Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Νεολαία ΟΚΟΕ - Ε/Κ - Τ/Κ - Φώφη Γεννηματά
  • [02] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Ιριλάι - Περιοδεία Κένεντι
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Παραίτηση (1)
  • [06] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος -Παραίτηση- Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου (2)
  • [07] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Παραίτηση - Δήλωση Πολάκη Σαρρή (3)
  • [08] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Ενας χρόνος στην ΕΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη
  • [09] (Κ) Λεμεσός - Καταδίωξη - Πυροβολισμοί - Τραυματισμός αλλοδαπού
  • [10] (Κ) Εικόνα Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας - Πώληση από Τούρκο - Επιστροφή
  • [11] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Λένια Σαμουήλ - Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ελληνική Τράπεζα - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρεν - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Βουλγαρία - Ρουμανία - ΕΕ - Κύπρος
  • [17] (Κ) Καραμανλής - Χάουαρντ - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [19] (Κ) Μολυβιάτης - Συνάντηση Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης
  • [20] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου - Κυπριανού
  • [21] (Κ) Μαυρογιάννης - Διαπιστευτήρια - Γρενάδα - Κυπριακό
  • [22] (Κ) UNDP - Αποναρκοθέτηση
  • [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [24] (Κ) Κανονισμοί - Ρεν - Μπεγλίτης

  • [01] (Κ) Αθήνα - Νεολαία ΟΚΟΕ - Ε/Κ - Τ/Κ - Φώφη Γεννηματά

    Συνάντηση με την Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς και Πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) Φώφη Γεννηματά είχαν χθες οι σύνεδροι του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων Νέων, που διοργανώνει η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία ΟΚΟΕ) στην Αθήνα.

    Η κ. Γεννηματά αφού ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών του συνεδρίου, συζήτησε με τους Κύπριους νέους τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην κοινή τους πατρίδα, ενώ μοιράστηκε τις εντυπώσεις της, για την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

    [02] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Ιριλάι - Περιοδεία Κένεντι

    Συνέχιση των προσπαθειών, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείο Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι την επίσκεψη στην Κύπρο της Αναπληρωτή Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι την ερχόμενη εβδομάδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης της κ. Κένεντι, ο κ. Ιριλάι είπε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα αναχωρήσει την 1η Μαϊου για περιοδεία στην Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία, Βρυξέλλες και Λονδίνο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η κάθοδος της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Λόρα Κένεντι στο νησί, οι εξελίξεις στο χθεσινό Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας και η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και οι πληροφορίες για κάθοδο στην Κύπρο του Επιτρόπου για τη διεύρυνση και του Προεδρεύοντα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις εξελίξεις μετά την παραίτηση του Διευθυντή του έργου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, πληροφορίες για παραιτήσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και του Προεδρικού Επιτρόπου Πολάκη Σαρρή και την αύξηση των τιμών ενόψει του Πάσχα.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τίποτε δεν λειτουργεί'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''τα πάνω κάτω'' έφερε η παραίτηση του διευθυντή του έργου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Σάββα Κυριάκου, "αφού οι εμπλεκόμενοι μπήκαν σε μάχη δηλώσεων, με αποτέλεσμα και ο ίδιος ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων να αφήσει αιχμές για τους λειτουργούς του Υπουργείου του". Αλλού γράφει ότι δύο στενούς πολύτιμους συνεργάτες χάνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Πρόκειται για τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος δέχθηκε δελεαστική πρόταση από την Ελληνική Τράπεζα, ενώ ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί για να επιστρέψει στο δικηγορικό του γραφείο.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Πόλεμος νεύρων για τους εκτάκτους'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''ψυχολογικό πόλεμο εναντίον των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου κάνει με διάφορες τεχνικές η κυβέρνηση για να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση''. Αναφέρει ότι οι έκτακτοι μετατίθενται σε άλλες πόλεις και σε διαφορετικές υπηρεσίες από προηγουμένως, με αποτέλεσμα να είναι για άλλη μια φορά αρχάριοι και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών. Αλλού γράφει ότι ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις, αφού το επαγγελματικό τους μέλλον κρίνεται αβέβαιο, κάτι που τους φέρνει σε απόγνωση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με το εμπόριο στις αποσκευές'' γράφει ότι έρχονται στην Κύπρο στις 12 Μαΐου ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Ζαν Ασελμπρον, έχοντας στις αποσκευές τους το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ, κάτι που θα αποτελέσει αντιστάθμισμα στις θετικές εξελίξεις για την Κύπρο, όπως αυτές σημειώθηκαν στο χθεσινό Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει έρευνα στην Τράπεζα Κύπρου για ενδεχόμενο παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού κατά την περίοδο εισαγωγής μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η Κεντρική Τράπεζα διερευνά ενδεχομένως παράτυπα δάνεια ύψους συνολικής αξίας περίπου 60 εκ. λιρών από το ίδιο συγκρότημα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Φουσκώνει, φουσκώνει το πασχαλινό τραπέζι'' γράφει στο κύριο θέμα ότι κατάλογος της Υπηρεσίας για την Προστασία των Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου καταγράφει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές αγαθών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του περασμένου χρόνου. Αλλού γράφει ότι εταιρεία στο διαδίκτυο η οποία ανήκει σε Ε/Κ έλαβε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την αρμόδια αρχή διαχείρισης του κυπριακού διαδικτυακού χώρου, τα δικαιώματα χρήσης καταληκτικού .com.cy διαφημίζοντας προς πώλησε εξοχικές κατοικίες στα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Αναλαμβάνουν δράση οι ΗΠΑ'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Ουάσινγκτον, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, προβαίνουν στο πρώτο βήμα στο Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004, με την αποστολή στην περιοχή της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι. Αλλού γράφει ότι η εμφάνιση στην κυπριακή αγορά εταιρειών, που υπόσχονται εύκολα την παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων και για απεριόριστο σχεδόν ποσό, έχει κινητοποιήσει τους διωκτικούς μηχανισμούς για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''ΕΕ καλεί Τουρκία'' ότι Λευκωσία και Αθήνα εκφράζουν ικανοποίηση για τη χθεσινή επικύρωση από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας της κοινής θέσης των 25 κρατών - μελών, με την οποία η Αγκυρα καλείται όπως υπογράψει και εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ και βουλευτής Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου αναφέρθηκαν στη νομοθετική θέσπιση των στεγαστικών σχεδίων της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τα ως κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι καθυστερούν το νοσοκομείο'' γράφει στο κύριο θέμα πως παραιτήθηκε ο Διευθυντής της εκτέλεσης του έργου ανοικοδόμησης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κατηγορώντας συγκεκριμένους αξιωματούχους "για γραφειοκρατική σκανδαλώδη συμπεριφορά και σάπια νοοτροπία και συμβάλλοντας έτσι σε ακόμα περισσότερο βάθεμα της κρίσης που παρουσιάζεται στην ολοκλήρωση του έργου". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Σύνδεσης χθες στο Λουξεμβούργο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως μια απάντηση σε όσους ασκούσαν κριτική σε βάρος της κυβέρνησής του, ότι δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν τίποτα οι Ελληνοκύπριοι μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' κάτω από τον τίτλο ''Στο ERM τη Δευτέρα η Κύπρος'', γράφει στο κύριο θέμα πως η κυπριακή λίρα θα μπορούσε να εισέλθει στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών μετά το Σαββατοκύριακο, ένα χρόνο μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να αρχίσει να τυγχάνει διαπραγμάτευσης υπό την επίσημη ισοτιμία CYP/EUR στις 2 Μαϊου. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα προφέρουν 29.000 θέσεις στα αεροπλάνα τους για Κύπριους που θα ταξιδεύσουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελλάδα, κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας

