Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) ΚΥΠΕ - Ευχές

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση αποστολής επιστολής εκ μέρους της τέως Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου σε δικαστή για εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς και η παραίτηση ως εκ τούτου του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι θέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για το Κυπριακό, ο σφετερισμός ε/κ κατεχόμενων περιουσιών και ο τουρισμός στα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την κυπριακή λίρα και το ενδεχόμενο εισδοχής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ, καθώς και η έξοδος των Κυπρίων για τις διακοπές του Πάσχα.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κρίση στη δικαιοσύνη'' γράφει ότι, παρά το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η επικοινωνία της κ. Ακκελίδου δεν ήταν επιτρεπτή στην υπόθεση της παρέμβασής της σε δικαστική διαδικασία, την αθώωσε, προκαλώντας την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ενέργεια η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αποθέωση της πολιτικής και νομικής ευθιξίας, φαινόμενο πολύ σπάνιο για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ βλέπουν μόνο το σχέδιο Ανάν ως λύση για το Κυπριακό, γεγονός που δείχνει ότι δεν κατανοούν τις κυπριακές θέσεις .

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Ενοχλημένος ο Τάσσος από τον Χρίστου'' γράφει ότι πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι διαφορετικές θέσεις και εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ως προς τους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού. Το θέμα, προσθέτει, προκαλεί τριγμούς στη συγκυβέρνηση και σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ουσιαστικά ότι οι θέσεις του κ. Χρίστου είναι θέσεις και επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι το αδιαχώρητο παρατηρείται αυτές τις ημέρες στα αεροδρόμια της Κύπρου, αφού χιλιάδες είναι εκείνοι που θα περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο εξωτερικό, με πρώτη χώρα προτίμησης την Ελλάδα.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο "Υπάρχει ευθιξία'' αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να υποβάλει την παραίτησή του, ''επιλέγοντας την προάσπιση του θεσμού και την προσωπική του αξιοπρέπεια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Ακκελίδου''. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση ανοικτά πια παραδέχεται ότι στον ορίζοντα προβάλλει ο κίνδυνος να δεχθεί σοβαρό πλήγμα ο τουρισμός λόγω των κατεχομένων. Ο τουρισμός, προσθέτει, είναι ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο, πέραν του σφετερισμού ε/κ κατεχόμενων περιουσιών, που ανοίγει ως συνέπεια της μη λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ηταν σκληρός και τον έλεγαν Νικήτα'' γράφει ότι με μια κίνηση που εξέπληξε και προκαλεί αντιφατικά σχόλια, ο Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε ουσιαστικά να αποδεχθεί (μόνο τυπικά την αποδέχθηκε) την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αθωώσει την τέως Υπουργό Υγείας. Προσθέτει ότι ο δικηγόρος της κ. Ακκελίδου εξαπέλυσε βολές κατά του Εισαγγελέα, υπενθυμίζοντας ότι η κ. Ακκελίδου έχασε την υπουργική της έδρα από την υπόθεση αυτή. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε πως στόχος της ΕΕ είναι η συνολική λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Τα βρόντηξε και έφυγε'' γράφει ότι, διαφωνώντας με την απόφαση του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Προσθέτει ότι ενόψει και του γεγονότος ότι πριν το τέλος του χρόνου ο Γενικός Εισαγγελέας θα αφυπηρετούσε, είχε αρχίσει η διαδοχολογία με επικρατέστερους τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και τον Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα. Αλλού γράφει ότι το θέμα του σφετερισμού κατεχόμενων ε/κ περιουσιών ήγειρε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της εβδομάδας η Κομισιόν στην τ/κ ηγεσία. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί με Τ/Κ αλλά και με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης κατά την επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κατίσχυσε η δικαιοσύνη'' γράφει ότι αθωώθηκε η τέως Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου η οποία κατηγορείτο για παρέμβαση σε δικαστική εξουσία. Προσθέτει ότι η απόφαση δικαίωσε τις αγνές προθέσεις της κ. Ακκελίδου σε σχέση με την αποστολή επιστολής σε δικαστή με σκοπό να την ενημερώσει για το ιστορικό χρήστη ναρκωτικών, του οποίου η υπόθεση εκκρεμούσε ενώπιον του δικαστηρίου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο υποτίμησης της κυπριακής λίρας, ενώ για τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (προθάλαμος του Ευρώ) είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να μπει σε ένα διάλογο με την ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ο Γενικός Εισαγγελέας παραιτείται αφού η τέως Υπουργός αθωώθηκε'' γράφει ότι ο κ. Νικήτας παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Προσθέτει ότι η κ. Ακκελίδου είχε καταδικαστεί σε 1.000 λίρες πρόστιμο από το Επαρχιακό Δικαστήριο το Φθινόπωρο για την ίδια υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτησή της από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες νέες χρεώσεις σε υπέρβαρες αποσκευές με πιο ψηλές χρεώσεις για ευρωπαϊκούς προορισμούς και χαμηλότερες για την Ελλάδα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο "Ο Νικήτας παραιτείται'' γράφει ότι χθες ο Γενικός Εισαγγελέας με θυμό παραιτήθηκε μετά που καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αθώωση της τέως Υπουργού Υγείας. Προσθέτει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου λήφθηκε με 9 ψήφους υπέρ και 3 κατά, ενώ η κ. Ακκελίδου εξέφρασε την ηθική της ικανοποίηση για την απόφαση. Αλλού γράφει ότι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θα επιστρέψουν στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή περαιτέρω μείωση του αριθμού της ειρηνευτικής δύναμης με σκοπό να εισηγηθούν πιθανές μειώσεις.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Βάισμαν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε χθες το πρωί το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν, το οποίο άνοιξε στην Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία.

