πολιτικές προσωπικότητες που κατέχουν ή κατείχαν αξίωμα στη χώρα τους και οι οποίοι σε νεαρή ηλικία έλαβαν μέρος στον πόλεμο κατά του φασισμού: Νυν Πρόεδροι της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας, Κροατίας Στέπαν Μέσιτς και Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου, ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχάι, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Βόσιετζ Γιαρουζέλσκι και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι έλαβε επιστολή από τον Πρόεδρο Πούτιν στην οποία τον προσκαλεί να λάβει μέρος στους εορτασμούς και του απάντησε απευθύνοντας ευχαριστίες για την εξαιρετική αυτή τιμή.

    [07] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κύπρος - ΕΕ - Πρώτη επέτειος ένταξης - Συνέντευξη

    Αμεσο αντίκτυπο και οφέλη στον πολίτη είχε η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στους κυριότερους τομείς, που βρίσκονται κάτω από την άμεση ευθύνη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Θράσου.

    Ενα χρόνο μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη συνεπακόλουθη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν προωθηθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, σύμφωνα με τον κ. Θράσου, η ελευθεροποίηση της αγοράς στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η πλήρης ελευθεροποίηση των αερομεταφορών από και προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει την εμπορική ναυτιλία και η εισαγωγή του θεσμού της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

    Παράλληλα έχει συμπληρωθεί η μελέτη για το σύστημα διαχείρισης του οδικού δικτύου, ενώ προωθείται η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και ο εκσυγχρονισμός του νομικού καθεστώτος του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

    Επιπλέον το Υπουργείο Συγκοινωνιών αναμένει τον τερματισμό των τουρκικών περιοριστικών μέτρων εναντίον της κυπριακής ναυτιλίας, την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη ''μαύρη λίστα'' και την έγκριση της ΕΕ για χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων από το Ταμείο Συνοχής.

    [08] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία - Σύνοδος Διευθυντών Τελωνείων

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει την 72η Σύνοδο των Γενικών Διευθυντών των Τελωνείων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, που θα γίνει στο ξενοδοχείο Coral Beach, στην Πάφο, στις 12 και 13 Μαΐου, με κύριο θέμα συζήτησης το μελλοντικό ρόλο των Τελωνείων μέσα στην Ενωση.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Κροατίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Hido Biscevic.

    [10] (K) Ρωσία - Πρόεδρος Πούτιν - Ομιλία

    Είκοσι επτά εκατομμύρια άνθρωποι είναι ένα υπερβολικά οδυνηρό και υψηλό τίμημα να πληρώσεις για να ηττηθεί ο φασισμός, για αυτό και αποτελεί καθήκον μας να υπερασπιστούμε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων βασισμένη στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη και σε μια νέα κουλτούρα σχέσεων μεταξύ των κρατών που δεν θα επιτρέψει την επανάληψη οποιουδήποτε πολέμου «ψυχρού» ή «θερμού».

    Αυτά τόνισε σήμερα, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 09/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 09/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5774               0,5808
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4497               0,4523
    Λίρα Αγγλίας              0,8475               0,8525
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 09/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 09/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4265            0,4299
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3479            0,3506
    Δολάριο Καναδά                  0,3628            0,3657
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0628            0,0633
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3727            0,3756
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  323.402,49
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,49     0,34    301.900,00
    FTSE/CySE 20                           410,22     0,53    223.742,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.229,06     0,52    195.731,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.035,42    -1,36     39.146,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.006,88    -0,08      9.710,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.221,69     0,46    234.878,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.252,75     0,60     77.912,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.003,50     1,30     30.429,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.022,09     0,18     70.467,07
    FTSE Med (06/05/2005)                7.332,31     0,59
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (K) Κύπρος - ΚΟΑ - ''Αθλητισμός και Γυναίκα''

    Το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ''Αθλητισμός και Γυναίκα'' θα συνεδριάσει στη Λευκωσία το διήμερο 13 και 14 Μαϊου.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση φωτογραφίας - Εγκαίνια

    Εγκαινιάστηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων έκθεση φωτογραφίας η οποία ανήκει στο Ολλανδικό Μουσείο ''Regentenkamer'' και παρουσιάζει τα έδρανα των Κοινοβουλίων των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την έκθεση εγκαινίασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Κύπρο Maximiliaan E.E. Gevers και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ron Evers, στην παρουσία μελών του διπλωματικού σώματος και άλλων προσκεκλημένων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [15] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - ΕΕ - Γενική Απογραφή Επιχειρήσεων

