Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παναγία Χρυσολυσιώτισσα - Κύπρος - Επιστροφή
  • [02] (Κ) Μόσχα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόγραμμα
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - 6η Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής - Εναρξη
  • [07] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής - Εισήγηση Ομήρου
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παλαίμαχοι Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Ρωσία- Δηλώσεις (1)
  • [10] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρεν - Κένεντι
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρωσία - Εκδήλωση
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ε/κ περιουσίες - Προσφυγές
  • [13] Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ - Εμπόριο - ΕΕ
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπούργκενστοκ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Παναγία Χρυσολυσιώτισσα - Κύπρος - Επιστροφή

    Την χαρά και την ικανοποίησή τους για την επιστροφή στην Κύπρο της αρχαίας θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Χρυσολυσιώττισας, εξέφρασαν χθες το απόγευμα ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Τοφιάς.

    Χιλιάδες πιστοί, πρόσφυγες από τη Λύση αλλά και Λαρνακείς υποδέχθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λάρνακα την θαυματουργό εικόνα, με αισθήματα δέους και θρησκευτικής κατάνυξης.

    [02] (Κ) Μόσχα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Μόσχα, με πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να παραστεί αύριο στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια από την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

    Με την ίδια πτήση φθάνει στην ρωσική πρωτεύουσα και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο Πούτιν μαζί με άλλους βετεράνους του πολέμου.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Κατά τους χθεσινούς αγώνες της 25ης και προτελευταίας αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος ο Εθνικός Αχνας νίκησε την Αλκή με 1 - 0 σε αγώνα που διεξήχθη στο στάδιο ΓΣΖ.

    Η Αθλητική Ενωση Πάφος εξήλθε ισόπαλη 2 - 2 σε αγώνα της στο στάδιο ΓΣΠ με τον Ολυμπιακό ενώ ισόπαλος 1 -1 έληξε και ο αγώνας Ενωσης Νέων Παραλιμνίου και ΑΕΚ στο γήπεδο ''Τάσος Μάρκου''.

    Τέλος ο Διγενής νίκησε με 4 - 0 τον ουραγό Αρη στο Τσίρειο Στάδιο.