    ''Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του πρώην Προέδρου του κράτους του Ισραήλ. Εκ μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς το λαό και την οικογένεια του εκλιπόντος'', έγραψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Γιώργος Ιακώβου - Ισραήλ - Επίσκεψη - Βάισμαν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ στις 16 και 17 Μαϊου.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος υπέγραψε στην Πρεσβεία του Ισραήλ το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της χώρας Εζερ Βάισμαν, επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο, προσθέτοντας πως αυτές αναπτύσσονται συνεχώς.

    Γλαύκος Κληρίδης - Εζερ Βάισμαν

    Πραγματικό φίλο της Κύπρου χαρακτήρισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τον εκλιπόντα Πρόεδρο του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν.

    ''Ηταν φίλος, συνάδελφος στη βασικλική βρετανική αεροπορία το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πραγματικός φίλος της Κύπρου'', είπε ο κ. Κληρίδης, αφού υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία του Ισραήλ.

    ΥΠΕΞ - Κανονισμοί - Ολι Ρεν - Επίσκεψη

    Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στη θέση για αποσύνδεση του χρηματοδοτικού κανονισμού ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Τ/Κ και του απευθείας εμπορίου των κατεχομένων με την ΕΕ, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει λόγος ορισμένες χώρες να επιμένουν να τους συνδέουν.

    ''Εμείς θέλουμε να βοηθηθούν οι Τ/Κ. Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί όλες αυτές οι χώρες προσπαθούν να εκβιάσουν συνδέοντας αυτούς τους δύο κανονισμούς'', υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν στην ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι δύο κανονισμοί καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του Επιτρόπου της Διεύρυνσης Ολι Ρεν και του Υπουργού για θέματα Ευρώπης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ολι Ρεν - Κανονισμοί - Απευθείας εμπόριο

    Τη βεβαιότητα ότι στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών θα εξευρεθεί σωστή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα και θα γίνουν σεβαστές οι αρχές που διέπουν την ΕΕ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει, κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών, το ζήτημα της ορθής νομικής βάσης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, προσθέτοντας πως ασφαλώς θα συζητηθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου το θέμα των κανονισμών.

    ''Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή όσον αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ακόμη δεν έχει επιδειχθεί οποιαδήποτε συνεργασία, πνεύμα συνεργασίας εκ μέρους της τ/κ ηγεσίας, για τη χρησιμοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και την ανάληψη του ποσού των 259 εκατομμυρίων ευρώ'', με βάση το χρηματοδοτικό κανονισμό, είπε ο Εκπρόσωπος. Πρόσθεσε πως ''φαίνεται ότι η πρόθεση είναι και πάλι η επιδίωξη πολιτικών πλεονεκτημάτων''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ιριλάι - Επίσκεψη Κένεντι

    Για εφαρμογή δυο μέτρων και δυο σταθμών έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Ο κ. Ιριλάι ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν πίεση επί της Τουρκίας για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ, όπως γίνεται με τη Συρία που αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο, παρέπεμψε στο σχέδιο Ανάν, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας του σε αυτό.

    Ερωτηθείς εξάλλου αν παραμένουν οι ενδείξεις ότι η επικείμενη επίσκεψη στην περιοχή της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η αμερικανική διπλωματία έχει δηλώσει ότι η κ. Κένεντι έρχεται για να ακούσει''.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός

    Γίνονται τα πάντα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''θέλουμε να υπάρξει οικονομική αναβάθμιση της τ/κ κοινότητας, γιατί τούτο είναι βοηθητικό στην περαιτέρω προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    Πρόσθεσε πως υπάρχουν ωστόσο σοβαρές παρανομίες όσον αφορά την εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών και τούτο πρέπει να ληφθεί υπόψη.

    Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Ενδιαφέρον πολιτών

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών να ενημερωθούν για το Σύνταγμα της ΕΕ.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''βαθμιαία όλοι αντιλαμβάνονται ότι το Σύνταγμα της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ιδίως ότι μετά από την ένταξή μας ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή θα λαμβάνεται στις Βρυξέλλες''.

    Εξάλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης μιλώντας προχθές σε εκδήλωση χαρακτήρισε το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης σημαντικό βήμα στις πολυετείς προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε όλους τους τομείς.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν

    Εχει αρχίσει να καθορίζεται, στο πλαίσιο της ΕΕ, ο οδικός χάρτης τον οποίο η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ''η ΕΕ επιμένει στη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις δικές της αρχές''.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στάση τους στο θέμα της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν φαίνεται ότι ειδικώς στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν έχει αλλάξει την πολιτική της Τουρκίας''.

