Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [04] (Κ) Πρεσβεία Ισραήλ - Δημοσίευμα - Διάψευση
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Συμβούλιο Σύνδεσης - ΕΕ - Τουρκία
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός
  • [12] (Κ) Γιάννης Βαληνάκης - ΕΕ - Τουρκία
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αδάμου - Τροπολογίες
  • [14] (Κ) ΗΠΑ - Περιοδεία Λόρα Κένεντι

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι προσπάθειες για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας από τον ΟΗΕ, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καθώς επίσης τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων ημερών στους δρόμους των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου και το Χρηματιστήριο, για την κυκλοφορία επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά, για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τις ελλείψεις των φθηνών κυρίως φαρμάκων, για αχρησιμοποίητα μηχανήματα στις αποθήκες του λιμανιού Λεμεσού και για τα προβλήματα στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου παραιτήθηκε και ο Διευθυντής του έργου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα βρόντηξε ο διευθυντής'' γράφει ότι σε νέες περιπέτειες μπαίνει το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας αφού την περασμένη εβδομάδα έφθασε στον Υπουργό Συγκοινωνιών η επιστολή παραίτησης του διευθυντή του έργου Σάββα Κυριάκου. Αλλού η ''Α'' γράφει ότι το ακριβότερο θα αποδειχθεί τελικά το τραπέζι της τελευταίας εβδομάδας των νηστειών αφού τα λαχανικά μέρα με τη μέρα θα παίρνουν τα πάνω τους λόγω της αυξημένης τους ζήτησης από το καταναλωτικό κοινό.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Ασφάλεια μηδέν στο λιμάνι'' γράφει ότι αφρούρητο και χωρίς κανένα έλεγχο παραμένει το λιμάνι Λεμεσού παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, ενώ εξοπλισμός ελέγχου αξίας εκατομμυρίων λιρών παραμένει σε αχρησία. Αλλού γράφει ότι έντονες ανησυχίες εκφράζονται από πλευράς κυβέρνησης για τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στην άφιξη Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ξεπέρασε τους 140.000.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Χασίς: Η μόδα των σχολείων'' γράφει ότι τα ναρκωτικά δεν βρίσκονται προ των πυλών αλλά βρίσκονται εντός και δεν αφορούν πια μόνο τον υπόκοσμο και προβληματικές ομάδες πληθυσμού αφού έχουν παρεισφρήσει στα σχολεία και αιχμαλωτίσει το μαθητόκοσμο, με τη μαριχουάνα και το έκσταση να αποτελούν μέρος της "κουλτούρας" της διασκέδασης των μαθητών. Αλλού γράφει ότι εμπλοκή παρουσιάστηκε κατά την υλοποίηση της απόφασης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αγορά και προμήθεια φαρμάκων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Νίκο Νουρή.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Χάρτης παγίδων'' γράφει στο κύριο θέμα ότι 388 συνολικά επικίνδυνα προϊόντα, που αφορούν κυρίως ηλεκτρικές συσκευές, κυκλοφορούν στην ΕΕ, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του συστήματος που ελέγχει όλες τις χώρες - μέλη. Στην Κύπρο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έχουν ήδη εντοπισθεί τρεις περιπτώσεις επικίνδυνων προϊόντων που αφορούν αναπτήρες, ξύλινες αναδιπλούμενες καρέκλες και φωτιστικά. Αλλού γράφει ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και η συμπολίτευση ευνοούν την εκδήλωση μιας νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, διαφωνούν όμως για τους επιμέρους χειρισμούς, στους οποίους θα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Στο μικροσκόπιο η Τράπεζα Κύπρου'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά το ενδεχόμενο χρηματιστηριακών παρατυπιών και τους τρόπους εισαγωγής μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο και ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ίσως έρευνες από τη σύσταση της Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξαπέλυσε χθες ''δριμεία επίθεση'' κατά του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του λεγόμενου προέδρου του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οι 25 επικύρωσαν'' ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν χθες χωρίς συζήτηση την κοινή θέση των 25, την οποία θα παρουσιάσει η λουξεμβουργιανή προεδρία στην Τουρκία, κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε ως εντελώς απαράδεκτη και καταδικαστέα την εμπλοκή Ελληνοκυπρίων σε παράνομες οικοδομήσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων στα κατεχόμενα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Εφιάλτης στους δρόμους'' γράφει στο κύριο θέμα πως ένα τετράχρονο κορίτσι σκοτώθηκε χθες από αυτοκίνητο στην Πάφο, ενώ η Αστυνομία έκανε εκκλήσεις στους οδηγούς για περισσότερη προσοχή, έχοντας υπόψη τον εφιάλτη των τροχαίων δυστυχημάτων της Κυριακής, κατά τα οποία βρήκαν το θάνατο τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού 10 ετών. Σε άλλο θέμα γράφει πως η βρετανική κοινότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου συγκλονίστηκε από την είδηση του Σαββατοκύριακου για τον τρίτο βάναυσο φόνο ενός εκ των μελών της.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Ε/κ περιουσίες - Εποικοι - Συμβούλιο Σύνδεσης