    Σήμερα, ο Απόλλωνας υποδέχεται στο Τσίρειο Στάδιο το ΑΠΟΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα αντιμετωπίζει στο γήπεδο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την Ανόρθωση και η Ομόνοια αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ την ΑΕΛ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η θέση των ΗΠΑ στο Κυπριακό και η στάση τους έναντι της Τουρκίας και της Κύπρου, η πρόθεση της Ρωσίας να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, καθώς και το ζήτημα της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, η αντιπαράθεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ως προς τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα υπουργικά τους καθήκοντα οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στα κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2006 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, για τα κοιτάσματα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, την αυριανή επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα στην Αίγυπτο και για τον παράνομο κατάπλουν ελληνικού πλοίου στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Δίδυμο με μάστερ'', ότι οι δύο Υπουργοί της ΕΔΕΚ, Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, αποδεικνύονται ''δίδυμο με μάστερ στο ρουσφέτι'' και ότι, μετά τις ''συγκλονιστικές'' αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τον κ. Θεοδώρου, επιβεβαιώνονται ''συγκλονιστικές'' πληροφορίες και για τον κ. Μαυρονικόλα, σχετικά με μετακινήσεις εθνοφρουρών πριν τις ευρωεκλογές του περασμένου χρόνου. Αλλού γράφει πως οι εφετινοί εορτασμοί για την Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου) συνοδεύονται και από ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Συνταγματική Συνθήκη και ότι, παρόντος και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λεωφόρο Μακαρίου της Λευκωσίας σχετική εκδήλωση.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Εντείνεται η κόντρα Παπαπολυβίου - Θεοδώρου '', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαπολυβίου κάλεσε χθες τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη να προβεί σε αυτεπάγγελτη έρευνα για να διαπιστώσει εάν ο κ. Θεοδώρου προέβαινε σε ρουσφέτι ή όχι όταν απέστελλε σημειώματα στον πρώην Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Πανίκο Κυριάκου. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους κυρίους Παπαπολυβίου και Κυριάκου ότι συνειδητά επέλεξαν τη δημοσιοποίηση κάποιων σημειωμάτων του, αποκρύπτοντας άλλο, προκειμένου να τον εμφανίσουν ότι κάνει ρουσφέτι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Αντιπροέδρου και βουλευτή του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου όπου δήλωσε ότι, με συγκεκριμένες ενέργειες, μπορεί να ανακοπούν οι παράνομες ενέργειες εις βάρος ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μυρίζει ξανά πετρέλαιο'', γράφει πως η Κύπρος διερευνά τις πιθανότητες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις νότιες θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και ότι, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και το θέμα αυτό στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί από αύριο στην Αίγυπτο ο κ. Λιλλήκας. Αλλού γράφει ότι, δύο περίπου χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν ότι τιμούν την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι στο διάστημα αυτό ζήτησαν και απέκτησαν ταυτότητα της Δημοκρατίας 57.291 Τουρκοκύπριοι, 29.544 απέκτησαν διαβατήριο και 155.985 ζήτησαν πιστοποιητικό γέννησης.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Λίφτινγκ ΑΚΕΛ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι προετοιμασίες των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές του 2006 είναι ήδη σε πλήρη ανάπτυξη και ότι στο ΑΚΕΛ έχει καταρτισθεί στρατηγική με πρώτο στόχο όχι την αύξηση των ποσοστών του κόμματος. αλλά την επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν στο κόμμα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει για το παρασκήνιο του διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα και για το πώς έγινε η επιλογή του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη για τη θέση αυτή, αντί του Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, που εθεωρείτο επίσης ως υποψήφιος για το αξίωμα αυτό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τάση για φρεσκάρισμα'', γράφει στο κύριο θέμα πως ανοικτό παραμένει ακόμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο το θέμα που προέκυψε με τις κατηγορίες εις βάρος του κ. Θεοδώρου για ρουσφέτι και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ''εσωτερικές'' μετακινήσεις Υπουργών, αφού κοπάσει ο θόρυβος και οι αντιπαραθέσεις. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Ρώσου Πρεσβευτή στη Λευκωσία Αντρέι Νεστερένκο, με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει στη χώρα του για τα 60χρονα της αντιφασιστικής νίκης. Ο κ. Νεστερένκο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει δραστήρια στο Κυπριακό και στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης στο πρόβλημα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αλλαξαν τα δεδομένα'', ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δηλώνει ότι τα πράγματα δικαιολογούν μια καινούργια προσέγγιση στο Κυπριακό μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οπως είπε, εμπιστευτικές εκθέσεις των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η πολιτική που ακολούθησαν ήταν να δώσουν στην Τουρκία ό,τι θέλει για να λυθεί το κυπριακό, και αν αρνηθούν οι Ε/Κ να είναι οι ένοχοι, να αποδυναμωθούν μέσα στην ΕΕ ώστε και ως μέλη να μην έχουν καμία δυνατότητα να επηρεάσουν την τουρκική πορεία. Αλλού αναφέρει ότι απέπλευσε προς την Κρήτη από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου το υπό ελληνική σημαία οχηματαγωγό πλοίο Aegean Sun το οποίο είχε προσεγγίσει παράνομα την περασμένη Πέμπτη το εν λόγω λιμάνι, υψώνοντας μάλιστα και τ/κ σημαία.

    Η αγγλόφωνη «Sunday Mail κάτω από τον τίτλο «Οι περιουσιακές διαμάχες θα χειροτερεύσουν» αναφέρεται σε δηλώσεις του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη ότι ο αυξανόμενος αριθμός αγωγών Ε/Κ εναντίων εκείνων που εκμεταλλεύονται τις περιούσιες τους στα κατεχόμενα μπορεί να οδηγήσει σε εκδικητικές πράξεις. Αλλού αναφέρεται στην σημερινή ημέρα της Μάνας και τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ανέφερε ότι ως πρώτο δείγμα της κρατικής μέριμνας, αποφάσισε την επέκταση του επιδόματος μάνας σε όλες τις πολύτεκνες μάνες, που λαμβάνουν μεν κοινωνική σύνταξη, αλλά που μέχρι σήμερα δεν δικαιούνται του «επιδόματος μάνας».

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Μόσχα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Μόσχα, με πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να παραστεί αύριο στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια από την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

    Με την ίδια πτήση φθάνει στην ρωσική πρωτεύουσα και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο Πούτιν μαζί με άλλους βετεράνους του πολέμου.

    Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Μόσχα είναι το ίδιο αισθητά με την εορταστική ατμόσφαιρα και το στόλισμα καθώς η πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των ξένων χωρών.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις 10 αύριο το πρωί (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί μεγάλη στρατιωτική παρέλαση μπροστά από την Κόκκινη Πλατεία και στις 1130 οι ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    Στις 1140 θα ληφθεί φωτογραφία των προσκεκλημένων ηγετών των κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στις 1200 θα δοθεί δεξίωση στο Κρεμλίνο.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με θεατρική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στην Κόκκινη Πλατεία.