    Καλή απόφαση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την κοινή θέση της ΕΕ που παρουσίασε χθες η λουξεμβουργιανή προεδρία στην Τουρκία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κοινή θέση της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτό αποτελεί απάντηση σε αυτούς που λένε ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε στην ΕΕ''.

    ''Αντίθετα πιστεύω'', σημείωσε, ''αυτό αποδεικνύει ότι με καλή, μεθοδική δουλειά μακριά από τη δημοσιότητα και μέσα στα πλαίσια των δικαιωμάτων και των προνομίων που έχουμε ως μέλη της ΕΕ μπορεί να πετύχουμε πολλά, σταδιακά, σιγά''.

    Συμβούλιο Σύνδεσης - ΕΕ - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ικανοποιημένη από τη μονογραφή του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης σε όλα τα νέα κράτη μέλη και αναμένει τώρα από την Τουρκία υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ, Ζαν Αλσεμπορν.

    Η τοποθέτηση του κ. Αλσεμπορν έγινε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 44ης συνόδου του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ -Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

    Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής μετά τη συνέντευξη, οι υπηρεσίες του κ. Ρεν ετοιμάζουν το σχετικό κείμενο του πρωτοκόλλου, το οποίο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών μέχρι τις 15 Μαΐου. Στη συνέχεια θα το υπογράψουν η λουξεμβουργιανή προεδρία και η Τουρκία.

    Η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μονομερή δήλωση σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξάλλου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι επανέλαβε στη σημερινή συνεδρία την αποφασιστικότητα της χώρας του καθώς και του νέου ηγέτη των Τ/Κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εξεύρεση λύσης.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει σύντομα το πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας και να ομαλοποιήσει το εμπόριο με την Κύπρο.

    Ο κ. Αλσεμπορν χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ όλων των κρατών μελών και της Τουρκία την κοινή θέση της ΕΕ που παρουσίασε σήμερα η λουξεμβουργιανή προεδρία στην τουρκική πλευρά.

    Είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο κείμενο της ΕΕ γίνεται αναφορά στην ανάγκη «ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων» της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για Κυπριακό, ο κ. Αλσεμπορν ανέφερε ότι η προεδρία της ΕΕ είναι πρόθυμη να στηρίξει νέα προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ερωτηθείς σχετικά με τους δύο κανονισμούς για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Υπουργών, ανέφερε ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία θα καταβάλει προσπάθειες για την υιοθέτησή τους.

    Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανέφερε ότι η ΕΕ προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων.

    Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από την Αγκυρα, αλλά όπως είπε, θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - ΕΕ

    Πολύ καρποφόρα και χρήσιμη χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ τη χθεσινή συνεδρία του 44ου Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, κατά την οποία η προεδρία της ΕΕ παρουσίασε στην Αγκυρα την κοινή θέση των 25 αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει της προγραμματισμένης για τον Οκτώβριο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα νέα δέκα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η ΕΕ ολοκληρώσει ''τα ουσιώδη θέματα'' που αφορούν το πρωτόκολλο.

    Σύμφωνα με το NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως το πρωτόκολλο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο για υπογραφή μέχρι τον Ιούνιο και είπε πως η Τουρκία έχει επιτύχει διάφορα σημαντικά επιτεύγματα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της.

    Γιάννης Βαληνάκης - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης σημείωσε ότι η θέση που υποστήριξε σήμερα η ΕΕ, στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, θέτει σαφώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται από εδώ και στο εξής η Τουρκία όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και στη διεθνή της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Ο Ελληνας ΥΦΕΞ υπογράμμισε ότι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, είναι η ειλικρινής υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι αυτή πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με το βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    Ανέφερε επίσης ότι για να συμφωνηθεί η κατάρτιση αυτού του θετικού κειμένου που παρουσίασαν οι ''25'' στην Αγκυρα και το οποίο ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο χρειάστηκε μια συντονισμένη και διαρκής προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Επίσκεψη

    Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 5 Μαΐου για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση για το τι αναμένει από τη συνάντησή του με την κ. Κένεντι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''έχουμε υπόψη μας την ημερήσια διάταξη, εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Κύπρο και έχει προγραμματισθεί εδώ και αρκετό χρόνο''.

    ''Περιμένω να έχουμε μια καλή συζήτηση. Θα εκθέσουμε τις απόψεις μας και θα σταθμίσουμε τι σκοπεύουν να κάνουν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί πως η επίσκεψη θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας κινητικότητας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''όχι, δεν νομίζω'', για να επισημάνει ότι ''ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    ''Η δική μας θέση είναι ότι κάθε εξέλιξη για το Κυπριακό είναι κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, που έχουν τον πρώτο λόγο'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Ιριλάι - Περιοδεία Κένεντι

    Συνέχιση των προσπαθειών, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείο Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι την επίσκεψη στην Κύπρο της Αναπληρωτή Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι την ερχόμενη εβδομάδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης της κ. Κένεντι, ο κ. Ιριλάι είπε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα αναχωρήσει την 1η Μαϊου για περιοδεία στην Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία, Βρυξέλλες και Λονδίνο.

    «Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερωθεί από τα μέρη για το πώς προχωρούν αναφορικά με το Κυπριακό, όπως επίσης και για διμερή θέματα», είπε ο κ. Ιριλάι.

    Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τον καλύτερο τρόπο για λύση του Κυπριακού. «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης κινητικότητας από τα δύο μέρη για υποστήριξη του σχεδίου (Ανάν)», κατέληξε ο κ. Ιριλάι.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έξαρση του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα και ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχει εγείρει η πλευρά μας στην ΕΕ.

    ''Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό και με νομικά και με διπλωματικά και πολιτικά μέσα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εκείνο που θέλω να τονίσω, συνέχισε, είναι ότι αυτός ο οργασμός δεν είναι συνέπεια του ότι δεν έχουμε δεχθεί το σχέδιο Ανάν.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός

    Ο απαράδεκτος οργασμός οικοδόμησης σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα αποτελεί προϊόν της προσπάθειας της Τουρκίας να οδηγήσει σε κάποια τετελεσμένα που αφορούν το περιεχόμενο της λύσης στο Κυπριακό εκτιμά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι εάν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις της νέας ηγεσίας της τ/κ κοινότητας ότι επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού με λύση που θα επανενώνει το νησί, αυτή θα έπρεπε να επιδεικνύει περισσότερη ευαισθησία έναντι αυτού του ζητήματος.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την κινητοποίηση της ε/κ πλευράς και μετά την ενημέρωση της οποίας τυγχάνουν, οι ξένοι θα επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και θα ασκήσουν την επιρροή τους για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που συμβαίνει στα κατεχόμενα.

    Λέοπολντ Μάουερ - Επαφές

    Επαφές στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Λέοπολντ Μάουρερ.

    Ο κ. Μάουρερ συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με τον εκτελούντα χρέη αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ.

    Αργότερα παρακάθισε σε γεύμα με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μάουρερ παρουσιάστηκε αισιόδοξος για ''καλές εξελίξεις'' σε ό,τι αφορά τους Τ/Κ, προσθέτοντας πως θα αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε κάποια θέματα μετά το σχηματισμό ''κυβέρνησης'' στο ψευδοκράτος.

    Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν κάποια θέματα με τα οποία η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί και τόνισε πως χρειάζεται η συνεργασία όλων για επίτευξη προόδου.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως με τον κ. Μάουρερ θα συζητήσει τρόπους για να υπερπηδηθεί το παρόν αδιέξοδο καθώς και για το θέμα του απευθείας εμπορίου και τάχθηκε υπέρ των πιο τακτικών συναντήσεών τους.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία όταν και οι δύο πλευρές το θελήσουν, αυτό δεν θα καταστεί δυνατό.