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε χθες τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τονίζοντας πως πράττει κάθε τι το δυνατό για να εμποδιστεί αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης υπογράμμισε παράλληλα ότι τυχόν αποδοχή του σχεδίου Ανάν δεν θα απέτρεπε την εκμετάλλευση των περιουσιών, ενώ υπενθύμισε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σεβασμό από την Αγκυρα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε ό,τι αφορά το θέμα των περιουσιών.

    ''Η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε εκμετάλλευση περιουσιών και κάμνει ό,τι είναι δυνατό για να εμποδιστεί αυτή η κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προκλητική περιφρόνηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ'', είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί ένα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ''επί εποχής του διαλλακτικού δήθεν κ. Ερντογάν και επί θητείας του επίσης διαλλακτικού δήθεν κ. Ταλάτ, περίοδος κατά την οποία έχει αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό η καταλήστευση των ε/κ περιουσιών καθώς και ο εποικισμός και η βίαιη αλλαγή της δημογραφικής υφής του κυπριακού πληθυσμού.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως οι επιθέσεις του κ. Ταλάτ εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ε/κ πλευράς ήταν ''αχρείαστες'' και διερωτήθηκε τι επιδιώκει ο Τ/Κ ηγέτης με αυτή τη στάση.

    ''Επιδιώκει άραγε να δυναμιτίσει εκ των προτέρων κάθε καλόπιστη προσπάθεια επανέναρξης διεργασιών για τελική επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας μας;'' διερωτήθηκε.

    Ο Εκπρόσωπος απέρριψε τη θέση ότι εάν το σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό, όλα αυτά θα αποφεύγονταν και επικαλέστηκε την άποψη του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, πρώην ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό, στο βιβλίο του ότι ''όσον αφορά τις περιουσίες η τουρκική πλευρά συνέχιζε να προτιμά έντονα ένα σχέδιο βασισμένο μόνο σε αποζημιώσεις''.

    ''Φαίνονταν όμως να αντιλαμβάνονται ότι οι περιπλοκότητες των ιδεών των ΗΕ ήταν σχεδιασμένες έτσι ώστε να προκύπτει αποτέλεσμα που στην πράξη δεν θα ήταν τόσο πολύ διαφορετικό από αυτό'' (το σχέδιο για αποζημιώσεις μόνο), γράφει ο Βρετανός διπλωμάτης, κατά τον κ. Χρυσοστομίδη.

    ''Η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση περιουσιών είναι πολιτική της Τουρκίας και δεν θα αποτρεπόταν ούτε και εάν το σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό'', τόνισε ο Εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε προηγούμενες αναφορές του σε διατάξεις του σχεδίου που θα επέτρεπαν τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης των ε/κ περιουσιών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης Βρετανού σε σχέση με υπόθεση εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, είπε πως γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

    Σε άλλη ερώτηση για τη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, ο Εκπρόσωπος είπε πως το θέμα αυτό επανέρχεται κάθε φορά στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    ''Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι άμεσα εφαρμοστέες, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που να οδηγούν προς την εφαρμογή τους. Η πολιτική απόφαση για το δεύτερο σκέλος της απόφασης στην υπόθεση Λοϊζίδου για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της δεν έχει ακόμα ληφθεί λόγω και της παρελκυστικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία'', εξήγησε.