    Ευρωβουλή - Τουρκία

    Στις συστάσεις που έκανε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ προς την Τουρκία για την έγκαιρη υπογραφή του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας αναφέρθηκε χθες η λουξεμβουργιανή προεδρία, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής για τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου των Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

    Κατά τη συνεδρία της συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων προέκυψαν ερωτήσεις που αφορούσαν την Τουρκία με αφορμή το Συμβούλιο Σύνδεσης. Ο Εσθονός Αντιπρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής Τούμας Χέντρικ Ιλβς, ο Γερμανός Ευρωβουλής Μίχαελ Γκάλερ και ο Βέλγος Φίλιπ Κλέις παρενέβησαν επικριτικά εναντίον της Τουρκίας για την πρόθεσή της να συνοδεύσει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου με μονομερή δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Απαντώντας ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ αναφέρθηκε στις συστάσεις που έκανε το Συμβούλιο προς την Τουρκία για την έγκαιρη υπογραφή του Πρωτοκόλλου και για την ανάγκη άρσης της απαγόρευσης προσέγγισης πλοίων με κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια. Για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας, είπε ότι αυτή θα είναι δική της υπόθεση χωρίς να είναι δεσμευτική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και δεν θα έχει καμιά σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανεφερε ακόμη ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε αποδοχή του Σχεδίου Ανάν και αναζήτηση λύσης με βάση αυτό το Σχέδιο.

    Για την εκλογή του Μεχμέτ Αλί. Ταλάτ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση Αυστριακού ευρωβουλευτή γιατί η προεδρία δεν χαιρέτισε την εκλογή του, ο κ. Σμιτ επισήμανε ότι η προεδρία δεν προέβη σε δήλωση γιατί η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την εκλογή ως εκλογή ''Προέδρου'' κράτους, αλλά ως αρχηγού της Κοινότητας.

    Γιούνκερ - ΕΕ - Τ/Κ - ''Απομόνωση''

    Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Στρασβούργο πως ''προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση της ΕΕ για τους Τ/Κ μέσω όλων των διπλωματικών καναλιών''.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος μιλούσε από το βήμα της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, είπε πως η ΕΕ θα προτιμούσε να γίνουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για αυτό το θέμα.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Γαλλίας - Κατεχόμενα - Περιουσίες

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, για την ευαισθησία και την κατανόηση που επιδεικνύει στο θέμα του σφετερισμού των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από ξένους.

    Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μετά από ενέργειες του Υπουργείου προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το τελευταίο περιέλαβε στην ιστοσελίδα του κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

    ΥΠΑΜ - Αποναρκοθέτηση - Κατοχικός στρατός

    Ελλειψη καλής θέλησης από την πλευρά του κατοχικού στρατού να προχωρήσει στην αποναρκοθέτηση της γραμμής αντιπαράταξης, κατήγγειλε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο φυλάκιο ''Τύμβος'' στη Μακεδονίτισσα με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι η διαδικασία της αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ζώδιας - Αστρομερίτη έχει ολοκληρωθεί, προσθέτοντας πως η διαδικασία θα συνεχιστεί στις ''υπόλοιπες περιοχές σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο είχαμε προκαθορίσει από την αρχή της έναρξης αυτής της διαδικασίας''.

    Γενικός Εισαγγελέας - Ανακοίνωση - Παραίτηση

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η απόφαση αυτή του κ. Νικήτα ανακοινώθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αθώωση της τέως Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία με την αποστολή επιστολής σε επαρχιακό δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς.

    Ανώτατο Δικαστήριο - Αθώωση Ντίνας Ακκελίδου - Αθώωση Ελένης Αντωνίου

    Αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η τέως Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία με την αποστολή επιστολής σε σχέση με υπόθεση ναρκομανούς σε επαρχιακό δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη ποινική υπόθεση.

    Με ψήφους εννέα έναντι τριών, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η επικοινωνία της πρώην Υπουργού με επαρχιακό δικαστή ''δεν υπήρχε ενδεχόμενο να λειτουργήσει βλαπτικά στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης''.

    Το δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι ''δεν υπήρχε ένοχη πράξη, ούτε εν πάση περιπτώσει θα υπήρχε έρεισμα για ένοχη σκέψη''.

    Αθωωτική απόφαση εκδόθηκε και για την υπόθεση της ιατροδικαστού Ελένης Αντωνίου, η οποία βρισκόταν μέχρι σήμερα σε διαθεσιμότητα.

    Η κ. Αντωνίου είχε κατηγορηθεί ότι άλλαξε κατάθεσή της, κατά τρόπο που έτεινε να αποδείξει την αθωότητα τριών γιατρών στην υπόθεση του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη.

    Εκπρόσωπος - Απόφαση Ανωτάτου για Ακκελίδου

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αθώωσε την τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία με την αποστολή επιστολής σε επαρχιακό δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε πως η κ. Ακκελίδου πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένη μετά την αθωωτική απόφαση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ''ότι με την απόφαση αυτή στο χέρι η κ. Ακκελίδου μπορεί να συνεχίσει και την καριέρα της και την πολιτική της ανάμειξη χωρίς κανένα πρόβλημα''.