    Ταλάτ - ''Υπουργικό'' - Εγκριση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενέκρινε χθες τον κατάλογο με τα μέλη της νέας λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα, που του παρουσίασε ο ''πρωθυπουργός'' των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ.

    Η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ περιλαμβάνονται στους κύριους στόχους του προγράμματος της νέας ''κυβέρνησης'' των κατεχομένων.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η λεγόμενη κυβέρνηση ''θα καταβάλει προσπάθειες τόσο στην Κύπρο όσο και στη διεθνή αρένα για μια λύση, η οποία θα προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/Κ, θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της κοινότητας και θα προστατεύει τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας''.

    Αναφέρεται ότι η λεγόμενη κυβέρνηση ''θα εργαστεί για να ενθαρρύνει την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα'' και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επέκταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και για έναρξη του απευθείας εμπορίου.

    Πρεσβεία Ισραήλ - Δημοσίευμα - Διάψευση

    Δεν ευσταθούν πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί ότι επίσημη ισραηλινή εμπορική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ η Εμπορική Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ισραήλ Ρεβιτάλ Μάλκα.

    Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο που έφεραν το Ισραήλ να αποστέλλει στα κατεχόμενα επίσημη εμπορική αντιπροσωπεία με στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Τουρκία, η κ. Μάλκα είπε ότι η ίδια διερεύνησε το θέμα τόσο μέσω της ισραηλινής Πρεσβείας στην Αγκυρα όσο και στο Ισραήλ και διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, «δεν πρόκειται καμία επίσημη αντιπροσωπεία» να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, ούτε και εμπλέκεται οποιοσδήποτε διπλωμάτης. Στα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι την αντιπροσωπεία θα συνόδευε Ισραηλινός διπλωμάτης.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αδάμου - Τροπολογίες

    Ευρείας αποδοχής έτυχαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Προστασίας του καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίες του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Αδάμου Αδάμου, που αφορούσαν έκθεση για την κινητικότητα των ασθενών και τις μελλοντικές εξελίξεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Αδάμου είναι σκιώδης εισηγητής της πολιτικής ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο θέμα αυτό.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Αδάμου, η έκθεση του Βρετανού Ευρωβουλευτή John Bowis μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική απόπειρα για την περαιτέρω διασαφήνιση της παρούσας κατάστασης όσον αφορά την κινητικότητα των Ευρωπαίων ασθενών καθώς προβλέπει και προτείνει μια σειρά από συμπληρωματικά πεδία δράσης.

    Αντιγόνη Παπαδόπουλου - ΚΣΣΕ

    H Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδόπουλου δήλωσε ότι ''οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, οι συνεχείς ανατιμήσεις του πετρελαίου και ο διογκούμενος διεθνής ανταγωνισμός για πηγές ενέργειας δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από ξένες πηγές''.

    Σε παρέμβασή της στις εργασίες του Δεύτερου Μέρους της Συνόδου 2005 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Στρασβούργο, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι αυτή η εξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο πετρέλαιο ''πηγάζει από το γεγονός ότι τα διεθνή αποθέματα πετρελαίου εξαντλούνται συνεχώς, χωρίς πιθανότητες γρήγορης και φυσικής αναπλήρωσης''.

    Πρόσθεσε ότι ''η μεγάλη εξάρτηση από μικρό αριθμό χωρών πλούσιων σε πετρελαϊκά αποθέματα στην ασταθή περιοχή του Περσικού Κόλπου, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους ασφάλειας των προμηθειών, λόγω της πολιτικής αστάθειας, της τρομοκρατίας και άλλων αρνητικών παραγόντων που επηρεάζουν την περιοχή''.

    Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,16%, κλείνοντας στις 1.202,79 μονάδες. Αντίθετα, μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,18% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 288.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει πέραν του 54% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,1% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,49 μονάδες.

    [05] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Παραίτηση (1)

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαρρής είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στον οποίο υπέβαλε την παραίτησή του.

    Ο λόγος της παραίτησης, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι η επιθυμία του κ. Σαρρή να επιστρέψει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

    [06] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος -Παραίτηση- Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου (2)

    Με θλίψη δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ότι αποδέχθηκε την υποβληθείσα για προσωπικούς λόγους παραίτηση του Προεδρικού Επιτρόπου Πολάκη Σαρρή, προς τον οποίο ο Πρόεδρος εκφράζει ταυτοχρόνως τις ευχαριστίες του.