    Διερωτήθηκε γιατί η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα ανέχονται την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο ο Ανάν, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην οποίαν εξέφρασε την άποψη ότι ο ελληνισμός γνώρισε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, την ένταξη αλλά και το δικαίωμα να επιλέξει την άρνηση σε μια λύση που δεν ήθελε.

    ''Διασφαλίσαμε με τη στάση μας το δικαίωμα αυτό και υπό συνθήκες μιας διαμορφωμένης διεθνώς γνώμης. Από εκεί και πέρα στόχος είναι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν και υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν'' δήλωσε ο κ. Καραμανλής, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Για την αύξηση του αριθμού των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός πέραν των 140.000.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ''προφάσεις εν αμαρτίαις'' τη θέση που προβαλλόταν σε χθεσινό δημοσίευμα ότι οι Τούρκοι έποικοι που μεταφέρονται στα κατεχόμενα είναι εργάτες για τις οικοδομές.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες για σύσταση από τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτροπής στα κατεχόμενα για το θέμα των εποίκων.

    ''Ωστόσο ο συνεχιζόμενος παράνομος εποικισμός δημιουργεί αμφιβολίες, μεγάλες ανησυχίες και πρέπει να πεισθεί η διεθνής κοινότητα ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως αντιμετωπίζεται σε άλλες χώρες'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση με τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη των Τ/Κ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη ευχή ότι θα υπάρξει το κατάλληλο κλίμα για προώθηση των προσπαθειών μιας λύσης που να σημαίνει ανεξάρτητη χώρα, κοινή χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της που να ενεργεί παραγωγικά και με ενιαία προσωπικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του παρουσίασε τον κ. Ταλάτ σαν τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η τακτική που ακολουθεί ''ο δήθεν διαλλακτικός κ. Ταλάτ ουσιαστικά αποβλέπει σε τι, και έθεσα το ερώτημα''.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ακολουθεί πολιτική ''μετριοπάθειας και επανάληψης της θέσης ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η σωστή προετοιμασία για επιτυχή έκβαση της νέας προσπάθειας για λύση και επανένωση της χώρας μας''.

    Σε ό,τι αφορά το σημερινό Συμβούλιο Σύνδεσης, ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε πως θεωρεί ασύνηθες να υπάρξουν τροποποιήσεις στο κείμενο που έχει συμφωνηθεί σε σχέση με το σημερινό Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Θα ήταν ασύνηθες να υπάρξει τροποποίηση της κοινής θέσης, για να υπάρξει τροποποίηση χρειάζεται η συναίνεση όλων των κρατών μελών της ΕΕ'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν γνωρίζει τι θα πράξει η Τουρκία στο σημερινό Συμβούλιο, ούτε και γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες και η στάση της ΕΕ σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν αποδεχτεί το κείμενο αυτό.

    Εάν η Τουρκία δεν δεχθεί το συμφωνηθέν κείμενο και η ΕΕ εμμένει στη θέση της, τότε δεν θα υπάρξει κοινή θέση στο Συμβούλιο Σύνδεσης, κατάληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τουρκία

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν χθες ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) την κοινή θέση των «25» που θα παρουσιάσει η λουξεμβουργιανή Προεδρία στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Σύνδεσης στο Λουξεμβούργο. Στη χθεσινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της Κύπρου για το περιεχόμενο της κοινής θέσης και κυρίως τις αναφορές που γίνονται για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση του προς τα κράτη μέλη που συμμετείχαν στη διαμόρφωση αυτής της κοινής θέσης, αλλά και στις άλλες χώρες μέλη που επέδειξαν καλή διάθεση συμβιβασμού.

    Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της κοινής θέσης συμφωνήθηκε κατ αρχάς στη συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, και σήμερα έγινε η τυπική υιοθέτηση του από το Συμβούλιο Υπουργών.