    Πρόσθεσε πως ''οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι τελεσίδικες και αποτελούν δεσμευτικές αποφάσεις για όλα τα δικαστήρια''.

    ''Χαίρομαι διότι η απόφαση αυτή δικαιώνει την πρώην Υπουργό Υγείας κ. Ακκελίδου'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    ΥΠΕΣ - Αθώωση Ακκελίδου

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου χαιρέτισε την αθώωση της τέως Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου από το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία με την αποστολή επιστολής σε επαρχιακό δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς.

    ''Χαιρετίζω την απόφαση. Πιστεύω ότι ήταν μια ηθική κυρίως δικαίωση για την κ. Ακκελίδου, διότι από την αρχή πολλοί από μας, συνάδελφοι αλλά και πολλοί πολίτες, θεώρησαν ότι υποδείχθηκε υπερβολική αυστηρότητα σε μια καθαρά ανθρωπιστική της προσπάθεια'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι και σύμφωνα με την ρωμαϊκή ρήση ''η υπερβολική δικαιοσύνη οδηγεί σε αδικία''.

    ΑΚΕΛ - Ακκελίδου - Αθωωτική απόφαση

    Ως κατίσχυση της Δικαιοσύνης και δικαίωση τόσο της ιδίας όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου θεωρεί το ΑΚΕΛ την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την οποία αθωώνεται η πρώην Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    ''Το ΑΚΕΛ'', όπως αναφέρει σε του ανακοίνωση, ''αισθάνεται φυσιολογικά δικαιωμένο γιατί η στάση που τήρησε στο θέμα από την πρώτη στιγμή έχει επιβεβαιωθεί''.

    ΝΕΟ - Γενικός Εισαγγελέας - Απόφαση Ανωτάτου

    Οι Νέοι Ορίζοντες επαινούν τον Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα για την απόφασή του να υποβάλει παραίτηση ύστερα από την αθώωση της τέως Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου από το Ανώτατο Δικαστήριο και σημειώνουν ότι η απόφαση του κ. Νικήτα αποτελεί ένδειξη θάρρους και ευθιξίας.

    ''Ανεξάρτητα από την ουσία της απόφασης του Ανωτάτου, οι ΝΕΟ επαινούν τον Γενικό Εισαγγελέα για την απόφασή του, η οποία αποτελεί ένδειξη θάρρους και ευθιξίας, σπάνιας για άτομα που κατέχουν πολιτειακά αξιώματα στον τόπο'', αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΝΕΟ.

    ΕΥΡΩΔΗ - Προδρόμου - Απόφαση Ανωτάτου

    Η απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου δικαιώνει την Κωνσταντίνα Ακκελίδου ως προς την ποινική πλευρά των πραγμάτων, ωστόσο η πολιτική ευθύνη της πρώην Υπουργού Υγείας δεν κρίνεται στα ποινικά δικαστήρια, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

    ''Η απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου δικαιώνει την κ. Ακκελίδου ως προς την ποινική πλευρά των πραγμάτων. Την συγχαίρουμε για αυτό. Ωστόσο το πολιτικό ζήτημα παραμένει αναλλοίωτο'', προσθέτει.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ - Συνέντευξη

    Προσπάθειες για έναρξη κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας στο πλαίσιο της πάταξης της λαθρομετανάστευσης και των αιτητών ασύλου, καταβάλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με τον Υπουργείο Εσωτερικών.

    Σε συνέντευξή στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου τονίζει πως με την ένταξή της στην ΕΕ, η Κύπρος έχει γίνει ελκυστικότερος προορισμός για τους λαθρομετανάστες και τους αιτητές πολιτικού ασύλου, γεγονός που έφερε το νησί να βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκόσμια ως προς τις εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με τον πληθυσμό του.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσον πλησίαζε η ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, βαθμιαία οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου πολλαπλασιάζονταν. Ενδεικτικά, το 2001 οι αιτήσεις για άσυλο ήταν περίπου 100, το 2002 ανέβηκαν στις 200, το 2003 πολλαπλασιάστηκαν στις 4.500 και το 2004 έφθασαν στον αριθμό-ρεκόρ που αγγίζει τις 10.000.

    Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Ενας χρόνος στην ΕΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Η Κύπρος, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται στην καταλληλότερη γεωγραφικά θέση για να βοηθήσει την ΕΕ στη διαμόρφωση της πολιτικής της για τη Μέση Ανατολή δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η Κύπρος, είπε, αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους τους εταίρους της στην ΕΕ τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

    Για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε πως θα ήταν πολύ καλό εάν οι δυο πλευρές στο νησί μπορούσαν να παρουσιάσουν κοινές εισηγήσεις στα ΗΕ σε σχέση με τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ θα παρέχει την υποστήριξή της όπου είναι δυνατό και όπου αυτό της ζητηθεί για λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του Συντάγματος της ΕΕ, ο κ. βαν ντε Μιρ εξέφρασε την ευχή η κυπριακή Βουλή να επικυρώσει το Σύνταγμα πριν τις 29 Μαΐου, όταν οι Γάλλοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θα το επικυρώσουν ή όχι, σημειώνοντας πως το Σύνταγμα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου οι 25 χώρες της ΕΕ να λειτουργούν σωστά από δημοκρατικής απόψεως και προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιος κάνει τι εντός της ΕΕ.