    ''Ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Πολάκης Σαρρής μού έχει υποβάλει σήμερα, 27η Απριλίου 2005, την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, την οποία με θλίψη έχω αποδεχτεί'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Επιθυμώ'', συνεχίζει, ''να αναφέρω ότι στην περασμένη διετή περίοδο, ο κ. Σαρρής, επίσης για προσωπικούς λόγους, σε δυο περιπτώσεις είχε υποβάλει την παραίτησή του την οποία δεν είχα αποδεχτεί και μετά από παράκλησή μου ο κ. Σαρρής συνέχισε την υπηρεσία του''.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας και δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον κ. Σαρρή, δηλώνει ότι ο Προεδρικός Επίτροπος με ''ευσυνείδητο και αποτελεσματικό τρόπο'' έχει εκπληρώσει, στη διάρκεια της θητείας του, τα καθήκοντα που του είχε αναθέσει, ''με παραδειγματική αφοσίωση και με απόλυτη νομιμοφροσύνη προς το δημόσιο συμφέρον''.

    ''Λυπούμαι διότι στερούμαι των πολύτιμων υπηρεσιών και βοήθειας του Προεδρικού Επιτρόπου και φίλου κ. Πολάκη Σαρρή'', αναφέρει ο Πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο κ. Σαρρής, και ως ιδιώτης, θα συνεχίσει να του προσφέρει ''τις εισηγήσεις και βοήθειά του σχετικά με θέματα που έχει χειρισθεί''.

    ''Ενόψει αναδιοργανώσεων που προωθούνται σχετικά με τη διάρθρωση του Προεδρικού Γραφείου'', προσθέτει ο Πρόεδρος, ''δεν προτίθεμαι να διορίσω αντικαταστάτη του κ. Πολάκη Σαρρή''.

    [07] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Παραίτηση - Δήλωση Πολάκη Σαρρή (3)

    Τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο μέχρι σήμερα Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, μετά την ανακοίνωση της αποδοχής της παραίτησής του, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε πολιτικός ούτε είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες.

    ''Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και για την αρμονικότατη συνεργασία μας'', αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας πως ''για λόγους καθαρά προσωπικούς'' υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, που έγινε αποδεκτή και, όπως τονίζει, ήταν και παραμένει ''στενός φίλος και συνεργάτης του Προέδρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    ''Τα τελευταία δύο χρόνια'', συνεχίζει, ''είχα τη μεγάλη τιμή να υπηρετήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου'' και ''όπως κατ επανάληψη έχω δηλώσει δεν είμαι πολιτικός ούτε είχα ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες''.

    Ο κ. Σαρρής δηλώνει ότι είχε αποδεχθεί το διορισμό του στη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου, με μοναδικό στόχο να υπηρετήσει όσο καλύτερα μπορούσε τόσο τον τόπο, όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο τον συνέδεε και θα τον συνδέει -όπως αναφέρει στη δήλωσή του- στενότατη φιλία.

    [08] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Ενας χρόνος στην ΕΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο έζησε επί πέντε χρόνια, όσα λίγοι διπλωμάτες μπορούν να ζήσουν σε μια ολόκληρη καριέρα. Από τη στοά του Αττάλου ως το ''θρίλερ'' του Μπoύργκενστοκ και τις κάλπες του δημοψηφίσματος, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος είδε να επιτυγχάνονται κοινοί στρατηγικοί στόχοι, να ευοδώνονται επίπονες προσπάθειες, ενώ διδάχθηκε από τις αρνητικές στιγμές.

    Ενα χρόνο μετά το δημοψήφισμα και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Παναγόπουλος, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο, προβαίνει σε έναν απολογισμό και στέκεται στα όσα κράτησε από την Κύπρο.

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας αναφέρει πως η μεταντενκτασική περίοδος από μόνη της δεν μπορεί να φέρει αλλαγή, με την Τουρκία να συντηρεί την κατοχή με παράνομα στρατεύματα και εποίκους, υποδεικνύει πως η λυδία λίθος εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αγκυρα, αλλά ελπίζει πως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα για μια πραγματική αλλαγή στη στάση της άλλης πλευράς''.

    ''Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι ήταν να κάνει και πως το θέμα βρίσκεται στην ε/κ πλευρά. Αυτό είναι ένας μύθος και μια παραπλάνηση. Η Τουρκία έχει να κάνει πολλά μέχρι να καταλήξουμε σε μια λύση που θα φέρει πραγματική επανένωση, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς πρόσφυγες. Ακούμε μεγάλα λόγια από την τουρκική πλευρά, ότι είναι έτοιμη, αλλά δεν μας έχουν δείξει δείγματα ουσιαστικής μεταστροφής'', αναφέρει ο Ελληνας Πρεσβευτής.

    Ο κ. Παναγόπουλος υπογραμμίζει πως ο ρόλος του ''καταλύτη'' της ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει, παρόλο που πέρυσι δεν υπήρξε ικανός να φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα για την επίλυση του Κυπριακού και έτσι η προσπάθεια συνεχίζεται συνδυασμένη πλέον με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αγκυρας.

    Αφού σημειώνει πως στις ευρωπαϊκές εξετάσεις της Τουρκίας ''ένας από τους εξεταστές είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία'', ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει πως η Κύπρος κατέχει πλέον ένα μεγάλο θεσμικό εργαλείο για να πετύχει μια διευθέτηση του Κυπριακού κατά τρόπο δίκαιο και μόνιμο.