    Αναφορικά με το πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης, η κοινή θέση καλεί της ΕΕ καλεί την Τουρκία όχι μόνο να το υπογράψει, αλλά να το επικυρώσει και το εφαρμόσει με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Επίσης για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της ΕΕ γίνεται αναφορά στην ανάγκη «ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων» της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στο κείμενο της κοινοτικής θέσης οι «25» αναμένουν, όπως τονίζουν, από την Τουρκία τη συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών συνολικής επίλυσης του πολιτικού προβλήματος που θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και «σύμφωνη με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Στην κοινή θέση γίνεται επίσης αναφορά στην παρεμπόδιση των κυπριακών προϊόντων, αλλά και πλοίων κυπριακών συμφερόντων ή που προέρχονται κυπριακά λιμάνια να προσεγγίσουν την Τουρκία. Καλείται η Τουρκία να άρει κάθε σχετικό εμπόδιο στις μεταφορές και το εμπόριο με όλα τα κράτη μέλη.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενθαρρύνει επίσης την Τουρκία να μεταβάλει την πολιτική της σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς ή διεθνείς πολυμερείς συμφωνίες. Όπως είναι γνωστό η Αγκυρα εμποδίζει την ένταξη της Κύπρου εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι απαιτείται ομοφωνία.

    Στην κοινή θέση καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως και γρήγορα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - ΥΠΕΞ - Κύπρος

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013 ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

    Σε παρέμβαση του στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου για το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου χαιρέτισε τις προσπάθειες της λουξεμβουργιανής Προεδρίας για τη δημιουργία προϋποθέσεων προς επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο.

    Ανέφερε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να συμφωνήσει με την εισήγηση για απόδοση περισσότερης έμφασης στο Στόχο Σύγκλισης, νοουμένου ότι όλα τα νέα κράτη-μέλη θα τύχουν ίσης μεταχείρισης και ότι στα πλαίσια του εν λόγω στόχου θα ληφθεί υπόψη η μειονεκτική θέση των μικρών νησιώτικών νέων κρατών-μελών. Υποστήριξε επίσης ότι τα εν λόγω κράτη-μέλη θα πρέπει να τύχουν υποστήριξης κάτω από το Στόχο Σύγκλισης με τους ίδιους όρους με τις απομακρυσμένες περιφέρειες της Ένωσης.

    Όσον αφορά τις μεταβατικές ρυθμίσεις ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της ίσης μεταχείρισης και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ειδικές περιπτώσεις. Ειδικά σε σχέση με τη ρύθμιση phasing-in, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει ίση μεταχείριση για όλες τις περιφέρειες/κράτη-μέλη ώστε περιοχές με παρόμοιο κατά κεφαλή ΑΕΠ με τις phasing-in περιοχές να λαμβάνουν παρόμοιας έντασης βοήθεια, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν ή όχι βοήθεια από τον Στόχο 1 κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

    Αναφορικά με το στόχο της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η συμμετοχή των περιφερειών με στρατηγική θέση στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, ενώ υποστήριξε τη διαγραφή του ορίου των 150 χλμ.

    Στη συνέχεια ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την υποστήριξη της Λευκωσίας για την αύξηση της κατανομής των πόρων για το Ταμείο Συνοχής, νοουμένου ότι όλα τα νέα κράτη-μέλη θα επωφεληθούν από την αύξηση αυτή, ανεξάρτητα από την επιλεξιμότητα τους για χρηματοδότηση κάτω από τον Στόχο Σύγκλισης. Διαφώνησε με την εισαγωγή πρόνοιας για ενδιάμεση επανεξέταση της επιλεξιμότητας για το Ταμείο Συνοχής ενώ υποστήριξε την εισαγωγή εδαφικών κριτηρίων για την κατανομή πόρων ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

    Αναφορικά με τα ποσοστά συγχρηματοδότησης, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι το ανώτατο όριο του 80% θα πρέπει να καλύψει και τις χώρες Συνοχής, οι οποίες είναι επιλέξιμες στο Στόχο Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Απασχόλησης.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης ανέφερε ότι η διόρθωση που χορηγείται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει από καιρό εξυπηρετήσει το σκοπό της. Ο κ. Ιακώβου επεσήμανε ακόμα ότι η Κύπρος υποστηρίζει την εισαγωγή ενός Γενικού Διορθωτικού Μηχανισμού που να είναι εφαρμόσιμος για όλα τα κράτη-μέλη.