    Αναφορικά με την ένταξη στην ΕΕ, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης διαπίστωσε ότι οι Κύπριοι ενδιαφέρονται σε αυτό το στάδιο περισσότερο για τα ατομικά τους δικαιώματα ως πολίτες της ΕΕ, παρά για τις γενικές πολιτικές της Ενωσης.

    Κληθείς να προβεί σε ανασκόπηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από την Κύπρο, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε πως ''η Κύπρος πάει καλά'' με την εφαρμογή του κεκτημένου.

    ΔΗΣΥ - Διακήρυξη - Πρώτη επέτειος ένταξης στην ΕΕ

    Ο ΔΗΣΥ με διακήρυξή του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια τονίζει ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει αφετηρία γόνιμου και υπεύθυνου προβληματισμού και για το πώς αξιοποιήθηκε ο χρόνος αυτός προκειμένου η Κύπρος να πάει μπροστά.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά την ένταξη η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει ανοικτά στο λαό το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμά της για την ταχύτερη δυνατή ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

    ΔΗΚΟ - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εκφράζει την ελπίδα και πεποίθηση του ότι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του ''μπορούν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν ακόμα πιο σημαντικά οφέλη μέσα στην ΕΕ και πρωτίστως μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Η λύση αυτή, προσθέτει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    ΝΕΟ - ΕΕ - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, συμπλήρωσε αισίως ένα χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλώβητη και περήφανη, και ο Κύπριος πολίτης είναι σήμερα Ευρωπαίος πολίτης με αξιοπρέπεια, αφού δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις των Τούρκων και τις πιέσεις των ξένων.

    Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες, θεωρώντας ότι οι ικανοποιητικές για την ε/κ πλευρά πρόσφατες εξελίξεις εντός της ΕΕ διαψεύδουν για μια ακόμη φορά τους κινδυνολόγους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάσχα - Ελλάδα - Ευχές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ευχετήριες επιστολές στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επίσης ευχετήριες επιστολές στη Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς Αλέκο Αλαβάνο.

    Ιερά Σύνοδος - Πασχαλινή εγκύκλιος

    Μπορεί να δημοσιευθεί από εφημερίδες το Σάββατο, 30 Απριλίου 2005, οι δε ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να την μεταδώσουν την Κυριακή της Ανάστασης.

    Η Εκκλησία της Κύπρου, εορτάζοντας και εφέτος την Ανάσταση του Κυρίου, ζητεί και επιδιώκει την ελευθερία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση και εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ασφάλεια και τη δημοκρατία.

    Οπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος σε εγκύκλιό της που θα αναγνωσθεί την Κυριακή της Λαμπρής σε όλους τους ναούς των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας, ''η Εκκλησία παρακολουθεί και σήμερα, με αίσθημα σύνεσης, χρέους και ευθύνης, τα διαδραματιζόμενα, αφουγκράζεται τους προβληματισμούς των πιστών της και κατανοεί τις ανησυχίες και αγωνίες τους, αλλά και συνεχίζει να αγωνίζεται και να προσεύχεται για την εξεύρεση μιας δίκαιης και ορθής λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα''.

    Η Εκκλησία, όπως αναφέρεται στη συνοδική εγκύκλιο, επιδιώκει την επίτευξη ''μιας λύσης, η οποία θα διασφαλίζει την ελευθερία και τη σωτηρία του νησιού μας και την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του λαού μας στις πατρογονικές του εστίες''.

    Προεδρεύων Ιεράς Συνόδου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπούλιας

    EMBARGO 30 Απριλίου 2005

    Ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, απέστειλε με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, εκφράζοντας την ευχή για επανένωση της Κύπρου, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

    Επίσης, ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, απέστειλε με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εκφράζοντας την ευχή να δικαιωθούν οι αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους

    ΑΚΕΛ - Πασχαλινό μήνυμα

    Μήνυμα πάλης και πίστης ότι σύντομα θα τερματιστεί η δοκιμασία της πατρίδας μας και όλοι μαζί θα χαρούμε την επανένωσή της, στέλνει με πασχαλινό μήνυμά του το ΑΚΕΛ.

    ''Αυτές τις μέρες ο λαός μας ανανεώνει την ελπίδα και την πεποίθηση του ότι δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα της δικαίωσης της Κύπρου. Αυτή η ώρα βέβαια θα έρθει ως αποτέλεσμα της πάλης του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, για μια σωστή λύση του Κυπριακού'', προσθέτει.