    Οσον αφορά τη βούληση και τις προσπάθειες σε Αθήνα και Λευκωσία στο Κυπριακό, ο Ελληνας διπλωμάτης διαβεβαιώνει πως έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται ''πολλή δουλειά'', η οποία πολλές φορές δεν πρέπει και δεν φτάνει στη δημοσιότητα και πως ολοένα και περισσότερο εδραιώνεται ο ρόλος της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Ο κ. Παναγόπουλος εντοπίζει τους κινδύνους μιας δεύτερης αποτυχίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ''ανοιχτή κρίση'', σημειώνοντας πως η νέα προσπάθεια πρέπει να μείνει μακριά από αυτοεγκλωβισμούς, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και πως ''μόνο μια συμφωνημένη λύση θα παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα''.

    Ταυτόχρονα επισημαίνει τη σύμπνοια, τη συνεχή και αδιάλειπτη επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, και επαναβεβαιώνει την κοινή βούληση για μια διαπραγμάτευση των μερών με στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ''έκβαση που αποτελεί μια σπάνια περίπτωση δικαίωσης ενός πολυετούς στρατηγικού στόχου'', σημειώνει πως, λόγω της καθημερινότητας της κατοχής, δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή η σημασία της, που αποτελεί εχέγγυο και επένδυση για το μέλλον και για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

    Ο κ. Παναγόπουλος εκφράζει τη στήριξη της Ελλάδας σε μια επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων που γίνεται με το σωστό τρόπο, επισημαίνοντας πως με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων έχουν διαψευσθεί οι προβλέψεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    Παρόλο που η θητεία του κ. Παναγόπουλου εδώ συνέπεσε με πολιτικές εξελίξεις, αξιοσημείωτη ήταν η δράση του στον πολιτιστικό τομέα όπου ακολούθησε ''μια γραμμή ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής ταυτότητας κυπριακού και μητροπολιτικού ελληνισμού''.

    ''Προσπαθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια με παρεμβάσεις αλλά και στήριξη εκδηλώσεων, να δώσουμε την ευκαιρία στον κυπριακό ελληνισμό να έρθει σε επαφή με την κοινή μας πολιτιστική ταυτότητα. Ηταν ένας από τους στόχους της θητείας μου και χαίρομαι για τα απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα''.

    Επισημαίνει ακόμη πως η συνεργασία θα μπορούσε να διευρυνθεί, με επόμενο στόχο την από κοινού παρουσίαση στην ευρύτερη περιοχή, της κοινής πολιτιστικής ταυτότητας Ελλάδας - Κύπρου.

    [09] (Κ) Λεμεσός - Καταδίωξη - Πυροβολισμοί - Τραυματισμός αλλοδαπού

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λεμεσού αλλοδαπός, μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια καταδίωξης ύποπτου αυτοκινήτου.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ αξιωματικός της αστυνομίας, μετά από καταγγελία πολίτη στις 22 Απριλίου ότι είδε αυτοκίνητο που έφερε αριθμούς κυκλοφορίας ίδιους με τους δικούς του, περιπολικό της αστυνομίας εντόπισε τις πρωινές ώρες σήμερα στην περιοχή Αγίου Νικολάου, το ύποπτο αυτοκίνητο.

    Ο οδηγός του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα ακόμη πρόσωπα, προσπάθησε να διαφύγει και ακολούθησε καταδίωξη.

    Οι πέντε ύποπτοι επιχείρησαν ακολούθως να διαφύγουν πεζοί, όταν ο οδηγός σταμάτησε το αυτοκίνητο στην περιοχή του ποταμού Γερμασόγειας.

    Η καταδίωξη συνεχίστηκε και οι αστυνομικοί έριξαν δυο προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ σε κάποια στιγμή ένας από τους υπόπτους ανέσυρε πιστόλι, το οποίο πρόταξε προς το μέρος αστυνομικού.

    Αμυνόμενος, ο αστυνομικός έριξε έναν πυροβολισμό, τραυματίζονταν έναν από τους υπόπτους που βρισκόταν δίπλα από τον οπλοφόρο.

    Η αστυνομία συνέλαβε τον τραυματισμένο αλλοδαπό και ακόμη έναν από τους υπόπτους, ενώ οι τρεις άλλοι διέφυγαν και καταζητούνται.

    Ο τραυματία, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει διαμπερές τραύμα στη ραχιαία χώρα και έξω κοιλιακή χώρα.

    Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται κρίσιμη αλλά σταθερή.

    Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι ο δεύτερος συλληφθείς είναι Σύρος, αιτητής πολιτικού ασύλου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΠ)
     

    [10] (Κ) Εικόνα Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας - Πώληση από Τούρκο - Επιστροφή

    Η αρχαία θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας ύστερα από 31 χρόνια και πολλές περιπέτειες που πέρασε επιστρέφει τελικά στα χέρια των Λυσιωτών στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Υστερα από 31 χρόνια περιπέτεια σήμερα η εικόνα βρίσκεται στα χέρια των δικαιούχων της'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Τοφιάς.

    [11] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Λένια Σαμουήλ - Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε το διορισμό της Λένιας Σαμουήλ στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Ευκαιριών.