    Διακήρυξη ΑΚΕΛ - Επέτειος αντιφασιστικής νίκης

    Η ανθρωπότητα τιμά σήμερα την 60η επέτειο της νίκης κατά του χιτλεροφασισμού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας συνετρίβη ο χιτλεροφασισμός και σώθηκε ο παγκόσμιος πολιτισμός, αναφέρει σε διακήρυξή του το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της 60ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης.

    Η 9η Μαΐου, σημειώνει, είναι ταυτόχρονα και μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου, είτε αυτοί έπεσαν στα πεδία των μαχών, είτε υπήρξαν θύματα της χιτλεροφασιστικής θηριωδίας.

    Χαιρετίζοντας την «επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών», το ΑΚΕΛ «τιμά τη μνήμη όλων όσων έπεσαν πολεμώντας τον φασισμό, ή έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των θηριωδιών των ναζί και των συνεργατών τους. Τιμούμε τους βετεράνους του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου μεταξύ των οποίων είναι και οι Κύπριοι βετεράνοι μαχητές, που με τη ζωή και τη δράση τους αποτελούν σημαντικό ηθικό κεφάλαιο για την Κύπρο και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση».

    Η Κύπρος είχε τη δική της σημαντική συμβολή στον πανανθρώπινο αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού, σημειώνει η διακήρυξη, αφού γύρω στις 30 χιλιάδες ήταν οι Κύπριοι, Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι, που στρατεύθηκαν εθελοντικά για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του ’ξονα προσδοκώντας ότι το τέλος του πολέμου θα έφερνε την ελευθερία και στη δική μας πατρίδα. Πολλοί απ αυτούς θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία του κόσμου.

    Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουν οι λαοί την 60η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης είναι να εντείνουν την πάλη τους για ειρήνη, να εντείνουν την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη πραγμάτων, ενάντια σε όλες εκείνες τις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, σημειώνει το ΑΚΕΛ.

    Εκπρόσωπος - Πλοίο - Κατεχόμενα

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το θέμα της παράνομης προσέγγισης του υπό ελληνικής σημαίας και νηολογίου Πειραιά πλοίου ''AEGEAN SUN'' στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Σε δηλώσεις του σε εκδήλωση στην Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για το Ευρωσύνταγμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

    Χαρακτήρισε το θέμα «απαράδεκτο και έτσι ακριβώς το θεωρεί και η ελληνική κυβέρνηση''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση του πλοίου, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την άμεση αποχώρηση του πλοίου» και αναφέρθηκε στις εντολές που έδωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Μανώλης Κεφαλογιάννης όπως το πλοίο ελλιμενιστεί στο πρώτο ελληνικό λιμάνι.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικές» τις δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη αναφορικά με το θέμα.

    ''Πιστεύω ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο'', κατέληξε.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες

    Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αντιμετώπιση ''του απαράδεκτου φαινομένου της καταλήστευσης ε/κ περιουσίων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου'', τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν ανησυχεί την κυβέρνηση η εξέλιξη στα κατεχόμενα όπου μέλη του λεγόμενου ευρωπαϊκού συνδέσμου περιουσιών βόρειας Κύπρου συγκέντρωσαν το ποσό του ενός εκατομμυρίου στερλινών για στήριξη των ''δικαιωμάτων'' των ''ιδιοκτητών'' περιουσιών στα κατεχόμενα., ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε θετικά, λέγοντας ότι ''όλα αυτά γίνονται με την έγκριση του διαλλαχτικού δήθεν κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ και του διαλλαχτικού δήθεν κ. (Ταγίπ) Ερντογάν''.

    ''Νομίζω ότι η προσπάθεια είναι ένδειξη ανειλικρίνειας όσον αφορά τις προθέσεις για τελική λύση του Κυπριακού, για σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος και αποδεικνύει ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν περαιτέρω τετελεσμένα. Η θέση της δικής μας πλευράς είναι καθαρή. Επιδιώκουμε και επιζητούμε την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό του δικαιώματος της περιουσίας'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι είναι αδύνατο, με οποιοδήποτε ποσό και αν συγκεντρωθεί, η παρανομία να γίνει νόμιμη.