    ΔΗΣΥ - Πασχαλινό Μήνυμα

    Με την ευκαιρία του Πάσχα, ο ΔΗΣΥ απευθύνει σε όλους το ''Χριστός Ανέστη'' με την ελπίδα ότι και η πατρίδα μας θα αναστηθεί και καλεί τον κυπριακό λαό να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των ημερών με σύνεση, ψυχραιμία και λογική και προπαντός με ενότητα, σύμπνοια και αισιοδοξία.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η Κύπρος έχει ενσωματωθεί από την 1η Μαϊου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μπορεί ισότιμα να μετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να απολαμβάνει τα αγαθά της συμμετοχής στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    ΔΗΚΟ - Μήνυμα για την Ανάσταση

    Εορτάζοντας την εφετινή Ανάσταση, το Δημοκρατικό Κόμμα εύχεται στον κυπριακό Ελληνισμό ''Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά'' και όπως η εορτή αυτή είναι ο τελευταίος σταθμός της πορείας της Κύπρου και του λαού της προς τον Γολγοθά και ότι η Ανάσταση και για την Κύπρο δεν θα αργήσει.

    ''Υπομένουμε και καρτερικά συνεχίζουμε την πορεία των παθών μας'', αναφέρει στο μήνυμά του το ΔΗΚΟ. ''Εχουμε όμως την πεποίθηση και κουβαλούμε πάντοτε την προσδοκία'', προσθέτει, ''ότι τον Γολγοθά και τη Σταύρωση θα ακολουθήσει η Ανάσταση και της Κύπρου και του λαού της''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Πασχαλινό Μήνυμα

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ σε Πασχαλινό μήνυμα επαναβεβαιώνει την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα για λύση του Κυπριακού μέχρι την τελική δικαίωση και εύχεται σε όλους καλή Ανάσταση και καλή λευτεριά.

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα αναφέρει ότι η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης βρίσκει τη μαρτυρική μας πατρίδα να συνεχίζει τον αγώνα της απαλλαγής από την τουρκική κατοχή και τα δεινά που επεσώρευσε στον τόπο.

    ΝΕΟ - Πασχαλινό μήνυμα

    Την ευχή όπως την Ανάσταση του Κυρίου ακολουθήσει η απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και η δικαίωση των όπου γης αδικημένων, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες.

    Ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου των ΝΕΟ εύχονται στον κυπριακό λαό Καλή Ανάσταση.

    Κίνημα Οικολόγων - Πασχαλινό μήνυμα

    Την ευχή όπως η Ανάσταση του Κυρίου να σημάνει το τέλος της κατοχής στην Κύπρο και την αρχή εξεύρεσης μιας λύσης δίκαιης και βιώσιμης που θα οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Σε ανακοίνωση του ενόψει της εορτής του Πάσχα, το Κίνημα εύχεται το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης, ειρήνης και εσωτερικής κάθαρσης να επικρατήσει και στη Γη.

    ΕΔΗ - Πασχαλινό μήνυμα

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) σε ανακοίνωση τους εύχονται σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό Καλό Πάσχα και στην Κύπρο σύντομη λύση και επανένωση.

    ''Κατά το παράδειγμα του Θεανθρώπου η Ανάσταση είναι το επιστέγασμα συνειδητής πορείας και επιλογής. Καλή Ανάσταση'', καταλήγει.

    ΚΕΑ - Μήνυμα για την Ανάσταση

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης εύχεται στον κυπριακό Ελληνισμό ''Καλή Ανάσταση'' με την ελπίδα ''Ανάστασης και της πατρίδας μας'', όπως αναφέρει το ΚΕΑ σε σημερινή του ανακοίνωση.

    ''Η πατρίδα μας, η οποία ζει ένα 'θάνατο' τριάντα και πλέον χρόνων'', δηλώνει το ΚΕΑ, ''δεν μπορεί παρά να αντλεί ελπίδα και δύναμη από το θαύμα της Ανάστασης, ελπίζοντας και στη δική της Ανάσταση''.

    Συγγενείς Αγνοουμένων - Πασχαλινό μήνυμα

    Το μήνυμα της Ανάστασης για τους συγγενείς των αγνοουμένων αποτελεί πηγή δύναμης, πίστης και ελπίδας πως και στον δικό τους Γολγοθά θα ακολουθήσει η Ανάσταση και επιτέλους θα γίνει σεβαστό το ανθρώπινο δικαίωμα τους να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

    ''Ελπίζουμε πως οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν πρόσφατα και είναι υπό εξέλιξη θα ευοδωθούν, καθιστώντας έτσι δυνατή την ουσιαστική διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας και τη διακρίβωση της τύχη τους'', σημειώνει.

    Αθήνα - Σκανδαλάκης -Πασχαλινό μήνυμα προς τους απόδημους

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, στο μήνυμά του προς τους απανταχού Ελληνες, τονίζει πως ''το Αγιο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, κομίζει μηνύματα συμφιλίωσης, αγάπης και πάνω από όλα ελπίδας για ένα καινούριο και δημιουργικό ξεκίνημα τόσο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και της κοινωνίας συνολικά''.