    Η κ. Σαμουήλ είναι η πρώτη Κυπρία που αναλαμβάνει καθήκοντα σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ελληνική Τράπεζα - Δηλώσεις

    ''Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο υπόψη μου'' δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που τον φέρουν να δέχτηκε βολιδοσκόπηση από την Ελληνική Τράπεζα για να αναλάβει Διευθυντής του συγκροτήματος στη θέση του Κωνσταντίνου Λοϊζίδη, που παραιτήθηκε πριν δύο περίπου μήνες, προσθέτοντας ότι παραμένει Υπουργός της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5804               0,5837
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4492               0,4518
    Λίρα Αγγλίας              0,8539               0,8590
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4226            0,4259
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3483            0,3510
    Δολάριο Καναδά                  0,3594            0,3622
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0713            0,0718
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3755            0,3785
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  503.185,50
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,28    -0,16    468.650,06
    FTSE/CySE 20                           403,29    -0,05    230.722,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.207,98    -0,13    235.250,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.041,11     0,78     15.537,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          986,68     0,17     10.288,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.201,58    -0,10    250.787,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.229,44    -0,09    171.334,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    983,64    -1,08      4.705,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.010,02     0,42    212.877,43
    FTSE Med (26/04/2005)                7.312,14    -0,45
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρεν - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν στις 12 Μαΐου ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν και ο Νίκολας Σμιτ, Υπουργός για θέματα Ευρώπης του Λουξεμβούργου, το οποίο κατέχει την προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [16] (Κ) Βουλγαρία - Ρουμανία - ΕΕ - Κύπρος

    Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εκτιμούν πως με την ένταξή τους στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007 θα ενδυναμωθούν περαιτέρω οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις τους με την Κύπρο.

    Με την ευκαιρία της υπογραφής στις 25 Απριλίου της Συνθήκης Προσχώρησής τους στην ΕΕ οι πρεσβείες των δυο χωρών παρέθεσαν στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας στη Λευκωσία δεξίωση για το διπλωματικό Σώμα και άλλους επίσημους προσκεκλημένους.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Κύπρο Krassimir Stefanov χαρακτήρισε την 25η Απριλίου πολύ σημαντική και ιστορική ημέρα για τη χώρα του η οποία σηματοδότησε το τέλος μιας δύσκολης περιόδου διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την ΕΕ.

    Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ρουμανίας Martin Ghetu είπε στο ΚΥΠΕ ότι η 25η Απριλίου είναι μια μεγάλη γιορτή για τη χώρα του και εξέφρασε την ευχή η Ρουμανία να μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έλαβε έναντι της ΕΕ.

    [17] (Κ) Καραμανλής - Χάουαρντ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική την πολιτική της Αυστραλίας στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα περιμένει από την Αυστραλία την υποστήριξή της για το θέμα αυτό και επανέλαβε πως πρέπει να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,1%, κλείνοντας στις 1.201,58 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,16% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 503.000 λίρες, με την Aristo Developers να απορροφά το 31,3% του τζίρου.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,05% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,29 μονάδες.

    [19] (Κ) Μολυβιάτης - Συνάντηση Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε σήμερα πως πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν ότι αυτή τη φορά δεν θα οδηγηθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε αποτυχία, αλλά σε λύση.

    Μιλώντας στη συνάντηση της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης στο Ζάππειο, ο κ. Μολυβιάτης τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι και η Τουρκία θα πρέπει να κάνει τις ανάλογες κινήσεις και βήματα.

    [20] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου - Κυπριανού

    Το πρόβλημα της κυκλοφορίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ),αλλά και η πρόταση για τη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού γεωργικού ταμείου, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Το Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών Μάρκο Κυπριανού για το θέμα που προέκυψε με την κατά λάθος διάχυση στις ΗΠΑ της μη εγκεκριμένης γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας αραβοσίτου ΒΤ10, που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στην ΕΕ της απαγορευμένης αυτής ουσίας.

    [21] (Κ) Μαυρογιάννης - Διαπιστευτήρια - Γρενάδα - Κυπριακό

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης επεσήμανε τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για εξεύρεση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης που να είναι λειτουργική εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επιδίδοντας στον Γενικό Κυβερνήτη της Γρενάδας Σερ Ντάνιελ Γουίλιαμς τα διαπιστευτήριά του ως ο νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη χώρα αυτή, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αντιμετωπίζει τις νόμιμες ανησυχίες των Ε/Κ χωρίς να στερεί από τους Τ/Κ τα δικαιώματά τους και χωρίς να επιτρέπει σε τρίτες χώρες να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Κυβερνήτης της Γρενάδας σημείωσε τη σταθερή και φιλική θέση της χώρας του για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού και εξήρε το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον διεθνή χώρο.

    [22] (Κ) UNDP - Αποναρκοθέτηση

    H αρμόδια υπηρεσία του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την αποναρκοθέτηση ανακοίνωσε πως η διαδικασία αποναρκοθέτησης στη Ζώδια έχει ολοκληρωθεί.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η αποναρκοθέτηση στη Ζώδια αποτελεί το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της διόδου αυτής.