    Υποστήριξε επίσης την κατάργηση του φόρου ΦΠΑ και την αντικατάσταση του με τον πόρο Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Τέλος σημείωσε ότι η Λευκωσία δεν αντιμετωπίζει αρνητικά το θέμα της δημιουργίας ενός ολότελα νέου πόρου μεσοπρόθεσμα, ενώ πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται σε ένα σύστημα που θα βασίζεται στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα.

    Αθήνα - Μολυβιάτης -Τσιζόφ - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε χθες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιο για τις σχέσεις με ευρωπαϊκές χώρες, θέματα πανευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών οργανισμών Βλαντίμιρ Τσιζόφ, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του.

    Σε δήλωση ο κ. Τσιζόφ χαρακτήρισε τη συνάντηση ''εποικοδομητική'' και πρόσθεσε ''συζητήσαμε την πορεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς καθώς και θέματα περιφερειακά όπου η Ρωσία και η Ελλάδα συνεργάζονται με πολλή επιτυχία''.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε το Ρώσο αξιωματούχο για την πορεία του Κυπριακού μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων και τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και τη σταθερή πολιτική αρχών που ακολουθεί η Ρωσία στο ζήτημα αυτό.

    Στο μεταξύ, ο κ. Μολυβιάτης αποδέχθηκε πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Μόσχα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ο χρόνος της πραγματοποίησης της επίσκεψης θα καθορισθεί διά της διπλωματικής οδού.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - ΗΠΑ - Επίσκεψη

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί στις 20 Μαΐου την Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού ''η επίσκεψη αυτή αντανακλά το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς και τη συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής''.

    Εξάλλου σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι ''ο Πρόεδρος Μπους θα καλωσορίσει τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στον Λευκό Οίκο στις 20 Μαΐου'', και στη συνέχεια επισημαίνεται ότι ''η Ελλάδα είναι εδώ και πολλά χρόνια σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ''.

    ''Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού αντικατοπτρίζει το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, όπως και την εμβαθυνόμενη συνεργασία των δυο χωρών για την προώθηση της δημοκρατίας, την ευημερίας και της ασφάλειας από τη νοτιοανατολική Ευρώπη έως την ευρύτερη Μέση Ανατολή'', καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Μετά την Ουάσιγκτον ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Βοστώνη για να συμμετάσχει στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου ''Ταφτς'' της Μασαχουσέτης στο οποίο σπούδασε και ο ίδιος, και όπου εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί έδρα ''Κωνσταντίνου Καραμανλή''.

    Χρηματιστήριο - Πτώση

    Με απώλειες υποδέχθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,92%, κλείνοντας στις 1.200,83 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,5% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 225.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 36,6% του τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,96% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,08 μονάδες.

    [03] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Βίλιερς

    Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία πιέζει έντονα για την έναρξη απευθείας οικονομικών σχέσεων με το κατοχικό καθεστώς, κάτι που θεωρείται ως ένα επικίνδυνο βήμα προς αναγνώριση του ψευδοκράτους, υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής και υποψήφια βουλευτής των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές Τερέζα Βίλιερς.

    Σε ομιλία της σε γεύμα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου της περιφέρειας Μπάρνετ Ανδρέας Καραολής, μετά από επίσκεψη στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, στο οποίο παρευρέθηκαν πολλοί Κύπριοι από το βόρειο Λονδίνο, η κ. Βίλιερς είπε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια της Κύπρου μέχρις ότου αποκατασταθεί η αδικία την οποία διέπραξε η Τουρκία με την εισβολή της πριν από 30 χρόνια.