    ''Η απάντηση σε αυτού του είδους επιθυμίες έχει δοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο λεει ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας δεν έχει διαταραχθεί και η παράνομη κατοχή δεν έχει επηρεάσει τα δικαιώματα των πολιτών'', επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    ΕΔΗ - Ε/κ περιουσίες - Κατεχόμενα - Κυπριακό

    Η εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα θα καταστήσει τη λύση του Κυπριακού δυσκολότερη όπως επίσης και την επιμέρους διευθέτηση του περιουσιακού ζητήματος, δήλωσε χθες ο ΓΓ του Κινήματος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Σημείωσε ως ανησυχητικό και το ενδεχόμενο να αρχίσουν την κατάθεση προσφυγών και οι Τ/Κ για τυχόν εκμετάλλευση δικών τους περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, πράξη η οποία θα οδηγήσει ''σε μια συνεχή διένεξη επί αυτού του θέματος με εμπλοκή απλών πολιτών Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Οι ΕΔΗ θεωρούν ότι η μη επίλυση του Κυπριακού είναι που οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ''αν δεν υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος δυστυχώς αυτό το ζήτημα θα το έχουμε συνεχώς μπροστά μας''.

    ΟΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τουρκίας - Κυπριακό

    Οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ''πολιτική ισότητα'', δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Μπακί Ιλκίν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν καινούργιες εξελίξεις στο Κυπριακό και πως το κατά πόσον η διαδικασία στο Κυπριακό θα προοδεύσει ή όχι εξαρτάται από τις απαντήσεις, τις οποίες θα δώσουν οι Ελληνοκύπριοι στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Ιλκίν ανέφερε ότι '' ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ανάν έχει μια σαφή απαίτηση. Ο Γενικός Γραμματέας'', συνέχισε ο κ. Ιλκίν, ''είπε ότι, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά εξηγήσει καθαρά, με γραπτή δήλωση, τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν πάνω στις οποίες υπάρχουν ανησυχίες, τότε θα εξετάσει αυτές τις ενστάσεις''.

    ''Διαφορετικά'', όπως ανέφερε ο κ. Ιλκίν, ''ο κ. Ανάν δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτές. Επί του παρόντος'', συνέχισε ο κ. Ιλκίν, ''όλοι περιμένουν για τις απαντήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς''.

    Η τουρκική πλευρά, είπε ο κ. Ιλκίν, υποστήριξε το σχέδιο Ανάν επειδή ήταν βασισμένο στο συνεταιρισμό, ενώ για τον ίδιο λόγο το απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι.

    Εκπρόσωπος - Εκστρατεία ενημέρωσης - Ευρωσύνταγμα

    Η εκστρατεία της κυβέρνησης για ενημέρωση των πολιτών για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφερε το Σύνταγμα πιο κοντά στους πολίτες, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Μιλώντας στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για το Ευρωσύνταγμα, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως σκοπός της εκστρατείας είναι να μάθει όσο περισσότερο μεγαλύτερος αριθμός πολιτών για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - Μέρα Μάνας

    Η πολιτεία, αποδίδοντας τιμή και έκφραση της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης όλων για όλα όσα προσφέρει η Κύπρια Μάνα, στρέφει σήμερα την προσοχή της στην πολύτεκνη μάνα και ως πρώτο δείγμα της κρατικής μέριμνας, αποφάσισε την επέκταση του επιδόματος μάνας σε όλες τις πολύτεκνες μάνες, που λαμβάνουν μεν κοινωνική σύνταξη, αλλά που μέχρι σήμερα δεν δικαιούνται του «επιδόματος μάνας», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δήλωσή του για τη Μέρα της Μάνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει επίσης ότι από την 1η Ιουλίου 2005, το πρόσθετο μηνιαίο επίδομα για εθνοφρουρούς που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες, αυξάνεται από ΛΚ £68 το μήνα σε ΛΚ £75.

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι σήμερα, στις 8 του Μάη, «γιορτάζουμε και μεις στην Κύπρο, την καθιερωμένη παγκόσμια «Μέρα της Μάνας».

    «Είναι μέρα απόδοσης τιμής, έκφρασης σεβασμού και προσφοράς ευγνωμοσύνης στη «Μάνα» για όσα πολλά και ανεκτίμητα προσφέρει στον κοινωνικό ιστό», σημείωσε, για να προσθέσει ότι ιδιαίτερα στη δική μας πατρίδα, «στη δική μας κοινωνία, όπου το ισχυρότερο κύτταρο είναι ο «κρίκος της οικογένειας», η Κύπρια Μάνα έχει αποδειχθεί το σταθερό θεμέλιο του οικογενειακού θεσμού.