    [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αθήνα - ΟΚΟΕ - Ε/Κ - Τ/Κ - Φώφη Γεννηματά

    Συνάντηση με την Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς και Πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) Φώφη Γεννηματά είχαν χθες οι σύνεδροι του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων Νέων, που διοργανώνει η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία ΟΚΟΕ) στην Αθήνα.

    Η κ. Γεννηματά αφού ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών του συνεδρίου, συζήτησε με τους Κύπριους νέους τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην κοινή τους πατρίδα, ενώ μοιράστηκε τις εντυπώσεις της, για την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

    Η κ. Γεννηματά είναι η πρώτη Ελληνίδα αξιωματούχος που επισκέφθηκε εδώ και τρεις δεκαετίες το Ριζοκάρπασο.

    Η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, αναφερόμενη στο Κυπριακό, επεσήμανε πως η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι αποδεκτή, να ανήκει και να αφορά μόνο τον κυπριακό λαό, χωρίς παρεμβολή και επιβολή, ενώ ξάφνιασε, όταν παρότρυνε τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα και από αυτές τις ίδιες τις πολιτικές ηγεσίες τους. Για να κάνουν, όπως ανέφερε, την ανατροπή χρειάζεται οι νέοι να πείσουν και τους λίγο μεγαλύτερους από αυτούς για χάρη και των λίγο νεαρότερων.

    Οι Κύπριοι νέοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τη δική τους οπτική γωνία για το πρόβλημα της πατρίδας τους σε ένα σημαντικό πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και εξέφρασαν την επιθυμία στο μέλλον να πραγματοποιήσουν εκστρατεία ενημέρωσης πολιτικών προσώπων.

    Επίσης κατέστησαν σαφές ότι η κυπριακή νεολαία έχει χρέος να μεταδώσει τα μηνύματα υπέρ της εξεύρεσης μιας λύσης για την πατρίδα τους σε αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του κυπριακού λαού, ώστε να τους καταστήσουν κοινωνούς του οράματος για μια λύση που θα τους εξασφαλίζει το μέλλον που τους αξίζει.

    Λονδίνο - Ομογένεια - Roger Gale

    Η Κυπριακή Κοινότητα Margate και η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα οργάνωσαν δείπνο προς τιμή του Roger Gale, υποψήφιου βουλευτή φίλου της Κύπρου, την Παρασκευή το βράδυ στο Margate.

    Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαχαρίας Χάρου ανάφερε ότι ο Roger Gale για δεκαετίες υποστηρίζει την Κυπριακή Κοινότητα στο Margate και εργάζεται για την προβολή των δικαίων της Κύπρου στη βρετανική Βουλή. Τώρα, είπε, η κυπριακή κοινότητα στις 5 Μαϊου όχι μόνο θα ψηφίσει αλλά και θα εργαστεί για την επανεκλογή του Roger Gale.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Χάρης Σοφοκλείδης κάλεσε την παροικία του Margate να δείξει την εκτίμηση και την υποστήριξή της προς τον Roger Gale γιατί είναι ένας πραγματικός και δραστήριος φίλος της Κύπρου.

    Με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, την υπογραφή ψηφισμάτων και τη συμμετοχή του στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ''Φίλοι της Κύπρου'' και ''Σύνδεσμος της Κοινοπολιτείας'' προωθεί σθεναρά την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο. Στις 5 Μαΐου είπε, η ψήφος για τον Roger Gale είναι ψήφος για ένα μεγάλο φίλο της Κύπρου.

    Ο Ανδρέας Παπαευριπίδης, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ΗΒ, ανάφερε ότι ο Roger Gale εργάζεται για να αυξηθούν οι φίλοι της Κύπρου μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα και μέσα στη βρετανική Βουλή. Προβάλλει και προωθεί τα δίκαια της Κύπρου με κάθε ευκαιρία και στις 5 Μαΐου οι Κύπριοι της κοινότητας Margate πρέπει να εκφράσουν με την ψήφο τους την εκτίμηση τους προς το έργο που επιτελεί.

    Μιλώντας ο Roger Gale είπε ότι θα επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι τον συγκλόνισε, όχι μόνο η τραγωδία από την τουρκική εισβολή και κατοχή, αλλά και η ανθρώπινη πτυχή της. Ο ψηφοφόρος του Γιώργος Γερολέμου, πολεμιστής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την Καρπασία, για χρόνια δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λόγω της τουρκικής κατοχής.

    Χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως ανεφάρμοστο γιατί περιέχει απαράδεκτες πρόνοιες όπως τις τουρκικές εγγυήσεις, περιορισμούς στην επιστροφή των προσφύγων και την εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων στην Κύπρο.

    Οι κάτοικοι της Κύπρου, κατέληξε, ως Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά που απολαμβάνουν τα άλλα 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συνεχίσει τους αγώνες του στη βρετανική Βουλή σε στενή συνεργασία με την Ομοσπονδία, την Αδελφότητα και την Κοινότητα του Margate.

    [24] (Κ) Κανονισμοί - Ρεν - Μπεγλίτης

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Μπεγλίτη, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει, κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών, το ζήτημα της ορθής νομικής βάσης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 April 2005 - 17:49:30 UTC