    Διατύπωσε τη θέση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    ''Οι Εργατικοί πιέζουν έντονα για την έναρξη απευθείας οικονομικών σχέσεων με το καθεστώς στη βόρεια Κύπρο, κάτι που θα ήταν ένα επικίνδυνο βήμα προς αναγνώριση'', είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Καραολής ευχαρίστησε την κ. Βίλιερς για την υποστήριξη που παρέχει στην ε/κ κοινότητα.

    ΟΚΟΕ - Πανίκος Χρυσάνθου

    Συγκίνησε και συντάραξε ο σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου την έκτη ημέρα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων Νέων, που διοργανώνει η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε.) στην Αθήνα (20-27 Απριλίου).

    Ο συνδημιουργός, μαζί με τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, του ντοκιμαντέρ «Το Τείχος μας» (1993) αφηγήθηκε την ιστορία της δημιουργίας μιας ταινίας που έχει αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα, καχυποψία, φόβο. Όπως, όμως, εδώ και δώδεκα χρόνια, έτσι και σήμερα, βρήκε τη θερμή υποδοχή και την ανταπόκριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συνέδρων. Έντονος προβληματισμός και καταιγισμός ερωτήσεων ακολούθησε την προβολή. Η συζήτηση έφερε στην επιφάνεια ιστορίες δικοινοτικών προσπαθειών κατεδάφισης του «τείχους» και ιστορίες πρόσκρουσης στο «τείχος» της αμηχανίας και της άρνησης της ανατροπής.

    Οι βραβευμένοι το 1997 με το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Ιπεκτσί είχαν το ίδιο όνειρο και, όταν έτυχε να συναντηθούν, αποφάσισαν να αγωνισθούν για αυτό μαζί. Και έκαναν πραγματικότητα κάτι που τότε θεωρούνταν από τολμηρό έως και προδοτικό. «Το Τείχος μας» δείχνει ότι όσο διαφορετική και αν είναι η προσέγγιση της κοινής ιστορίας από τις δύο κοινότητες, η ιστορία του ανθρώπινου πόνου γράφεται με το ίδιο μελάνι.

    Washington - AHI - 2005 Hermes Expo International - Press release

    AHI Executive Director Nick Larigakis and Advisory Board Members Ted Spyropoulos, Kostas Alexakis and Thanos Basdekis, Esq., recently participated in the 2005 Hermes Expo International held at the Trump Marina Hotel in Atlantic City, New Jersey, on April 16-17, 2005.

    The weekends events kicked off on Saturday morning with a Symposium entitled ''Economic Diplomacy Between the United States and Greece: Prospects in the Post-Olympic Era.'' Mr. Spyropoulos served as Chair of the Symposium and Mr. Basdekis served as Moderator, while Mr. Larigakis and Mr. Alexakis served as panelists during the three-hour event. The keynote international speakers for the Symposium were the Honorable Nikos Tsiartsionis, the Minister of Macedonia-Thrace, who appeared on behalf of the Prime Minister of Greece, Constantinos Karamanlis, and the Honorable Vassilios Papageorgopoulos, Mayor of Thessaloniki.

    The keynote speakers from the United States were the Honorable Aris Melissaratos, the Secretary of the Maryland Department of Business and Economic Development, and State Senator Leonidas Raptakis of Rhode Island. Other panelists introduced by Mr. Basdekis included the Honorable Konstantinos Tzanakoulis, Mayor of Larissa, George Tsentos of the Thessaloniki Chamber of Commerce, Themis Kartsiotis, the CEO of HELLEXPO, and Manolis Meletis, the Director of the Evia Chamber of Commerce.