    ''Μένοντας πιστοί στις πανανθρώπινες αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για να τις παραδώσουμε ιερή παρακαταθήκη στις ερχόμενες ελληνικές γενιές, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε την ταυτότητα και την εθνική μας συνείδηση, αλλά και να πορευτούμε ως έθνος, μητρόπολις-Ελλάδα και ομογένεια ενωμένοι και αλληλέγγυοι, για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών μας'', καταλήγει στο μήνυμα του ο κ. Σκανδαλάκης, και παράλληλα μεταφέρει και τις ευχές του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Υπουργός Εργασίας - Πρωτομαγιάτικο μήνυμα

    EMBARGO 30 Απριλίου 2005

    Οι πραγματικές δυνατότητες της Κύπρου και της οικονομίας της μπορούν να αναδειχθούν μόνο μέσα από μια συνολική και δίκαιη λύση, σημειώνει σε μήνυμα του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Η λύση, προσθέτει, πρέπει να προσφέρει προοπτική και να ενώνει την κοινωνία, τους θεσμούς και την οικονομία, με κοινό όραμα την ευημερία και την πρόοδο σε συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας, χωρίς έποικους και στρατεύματα κατοχής.

    Εξάλλου, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, ο κ. Ταλιαδώρος είπε πως οι εργαζόμενοι της Κύπρου έχουν πετύχει να συμμετέχουν ισάξια στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το όλο φάσμα των όρων και συνθηκών εργασίας τους.

    ''Συνεπώς είναι σε αυτή την καλή διακυβέρνηση στο εργασιακό σκηνικό της Κύπρου που οφείλεται και η ανελικτική πορεία των εργαζομένων του τόπου μας. Η 1η του Μάη είναι το σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης για καλύτερους όρους και συνθήκες απασχόλησης'', είπε.

    ΑΚΕΛ - Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη

    Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποκλείει τη δυνατότητα επέμβασης τρίτων στα εσωτερικά της Κύπρου, να υπογραμμίζει τα συνεκτικά και όχι τα διαιρετικά στοιχεία, να σέβεται την πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη.

    Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης του διαλόγου δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στις συναντήσεις που πρέπει να γίνονται με τα τ/κ κόμματα.

    ΔΗΣΥ - Εργατική Πρωτομαγιά - Διακήρυξη

    Χαιρετισμό στους Τουρκοκυπρίους εργαζομένους απευθύνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς και με την ευχή όπως μια σύντομη επίλυση του Κυπριακού επανενώσει την Κύπρο.

    Με την πρωτομαγιάτικη διακήρυξή του, ο ΔΗΣΥ δηλώνει ότι ''θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με συνέπεια και να συμπαρίσταται με σθένος στους αγώνες των εργαζομένων για οικονομική και κοινωνική προκοπή του τόπου μας''.

    ΔΗΚΟ - Εργατική Πρωτομαγιά

    Χαιρετισμό τιμής και εκτίμησης προς τους Κυπρίους εργαζομένους απευθύνει το Δημοκρατικό Κόμμα με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη του ιδιαίτερα προς όσους αγωνίζονται και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες και όρους εργασίας, βελτίωση των απολαβών τους και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Το ΔΗΚΟ, όπως αναφέρει σε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, πιστεύει πως, πολύ σύντομα, τα δεδομένα των δημόσιων οικονομικών και της γενικότερης οικονομίας του τόπου θα βελτιωθούν, ''οι Κύπριοι εργαζόμενοι θα έχουν το μερίδιό τους από την παραπέρα πρόοδο και ανάπτυξη και θα επιβραβευθούν για τη σημερινή συνετή και υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά τους''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Εργατική Πρωτομαγιά - Ανακοίνωση

    Προσήλωση στον στρατηγικό στόχο για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, παραμένει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το Κίνημα απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στο εργατικό κίνημα της Κύπρου και διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί με συνέπεια δίπλα στους Κύπριους εργαζόμενους, στις ευγενικές τους επιδιώξεις για βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής τους θέσης και για μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής.

    ΣΕΚ - Πρωτομαγιά - Διακήρυξη

    Με αφετηρία την εφετινή Πρωτομαγιά, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) ξεκινά πολυμέτωπη εκστρατεία για εναρμόνιση της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο νευραλγικό τομέα των κοινωνικών παροχών, στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών κοινωνικών θεσμών, στην επικράτηση υγιών συνθηκών ανταγωνισμού και στη δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας για όλους.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει σε διακήρυξή της η ΣΕΚ για την Πρωτομαγιά, όραμά της είναι η ορθή και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού που θα εξουδετερώνει τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής το ταχύτερο, θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα εγγυάται την ειρήνη, την ευημερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες σε όλη την επικράτεια της νήσου''.

    ΓΓ ΠΕΟ - Ομιλία - Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση - Κατεχόμενα

    EMBARGO 1 Μαϊου 2005

    Οι προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες της Κύπρου έχουν να διαδραματίσουν ένα καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε ομιλία του στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τ/κ οργανώσεις, μέλη της Πλατφόρμας ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'', στα κατεχόμενα.

    ''Επιδίωξή μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, οι οποίες να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση που είναι βιώσιμη και λειτουργική και να διασφαλίζει τα συμφέροντα των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, και όχι τις στρατηγικές επιδιώξεις οποιωνδήποτε ξένων'', σημείωσε.

    Ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε ότι ''ασφαλώς, βάση αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι το σχέδιο Ανάν'' και σημείωσε πως το σχέδιο αυτό μπορεί να μετατραπεί σε λύση του Κυπριακού, η οποία να τύχει της αποδοχής και της υποστήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού.