    Παναγία Χρυσολυσιώτισσα - Κύπρος - Επιστροφή

    Την χαρά και την ικανοποίησή τους για την επιστροφή στην Κύπρο της αρχαίας θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Χρυσολυσιώττισας, εξέφρασαν χθες το απόγευμα ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Τοφιάς.

    Χιλιάδες πιστοί, πρόσφυγες από τη Λύση αλλά και Λαρνακείς υποδέχθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λάρνακα την θαυματουργό εικόνα, με αισθήματα δέους και θρησκευτικής κατάνυξης.

    Η εικόνα επέστρεψε στα χέρια των Λυσιωτών στις ελεύθερες περιοχές ύστερα από 31 χρόνια και πολλές περιπέτειες που πέρασε.

    Η υποδοχή της εικόνας έγινε γύρω στην Λεωφόρο 1ης Απριλίου, σε ειδική τελετή από χιλιάδες πιστούς με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Λύσης και βουλευτές όλων των κομμάτων της Λάρνακας.

    Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας συνόδευσαν οι πιστοί εν πομπή υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας και με συνοδεία αγήματος της Εθνικής Φρουράς, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Δροσιάς, όπου τελέστηκε εσπερινός.

    Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης κ. Τοφιάς ανέφερε ότι παρά την απογοήτευση που νοιώθουν οι Λυσιώτες επειδή βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, εντούτοις είναι και χαρούμενοι επειδή «επανακτήσαμε ένα χαμένο θησαυρό».

    Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος δήλωσε ότι η εικόνα της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας έρχεται στην ελεύθερη Λάρνακα «για να ενισχύσει, να δυναμώσει και να εμψυχώσει τα παιδιά της, τους Λυσιώτες που τόσο την αγάπησαν και τόσο τους αγαπάει».

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Κατά τους χθεσινούς αγώνες της 25ης και προτελευταίας αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος ο Εθνικός Αχνας νίκησε την Αλκή με 1 - 0 σε αγώνα που διεξήχθη στο στάδιο ΓΣΖ.

    Η Αθλητική Ενωση Πάφος εξήλθε ισόπαλη 2 - 2 σε αγώνα της στο στάδιο ΓΣΠ με τον Ολυμπιακό ενώ ισόπαλος 1 -1 έληξε και ο αγώνας Ενωσης Νέων Παραλιμνίου και ΑΕΚ στο γήπεδο ''Τάσος Μάρκου''.

    Τέλος ο Διγενής νίκησε με 4 - 0 τον ουραγό Αρη στο Τσίρειο Στάδιο.

    Σήμερα, ο Απόλλωνας υποδέχεται στο Τσίρειο Στάδιο το ΑΠΟΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα αντιμετωπίζει στο γήπεδο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την Ανόρθωση και η Ομόνοια αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ την ΑΕΛ.

    [06] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - 6η Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής - Εναρξη

    Αρχισαν σήμερα το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, οι εργασίες της 6ης Διευρυμένης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ετοιμασία του προσχεδίου προγραμματικών θέσεων του Κινήματος ενόψει του Προγραμματικού Συνεδρίου της 9ης Οκτωβρίου 2005 και για προετοιμασία του ενδοκομματικού διαλόγου για τους στόχους της αμέσως προσεχούς περιόδου.

    Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, των Επαρχιακών Επιτροπών και των Συμβουλίων Μαζικών Οργανώσεων, που συμμετέχουν στη διευρυμένη αυτή Σύνοδο, θα ασχοληθούν ''με τις πολιτικές εξελίξεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και να καθορίσει τη γραμμή του Κινήματος.

    [07] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής - Εισήγηση Ομήρου

    Την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, των νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων και τη διαμόρφωση μιας συνεπούς στρατηγικής, που θα λαμβάνει υπόψη και την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, ζητεί ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η συκοφαντική εκστρατεία της Τουρκίας ότι δήθεν ο κυπριακός Ελληνισμός δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

    Σε εκτενή εισήγησή του προς την 6η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ που πραγματοποιείται σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι, ''σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα ( ΓΓ) του ΟΗΕ θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι ασφαλώς η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο Γενικός Γραμματέας θα προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, για να υπάρξουν δύο προκαταρκτικές συμφωνίες''.