    Mr. Larigakis also served as the Master of Ceremonies for the Annual Awards Dinner held on Saturday night. The honorees that evening included United States Congressman Mike Bilirakis (R-FL), George Bistis from the Voice of America, the Rev. Dr. Demetrios Constantelos, and Jason L. Read, Gold Medalist for the United States in Mens Rowing at the Athens 2004 Olympic Games. During his remarks,

    Mr. Larigakis emphasized the tremendous success of the Hermes Expo and the unique role it has played during its 14 years in connecting businessmen from the U.S., Greece, and other Eastern Mediterranean countries. Mr. Larigakis offered insight into how greater business ties between countries almost invariably leads to greater political ties, and he thanked the Hermes Expo and its founder, Paul Kotrotsios, for his tireless efforts in that regard. Mr. Larigakis also thanked the evenings honorees for their unique contributions to Hellenism and their tremendous efforts to further ties between the United States and Greece.

    Washington - AHI and AHI-Athens Chapter - Press release

    Dear Friend:

    On behalf of the American Hellenic Institute (AHI) and the American Hellenic Institute-Athens Chapter, we write to seek your support regarding our forthcoming Inaugural AHI Hellenic Heritage and National Public Service Awards Gala Dinner in Athens. The gala will take place on Tuesday, June 7, 2005, at the Grand Bretagne Hotel in conjunction with our annual AHI ­delegation visit to Athens from the United States.

    The inaugural honoree will be the distinguished former President of Greece, Constantine Stephanopoulos.

    In future years, the gala will honor individuals from Greece who have distinguished themselves in their chosen fields of endeavor and who have helped to promote and facilitate a strong U.S.-Greece relationship mutual benefit.

    This gala will also assist us in our fundraising so that we may continue to expand our numerous programs and policy agenda in support of issues that are important in strengthening U.S. relations with Greece. The funds from the gala will also be used to assist our AHI-Athens Chapter to make it a more viable entity in our expanding agenda.

    Therefore, we are reaching out to you at this time to ask for your assistance with this most important endeavor. Specifically, we would like to request your support of this gala by agreeing to be a supporter in one of the Sponsor Categories listed in this packet.

    By supporting our gala, you will be supporting the AHI and our objectives and also helping to honor a distinguished statesman of Modern Greece, a man who has left his indelible mark in forging Greece ahead into this new millennium.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρεσβεία Ισραήλ - Δημοσίευμα - Διάψευση

    Δεν ευσταθούν πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί ότι επίσημη ισραηλινή εμπορική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Εμπορική Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ισραήλ Ρεβιτάλ Μάλκα.

    Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο που έφεραν το Ισραήλ να αποστέλλει στα κατεχόμενα επίσημη εμπορική αντιπροσωπεία με στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Τουρκία, η κ. Μάλκα είπε ότι η ίδια διερεύνησε το θέμα τόσο μέσω της ισραηλινής Πρεσβείας στην Αγκυρα όσο και στο Ισραήλ και διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5804               0,5838
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4471               0,4497
    Λίρα Αγγλίας              0,8518               0,8569
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4217            0,4250
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3486            0,3513
    Δολάριο Καναδά                  0,3603            0,3631
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3759            0,3789
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  288.740,78
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,42    -0,18    270.011,22
    FTSE/CySE 20                           403,49     0,10    219.803,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.209,53     0,15    222.259,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.033,03     0,47      6.758,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          984,99    -0,63     11.189,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.202,79     0,16    229.018,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.230,60     0,24    177.520,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    994,33    -0,11      6.054,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.005,83    -0,27     31.588,98
    FTSE Med (25/04/2005)                7.345,44    -0,44
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,16%, κλείνοντας στις 1.202,79 μονάδες. Αντίθετα, μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,18% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 288.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει πέραν του 54% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,1% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,49 μονάδες.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Επίσκεψη

    Η απεσταλμένη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, Αναπληρωτής Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 5 Μαϊου για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό του στα γραφεία του ΔΗΚΟ, για τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

    Σε ερώτηση για το τι αναμένει από τη συνάντησή του με την κ. Κένεντι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''έχουμε υπόψη μας την ημερήσια διάταξη, εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Κύπρο και έχει προγραμματισθεί εδώ και αρκετό χρόνο''.