    ΕΕ - Επιδημίες - Πρόταση οδηγίας- Μάρκος Κυπριανού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες εισήγηση του Επιτρόπου για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού, σχετικά με τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων καταπολέμησης της γρίπης των πτηνών.

    Η πρόταση βασίζεται στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες επιδημίες, στις νέες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την παθογένεση της νόσου, τον τρόπο εξάπλωσής της και τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

    Στόχος της πρότασης είναι να εξασφαλιστεί ότι τα πιο ενδεδειγμένα μέτρα παρακολούθησης και πρόληψης της γρίπης των πτηνών λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι οι κίνδυνοι για την υγεία, το οικονομικό κόστος και οι αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία σε περίπτωση επιδημικής έκρηξης ελαχιστοποιούνται.

    Ομάδα Φιλίας Φινλανδίας - Κύπρου - Επίσκεψη

    Φθάνει τη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2005, για επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Φινλανδίας - Κύπρου στο φινλανδικό Κοινοβούλιο.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν η Πρόεδρος της Ομάδας Marjukka Karttunen και οι βουλευτές κυρίες Suvi Linden και Jutta Urpilainen και ο Jaako Laakso.

    Αντιπροσωπεία Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν από τις 5-9 Μαϊου, μετά από πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος και οι δικαστές του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή στις 6 Μαΐου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα, ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει.

    Τέταρτη Διμερής Ναυτιλιακή Συνάντηση - Κύπρος - Γαλλία

    Η πρόοδος που επιτελέστηκε σε ποικιλία διμερών και πολυμερών θεμάτων στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας και η εξερεύνηση νέων προοπτικών για περαιτέρω συνεργασία ήταν στο επίκεντρο της Τέταρτης Διμερούς Ναυτιλιακής Συνάντησης Κύπρου Γαλλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Απριλίου στην Κύπρο αποτέλεσε τη συνέχεια της Τρίτης Συνάντησης, η οποία έγινε τον Ιούνιο του 2004 στο Παρίσι και ενδυνάμωσε περαιτέρω την εποικοδομητική συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ναυτιλιακών Διοικήσεων των δύο χωρών, η οποία εγκαθιδρύθηκε σε επίσημο επίπεδο για πρώτη φορά το 2000.

    AKEΛ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκδήλωση - Κυπριακό

    Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες διοργανώνει το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις την Τετάρτη, 4 Μαίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση θα έχει χαρακτήρα συζήτησης και θα ενημερώνει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και την θέση του κόμματος και της Κύπρου για τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό και τον Κανονισμό για το εμπόριο με την τ/κ κοινότητα.

    Λονδίνο - Αντρος Κυπριανού - Επαφές - Εργατικό Κόμμα

    Το Κυπριακό θα τεθεί σε προσεχή συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος σε μια προσπάθεια συμβολής του ανωτάτου αυτού σώματος των Εργατικών στη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ιαν Μακ Κάρντεϊ στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού κατά τη διάρκεια συνάντησης τους, χθες στο Λονδίνο.

    Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση για Θαλασσαιμία

    Γεννήθηκαν χθες στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία δίδυμα, αγοράκι και κοριτσάκι, το 27ο και 28ο στη σειρά με τη νέα μέθοδο Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης για Θαλασσαιμία.

    Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή. Το αγοράκι ζυγίζει 2680 και το κοριτσάκι 1930 γραμμάρια. Η 28χρονη μητέρα από τη Λευκωσία και τα παιδιά της χαίρουν άκρας υγείας.

    Ανακοίνωση αναφέρει ότι τα πρώτα παιδιά παγκοσμίως που γεννήθηκαν με τη μέθοδο αυτή, ήταν στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία.

    Εικόνα Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας - Δήμαρχος Λύσης

    Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε στους Λυσιώτες αυτές τις άγιες ημέρες η είδηση για την επιστροφή στις ελεύθερες περιοχές της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας, την οποία οι Τούρκοι είχαν κλέψει από την ομώνυμη εκκλησία της κωμόπολης κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Τοφιάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι η εικόνα, πλάτους 77 εκ. και ύψους 120 εκ., είναι καμωμένη από ασήμι με παχύ επενδυτικό φύλλο χρυσού από πάνω και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

    Η Παναγία είναι ζωγραφισμένη να κρατά τον Χριστό στη δεξιά πλευρά με τους αγγέλους τριγύρω της.

    ''Η εικόνα που είναι του 1874'', είπε ο κ. Τοφιάς, ''δεν φέρει κανένα γδάρσιμο και αυτό αποτελεί θαύμα ύστερα από τις περιπέτειες που πέρασε στα 31 χρόνια από την κλοπή της''.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της πριν το Πάσχα η αγορά, παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,76% και έκλεισε στις 1.210,68 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,54 μονάδες, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,3%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 78 χιλιάδες λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,78% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 406,42 μονάδες.

    [03] (Κ) ΚΥΠΕ - Ευχές

    Το ΚΥΠΕ εύχεται στους συνδρομητές και συνεργάτες του Καλό Πάσχα.

    Το Πρακτορείο θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη, 3 Μαϊου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 April 2005 - 17:49:08 UTC