    Η Στατιστική Υπηρεσία ξεκινά από σήμερα τη Γενική Απογραφή Επιχειρήσεων με στόχο την επίσημη καταγραφή στοιχείων για όλες τις επιχειρήσεις και υποστατικά εργασίας που λειτουργούν σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, πλην των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, κάτι που θα αποτελέσει τη βάση ενός ολοκληρωμένου στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων όπως προβλέπεται από σχετικό κανονισμό της ΕΕ.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Θετική πορεία, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά από μετοχές της περιφέρειας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,52%, κλείνοντας στις 1.221,69 μονάδες. Μικρά κέρδη της τάξης του 0,34% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 323.000 λίρες.

    Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,53% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 410,22 μονάδες.

    [17] (Κ) Ημέρα της Ευρώπης - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Μήνυμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ετοιμότητα να βοηθήσει στην ανεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό και να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέρει σε γραπτό του μήνυμα με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Προσθέτει ότι ''η Επιτροπή ευελπιστεί ότι με κάποια συμβιβαστική λύση θα υιοθετηθούν τάχιστα οι προτάσεις της σχετικά με την οικονομική βοήθεια και τις ειδικές προϋποθέσεις εμπορίου για την τουρκοκυπριακή κοινότητα''.

    [18] (Κ) Λόρα Κένεντι - Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν τα δυο θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών στο αμερικανό Υπουργείο Εξωτερικών Λόρα Κένεντι.

    Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μια περίπου ώρα, της βρετανικής αντιπροσωπείας ηγείτο ο Ντομινίκ Τσίλκοτ, εκ των Διευθυντών του τμήματος Ευρωπαϊκής Ενωσης του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν - Ανάν - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Εγκυρες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η επαφή έγινε στο Κρεμλίνο στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

    Τη συνάντηση επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν - Ανάν - Συνάντηση (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Εγκυρες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η επαφή έγινε σε γεύμα στο Κρεμλίνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

    Τη συνάντηση επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν - Δηλώσεις Ερντογάν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Επιβεβαιώνω ότι έγινε συνάντηση στη Μόσχα. Αυτό μόνο'', είπε ο Εκπρόσωπος, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

    Εξάλλου, όπως μεταδίδει από την Αγκυρα το πρακτορείο Ρόιτερς, ''Παπαδόπουλος και Ερντογάν είχαν συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο περιθώριο των εορτασμών για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μόσχα''.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ''ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την ετοιμότητά του να βοηθήσει για μια νέα διπλωματική ώθηση για επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Είδα ότι οι Ε/Κ δεν είναι αρνητικοί στο θέμα αυτό. Σε σύγκριση με τις προηγούμενές τους δηλώσεις είδα ότι αντιμετωπίζουν θετικά το θέμα μιας τέτοιας διαδικασίας'', είπε ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του στην Τουρκία κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα.

    [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αντιπρόεδρος Κίνας

    Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zeng Qinghong κατά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του Li Zhaoxing.

    Ο Zeng Qinghong επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας του υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και η οποία θα ικανοποιεί τις ανησυχίες και τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων της νήσου.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν - Ανάν - Πληροφορίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη βούληση της ε/κ πλευράς για προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, στη διάρκεια σύντομης κοινωνικής συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από το περιβάλλον του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Μόσχα, πρόκειται για μια ''κοινωνική συνάντηση που δεν ήταν προγραμματισμένη και έγινε στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν για τους εορτασμούς για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου".

    "Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καθόταν δίπλα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και συνομιλούσε και όταν τους προσέγγισε ο κ. Ερντογάν έγινε μια σύντομη συζήτηση'', σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [24] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Περιουσίες - Παπαδημούλης

    Την καταπάτηση και τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα θίγει με ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρει ότι αλλοδαποί, ανάμεσά τους και πολίτες της ΕΕ, διαθέτουν και εκμεταλλεύονται περιουσίες που ανήκουν σε Ε/Κ, με την "εγγύηση" του ψευδοκράτους.

    [25] (Κ) Πατριάρχης Μόσχας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βράβευση

    Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β' ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βραβευθεί από το Ιδρυμα Ενότητας των Ορθόδοξων Χριστιανικών Εθνών.

    Η ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στη Μόσχα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλέξιος Β', ύστερα από συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 9 May 2005 - 17:49:25 UTC