    ''Περιμένω να έχουμε μια καλή συζήτηση. Θα εκθέσουμε τις απόψεις μας και θα σταθμίσουμε τι σκοπεύουν να κάνουν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί πως η επίσκεψη θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας κινητικότητας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''όχι, δεν νομίζω'', για να επισημάνει ότι ''ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    [09] (Κ) Συμβούλιο Σύνδεσης - ΕΕ - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ικανοποιημένη από τη μονογραφή του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης σε όλα τα νέα κράτη μέλη και αναμένει τώρα από την Τουρκία υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ, Ζαν Αλσεμπορν.

    Η τοποθέτηση του κ. Αλσεμπορν έγινε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 44ης συνόδου του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ -Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

    Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής μετά τη συνέντευξη, οι υπηρεσίες του κ. Ρεν ετοιμάζουν το σχετικό κείμενο του πρωτοκόλλου, το οποίο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών μέχρι τις 15 Μαΐου. Στη συνέχεια θα το υπογράψουν η λουξεμβουργιανή προεδρία και η Τουρκία.

    Η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μονομερή δήλωση σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξάλλου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι επανέλαβε στη σημερινή συνεδρία την αποφασιστικότητα της χώρας του καθώς και του νέου ηγέτη των Τ/Κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εξεύρεση λύσης.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει σύντομα το πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας και να ομαλοποιήσει το εμπόριο με την Κύπρο.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας

    Καλή απόφαση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την κοινή θέση της ΕΕ που παρουσίασε σήμερα η λουξεμβουργιανή προεδρία στην Τουρκία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κοινή θέση της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτό αποτελεί απάντηση σε αυτούς που λένε ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε στην ΕΕ''.

    ''Αντίθετα πιστεύω'', σημείωσε, ''αυτό αποδεικνύει ότι με καλή, μεθοδική δουλειά μακριά από τη δημοσιότητα και μέσα στα πλαίσια των δικαιωμάτων και των προνομίων που έχουμε ως μέλη της ΕΕ μπορεί να πετύχουμε πολλά, σταδιακά, σιγά''.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έξαρση του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα και ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχει εγείρει η πλευρά μας στην ΕΕ.

    ''Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό και με νομικά και με διπλωματικά και πολιτικά μέσα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εκείνο που θέλω να τονίσω, συνέχισε, είναι ότι αυτός ο οργασμός δεν είναι συνέπεια του ότι δεν έχουμε δεχθεί το σχέδιο Ανάν.

    [12] (Κ) Γιάννης Βαληνάκης - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης σημείωσε ότι η θέση που υποστήριξε σήμερα η ΕΕ, στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, θέτει σαφώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται από εδώ και στο εξής η Τουρκία όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και στη διεθνή της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αδάμου - Τροπολογίες

    Ευρείας αποδοχής έτυχαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Προστασίας του καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίες του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Αδάμου Αδάμου, που αφορούσαν έκθεση για την κινητικότητα των ασθενών και τις μελλοντικές εξελίξεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Αδάμου είναι σκιώδης εισηγητής της πολιτικής ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο θέμα αυτό.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Αδάμου, η έκθεση του Βρετανού Ευρωβουλευτή John Bowis μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική απόπειρα για την περαιτέρω διασαφήνιση της παρούσας κατάστασης όσον αφορά την κινητικότητα των Ευρωπαίων ασθενών καθώς προβλέπει και προτείνει μια σειρά από συμπληρωματικά πεδία δράσης.

    [14] (Κ) ΗΠΑ - Περιοδεία Λόρα Κένεντι

    Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα -Λευκωσία αρχίζει την προσεχή Κυριακή, 1 Μαϊου, η Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, για επαφές με τις κυβερνήσεις των χωρών που θα επισκεφθεί και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, την 1η Μαϊου η κ. Κένεντι θα βρίσκεται στην Αγκυρα, στις 3 Μαϊου στην Αθήνα και στις 5 Μαϊου στη Λευκωσία, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 7 Μαϊου και στο Λονδίνο στις 9 Μαϊου.

    Στόχος της περιοδείας της Αμερικανίδας αξιωματούχου είναι η αναζήτηση τρόπων προώθησης της διαδικασίας επανέναρξης του διαλόγου για λύση στο Κυπριακό, ανέφερε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 26 April 2005 - 17:49:15 UTC