    Οι συμφωνίες αυτές είναι επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, δηλώνοντας ότι, αφού είναι γνωστό ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται πλέον επιδιαιτησία, το νέο δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει χωρίς προηγούμενη συμφωνία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    Για μια ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν, είπε ο κ. Ομήρου, θα πρέπει, σε αυτήν τη χρονική περίοδο η ελληνική κυπριακή πλευρά να καταθέσει τα ζητήματα επί των οποίων επιδιώκουμε ρυθμίσεις στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και η παράθεση αυτών των ζητημάτων να πάρει τη μορφή ενός ολοκληρωμένου περιγράμματος λύσης.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παλαίμαχοι Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου

    Η Κύπρος τιμά και πάλιν τα 60χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών που επιτεύχθηκε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και απαντά ''παρούσα'', στον αγώνα για ''πόλεμο στον πόλεμο'' και ενάντια σε εκείνες τις ληστρικές και άδικες πολιτικές που θέτουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμός του στην εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα στη Λευκωσία ο Σύνδεσμος Πολεμιστών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την 60ή επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Κύπρου στον αγώνα εκείνο κατά του φασισμού, τονίζοντας πως η Κύπρος, που μαζικά έδωσε το ''παρών'' της στο αντιφασιστικό κάλεσμα, δεν δικαιώθηκε.

    ''Θύμα εισβολής και κατοχής έπεσε και η πατρίδα μας'', είπε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας πως ''ο αποικιοκράτης, με το τέλος του πολέμου, της αρνήθηκε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και των υποσχέσεων που προπολεμικά απλόχερα είχε δώσει''.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Ρωσία- Δηλώσεις (1)

    Με τυχόν συζήτηση του ζητήματος των περιουσιών στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, θα επιβεβαιωθεί η θέση της τουρκικής πλευράς ότι οι προσφυγές δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών της Δημοκρατίας αλλά θέμα πολιτικής απόφασης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Ρωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη και το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν ευσταθούν οι πληροφορίες που φέρουν τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν να προσκομίζει στην Κύπρο συγκεκριμένη πρόταση για την κατεχόμενη Αμμόχωστο, την οποία η κυβέρνηση δεν κρίνει ως ικανοποιητική.

    Καμμία πρόταση δεν φέρει μαζί του ο κ. Ρεν, είπε ο Πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε πως δεν είναι αυτός ο σκοπός της εδώ επίσκεψης του κ. Ρεν.

    Ερωτηθείς για τα θέματα που συζήτησε με την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Λόρα Κένεντι, στη διάρκεια της εδώ πρόσφατης επίσκεψής της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως με την κ. Κένεντι συζήτησε το Κυπριακό.

    Τα σενάρια περί έναρξης μιας νέας πρωτοβουλίας προς επίλυση του Κυπριακού, είπε, δεν είναι τίποτε άλλο από απλά δημοσιεύματα Τύπου.

    [10] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρεν - Κένεντι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διέψευσε σήμερα πληροφορίες που φέρουν τον Επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολι Ρεν να κομίζει, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο, πρόταση για την Αμμόχωστο και σημείωσε πως «δεν είναι αυτός ο σκοπός της επίσκεψής» του ευρωπαίου αξιωματούχου στο νησί.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρωσία - Εκδήλωση

    Τιμή και ευγνωμοσύνη πρέπει να οφείλεται σε όλους που έδωσαν τη ζωή τους εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Ρωσία όπου ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραστεί σε εκδήλωση αύριο που θα πραγματοποιηθεί στην Μόσχα όπου θα αποδοθούν τιμές στα θύματα του πολέμου εναντίον του φασισμού.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ε/κ περιουσίες - Προσφυγές

    Κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να αναχαιτιστεί και να τερματιστεί η εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα από πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το δικαίωμα του κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει τα δίκαιά του διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και για αυτό και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για να σταματήσει τις προσφυγές Ε/Κ εκτοπισμένων των οποίων οι περιουσίες στα κατεχόμενα τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης.

    [13] Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ - Εμπόριο - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διέπεται από κανονισμούς, από νόμους και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στην εφαρμογή των κανονισμών αυτών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη στη δήλωση αυτή στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Μόσχα, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Πρεσβευτή της Βρετανίας στην Αγκυρα ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρεί ικανοποιητικά στο θέμα του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/Κ καθώς και δήλωση του Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι η χώρα του θα πρέπει να έχει, στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού, επαφές με τα κατεχόμενα.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπούργκενστοκ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επεδίωξαν ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού.

    Οπως είπε από τα έντεκα πρόσθετα αιτήματα που υπέβαλε η Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ικανοποίησε τα 10 και μισό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 8 May 2005 - 17:49:21 UTC